anoniminis

LIETUVA, TĖVYNE MUSIŲ [1]: Vieši atsakymai į anoniminį interesą

2017-07-04
Audrys Karalius

Mano senelis Juozas Karalius, išgyvenęs du karus, Vokietijos krachą, Sibirą ir kolchozinę LTSR, šeštą vakaro kviesdavo kartu klausytis “Amerikos balso”. Romas Sakadolskis ir Ko šnypštė, čiurleno, cypė it Dariaus Čiutos performansas, o aš turėjau pareigą iš viso šito noizo išlukštenti seneliui gryną tekstą.
Aišku, senelis vis perklausdavo, pasitikslindavo ir pakomentuodavo žinią. Galbūt dėka šitų dviejų skirtingo amžiaus radio ekspertų “afterių” jau dešimties metų supratau pasaulio esmę – nieko nebūna taip sau.

Todėl visiškai nenustebau, kai po lėtinio nerimo dėl Kauno progreso iškankintos Aušros Garnienės “žurnalistinio tyrimo”  “Kauno dienoje” sujudo ir darbo kolektyvai bei kūrybinė inteligentija. Į redakcijas pradėjo plūsti nerimo kupinas laiškas.
Suprantama, laiškas anoniminis, kaip ir pridera samdomiems pogrindininkams, bet nepaisant to, kiek per uoliai giedama unisonu su “nieko apie tai nežinančiu” šeimininku. [Skaitykite Anoniminį laišką publikacijos gale. Nelikite abejingi…]

KRYŽMINIS INTERVIU SU 15MIN ŽURNALISTE KAROLINA STAŽYTE
Karolina Stažytė, 15MIN: Kaip vertinate laišką, pasirašytą Kauno architektų bendruomenės vardu?
Audrys Karalius: Ar norėtumėte, kad atsakyčiau anonimiškai Visos Lietuvos Tikrosios Architektuomenės vardu, ar asmeniškai kaip Audrys Karalius?
Turite spėjimų, kas jį galėjo parašyti?
Taip. Tai smulkus bailys, užsitęsusioje pasaloje patyręs monumentalų dementia precox priepuolį.
Ar išties jaučiamas susiskaldymas Kauno architektų bendruomenėje?
Nepastebėjau susiskaldymo esminių architektūrinių vertybių klausimais. Tvyro daugiabriaunė nuomonių įvairovė.
Kodėl kiti Kauno architektai nekritikuoja Kauno mieste vystomų projektų? Jie ne tokie pilietiški, jiems neįdomu?
Niekuomet apie tai nepagalvojau. Tačiau labai keista, kad jūs klausiate šito būtent manęs. Ar jums nekeista…?
Kiek metų jau esate Architektų rūmų nariu? Kokios Jūsų pareigos juose?
Lietuvos Architektų rūmų nariu esu štai jau 14 mėnesių. Šiemet visuotiniame narių susirinkime buvau išrinktas trečiuoju numeriu į LAR tarybą. Maža to, dar buvau išrinktas į Ekspertų tarybą, kurioje triūsiu uoliai ir nemokamai.
Kas gali tapti nariu?
Architektų rūmai – labai liberali profesinė architektų organizacija. Tikra profesinė savivalda. Jokio profesinio rasizmo ar „diedovščinos“ apraiškų nepastebėjau. Žinoma, yra privalu baigti architektūros studijas ir būti atestuotam architektui. Gal dėl šito neįveikiamo barjero kai kurie aukšti Kauno pareigūnai ir jaučia įkyrų niežulį. Maža to, Architektų rūmai ignoruoja jų „torpedas“ ir padaro viską, kad Architektūros įstatymas būtų priimtas Seime. Nepaisant nagingų pastangų architektūra Lietuvoje po truputį tampa realiu, ne tik deklaratyviu, reiškiniu.
Kokiais projektavimo darbais galite pasigirti?
Nesu linkęs girtis savo darbais. Nors esu pelnęs kelioliką architektūrinių apdovanojimų, bet vargu ar jie ką nors jums reiškia, jei klausiate…
Ar išties kaltinimai, kad esate suprojektavęs tik du statinius, tad neturite teisės kritikuoti, yra argumentuoti?
Tiesą pasakius, nematau logiško ryšio tarp šių teiginių. Viena vertus, kritika yra argumentų kalba. Taigi, civilizuotame pasaulyje, svarbūs yra būtent argumentai architektūros objekto atžvilgiu, o ne asmuo, kuris juos išsako. Nesvarbu ne tik ar tas kritikuojantis žmogus yra architektas, bet nesvarbu netgi ir tai, ar jis yra akiniuotas, barzdotas, susiraukšlėjęs, žilas ir važinėja senu SAABu, o ne nauju-baltu Porshe.
Ar išties daugelis Kauno mieste vystomų projektų yra tokie prasti? Dėl ko dažniausiai jie sulaukia Jūsų kritikos?
Nežinau apie kuriuos Kauno projektus jūs kalbate, todėl labai sunku atsakyti ką nors konkrečiai. Bet sykį jūs taip nuoširdžiai domitės Kauno architektūra, pateiksiu jums du savo „apkritikuotus“ architektūrinius objektus. Elegantišką, taktišką ir funkcionalią Kauno autobusų stotį (architektas Gintaras Balčytis ir grupė) ir baisų kaip komunizmas YIT „Kausta“ dambos kvartalą priešais Santaką (architektas Tomas Kriaučiūnas ir grupė). O jūs jau degustuokite į sveikatą…
Kauno valdžia tikina, jog, pvz., Kauno stadiono rekonstrukcijos projektas strigo vien dėl jūsų skundų. Nemanote, kad arši kritika stabdo progresą?
Pasakysiu atvirai, mes su Žaliakalnio ir Ąžuolyno bendruomene pirmą raštą Kauno merui parašėme iškart po to, kai visą žiniasklaidą užliejo piarinės vizualizacijos apie grandiozinį Dariaus ir Girėno stadiono išplėtimo projektą. Paprašėme mero – supažindinkite su projektu, nes mums kyla pagrįtas nerimas. Meras neatsakė. Rašėme dar kelis kartus – neatsakė nieko. Buvo naivuolių net bandžiusių susitikti pokalbiui. Nieko nepešė. Suprantama, ėmėme ieškoti atsakymų instancijose.
Gal norėtute, kad aš atsiųsčiau mūsų bendruomenės raštus dėl D ir G stadiono? Gal kartais jums kaip ketvirtosios valdžios atstovei kiltų susidomėjimas ir tame rajone gyvenančių kauniečių argumentais ir nuomone?
Beje, kad D ir G stadiono projektas yra beviltiškai prastas ir neatitinka nei galiojančių normų, nei vertingo architektūrinio konteksto jūs galėjote įsitikinti vasario 9-tąją, kuomet Stadiono projektas buvo pristatomas visuomenei. Tuomet susirinkime dalyvavo virš 50 achitektų ir pora dešimčių kauniečių. Buvo išsakyta aibė kritikos Stadiono išplėtimo projektui, į kurią, beje, nebuvo atsakyta nei tada, nei dabar. Jūsų, kaip suprantu iš nesiorientavimo problemoje, iš esmės nedomino ši aktuali diskusija, pakako savivaldybės spaudos tarnybos limonadinės depešos…
Ar visuomet kritika būna pamatuota?
Mano – taip. Mažų mažiausiai – devynis kartus.
Su pagarba, Audrys Karalius, architektas

ANONIMINIS: “Kauno architektu kreipimasis del kolegu veiklos
Pirmiausia norime atsiprašyti. Už tai, kad šis laiškas yra anonimiškas. Gerbiame architektų savivaldą ir Lietuvos architektų rūmų siekius, bet negalime daugiau tylėti dėl, mūsų įsitikinimu, peržengtos sveiko proto ribos.
Kauno architektų bendruomenė yra subtili: kruopšti ir jautri istoriniam kontekstui, bet tuo pačiu – labai produktyvi. Žinia apie jos realizuojamus projektus dažnai perlipa ir Lietuvos sienas. Šiuo metu Kaune architektai pluša iš peties. Kelios dešimtys stambių projektų – nuo daugiabučių gyvenamųjų pastatų iki biurų kompleksų – įgyvendinama ne tik miesto centre.
Apibendrintai visus Kaune reziduojančius kolegas architektus galima padalinti į dvi grupes – į projektuojančius ir neprojektuojančius. Pirmieji dirba ir neturi laiko užsiimti destrukcijomis ar politikavimu. Tuo tarpu neprojektuojantys priešingai – užsiima įvairiausia publicistika, dažnai pagiežinga kritika ir net šantažo būdu bando pelnyti užsakymus ir valdžios institucijų ir privačių kompanijų.
Būsime atviri – mums, patenkantiems į tą projektuojančiųjų dalį, iki gyvo kaulo įgriso intrigantų, publicistų ir interjero dizainerių Audrio Karaliaus ir Lino Tuleikio veikla.
Atrodo keistai, kad būtent šie du žmonės atstovauja Kauną Architektų Rūmuose.
Tie žmonės, kurie yra realiai neprojektuojantys.
Bet kalbėkime pavyzdžiais. Mums pavyko atrasti tiktai vieną Karaliaus per pastarąjį penkmetį projektuotą objektą ir jis yra keistai (švelniai tariant) atrodanti „Gardėsio“ duonos parduotuvė Raudondvario plente, Kaune.
Tiesa, vos nepamiršome, yra ir dar vienas Karaliaus grandiozinis kūrinys – skulptūra Rutinai Muitinės gatvėje, Kaune, įgyvendinta prieš trejus metus.
Tuo tarpu Tuleikis yra įmonės „Dviejų grupė“ administratorius, kuris kaip architektas paskutinį kartą suskambo prieš 5 metus statant Dainavos poliklinikos priestatą. Daugiau apie Tuleikio nuopelnus architektūros srityje duomenų nėra.
Antrasis klausimas, kurį norime iškelti šiame laiške, yra apie etiką. Ar etiška Karaliui būnant Lietuvos architektūros žiniasklaidos monopolistu, tuo pačiu atstovauti Kauno ir Lietuvos architektams? Niekam ne paslaptis, kad Karaliaus iniciatyva buvo kritikuojami beveik visi architektūriniai siūlymai Kauno mieste, pradedant a.a. Algimanto Kančo projektuotu „Akropoliu“, Šarūno Kiaunės Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektu ir baigiant prie Neries kylančiu Tomo Kriaučiūno suprojektuotu „Kaustos“ kvartalu ar Gintauto Natkevičiaus pristatytais Krepšinio namais.
To paties Natkevičiaus projektuotas multifunkcinis pastatas prie Maironio ir Donelaičio gatvių sankryžos galėjo tapti vienu įdomesnių nutikimų dabartiniam Kauno Naujamiesčiui. Spėkite, kas nutiko su šiuo projektu. Taip, jūs esate teisūs – jį sustabdė Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryboje siaučiantis Karaliaus ir Tuleikio duetas. Šis objektas būtų ryškus ir išskirtinis viso Kauno kontekste, bet Natkevičiaus pabūgo dviejų kerštingų ir pavydžių kolegų rėkimo. Ir taip per eilę metų yra nutikę su daugybe, daugybe projektų, gimusių kūrybingų Kauno architektų galvose ir širdyse, bet išleidusių kvapą pagiežingų, pavydžių ir kerštingų destruktorių pavydo gniaužtuose.
Atsiras sakančių, kad šiais mums ramybės neduodančiais klausimais mes turėtume kreiptis į Architektų Rūmų Etikos komisiją, kuri viską ištirtų ir išsiaiškintų. Bet kaip į ją kreiptis, jei joje sėdi vienas iš dueto instrumentalistų Tuleikis, kuris ne kartą Kauno kolegas yra gąsdinęs apskųsti tai pačiai Etikos komisijai?
Mes, Kauno architektai, kreipiamės į jus, į suinteresuotąsias puses. Demokratiją ir džentelmenišką konkurenciją akcentuojantys Karalius ir Tuleikis švelnia prievarta ir didžiuliu savo landumu patapo Architektų Rūmų renkamųjų organų nariais. Ar tikrai normalu, kad neprojektuojantys publicistai yra Rūmų Tarybos nariai, pavaduotojai ir Etikos komisijos nariai? Galbūt jiems derėtų neapsimetinėti ir stoti į Lietuvos žurnalistų sąjungą ar Lietuvos interjero dizainerių asociaciją?
Mes rašome anonimiškai dėl labai nejaukios, bet suprantamos priežasties. Visiems yra žinoma (apie tai ne kartą privačiuose pokalbiuose sakė ir KAUET vadovė J. Merkevičienė), kad Karalius ir Tuleikis yra labai kerštingi, o pasinaudodami padėtimi architektų Rūmuose, gali už kritiką kolegas ir švelniai pakutenti (irgi švelniai tariant). Štai keletas Rūmų funkcijų, kurios dabar pavaldžios ir jų nariais esantiems Karaliui ir Tuleikiui (tai galbūt šiek tiek praplės Jūsų suvokimą apie galimus pakutenimo būdus):
– Lietuvos Respublikos aplinkos ministro nustatyta tvarka tvarko atestuotų architektų ir architektų, kurių teisė pripažinta, sąrašą;
– prižiūri, kaip laikomasi Europos architektūros paslaugų teikėjų etikos kodekso reikalavimų;
– nagrinėja kliento ir architekto ar architektų tarpusavio nesutarimus, kitus pranešimus dėl profesinės etikos pažeidimų;
– dalyvauja ekspertu architektų veiklos klausimais teismuose ir kitose institucijose;
– rūpinasi savo narių profesinės veiklos draudimo klausimais.
Raginame visus kolegas – nenumokite ranka, skirkite laiko ir pastangų, pasistenkite atsilaikyti prieš tuos, kurie apsimesdami mūsų kolegomis siekia mums pakenkti ir griauna mūsų idėjas. Netylėkite! Apie svarbius dalykus kalbėkite garsiai. Pasaulis, kuriame tai, kas yra tiesa, nustato tik karaliai, yra baudžiauninkų pasaulis.
Pagarbiai, Kauno architektai
Redakcijos pastabos: 1_ Anoniminė kalba netaisyta ir neradaguota. 2_ Linas Tuleikis liepos 4-osios vakare perskaitęs anonimininkų šmeižinį ir šį „interviu“, patyrė sunkų insultą. Architektui Kauno Klinikose atlikta skubi operacija.

Komentarai

  1. Man pasirodė labai teisinga ir aiški kritika į AK pusę, jau senai ir visi mato tas problemas. Tik niekas nedrįsta viešai pasireikšti. Bijo sulaukti „atkirčio“. Puikiai suprantu autorius dėl anonimiškumo. Ypač jei esi aktyvus architektas, viešai parašius tokią kritiką – tikrai būtų sunku dirbti ir atlaikyti viešus ir anoniminius skundus iš AK visais lygiais…. Baisu.

    Tik labai gaila LT, kad papuolė į šį verpetą kartu su AK. Ypač kai AK ir pats naudojasi LT liga savo argumentams sustiprinti…

  2. Audry,

    Esi teisus, ar ne, bet esi vyras. Ko likučių, deja, net sų lupa neįmanoma įžiūrėti rašinėlyje, pavadintame “Kauno architektu kreipimasis del kolegu veiklos“

  3. Karaliui tai ne paslaptis, kad neretai per sunki karūna būna, o va gerbiamas Linas Tuleikis, turbūt dauguma pripažins, yra vienas aštriausių ir taikliausių lietuviškos architektūros liežuvių sugebančio kritiškai ir objektyviai praanalizuoti dėmesio nusipelniusius objektus ir jų autorius. O kritikuoti Kaune tai tikrai yra ką, ką ten kritikuoti, – DRAUSTI reiktu! Nūdienos biznesmenams patogiai pasikinkius bestuburius projektyrius – pataikautojus ir kiekybės speedreiserius bei miesto vadžias pasičiupus įvaizdžio bei rimtų pinigų besivaikančiai kampanijai mieste nenustoja kilti neaiškaus kvapo krūvelės. Vien ko verti Savanorių pr stebūklai ale „Žaliakalnio balkongriozdis“ ar koks pajuodęs fabrikėlis kylančiu stogeliu. Nors labiausiai tikėtina, kad šia rašliavą surašavojo vyriukai besirūpinantys Kauno stadiono šviesia ateitim kurią pagrįstai ir gana stipriai gesino L.T.

  4. Ne straipsnis o eilinis pamazgų pylimas ant vyrų kurie atstovaują tikruosius miesto architektus ir miesto interesus o ne pigaus vienadienio šlamšto braižytojus skubančius žūt būt pribraižyti nt verslo vystytojams apsukriai derinamus ir greitai bei pigiai statomus statinius „įsisavinant“ vieną kitą euro litą. Neklaidinkit sakydami „du“! Šie vyrai tik pagrindiniai tiesos ir konstruktyvios kritikos ruporai!

  5. Abu straipsnelius parase pats AK, prisiskaites U.Eco

  6. Matosi, kad kažkas nesugeba atsakyti į kritiką, o nori turto vystytojų norus įgyvendinti be trukdžių, neturėdami savo skonio.

  7. Įvertinkite, AK ir LT, kokia Jėga tapote Kaune !

  8. Kuom susijusi info pastaba apie insultą ir straipsnio turinys… Kam taip rašyti :/

    • … ir man tai užkliuvo, nors K A R A L I U S aiškiai pasako kad informacija tikrina devynis kartus…

    • NLC: šie dalykai susiję tiesioginiu priežastiniu ryšiu.

  9. Linas Tuleikis po šio anoniminio išpuolio patyrė insultą ir paguldytas į Kauno klinikas. Vyksta kova už architekto gyvybę. Stiprybės šeimai ir bendražygiams.

  10. viskas grazu kreipimesi, bet graziausia, kad Natkeviciu bailiu isvadino :)))) einana*ui kokie dalbajobai tai rase

    • … niekada nepatikėsiu, jog Natkevičius užšaldytu projektą dėl kritikos…

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Policijos obeliskas

OBELISKAS LAISVĖS ALĖJOJE: Policijos 100-metį ketina pažymėti 8 m aukščio objektu

2023 birželio 14Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno savivaldybė šiemet sumanė nustebinti miestiečius – garsiojoje Laisvės alėjoje policijos garbei iškelti beveik 8 metrų aukščio obeliską. Sumanymas gyventojams bus pristatytas birželio 27 dieną, o statinį

Nuotrauka Almanto Bružo

KENGO KUMA: Architektūroje man įdomiausia – Kekkai tema

2022 rugsėjo 296 KomentaraiAudrys Karalius

Vienas garsiausių pasaulio architektų – Kengo Kuma – atvyko į Kauną architektūros festivalio KAFe programos Rytai-Rytai 5 direktorių Gintaro Balčyčio ir George Kunihiro kvietimu. Šiemet

Perkūno 11

ART DECO FRONTAS: Teismas įpareigojo A.Dankovskį atstatyti apgriautą statinį Perkūno 11

2021 rugsėjo 2910 KomentarųPILOTAS.LT

Šiandieną Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nutarė apeliacinį Artūro Dankovskio skundą atmesti ir palikti galiojantį Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų 2021 vasario 23-iosios sprendimą. O

Arkitektas

25 SIZIFIŠKI METAI: Architektūrinės žiniasklaidos pradžia Lietuvoje

2021 vasario 98 KomentaraiAudrys Karalius

1996-ųjų vasario 9-tąją Lietuvos skaitytojas sulaukė pirmojo architektūrinio periodinio leidinio istorijoje – mėnraščio “Arkitektas”. Vėlai. Daugelis Europos valstybių architektūrinę leidybą pradėjo 100 ar 80 metų

vila_kn_201019_e01_bra

LAR TARYBA: Vilos Perkūno al. 11 rango objektų apsauga turi tapti viešuoju interesu

2020 lapkričio 111 KomentarasPILOTAS.LT

Art deco stiliaus vilos Perkūno al. 11 Kauno Žaliakalnyje griovimo istorija įgauna vis platesnį atgarsį tiek visuomenėje, tiek ir atskirose kultūros paveldui neabejingose bendruomenėse. Lietuvos

Linas Tuleikis

LINAS TULEIKIS: Architektūra ir estetika – tai ne tas pats

2020 spalio 304 KomentaraiLinas Tuleikis

Ar jūs nepavargote nuo estetikos pervertinimo? Aš pavargau, labai pavargau nuo to, kai dailesniu pavidalu bandoma pridengti problemų neišsprendimą ar nieko nepadarymą. Tai kaip gražiu

Linas Tuleikis

ARCHITEKTŲ RŪMŲ ATEITIS (4): Kokie rūmai reikalingi mums ir Lietuvai?

2020 sausio 311 KomentarasLinas Tuleikis

Šis tekstas yra Ketvirtasis poleminėje grandinėje apie aktualią Lietuvos Architektų rūmų problematiką. LAR rūmų nario Lino Tuleikio Pirmasis straipsnis,  Antrasis straipsnis ir Trečiasis straipsnis padės skaitytojui lengviau suprasti

Architektūros politika

LIETUVOS ARCHITEKTŪROS POLITIKAI: Patvirtinta Architektūros meno tarybos sudėtis

2020 sausio 227 KomentaraiPILOTAS.LT

LR Kultūros ministerija pirmą kartą istorijoje suformavo Architektūros meno tarybą. Iš architektūros specialistų sudarytos tarybos uždavinys – prisidėti prie ilgalaikės tęstinės architektūros kaip profesionaliojo meno ir kūrybinių

Linas Tuleikis

ARCHITEKTŲ RŪMŲ ATEITIS (3): Kokie rūmai reikalingi mums ir Lietuvai?

2020 sausio 202 KomentaraiLinas Tuleikis

Architekto profesija tikrai turi daug galios kuriančius ją žmones padaryti laimingais, jei tik jie tuo užsiima su aistra ir atsakingai. Bent jau tiek atsakingai, kad

Linas Tuleikis

ARCHITEKTŲ RŪMŲ ATEITIS (2): Kokie rūmai reikalingi mums ir Lietuvai?

2020 sausio 164 KomentaraiLinas Tuleikis

Šis tekstas nėra oficiali Lietuvos architektų rūmų nuomonė, o tik vieno LAR nario asmeniniai samprotavimai apie organizaciją.. Ar pastebėjote, koks gyvenimas pasidarė slidus ir išvirkščias?

Linas Tuleikis

ARCHITEKTŲ RŪMŲ ATEITIS (1): Kokie rūmai reikalingi mums ir Lietuvai?

2020 sausio 142 KomentaraiLinas Tuleikis

Šis tekstas nėra oficiali LAR nuomonė, o tik vieno Rūmų nario asmeniniai samprotavimai apie organizaciją. Tikslas kalbėti apie mūsų organizacines profesines sėkmes ir sopulius atviriau,

Fasadai

KAUNAS PUDRUOS FASADUS: Paskirta 900.000 eurų suma

2018 balandžio 27Be komentarųPILOTAS.LT

Kaunas toliau investuoja į fasadus. Šiemet pastatų veidų „pudravimui“ paskirta dar įspūdingesnė suma nei pernai – 900.000 eurų. SĄRAŠE – IR ŽINOMI TARPUKARIO NAMAI Kaip

2022 biuras

TINKLINIS KONTAKTAS: „Kaunas 2022“ biuro konkursą laimėjo K.Vaikšnoro, K.Platakio ir L.Tuleikio idėja

2017 rugpjūčio 213 KomentaraiPILOTAS.LT

Liepos pradžioje projektas „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ (VšĮ „Kaunas 2022“) kvietė architektus į interjero idėjų konkursą, skirtą surasti tinkamiausią interjero sprendimą „Kaunas 2022“

Architektų rūmai

ARCHITEKTŲ RŪMAI: Palaikome viešąjį interesą ginančius architektus

2017 liepos 20Be komentarųPILOTAS.LT

Dviejų Kauno architektų Lino Tuleikio ir Audrio Karaliaus puldinėjimas įvairiais žiniasklaidos kanalais netruko įgauti organizuotos „minkštosios galios“ medžioklės bruožų. Nors viešai atsakomybės už „atakas“ niekas

anoniminis

LIETUVA, TĖVYNE MUSIŲ [1]: Vieši atsakymai į anoniminį interesą

2017 liepos 414 KomentarųAudrys Karalius

Mano senelis Juozas Karalius, išgyvenęs du karus, Vokietijos krachą, Sibirą ir kolchozinę LTSR, šeštą vakaro kviesdavo kartu klausytis “Amerikos balso”. Romas Sakadolskis ir Ko šnypštė,

architektūros įstatymas

ARCHITEKTŪROS ĮSTATYMAS PRIIMTAS: Architektūra tampa nacionaliniu prioritetu

2017 birželio 95 KomentaraiAudrys Karalius

Tapome ilgai laukto stebuklo liudininkais – Seimas didele balsų dauguma priėmė Lietuvos Respublikos Architektūros įstatymą, tuo pačiu oficialiai pripažindamas architektūrą nacionaliniu prioritetu. 2017-ųjų birželio 8-toji

architektūros įstatymas

KAUNO MERO TORPEDA: Architektūros įstatymas atidėtas jau trečią kartą

2017 birželio 78 KomentaraiAudrys Karalius

Architektūros įstatymo priėmimas Seime vėl atidėtas ir grąžintas Aplinkos komitetui svarstyti – šįkart po Savivaldybių asociacijos kreipimosi, kurį iniciavo Kauno savivaldybės meras. Kaip žinia, Visvaldo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DAR DAUGIAU LĖŠŲ KOSMETIKAI: Fasadų Kaune gražinimui – 1 mln. eurų

2017 vasario 91 KomentarasPILOTAS.LT

Kauno savivaldybė šiemet planuoja dar daugiau lėšų skirti „miesto veido“ kosmetikai. Pernai pastatų fasadų atnaujinimui išleidusi 400.000 eurų sumą, šiemet tam planuoja 2,5 karto daugiau.

images_phocagallery_4803_moksl_sala_4803_4803_tit2_bublysparodoje

SALOS APVAISINIMO PARADAS_1: Kodėl tatuiruotės laimėjo prieš receptus?

Pasiūlymas Nacionalinį Mokslo ir inovacijų centrą statyti nuobodžiaujančioje vidury Kauno Nemuno saloje – viena perspektyviausių idėjų, kada nors gimusių Kauno valdžios galvose. Tačiau tuščiose galvose

images_straipsniu_foto_4767_tit2_tulei_160900_e01

DEMOTYVACIJA DARBO RINKOJE:// TEATRO SCENOJE DEBIUTUOJA ARCHITEKTAS

Bedarbystė, naujas Darbo kodeksas, galvosūkiai, kaip įsidarbinti, kaip surašyti motyvacinį laišką arba kaip surasti tinkamą darbuotoją – kasdienybė, kurios neįmanoma išvengti. Prancūzų režisieriaus Vincent Thomasset

images_straipsniu_foto_4660_tit3_hilton

GRĖSMINGA „HILTON“ INTERVENCIJA: Technikos muziejaus išlikimo klausimu

PILOTAS.LT jau rašė, jog Kauno mero Visvaldo Matijošaičio „Vičiūnų“ įmonių grupė Vilniuje, greta Technikos muziejaus, pasiryžo pastatyti prabangų viešbutį „Hilton“. Projektą rengia architekto Algirdo Kaušpėdo

images_phocagallery_4618_mokslo_konk_1606_4618_tit_konk_nmic

PIRMAS KARTAS://TARPTAUTINIS „MOKSLO SALOS“ KONKURSAS TAPS RIMTU IŠBANDYMU

Karščio anomalija, sekmadienio vakarą pratrūkusi škvalais, žaibais ir perkūnijomis, atrodo, nepraėjo be pėdsako. Orai keičiasi ne tik danguje. Vangią pirmadienio tylą išsprogdino du laiškai: Kaune

images_phocagallery_4568_techn_muz_1606_4568_e07_xxx

KAUNO MERO ĮMONĖ ŽENGIA Į VILNIŲ:// TECHNIKOS MUZIEJAUS PAŠONĖJE – „HILTON“

Kauno mero Visvaldo Matijošaičio „Vičiūnų“ įmonių grupė ką tik paviešino planus Vilniuje greta Technikos muziejaus įrengti prabangųjį viešbutį „Hilton“. Technikos muziejaus rekonstrukcijos ir viešbučio projektą

images_phocagallery_4510_maciu_inte_1605_4510_tit_1408_kaunas fkaa

DRĄSIŲJŲ KELIAI://AR TARPTAUTINIS MOKSLO SALOS KONKURSAS NEUŽMINS “LORDŲ” GRĖBLIO?

Kauno architektūriniai konkursai jau senokai tapę anekdotiniu reiškiniu, gaminančiu niekam nereikalingą produkciją, pagal atsainiai sukaltas taisykles, kurių, dažniausiai, nepaiso nei dalyviai, nei vertintojai. Ilgainiui provincialios

images_phocagallery_4493_moksl_prist_1604_4491_moksl_kn_160426_e02_xxx

PLATUS ŽINGSNIS Į MOKSLO SALĄ:// MRC RENGS TARPTAUTINĮ KONKURSĄ KAUNE

2016 balandžio 288 KomentaraiRasytojas

Kauno mieste neregėtas architektūrinis įvykis – rengti Kauno mokslo salos konkursą pakviesta gerai žinoma tarptautinių konkursų organizatorių kompanija „Malcolm Reading Consultants“. Į Kauno architektūrinius reikalus