images_phocagallery_4510_maciu_inte_1605_4510_tit_1408_kaunas fkaa

DRĄSIŲJŲ KELIAI://AR TARPTAUTINIS MOKSLO SALOS KONKURSAS NEUŽMINS “LORDŲ” GRĖBLIO?

Kauno architektūriniai konkursai jau senokai tapę anekdotiniu reiškiniu, gaminančiu niekam nereikalingą produkciją, pagal atsainiai sukaltas taisykles, kurių, dažniausiai, nepaiso nei dalyviai, nei vertintojai. Ilgainiui provincialios loterijos dvasia, metų metais nepakeičiama žiuri pirmininkė bei viešųjų pirkimų marazmas redukavo konkursavimosi prasmę iki mažo pliusiuko valdiškose ataskaitose ir didelio nihilizmo architektuomenės gretose.

Palaipsniui architektūrinių konkursų turinys Kaune visiškai paliko procedūrinių ritualų kūną.

Žinoma, po dar garuojančios “Lordų” konkursinės nesėkmės Vilniuje, gali atrodyti, jog konkursinė situacija visoje Lietuvoje yra apverktina, tačiau drįsčiau teigti, kad ilgametė Kauno klinika šiandieną labiausiai verta užuojautos…

MRC KELIAS Į KAUNĄ VEDA PER RYGĄ

Todėl, kai balandžio pabaigoje į Kauną atskrido “Malcolm Reading Consultants” projektų direktorius David Hamilton’as, įspūdis prilygo “nematomų” NATO naikintuvų F-22 “Raptor“ nusileidimui Šiaulių aviacijos bazėje.

MRC yra įtakinga jėga, turinti ilgametę architektūrinių konkursų organizavimo patirtį. Užgrūdinti ir reiklūs sau. Užsakovams – taip pat.

Nors tai ir labai panašu į stebuklą, greičiau tai bus laimingas “rekušetas” nuo kaimynų…

Kaip žinia, sausio pabaigoje tarptautinių architektūros konkursų kompanija MRC (Malcolm Reading Consultants) paskelbia, jog organizuoja Latvijos Modernaus meno fondo muziejaus architektūrinį konkursą, kuriame dalyvaus 7pasaulinio lygio architektūrinės žvaigždės. Rygos batalijose šiuo metu kaunasi: Adjaye biuras (JK), Lahdelma ir Mahlamäki biuras (Suomija), Caruso St John architektai (JK), Henning Larseno biuras (Danija), Neutelings ir Riedijk architektai (Olandija), Sauerbruch ir Hutton biuras (Vokietija) ir architektų biuras WHY (JAV).

Žinoma, tai viršijo optimistinius lūkesčius ir nubrėžė itin aukštą lūkesčių trajektoriją Latvijos architektūriniame gyvenime. Latviai ir šiaip keletą kartų lenkia mus architektūrinių konkursų kokybe ir gausa, o pastaruoju metu rengia ir vis daugiau tarptautinių konkursų. Tokiose aplinkybėse MRC konkursas Rygos „Hanzos miesto“ teritorijoje generavo nuoširdų pavydą.

Lietuva nuo Latvijos, rodos, dar labiau nutolo, supanašėdama su Baltarusija ir jos architektūriniais papročiais…

AR KAUNAS IŠSIBLAIVĖ NUO SKUBOTŲ STATYBŲ PRIKLAUSOMYBĖS?

Baugu prisiminti, bet tuo pat metu Kauno valdžia gausiai džiūgavo dėl laimėtos prieš Vilnių teisės statyti Nemuno saloje Mokslo muziejų ir nepavargdama kartojo mantrą – statybas pradėsime dar šį rudenį

Laimei, artėjantys Seimo rinkimai pakeitė įprastą reikalų tvarkymo muštrą ir patraukli proga suspindėti tarptautinės architektūros fone buvo įvertinta.

Anot šaltinio, šešėlinis Kauno vyr.architektas galų gale leidosi įkalbamas dėl tikro, o ne butaforinio, architektūrinio konkurso. Neatsitiktinai nusekta ir karštomis pėdomis paskui latvius iki Londono: MRC sutiko dirbti, bet pagal savo sąlygas.

Suprantama, Kauno laukia nepigus malonumas: vien konkurso organizavimas atsieis 80.000 eurų, o premijinį fondą sudarys 45.000 eurų. Tai beveik 9 kartus didesnė suma nei Kauno savivaldybė tradiciškai skirdavo architektūriniam konkursui.

Ar šis platus žingsnis taps gražia architektūrine tradicija, ar dar vienu “auksiniu” skandalu – palikime atsakyti laikui…

Tuo tarpu galime pasidžiaugti, kad MRC skelbia, jog kaip visada dirbs pagal savo taisykles. Konkurso sąlygos – pagal tarptautinius standartus, recenzavimas ir vertinimas – pagal tarptautinius standartus, premijos – pagal tarptautinius standartus.

Dalyvauti tokio lygio konkurse, ir dar namie,- išskirtinis malonumas. Neabejoju, kad į trasą turėtų išbėgti visas nacionalinis architektūros genofondas. Ypač – po “lordinio” konkurso fiasko Dešiniajame krante, Vilniuje.

Be to, jeigu Kaunas išnaudos galimybę, ypatingos naudos galima tikėtis ir iš konkurso viešinimo – MRC yra dideli tarptautiniai šio reikalo specai. Šiuo atveju galima tikėtis pirmos ir tikrai plačios Kauno architektūrinės žinios tarptautinės architektuomenės akiratyje. Belieka raštingai ir aktyviai šią galimybę išnaudoti.

Tuo tarpu iš pusbalsiu skelbiamo “Mokslo salos” konkurso grafiko, visai tikėtina, kad konkurso ekspozicija gali tapti ryškiu Architektūros festivalio KAFe 2016 papuošalu šį rudenį. Ir, žinoma, galingu rinkimų tramplinu…

Tarptautinio „Mokslo salos“ architektūrinio konkurso sumanymą ir uždavinius sutiko pakomentuoti vienas jo šefų – Kauno miesto vicemeras Povilas Mačiulis.

P.MAČIULIS: SUPRANTAM, JOG KURIAME LIETUVOS MOKSLO SIMBOLĮ

PILOTAS.LT: Londono kompanija “Malcolm Reading Consultants” – garsi  ir patyrusi tarptautinių architektūrinių konkursų organizatorė. Kas nulėmė jos pasirinkimą Kauno “Mokslo Salos” konkursui?

Povilas Mačiulis:Nulėmė patirtis ir organizuotų konkursų rezultatas. Vien 2014 metais “Malcolm Reading Consultants” komandos organizuotas konkursas Helsinkyje, sulaukęs virš 1700 dalyvių, yra puikus pavyzdys, kad pasirinktas partneris yra vienas iš profesionaliausių savo srityje.

Tikėtis tiek pat dalyvių „Mokslo salos“ konkurse Kaune būtų naivu, tačiau po praeitą savaitę paskelbtos žinios apie birželį organizuojamą konkursą jau sulaukėme kelių Europos valstybių ambasadorių Lietuvoje skambučių su prašymu detalesnės informacijos apie konkursą, kuria jie nori pasidalinti su savo šalies architektų bendruomenėmis. Manau, kad didžiąja dalimi šio pozityvaus efekto pasiekta dėl „Malcolm Reading Consultants“ dalyvavimo organizuojant mūsų konkursą.

Koks “Mokslo salos” architektūrinio konkurso biudžetas? Iš kokių šaltinių numatoma jį finansuoti?

Partnerystė su „Malcolm Reading Consultants“ savivaldybei kainuos apie 80 tūkstančių eurų. Taip pat esame numatę 45 tūkstančių eurų prizinį fondą. Mano įsitikinimu, tai kukli suma įvertinant galimų architektūrinių sprendinių kokybę bei žinios paskleidimą apie „Mokslo salą“ visame pasaulyje. Norime įgyvendinti ne miesto, o visos šalies mokslo simbolį. Tai milžiniška atsakomybė. Todėl taupyti įgyvendinant svarbiausius mokslo centro projekto etapus, būtų, švelniai tariant, suvalkietiška.

Koks konkurso tipas numatomas Kaune?

Organizuojame atvirą tarptautinį konkursą, kurio vertinimo komisiją sudarys architektai ir įvairių, su mokslo centrais susietų sričių profesionalai. Stengiamės, kad bent pusė būtų specialistai iš užsienio. Šiuo metu lipdome komisijos sudėtį, apie kurią informuosime netolimoje ateityje.

Ar “Mokslo salos” konkursas bus urbanistinis-architektūrinis (ir vietai parinkti, ir pastatui projektuoti)? Ar vietą nurodys Kauno valdžia, o konkursantai spręs tik objekto architektūrinius uždavinius?

Ar yra įtakingesnė valdžia Kaune už architektus…? Būtent todėl ir norime „nurodymo teisę“ patikėti konkurso dalyviams.

O jeigu rimtai, tai kartu su konkurso organizavimo partneriais apsisprendėme neuždaryti galimybių amplitudės tik su architektūriniai sprendiniais. Šiame konkurse favoritus išskirs ir urbanistinė logika – t.y. vietos saloje parinkimas. Suteiksime konkurso dalyvių komandoms visišką laisvę ne tik spręsti dėl pastato, bet ir dėl vietos nustatymo.

O su laisve taip jau būna – miela širdžiai, tačiau reikalauja ir daug išminties bei asmeninės atsakomybės.

Ar konkursinė teritorija apims visą salą, ar tik vieną kurį nors jos fragmentą?

Nemuno sala turi du sklypus – teritorija, kurioje reziduoja “Žalgirio arena” ir likusi žalioji salos dalis. Būtent ši dalis ir yra “Mokslo salos” pastato vietos parinkimo erdvė. Tačiau konkursas neuždarys galimybės architektūriniams sprendiniams ir „išlipti“ iš salos. Pavyzdžiui, “pabraidyti” Nemune, o gal net užlipti ant upės krantų.

Koks konkurso grafikas numatomas?

Birželio pradžioje startuojame, o rezultatus aptariame spalio mėnesį.

Kaip MRC organizuojamas “Mokslo salos” konkursas bus suderintas su Viešųjų Pirkimų tarnyba?

Tai vienas iš didžiausių iššūkių – suderinti „Malcolm Reading Consultants“ tarptautinę patirtį ir Lietuvos viešųjų pirkimų taisykles.

Jau dabar matome, kad kai kurie, galbūt pertekliniai, Lietuvos įstatymų leidėjų reikalavimai gali būti svaria priežastimi užsienio architektų biurams nedalyvauti „Mokslo salos“ konkurse. Tačiau širdyje esu optimistas ir tikiu, kad rezultatas bus geras. Juolab, kad „Malcolm Reading Consultants“ yra nepriklausoma, daugiametę patirtį konkursų organizavime turinti komanda, kurios vienas pagrindinių tikslų – užtikrinti skaidrų ir rezultatyvų konkursą.

Ar galima laikyti, kad Kaunas apsisprendė pasukti rimtu ir įpareigojančiu tarptautinių architektūrinių konkursų keliu?

Tai pirmas kartas Lietuvoje, kai konkursas organizuojamas tokiu būdu. 20-metė “Malcolm Reading Consultants” komandos konkursų organizavimo patirtis teikia vilties, kad šių metų ruduo gali būti derlingas architektūriniais pasiūlymais. Tačiau nedrįstu dabar piešti ateities strategijos. Pirmiausia norisi sulaukti „Mokslo salos“ konkurso rezultatų. Rudenį aptarsime ir nustatysime kryptį ateičiai.

Ar turime pagrindo manyti, kad Kaunas atsikrato pigių ir skubotų architektūrinių konkursų praktikos ir renkasi brangų tarptautišką konkursavimo metodą?

Yra toks posakis, kad „nesu tiek turtingas, kad galėčiau pirkti pigius, nekokybiškus daiktus“. Todėl tikiu, kad investicija į profesionaliai organizuojamus konkursus duos kelias naudas. Pirmiausia, platų kokybiškų architektūrinių sprendinių spektrą, bei tarptautinį aktualumą. Antra, tikiu, kad ateityje ši partnerystė suteiks žinių ir Lietuvos architektūrinių konkursų organizatoriams. Galbūt kažkada ateityje galėsime savarankiškai organizuoti sėkmingas tarptautines architektų varžytuves? Rudenį įvertinsime šio konkurso naudas, įsipareigojimus, džiaugsmus ir vargus.

Dėkoju už dialogą. Linkiu rezultatyvios sėkmės kuriant “Mokslo salą”.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

tilta_kn_240300_e01_xxx

ELEGANTIŠKAS ŠUOLIS Į SALĄ: Kaune pradedamas statyti naujas pėsčiųjų ir dviratininkų tiltas

2024 kovo 4Be komentarųPILOTAS.LT

Kaune pradedamas statyti pirmasis tiltas tarp Nemuno salos ir Žemosios Fredos. Naujasis pėsčiųjų ir dviratininkų tiltas bus jau 6-oji Nemuno krantus jungianti susisiekimo arterija abipus

Karaliaus Mindaugo pr. požeminė perėja (rekonstrukcijos projektuotojas – „Kauno planas“).

REKONSTRUOS „UGNIAGESIŲ TUNELĮ“: Kauno požeminę perėją atvers į salą

2023 sausio 31Be komentarųPILOTAS.LT

Nuo vasario 1-osios uždaroma po Karaliaus Mindaugo prospektu įrengta pėsčiųjų perėja, pranešė Kauno savivaldybė. Ligšiolinis „gaisrininkų tunelis“ po rekonstrukcijos pasikeis iš pagrindų: Nemuno salos pusėje

sukil_pl_220100_e01_xxx

KAUNAS PRISISTATO: Grandiozinis Europos kultūros sostinės atidarymas Nemuno saloje

2022 sausio 19Be komentarųPILOTAS.LT

Jau po kelių dienų Kauno ir Kauno rajono bendruomenės galės oficialiai prisistatyti kaip Europos kultūros sostinės gyventojai. Šimtai menininkų, atlikėjų, techninių specialistų, savanorių ir tiesiog

Nacionalinė galerija Londone

NACIONALINĖ GALERIJA LONDONE: Renkama „NG200“ projektuotojų komanda

2021 vasario 17Be komentarųPILOTAS.LT

Londono Trafalgaro aikštėje įsikūrusi Nacionalinė galerija po 3 metų švęs garbingą 200 metų jubiliejų. Šia proga ieškoma daugiadisciplininė projektavimo komanda, kuri padėtų kuo geriau sukakčiai

Nemuno deltos apžvalgos bokštas

30 METRŲ AUKŠČIO BURĖ: Nemuno deltoje iškils apžvalgos bokštas

2021 vasario 8Be komentarųPILOTAS.LT

Nemuno deltos regioniniame parke, kur Atmata įteka į Kuršių marias, greitai prasidės 30 metrų aukščio apžvalgos bokšto „Burė“ statybos darbai. Burės pavidalo naujasis bokštas turėtų

Mokslo sala

ŽALIOJI PUSĖ RUOŠIASI STATYBOMS: Vyksta „Mokslo salos“ rangos konkursas

2020 birželio 42 KomentaraiPILOTAS.LT

Su vilniečio architekto Rolando Paleko kolektyvu dėl M.K.Čiurlionio koncertų centro projekto sutartį neseniai pasirašęs Kaunas  paskelbė tarptautinį mokslo ir inovacijų sklaidos centro „Mokslo sala“ rangos konkursą. Nemuno

"Žalgirio" baseinas

„ŽALGIRIO“ BASEINAS ANT STALO: Kaune pristatomas vandens sporto centro projektas

2019 sausio 31 KomentarasPILOTAS.LT

Praėjusių metų pabaigoje Kauno regioninė architektūros taryba (Kauno RAT) įvertino „Žalgirio“ arenos daugiafunkcinio vandens sporto centro projektą ir rekomendavo jį patobulinti. Dar nespėjus nuslūgti Naujųjų

Mokslo sala

KAUNO MOKSLO SALA: Projektinių pasiūlymų pristatymas miesto savivaldybėje

2018 gruodžio 132 KomentaraiPILOTAS.LT

Gruodžio 17 dieną pagaliau bus galima iš arti susipažinti su Mokslo ir inovacijų sklaidos centro, plačiau žinomo kaip Mokslo sala, projektiniais pasiūlymais. Kauno Nemuno saloje

Žalgirio arenos baseinas

ĮSISKVERBĖ Į LANDŠAFTĄ: Pristatomas baseino Kauno Nemuno saloje projektas

2018 spalio 1511 KomentarųArtūras Karka

Kauno Nemuno saloje, „Žalgirio“ arenos pašonėje Kaunas planuoja statyti daugiafunkcį vandens sporto centrą su 50 metrų ilgio 8 takelių baseinu. „Žalgirio“ areną suprojektavusios E.Miliūno studijos

Nemuno sala

URBANISTINIO SĄVARTYNO LINK: Pristatytas Nemuno salos parko projektas

2018 rugpjūčio 2013 KomentarųAndrius Ropolas

Praeitą savaitę Kauno visuomenei buvo pristatyti G.Natkevičiaus ir partnerių architektų biuro parengti Nemuno salos sutvarkymo projektiniai pasiūlymai. Renginyje – būrys žurnalistų, specialistų minia, daugybė vos

360

360° KAUNO VAIZDŲ: Pėsčiųjų tiltų konkurse triumfavo KILD architektų kolektyvas

2018 rugpjūčio 35 KomentaraiPILOTAS.LT

Kaune ką tik paskelbti atviro 2 pėsčiųjų tiltų į Nemuno salą architektūros konkurso nugalėtojai. Jį laimėjusi architektūrinė komanda – Petras Išora, Ivane Ksnelashvili, Dominykas Daunys

Pėsčiųjų tiltai Kaune

PĖSČIŲJŲ JUNGTIS KAUNE: Paskelbtas 2 tiltų į Nemuno salą idėjų konkursas

2018 gegužės 153 KomentaraiPILOTAS.LT

VšĮ Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba (KAUET) paskelbė 2 pėsčiųjų tiltų į Nemuno salą Kaune atvirą projekto konkursą. Projektinių pasiūlymų laukiama iki liepos 16-osios.

Mokslo sala

UŽDEGĖ ŽALIĄ ŠVIESĄ: Pasirašė sutartį dėl 23 mln. eurų vertės „Mokslo salos“ projektavimo

2018 gegužės 141 KomentarasPILOTAS.LT

Kaune bunda Nacionalinio mokslo ir inovacijų centro „Mokslo sala“ projektas. Po bene pusantrų metų tylos pagaliau paskelbta, kad su projektuotojais pasirašyta sutartis dėl techninio projekto

Fasadai

KAUNAS PUDRUOS FASADUS: Paskirta 900.000 eurų suma

2018 balandžio 27Be komentarųPILOTAS.LT

Kaunas toliau investuoja į fasadus. Šiemet pastatų veidų „pudravimui“ paskirta dar įspūdingesnė suma nei pernai – 900.000 eurų. SĄRAŠE – IR ŽINOMI TARPUKARIO NAMAI Kaip

"Žalgirio" arenos baseinas

PLĖS „ŽALGIRIO“ ARENĄ: Saloje jau braižomas baseinas su SPA centru

2018 vasario 92 KomentaraiPILOTAS.LT

„Žalgirio“ arenos pašonėje Kaunas planuoja statyti daugiafunkcį vandens sporto centrą. Arenos plėtra vadinamą naująjį statinį su 50 metrų ilgio baseinu  žadama „paslėpti“ esamame Nemuno salos

Adelaidės šiuolaikinis

ADELAIDĖS ŠIUOLAIKINIS: Australai ieško progresyvios architektūrinės komandos

2017 spalio 24Be komentarųPILOTAS.LT

Danų architekto Jorno Utzono suprojektuotas ikoniškas operos teatras jau yra tapęs ne tik Sidnėjaus, bet ir visos Australijos architektūriniu simboliu. Panašias viltis su nauja meno

Laisvės piknikas

IDĖJOS LAISVEI: Piknikas virto idėjų festivaliu Kauno Nemuno saloje

2017 rugpjūčio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Pernai lygioje vietoje atsiradęs ir milžiniško palaikymo sulaukęs žurnalisto ir visuomenininko Andriaus Tapino inicijuotas „Laisvės piknikas“ tapo vienu netikėčiausių ir didžiausių renginių. Šiemet „Laisvės piknikas“

anoniminis

LIETUVA, TĖVYNE MUSIŲ [1]: Vieši atsakymai į anoniminį interesą

2017 liepos 414 KomentarųAudrys Karalius

Mano senelis Juozas Karalius, išgyvenęs du karus, Vokietijos krachą, Sibirą ir kolchozinę LTSR, šeštą vakaro kviesdavo kartu klausytis “Amerikos balso”. Romas Sakadolskis ir Ko šnypštė,

ciurl_ko_170600_e02

M.K.ČIURLIONIO KONCERTŲ CENTRAS: Paskelbtas tarptautinis idėjų konkursas

2017 birželio 231 KomentarasPILOTAS.LT

Žinoma britų architektūrinių konkursų organizavimo kompanija „Malcolm Reading Consultants“ (MRC) ką tik paskelbė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio koncertų centro Kaune tarptautinį architektūros idėjų konkursą. Vienu etapu

M.K.Čiurlionio koncertų salė

KAUNE BRĘSTA TARPTAUTINIS ĮVYKIS: MRC imasi ir koncertų centro konkurso

2017 balandžio 212 KomentaraiArtūras Karka

Žinoma britų architektūrinių konkursų organizavimo kompanija „Malcolm Reading Consultants“ (MRC) ką tik paskelbė, jog jau ruošia Kauno koncertų centro tarptautinį architektūros idėjų konkursą. Beje, ta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DAR DAUGIAU LĖŠŲ KOSMETIKAI: Fasadų Kaune gražinimui – 1 mln. eurų

2017 vasario 91 KomentarasPILOTAS.LT

Kauno savivaldybė šiemet planuoja dar daugiau lėšų skirti „miesto veido“ kosmetikai. Pernai pastatų fasadų atnaujinimui išleidusi 400.000 eurų sumą, šiemet tam planuoja 2,5 karto daugiau.

images_phocagallery_4803_moksl_sala_4803_4803_tit2_bublysparodoje

SALOS APVAISINIMO PARADAS_1: Kodėl tatuiruotės laimėjo prieš receptus?

Pasiūlymas Nacionalinį Mokslo ir inovacijų centrą statyti nuobodžiaujančioje vidury Kauno Nemuno saloje – viena perspektyviausių idėjų, kada nors gimusių Kauno valdžios galvose. Tačiau tuščiose galvose

images_straipsniu_foto_4784_sala_kn_160900_e01_xxx

VIEŠOJI DISKUSIJA KAUNE://MUZIEJAUS VAIDMUO ĮTINKLINTOJE VISUOMENĖJE

Šiuolaikiniai kūrybingi miestai pagrindiniu urbanistiniu akcentu dažnai mato muziejų, kuris būtų ne vien žinių šaltinis, bet ir reprezantatyvus miesto statinys.  „Mokslo salos“ projekto akivaizdoje pastarųjų

images_pulsas_foto_4764_moksl_ko_160920_e02_bra

MOKSLO SALA://KAUNE ATIDARYTA TARPTAUTINIO KONKURSO PROJEKTŲ PARODA

Kauno „Žalgirio“ arenoje atidaryta Lietuvos Nacionalinio mokslo ir inovacijų centro tarptautinio architektūrinio konkurso projektų paroda. Projektai arenoje bus eksponuojami 8 dienas.

images_phocagallery_4751_moksl_1609_4751_tit1

146 PROJEKTAI: TARPTAUTINIS „MOKSLO SALOS“ KONKURSAS PRASIDĖJO MASYVIU STARTU

Birželį paskelbtas “Mokslo salos” tarptautinis architektūros idėjų konkursas šiandieną prasidėjo masyviu startu – finišo liniją Kauno architektų namuose kirto net 146 projektai. Labai panašu, kad