Alvydas Jurgis Vaitkevičius

PILIETIŠKUMO DIENA [2]: Kauniečiai už Art deco vilą stojo mūru

Rudenėjantį Kauno Žaliakalnį prieš kelias dienas sukrėtė itin ciniškas ir brutalus architektūrinio vandalizmo aktas – be jokių leidimų čia imta griauti tarpukarinė Art deco stiliaus vila. Aktyviai įsikišus visuomenei, šeštadienį pagaliau ši neregėta galvoje netelpanti destrukcija buvo sustabdyta, o žvarboką pirmadienio rytą neabejingieji Kauno istorijai, kultūrai ir architektūrai Perkūno alėjoje kantriai stojo į ilgą eilę pasirašyti pareiškimą-peticiją Lietuvos Respublikos Generalinei prokuratūrai.

VIENA SENIAUSIŲ IR AUTENTIŠKIAUSIŲ PERKŪNO ALĖJOJE
Praėjusią savaitę itin cinišku būdu pradėta griauti vila – vienas autentiškiausių ir seniausių Perkūno alėjos namų. Tai istoriškai ir architektūriškai vertingas statinys, ženkliai prisidedantis prie unikalios Kauno Žaliakalnio rajono dvasios bei identiteto formavimo. Žinomas tarpukario architektas Aleksandras Gordevičius 1928 metais vilą Perkūno al. 11 suprojektavo kitai itin iškiliai tarpukario Lietuvos asmenybei – Steigiamojo Seimo nariui, žurnalistui, rašytojui, laisvės kovų dalyviui, knygnešiui Petrui Ruseckui (1883 – 1945). 1944 metais pastarąjį NKVD areštavo bei nuteisė kalėti lageryje, kuriame tarpukario Lietuvos šviesulys greitai užgeso.
P.Rusecko vila šių dienų sulaukė pastebimai nugairinta laiko, tačiau dar tvirta bei išlaikiusi vertingiausius savo architektūros bruožus, detales. Ko gero, tai vienas ryškiausių tokio tipo vilos pavyzdžių Kaune su originaliomis betoninėmis kolonomis, subtiliai įkomponuotu bokšteliu, vitražu, betono vazomis. Kiek paremontuoti ir  joje apsigyventi svajodavo ne vienas  Kauno inteligentas. Vis dėlto šiai vilai likimas nebuvo palankus – prieš kelerius metus namą įsigijęs Artūras Dankovskis 2020 ųjų spalio 13 dieną ėmėsi realizuoti savo ilgai slėptus barbariškus kėslus. Apsisaugoti nuo šių nepadėjo nei tai, jog pastatas stovi Žaliakalnio kultūrinio draustinio teritorijoje (Žaliakalnio 1-ojoje zonoje įsteigto draustinio pagrindinis tikslas ir yra išsaugoti tarpukario architektūros palikimą), nei, jog jis puikuojasi aukščiausia– 4-ąja – kultūrine kategorija. Menkai galėjo padėti ir į šiuos neteisėtus savininko veiksmus operatyviai sureagavę vilos kaimynai bei neabejinga plačioji visuomenė. Kol policijos,  Valstybinės Teritorijų Planavimo ir Statybos Inspekcijos, Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus pareigūnai svarstė kaip reaguoti, vilos galėjo nebelikti. Dėka operatyvių visuomenės veiksmų nutraukti pastato griovimo darbai buvo vėl atnaujinti šeštadienį, taip tikintis savo juodus krėslus užbaigti netrukdomai. Visgi nugriovus apie pusę vilos, darbus pavyko nutraukti. Prie to itin prisidėjo Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento inspektorius  Konstantinas Šumskas. taigi, nuo šeštadienio ryto  P.Rusecko vila  tapo „gyvu“ paminklu XXI amžiaus kultūriniam vandalizmui  Žaliakalnyje. Akivaizdu, kad šis ar kiti panašūs  atvejai gali tapti kliūtimi ir Kaunui patekti į taip trokštamą UNESCO paveldo sąrašą.

PAREIKŠTI POZICIJĄ SUSIRINKO ORI MINIA
Su šiuo pesimistiniu scenarijumi neketinantys taikstytis kauniečiai pirmadienio (spalio 19-osios) rytą sugužėjo prie Perkūno al. 11 sklypo, kur vos prieš kelias dienas dar sveika stovėjo gražuolė P.Rusecko vila. Vaizdas čia jau priminė karo kamuojamą Kalnų Karabacha. Už statybinės tvorelės su „Stop“ juosta matėsi brutalaus antpuolio prieš Kauno architektūrą ženklai – „žaliųjų statybos žmogeliukų“ paliktas ekskavatorius it karinių agresorių tankas mūšyje bei greta stūksantis pats šio akivaizdaus vandalizmo akto įrodymas. Bevardžio „tankisto“ jau įpusėtas griauti tarpukario namas susirinkusiems neleido nė minutei pamiršti dėl ko čia susirinkta ir buvo akivaizdi vaizdinė priemonė, kas gali ištikti mūsų miestus, jei panašūs kultūros vandalai deramo valstybės bei visuomenės atkirčio nesulauktų.
Pasirašyti pareiškimą-peticiją Lietuvos Respublikos Generalinei prokuratūrai dėl Perkūno al. 11 susirinko ne vien nuniokotos vilos kaimynai, kaip organizatoriai planavo iš pradžių. Palikę šiltus kabinetus bei karštos rytinės kavos puodelius jos pašonėje būrėsi giliai sukrėsti, tačiau orūs Kauno inteligentų likučiai, tarp kurių – žinomi menininkai, architektai, advokatai, pedagogai, politikai. Rinkosi vyrai, moterys, jaunimas, Žaliakalnio senbuviai ir senjorai. Daugeliui čia atėjusių patiems pasirašyti pareiškimą-peticiją tapo tam tikru garbės reikalu, o kai kuriems – net ir iššūkiu.
Vienas iš šį žvarbų spalio mėnesio rytą nelikusių nuošalyje – žinomas Kauno inteligentas Alvydas Jurgis Vaitkevičius, gyvenantis Perkūno alėjos aikštėje. Garbingo amžiaus sulaukęs žinomas fotografas ir fotografijos dėstytojas per ilgus darbo metus Kauno moksleivių fotografijos mokykloje bei Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Menų fakultete išugdė ištisą fotomenininkų plejadą, supažindino su fotomeno subtilybėmis daugybę šios srities mėgėjų bei nūdienos menotyrininkų (taip netiesiogiai, beje, prisidėjo ir prie šio straipsnio bei kitų PILOTAS.LT nuotraukų). Nepaisant neįgaliojo vėžimėlio keliamų nepatogumų, jis nepasididžiavo atvykti ir pats padėti parašą po peticija bei taip pareikšti savo tvirtą pilietinę poziciją. Tai buvo dar viena maestro pamoka, tik šįį kartą ne fotografijos, o pilietiškumo.

ART DECO VILA PRIVALO BŪTI ATKURTA!
Nepaisant P.Rusecko vilos griovimo brutalumo bei netoliese šmėžavusio paties jo užsakovo – vilos savininko Artūro Dankovskio – šešėlio, Perkūno alėjoje pirmadienio rytą vyravo itin kultūringa bei dvasinga atmosfera. Dėl visa ko čia sustojęs policijos patrulių automobilis neturėjo ką veikti ir savo vietą netrukus paliko. Na, o susibūrusiųjų spinduliuojamas bendruomeniškumo jausmas aiškiai bylojo pilietiškos visuomenės užuomazgas. Kad išniekinta istorinė Perkūno alėjos vila privalo būti atkurta, atrodo, neabejojo niekas.
„Mes, Kauno miesto piliečiai, esame sukrėsti ir šokiruoti destrukcinių įvykių objekte Perkūno alėja 11. kai neturėdama jokių privalomų dokumentų – be įmonės ir kitų tapatybės ženklų, gauja, ėmėsi vykdyti Perkūno alėjos perlo – vilos Perkūno al. 11 (architektas Aleksandras Gordevičius, 1928 m.) griovimo darbus – naikindama unikalų kultūros paveldo objektą (4-ta kategorija) ir asbesto-tinko dulkėmis nuodydama visą rajoną“,– tokiais žodžiais pradedamas Lietuvos Respublikos Generalinei prokuratūrai bei kitoms valstybinėms institucijoms (Seimui, Kultūros ministerijai, Aplinkos ministerijai ir kt.) adresuotas dokumentas. 190 po juo pasirašiusių neabejingų Kauno istorijai ir kultūrai piliečių pareikalavo:
„A. pradėti ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 271 straipsnį ir/ar kitas Baudžiamojo kodekso įtvirtintas nusikalstamas veikas, kurių sudėties požymius atitinka pareiškime nurodytos faktinės aplinkybės.
B. visiško natūrinio kultūros paveldo objekto Perkūno al. 11 – Art deco vilos – atkūrimo.
C. atkurti pažeistus visuomenės interesus ir kompensuojant objekto veiklą – visuomeninę funkciją.
D. išsiaiškinti valstybės pareigūnų veikas/neveikas, šio ekstremalaus vilos niokojimo atveju“.

PILIETIŠKA VISUOMENĖ IŠJUDINO PAREIGŪNUS
Perkūno al. 11 pareiškimas-peticija vakar buvo įteikta Dariui Valkavičiui, Kauno apygardos vyriausiam prokurorui. PILOTAS.LT žiniomis, tyrimas čia jau pradėtas. Kitas valstybines instancijas pareiškimas turėtų pasiekti elektroniniu būdu.
Reikia pastebėti, kad pasiryžusių pasirašyti peticiją buvo ženkliai daugiau nei suspėjo tai padaryti per porą trumpų pirmadienio valandų – nuo norinčiųjų prisidėti telefonas netilo visą dieną. Nespėjusiems ar negalėjusiems sudalyvauti parašų rinkimo akcijoje,  planuojama suteikti galimybę peticiją pasirašyti internetu.
Na, o iš pradžių reagavę gana vangiai ir inertiškai pareigūnai į Perkūno al. 11 atvejo peripetijas įsitraukia vis aktyviau. Šiuo metu bene garsiausią Kauno alėją asmeniškai aplankyti žadėjo ir Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos vadovas Vidmantas Bezaras, kuris jau yra pareiškęs savo tvirtą poziciją šiuo klausimu. PILOTAS.LT žiniomis, savo nuomonę žada suformuluoti ir pati Aplinkos ministerija, kurios viceministrė Ligita Valalytė įvykius iš arti dar vakar. Neabejotinai tai karščiausias šiuo metu Kauno ar net visos Lietuvos architektūrinis taškas, todėl su juo susijusių naujienų sulaukti neturėtų užtrukti. Pilietiškai nusiteikę kauniečiai viliasi, jog kultūros paveldo srityje dugnas jau yra pasiektas, todėl dabar laukia kelionė aukštyn. Vis dėlto kilimas retai būna svaiginančiai greitas.
Titulinė nuotrauka: Garbingo amžiaus fotomenininkui ir fotografijos pedagogui Alvydui Jurgiui Vaitkevičiui neįgaliojo vežimėlis ir ryto žvarba nesutrukdė parašu po peticija išreikšti savo pilietinę poziciją. Foto: ©PILOTAS.LTŽvarboką pirmadienio rytą Perkūno alėjoje nusitesė ilga eilė norinčių pareikšti savo pilietišką poziciją ir pasirašyti po kultūrinio vandalizmo aktą smerkiančią peticiją. Foto: ©PILOTAS.LTŽvarboką pirmadienio rytą Perkūno alėjoje nusitęsė visa eilė norinčių pareikšti savo pilietišką poziciją ir pasirašyti kultūrinio vandalizmo aktą smerkiančią peticiją. Foto: ©PILOTAS.LT

Perkūno alėjoje pasitinka brutalus antpuolio prieš Kauno architektūrinį identitetą ženklai – „žaliųjų statybos žmogeliukų“ paliktas ekskavatorius it agresorių tankas mūšyje bei pats įvykdyto vandalizmo akto įrodymas. Foto: ©PILOTAS.LT

Ties Perkūno al. 11 pasitinka brutalaus antpuolio prieš Kauno architektūrinį identitetą ženklai – „žaliųjų statybos žmogeliukų“ paliktas ekskavatorius it agresorių tankas mūšyje bei pats įvykdyto vandalizmo akto įrodymas. Foto: ©PILOTAS.LT

Itin brutaliai apgriauta architekto A.Gordevičiaus tarpukariu suprojektuota vila stūkso it paminlas Kauno kultūriniam vandalizmui. Foto: ©PILOTAS.LT

Itin brutaliai apgriauta architekto A.Gordevičiaus tarpukariu suprojektuota vila nūnai stūkso it paminklas ar gyvas priekaištas Kauno kultūriniam vandalizmui. Foto: ©PILOTAS.LT

Žvarboką pirmadienio rytą Perkūno alėjoje nusitęsė visa eilė norinčių pareikšti savo pilietišką poziciją ir pasirašyti kultūrinio vandalizmo aktą smerkiančią peticiją. Foto: ©PILOTAS.LT

Žvarboką pirmadienio rytą Perkūno alėjoje nusitęsė visa eilė norinčių pareikšti savo pilietišką poziciją ir pasirašyti kultūrinio vandalizmo aktą smerkiančią peticiją. Foto: ©PILOTAS.LT

Žvarboką pirmadienio rytą Perkūno alėjoje nusitesė ilga eilė norinčių pareikšti savo pilietišką poziciją ir pasirašyti po kultūrinio vandalizmo aktą smerkiančią peticiją. Foto: ©PILOTAS.LT

Žvarboką pirmadienio rytą Perkūno alėjoje nusitęsė visa eilė norinčių pareikšti savo pilietišką poziciją ir pasirašyti kultūrinio vandalizmo aktą smerkiančią peticiją. Foto: ©PILOTAS.LT

Žvarboką pirmadienio rytą Perkūno alėjoje nusitesė ilga eilė norinčių pareikšti savo pilietišką poziciją ir pasirašyti po kultūrinio vandalizmo aktą smerkiančią peticiją. Foto: ©PILOTAS.LT

Žvarboką pirmadienio rytą Perkūno alėjoje nusitęsė visa eilė norinčių pareikšti savo pilietišką poziciją ir pasirašyti  kultūrinio vandalizmo aktą smerkiančią peticiją. Foto: ©PILOTAS.LT

Žvarboką pirmadienio rytą Perkūno alėjoje nusitesė ilga eilė norinčių pareikšti savo pilietišką poziciją ir pasirašyti po kultūrinio vandalizmo aktą smerkiančią peticiją. Foto: ©PILOTAS.LT

Žvarboką pirmadienio rytą Perkūno alėjoje nusitęsė visa eilė norinčių pareikšti savo pilietišką poziciją ir pasirašyti  kultūrinio vandalizmo aktą smerkiančią peticiją. Foto: ©PILOTAS.LT

Žvarboką pirmadienio rytą Perkūno alėjoje nusitęsė visa eilė norinčių pareikšti savo pilietišką poziciją ir pasirašyti po kultūrinio vandalizmo aktą smerkiančią peticiją. Foto: ©PILOTAS.LT

Žvarboką pirmadienio rytą Perkūno alėjoje nusitęsė visa eilė norinčių pareikšti savo pilietišką poziciją ir pasirašyti kultūrinio vandalizmo aktą smerkiančią peticiją. Foto: ©PILOTAS.LT

Tarp beveik 200 pasirašiusių peticiją – Perkūno alėjos kaimynai, menininkai, architektai, advokatai ir kiti Kauno inteligentai. Foto: ©PILOTAS.LT

Tarp beveik 200 pasirašiusių peticiją – Perkūno alėjos kaimynai, menininkai, architektai, advokatai ir kiti Kauno kultūrai neabejingi piliečiai. Foto: ©PILOTAS.LT

Tarp beveik 200 pasirašiusių peticiją – Perkūno alėjos kaimynai, menininkai, architektai, advokatai ir kiti Kauno inteligentai. Foto: ©PILOTAS.LT

Tarp beveik 200 pasirašiusių peticiją – Perkūno alėjos kaimynai, menininkai, architektai, advokatai ir kiti Kauno kultūrai neabejingi piliečiai. Foto: ©PILOTAS.LT

Tarp beveik 200 pasirašiusių peticiją – Perkūno alėjos kaimynai, menininkai, architektai, advokatai ir kiti Kauno inteligentai. Foto: ©PILOTAS.LT

Tarp beveik 200 pasirašiusių peticiją – Perkūno alėjos kaimynai, menininkai, architektai, advokatai ir kiti Kauno kultūrai neabejingi piliečiai. Foto: ©PILOTAS.LT

Tarp beveik 200 pasirašiusių peticiją – Perkūno alėjos kaimynai, menininkai, architektai, advokatai ir kiti Kauno inteligentai. Foto: ©PILOTAS.LT

Tarp beveik 200 pasirašiusių peticiją – Perkūno alėjos kaimynai, menininkai, architektai, advokatai ir kiti Kauno kultūrai neabejingi piliečiai. Foto: ©PILOTAS.LT

Tarp beveik 200 pasirašiusių peticiją – Perkūno alėjos kaimynai, menininkai, architektai, advokatai, politikai ir kiti Kauno inteligentai. Foto: ©PILOTAS.LT

Tarp beveik 200 pasirašiusių peticiją – Perkūno alėjos kaimynai, menininkai, architektai, advokatai, politikai ir kiti Kauno kultūrai neabejingi piliečiai. Foto: ©PILOTAS.LT

Tarp beveik 200 pasirašiusių peticiją – Perkūno alėjos kaimynai, menininkai, architektai, advokatai ir kiti Kauno inteligentai. Foto: ©PILOTAS.LT

Tarp beveik 200 pasirašiusių peticiją – Perkūno alėjos kaimynai, menininkai, architektai, advokatai ir kiti Kauno kultūrai neabejingi piliečiai. Foto: ©PILOTAS.LT

Tarp beveik 200 pasirašiusių peticiją – Perkūno alėjos kaimynai, menininkai, architektai, advokatai ir kiti Kauno inteligentai. Foto: ©PILOTAS.LT

Tarp beveik 200 pasirašiusių peticiją – Perkūno alėjos kaimynai, menininkai, architektai, advokatai ir kiti Kauno kultūrai neabejingi piliečiai. Foto: ©PILOTAS.LT

Aplinkos viceministrė Ligita Valalytė portalui PILOTAS.LT iš pradžių žadėjo surinkti informaciją iš pavaldžių institucijų ir tuomet suformuoti poziciją. Foto: ©PILOTAS.LT

Aplinkos viceministrė Ligita Valalytė portalui PILOTAS.LT iš pradžių žadėjo surinkti informaciją iš pavaldžių institucijų ir tuomet suformuoti poziciją. Foto: ©PILOTAS.LT

 Iš atokiau parašų rinkimo akciją stebėjęs vilos Perkūno al. 11 savininkas Artūras Dankovskis teigė turįs teisę Art deco vilą griauti. Foto: ©PILOTAS.LT

Iš atokiau parašų rinkimo akciją stebėjęs vilos Perkūno al. 11 savininkas Artūras Dankovskis nesikuklino pareikšti, kad turi teisę Art deco vilą nugriauti ir pasistatyti naują šiuolaikišką namą. Visgi naujojo pastato autorius įvardinti atsisakė. Foto: ©PILOTAS.LT

Komentarai

  1. niekas nebestebina. Chamai nebaudziami ir isigaleję

  2. Gražu žiūrėti, kad tas kuris ne taip senai šaipėsi iš Panevėžio piliečių, kurie rinko parašus ir kreipėsi į Prokuratūrą dėl vienintelio likusio sovietinio modernizmo laikotarpio kino teatro išsaugojimo, dabar pats renka parašus ir bėga į prokuratūrą 🙂

    • jokio loginio rysio jusu komentare neimanoma suprasti Donatas Malinauskas. jei neturite kuo uzsiimti, rasykite i Delfi komentarus.

  3. Galimai nusikaltimo užkardymas vietoje atitinka būtinosios ginties požymius, veiksminga ir proporcinga priemonė sulaikant nuo tolimesnės veikos ir žalos darymo. Drąsos ir pilietiškumo pamoka, kurią suteikė Audrys Karalius.

    • Mhm, tai kodel ne traktorista puolė, kuris vykde tiesiogini isakyma is darbu vadovo? Svieto lyginimas ne laiku, ir ne vietoje.
      Pagalvokime apie tai, jei tai nebutu buves toks mandagus stroicikas ir butu paleides pora silkiu i Karaliaus bliuske, kas tada? Butu prasideje virksmai, kad uzpuole architekta? Sorry, bet is sono toks “pilietiskumas” atrodo labiau parodomasis. . .
      Ir dar, jei kazkas vyksta GALIMAI, tai nesuteikia jokios teises i nieka.
      Karaliau, kamon, reikejo tau buti preigunu.

  4. „Susirinko ori minia? “
    Čia tas orumas pasirodė kai darbų vadovas buvo apstumdytas? Karaliai taip neturėtų elgtis, nes tai prieštarauja įstatymui taip pat *smirk smirk*

    • jeigu ne „aktyvi kuno kalba“, kaip sake autorius, tai tos vilos jau nebutu. tik tokia kalba, deja supranta chamai ir kriminaliniai elementai.
      ar jus, p.Edgaras galite pateikti koki nors pavyzdi is savo oriomis pastangomis uzkardytu nusikaltimu?

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Jonas Lukšė

KAUNO MODERNIZMO ARCHITEKTŪRA: Jono Lukšės piešinių paroda galerijoje „101“

2024 vasario 15Be komentarųPILOTAS.LT

Vytauto Didžiojo universiteto menų galerijoje „101“ atidaryta architekto-dailininko Jono Lukšės Kauno tarpukario modernizmo architektūros piešinių paroda, skirta paminėti šio paveldo įtraukimą į UNESCO. Parodoje eksponuojami

Kauno modernizmas

AUKSINĖ DIENA KAUNUI IR LIETUVAI: Kauno modernizmas įrašytas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą

2023 rugsėjo 181 KomentarasPILOTAS.LT

Rugsėjo 18 diena bus auksu įrašyta į Kauno istoriją – šią dieną Kauno modernizmo architektūra priimta į išsvajotąjį UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Kauno tarpukario modernizmo

Amsterdamo mokyklos muziejus. Foto: K.Banio ir P.Gaidamavičiaus.

PRISTATYS AMSTERDAMO MOKYKLĄ: K.Banys ir P.Gaidamavičius Kaune atidaro antrą muziejų

2022 gruodžio 16Be komentarųPILOTAS.LT

Prieš kelerius metus „Art Deco“ muziejų  įkūrę Karolis Banys ir Petras Gaidamavičius Kauno centre atidaro dar vieną. Architekto Jokūbo Pero suprojektuotame įspūdingame tapukariniame Vytauto prospekto

Perkūno 11

SUSITIKO UNESCO KORIDORIUOSE: Art Deko vilos neviltis ir Kauno modernizmo optimizmas

2022 gruodžio 62 KomentaraiLaura Ramanauskaitė

Socialiniuose tinkluose pasirodžiusi žinia, kad kaunietis Nerijus Jukonis parašė skundą UNESCO dėl žymiosios Petro Rusecko vilos (Perkūno al.11, Kaunas), kurią bandyta nugriauti 2020 spalį, ir

Romuva

TARPUKARINĖ „ROMUVA“ SUGRĮŽTA: Skelbiamas naktinis filmų maratonas

2022 balandžio 14Be komentarųPILOTAS.LT

Kaune po ilgai trukusios rekonstrukcijos pagaliau atidaromas tarpukarinis kino teatras „Romuva“. Atidarymo metu kviečiama pažinti modernistines kino teatro erdves, pamatyti čia eksponuojamą parodą, aplankyti kino

Perkūno 11

ART DECO FRONTAS: Teismas įpareigojo A.Dankovskį atstatyti apgriautą statinį Perkūno 11

2021 rugsėjo 2910 KomentarųPILOTAS.LT

Šiandieną Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nutarė apeliacinį Artūro Dankovskio skundą atmesti ir palikti galiojantį Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų 2021 vasario 23-iosios sprendimą. O

perkūno 11

GRIEŽTINA PRIEŽIŪRĄ: Saugiklis teisiškai dar neapsaugotiems paveldo pastatams

2021 gegužės 24Be komentarųPILOTAS.LT

Griauti išliekamąją kultūrinę vertę galimai turinčius, bet teisiškai dar neapsaugotus pastatus norintys savininkai nuo šiol turės paisyti griežtesnių reikalavimų. Tai numatyta ketvirtadienį Seimui priėmus Statybos

UNESCO Kaunas

KAUNO MODERNIZMO NOMINACINĖ BYLA: Dar vienas žingsnis link UNESCO sąrašo

2021 sausio 26Be komentarųPILOTAS.LT

Solidi 500 puslapių Nominacinė byla „Modernist Kaunas: Architecture of Optimism, 1919–1939“ iškeliavo į UNESCO būstinę Paryžiuje. Lietuva žengė dar vieną didelį žingsnį savo moderniosios architektūros

lietuvių dailės aukso fondas

ATVERS AUKSO FONDĄ: Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus pažymi 100metį

2021 sausio 7Be komentarųPILOTAS.LT

Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus pradeda švęsti jubiliejinius 100-uosius savo gyvavimo metus. Specialiai šiai progai ruošiama ekspozicija, kurioje bus pristatomas 1900–1940 metų lietuvių dailės

vila_kn_201019_e01_bra

LAR TARYBA: Vilos Perkūno al. 11 rango objektų apsauga turi tapti viešuoju interesu

2020 lapkričio 111 KomentarasPILOTAS.LT

Art deco stiliaus vilos Perkūno al. 11 Kauno Žaliakalnyje griovimo istorija įgauna vis platesnį atgarsį tiek visuomenėje, tiek ir atskirose kultūros paveldui neabejingose bendruomenėse. Lietuvos

Art deco vila Perkūno al. 11

ART DECO FRONTAS [3]: P.Rusecko vilos egzekutoriai tyliai traukiasi

2020 lapkričio 112 KomentaraiPILOTAS.LT

Art deco vilos Kauno Perkūno al. 11 gynėjai ką tik, atrodo, pasiekė pirmąją savo pergalę. Pastato naikintojai šiandien iš nusikaltimo vietos tyliai pašalino savo pagrindinį

Perkūno al. 11

KULTŪROS PAVELDO APSAUGA: 3 dienų nuotolinis seminaras

2020 lapkričio 42 KomentaraiPILOTAS.LT

VšĮ Kultūros paveldo akademija organizuoja seminarą, skirtą kelti kvalifikaciją kultūros paveldo apsaugos srityje . Renginys vyks nuotoliniu būdu. Lapkričio 11, 12 ir 13 dienomis vyks

Art Deco vila

ART DECO FRONTO NAUJIENOS: Griaunamos vilos vitražu susirūpino M.K.Č. muziejus

2020 spalio 261 KomentarasPILOTAS.LT

Bandytos nelegaliai nugriauti unikalios Art deco vilos Kauno Žaliakalnyje laiptinės vitražu susidomėjo Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus. „Vitražo stilistika turi visus būdingus Art deco stiliaus bruožus:

Perkūno 11

KPD NEKETINA NUOLAIDŽIAUTI: Žaliakalnio Art deco vilą privalės atstatyti

2020 spalio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Praėjusią savaitę brutaliai pradėjus griauti Art deco vilą Kauno Perkūno al. 11, užkirsti tam kelią įkandin visuomenės suskubo ir savivaldybės bei valstybinės institucijos. Viena iš

Perkūno 11

AUDRYS KARALIUS: Viešas pareiškimas dėl vilos Perkūno 11 naikinimo aplinkybių

2020 spalio 2116 KomentarųAudrys Karalius

Šiandieną, spalio 21-ąją pasaulis mini orumo dieną. Gera proga atsakyti sau į klausimą – o kas gi yra tas orumas? Ar aš pats po spalio

Alvydas Jurgis Vaitkevičius

PILIETIŠKUMO DIENA [2]: Kauniečiai už Art deco vilą stojo mūru

2020 spalio 209 KomentaraiRasytojas

Rudenėjantį Kauno Žaliakalnį prieš kelias dienas sukrėtė itin ciniškas ir brutalus architektūrinio vandalizmo aktas – be jokių leidimų čia imta griauti tarpukarinė Art deco stiliaus

Perkūno 11

BLICKRYGAS DĖL ART DECO VILOS [1]: Kaunas pasitinka organizuotą ataką

2020 spalio 1614 KomentarųAudrys Karalius

Bet koks forsmažorinis architektūrinio vandalizmo aktas miesto centre, viduryje baltos dienos, byloja tik viena – demokratijos, civilizacijos ir kultūros lygį tame mieste. Ir toje visuomenėje.

Vilniaus Senamiestis

PAVELDOSAUGININKAI IŠEINA Į GATVES: Pradedama Vilniaus senamiesčio natūros analizė

2020 birželio 3Be komentarųPILOTAS.LT

Kultūros paveldo departamento (KPD) Vilniaus skyriaus specialistai šią savaitę pradeda kontrolinę senamiesčio situacijos analizę, kuri žada trukti visą vasarą. Jau šiandien juos galima sutikti Didžiojoje,

Zapyškio projektas

KPD VERTINIMAS „KAIP VISADA”: Svarbiausia Zapyškio projekte – išlaikytos procedūros

2019 gruodžio 1018 KomentarųAudrys Karalius

KPD komisija išnagrinėjo „Zapyškio problemą“ ir paskelbė išvadą, kuri visai nenustebino: viskas gal ir nelabai gerai, bet už tai labai teisingai atlikta procedūriniu aspektu. Kad

Morfai

PERŽENGĖ GATVĖS MENO RIBAS: Kaune pakibo Art deco formų inkilai

2019 rugpjūčio 2Be komentarųPILOTAS.LT

Tarpukario architektūra garsėjančiame Kaune pastebėti su jos formomis derantys paukščių namai. Art deco stilistika atliktų inkilų autorius – gatvės piešiniais žinomas kaunietis menininkas Morfai. Kauno

artde_pl_190400_e01_xxx

ART DECO LIETUVOJE: Prof. Giedrės Jankevičiūtės paskaita „Titanike“

2019 balandžio 1Be komentarųPILOTAS.LT

„Art deco“ ir tarpukario Kaunas – jau emblema tapęs žodžių derinys. Jį suprantame kaip modernybės sinonimą, nacionalinės dailės, architektūros ir dizaino kokybės simbolį. Meno istorikės

Vilniaus oro uostas

SUTARĖ DĖL ORO UOSTO: Pradedamas planuoti rekonstrukcijos idėjų konkursas

2019 vasario 74 KomentaraiPILOTAS.LT

Kultūros paveldo departamentas vakar surengė tarpinstitucinį pasitarimą dėl Vilniaus oro uosto rekonstrukcijos. Pasitarime dalyvavusios šalys nutarė, kad geriausia išeitis – oro uosto rekonstrukcijos idėjų konkursas.

Juodkrantės stotelė

DEGA ŽALIĄ ŠVIESĄ: Su naujuoju KPD vadu sutarė dėl Juodkrantės stotelės

2019 sausio 169 KomentaraiPILOTAS.LT

Praėjusią savaitę Neringoje susitikę Kultūros paveldo departamento, Neringos savivaldybės ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos atstovai sutarė operatyviai baigti derinti Juodkrantės naujos autobusų stotelės detalųjį

Vidmantas Bezaras

NAUJAS KPD VEIDAS: Vadovo konkursą laimėjo aplinkosaugininkas Vidmantas Bezaras

2018 lapkričio 9Be komentarųPILOTAS.LT

Kultūros ministerijos skelbto pakartotino konkurso į Kultūros paveldo departamento (KPD) direktoriaus pareigas metu daugiausiai balų surinko aplinkos apsaugos ekspertas, geografas Vidmantas Bezaras. Šis postas ne

Kauno tarpukaris

DIZAINO MIESTAS: Kauno Art deco, gražiausios durys ir „raudonmedžio rojus“

2018 spalio 10Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno tarpukario architektūra vis labiau domina architektūros ar dizaino istorikus, ją atranda ir miesto visuomenė. Savaitgalį čia rengiama ekskursija – „Art deco architektūra ir gražiausios