architektūros įstatymas

KAUNO MERO TORPEDA: Architektūros įstatymas atidėtas jau trečią kartą

2017-06-07
Audrys Karalius

Architektūros įstatymo priėmimas Seime vėl atidėtas ir grąžintas Aplinkos komitetui svarstyti – šįkart po Savivaldybių asociacijos kreipimosi, kurį iniciavo Kauno savivaldybės meras.

Kaip žinia, Visvaldo Matijošaičio valdose architektūros projektų svarstymas seniai nebeišeina už kabineto sienų, o architektūrines diskusijas ar civilizuotus projektų pristatymus miesto visuomenei seniai pakeitė butaforiniai šou ir vieninga euforija užtaisyti piaro saliutai.
Staiga viešu interesu susirūpinusi Kauno merija, Savivaldybių asociaciją apginklavo 4 savadarbių argumentų lapais, kuriuose atskleidžiamas tamsiųjų jėgų pavojus, glūdintis Architektūros įstatyme ir reikalaujama „grąžinti jį Vyriausybei iš esmės tobulinti“.

ARCHITEKTŪROJE BLOGIAUSIA YRA – ARCHITEKTAI

Simptomatiška, kad Kauno galvoms Architektūros įstatyme blogiausia yra tai, kas architektūros kokybę iš esmės ir lemia – architektūriniai bei urbanistiniai konkursai, idėjiniai konkursai ir projektai, Regioninės architektūros tarybos, Architektų savivaldos (rūmų) savarankiškumas ir… architekto padorumas.
Žinoma, galima suprasti Kauno merą, kad ne visos civilizuoto gyvenimo normos jam yra pažįstamos ir priimtinos, bet kai siūlai panaikinti garbingą profesinę pareigą architektui „nusišalinti nuo veiklos ar darbo, kuris tiesiogiai ar netiesiogiai gali išreikšti nepagarbą ir daryti neigiamą įtaką architektūrai, žmonėms, visuomenei, kultūrai ir architekto profesinei reputacijai“ (Architektūros įstatymas, 5 str. 1 d. 4 p.) – tuo pačiu tarsi deklaruoji siekį turėti absoliučiai cinišką ir paklusnų baudžiauninką su architekto licencija.
Nors toks baudžiavinis paprotys Kaune uoliai diegiamas, pradedant savivaldybės įmone „Kauno planas“ ir baigiant „lojalių architektų sąrašu“ – akivaizdu, jog architekto padorumo nuostatos kritika iš esmės nesiklijuoja su meriškais verkšlenimais Architektūros įstatymo kritikoje dėl „vieningos ir architektūrinės bei urbanistinės aplinkos“ bei rūpesčiu dėl „viešo intereso“ ir „vietos poreikių tenkinimo“. Nes tik laisvas, gerbiantis anksčiau sukurtą aplinką ir atsakingas prieš visuomenę architektas būtent ir gali realizuoti viešąjį interesą, kuris nebūtinai sutampa su konkretaus mero sofos bendražygių suokalbiais.
Šiuo atveju drįsčiau spėti, jog architekto padorumo pareigą išbraukus, Kauno merui ir jo kolegoms atslūgtų tik vienas nerimas – „dėl apsunkintos plėtros, investicijų vystymo galimybės ir bet kokios naujos plėtros mieste“, kuris greičiausiai yra vienintelis nuoširdus sakinys keturiuose lapuose isteriškos žodienos.

KETURIOS FOBIJOS DĖL BESIBAIGIANČIOS VISVALDYBĖS

Lietuvoje vis dažniau stebime, kad dalis savivaldybių linksta link oligarchinės Kauno V.Matijošaičio ir Druskininkų R.Malinausko „gerosios praktikos“ – jos architektus dažnai mato ne kaip kūrybinius partnerius ir plėtros harmonizuotojus, o kaip apiforminimo oficiantus ar „viršuje“ priimtų sprendimų dekoratorius.
Todėl suprantama, kad Savivaldybių asociacija pirmiausiai Architektūros įstatyme užsipuola Regionines architektūros tarybas – architektūrą kompetetingai išmanačias, savarankiškas ir sunkiai manipuliuojamas.
Audra keliama dėl „ kuriamo ydingo mechanizmo, įgalinančio apie projektus spręsti tik vienos projektavimu suinteresuotos profesijos atstovams“.
Suprask – Architektūrinės tarybos, sudarytos iš architektų, kurių išvados dėl projektų tėra rekomendacinio pobūdžio įvairaus lygio valstybės tarnautojams – vis tiek yra grėsmingai pavojingos visuomenei.
Sprendžiant iš to, kaip meras V.Matijošaitis tvarkosi savam kieme, greičiausiai pavojai „profesijos monopolyje“ įžvelgiami bent keturi.
Pirma: Architektūrinės tarybos nėra paklusnios merams ir neužtikrina „jų projektams“ žalios šviesos.
Antra: savivaldybės vyriausiasis architektas gali remtis Architektūrinės tarybos nutarimais ir sudaryti merui savotišką architektūrinę opoziciją.
Trečia: Architektūrinėse tarybose per daug viešos ekspertinės argumentacijos ir informacijos apie projektus, taigi – per daug pagundų žiniasklaidai, kuri gali užmiršti maitintis iš vienos informacinės rankos – Savivaldybės viešųjų ryšių tarnybos.
Ketvirta: Architektūrinėse tarybose esi priverstas normaliai eksponuoti projektinių sprendinių medžiagą ir nebelieka galimybės slėptis neįskaitomų linijų raizgalynėje, projektą formaliai kyštelėjus interneto užkampyje ir pavadinus tai „projekto viešinimu“.

KRITIKOS BOMBONEŠIŲ TAIKINYS – ARCHITEKTŪRINĖ KOMPETENCIJA

Šiuo atveju verta ilgiau stabtelti prie Kauno mero ir Savivaldybių asociacijos bendros fobijos su Nagliu Puteikiu. Profesionalusis destrukcijos meistras gegužės 10 taip pat torpedavo Architektūros įstatymo priėmimą apsiginklavęs teiginiu, jog kuriamas grėsmingas tautai „architektų profesinis monopolis“, nes Architektūros tarybas ketinama sudaryti iš… architektų.
Kodėl gi natūrali ir logiška Įstatymo nuostata kelia vieningą alergiją ir politikos benamiui, ir oligarchiniam savivaldybinkui?
Gali būti, kad šiuo atveju pagrindinis pykčio bombonešių taikinys – architektūrinė kompetencija, kurią Įstatymas gerbia, vertina ir siekia legalizuoti.
Nes būtent architektūrinei kompetencijai, kuri vienintelė gali sukurti kokybišką architektūrą ir erdvinę-funkcinę aplinką, iš esmės Architektūros įstatymas ir skirtas.
Taigi, Įstatymo kritikų teiginys, kad Architektūros tarybose be architektų turi būti geografų, aplinkosaugininkų, sociologų, ekonomistų ir šiaip visuomenės atstovų – kvepia pigiu populizmu ir paviršutinišku diletantizmu.
Manyčiau, jog šia proga Kauno merui nesunku būtų prisiminti savo neseną patirtį Kauno Klinikų kardiochirurgijos skyriuje. Abejoju, ar jį vis dar turėtume ant svarbiausio Kauno kilimo, jei prieš širdies operaciją į konsiliumą būtų sukviesti grožio chirurgijos meistras, krepšinio treneris, jogos specialistas, abi Kauno balerinos bei kiti sveikatinimui neabejingi visuomenės atstovai… o ne geriausi chirurgijos profai.

KODĖL KLIŪNA ARCHITEKTŪROS HUMANITARINIMAS?

Žinoma, ironiškiausiai Architektūros įstatymo blokavime skamba „kaunietiškas“ Savivaldybių asociacijos nerimas „dėl galimų apsunkinimų visuomenei dalyvauti statinių projektavimo procese“.
Kadangi iš esmės Architektūros įstatymo tikslas ir siekis yra „reglamentuoti architektūros srities visuomeninius santykius, siekiant išsaugoti sukurtą ir kurti tinkamos kokybės, su krašto savitumu ir kultūra darnią, viešuosius interesus atspindinčią, išliekamąją vertę turinčią aplinką.“ Ir būtent Architektūros įstatymu siekiama valstybėje įsigalėjusį NT jėgų dominavimą erdvinės plėtros procesuose keisti subalansuotu, suderintų viešų interesų lauku, lemiančiu estetišką, funkcionalią ir harmoningą urbanistinę plėtrą.
Taigi, nenuostabu, kad Architektūros įstatymas keliavo iki Seimo salės 10 metų, o pasiekus slenkstį pasipylė kritikos kanonada. Geriau įsižiūrėję ko gero pastebėsime, jog iš esmės bombardavimas tęsiasi iš tų pačių NT plėtristų pozicijų, kur didžiausiu priešu tebelaikomas vienintelis humanitaras erdvinėje plėtroje – architektas …
Foto: PILOTAS.LT archyvas
17-06-05_savivaldybiu-asociacija-pries-archistatyma

Komentarai

  1. O kas pasirase rasta? Juk Vietname gulejo tom dienom

    • Raštą pasirašė Kauno merą pavaduojanti Rasa Šnapštienė.

  2. Link oligarchinės Kauno V.Matijošaičio ir Druskininkų R.Malinausko „gerosios praktikos“ su Lietuvos pajūrio urbanizavimo viešaisiais tualetais precedentu akivaizdžiai nulinko ir Visos Palangos Valdovas – Š. Vaitkus… O kur dar visi kiti šimašiai?

  3. Pavyko gauti tuos mistinius Kauno 4 lapus. Perskaičiau. Duodu kepurę, kad tai J.Audėjaičio ir jaunosios Ž.Š. kūryba.

  4. Parengto, suderinto su visomis suinteresuotomis institucijomis AĮ gąražinimas „tobulinimui“- demonstratyvi Matijošaičio ir Co įtaka bejėgiui LR Seimui, sisteminio valstybinio mąstymo, strateginių valstybės interesų
    p r a l a i m ė j i m a s -greitų pinigų , bet kokia kainą strategams.

  5. Toks Architektūros įstatymo kandžiojimas tik patvirtina, kad tai labai Lietuvai reikalingas teisės dokumentas, nors kiek pažabosiantis ‘stipriųjų’ savivalę architektūroje.

  6. kaip pavyko suzinoti, net Seimo Aplinkos komitetas, kuris yra pagrindinis zaidejas architekturos istatymo priemime, atmete Kauno chebros reikalavima svarstyti istatyma is naujo. komitetas dar karta pareiske palaikyma architekturos istatymui.

  7. Kas paskutinis Kaune išjungs šviesą?

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Priedangų instrukcija

PIRMAS SKAMBUTIS: Architektų Rūmai parengė instrukciją dėl slėptuvių ir karo priedangų

2024 sausio 25Be komentarųAudrys Karalius

Lietuvos architektų rūmai savo iniciatyva parengė trumpą instrukciją dėl karo priedangų, PSP (padidinto saugumo patalpų) įrengimo įvairios paskirties pastatuose. Ta proga Architektų rūmuose (Vilnius, Kalvarijų

Architektūros kokybė

ARCHITEKTŪROS KOKYBĖS VERTINIMAS: Aplinkos ministerija kuria aiškesnę metodiką

2024 sausio 16Be komentarųPILOTAS.LT

Aplinkos ministerija parengė ir teikia derinti Architektūros kokybės vertinimo metodiką. Siekiama sukurti aiškesnę ir skaidresnę architektūros kokybės vertinimo sistemą, iš anksto žinomą visiems, dalyvaujantiems statinių

Meksikas

PROCENTAS KULTŪRAI! Seimas priėmė Architektūros įstatymo pakeitimus

2023 gruodžio 20Be komentarųPILOTAS.LT

Kai rengiami architektūriniu, urbanistiniu, valstybiniu ar viešojo intereso požiūriu reikšmingų objektų architektūriniai konkursai, turi būti numatytos lėšos statinio meno kūriniams sukurti ir (ar) įsigyti. Tokia

architektuomenė

IŠLAISVINTOS UKRAINOS ŽEMĖS KVADRATAS: Padėka Lietuvos architektams už karinę paramą

2023 rugpjūčio 10Be komentarųPILOTAS.LT

Nevyriausybinė organizacija „Blue/Yellow“, dėkodama Lietuvos architektams už paramą Ukrainos kariams, įteikė Lietuvos Architektų sąjungai simbolinį išlaisvintos Ukrainos žemės kvadratą. Dedikacijoje organizacijos „Blue/Yellow“ vadovas Jonas Ohman

Visvaldas Matijošaitis

V.MATIJOŠAITIS TURĖS SUMOKĖTI: Teismas nurodė atlyginti beveik 34.000 eurų žalą dvarui

2023 gegužės 3Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis 2017 metais Kauno rajone Nevėžio pakrantėje įsigijo Kačiūniškės dvarą, kuri iš karto ėmėsi tvarkyti ir puošti pagal save, nekreipdamas dėmesio į

Pernai vasarą prie Kauno centrinio pašto jau įvyko vienas reikšmingas architektūrinis įvyks – Nacionalinių architektūros apdovanojimų (NAA) sumanymo paskelbimas. Foto: ©PILOTAS.LT.

ARCHITEKTŲ RŪMŲ IR SĄJUNGOS POZICIJA: Kauno pašto rūmų projekto pirkimo procedūra ydinga

2023 balandžio 141 KomentarasPILOTAS.LT

Netikėta, apmaudu ir absurdiška, kad kuriant ilgai svajotą ir gimdytą Nacionalinį Architektūros Institutą (NAi) – jau pirmasis žingsnis šiurkščiai pažeidžia ir nacionalinį Architektūros įstatymą, ir

Žalgirio arena

ARCHITEKTAI RINKSIS KAUNE: Architektų rūmų visuotinis susirinkimas – „Žalgirio“ arenoje

2023 kovo 28Be komentarųPILOTAS.LT

Ketvirtadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje rinksis architektai iš visos Lietuvos. Nuo 10 val. šalies krepšinio sostinės tvirtovėje, Amfiteatro salėje vyks Lietuvos architektų rūmų (LAR) narių visuotinis rinkiminis susirinkimas.

Statybos

KEIČIASI TVARKA STATYBŲ SEKTORIUJE: Seimas pritarė įstatymų pakeitimams

2022 gruodžio 23Be komentarųPILOTAS.LT

Ketvirtadienį Seimas pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Statybos, Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros bei Architektūros įstatymų pakeitimams, kurie statybos sektoriuje mažina korupcijos riziką, didina skaidrumą,

Nuotrauka Almanto Bružo

KENGO KUMA: Architektūroje man įdomiausia – Kekkai tema

2022 rugsėjo 296 KomentaraiAudrys Karalius

Vienas garsiausių pasaulio architektų – Kengo Kuma – atvyko į Kauną architektūros festivalio KAFe programos Rytai-Rytai 5 direktorių Gintaro Balčyčio ir George Kunihiro kvietimu. Šiemet

taryba

PAKOREGAVO ARCHĮSTATYMĄ: RAT‘ai dalinai gyvuos iš valstybės biudžeto kišenės

2022 liepos 4Be komentarųPILOTAS.LT

LR Seime ką tik pritarta LR Architektūros įstatymo naujai redakcijai, kurioje numatyta, kad Regioninių Tarybų (RAT) veikla bus dalinai finansuojama iš valstybės biudžeto. Šiuo metu

Kauno ligoninės kvartalas

NOKSTA TAIKINYS VERSLO BANGINIAMS: Kaunas planuoja parduoti ypatingą Naujamiesčio kvartalą

2022 birželio 224 KomentaraiPILOTAS.LT

Kauno centre noksta didžiulis grobis šalies didiesiems nekilnojamojo turto rykliams. Daugiau nei 100 metų teritorijoje tarp Gedimino g, Kęstučio g. ir Laisvės al. čia veikiantį

UKRAINOS KARAS

LIETUVOS ARCHITEKTŲ DOVANA: Moderniausias ginklas Ukrainos dangaus gynėjams

2022 kovo 104 KomentaraiPILOTAS.LT

Lietuvos architektai, Architektų sąjunga ir Architektų rūmai, greta kitų solidarumo su Ukrainos kolegomis iniciatyvų, imasi konkretaus žingsnio – Ukrainos dangaus gynybos. Architektai pradeda rinkti tikslines

Ukraina

LIETUVOS ARCHITEKTŲ INICIATYVA: Biurai priims specialistus iš Ukrainos

2022 kovo 3Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektūros ir inžinerijos biurai priims specialistus iš Ukrainos. Visi, norintys prisidėti prie iniciatyvos, kviečiami registruotis. Tapus pabėgėliu, žymiai oriau yra dirbti pagal specialybę ir neprarasti įgūdžių,

pakal_po_210900_e01_xxx

DĖL ARCHITEKTŪROS KONKURSŲ: Diskusiją pradeda Mindaugas Pakalnis

2022 sausio 182 KomentaraiPILOTAS.LT

Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos architektų rūmai (LAR) inicijuoja diskusiją dėl architektūros konkursų. Pirmas diskusijos renginys – Vilniaus miesto vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio šios problematikos

Perkūno 11

ART DECO FRONTAS: Teismas įpareigojo A.Dankovskį atstatyti apgriautą statinį Perkūno 11

2021 rugsėjo 2910 KomentarųPILOTAS.LT

Šiandieną Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nutarė apeliacinį Artūro Dankovskio skundą atmesti ir palikti galiojantį Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų 2021 vasario 23-iosios sprendimą. O

Edmundas Benetis

VIENAS LAUKE KARYS: E.Benetis nesulaukia LAR paramos dėl Lietuvos bendrojo plano problemų

2021 liepos 274 KomentaraiPILOTAS.LT

Žinomas pajūrio architektas Edmundas Benetis kreipėsi į e-žurnalo Pilotas.LT redakciją dėl pagalbos. Architektui nesiseka bendrauti su Architektų rūmais visuomenei itin svarbiu klausimu. Gal kalti vasaros

Algimantas Mačiulis

PIRMAS NUOTOLINIS ARCHITEKTŲ RŪMŲ SUSIRINKIMAS: Architektų Žiedas A.Mačiuliui

2021 birželio 174 KomentaraiPILOTAS.LT

Šiandieną įvyko pirmasis nuotolinis Lietuvos architektų rūmų narių visuotinis susirinkimas. Pandemijos sąlygos atėmė progą architektų cecho bendruomenei susirinkti gyvai ir bendrauti gyvai, tačiau iš esmės

Sustabdyti buldozerių intervenciją į trapią Žemųjų Šančių krantinę pavyko dėka aktyvios vietos bendruomenės, kuri žada pati imtis gatvės projektavimo iniciatyvos. Nuotrauka: Žemųjų Šančių bendruomenės.

LAIMĖS DIENĄ – ŠLOVINS ASFALTĄ: Šančiai modeliuos Mylmero krantinę patys!

2021 kovo 1934 KomentaraiAudrys Karalius

Ilgą laiką ramų ir romantišką gyvenimą ant Nemuno kranto savinęsis Šančių rajonas, pakviestas grąžinti skolą Kauno miestui. Natūra. Kovo 20-ąją Kaunas pompastiškai švęs, tratant būgnams,

Kauno Šančių rajoną nuo Nemuno planuojama ciniškai atkirsti gatve. Nemuno krantinės gatvės techninis darbo projektas (AB „Kauno tiltai“).

BULDOZERIŲ INVAZIJA: Šančiai nuo Nemuno atkirtinėjami it sovietmečiu

2021 kovo 1010 KomentarųAlmantas Bružas

Vos prieš dvejus metus Kauno Žemųjų Šančių bendruomenė ryžtingai susikibo už rankų bei surengė eitynes „Nemuno kelias“ ir taip ne tik atkreipė dėmesį į demokratijos

Arkitektas

25 SIZIFIŠKI METAI: Architektūrinės žiniasklaidos pradžia Lietuvoje

2021 vasario 98 KomentaraiAudrys Karalius

1996-ųjų vasario 9-tąją Lietuvos skaitytojas sulaukė pirmojo architektūrinio periodinio leidinio istorijoje – mėnraščio “Arkitektas”. Vėlai. Daugelis Europos valstybių architektūrinę leidybą pradėjo 100 ar 80 metų

vila_kn_201019_e01_bra

LAR TARYBA: Vilos Perkūno al. 11 rango objektų apsauga turi tapti viešuoju interesu

2020 lapkričio 111 KomentarasPILOTAS.LT

Art deco stiliaus vilos Perkūno al. 11 Kauno Žaliakalnyje griovimo istorija įgauna vis platesnį atgarsį tiek visuomenėje, tiek ir atskirose kultūros paveldui neabejingose bendruomenėse. Lietuvos

Lietuvos bendrasis planas

ARCHITEKTŲ RŪMAI: Rengiamas LT Bendrasis planas turi esminių trūkumų

2020 spalio 51 KomentarasPILOTAS.LT

Baigiamas rengti Lietuvos respublikos teritorijos bendrasis planas – urbanistinė konstitucija, pagal kurią valstybė gyvens 25 metus (maždaug). Deja, esminis nacionalinio mastelio projektas į galutinę stotelę

Architektų suvažiavimas

ARCHITEKTŲ RŪMAI: Visuotinis susirinkimas – „Litexpo“, spalio 7

2020 rugsėjo 17Be komentarųPILOTAS.LT

Visi žino – pavasarį Visuotinis Architektų rūmų susirinkimas neįvyko dėl Korona pandemijos, todėl dabar, kai viruso pavojus ir baimė atslūgo,- rinksimės į esminę profesijos sueigą

Kauno senamiesčio apartamentai

KAUNO STATYBŲ GREITKELIS: Stringantys vilniečiai ir raudonas „Ferrari“

2020 rugpjūčio 2710 KomentarųRasytojas

Kauno miesto valdžia ėmėsi peržiūrėti vilniečių nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Citus“ projektus Kaune – reikalaujama nugriauti naujojo namo Senamiestyje balkonus, be to, kaltinama gudraujant ir

Architektų sąjunga

30 ARCHITEKTŲ SĄJUNGOS METŲ: Pats laikas persikrauti

2020 balandžio 35 KomentaraiJuozas Vaškevičius

Nepriklausomos Lietuvos atkūrimo 30 metų sukaktis paskatino pakelti asmeniniame archyve besančius, paveldėtus rankraščius(1) ir tais pačiais metais atkurtos Lietuvos architektų sąjungos dokumentų kopijas. Permąstyti tų