Sustabdyti buldozerių intervenciją į trapią Žemųjų Šančių krantinę pavyko dėka aktyvios vietos bendruomenės, kuri žada pati imtis gatvės projektavimo iniciatyvos. Nuotrauka: Žemųjų Šančių bendruomenės.

LAIMĖS DIENĄ – ŠLOVINS ASFALTĄ: Šančiai modeliuos Mylmero krantinę patys!

2021-03-19
Audrys Karalius

Ilgą laiką ramų ir romantišką gyvenimą ant Nemuno kranto savinęsis Šančių rajonas, pakviestas grąžinti skolą Kauno miestui. Natūra.

Kovo 20-ąją Kaunas pompastiškai švęs, tratant būgnams, – Laimės dieną.  Tai vienas iš masinės saviįtaigos seansų, kuriuos reguliariai praktikuoja Kaunas 2022 ezoterikai.
Nenulaikydami laimės pertekliaus, šančiškiai puls Kauno mylmerui# į glėbį, pasišovę sumodeliuoti Visvaldui Matijošaičiui jo svajonių gatvę Nemuno krante masteliu 1:1 – būtent Laimės dieną.
Šančių pilietinės talkos metu bus matuojami ir realioje vietoje nužymimi mylmero planuojamos gatvės matmenys bei signalinėmis juostomis markiruojama tikroji gatvės vieta peizažiškuose Nemuno šlaituose.
Suprasdami, kad mylmeras taupo kiekvieną kauniečių eurą ir vien dėl to gatvės projektavimui Nemuno kraštovaizdyje nemėtė pinigų architektams bei landšaftininkams, Šančių aktyvistai patys pasiruošę atlikti architektūrinių kraujo kūnelių vaidmenį ir sulakstyti, sumodeliuoti, išryškinti mylmerui jo svajonių gatvės realią viziją natūroje.
Tai retas metodas pasaulio architektūros istorijoje, nebenaudojamas praktikoje nuo Senovės Egipto laikų, todėl vertas ypatingos pagarbos ir dėmesio.
Taigi, Laimės Diena įgaus Laimės Asfalto formą ir turinį – jau šį šeštadienį, kovo 20 dieną 11 valandą Nemuno pakrantėje, Kauno Šančiuose!
Visi ir kiekvienas šeštadienį taps – urbanistinio stebuklo liudininku.
Mylmero krantinė ant Nemuno kranto rasis akyse – daug anksčiau negu V.Matijošaitis ir jo komunaliniai projektuotojai ištrauks iš savo lunachodų brėžinius privalomojoje viešinimo programoje – kovo 23 dieną, 17:00.
PS: mylmeras# – toks meras, kuris yra per spaudą mylimas garsiai ir proporcingai viešinimo biudžetui.

©PILOTAS.LT

©PILOTAS.LT

Titulinė foto: Šančių bendruomenės

Komentarai

  1. „Urbanistikos profesorius: „Kaunas turi būti atsisukęs veidu į upę, o ne į sandėliukus ar tualetus“

    Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/bustas/architektura/2021/03/21/news/urbanistikos-profesorius-kaunas-turi-buti-atsisukes-veidu-i-upe-o-ne-i-sandeliukus-ar-tualetus–18701842/

    • Panaudojant reklamai seną žmogų, kaip Putinas Rusijoj karo veteraną. Gėda!

    • Savivaldybės uolusis atstove PP, jūsų nuoroda į labai tendensingą straipsnį, kuriame manipuliuojama 88 metų žmogaus nuomone.

    • Kadangi vargšas PP (praktikuojantis padlaižys) yra akivaizdžiai tolimas nuo architektūros, tai leisiu sau patarti, kad kitą kartą atidžiau žiūrėtumėt kieno nuomonę perkate.
      Jūs džiaugiatės, kad urbanistikos profesorius Jurgis Vanagas giria savivaldybės Šančių krantinės projektą. Kaip jau čia buvo rašyta, profesoriaus amžius tikrai garbus. Ir visą savo profesūrinę išmintį jis ir sukaupė rašydamas sovietų valdžiai sociologines panegirikas apie stambiaplokščių daugiabučių mikrorajonus.
      Atgaivinote gražią sovietinę tradiciją ponas PP. Linksma užuojauta, komjaunuoli.

    • O kokias mokslines knygas yra parašęs gerbiamas Docentas ?

    • Duokite adresą, atsiųsiu keletą nuorodų.
      O beje, kokį ryšį mano publikacijos galėtų turėti su gatve Šančiuose?
      Sugalvokite prieš rašydamas.

  2. privatus klausimas:
    LINA – ar taip dabar vadinasi tas barzdotas maumas is Matijosaicio viesuju rysiu tvartelio?
    visi isejo po pavasarine gamta palakstyt, o Vika Vikutauska paliko prirakinta prie klaviaturos?
    nehumaniska, bet gal ir teisinga. vistiek visas issivoliojes PR purve.

    • Ne sovietiniam paveldui suprasti, kad pasaulis didelis ir dar liko jaunų, veržlių žmonių, kurie kažką daro dėl visų gerovės.

    • Irgi Linai, jei jūs jauna ir veržli ir kažką daranti dėl kitų gerovės, gal galėtumėt įvardyti tą „kažką“ Ačiū

    • Aplankykite Citify Kaunas 🙂

    • Vėl Linai, oi jūs ir išsidavėt, kad PR teisus, tai kodėl jums nepatinka šančiškių pasiūlymai tą projektą padaryti pigiau, be tos gatvės, su dviračių, pėsčiųjų takais, pležu , automobilių aikštelėmis galuose.? Taigi būtų miestiečiams kur sveikatintis

    • Aš už tai, kad būtų arba pašalinta dabartinė suarta gatvė/žvyrkelis arba nutiesta danga, kuri nedulka ant galvų pėstiesiems ir dviratininkams.
      Deja Šančių grupuotei nė motais kitų pasisakymai, jie jų senai negirdi. Patys daugelį metų nesugebėjo sukontroliuoti savęs ir savo kaimynų nevažinėti po pakrantę ir nestatyti ten automobilių ant vejos. Krabui neįvykdžius šio projekto ir vėl viskas nusikeltų n metų ir nebūtų jokių pokyčių, tik stagnacija.

    • Jau „barzdotam maumui“. Jūsų komentarą jau skaičiau po kitu straipsniu ir radau 1 skirtumą: meras virto krabu. Negražu! Jauna ir veržli….

    • Barzdoti maumai vaidenasi? Jaunystę prisiminėt? Konkretumo, Danguole, konkretumo…

  3. perziurejus pakrantes gatves projekta isitikinau, kad jis istrauktas is Hidroprojekto archyvo. kataloginiai upes kranto formavimo sprendimai pramoninems teritorijoms. Stroiizdat 1970.

  4. Šančiai neturi teisės sustoti, nes iš esmės dabar sprendžiamas ne vien D kategorijos kausimas vietoje dviračių tako, bet ir miesto savimonės klausimas. Miesto gyvenimo klausimas. Miesto interesų derinimo klausimas. Palaikau. Laikykitės Šančiai!

  5. Labai ačiū už straipsnį, labai pradžiuginot. Bus smagu pažiūrėt, kaip natūroje atrodys ta „išsvajota“ gatvė, nes tose vizualizacijose atrodo, kad reikės puse Nemuno užvetsti.

  6. Visu pirma suvokit kieno interesai cia veikia. Ir kiek rupi kazkieno gerove – na nebent susimokesit.

  7. Lina Ku ku vel tu čia Troli melagienu

    • Jūs man nei priešas, nei draugas. Gerbiu visus pasisakančius. Gražaus jums savaitgalio 🙂

  8. O nebuvo galima suofrmuoti pėsčiųjų ir dviratininkų alėjos palei pakrantę ? Ar savivaldybės klerkai ir i Tualeta automobiliu važiuoja ?

    • https://imgur.com/a/9V8gfnc va albumėlis, čia tikriausiai irgi savivaldybės darbuotojai ant vejos parkuojasi ir važinėja?

  9. Linutė, matyt, kontraktą turi visvaldybės propagandai platinti.
    Kitaip nesuprantama, kad jaunas žmogus rnktųsi ne gamtą, o asfaltą

    • Jums daug nesuprantamų dalykų šioje žemėje. Aš pati įsigijus miško, žinau, kas yra gamta. Gal kada ir jus nusivešiu parodyti.
      Nemėgau mero, visi žinom, koks jis. Bet kaip jūs elgiatės ir savivaliaujate viešoje erdvėje ir valstybinės žemės plotuose, – dar ir blogiau už korumpuotus savivaldybės darbuotojus.
      Čia miestas, o ne kaimas. Norit tikros gamtos, – keliaujat į užmiestį.
      Arba išsipirkit valstybinę žemę ir mėgaukitės pagal savo supratimą.

  10. Mero klapčiukai jau bunda !

    • Pasiskųskit Kupčinskui, gal dar suspės ir čia nieko nepadaryti.

  11. Kam gerint sau gerbūvį jei galima drausti kitiems: Man nereikia bet ir kitiems neduosiu

  12. O bus, kaip anais metais, bičų jaučiančių potraukį persirengti moteriškais rūbais?

    • Ten ne bičai, ten „seniūnės“ 😀 Stumia savo politiką, kaip ir visur, be balsavimo.

  13. Pagaliau užsiėmė dirbantys žmonės spręsti tą betvarkę, o vietiniams tinginiams darbas akis bado siaubingai.

    Ta ne kaip pagarsėjusi „Šančių bendruomene“ – tai toli gražu ne visi Šančių gyventojai. Atsidarykit viešas LRT, 15min diskusijas, pamatysit, kokį nuomonės burbulą suformavo Šančių administratoriai savo ratelyje trindami komentarus ir šalindami kitaip pasisakančius.

    • Keliose vietose copy paste komentaras vaikšto? Trūksta fantazijos?

    • Kokie straipsniai, tokie ir komentarai.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Drobės fabrikas

ŽVILGSNIS Į ŠANČIUS: M.Gailiūtės tapybos paroda „Drobės“ fabrike

2024 sausio 10Be komentarųPILOTAS.LT

Buvusiame „Drobės“ fabrike Kauno Šančių rajone įsikūrusioje Lietuvos dailininkų sąjungos meno galerijoje atidaroma personalinė Mildos Gailiūtės tapybos darbų paroda „Pakrantė“. Tai dar vienas kūrėjos stabtelėjimas

pavil_vn_230800_e02_xxx

PAVILNIO BENDRUOMENĖS NAMAI: Geriausia architektūros idėja renkama iš 14 pasiūlytų

2023 lapkričio 27Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus vystymo kompanija rengia atvirą Pavilnio bendruomenės namų Aukštuosiuose Pavilniuose rekonstrukcijos architektūrinį konkursą. Neseniai paaiškėjo, jog pastarajam pateikta 14 skirtingų architektūrinių idėjų. Vilniaus miesto savivaldybės

Neries krantinė

ATNAUJINS SVARBIĄ NERIES KRANTINĖS ATKARPĄ: Skelbiamas rangos konkursas

2023 rugsėjo 27Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus miesto savivaldybė skelbia naują rangos konkursą kairės Neries krantinės atkarpos, nuo brolių Vileišių skvero iki Žaliojo tilto, rekonstrukcijai. Centrinė Vilniaus miesto dalis, kuri apima

Vytinė prie Karalienės Luizės tilto

NEMUNAS IR GYVENIMAS: Kviečia unikali Panemunių regioninio parko ekspozicija

2023 rugsėjo 8Be komentarųPILOTAS.LT

Jurbarko rajone, Šilinės karčiamoje įsikūrusiame Lankytojų centre galima pamatyti unikalią ekspoziciją – „Nemunas ir gyvenimas prie jo“. Vežiminėje smuklės dalyje lankytojai gali atrasti senuosius Nemuno

Pavilnio bendruomenės centras

PAVILNIO BENDRUOMENĖS CENTRAS: Paskelbtas atviras architektūros konkursas

2023 rugpjūčio 8Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus vystymo kompanija paskelbė atvirą architektūrinį konkursą dėl Pavilnio bendruomenės namų Aukštuosiuose Pavilniuose rekonstrukcijos. Vilniaus miesto savivaldybės ir Pavilnio bendruomenės iniciatyvos tikslas sukurti šiuolaikišką Pavilnio

Visvaldas Matijošaitis

V.MATIJOŠAITIS TURĖS SUMOKĖTI: Teismas nurodė atlyginti beveik 34.000 eurų žalą dvarui

2023 gegužės 3Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis 2017 metais Kauno rajone Nevėžio pakrantėje įsigijo Kačiūniškės dvarą, kuri iš karto ėmėsi tvarkyti ir puošti pagal save, nekreipdamas dėmesio į

„Sutrikus tai tampa apčiuopiama. Infrastruktūros ir solidarumai už posovietinės būklės“

TRIKDŽIAI IŠRYŠKINA GALIĄ: Posovietinio regiono menininkų paroda NDG

2023 kovo 30Be komentarųPILOTAS.LT

Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) atidaroma tarptautinė paroda, kurioje pristatomi Ukrainos, Baltarusijos, Sakartvelo, Kazachstano, Lietuvos, Latvijos, Lenkijos šiuolaikinių menininkų kūriniai. Šias šalis vienija ne tik bendra

PUPA

KLAIPĖDOJE PASKELBTI LAIMĖTOJAI: Šiaurės rago pakrantę projektuos PUPA

2023 sausio 17Be komentarųPILOTAS.LT

PILOTAS.LT jau skelbė, jog Šiaurės rago skvero tarp Naujosios Uosto gatvės ir Kuršių marių sutvarkymo atvirame projekto konkurse pirmavo konkursinis darbas „Šiaurės krantas“. Atlikus konkurso

„Šiaurės krantas“

PIRMAUJA „ŠIAURĖS KRANTAS“: Išryškėjo Šiaurės rago krantinės konkurso lyderiai

2023 sausio 10Be komentarųPILOTAS.LT

Kaip jau rašė PILOTAS.LT, bendrovės „Memelio miestas“ kartu su Klaipėdos miesto savivaldybės administracija ir Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija surengtame Šiaurės rago skvero tarp

Grigiškės

VILNIEČIAI RINKOSI: Bus įgyvendinta beveik pusšimtis „aplinkos pagerinimo“ idėjų

2022 gruodžio 7Be komentarųPILOTAS.LT

Lauko stalo tenisas, treniruokliai namų kieme, balansinės sūpynės vaikams, legali gatvės piešimo sienelė, gamtos stebėjimo takas prie upės, saulėlydžių stebėjimo aikštelė ir dar per 40

Pavilnio bendruomenės centras

PAVILNIO BENDRUOMENĖS CENTRAS: Įžanga ruošiamam architektūros idėjų konkursui

2022 gruodžio 2Be komentarųPILOTAS.LT

Pavilnyje, Vilniuje vietoje senosios bibliotekos planuojamas naujas bendruomenės centras. Architektūros konkursui besirengianti Vilniaus vystymo kompanija šį pavasarį planuoja skelbti architektūrinį konkursą, kurio laimėtojai turės suprojektuoti

Šeškinės visuomeninis prekybos centras

ŠEŠKINĖS CENTRO TRANSFORMACIJA: Rengiama apklausa ir kūrybinės dirbtuvės

2022 spalio 17Be komentarųPILOTAS.LT

Kaip galėtų keistis Vilniaus Šeškinės visuomeninis centras, sovietmečiu garsėjęs savo unikalia architektūros kompozicija? Sostinės savivaldybė ką tik pakvietė miestiečius įsitraukti į šio centro transformacijos vizijos ir veiksmų

Klaipėdos Šiaurinis ragas

ŠIAURĖS RAGO SKVERO KONKURSAS: Pratęstas projektinių idėjų pateikimo terminas

2022 spalio 13Be komentarųPILOTAS.LT

PILOTAS.LT jau rašė apie paskelbtą Šiaurės rago skvero tarp Naujosios Uosto gatvės ir Kuršių marių Klaipėdoje sutvarkymo atvirą projekto konkursą. Neseniai nuspręsta šio konkurso laiką

Vilnelė

RASŲ POILSIO SALOS: Vilnelės slėnio pievoje įrengė netradicinį paplūdimį

2022 spalio 101 KomentarasPILOTAS.LT

Sostinės Rasų seniūnijos gyventojai Vilnelės slėnio pievoje labai norėjo paplūdimio. Projektui „Dalyvauk! Vilnius“ pateikta idėja ką tik įgyvendinta, o apaugusi pieva prie stadiono – pritaikyta

Altitudės

DINAMIŠKAS IT TILTAS: Naujosios perkėlos terminalui išduotas statybos leidimas

2022 spalio 7Be komentarųPILOTAS.LT

Klaipėdoje neseniai išduotas leidimas statyti Naujosios perkėlos terminalą. Apie tai pranešančios studijos „Altitudės“ architektų suprojektuotas industrinio charakterio statinys sumanytas nuo žemės atsiplėšęs it savotiškas tiltas.

Klaipėdos Šiaurinis ragas

ŠIAURĖS RAGO SKVERAS: Klaipėdoje paskelbtas atviras Danės krantinės idėjų konkursas

2022 rugsėjo 6Be komentarųPILOTAS.LT

Bendrovė „Memelio miestas“ poindustrinei Danės upės žiočių krantinei pasiryžusi sugrąžinti vietos dvasią. Kartu su Klaipėdos miesto savivaldybės administracija ir Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija

Kauno ligoninės kvartalas

NOKSTA TAIKINYS VERSLO BANGINIAMS: Kaunas planuoja parduoti ypatingą Naujamiesčio kvartalą

2022 birželio 224 KomentaraiPILOTAS.LT

Kauno centre noksta didžiulis grobis šalies didiesiems nekilnojamojo turto rykliams. Daugiau nei 100 metų teritorijoje tarp Gedimino g, Kęstučio g. ir Laisvės al. čia veikiantį

Nemunas

KITAM KRANTE: Bandymas sugrąžinti Kauno krantams upių kultūros tėkmę

2022 birželio 20Be komentarųPILOTAS.LT

„Kitam Krante“ – tai visą vasarą truksiantis unikalus bandymas sugrąžinti miesto krantams upių kultūros tėkmę, kuri sustojo praėjusiame amžiuje po šimtmečius trukusios turtingos Kauno uostamiesčio

Klaipėdos uostas

KLAIPĖDOS UOSTO KONKURSAS: Varžosi 5 architektūrinės idėjos

2022 birželio 17Be komentarųPILOTAS.LT

Klaipėdos uostas planuoja plėtrą – ant naujai suformuotos krantinės kruiziniams laivams švartuoti šalia Žiemos uosto krantinių planuojamas naujasis Uosto direkcijos administracinis pastatas. Savo konkursines architektūrines

Smiltynės perkėla

KELTAIS Į NERINGĄ: Užbaigtas Smiltynės krantinės rekonstrukcijos 1-asis etapas

2022 gegužės 30Be komentarųPILOTAS.LT

Prieš prasidedant naujam sezonui, užbaigtas Senosios perkėlos krantinės Smiltynėje rekonstrukcijos 1-asis etapas. Čia jau švartuojami AB „Smiltynės perkėlos“ keltai, užtikrinantys susisiekimą su Kuršių nerija. 1-ojo

Nemunas

GAIVINAMA KROVININĖ LAIVYBA: Nemune naudos elektrinį vilkiką

2022 gegužės 20Be komentarųPILOTAS.LT

Europos investicijų banko konsultavimo paslaugų tarnyba remia žaliąją krovininę laivybą Lietuvos vidaus vandenyse. Projekto tikslas – atnaujinti krovinių gabenimą vandens transportu tarp dviejų didžiųjų Lietuvos

Šančių bendruomenė

BENDRYSTĖS JAUSMAS: Šančių projektas varžosi dėl Naujojo europinio bauhauzo prizo

2022 gegužės 10Be komentarųPILOTAS.LT

Naujojo europinio bauhauzo prizo konkurse iš daugiau nei 1,1 tūkst. projektų į finalą pateko vienintelis projektas iš Lietuvos, skatinantis piliečių įsitraukimą ir dalyvavimą kuriant Kauno

Danės krantinės skveras

PALEIS MUZIKINĮ FONTANĄ: Paskutinis Danės skvero rekonstrukcijos akcentas

2022 gegužės 6Be komentarųPILOTAS.LT

Klaipėdiečiams prieš daugiau negu mėnesį atvertą naujai sutvarkytą viešąją erdvę – Danės skverą – vainikuos paskutinis jos akcentas. Reprezentacinėje uostamiesčio vietoje nuo šiol kasdien bus

Klaipėdos marina

KLAIPĖDOJE PLANUOJAMA MARINA: Pristatomi pietinių vartų projektiniai pasiūlymai

2022 balandžio 293 KomentaraiPILOTAS.LT

Parengti Klaipėdos jūrų uosto pietinių vartų komplekso projektiniai pasiūlymai, kuriuose numatyta ir mažųjų bei pramoginių laivų uosto (marinos) infrastruktūra. Pasiūlymus parengė konkursą laimėjusi UAB „Sweco

„Deganti Lietuva“, V.Žukas, 1976–1977 m., fragmentas. Drobė, aliejus. Lietuvos nacionalinis dailės muziejus.

DEGANTI LIETUVA: Nepaklusnumo metų Vaidoto Žuko kūrybos paroda

2022 vasario 14Be komentarųPILOTAS.LT

Radvilų rūmų dailės muziejuje atidaroma paroda „Vaidotas Žukas. Deganti Lietuva: nepaklusnumo metų kūryba (1975–1983)“. Iš viešojo parodinio gyvenimo tuomet išstumto, tačiau intensyviai kūrusio dailininko paroda skirta