Linas Tuleikis

LINAS TULEIKIS: Architektūra ir estetika – tai ne tas pats

2020-10-30
Linas Tuleikis

Ar jūs nepavargote nuo estetikos pervertinimo? Aš pavargau, labai pavargau nuo to, kai dailesniu pavidalu bandoma pridengti problemų neišsprendimą ar nieko nepadarymą. Tai kaip gražiu veideliu bandytum pridengti kokią bjaurastį, bet juk bjaurastis nuo to netampa mažesnė.

Architektūra nėra estetika. Estetika yra tik viena architektūros dalių ir, ko gero, pati vulgariausia. Estetika yra tai, kuo bandoma sužavėti praeivį. Gerai, jei kūrinys savo visomis charakteristikomis vertas to žavėjimosi, tačiau kaip yra, kai estetika yra vienintelė to statinio vertybė? Tada šis statinys yra kaip aukštos klasės prostitutė. Nieko turinyje, bet daug pastangų išorėje, kurios skirtos sužadinti praeivio aistrą.
Tačiau dažnai žmonės, net ir kai kurie architektai, architektūrą tapatina su estetika – tūlas architektas mėgsta sakyti, “padariau funkciją, nubraižiau planus, beliko tik architektūrą padaryti”. Tokios kalbos primena apsėklintojo kalbą, bet ne gimdančio savo kūrinį.
Grožis nėra tik estetika, – kitaip nebūtų tokių posakių, kaip “graži mintis”, “graži siela”. Prostitutė gali būti labai estetiška, bet ji niekada nebus graži, nes jai truks pilnumos, kuri sudaro grožį, jai truks tos darnos tarp proto, sielos, kūno ir doros. Tačiau aukštos klasės prostitutės kūnas tikrai bus estetiškas. Bet gana apie prostitutes ar prostitutus.
Prieš kurį laiką buvau su draugais vakarėlyje, kur ėjome į pirtį. Viena mūsų kompanijos moteris, kuri nesimaudė, atsidususi prasitarė: “kaip aš jums pavydžiu”. Aš turėjau netakto jos paklausti “tai kas tau trukdo prisijungti prie mūsų?” Buvome pakankamai išgėrę, tai ji paaitviravo, kad sirgo vėžiu ir jai nupjovė kai kurias kūno detales, tad ji nenori būti mums bjauri. Nebuvome tiek daug išgėrę, kad man būtų pavykę prikalbinti ją nusirenkti, bet to ir nereikėjo, – aš pažvelgiau į ją ir vaizduotė viską parodė. “Tu neteisi, – tai labai gražu, nes tai yra tiesa. Tiesa niekada nebūna bjauri, tai tavo patirtys ir išgyvenimai, tai yra dar gražiau, nes tavo kūnas turi savo istoriją, tad nereikia jos gėdytis.” Man iš tikrųjų tai buvo labai gražu ir aš tada pamačiau, kokia ši moteris yra harmoninga ir nuostabi, kokia ji tvirta ir kaip ji gerai laikosi po viso to, ką išgyveno. Ši visuma darė ją labai gražia, ne paviršutiniškai, bet visapusiškai gražia. Man tai buvo nuostabu gal ir dėl to, kad tai buvo labai tikra, visai atvirkščia silikonu pripompuotoms krūtims. Aš truputį pertempiau reikšdamas savo susižavejimą, ji pasijuto nejaukiai ir tyliai pasišalino. Likęs vienas, egoistiškai pagalvojau, kad norėčiau sugebėti padaryti tokią gražią ir tokią tikrą architektūrą, kaip ji.
Sakoma, “randai vyrą puošia”, tačiau išgyvenimo randai puošia ir moterį, likimo patirtys puošia bet kurį žmogų, nepriklausomai nuo jo lyties.
Aukščiau išsakyti mano palyginimai gali pasirodyti seksistiniai. Atsiprašau, man jie kyla natūraliai, o jei jus tai žeidžia, tai skaitydami galite prostitutę pakeisti prostitutu – minties esmė išlieka. Savo palyginimais nenoriu pažeminti ar sumenkinti jokios lyties, bet jei taip atrodo – atsiprašau už savo grubokus pavyzdžius. Ištverkite, prašau, kad savo rašyme esu grubiai delikatus.
Grįžtant prie architektūros estetikos galima tvirtai pasakyti, kad, tai yra labiausiai tiražuojama architektūros dalis. Jau bloga nuo to, kad eidamas į kokią daugiabučio archtarybą, tu jau iki skausmo žinai, kaip atrodys tas siūlomas pastatas – jis bus smarkiai didesnis už situaciją, dės skersą ant aplinkinio konteksto ir bus papuoštas prastumdytais langais, arba prašokančiu langų ritmu, ir jei kas bus nepavykę su proporcijomis, tai fasadas bus panardintas į tamsią spalvą. Ir šie estetikos standartai kartojasi metai iš metų, o sprendiniai vienas nuo kito skiriasi tik kokia detale. Beje, jei ta detalė sėkminga, tai ji pereis per to architekto dar krūvą objektų.
Kaip koktu matyti, kai visiškai tie patys sprendiniai kartojasi per to „kūrėjo“ kelis skirtingus objektus, nepriklausomai, kad vienas jų yra didmiesčio centre, o kitas užmiestyje, ar provincijos miestelyje. Taigi, taip gražu, juk toks sėkmingas sprendimas!
Kaip koktu matyti, kai į jautrią istorinę aplinką atkeliauja toks civilizacijos šauklys, paskelbiantis, kad „bakūžių laikai baigėsi“ ir dabar dosnusis kūrėjas šiai gūdžiai vietai padovanos modernų gyvenimą. Lyg žmonės iki to momento ten nebūtų gyvenę?! Koktu ne todėl, kad ateina modernus sprendimas, koktu todėl, kad tai yra atneštas didmiesčio terpės sprendimas, o ne modernus jautrus sprendimas, kuris gimė iš šimtmečiais nuzulinto šios vietos charakterio, bent truputį pasidomint kas ši vieta buvo iki šio civilizacijos nešėjo atėjimo momento. Nors tai mokoma kiekvienos archmokyklos suole, bet tiek daug mūsų ne tik praleidinėjo šią pamoką, bet ir savo gyvenimo aktyviais veiksmais įtvirtino, kad tai yra visai nereikalinga. Nereikalinga verslui.
Kas tinka arkliui, netinka šuniui, – atrodytų labai paprasta išmintis, tačiau kodėl taip dažnai architektai savo darbais ją ignoruoja? Kodėl taip dažnai apgaudinėjami žmonės miesto centruose grūdant peraugusį užmiesčio estetikos statinį ar nedideliuose miesteliuose kišant didmiesčių sprendinius? Ir kada mes suprasime, kas tinka Vilniui ar Kaunui, nebūtinai tinka Šakiams ar Kybartams?
Jei paklausi tūlo architekto, kas yra architektūra, ar tai tik estetika, – jis, žinoma, atsakys, kad architektūra tai žymiai plačiau: tai ir funkcija ir plano bei inžinerinė logika ir derėjimas su kontekstu ir socialinis atsakingumas ir ekologinė darna ir dar šimtai dalykų… Tačiau, netrukus, patekęs į kokią nors architektūros vertinimo komisiją, jis visa tai pamiršęs pasirinks, tiesiog, estetiškiausią sprendimą. Dar blogiau, jis savo pasirinkimą gali grįsti net ne geriausia sprendimo estetika, bet estetiškiausiu projekto vizualizacijos išpildymu. Sakysit, nesamonė, – taip negali būti! Ir jūs visiškai teisus, taip negali būti, bet, deja, taip yra ir taip jau buvo tiek daug kartų… Todėl dažname architektūriniame konkurse kaunasi ne architektūriniai sprendiniai, bet estetika, nes autoriai mato, kad vertinimo komisija dažnai neturi laiko gilintis į sprendinius, todėl gera estetika galima nupirkti jų palankumą. Jau bloga nuo to, kaip tai paplitę…
Tai gera estetika yra blogis? Tikrai ne – jei tik ji atitinka kūrinio turinį, kontekstą ir nėra tiražuojama siekiant sumažinti darbo sąnaudas. Blogiu estetiką mes paverčiame patys, kai ja spekuliuojame pridengdami savo architektūrinių sprendinių trūkumus. O šiaip, estetika yra nuostabus architektūros papildinys ir tai yra didelė architektūros grožio dalis. Jei tik mes ją vartojame vietoje ir saikingai. Čia iš atminties iškyla Massimiliano Fukso prieš dvidešimt metų suformuotas šūkis: „Less Aesthetics, More Ethics“ (Mažiau estetikos, daugiau etikos).
Na, o dabar estetikos be turinio mėgėjai, jau galite mane užmėtyti akmenimis.
Titulinė nuotrauka: ©PILOTAS.LT

Komentarai

  1. Puikia, ačiū, Lineli.

  2. Bet vieno dabar liūdnai pagarsėjusio kaimietuko „estetiką“ ne taip seniai buvo giriama per visus galus ?

  3. „prikalbinti ją nusirenkti, bet to ir nereikėjo“ – nusirenGti rašoma ne „K“, bet „G“…………………….G yra G………….

  4. taiklai 🙂
    „… Architektūra nėra estetika. Estetika yra tik viena architektūros dalių ir, ko gero, pati vulgariausia. Estetika yra tai, kuo bandoma sužavėti praeivį. Gerai, jei kūrinys savo visomis charakteristikomis vertas to žavėjimosi, tačiau kaip yra, kai estetika yra vienintelė to statinio vertybė? Tada šis statinys yra kaip aukštos klasės prostitutė. Nieko turinyje, bet daug pastangų išorėje, kurios skirtos sužadinti praeivio aistrą. …“

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Nacionalinė kultūros ir meno premija

PASKELBTI PRETENDENTAI: Nacionalinės kultūros ir meno premijos siekia ir architektūrinis būrys

2023 rugsėjo 19Be komentarųPILOTAS.LT

Neseniai paaiškėjo, jog į Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas pretenduoja beveik pusšimtis kūrėjų. Šįkart tarp pretendentų – visas būrys tarnaujančių architektūros Mūzai. Kaip praneša

Šilutės Senojo turgaus aikštė

DAUGIAU ESTETIKOS AIKŠTEI: Erdvės estetinio formavimo konkursas Šilutėje

2023 rugpjūčio 8Be komentarųPILOTAS.LT

Šilutės rajono savivaldybė ketina estetiškai sutvarkyti Senojo turgaus aikštę. Neseniai paskelbto Senojo turgaus aikštės erdvės formavimo idėjos konkurso esminis reikalavimas – pasiūlyti jos erdvės estetinio

Venecijos bienalė

ARCHITEKTŪRA GEROVEI: UIA paskelbė Pasaulinės architektūros dienos temą

2022 rugsėjo 13Be komentarųPILOTAS.LT

Tarptautinė architektų sąjunga neseniai paskelbė Pasaulinės architektūros dienos temą. Nuspręsta, jog Pasaulinės architektūros dienos tema šiemet – „Architektūra gerovei“. Spalio 3-ąją (pirmadienį) Tarptautinė architektų sąjunga

1983_ambrasas a_tit

ARCHITEKTO A.AMBRASO PASKAITA: Architektūrinės detalės ir medžiagos

2021 lapkričio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros kokybės vystymo asociacija baigia savo nuotolinių paskaitų ciklą „Materija kaip kūrybinis instrumentas architektūroje“. Nuotolinius susitikimus vainikuoja architekto, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato,

Linas Tuleikis

LINAS TULEIKIS: Architektūra ir estetika – tai ne tas pats

2020 spalio 304 KomentaraiLinas Tuleikis

Ar jūs nepavargote nuo estetikos pervertinimo? Aš pavargau, labai pavargau nuo to, kai dailesniu pavidalu bandoma pridengti problemų neišsprendimą ar nieko nepadarymą. Tai kaip gražiu

Linas Tuleikis

ARCHITEKTŲ RŪMŲ ATEITIS (4): Kokie rūmai reikalingi mums ir Lietuvai?

2020 sausio 311 KomentarasLinas Tuleikis

Šis tekstas yra Ketvirtasis poleminėje grandinėje apie aktualią Lietuvos Architektų rūmų problematiką. LAR rūmų nario Lino Tuleikio Pirmasis straipsnis,  Antrasis straipsnis ir Trečiasis straipsnis padės skaitytojui lengviau suprasti

Linas Tuleikis

ARCHITEKTŲ RŪMŲ ATEITIS (3): Kokie rūmai reikalingi mums ir Lietuvai?

2020 sausio 202 KomentaraiLinas Tuleikis

Architekto profesija tikrai turi daug galios kuriančius ją žmones padaryti laimingais, jei tik jie tuo užsiima su aistra ir atsakingai. Bent jau tiek atsakingai, kad

Linas Tuleikis

ARCHITEKTŲ RŪMŲ ATEITIS (2): Kokie rūmai reikalingi mums ir Lietuvai?

2020 sausio 164 KomentaraiLinas Tuleikis

Šis tekstas nėra oficiali Lietuvos architektų rūmų nuomonė, o tik vieno LAR nario asmeniniai samprotavimai apie organizaciją.. Ar pastebėjote, koks gyvenimas pasidarė slidus ir išvirkščias?

Linas Tuleikis

ARCHITEKTŲ RŪMŲ ATEITIS (1): Kokie rūmai reikalingi mums ir Lietuvai?

2020 sausio 142 KomentaraiLinas Tuleikis

Šis tekstas nėra oficiali LAR nuomonė, o tik vieno Rūmų nario asmeniniai samprotavimai apie organizaciją. Tikslas kalbėti apie mūsų organizacines profesines sėkmes ir sopulius atviriau,

Architekto herbaras

ARCHITEKTO HERBARAS: Įsivaizduojamas Kauno raštų žemėlapis

2019 spalio 4Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Kauno menininkų namuose atidaroma menininkės architektės Aistės Ambrazevičiūtės paroda „Architekto herbaras“. Projektas siūlo žiūrovams pamatyti Kauno kasdienes erdves kitaip bei grožėtis gamtos fantazija. DĖMESYS

Forensic Architecture

ERDVINĖ ANALIZĖ: Pristatys agentūros „Forensic Architecture“ veiklą

2019 sausio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Profesorius Eyalas Weizmanas (Eyal Weizman) 2010 metais įkūrė multidisciplininę erdvės tyrimų agentūrą „Forensic Architecture“. Su jos veiklos teorija ir praktika paskaitoje supažindins Lietuvoje viešinti šios

Karen Forbes paskaita

TARP MENO IR ARCHITEKTŪROS: Prof. K.Forbes paskaita Kaune

2017 spalio 231 KomentarasPILOTAS.LT

Nuo spalio 24-osios iki 27 dienos Kaune vyks kūrybinės dirbtuvės „Kaunas 18+18: Prisikėlimo ašis“, skirtos Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio įprasminimui Kaune. Šioms dirbtuvėms teorinį pagrindą

2022 biuras

TINKLINIS KONTAKTAS: „Kaunas 2022“ biuro konkursą laimėjo K.Vaikšnoro, K.Platakio ir L.Tuleikio idėja

2017 rugpjūčio 213 KomentaraiPILOTAS.LT

Liepos pradžioje projektas „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ (VšĮ „Kaunas 2022“) kvietė architektus į interjero idėjų konkursą, skirtą surasti tinkamiausią interjero sprendimą „Kaunas 2022“

Architektų rūmai

ARCHITEKTŲ RŪMAI: Palaikome viešąjį interesą ginančius architektus

2017 liepos 20Be komentarųPILOTAS.LT

Dviejų Kauno architektų Lino Tuleikio ir Audrio Karaliaus puldinėjimas įvairiais žiniasklaidos kanalais netruko įgauti organizuotos „minkštosios galios“ medžioklės bruožų. Nors viešai atsakomybės už „atakas“ niekas

anoniminis

LIETUVA, TĖVYNE MUSIŲ [1]: Vieši atsakymai į anoniminį interesą

2017 liepos 414 KomentarųAudrys Karalius

Mano senelis Juozas Karalius, išgyvenęs du karus, Vokietijos krachą, Sibirą ir kolchozinę LTSR, šeštą vakaro kviesdavo kartu klausytis “Amerikos balso”. Romas Sakadolskis ir Ko šnypštė,

_tit_open-house-vilnius

OPEN HOUSE VILNIUS: atvers net 50 objektų duris architektūros mėgėjams

2017 kovo 27Be komentarųPILOTAS.LT

Festivalio „Open House Vilnius“ organizatoriai žada, jog netrukus supažindins su visa eile Vilniaus pastatų, kurie plačiajai visuomenei paprastai nėra prieinami. Vis besiplečiantis renginys balandžio 22–23

images_straipsniu_foto_4767_tit2_tulei_160900_e01

DEMOTYVACIJA DARBO RINKOJE:// TEATRO SCENOJE DEBIUTUOJA ARCHITEKTAS

Bedarbystė, naujas Darbo kodeksas, galvosūkiai, kaip įsidarbinti, kaip surašyti motyvacinį laišką arba kaip surasti tinkamą darbuotoją – kasdienybė, kurios neįmanoma išvengti. Prancūzų režisieriaus Vincent Thomasset

images_straipsniu_foto_3283_KAUETo krize_tit

ARCHTARYBINIS PLACEBAS://MIESTO EKSPERTŲ TARYBOS MISIJA IR DIMISIJA

Kiekvienas nori būti reikalingas. Kiekvienas, be abejo, tiki, jog yra reikalingas, jeigu dalyvauja reikalingoje misijoje. Ypač – jeigu misija vykdo neginčijamą užduotį – architektūrinės kokybės

images_phocagallery_2684_botta_pask_1310_2684_botta_po_131004_e07_BRA

MARIO BOTTA://ARCHITEKTŪROJE MANE LABIAUSIAI GĄSDINA BANALUMAS

2013 spalio 111 KomentarasRasytojas

Kaune ką tik apsilankė vienas žymiausių šiuolaikinių šveicarų architektų Mario Botta. Savitu braižu garsėjantis architektūros autoritetas sausakimšoje Vytauto Didžiojo universiteto salėje pristatė savo kūrybą, kurios

images_pulsas_foto_1707_e01_970000_xxx

DĖMESIO CENTRAS//10-ASIS KONKURSAS EUROPOS ARCHITEKTŪROS FOTOGRAFAMS

Vokiečių nevyriausybinė organizacija „Architekturbild“ kartu su Vokietijos architektūros muziejumi paskelbė „Europos architektūros fotografijos konkursą 2013“. Dalyvauti kviečiami Vokietijos ir kitų Europos Sąjungos šalių architektūros fotografai

images_phocagallery_1606_estet_info_1202_1606_stani_pa_e01

ESTETIKA VS INFORMACIJA://MASKVOS ŠIUOLAIKINIO MENO BIENALĖS PROJEKTAS KKKC

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (KKKC) meno projektą „Estetika vs Informacija“ pernai pristatė 4 –ojoje tarptautinėje Maskvos šiuolaikinio meno bienalėje. Nuo kovo 2 dienos su juo

images_straipsniu_foto_1590_vaisvy_ko_06.0100_e01_BRA

ARCHITEKTŪROS IDĖJŲ BAZĖ//KURIAMAS LIETUVOS ARCHITEKTŪROS KONKURSŲ ARCHYVAS

Lietuvos architektų sąjunga nuo praėjusių metų vidurio renka Architektūros konkursų Lietuvoje nuo 1990-ųjų metų skaitmeninį archyvą. Neseniai baigtas 1-asis šio archyvo etapas. Šio viešo archyvo

images_phocagallery_920_barsa_arch_1105_barsa_ai_110500_bru_e01

MIESTAS KURIA SAVE//BARSELONA PUOSELĖJA ARCHITEKTŪROS SOSTINĖS VARDĄ

2011 gegužės 3Be komentarųRasytojas

Intensyviu visuomeniniu gyvenimu garsėjančioje Barselonoje (Ispanija) kas dvejus metus renkami geriausi Europos pastatai bei garbinga Mies van der Rohe premija apdovanojami jų autoriai, vyksta Architektūros