Konkursas santakoje

KONKURSAS DIEVO AKY: Nemuno ir Neries santakoje planuojamas 5 ha kvartalas

2021-11-05
Audrys Karalius

Kaune ką tik paskelbtas architektūrinis urbanistinis konkursas, kuriuo siekiama išrinkti geriausią idėją 5 hektarų teritorijai užstatyti dešiniąjame Nemuno ir Neries santakos krante.

Kaip žinia, šią teritoriją kiek seniau įsigijo įmonė „YIT Lietuva““, kuriai tai bus jau trečiasis kvartalas erogeninėje Kauno zonoje.
Deja, aktyviausiai akvaurbanistiniame Kauno lauke veikiančiai statybų ir vystymo bendrovei sekasi sunkiai, perprasti upių miesto vertes ir specifiką.

 PIRMIEJI KVARTALAI GRETA SANTAKOS NEPATAIKĖ Į TAKTĄ
Pirmasis „YIT Lietuva“ kvartalas priešais Kauno pilį buvo suprojektuotas dar 2015 metais. Ir nors jam buvo suteiktas „Piliamiesčio“ vardas, bukos brežnevinės dambos dėka, nepalikusios ne tik viešosios erdvės ant Neries kranto, bet ir šiurkščiai ignoravusios civilizuotam Europos miestui deramą architektūrinį elgesį miesto centre, prilipo Melioratorių kvartalo vardas.
Deja, iki šiol „YIT Lietuva“ nepasižymėjo nei architektūrine klausa, nei architektūrine nuovoka, veikdama vertingiausioje Kauno teritorijoje. Net sutelktų Kauno architektuomenės autoritetų balsas nepasiekė įmonės vadovų sąmonės pro amžinai alkanus statybininkų šalmus.

Gali būti, kad tam „negirdėjimui“ lemtingos įtakos turėjo ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, aktyviai propaguojantis hermetišką miesto valdymo būdą. 

PLĖTRISTAI PRAREGĖJO IR PASKELBĖ KONKURSĄ
Todėl šiandieną, kai priėję svarbiausią Kauno akvaurbanistinį tašką „YIT Lietuva“ plėtristai staiga praregėjo ir paskelbė architektūrinį konkursą… dera ne tik džiūgauti, bet ir neprarasti budrumo.
Ir architektūrinio konkurso dalyviai, ir konkursinių projektų recenzentai. Ir, savaime suprantama, konkurso stebėtojai bei miestiečiai.
Konkursinė teritorija – 5 hektarai Santakos dešiniąjame krante, nuo „Kaušpėdo kvartalo“ iki „Processoffice“ tilto. Tai itin jautri architektūrinei intervencijai teritorija tiek formos, plastikos, gabaritų prasme. Tiek aukščiausios prabos viešųjų erdvių Santakos krante prasme, tiek funkcionalios miestiškos krantinės aspektu.
Ne mažiau, suprantama, svarbi ir pati kvartalo urbanistinė-architektūrinė struktūra, kuriai norėtųsi linkėti miesto centrui, o ne pigiems priemiesčio kartonkiemiams būdingų sprendinių…
Taigi, Piliamiesčio kvartalo (Brastos g. 18, 18a, 20, 20a Kaune) atviro urbanistinio ir architektūrinio projekto konkurso laureatų laukia premijinis fondas 16 K grynaisiais.
Taip pat – marga, beveikvilnietiška konkursinių projektų recenzavimo, vertinimo komanda: Kęstutis Vanagas (gen. direktorius), Gytis Jakučionis, Vytautas Janušaitis, Vaidotas Baranauskas (visi „YIT Lietuva“) ir architektai – Mindaugas Pakalnis (komisijos pirmininkas), Nerijus Valatkevičius, Loreta Janušaitienė, Edgaras Neniškis, Nerijus Stanionis. Projektus recenzuos – Martynas Marozas ir Ignas Uogintas. Konkurso koordinatorė – Jūratė Merkevičienė. Konkurso organizatorius – Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyrius.
Projektų pateikimo terminas – 2022 sausio 17 d., 15.00.
Registracija konkurso dalyviams – privaloma.
Parengta naudojantis konkurso organizatoriaus LAS Kauno skyriaus informacija.

Foto: ©PILOTAS.LT

Foto: ©PILOTAS.LT

Foto: ©PILOTAS.LT

Foto: ©PILOTAS.LT

Foto: ©PILOTAS.LT

Foto: ©PILOTAS.LT

Foto: ©PILOTAS.LT

Foto: ©PILOTAS.LT

e

Komentarai

  1. pradzia tikrai prasta
    https://pilotas.lt/2015/05/20/varpine/parduotas-krantas-kauno-santakos-ateitis-gula-i-melioracijos-griovi/
    ziuresim ar vystytoju mentalas nors kiek pasikeite

  2. Apie tą Kauno vietą ,kaip potencialią teritoriją gyvenamai statybai ( vaizdai į upę,senamiestį ) buvo diskutuojama jau maždaug prieš kokius 25 metus….Matyt,kiekvienas atranda tą vietą iš naujo…

  3. O rimtai, kodel Karalius nebeprojektuoja pastatu? Papuostu miesta labiua ei tik kritika zerdamas.

  4. Kritikuoti labai lengva. O ką ponas A. Karalius padarė kad būtų kitaip? Visų pirma dėl „plėtristai staiga praregėjo ir paskelbė konkursą“. Pirmasis toks pat konkursas buvo paskelbtas ir įvyko dar prieš 2015 metus. Ir kvartalą projektavo konkurso laimėtojas. Į konkursą buvo kviestas ir ponas A.Karalius. Tačiau dalyvauti atsisakė. Vėliau jam buvo pasiūlyta dalyvauti konkurso komisijos darbe. Atsisakė. Ne lygis matyt…. Gal pabijojo rungtis su jaunesniais ir turinčiais idėjų architektais? Nors greičiausiai dėl to, kad galėtų vėliau kritikuoti. Kžkodėl nieko nesigirdi apie A.Karaliaus naują kurybinę veiklą, tik kritika visiems aplink. Nes kritikuoti lengviau nei ką nors prasmingai siūlyti.

    • Jūsų tekste, ponas Gintai, yra visiškas melas ir netiesa.
      A.Karalius nebuvo kviestas į jokį 2015 konkursą. Beje, konkurso sąlygos buvo grynai plėtristinės ir nusikalstamos vietai. Ką vėliau įrodė ir „Kitos krypties“ užstatymas.
      A.Karalius, beje, Dešinįjį Krantą atrado 2003 ir parodė, kaip itin potencialią Centro plėtrą Arvydui Garbaravičiui, Povilui Ostasevičiui, miestui, žiniasklaidai ir kitiems. Ar tikrai norite, kad tęsčiau šią pikantišką temą…? Turite neperšaunamus akinius…?

    • Neprisistačiusiam žmogui. Niekas nesiginčija, dėl A.Karaliaus noro padaryti miestą gražesnį, patrauklesnį. Tai Jis puikiai parodė kartu su kolegomis „Naujo kranto“ konversijoje. Ir tai kad jis „Naują krantą“ padovanojo miestui irgi parodo koks jis buvo žmogus. Bet deje iš dabartinės situacijos belieka susidaryti nuomonę, kad „buvo“. Tikiu kad pikta, kai į tavo tikrai gerus norus neatsižvelgia. Bet tai kad, kažkas turi kitokią nuomonę, kitokią viziją nėra nusikaltimas. Dėl to kad nebuvo kviestas – men belieka kreivai šyptelti. Kad už savo pinigus, suderinusi visus projektus, ir ivykdžiusi visų institucijų keltus reikalavimus, YIT stato namus, iš kurių uždirba pinigus irgi nėra keista. Jie komercinė įmonė, ne labdaros. Konkurso sąlygose atsispindėjo įmonės interesai, tai tiesa. Bet niekas nedraudė ir A.Karaliui dalyvauti ir bandyti adaptuoti savo viziją. Vietoj to įsižeidė, nedalyvavo, ir tada visai suprantama, kad bet koks tos vietos vystymas ne pagal „Naują krantą“ yra „plėtristinė ir nusikalstama“ veikla. Toks vaizdas susidaro, kad kai miesto valdžia kiauliškai pasielgė su „Naujo kranto“ autoriais, įvardindama juos kaip nežinomus autorius, A. Karalius nusprendė taip elgtis su miestu ir visais kurių veiklai miestas pritaria. Ir pilasi visokie kaltinimai (nesakau kad visi nepagrįsti) visiems kažką bandantiems daryti. Gal jau laikas būtų sugrįžti prie kūrybos, ir vėl įgyvendinti kažką tokio kur atėjus galėtum pasakyti: „vat taip reikia statyti“, o ne eilinį kartą užsipulti kąžką rėkiant apie nusikaltimus vietai ar miesto dvasiai?
      P.S. Akinius turiu, tiesa peršaunamus. Ar dėl tokio klausimo turėčiau sunerimti?

    • o! ziuriu visai neprastas pletku skyrelis uzsiveise.
      ar mes cia susirinkom A. Karaliu aptarineti, ar uzstatyma santakoje?

  5. Iš esmės dabar viskas architektų ir komisijos rankose. Jeigu nepasiduos YIT spaudimui, tai galima tikėtis visai normalaus užstatymo varianto.
    Čia nepateikta nuotrauka iš pačios santakos. Tas šiaurinis Neries krantas yra nerealiai arti.

  6. Man toks vaizdas susidaro,kad melioratorių kvartalo vystytojai,ruošdami sklypą ir tvirtindami Neries krantinę,upės sąskaita pasididino savo sklypą.Tai aiškiai matosi per google maps,kur Neries vaga dirbtinai susiaurinta ties Kauno pilimi.

  7. Kaip galime išgelbėti tą vietą? Ar dar įmanoma ką nors padaryti? Baugiai atrodo ir toliau statomas tiltas per Nemuną.

  8. jei galite, išgelbėkite tą vietą… tarptautiniu mastu atrodome baisiai.

  9. By

  10. na, dabar ir prasides visas idomumas

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

yitlietuva1

„URBAN HUB“ STATYBOS KAUNE: Pradedamas antrasis etapas

2024 kovo 18Be komentarųPILOTAS.LT

Kaune tęsiant „SBA Urban“ vystomo naujos koncepcijos prekybos ir verslo miesto „Urban HUB“ pirmojo etapo statybos darbus, pradedamas antrasis etapas. Vystant antrąjį „Urban HUB“ Kaune

freda_kn_240200_e01_xxx

NAUJOS KAUNO LEZ‘O STATYBOS: Kyla 60.000 m² ploto baldų sandėliavimo kompleksas

2024 vasario 21Be komentarųPILOTAS.LT

Bendrovė „YIT Lietuva“ Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje(LEZ) pradėjo 60.000 m² ploto sandėliavimo komplekso statybos darbus. Projekto užsakovas – ilgametis baldų gamintojas Lietuvoje. SKLYPAS – DAUGIAU

Erudito licėjus

„ERUDITO LICĖJUS“ PASITINKA RUGSĖJĮ: Įrengtas grafito spalvos mokyklos korpusas

2023 rugpjūčio 31Be komentarųPILOTAS.LT

Pačiame Vilniaus centre erdviose ir moderniose patalpose veikiantis „Erudito Licėjus“ šiemet rugsėjo 1-ąją pasitinka atidarydamas naująjį korpusą. 6 aukštų „Erudito Licėjaus“ korpusas atidarytas šalia pirmojo

v03_var-01

NUKREIPĖ MINIMALISTINE VAGA: Kaune projektuojamas naujas pėsčiųjų tiltas per Nerį

2023 liepos 28Be komentarųAlmantas Bružas

Kaune pribrendo poreikis tilto, kuris nauja pėsčiųjų ir dviračiu jungtimi surištų Senamiestį su šiuo metu bene sparčiausiai plėtojamu Vilijampolės mikrorajono ruožu. Kauno architektūros ir urbanistikos

Preses Nama Kvartāls“ (arch. „ARROW Architects“).

SKAIDRUSIS SPAUSTUVĖS KVARTALAS: Rygos centre lietuviai statys modernų verslo centrą

2023 kovo 16Be komentarųPILOTAS.LT

Jau visai netrukus Latvijos sostinės Rygos centre iškils modernus verslo centras, šalia kurio duris atvers ir milžiniškas daugiafunkcinis pastatas su šiuolaikiškai išvystyta infrastruktūra. Šio pastatų

Mindaugas Statulevičius

UŽ DARNIĄ PLĖTRĄ 2022: Paskelbti geriausi Lietuvos NT plėtros metų projektai

2022 gruodžio 81 KomentarasPILOTAS.LT

Vilniuje iškilmingoje konkurso „Už darnią plėtrą“ ceremonijoje paskelbti ir apdovanoti geriausi 2022 metų NT projektai Lietuvoje. Geriausiųjų NT objektų rinkimus Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija

Morfai

GATVĖS MENAS VILIJAMPOLĖJE: Morfai su „Gyva Grafika“ pabaigė „Skliautą“

2022 lapkričio 281 KomentarasPILOTAS.LT

Vienas aktyviausių Kauno gatvės menininkų Morfai su komanda „Gyva Grafika“ ką tik pabaigė vieną ambicingiausių savo kūrinių – piešinį „Skliautas“. Įspūdingas piešinys atliktas Neries krantinėje,

Geras baldų fabrikas

NAUJAS KAUNO LEZ’O GIGANTAS: Baigtas statyti 36.000 m² ploto baldų fabrikas

2022 gegužės 27Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno Laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) baigtas statyti modernus baldų fabrikas. 2 aukštų 36.000 m² ploto kompleksą, UAB „Geras baldų fabrikas“ užsakymu, čia pastatė statybų bendrovė

Lono namai

JONAVOJE KURIASI „LONO NAMAI“: 15.000 m² ploto pastatas prisistatys vitrinomis

2022 vasario 18Be komentarųPILOTAS.LT

Jonavoje netrukus prasidės lovų, čiužinių ir kitų miego prekių gamybos ir prekybos įmonių grupės „Lonas“ beveik 15.000 m² ploto pastato statybos. J.Basanavičiaus gatvėje sandėliavimo paskirties

Tulpės

KAUNO „PILIAMIESČIO“ KONKURSAS: Žiuri išrinko 3 finalininkų kolektyvus

2022 vasario 141 KomentarasPILOTAS.LT

Kompanijos „YIT Lietuva“ atvirame „Piliamiesčio“ plėtros architektūriniame konkurse išrinktos 3 geriausios vizijos. Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus kartu su statybų bendrove „YIT Lietuva“ organizuotam konkursui

Konkursas santakoje

KONKURSAS DIEVO AKY: Nemuno ir Neries santakoje planuojamas 5 ha kvartalas

2021 lapkričio 513 KomentarųAudrys Karalius

Kaune ką tik paskelbtas architektūrinis urbanistinis konkursas, kuriuo siekiama išrinkti geriausią idėją 5 hektarų teritorijai užstatyti dešiniąjame Nemuno ir Neries santakos krante. Kaip žinia, šią

Gerų baldų fabrikas

GERŲ BALDŲ FABRIKAS: Kauno LEZ‘e – naujas 36.000 m² ploto sandėlis

2021 balandžio 292 KomentaraiPILOTAS.LT

Per metus Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) iškils naujas baldų fabriko pastatas. UAB „Gerų baldų fabrikas“ (AB „Freda“) užsakymu, modernų naująjį pramonės objektą pagal firmos

Rehau

KLAIPĖDOS LEZ PLĖTRA: Iškils bendra „Rehau“ ir „YIT Lietuva“ gamykla

2020 lapkričio 301 KomentarasPILOTAS.LT

Rangos kompanija „YIT Lietuva“ Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) naujos „Rehau“ mikrokabelių vamzdžių sistemų gamyklos statybą įgyvendins bei finansuos. Taip bus įtvirtinta šios vokiečių kompanijos

Hollister Lietuva

SVEIKATOS PRIEŽIŪRAI: Kauno LEZ‘e užbaigė 30.000 m² ploto  gamyklą

2020 rugpjūčio 271 KomentarasPILOTAS.LT

Bendrovė „Caverion Lietuva“ Kauno LEZ‘e ką tik užbaigė „Hollister Lietuva“ gamyklos įrengimo projektą. Žinoma Amerikos sveikatos priežiūros produktų gamintoja „Hollister Incorporated“ kiek ankščiau vasarą Kaune

Didžioji pramonė: „Inkaras“

KAUNO DIDŽIOJI PRAMONĖ: Gumos fabriko „Inkaras“ istorijos ir konvejeris

2020 liepos 14Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno Paveikslų galerijoje atidaroma bendruomenių platformos „Mažosios istorijos“ paroda „Didžioji pramonė: „Inkaras“. Parodos eksponatai – unikalūs kūriniai ir masinės gamybos produkcija, rikiuojasi fabriko konvejerio įkvėptoje

futbolo maniežas

VILIJAMPOLĖS KUPOLAS: 110 m ilgio 25 m aukščio pripučiamas statinys kels futbolą

2019 liepos 111 KomentarasPILOTAS.LT

Vilijmpolėje, Kaune iškilo Lietuvoje neįprastas statinys – didžiulis baltas slėginis kupolas. Net 25 metrų aukščio konstrukcija užvožė baigiamą įrengti futbolo maniežą, kuris niekaip neatsigaunantį šalies

Nemunas ir Nevėžis

ATVERS NEMUNO IR NEVĖŽIO SANTAKĄ: Takai, apžvalgos aikštelės, išvalyti šabakštynai

2018 liepos 193 KomentaraiPILOTAS.LT

Žaliąsias miesto erdves itin intensyviai tvarkantis Kaunas planuoja imtis dar vienos – Nemuno ir Nevėžio upių santakos. Su Lampėdžio ežeru besiribojančią pastarąją miesto teritoriją dar

santa_kn_171000_e01_xxx

KAUNO SAVIVALDYBĖ: Rengiamas Santakos projekto pakartotinas pristatymas

2017 gruodžio 14Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno savivaldybė ir toliau įsitikinusi, kad prieškalėdinis metas ypač tinka pristatyti miesto visuomenei svarbius projektus. Nors į neseniai įvykusį Dainų slėnio rekonstrukcijos projekto pristatymą neatėjo

Kėdainių tiltas

KONTRAVERSIŠKAS TILTAS GRETA SANTAKOS: Konkursas sulaukė 12 projektų

2017 lapkričio 2013 KomentarųPILOTAS.LT

Kauno savivaldybei nutarus statyti tiltą prie pat Nemuno ir Neries santakos, suorganizuotas atviras architektūrinis konkursas, kuriam pateikta 12 projektų. Nuo antradienio konkursinių projektų ekspoziciją bus

santa_kn_171000_e02_xxx

KAUNO PARKŲ TVARKYMO VAJUS: Pristatomas Santakos parko sutvarkymo projektas

2017 spalio 308 KomentaraiPILOTAS.LT

Kalniečių bei Draugystės parkus intensyviai pertvarkantis bei istorinį Ąžuolyno parką  skandalingai perplanuojantis Kaunas ketina imtis ir dar vienos istorinės viešosios erdvės – Senamiestyje, Nemuno ir

SIKON XXIX

SIKON XXIX MIESTO UPĖ: Architektūros studentų konkursas skelbia pradžią

2017 birželio 7Be komentarųPILOTAS.LT

Seniausią tradiciją Rytų Europoje turintis Architektūros studentų idėjų konkursas SIKON imasi sunkiai įveikiamos lietuviui temos – upė mieste. Metinis entuziastingų būsimųjų architektų idėjų turnyras nuo

Haus 38

TREČIAS BANDYMAS VILIJAMPOLĖJE: „Telekomo“ pastatą pritaikys loftams ir studijoms

2017 gegužės 44 KomentaraiArtūras Karka

Jei trečias kartas nemeluos, pagaliau patrauklesnį pavidalą įgaus Kauno Varnių g. dar nuo sovietmečio stūksančios masyvaus telekomunikacijų pastato konstrukcijos. PILOTAS.LT žiniomis, nekilnojamojo turto plėtros bendrovė

images_phocagallery_4849_mvrdv_reno_1611_4849_mvrdv_fr_161100_e01_xxx

URBANISTINIAI KALNAI: MVRDV laimėjo architektūros konkursą Prancūzijoje

Neseniai Vilniuje vešėjusio olandų architekto Viny Maaso (Winy Maas) vadovaujama žinoma olandų architektų grupė MVRDV su kolegomis Prancūzijos Reno mieste laimėjo gyvenamojo projekto Ilot de

images_straipsniu_foto_4303_tit_3_ledones

LAIVŲ AVARIJA NERYJE://PAMOKA LAIVYBOS ATEIČIAI AR PRETEKSTAS ISTERIJAI?

Antradienį patvinusia Nerimi plaukiantys ledai nuplėšė ties Baltuoju tiltu žiemai prišvartuotą baržą-restoraną ir grupę laivų bei sukūrė puikią progą parketinei isterijai apie laivavimo beprasmybę, nemokšas

images_phocagallery_4285_avena_laiv_1601_4285_tit3_laivas_avenas_16

MOTORINĖ JACHTA “REI”://DIZAINERIO LUKO AVĖNO INSTRUMENTAS UPĖMS MASAŽUOTI

Jeigu reikėtųrasti temą, kurios garbei perpiltas didžiausias kiekis tuščio vandens,- neabejotinai tai būtų laivyba Lietuvos vidaus vandenyse. Galbūt todėl kiekvienas, net ir menkiausias, konkretus krustelėjimas