NAi

ISTORINIS VYRIAUSYBĖS NUTARIMAS: Įsteigtas Nacionalinis Architektūros Institutas

2023-12-22
Audrys Karalius

Vyriausybės posėdyje 2023-iųjų gruodžio 20-tąją priimtas nutarimas: steigti Nacionalinį architektūros institutą buvusio Kauno centrinio pašto rūmuose Laisvės alėjoje.
Šiuo premjerės Ingridos Šimonytės sakiniu užbaigtas permainingas penkerių metų procesas, prasidėjęs 2019 sausio 14-tą, kuomet įvyko inžinerinė avarija vangiai eksploatuojame AB „Lietuvos paštas“ įmonės pastate, Laisvės alėja 102, Kaune.

NAI – ISTORINIS ĮVYKIS, KURIO LAUKTA 17 METŲ
Anot Kultūros ministerijos, Nacionalinis architektūros institutas  (NAI) įgyvendins valstybės politiką kultūros ir kūrybinių industrijų srityje. Be to, skatins Lietuvos architektūros meno raidą, pristatys Lietuvos architektūros meną Lietuvoje ir užsienyje, taip pat užsienio architektūros meno raidos tendencijas Lietuvoje, kaups, saugos ir tyrinės Lietuvos architektūros meno bei architektūros paveldo muziejines vertybes, ypatingą dėmesį skirdamas Kauno tarpukario modernizmui. Taip pat skatins visuomenės įtraukimą į viešųjų erdvių planavimo procesus.

„Įsteigiant Nacionalinį architektūros institutą, užpildoma daug metų žiojėjusi spraga. Pagaliau turėsime architektūrai, jos istorijai, raidai bei ateities perspektyvoms skirtą tyrimų, iniciatyvų ir idėjų centrą, kuris taps traukos vieta tiek profesionalams, tiek ir plačiajai visuomenei, – sako kultūros ministras Simonas Kairys. – Ypač džiugu, kad naujoji įstaiga atvers ir naują puslapį tarpukariu iškilusio pašto pastato istorijoje. ES paramos lėšomis šis pastatas bus modernizuojamas išsaugant jo visas vertingąsias savybes ir kartu pritaikant jį NAI reikmėms. Šioje vietoje bus puoselėjamos ir stiprinamos vertybės, visiškai atitinkančios ir Naujojo europinio bauhauzo dvasią – tvarumą, estetiką ir įtraukumą.“

ARCHITEKTŪROS CENTRAS IR ARCHITEKTŪROS MUZIEJUS
Anot koncepcijos kūrėjų, NAI padės gilinti visuomenės sampratą apie architektūros meną ir paveldą, atskleisti ištakas, savitumą, kultūrinę vertę, ryšius su pasaulio kultūros ir meno procesais. Taip pat, skatins visuomenės aktyvumą dalyvaujant kokybiškos aplinkos formavime, puoselės Lietuvos architektūros meno identitetą. O taip pat skatins architektūros atvirumą, tarpdiscipliniškumą ir inovacijas.
Siekdamas šių tikslų, NAI planuos, organizuos, sudarys ir eksponuos architektūros meno ir architektūros paveldo parodas, inicijuos ir įgyvendins kitus architektūros meno ir architektūros paveldo projektus, organizuos seminarus, paskaitų ciklus, konferencijas, kūrybines dirbtuves, konkursus, festivalius ir kitus renginius, kurie pristato ir analizuoja architektūros meno sritį, jos raidos kryptis, sąveiką su kitomis visuomenės gyvenimo sritimis.
Naujoji įstaiga steigs ir organizuos architektūros meno apdovanojimus, rengs architektūros meno ir su šia sritimi susijusias rezidencijas, skatins architektų ir su architektūra susijusių specialistų tarptautinius mainus, įtrauks visuomenę į miestų planavimo procesus siekiant kurti kokybišką, tvarią, visuomenės interesus atitinkančią architektūrinę aplinką.

PROGRESYVIOS EUROPINĖS TENDENCIJOS
Anot kultūros ministro Simono Kairio, NAI taip pat įgyvendins Naujojo europinio bauhauzo, Davoso baukultur aljanso ir kitas Europos Sąjungos ar trečiųjų šalių iniciatyvas architektūros meno ir architektūros paveldo srityse, teiks pasiūlymus Kultūros ministerijai dėl architektūros meno ir architektūros paveldo raidos skatinimo, rinks ir pristatys visuomenei aktualią statistinę architektūros meno informaciją. Institutas taip pat vykdys muziejinę veiklą – kaups, saugos, tyrinės ir pristatys Lietuvos architektūros meno ir architektūros paveldo muziejines vertybes, rengs ir įgyvendins kultūrinės edukacijos projektus, praktinius architektūros edukacijos užsiėmimus, įgyvendins architektų kvalifikacijos kėlimo programas ir projektus.

ORGANIZACIJA BUS FORMUOJAMA PAVASARĮ
Be to, NAI organizuos Lietuvos architektūros meno muziejinių vertybių prevencinį konservavimą ir restauravimą, vykdys architektūros meno ir architektūros paveldo tyrimus, rengs, leis ir platins tiriamuosius, edukacinius, informacinius bei reklaminius leidinius, publikacijas, susijusias su NAI veikla. NAI kaups architektūros leidinius ir sudarys galimybę visuomenei jais naudotis, pristatys Lietuvos architektūrą užsienyje, bendradarbiaudamas su Lietuvos ir užsienio valstybių architektūros centrais, architektūros ir kitais muziejais, valstybės archyvais, kitomis kultūros ir meno, mokslo ar mokslinių tyrimų įstaigomis ar organizacijomis.
NAI sudarys 2 esminiai skyriai: Architektūros centras, dirbantis su šiuolaikine architektūra, ir Architektūros muziejus, dirbantis su architektūros paveldu.
Planuojama, kad NAI dirbs apie 20 tyrėjų, kuratorių, muziejininkų ir kultūros vadybininkų, architektūros profesionalų. Įstaiga bus kuriama palaipsniui, visa apimti ji pradės veikti, kai bus užbaigtas Kauno centrinio pašto investicinis projektas. Artimiausiu metu ketinama organizuoti vadovo konkursą ir baigti įstaigos registravimo darbus.

ARCHITEKTŪROS MUZIEJUS VILNIAUS ŠV. MYKOLO BAŽNYČIOJE LIKVIDUOTAS 2006
Priminsiu, kad sunkiai besiverčiantis Architektūros muziejus Vilniuje (1968 – 2006), įsikūręs šv. Mykolo bažnyčioje, buvo uždarytas, kadangi bažnyčia buvo grąžinta tikintiesiems. O tuometinis Kultūros ministras V.Prudnikovas tiesiog „nerado“ muziejui kitų patalpų.
Anot paveldininko Virginijaus Kačinsko, Architektūros muziejus turėjo apie 56.000 eksponatųkurie 2006 buvo perduoti Lietuvos Nacionaliniam muziejui ir… didžioji dalis buvo sunaikinta…
Architektūros muziejus populiarino Lietuvos profesionaliosios architektūros eksponatus. Eksponatus muziejui perdavė daugybė Lietuvos architektų. Brėžinius, dokumentus apie XX amžiaus Lietuvos architektūrą taip pat siuntė ir išeiviai iš JAV, Australijos ir kitų šalių.

ARCHITEKTAI NESĖKMINGAI BANDĖ ATKURTI ARCHITEKTŪROS MUZIEJŲ
Architektai ne kartą bandė atkurti Architektūros muziejų. Tačiau, deja, kitiems visuomenės sluoksniams tai nelabai terūpėjo.
2010 Audrys Karalius bandė stumti Architektūros muziejaus idėją per Kultūros gairių kaitos grupę, sudarytą prezidentės Dalios Grybauskaitės.
Tuo pačiu metu Architektų sąjungoje susiformavo iniciatyvinė grupė (Kęstutis Pempė, Rūta Leitanaitė, Aida Štelbienė), kuri taip pat akseleravo Architektūros muziejaus atkūrimą, tačiau pastangos nebuvo darnios ir rezultato nedavė.

INŽINERINĖ NELAIMĖ TAPO ŠANSU NAI
Bėgo metai… Ir staiga, 2019 sausio 14-toji tapo netikėtu šansu – Kauno Centrinio pašto rūmuose įvyko inžinerinė avarija. Stipriai pašalus, lauko sienose sumontuotas šildymo sistemos vamzdynas užšalo. Išsiliejęs vanduo veržėsi per fasadines sienas į lauką ir pakibo ant fasado milžiniškais varvekliais. Visuomenė sujudo garsiai ir piktai dėl ikoninio pastato nepriežiūros ir atsainios pastato savininko AB “Lietuvos paštas” eksploatacijos.
Susibūrusi pilietinė grupė inicijavo peticiją „Už Kauno centrinio pašto išsaugojimą“, kurią per savaitę pasirašė daugiau nei 2.900 žmonių.
Susibūrė visuomenininkų grupė „Paštininkai“. Vyko kūrybinės dirbtuvės. Gimė fantastiškas projektas – NAI – Centriniuose Kauno pašto rūmuose. Kurio esmė paprasta, tobula ir aiški – aukščiausios prabos pastatas turi dirbti lietuviškos architektūros ambasadoriumi – Nacionaliniu Architektūros Institutu.

Visuomenininė organizacija „Paštininkai“ Kauno Pašto rūmuose surengė galingą Tarptautinės pašto dienos šventę, kurios metu visuomenei buvo pirmą kartą pristatyta Nacionalinio Architektūros Instituto projektas apleistuose Pašto rūmuose. (foto M. Patašius).

Visuomenininė organizacija „Paštininkai“ Kauno Pašto rūmuose surengė galingą Tarptautinės pašto dienos šventę, kurios metu visuomenei buvo pirmą kartą pristatyta Nacionalinio Architektūros Instituto projektas apleistuose Pašto rūmuose. (foto M. Patašius).

Architekto Audriaus Ambraso dovana – NAI logotipas.

Architekto Audriaus Ambraso dovana – NAI logotipas.

Architekto Audriaus Ambraso dovana – NAI logotipas.

Architekto Audriaus Ambraso dovana – NAI logotipas.

2019 sausio 14 avarija aplaidžiai eksploatuojamuose Kauno Pašto rūmuose, mobilizavo visuomenę. (foto: Kas vyksta Kaune)

2019 sausio 14 avarija aplaidžiai eksploatuojamuose Kauno Pašto rūmuose, mobilizavo visuomenę. (foto: Kas vyksta Kaune)

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

archi_kn_240300_e01_xxx

ŠAUKIAMA EILINĖ LAS KONFERENCIJA: Nesusirinkus kvorumui, bus surengta pakartotinė

2024 kovo 1Be komentarųPILOTAS.LT

Šaukiama eilinė ataskaitinė Lietuvos architektų sąjungos (LAS) konferencija. Nesusirinkus pakankamam konferencijos dalyvių skaičiui bus surengta pakartotinė. Kovo 20 dieną (trečiadienį), 11.30 val. šaukiama eilinė ataskaitinė

NAi

ISTORINIS VYRIAUSYBĖS NUTARIMAS: Įsteigtas Nacionalinis Architektūros Institutas

2023 gruodžio 22Be komentarųAudrys Karalius

Vyriausybės posėdyje 2023-iųjų gruodžio 20-tąją priimtas nutarimas: steigti Nacionalinį architektūros institutą buvusio Kauno centrinio pašto rūmuose Laisvės alėjoje. Šiuo premjerės Ingridos Šimonytės sakiniu užbaigtas permainingas penkerių

Kauno bienalė

ARTUMO GEOGRAFIJA: Kauno centriniame pašte triukšmingai atidaryta 14-oji Kauno bienalė

2023 rugpjūčio 29Be komentarųPILOTAS.LT

Savaitgalį atidaryta 14-osios Kauno bienalės įžanginė paroda „Artumo geografija“ (Long-distance Friendships), kurią kuruoja Alicia Knock (Prancūzija) ir Inga Lāce (Latvija). Didžiausio šalies kultūros ir meno

Kauno paštas

KAUNO BIENALĖS ATIDARYMAS: Prasideda didžiausias šiuolaikinio meno festivalis Lietuvoje

2023 rugpjūčio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Paskutinį vasaros savaitgalį įvairiose Kauno vietose vyks parodų atidarymai, menininkų performansai, koncertas, susitikimai su įvairių šalių menininkais ir kiti renginiai, tyrinėjantys jungtis tarp Afrikos ir

Rūta Leitanaitė

IŠSIRINKO VALDŽIĄ: Surengtas naujosios Lietuvos architektūros meno tarybos posėdis

2023 birželio 131 KomentarasPILOTAS.LT

Neseniai surengtas pirmasis naujos kadencijos Lietuvos architektūros meno tarybos posėdis. Jame tarybos pirmininke išrinkta Lietuvos architektų sąjungos atstovė Rūta Leitanaitė. Aplinkos ministerijos Architektūros ir inovacijų

Pernai vasarą prie Kauno centrinio pašto jau įvyko vienas reikšmingas architektūrinis įvyks – Nacionalinių architektūros apdovanojimų (NAA) sumanymo paskelbimas. Foto: ©PILOTAS.LT.

ARCHITEKTŲ RŪMŲ IR SĄJUNGOS POZICIJA: Kauno pašto rūmų projekto pirkimo procedūra ydinga

2023 balandžio 141 KomentarasPILOTAS.LT

Netikėta, apmaudu ir absurdiška, kad kuriant ilgai svajotą ir gimdytą Nacionalinį Architektūros Institutą (NAi) – jau pirmasis žingsnis šiurkščiai pažeidžia ir nacionalinį Architektūros įstatymą, ir

Kauno paštas

NAi TAMPA KŪNU: Paskelbtas Kauno pašto pritaikymo projektų rengimo konkursas

2023 kovo 23Be komentarųPILOTAS.LT

Prieš trejus metus dar buvusi nedrąsi Nacionalinio architektūros instituto (NAi) idėja pamažu tampa kūnu – ką tik paskelbtas atviras Kauno centrinio pašto rūmų tvarkybos darbų

Jurgis Rimvydas Palys

PALIO MIESTAS: 7 tapatybės dimensijos MKČ Kauno Paveikslų Galerijoje

2023 sausio 12Be komentarųAudrys Karalius

Galų gale pavyko peržengti aukštą Nacionalinio M.K. Čiurlionio Muziejaus Kauno dailės galerijos slenkstį ir architektui. Jo vardas – Jurgis Rimvydas Palys. Ir jis yra pirmas,

Kauno centrinis paštas

PRIĖMĖ REIKŠMINGĄ SPRENDIMĄ: Visuomenės reikmėms paims Kauno ir Klaipėdos paštus

2022 gruodžio 14Be komentarųPILOTAS.LT

Kultūros ministerijos teikimu Vyriausybė ką tik priėmė sprendimą paimti visuomenės poreikiams kultūros paminklus – Kauno centrinio pašto rūmus ir Klaipėdos pašto stoties statinių kompleksą. Pirmajame

Mantas Michaliunjo

SUSTIPRINO MINISTERIJOS KOMANDĄ: Viceministru pradeda dirbti architektas M.Michaliunjo

2022 rugsėjo 301 KomentarasPILOTAS.LT

Šiandien Aplinkos ministro komandoje pradeda dirbti naujas viceministras – architektas Mantas Michaliunjo. Jis kuruos architektūros, statybos, renovacijos ir būsto klausimus. Kaip praneša Kultūros ministerija, nuo

Nuotrauka Almanto Bružo

KENGO KUMA: Architektūroje man įdomiausia – Kekkai tema

2022 rugsėjo 296 KomentaraiAudrys Karalius

Vienas garsiausių pasaulio architektų – Kengo Kuma – atvyko į Kauną architektūros festivalio KAFe programos Rytai-Rytai 5 direktorių Gintaro Balčyčio ir George Kunihiro kvietimu. Šiemet

ACE

SOLIDARIZAVOSI SU UKRAINA: Europos architektai įtvirtino paramos ukrainiečiams politiką

2022 liepos 20Be komentarųPILOTAS.LT

Europos architektų taryba (ACE) solidarizuojasi su Ukraina. Didelis iššūkis ir darbas architektų bendruomenei bei architektūrinėms organizacijoms teks po karo, kai reikės atstatyti sugriautus Lietuvos miestus

Algimantas Bublys

AMERIKOS ARCHITEKTAS ALGIMANTAS BUBLYS: Jūsų moterys gražesnės, negu jūsų architektūra

2022 birželio 274 KomentaraiAudrys Karalius

Jungtinėse Amerikos valstijose gyvenantis architektas Algimantas Bublys gali būti pelnytai laikomas vienu žymiausių lietuvių architektų pasaulyje. Jo portfolio – dvi dešimtys reikšmingų visuomeninių ir verslo

Diskusija

ARCHITEKTŪROS POLITIKOS VIZIJA: Inicijuojama vieša diskusija

2021 lapkričio 241 KomentarasPILOTAS.LT

Lietuva yra viena iš nedaugelio Europos sąjungos šalių, neturinčių savo architektūros politikos. Lietuvos architektų sąjunga, kaip nepriklausoma architektų asociacija, inicijuoja viešą diskusiją apie galimą Lietuvos

Architektūros muziejui pritaikytas Kauno centrinis paštas (arch. F.Vizbaras) galėtų tapto Europos sąjungos naujosios iniciatyvos apologetu. Foto : ©PILOTAS.LT

PALAIMINO NACIONALINĮ STATUSĄ: Kauno centrinio pašto rūmus globos valstybė

2021 lapkričio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Kultūros ministerijos teikimu Vyriausybė ką tik pritarė, kad Kauno centrinio pašto rūmai būtų įrašyti į Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą. Tai reiškia,

Architektūros muziejus

ARCHITEKTŪROS CENTRAS – PAŠTO RŪMUOSE: Kultūros ministerijos galimybių studijos rengėjai pakartojo 2019 metų idėją

2021 rugpjūčio 205 KomentaraiPILOTAS.LT

Kultūros ministerijos rengiama Kauno Pašto rūmų įveiklinimo galimybių studija pakartojo 2019-taisiais Kauno visuomeninio judėjimo „Paštininkai“ sugeneruotą idėją – ikoniškuose architekto Felikso Vizbaro rūmuose teisingiausia įkurdinti

Pamokos apie architektūrą

ARCHITEKTŪRA VAIKAMS: Moksleivių žiniai – 4 filmuotos pamokos

2021 rugpjūčio 16Be komentarųPILOTAS.LT

Kūrybinių industrijų parkas „Architektūros centras“ ir Lietuvos architektų sąjunga (LAS) ką tik pristatė 4 filmuotas pamokas apie architektūrą: „Mano kambarys“, „Mano namai“, „Mano mokykla“ ir

Menkas visuomenės architektūrinis raštingumas tapo fatališka kliūtimi susikalbėjimui apie architektūros esmę

REDAKTORIAUS STULPELIS: Vaikystės dimensija architektūroje

2021 gegužės 212 KomentaraiAudrys Karalius

Vieno architektūrinio konkurso vertinimo komisijos audringoje zoomferencijoje kolega Tomas S.Butkus iškėlė mintį, jog į architektūrinių konkursų vertinimą reikėtų įtraukti vaikus. Dėl tyro, naivaus, absoliučia tiesa

Kūrybiniai mainai

EUROPOS ARCHITEKTŪROS ATEITIS: Naujo sezono programos pristatymas

2021 vasario 26Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondas pakvietė į kūrybinių mainų renginį, kuriame bus pristatomas naujas Europos architektūros programos sezonas. Tai vienas pagrindinių tinklaveikos ir architektūros idėjų pristatymo renginių Europoje.

MVRDV "WERK12"

OLANDIŠKAS ĮŽŪLUMAS MIUNCHENE: MVRDV laimėjo Vokietijos architektūros premiją

2021 vasario 2Be komentarųPILOTAS.LT

Vokietijos architektūros muziejus (DAM) neseniai paskelbė, jog 2021 metų Vokietijos architektūros premijos laureatu pripažintas žinomas olandų architektūros kolektyvas MVRDV kartu su firma „N-V-O Nuyken von Oefele

bauha_es_210100_e02_xxx_bra

EUROPOS VILTIES PROJEKTAS: Naująjį europinį bauhauzą Lietuva sutinka perdėm šaltai

2021 sausio 206 KomentaraiAlmantas Bružas

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen  dar 2020-ųjų rudenį atskleidė Naujojo europinio bauhauzo sumanymą. Pastarasis kultūros projektas, pagrindu paėmęs modernios architektūros kūrybos metodą, sumanytas siekiant

Architektūros muziejus

ARCHITEKTŪROS MUZIEJUS: Baubas, kuriuo gąsdinami Komforto Zonos ministrai

2020 rugpjūčio 38 KomentaraiAudrys Karalius

Istoriniai Kauno ir Klaipėdos pašto rūmai vis dar „kybo ore“ – nei parduoti, nei paleisti. Jų likimas netapo aiškesnis ir po Premjero sudarytos darbo grupės

Future Architecture

FUTURE ARCHITECTURE 2020: Tarp geriausių idėjų ir lietuvės Godos Verikaitės

2020 vasario 106 KomentaraiPILOTAS.LT

Platforma „Future Architecture“ neseniai paskelbė finalinį atrinktųjų idėjų ir jų kūrėjų sąrašą, tarp kurių pateko ir lietuvė Goda Verikaitė.  Atrinkti kūrėjai jau vasario 12 ir 13 dienomis

Linas Tuleikis

ARCHITEKTŲ RŪMŲ ATEITIS (4): Kokie rūmai reikalingi mums ir Lietuvai?

2020 sausio 311 KomentarasLinas Tuleikis

Šis tekstas yra Ketvirtasis poleminėje grandinėje apie aktualią Lietuvos Architektų rūmų problematiką. LAR rūmų nario Lino Tuleikio Pirmasis straipsnis,  Antrasis straipsnis ir Trečiasis straipsnis padės skaitytojui lengviau suprasti

Lukas Rekevičius

ARCHITEKTŲ RŪMŲ NARYSTĖ: Kodėl Seimo nariai sumanė išardyti Rūmus?

2020 sausio 3015 KomentarųLukas Rekevičius

Keli Seimo nariai  (Juozas Imbrasas, Petras Nevulis, Artūras Skardžius, Valerijus Simulik, Kęstutis Bacvinka, Audrys Šimas, Jonas Jarutis, Aurelijus Veryga, Andrius Mazuronis) oficialiai užregistravo pasiūlymą, siekdami