Jurgis Rimvydas Palys

PALIO MIESTAS: 7 tapatybės dimensijos MKČ Kauno Paveikslų Galerijoje

2023-01-12
Audrys Karalius

Galų gale pavyko peržengti aukštą Nacionalinio M.K. Čiurlionio Muziejaus Kauno dailės galerijos slenkstį ir architektui. Jo vardas – Jurgis Rimvydas Palys. Ir jis yra pirmas, kurį MKČ įsileido į savo Perimetrinę Galeriją, kurioje ką tik spindėjo pati Yoko Ono.
Nuostabu, kad J.R. Palio paroda „Palio miestas: 7 tapatybės dimensijos“ vyksta NAI (Nacionalinio Architektūros Instituto) įkurtuvių Kauno Pašto rūmuose išvakarėse ir gali pasitarnauti neblogu veikiančiu – žvalgybiniu modeliu.

KAS YRA MIESTAS…?
Jurgis Rimvydas Palys: „Miestas yra civilizacijos koncentracija: čia tiršta, čia daug, čia įvairu. Mieste aktyviausia apykaita: juntama, girdima, teikianti galimybes. Malonumą ir pasididžiavimą taip pat“.
Architektas, profesorius Jurgis Rimvydas Palys daugiau nei 50 metų atkakliai nagrinėja amžinąją Miesto temą, siūlydamas savo įžvalgas, savo idėjas, savo sprendinius.
Miestas jam – pilietinis susitarimas, realizuojamas medžiagoje, praktikoje ir kultūroje.
Miestas jam – urbanistinis dienoraštis, atspindintis visuomenės gyvenseną ir veiklą.
Miestas jam – kolektyvinė raiška savo topografijoje – kūryba ir pragmatizmas viename.
Miestas jam – kolektyvinio intelekto materializacijos fenomenas – civilizacijos vaikas.
Miestas jam – svajonė ir amžinas siekis sukurti utopinį geresnio gyvenimo modelį Žemėje.
Parodos „Palio miestas: 7 tapatybės dimensijos“ tikslas – įvairiapusiškai pristatyti architektūros srityje J.R. Palio nuveiktus darbus ir futuristines vizijas bei atkreipti dėmesį į jo holistinį miesto suvokimą, į jo idealistinį kūrybinį metodą bei platų regos lauką.
J.R. Palio asmenybės pavyzdžiu piešiamas nuoseklaus, visuomeniško ir nenuilstančio architekto vaidmuo šiuolaikinio miesto formavime. Miesto, dažnai suvokiančio plėtrą vien per nekilnojamojo turto likvidumą, deja…
1_pmiestas

KAS YRA KAUNAS…?
Jurgis Rimvydas Palys: „Kaunas man – tarsi vandens lelijos žiedas tarp dviejų upių, išsiskleidęs harmoningai ir gražiai, kur žiedlapiai tankėja nuo pakraščių į vidurį, o pačiame centre – pati sodriausia spalva ir pilnas meilės branduolys, kuriam neatsispiria nė vienas elfas. Čia nėra jokių nudžiūvusių žiedlapių, tuščių tarpų ar kirmėlių išgraužtų vietų. Bandykime pasvajoti kartu…“
Energinga, aktyvi ir kūrybinga J.R. Palio asmenybė per keletą dešimtmečių dalyvavo kuriant beveik kiekvieną Kauno kampelį. Jei ne formalių užsakymų, tai bent jau visuomeninių eskizų būdu, teikiant kūrybines dovanas gimtajam miestui.
J.R. Palio aistra aktyviai diskutuoti apie miestą ir dalyvauti jį kuriant, siekiant geriausio rezultato – puikus įkvėpimo šaltinis kitiems architektams ir ypač jaunajai kartai.
J.R. Palys geriau nei kas nors kitas skaito smetoninio Kauno urbanistinius metatekstus, verčia juos į šiuolaikinio žmogaus kalbą ir stengiasi sugrąžinti jų turinį, jų esmę, jų prabą į nūdienos apyvartą. Nes J.R. Palys suvokia ir itin vertina 1920–1940 metų Kauno architektūrinę kalbą ir geną. Architektūrinę kultūrą, išmintį ir meistrystę.
Šios savo architektūrinės ideologijos J.R. Palys nuosekliai laikosi visą gyvenimą – ir sovietmečiu, ir audringais virsmo laikais, ir pragmatiškojo atsigavimo periodu.
J.R. Palys kantriai stiprina savo futuristiniais pasiūlymais bei projektais Kauno urbanistinį kūną genetiškai vertingiausia – tarpukarinės architektūros kraujo grupe.
Turbūt ne veltui su J.R. Palio nuostatomis solidarizuojasi ir UNESCO, pasiryžusi įtraukti 1920–1940 metų Kauno „optimizmo architektūrą“ į auksinį Pasaulio Paveldo Sąrašą.
2_pmiestas

KAS YRA PALIO MIESTAS…?
Palio miestas – matomas, girdimas ir nuolat veikiantis.
Palio miestas – protingas, logiškas, pagarbus, bet ne sausas.
Palio miestas – mylimas, sluoksniuotas, dizainiškas ir pilnas meno.
Palio mestas – pagarbus istorijai, dabarčiai ir kultūrai.
Palio miestas – tampriai ir abipusiai susijęs su upėmis ir gamta.
Palio miestas – solidarus, bendruomeniškas ir klausantis protingų.
Palio miestas – svetingas ir patogus įvairaus amžiaus ir visuomenės sluoksnių žmonėms.
Palio miestas – traukia, patinka, nostalgizuoja ir laukia grįžtančių.
Palio miestas – neskubėdamas auga, stiprina tapatybę ir galiausiai… tampa legenda.
3_pmiestas

7 AUTORINĖS PALIO DIMENSIJOS
Jau seniai pastebėjau, jog J.R. Paliui nepakanka įprastinės trimatės sistemos.
Todėl architektas, konstruodamas futuristines miesto vizijas ir urbanistines utopijas, pasitelkia sau 7 autorines dimensijas: 1_ Vietos kodas ir pagarba lokacijai. 2_ Urbanistinis audinys ir įvairovė. 3_ Kontekstualumas, darna ir klausa. 4_ Funkcijos, procesai ir santarvė. 5_ Zonavimas, tankis ir pauzės. 6_ Mastelis, proporcijos ir ritmas. 7_ Vizualumas, panoramiškumas ir vietoženkliai.
Personalinėje Jurgio Rimvydo Palio parodoje „Palio miestas: 7 tapatybės dimensijos“ Nacionalinio M.K. Čiurlionio muziejaus Kauno paveikslų galerijoje eksponuojama arti 100 architektūrinių eskizų, futuristinių pasiūlymų Kaunui bei Kėdainiams, Klaipėdai ir Kintams bei darbinių architektūrinių brėžinių. Taip pat eksponuojamos 42 machinos (lot. mašina), iš unikalios architekto J.R. Palio kolekcijos.
Nes miestas, jo architektūra – yra tarsi taurė, kurią užpildo žmonės ir machinos…
4_pmiestas-m

TRUMPAI APIE PARODOS AŠĮ
Jurgis Rimvydas Palys – neabejotinai vienas ryškiausių mūsų laikmečio Kauno paveldinio lauko architektų. Jo projektai pateko į Kauno ir Lietuvos šiuolaikinės architektūros Olimpą.
Architektas suprojektavo Vilniaus gatvės konversiją į pėsčiųjų gatvę bei gatvės dizaino elementus (su architekte R. Gudiene, 1986, Kaunas), bendrovės „Stumbras“ produkcijos sandėlius (1992, Kaunas), M.K. Čiurlionio tiltą per Nemuną (1990–2007, Kaunas) ir prietilčius, Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto rekonstrukciją ir dizaino elementus (2006, Kaunas), „Europos“ viešbučio rekonstrukciją ir priestatus (su architektais I. Veilandiene, G. Keziu; 2000–2007, Kaunas), Sraigtasparnių bazę Dariaus ir Girėno oro uoste (su architekte I. Veilandiene, 2012, Kaunas), Kėdainių senamiesčio pėsčiųjų tiltą (su architekte I. Veilandiene, 2013) ir kitus reikšmingus architektūrinius objektus bei aibę koncepcinių pasiūlymų Kauno miestui.
J.R. Palys – ilgametis Vilniaus Dailės akademijos Kauno fakulteto dėstytojas, profesorius.
Jurgio Rimvydo Palio apdovanojimai už nuopelnus architektūrai:
1988 – TSRS Ministrų tarybos premija ir medalis už Vilniaus g. Kaune rekonstrukciją.
2005 – Kauno savivaldybės apdovanojimas už M. K. Čiurlionio tilto bei prietilčių ir prieigų prie Nemuno architektūrinius sprendimus.
2006 – Kauno savivaldybės apdovanojimas už Vytauto Didžiojo tilto rekonstrukcijos projektą.
2012 – Architektūros Riterio ordinas, Architektų sąjunga.
2016 – Kauno „Metų architekto“ diplomas, architektūrinis e-žurnalas Pilotas.LT.
2016 – Aplinkos ministerijos Architektūrinis apdovanojimas už Sraigtasparnių bazę Kaune.
2022 – kandidatas į „Architektų žiedą“, Lietuvos Architektų rūmų svarbiausiąjį apdovanojimą.
5_pmetai-m

Apie projektą PALIO METAI
Paroda „Palio miestas: 7 tapatybės dimensijos“ yra sudėtinė projekto „Palio metai: 7 miesto dimensijos“ dalis. Projektą vysto architektūrinio e-žurnalo Pilotas.LT redakcija.
Projekto kuratorius: Audrys Karalius. Projekto vadovas: Almantas Bružas.
Projektą iš dalies remia ir finansuoja Lietuvos Kultūros Taryba. Taip pat projektą remia architektūriniai biurai DO ARCHITECTS, KANČO STUDIJA, ARCHISPEKTRAS, UNITECTUS, firmos ADMA ir BULTHAUPT bei architektūrinis e-žurnalas PILOTAS.LT.
Titulinė nuotrauka: Architektas, profesorius Jurgis Rimvydas Palys. Visos nuotraukos: Darius Petrulis.
6_pmiestas23-01-12-fd-petrulis-m

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

archi_kn_240300_e01_xxx

ŠAUKIAMA EILINĖ LAS KONFERENCIJA: Nesusirinkus kvorumui, bus surengta pakartotinė

2024 kovo 1Be komentarųPILOTAS.LT

Šaukiama eilinė ataskaitinė Lietuvos architektų sąjungos (LAS) konferencija. Nesusirinkus pakankamam konferencijos dalyvių skaičiui bus surengta pakartotinė. Kovo 20 dieną (trečiadienį), 11.30 val. šaukiama eilinė ataskaitinė

NAi

ISTORINIS VYRIAUSYBĖS NUTARIMAS: Įsteigtas Nacionalinis Architektūros Institutas

2023 gruodžio 22Be komentarųAudrys Karalius

Vyriausybės posėdyje 2023-iųjų gruodžio 20-tąją priimtas nutarimas: steigti Nacionalinį architektūros institutą buvusio Kauno centrinio pašto rūmuose Laisvės alėjoje. Šiuo premjerės Ingridos Šimonytės sakiniu užbaigtas permainingas penkerių

Pernai vasarą prie Kauno centrinio pašto jau įvyko vienas reikšmingas architektūrinis įvyks – Nacionalinių architektūros apdovanojimų (NAA) sumanymo paskelbimas. Foto: ©PILOTAS.LT.

ARCHITEKTŲ RŪMŲ IR SĄJUNGOS POZICIJA: Kauno pašto rūmų projekto pirkimo procedūra ydinga

2023 balandžio 141 KomentarasPILOTAS.LT

Netikėta, apmaudu ir absurdiška, kad kuriant ilgai svajotą ir gimdytą Nacionalinį Architektūros Institutą (NAi) – jau pirmasis žingsnis šiurkščiai pažeidžia ir nacionalinį Architektūros įstatymą, ir

Nikiforas

NAIVIOJO MENO MEISTRAS: Savamokslio iš Lenkijos paroda Kauno paveikslų galerijoje

2023 balandžio 5Be komentarųPILOTAS.LT

Nikiforas – garsiausias Lenkijos savamokslis dailininkas, nutapęs daugiau nei 30.000 paveikslų. Labai palankiai jo kūrybą vertino tokie žymūs lenkų dailininkai, kaip Zygmuntas Waliszewskis, Tytusas Czyżewskis,

Gintautas Velykis

TARP REALYBĖS IR VIRTUALYBĖS: Gintauto Velykio paroda Kauno paveikslų galerijoje

2023 balandžio 3Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno paveikslų galerijoje ką tik pasibaigusi miesto architektūrinės kultūros apologeto Jurgio Rimo Palio paroda „Palio miestas: 7 tapatybės dimensijos“ bemaž sugrąžino visuomenės tikėjimą architektūra bei

Kauno paštas

NAi TAMPA KŪNU: Paskelbtas Kauno pašto pritaikymo projektų rengimo konkursas

2023 kovo 23Be komentarųPILOTAS.LT

Prieš trejus metus dar buvusi nedrąsi Nacionalinio architektūros instituto (NAi) idėja pamažu tampa kūnu – ką tik paskelbtas atviras Kauno centrinio pašto rūmų tvarkybos darbų

Kartūno kodas

KARTŪNO KODAS: Alytaus medvilnės kombinato palikimo paroda Kaune

2023 kovo 15Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno paveikslų galerijoje atidaroma paroda „Kartūno kodas. Alytaus medvilnės kombinato palikimas“. Drauge su margaspalvių audinių istorija „Kartūno kodas“ sugrąžina dar margesnius buvusių darbuotojų prisiminimus. SIEKIA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

AŽIOTAŽAS DĖL PALIO MIESTO: Suplūdusius lankytojus maestro pasitiko kontraboso garsais

2023 sausio 132 KomentaraiPILOTAS.LT

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Kauno Paveikslų galerijoje ką tik įvyko architekto Jurgio Rimvydo Palio vaikštomoji paskaita bei čia eksponuojamos parodos „Palio miestas: 7 tapatybės dimensijos“

Jurgis Rimvydas Palys

PALIO MIESTAS: 7 tapatybės dimensijos MKČ Kauno Paveikslų Galerijoje

2023 sausio 12Be komentarųAudrys Karalius

Galų gale pavyko peržengti aukštą Nacionalinio M.K. Čiurlionio Muziejaus Kauno dailės galerijos slenkstį ir architektui. Jo vardas – Jurgis Rimvydas Palys. Ir jis yra pirmas,

Rimas Palys

PALIO MIESTAS: 7 tapatybės dimensijos

2022 gruodžio 231 KomentarasPILOTAS.LT

Beatodairiškai skubančiame pasaulyje svarbu bent kartais sustoti ir atsigręžti į tikrus dalykus. Į išskirtines asmenybes. Jurgis Rimvydas Palys – vienas jųjų. Tokie žmonės – svarbi

Kauno centrinis paštas

PRIĖMĖ REIKŠMINGĄ SPRENDIMĄ: Visuomenės reikmėms paims Kauno ir Klaipėdos paštus

2022 gruodžio 14Be komentarųPILOTAS.LT

Kultūros ministerijos teikimu Vyriausybė ką tik priėmė sprendimą paimti visuomenės poreikiams kultūros paminklus – Kauno centrinio pašto rūmus ir Klaipėdos pašto stoties statinių kompleksą. Pirmajame

Jurgis Rimvydas Palys 20221112

7 MIESTO DIMENSIJOS: Pasivaikščiojimas po architekto Jurgio Rimvydo Palio miestą

2022 lapkričio 15Be komentarųRasytojas

Žinomo architekto, technikos žinovo ir Kauno patrioto Jurgio Rimvydo Palio pasaulis toli gražu neapsiriboja vien architektūra. Tuo šį rudenį akivaizdžiai galėjo įsitikinti ir surengto „Palio metų“ paskaitų ciklo dalyviai. Paskutinioji, trečioji, šio

Nuotrauka Almanto Bružo

KENGO KUMA: Architektūroje man įdomiausia – Kekkai tema

2022 rugsėjo 296 KomentaraiAudrys Karalius

Vienas garsiausių pasaulio architektų – Kengo Kuma – atvyko į Kauną architektūros festivalio KAFe programos Rytai-Rytai 5 direktorių Gintaro Balčyčio ir George Kunihiro kvietimu. Šiemet

Algimantas Bublys

AMERIKOS ARCHITEKTAS ALGIMANTAS BUBLYS: Jūsų moterys gražesnės, negu jūsų architektūra

2022 birželio 274 KomentaraiAudrys Karalius

Jungtinėse Amerikos valstijose gyvenantis architektas Algimantas Bublys gali būti pelnytai laikomas vienu žymiausių lietuvių architektų pasaulyje. Jo portfolio – dvi dešimtys reikšmingų visuomeninių ir verslo

Architektas Jurgis Rimvydas Palys

ATSEIKĖJO LĖŠŲ MENUI: Architektūros iniciatyvoms paskirstyta 260.000 eurų

2022 vasario 24Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos kultūros taryba paskyrė finansavimą meno sritims. Finansavimas skirtas  10  meno sričių 344 projektams. Finansuotoms kūrybinėms iniciatyvoms pirmajame šių metų finansavimo etape paskirstyta 4,4 mln. eurų.

Emilija Škarnulytė

ŠVYTINTYS KAMBARIAI: Emilijos Škarnulytės paroda Radvilų rūmų dailės muziejuje

2022 vasario 7Be komentarųPILOTAS.LT

Radvilų rūmų dailės muziejuje atveriama personalinė menininkės Emilijos Škarnulytės paroda „Švytintys kambariai“. Parodos centre – vienas garsiausių menininkės kūrinių „t ½“, 2019 metais pelnęs Kijevo

Architektūros muziejui pritaikytas Kauno centrinis paštas (arch. F.Vizbaras) galėtų tapto Europos sąjungos naujosios iniciatyvos apologetu. Foto : ©PILOTAS.LT

PALAIMINO NACIONALINĮ STATUSĄ: Kauno centrinio pašto rūmus globos valstybė

2021 lapkričio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Kultūros ministerijos teikimu Vyriausybė ką tik pritarė, kad Kauno centrinio pašto rūmai būtų įrašyti į Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą. Tai reiškia,

Arkitektas

25 SIZIFIŠKI METAI: Architektūrinės žiniasklaidos pradžia Lietuvoje

2021 vasario 98 KomentaraiAudrys Karalius

1996-ųjų vasario 9-tąją Lietuvos skaitytojas sulaukė pirmojo architektūrinio periodinio leidinio istorijoje – mėnraščio “Arkitektas”. Vėlai. Daugelis Europos valstybių architektūrinę leidybą pradėjo 100 ar 80 metų

Detalė

SCENOJE DETALĖ: Archdizaino parodos atidarymas ir laureatai – ketvirtadienį!

2018 spalio 10Be komentarųPILOTAS.LT

Atgimusi archdizaino paroda DETALĖ žiūrovų, mėgėjų ir kritikų laukia jau rytoj.  Keturiolika metų tylėjęs preciziškos architektūros geizeris iššovė: ekspoziciją sudaro 70 fantastiškų architektūrinio dizaino objektų.

tit_detale03_logo_m

ATGIMSTA DETALĖ: Paroda-konkursas architektams plonais pirštais

2018 rugsėjo 19Be komentarųAudrys Karalius

Vienas moderniosios architektūros tėvų Mies van der Rohe beveik prieš šimtmetį bandė save ir kitus įtikinti, jog detalėje slypi architektūros Dievas. Būkim atviri – jo

pilotas.lt

22 ARCHITEKTŪRINĖS SPAUDOS METAI: „Arkitektas“, „Statybų pilotas“, Pilotas.LT

2018 vasario 94 KomentaraiAudrys Karalius

Kodėl tai atsitiko niūrią 1996-ųjų žiemą, paaiškinti sunku. Tačiau būtent vasario 9-tąją pasaulį išvydo pirmas lietuviškas grynai architektūrai skirtas leidinys – žurnalas “Arkitektas”. Vėliau iš

Zyplių dvaras. Foto: PILOTAS.LT

ZYPLIŲ DVARO PLENERAS: Meno paroda VDA Kauno fakultete

2017 lapkričio 24Be komentarųPILOTAS.LT

Vasarą Lukšių kultūros centre, Zyplių dvare įvyko menininkų pleneras. Nuo šiandien su šio plenero meno darbais supažindins Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultete atidaroma paroda. Lapkričio

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

JŪRŲ UOSTAS NORI AUGTI: Pritarta didžiausiai siūlomai plėtrai

2017 kovo 2Be komentarųPILOTAS.LT

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto taryba neseniai priėmė sprendimą dėl prioritetinės Klaipėdos uosto bendrojo plano koncepcijos. Jos nuomone, strateginių uosto plėtros planų įgyvendinimą ir jo konkurencingumą

mvrdvnamas

GARSIEJI OLANDŲ EKSPERIMENTATORIAI: „Y“ formos vila futurizmo gerbėjams iš Taivano

Nenuilstantys olandų architektūros eksperimentatoriai MVRDV Tainano mieste (Taivanas) suprojektavo „Y“ silueto vilą. Tai namas vietos šeimai, kuri savaitgalius nori leisti futuristinės formos erdvėje bei mėgsta

images_phocagallery_4324_leidy_20mt_1602_4342_tit2_ARKITEKTAS_NR1_e02

ARCHITEKTŪRINĖS ŽINIASKLAIDOS ISTORIJA:// PRIEŠ 20 METŲ GIMĖ „ARKITEKTAS“

1996-ųjų vasario 9-tąją skaitytojas sulaukė pirmojo lietuviško periodinio leidinio, “Arkitektas”, skirto išimtinai architektūrai. Taip, kad ir nedovanotinai atsiliekanti nuo visų Europos valstybių, prasidėjo lietuviškos architektūrinės