„Laisvės karys 1“, A.Sakalauskas, 1-oji vieta

VYČIO SKULPTŪROS KONKURSAS: Laimėjo realistinis „Laisvės karys“

2017-02-20
PILOTAS.LT

Vasario 16-ąją baigėsi Vyčio skulptūros Vilniaus Lukiškių aikštėje idėjos konkursas, organizuotas privataus Vyčio paramos fondo. Vertinimo komisijos sprendimu konkursą laimėjo Nacionalinės premijos laureatas Arūnas Sakalauskas ir architektai Algis Vyšniūnas, Laimonas Bogušas su realistinės skulptūros projektu „Laisvės karys 1“.
Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, vertinimo komisija paskelbė geriausius Vyčio paramos fondo paskelbto skulptūros, įamžinančios kovojusius už Lietuvos laisvę, konkurso rezultatus. Daugiausia komisijos narių balų surinko ir konkurso 1-ąją vietą laimėjo skulptorius iš Klaipėdos, Nacionalinės premijos laureatas Arūnas Sakalauskas už skulptūros projektą „Laisvės karys 1“. 2-oji vieta paskirta skulptoriui iš Vilniaus Giteniui Umbrasui, pateikusiam skulptūros projektą „Baltai“. 3-ioji vieta atiteko kauniečiui skulptoriui Stasiui Žirguliui už projektą „Šviesą nešantis“. Konkurso laureatams bus įteiktos premijos – atitinkamai 3.000, 2.000 ir 1.000 eurų.
Vyčio paramos fondo surengtam skulptūros, įamžinančios kovojusius už Lietuvos laisvę, konkursui iš viso buvo pateikta 13 projektų. Konkurso vertinimo komisija: architektas, VDA profesorius, Nacionalinės premijos laureatas Algirdas Žebrauskas (komisijos pirmininkas); istorikas , VU profesorius, Nacionalinės premijos laureatas Alfredas Bumblauskas; Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos Garbės pirmininkas Jonas Burokas; fotografas ir grafikas, LRV meno premijos laureatas Rimantas Dichavičius; Sausio 13-osios brolijos pirmininkas Kasparas Genzbigelis; Dim. Brigados generolas, Vyčio kryžiaus kavalierius Česlovas Jezerskas; menotyrininkė, Valstybinės paveldo komisijos pirmininkė Evelina Karalevičienė; Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos tarybos pirmininkė Vincė Vaidevutė Markevičienė; architektas, Lietuvos architektų sąjungos Ekspertų tarybos pirmininkas Saulius Misevičius; Vilniaus miesto vyr. architektas Mindaugas Pakalnis; architektas, VGTU docentas Saulius Pamerneckis; istorikas, ilgametis heraldikos komisijos pirmininkas doc. dr. Edmundas Rimša; skulptorius, Nacionalinės premijos laureatas Leonas Strioga; menotyrininkė, LRV Kultūros ir meno premijos laureatė dr. Nijolė Tumėnienė; skulptorius, LRV Kultūros ir meno premijos laureatas Antanas Žukauskas.
Vyčio paramos fondas praneša, jog artimiausiu metu ketina pasirašyti su nugalėtoju sutartį. Laisvės kovotojų atminimą įamžinančią skulptūrą ketinama statyti Vilniaus Lukiškių aikštėje.„Laisvės karys 1“, A.Sakalauskas, 1-oji vieta

„Laisvės karys 1“, skulptorius A.Sakalauskas, arch. A.Vyšniūnas, L.Bogušas; 1-oji vieta

„Baltai“, G.Umbrasas, 2-oji vieta

„Baltai“, G.Umbrasas, 2-oji vieta

„Šviesą nešantis“, S.Žirgulis, 3-ioji vieta

„Šviesą nešantis“, S.Žirgulis, 3-ioji vieta

VYTIS TAMPA ŠVIEČIANČIA TRAJEKTORIJA
Konkurso 1-ąją vietą laimėjusio projekto „Laisvės karys 1“ autoriai (skulptorius A.Sakalauskas, architektai A.Vyšniūnas ir L.Bogušas) numatė, kad „Vytis“ taps centriniu planuojamos Lietuvos laisvės kovotojų įamžinimo skulptūrinės-architektūrinės kompozicijos Lukiškių aikštėje Vilniuje akcentu ir bendrame meniniame sprendime atsispindės Laisvės kovų temą.
Šio sprendinio architektūrinė idėja susieta su Lukiškių aikštės rekonstrukcijos techniniame darbo projekte nustatytais reikalavimais skulptūrinės-architektūrinės kompozicijos principiniams sprendiniams: išlaikomas kompozicinis principas – horizontali šviesos linija („raudona“ linija) makete,
žyminti ribą tarp skvero ir reprezentacinės zonos, prieš buvusį LBG pastatą bei „Vyčio“ skulptūrinis akcentas komponuojamas ant Aukų gatvės ašies. Konkursą laimėjusio projekto autoriai nenumato revizuoti jau suderintų projektinių sprendimų, prisilaiko konkurso sąlygose nustatytų skulptūrinio akcento parametrų, aikštės erdvinio formavimo kompozicinių principų, aikštės takų sistemos ir pan.
„Kadangi „Vyčio“ skulptūrinis akcentas numatomas kaip centrinis Lietuvos laisvės kovotojų įamžinimo skulptūrinės-architektūrinės kompozicijos akcentas, svarbu išlaikyti semantinį kompozicinį ryšį su išraiškingu meniniu akcentu ant KGB apstato cokolio (žuvusių kovotojų pavardės)“, – konkursinio projekto aprašyme idėją dėsto laimėjusios idėjos autoriai. Pagal jų sumanymą, tiesiai priešais KGB rūmų fasadą, ant kurio iškaltos nužudytų žmonių pavardės būtų talpinami „Akmeniniai veidai“. Konkurso autoriai savo sumanymą iliustruoja A.Solženycino citata iš „Gulago archipelago“: „Ir štai kiek sušaudyta – pradžioje tūkstančiai, paskui šimtai tūkstančių. Mes dalijam, dauginam, dūsaujam, prakeikiam. Ir vis dėl to, – tai tik skaičiai.  Jie sukrečia protą, vėliau pasimiršta. O jeigu kada nors sušaudytųjų giminės pateiktų vienai leidyklai žuvusiųjų giminaičių fotografijas ir būtų išleistas tų fotografijų albumas – kelių tomų albumas, tai jį vartydami ir paskutinį kartą žvelgdami į užgesusias akis, mes daug pasisemtume visam likusiam gyvenimui. Toks skaitymas, veik be raidžių, amžinai įsirėžtų mūsų širdyse.
Parengta pagal Vyčio paramos fondo ir PILOTAS.LT informaciją.

image-1image-2image-3image-5image-6image-7

image-8

image-9image-10

 

 

Komentarai

  1. Mūsų herbas, prez.vėliava labai gražu. Bet tas anoniminis raitelis, t.y. herbo dalis tikras nesusipratimas (man), …apsijuoksim prieš visą pasaulį, statyti paminklą herbui, :/ net Rusijos „skrepų tvarkytojai“ iki tiek nenusivažiavo: kaip atrodytų 2-galvis kalakutas, didelių matmenų , akmeninis ar metalo 3D, pastatytas aikštėje ???

  2. Nelabai mums įdomu koks paminklas stovės Lukiškių aikštėje.Labiausia mus domina Lietuvos ateitis.

  3. Na, dar dėl paties paminklo teks ko gero ilgai diskutuoti,kad nebūtų panašios situacijos, kas su paminklu LDK kunigaikščiuimir Vilniaus miesto įkūėjui Gediminui, dėl kurio (paminklo) buvo taip pat daug ir ilgai diskutuota.

  4. Kažkoks pasibaidęs arklys su raiteliu, o gal šikantis, nes žirgas kelia uodega kai šika. Turiu 17 amžiaus monetų, 20 amžiaus pradžios monetų, karių aprangos sagų ir niekur nemačiau vyčio su pakelta žirgo uodega.

  5. Gal iš vis tos skulptūros nereikėjo? Pačią aikštę buvo galima suprojektuoti, kad daugiau būtų pritaikyta žmonėms, daugiau žalios erdvės, kur laiką leisti. Medžių geriau būtų pasodine. Juk į šią temą buvo galima plačiau pažiūrėti, o ne tik tiesiogiai, realistiškai pavaizduoti Vytį. Dar viena šiurpi skulptūra Vilniuje….

  6. Na, bet jau tos galvos… Tikras siaubas. Labai puikus sumanymas – surašytos nukankintųjų pavardės ant buvusių KGB rūmų sienų. Kiekvieną kartą praeinant pro šalį šiurpas nukrečia. Tokio įamžinimo tikrai pakanka. Būkim orūs.

  7. Galit man paaiskinti kas sedi komisijoje ir vertina? Jau senai pabodo realistiskumas, net akys nebeuzkliuva uz tokio meno, kur idejos, kur moderniskumas, kur atspindeta mintis, orginalumas? Nebedarykite klaidu.

    • Gabriele, komisijos sudėtis nurodyta aukščiau pateiktame tekste. Prieš komentuodama perskaitykite jį.

    • Jei pasigendate moderniskumo, atspindetos minties ir orginalumo tai visa tai galima pamatyti Neries krantineje 🙂
      http://eziukasvilniuje.blogas.lt/files/2010/03/vamzdis.jpg

  8. Mano nuomone, toks senatviškai jaunatviškas…

  9. smalsu, o Jums – Vyčio fondui kažkas delegavo tokią teisę – organizuoti konkursą, sudaryti konkurso nuostatus bei vertinimo kriterijus ir skelbti konkurso laimėtojus?
    Kažkaip kaip visada keli žili pilvūzai praneša „kur kaip ir kada sunešti“ po to katys už Lietuvą nusprendžia kas Lietuvai geriau? Jei jau tai mums – kodėl tuomet mūsų niekas nepakalusė? Ar mūsų nebėra?

  10. Audry patikslink. Pagal LAR profesinės etikos tarybos (PET) sprendimą Nr. 9 (2016-09-02) „nuspręsta, kad architektai G.Čaikauskas, L.Naujokaitis (ir dar 6 pavardės) 2016-05-12 viešai pristatydami Lukiškių aikštės sutvarkymo techninio projekto sprendinius, kurių esminiai funkciniai kompoziciniai elementai kartojo A.Kiaunienės, Š.Kiaunės ir R.Raslavičiaus 1998 ir 2008 m. Lukiškių aikštės sutvarkymo konkursinių darbų sprendinius, PAŽEIDĖ PROFESINĖS ETIKOS NUOSTATUS pagal kodekso 4 principo 4.5 taikymo atvejus. PET sprendimas buvo priimtas keturiems balsavus už, dviem susilaikius“.
    Būk sveikas. Algis

  11. Audry patikslink.1oji vieta skirta tik už skulptūrą.Architektūros sprendimas atmestas.Skulptūriui reikės dirbti su aikštės autoriais nes siūlomas sprendimas neatitinka aikštės sprendiniu.Tai užfiksuota žiuri protokole
    Būk sveikas.Leonardas.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Šv. Jokūbo pastatų kompleksas

KPD VERTINIMO TARYBA: Šv. Jokūbo ligoninės komplekso klausimas atidėtas iki rudens

2018 liepos 25Be komentarųPILOTAS.LT

Kultūros paveldo departamento pirmosios nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdyje buvo svarstomas Vilniaus Šv. Apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčios, dominikonų vienuolyno ansamblio ir Šv. Jokūbo

Archinova

VILNIAUS RAT DĖL JOKŪBO: Projektas turi esminių trūkumų, kuriuos šalinti privalu

2018 gegužės 104 KomentaraiPILOTAS.LT

Vilniaus regioninė architektūros taryba (Vilniaus RAT) išnagrinėjo UAB „Archinova“ suprojektuotą viešbučio su konferencijų centru ir biurais prie Šv. apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčios bei Lukiškių

Lukiškių a. memorialas

LUKIŠKIŲ AIKŠTĖS MEMORIALAS: ŠMC konkursą laimėjo A.Labašausko kūrinys

2017 lapkričio 27Be komentarųPILOTAS.LT

Ką tik paskelbtas Laisvės kovotojų įamžinimo Vilniaus Lukiškių aikštėje memorialo idėjos nugalėtojas. Susumavus visuomenės bei ekspertų vertinimo balus, paaiškėjo, jog svarbiausioje šalies aikštėje bus įgyvendinamas

ŠMC

LUKIŠKIŲ AIKŠTĖS MEMORIALAS: 5 projektinių pasiūlymų paroda ŠMC

2017 lapkričio 221 KomentarasPILOTAS.LT

PILOTAS.LT jau rašė apie Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) pasirinktus 5 Lukiškių aikštės memorialo pasiūlymus, kurie vėliau buvo tobulinami kūrybinėse dirbtuvėse. Nuo rytojaus su projektais bus

Lukiškių aikštė

ATIDARYTA LUKIŠKIŲ AIKŠTĖ: Ryškėja pirmieji komunalinio tvarkymo rezultatai

2017 lapkričio 33 KomentaraiPILOTAS.LT

Vilniuje po rekonstrukcijos ką tik atidaryta Lukiškių aikštė. Pranešama, kad aikštėje per pusantrų metų buvo atlikti svarbiausi tvarkybos darbai, pagal pėsčiųjų srautus perplanuoti bei naujai

Lukiškių a. kūrybinės dirbtuvės

LUKIŠKIŲ AIKŠTĖS MEMORIALO POSŪKIAI: ŠMC visiškoje tamsoje atrinko 5 autorius

2017 liepos 282 KomentaraiPILOTAS.LT

ŠMC ekspertų komisija atrinko 5 autorius į savo organizuojamas kūrybines dirbtuves, skirtas Lukiškių aikštės memorialui sukurti. Nors ŠMC teigė, jog kūrybinės dirbtuvės organizuojamos, siekiant kompetencijų

Lukiškių aikštė

LAISVĖ NESUSITARTI: Vytis daro aikštę, ŠMC daro A4-ketvertukinį konkursą

2017 birželio 133 KomentaraiAudrys Karalius

Šiandieną Vilniuje, Lukiškių aikštės viduryje, iškilo monumenalaus dydžio Vytis. Plastinis ir medžiaginis panašumas su Arūno Sakalausko bronzine skulptūra “Laisvės karys” – akivaizdus. Priminsiu, jog šį

„Laisvės karys 1“, A.Sakalauskas, 1-oji vieta

VYČIO SKULPTŪROS KONKURSAS: Laimėjo realistinis „Laisvės karys“

2017 vasario 2013 KomentarųPILOTAS.LT

Vasario 16-ąją baigėsi Vyčio skulptūros Vilniaus Lukiškių aikštėje idėjos konkursas, organizuotas privataus Vyčio paramos fondo. Vertinimo komisijos sprendimu konkursą laimėjo Nacionalinės premijos laureatas Arūnas Sakalauskas

images_pulsas_foto_4375_lukis_vn_110300_e01_bra

XVI A. VILNIAUS UOSTAS://DR. E.MEILAUS PASKAITA APIE NEŽINOMĄ LUKIŠKIŲ ISTORIJĄ

Vilniui niekaip nesisekant rasti deramo Lukiškių aikštės sutvarkymo sprendimo, galbūt verta būtų atsigręžti ir į menkai žinomą šios sostinės vietos istoriją. Mat XVI amžiuje Lukiškės

images_straipsniu_foto_4336_lukis_vn_160200_e01

KOMUNALININKŲ BALIUS://5000 KVADRATŲ KIETOS DEMOKRATIJOS LUKIŠKIŲ AIKŠTEI

Kas neturite nuomonės Lukiškių aikštės klausimu – meskite į mane akmenį. Nenustebau, tylu… Štai ir Vilniaus meras R.Šimašius dar nespėjus suvynioti vasario šešioliktinių vėliavų paskelbė

images_pulsas_foto_3951_vitra_tr_150800_e01_xxx

VYTIS TRAKŲ PILYJE://PRISTATOMAS N.BAUBLIO 8 VITRAŽŲ CIKLAS

Lietuvos nepriklausomybės 25-mečiui vitražistas Nerijus Baublys sukūrė 6 vitražus su Vyčiu, kurie buvo eksponuojami Lietuvos Respublikos Seime. Dabar dar dviem darbais papildyta kolekcija bus nuolatinės

images_phocagallery_3839_lukis_pale_1506_3839_e03_xxx

„RAMYBĘ“ REALIZUOS ETAPAIS://APTARTOS LUKIŠKIŲ AIKŠTĖS PERSPEKTYVOS

Naujoji Vilniaus valdžia, atrodo, pasiryžo iš mirties taško išjudinti Vilnius Lukiškių aikštės rekonstrukciją. Vilniaus meras Remigijus Šimašius jau susitiko su architektais Rolandu Paleku ir Petru

images_phocagallery_2568_laisv konk_PAV_2568_titjpg

TAS SPRANGUS ŽODIS LAISVĖ://KULTŪROS MINISTERIJOS KONKURSINIAI NUOTYKIAI

Laisvės monumento Lukiškių aikštėje konkursas visiems atsibodo. 17 metų trunkantis „Laisvės“ įpaminklinimas Vilniuje apsivėlė nesibaigiančio kūrybinio ir biurokratinio nuovargio dulkėmis, skepsiu ir nepasitikėjimu savimi, savo

LAISVĖS PAMINKLO KONKURSAS://LAIMĖJO V.GYLIKIO KOMANDOS PROJEKTAS

Kultūros ministerija surengė Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimo Lukiškių aikštėje Vilniuje meninės idėjos projektų konkursą. Ką tik atplėšti konkurso vokai su autorių vardais bei paskelbti

LAISVĖS PAMINKLO KONKURSAS://LAIMĖJO V.GYLIKIO KOMANDOS PROJEKTAS

Tautos dvasia (1-oji vieta; autoriai V. Gylikis, V.Hansell, R.Švedaitė

images_phocagallery_2497_Luk_Lais_proj_foto_2497_tit_Laisve Luk

LAISVĖS PIRKIMAS SU VAROVAIS://KULTŪROS MINISTERIJA TYČIOJASI IŠ AUTORIŲ

Dar niekada Lietuvoje Laisvė nebuvo šitaip ištąsyta, išbiurokratinta, pažeminta ir devalvuota, kaip šiandien. Tam neprireikė jokios okupacinės kariuomenės ar nuožmaus spectarnybų desanto. Pasirodo, visą nešvarų

images_phocagallery_2433_tit_Lukiu a

LAISVĖS MONUMENTO KONKURSAS://14 PROJEKTŲ SUKLUPO ANT SLENKSČIO

Šį sezoną Lukiškių aikštės konversijos seriale visai tautai turime retą progą stebėti nenuobodų ir neordinarinį septyniolika metų trunkančio konkursavimosi maratono finišą. Nors konkursiniai projektai dar

images_straipsniu_foto_2305_e01_KAA

METANO TORPEDA LUKIŠKĖMS://KONKURSO TERMINAS NUKELTAS PRIEŠ PAT FINIŠĄ

Šiandieną, likus vos parai iki Laisvės kovotojų įamžinimo Lukiškių aikštėje konkurso pabaigos, Kultūros ministerija arogantiškai pareiškė, kad… ji nukelianti konkursinių projektų pridavimo datą beveik dviems

images_straipsniu_foto_2123_lukis_vn_110300_e01_BRA

ĮTEISINO PASKIRTĮ IR PARKINGĄ://PATVIRTINTAS LUKIŠKIŲ AIKŠTĖS DETALUSIS

Vilniaus miesto savivaldybės taryba neseniai patvirtino Lukiškių aikštės detalųjį planą. Šiuo dokumentu įtvirtinta aikštės visuomeninė paskirtis, nustatytos aikštės ribos, numatyta, kad ateityje po aikšte galėtų

images_straipsniu_foto_2055 Lukiskiu a _tit

LAISVĖS INVENTORIZACIJA//PENKTASIS KONKURSAS LUKIŠKIŲ AIKŠTĖJE RAMYBĖS NEŽADA

Ilgai lauktas ir dar ilgiau įvairiausiose instancijose styguotas konkursas Lietuvos laisvės kovų monumentui Vilniaus Lukiškių aikštėje sukurti prieš kelias dienas pasiekė bejausmes Centrinio viešųjų pirkimų

images_phocagallery_1145_Diktaturos_arch_pav_TGR_Diktaturos_arch_TIT

DIKTATO ARCHITEKTŪRA//LUKIŠKIŲ AIKŠTĖS ATVEJIS

2011 rugpjūčio 1715 KomentarųReklama

Kiekviena tyla kelia daugiau klausimų, nei atsakymų. Lukiškių aikštės Vilniaus centre destalinizavimas tęsiasi nuo 1998-ųjų, tačiau, išskyrus vieną kitą informacinį paūmėjimą viešojoje erdvėje, centrinę sostinės

images_pulsas_foto_press_pa_110600_www_e01

PARODA „WORLD PRESS PHOTO“://GERIAUSI METŲ KADRAI – LUKIŠKIŲ AIKŠTĖJE

Vilniaus Lukiškių aikštėje atidaryta fotografijų konkurso „World Press Photo'11“ geriausių nuotraukų paroda. Joje pristatomus 2010 metais įvairiuose pasaulio kampeliuose padarytus kadrus vilniečiai bei miesto svečiai

images_pulsas_foto_lukis_pr_110200_www-e01

ANT APSKRITOJO STALO LUKIŠKIŲ AIKŠTĖS KONKURSAS

Vilniaus Lukiškių aikštė lyg būtų užkeikta. Per 20 Lietuvos nepriklausomybės metų šiai vienai svarbiausių Lietuvos viešųjų erdvių architektai scenarijus rašė jau net 6 kartus, tačiau

images_phocagallery_641_LuA_finko_101020_E_641_Lukiskiu TIT_AKaralius_110120

LAISVĖ TYLĖTI// KETVIRTOJO LUKIŠKIŲ AIKŠTĖS KONKURSO FINALE LIKO 5 PROJEKTAI

Tylinčio nemuša – taip, matyt, nutarė aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas, pasirinkęs idealiai hermetišką Lukiškių aikštės sutvarkymo konkurso taktiką. Smagu, turbūt, šypsotis ministerijos tinklapio tituliniame, greta

images_pulsas_foto_lukis_vn_060000_urb_e02

lukis konk 1012** 35 LUKIŠKIŲ AIKŠTĖS GELBĖTOJAI//DAR VIENAS KONKURSAS SU PELĖSIO PRIESKONIU

PILOTAS.LT jau rašė apie dar vieną Lukiškių aikštės sutvarkymo idėjų konkursą, kurio ėmėsi Aplinkos ministerija, Vilniaus savivaldybei nepasisekus surasti svarbiausios sostinės aikštės sutvarkymo idėjos. 35