images_phocagallery_4038_lords_vaut_1509_4038_tit-1_lords bc

VILNIAUS EKSPERTAI NEPRITARĖ://LORDŲ BIURŲ PROJEKTAS PASIŲSTAS TOBULINTI

Kaip žinia, investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management” valdomas investicinis fondas „Lords LB Special Fund I“ sumanė pačiame Vilniaus centre pastatyti stambų biurų centrą Konstitucijos prospekte 18B. Parengtą projektą praeitą savaitę svarstė Lietuvos Architektų sąjungos Vilniaus skyriaus architektūros-urbanistikos ekspertų taryba ir turėjo projektui esmingų priekaištų.

Masyvų, maždaug 20.000 m2 ploto A klasės biurų pastatą į vos 64 arų sklypą įprojektavo firma „AKG“, parengę Sklypo Konstitucijos pr. 18B urbanistinę–paveldosauginę–architektūrinę studiją (autoriai: M.Pakalnis, I.Kliobavičiūtė, D.Sabaliauskienė, R.Bimba, O.Voišnis, M.Noreika). VAUET ekspertamas projektą recenzavo Linas Naujokaitis.

Ekspertai išskyrė dvi su „Lords“ BC projektu susijusias problemas: „būtinybę keisti Vilniaus Bendrojo plano sprendinius šioje teritorijoje ir pateiktą konkretaus pastato architektūrinę išraišką aplinkinių pastatų kontekste“.

Dauguma VAUET ekspertų pritarė „Vilniaus miesto bendrojo plano sprendinių keitimo monitoringui, nagrinėjant didesnę aplinkinę teritoriją“. Tai reikštų, kad aukštybinis pastatas „Lords“ sklype, greičiausiai bus palaimintas po atatinkamos virtinės procedūrų.

Dėl „AKG“ pateikto biurų centro architektūros ekspertai turėjo daugiau priekaištų ir pasiūlė pateikti VAUET tarybos svarstymui bent keletą skirtingų variantų, atsižvelgiant į ekspertų rekomendacijas. Ar tie „skirtingi variantai“ turėtų būti grindžiami skirtingo dydžio pastato parametrais, ar skirtingu dizainu ir „architektūrine išraiška“ – palikta spręsti autoriams…

Ledas pajudėjo… Netvirta VAUET tarybos laikysena naujo aukštybinio pastato atžvilgiu, besibraunančio į Dešiniojo kranto „sitį“ už urbanistinės kalvos ribų ir švelnios, neitin konkrečios formuluotės projekto atžvilgiu, matyt, rodo, kad prasideda urbanistinės diplomatijos etapas, kuris paprastai baigiasi laimingai. Investuotojui ir jo ištikimam architektui, žinoma…

Komentarai

  1. Taigi buvo konkursas ir AKG jį laimėjo.

  2. Tai projektuotojai ir ekspertai viena chebra, tai ko norit?

  3. architektams labiau kokio Blindos reiktų, o ne bimbos. kad sukeltų maištą vardan neteisybės. ir kad per ekspertų posėdį išdalintų visiems botagėlius ir kelnes numautų.
    ir nereikia galvot, kad dabar ne tokie laikai. nes kitaip geriau/gražiau gyvenančiose šalyse nevyktų protestai, streikai ir pan. ten žmonės išmoko išsikovoti. nes kitaip turbūt nesigauna.

  4. Mane tai šitoje situacijoje labiausiai nuvylė ne Bimba, kuris viskam pasiryžęs (už milijoną). Nuvylė archsąjunga ir jos ekspertai. Tokie minkštučiai, švelnučiai ir murkiantys. Jie tik vaizdą sudaro, kad stengiasi dėl architektūros. Kad gina atseit architektūrinį Vilniaus identitetą. Jie gi viską praleis. Tik dizainą biškutį pataisykite ir į mūsų pastabėles nors kiek atsižvelkite, kad būtų tautai matoma, kaip mes dėl architektūros kovojome.
    Iliuzija, fasadas ir nieko daugiau.

  5. principe – taip. sutinku.

  6. to 4108
    nesupratai, ką norėjau pasakyt. jau nekalbant apie tai, kad pasirinktas kelias be konkurso (konkursas ar ne – privataus sektoriaus nepriversi), tai dar suprasčiau, kad kokiam nepatyrusiam būtų užsakę, o tas leptelėjęs tokį „šedevrą“. nu sutik, logiška, kad nedavė tokios užduoties nepatyrusiam, o pasirinko žinomus architektus. tas ir pikčiausia (!!!), kad vieni „turintys vardą“ daro akivaizdžias nesąmones (ir ne pirmą kartą beje), o kiti „turintys vardą“ to labai ir nesmerkia. gal kažką pakaitalios, o gal ir nelabai. nes visi vienaip ar kitaip yra susiję. čia reikia ne geros architektūros, o sugebėjimo „prastumti“. kas iš tos architektūros, jei tikslas leidimas. o čia jau ne kiekvienas arch. kokurso laimėtojas gali. o tik „turintys vardą“ (kabutės tam ir uždėtos, kad tas vardas neturi nieko bendro su architektūra).
    o kam tie arch. konkursai ? net neabejoju, kad Lietuvoje jie skaidrūs, sąžiningi, teisingi bei visokie kitokie ir niekas jais nesiskundžia, visi patenkinti. ar tam, kad jei laimės ne tas kam reikia ar ne iš to rato, ateitų dar vienas „turintis vardą“ su „kitu projektu kitoje vietoje“ ir viską išspręstų ?
    blogiausia, kad visokiose sąjungose, rūmuose, ekspertuose figūruoja per daug žmonių, besivadovaujančių tokiais principais.
    situacija Lietuvos architektūroje tampa vis blogesnė ne todėl, kad žmonėms tos architektūros nereikia, o todėl, kad patys architektai leidžia tai situacijai blogėti. ir turbūt naiviai tikisi, kad kažkas kitas turėtų spręsti jų problemas.

  7. O toks jausmas, kad dabar viskas daug paprasčiau nei buvo tada, kai tą kalvą pradėjo. Tai ar laikai pasikeitė, ar tie lordai viską gali? Ir nebijo susigadinti reputacijos?…

  8. argi tai muzika? uzsakovas uzsakineja striptiza, man atrodo. ir labai stora beigi viskam pasiryzusi.

  9. Muziką užsakinėja statytojas, negi nesuprantate…

  10. „architektų“turinčių vardą“ pasiūlymas…. Yra Lietuvoje daug gabių ,jaučiančių kontekstą architektų,“turinčių vardą“ ir daug gabių,dar neturinčių vardo. Kodėl nesurengus konkurso,kur vienodomis sąlygomis varžytųsi ir „turintys vardą“ ir jo dar „neturintys“ (kaip Swedbanko būstinės,Savivaldybės pastato atveju)?

  11. Kodėl elgiamasi,mano nuomone,provincialiai-galimai bijoma surengti architektūros konkursą? Manau būtų iš ko rinktis,būtų idėjų.

  12. Architektūros burliokai traukia „baržą“ į Konstitucijos pr.

  13. mazi kiausiniai tu ekspertu ..kodel 500 praktikuojanciu architektu Lietuvoje ir akivaizdziai matanciu pravala negali tarti svaraus zodzio nors tam turi visas galimybes. Abejingumas prazudys musu profesija ir musu tauta.

  14. palyginti su tuo kaip galėjo išprievartauti visą aplinką, tai reikia tik „pasidžiaugt“, kad neparodė visų savo sugebėjimų. tai, kad sugeba dar blogiau, jau įrodė (vilniaus vartai). o susipažinus su pavardėm, kas kišo nagus prie šio projekto, tai net ankstesniame „piloto“ straipsnyje vartoti žodžiai/palyginimai neatrodo per riebūs.
    kas pikčiausia – čia yra architektų „turinčių vardą“ pasiūlymas. belieka tikėtis, kad vėliau nepasiūlys ko dar blogiau vardan to, kad prie šio varianto grįžti kaip prie geriausio. nors nenustebčiau..

  15. lauksime sekancios siaubo filmo serijos

  16. Baisus pravalas

  17. Tai, kad net vizulkei baisiai atrodo. Visai nesikomponuoja jis ten.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Arches

NUGALĖJO „BALTA UPĖ“: Architektūros konkurse „Arches“ nustelbė tarptautines žvaigždes

2022 birželio 291 KomentarasPILOTAS.LT

Kompanijos „Lords“ valdomos bendrovės verslo centro kviestinį konkursą Vilniaus Lvivo g., nurungusi tarptautines architektūros žvaigždes Behnisch Architekten“ (Vokietija), „Snøhetta Oslo AS“ (Norvegija), MVRDV B.V. (Nyderlandai)

„Rogers Stirk Harbour + Partners“

LAIMĖJO BRITAI: Šnipiškėse projektuos Richardo Rogerso bendražygiai

2022 kovo 85 KomentaraiPILOTAS.LT

PILOTAS.LT jau rašė apie Lietuvos architektų sąjungos (LAS) Vilniaus skyriaus ir UAB „Kvartalas“ tarptautinį architektūros projekto konkursą Vilniaus Konstitucijos prospekte, Šnipiškėse. Ką tik paskelbta, jog

"Lvovo" verslo centras

„LVOVO“ VERSLO CENTRAS: Pandemija statybų iš vėžių neišmušė

2021 kovo 26Be komentarųPILOTAS.LT

Nepaisant prieš metus pasaulį užklupusios COVID-19 pandemijos, Vilniaus „Lvovo“ verslo centro statybos baigiamos pagal grafiką. Naująjį sostinės verslo centrą drauge su Danijos architektų įmone „PLH

Cloud architektai

VIENAS NELABAI, KITAS LABAI NELABAI: 2 “Cloudų” projektai Vilniaus RAT rentgene

2018 lapkričio 2735 KomentaraiAudrys Karalius

Dar niekada nė vienas architektas nėra padėjęs tiek pastangų, kad jo kūrybos vaisiai nebūtų sveriami viešai. Dar niekada nebuvo tiek išankstinio triukšmo, baladojimosi į krūtinę

Šv. Jokūbo kompleksas

ŠV. JOKŪBO ATOMAZGA: Kritikos upės išprovokavo tarptautinį architektūros konkursą

2018 lapkričio 234 KomentaraiArtūras Karka

Prie sostinės Šv. apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčios bei Lukiškių dominikonų vienuolyno planuojamo komplekso istorija neseniai įgavo naują kryptį. Ką tik paskelbta, jog šio komplekso

iešbučio su konferencijų centru ir biurais prie Šv. apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčios bei Lukiškių dominikonų vienuolyno ankstesnis projektas (Vizualizacija „PLH Arkitekter“) buvo kritikuojamas architektų, paveldosaugininkų ir visuomenės

EKSPANSIJOS STABDYMAS: KPD atšauks projekto derinimą šv. Jokūbo teritorijoje

2018 birželio 115 KomentaraiPILOTAS.LT

Kaip praneša Kultūros paveldo departamentas, laikinoji komisija ištyrė Šv. Jokūbo ligoninės pastatų komplekso teritorijoje projektuojamus statybos darbus. Pagal komisijos išvadas birželio 1 dieną inicijuota ligoninės

images_straipsniu_foto_4515_libes_vn_160500_e01_xxx

MIESTO LIBESKINDIZACIJA://7 ŽINGSNIAI PRADEDANČIAJAM MERUI

Tiems, kam atrodo, jog tai, kas vyksta Vilniaus Dešiniajame krante, yra lemtingas architektūrinis epizodas, kai į senamadiškų vietos architektų bandomą apsaugoti savo rinką nuo gaivių

images_straipsniu_foto_4510_tit_indenas

ARCHITEKTŪRINIS RENTGENAS://KETURI EKSPERTAI APIE “LORDŲ” KONKURSĄ VILNIUJE

  Esame tikri – šiandieną architektuomenė ošia aplink kviestinį tarptautinį architektūrinį „Lords“ konkursą Dešiniajame krante ne todėl, kad „nemokame pralaimėti“ (anot dresuotų heiterių) arba nepakankamai

images_phocagallery_4506_ropol_libe_1605_4506_tit2_libeskind

DANIEL LIBESKINDO “FELIČITA“://ESTRADINĖ DEŠINIOJO KRANTO ASTANIZACIJA

Praėjusio penktadienio rytą visiems architektams Lietuvoje susuko vidurius. Įvyko tai, ko niekas nesitikėjo. Pastato Konstitucijos 18b konkursą laimėjo Daniel Libeskind studijos projektas. Visi klausė savęs:

images_phocagallery_4496_libes_lord_1604__tit3_studiolibeskind 6

KUR TAVO APLODISMENTAI, VILNIAU?// “LORDUS” GRAŽIAUSIAI PADARĖ D.LIBESKINDAS

Norėjote architektūrinio konkurso? Konkursą gavote. Norėjote aukštos prabos architektūros erogeniniame Vilniaus taškelyje? Gavote: pagal CV, laureato praba itin aukšta. Norėjote darnos, harmonijos ir pagarbos Dešiniojo

images_straipsniu_foto_4483_vilni_091000_e01_bra

„LORDAI“ PASIRINKO KONKURSINĮ KELIĄ://DEŠIMT PROJEKTŲ DEŠINIAJAME KRANTE

Kaip skelbia Lietuvos architektų sąjunga, verslo centre „K29“ jau veikia tarptautinio kviestinio architektūrinio konkurso „Multifunkcinis kompleksas Konstitucijos pr. 18B Vilniuje“ darbų ekspozicija. Konkurse iš viso

images_phocagallery_4075_lilei_kalb_1510_4075_tit_151001_rlileikis

ROMAS LILEIKIS://UŽUPĮ GALIMA SUGRIAUTI IR JĮ BESTATANT…

Užupio Respublika – savitas ir unikalus bendruomenės fenomenas, per 19metų sukūręs agresyviame, apleistame ir degradavusiame Vilniaus istoriniame priemiestyje monmartrišką atmosferą ir gyvą senamiestišką gyvenimą. Faktūriška

images_phocagallery_4038_lords_vaut_1509_4038_tit-1_lords bc

VILNIAUS EKSPERTAI NEPRITARĖ://LORDŲ BIURŲ PROJEKTAS PASIŲSTAS TOBULINTI

Kaip žinia, investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management” valdomas investicinis fondas „Lords LB Special Fund I“ sumanė pačiame Vilniaus centre pastatyti stambų biurų centrą Konstitucijos

images_phocagallery_4026_lords_viln_1509__tit-2 lords_02

PADORUMAS NEBEMADINGAS://VILNIUJE Į ANKŠTĄ DEŠINĮ KRANTĄ BRUKASI LORDŲ MASYVAS

Vilniuje laukiant sankryžoje žalios šviesos neretai priešais, tiesiog į sankryžos erdvę, užlenda koks storas-juodas-bumsintis BMW. Jam galima, nes jis taip mano. Visi niršta, bet tyliai.

images_straipsniu_foto_3920_Archpeticija del LMTA konkurso_3920_tit-1_peticija

ARCHITEKTŲ PETICIJA:// PRETENZIJA ARCHSĄJUNGAI DĖL LMTA MIESTELIO KONKURSO

Grupė architektų paskelbė peticiją, kurioje Lietuvos Architektų Sąjungai keliamos pretenzijos dėl gegužės pabaigoje Vilniuje pasibaigusio Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studijų miestelio architektūros idėjų konkurso,

images_phocagallery_3613_Lidl_3613_lidl_tit

BLOGAS PAVYZDYS UŽKREČIAMAS://„LIDL“ PREKYBCENTRIS VERŽIASI Į KAUNO CENTRĄ

Kai 2007-aisiais į Karaliaus Mindaugo krantinę, visiškai greta Kauno centro, įsmigo masyvi „Akropolio“ komercinė bomba, tapo aišku, kad Kaunas nulaužtas. Jis nebebus toks koks buvo,

images_straipsniu_foto_3212_KKK_Tit

PROKRUSTO FORMATAI [2]://KAUNO KKK BIUROKRATINIAI AKROBATAI SUSTABDYTI

2014 rugpjūčio 139 KomentaraiAudrys Karalius

Šiomis dienomis Kauno mero A.Kupčinsko buldozeris po painia Viešųjų pirkimų sistemos dūmų uždanga bandęs prastumti Kauno kongresų, konferencijų ir koncertų rūmų projektą be architektūrinio konkurso,

KAUNO KONGRESAI:// TRUMPA ĮVYKIŲ CHRONOLOGIJA

2014 rugpjūčio 8Be komentarųReklama

2012.02.22_ Kauno meras A.Kupčinskas ima žinoti, kad per 4 metus už 90 mln. ES litų papuoš Nemuno salą naujais Kongresų rūmais.

images_phocagallery_3183_KKK_TIT_V

PROKRUSTO FORMATAI://KAUNO KKK IR KITI EUROSTRUKTŪRINIAI NUOTYKIAI

Kova dėl pinigų visada dinamiška, nenuobodi ir iškalbinga. Tinkamai užvestas procesas gali papuošti bet kurią ūkio šaką ar nacionalinę sukaktį. Visgi žiūrovų labiausiai vertinamos kovos

akrop kaun 0704 **MASTELIS MIRĖ // AKROPOLIS PAVERTĖ KAUNĄ DIDELIU PRIEMIESČIU

  Nuo šiol (rašo laikraščiai) Kaunas gali didžiuotis moderniausiu ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse prekybos ir pramogų centru. Iš viso (rašo laikraščiai)