Daugelis Kauno zoologojos sodo gyvūnų iki šiol buvo priversti gyventi apverktinomis sąlygomis. Foto: ©PILOTAS.LT

PAGALIAU PASTEBĖJO://KAUNO ZOOLOGIJOS SODĄ BANDYS ATNAUJINTI

Prieš 74 metus Kaune atidarytas Lietuvos zoologijos sodas pagal dydį ir gyvūnų skaičių galėtų lygiuotis į vidutinio dydžio Europos zoologijos sodus. Deja, jis kol kas yra apleistas, stokojantis valdžios dėmesio ir, palyginti su erdviais ir tvarka žėrinčiais vakarietiškais, panašesnis į gyvūnų prieglaudą nei šiuolaikišką stebėti gyvūnus skirtą parką. Tačiau jau pradeda rastis vilčių, kad tokia apverktina šio zoologijos sodo padėtis pagaliau pasikeis ir gyvūnai greitai jame neatrodys apleisti ir užmiršti.

LABIAU PRIMENA GYVŪNŲ PRIEGLAUDĄ

Kauno zoologijos sodo istorija prasidėjo 1935 metais, kai žymaus lietuvių gamtininko Tado Ivanausko iniciatyva pradėjo veikti Kauno zoologijos sodo akcinė bendrovė. Zoologijos sodui buvo parinktas Girstupio upelio slėnis Ąžuolyne. Tai raižyto reljefo 15 ha ploto teritorija, tinkama įvairių rūšių gyvūnams laikyti ir eksponuoti. Zoologijos sodas oficialiai atidarytas 1938 metų liepos 1 dieną. Atidarymo metu jame buvo vos 40 gyvūnų, tačiau per metus jų skaičius pasiekė 150.

Lietuvos zoologijos sodą dabar sudaro 11 skyrių, kuriuose dirba per 130 darbuotojų. Jame laikoma bemaž 3.000 gyvūnų. Vis dėlto ši įstaiga vargiai primena modernų zoologijos sodą. Lietuvos zoologijos sodas neatitinka net svarbiausių Europos Sąjungos reikalavimų. Didelė dalis jo voljerų, takų ir kitų zonų jame dar mena sovietmetį, kai galiojo visai kitos normos. Kai kurie iš gyvūnų voljerų čia pastatyti daugiau kaip prieš 50 metų ir metų metus buvo tvarkomi nebent kosmetiškai. Kai kurie gyvūnai įkurdinti tokiuose mažuose voljeruose ar narvuose, kad, atrodo, turėtų sukrusti ir gyvūnų teisių apsaugos entuziastai. Nesinori net vaikams rodyti.

TRŪKSTA IR LĖŠŲ, O GAL – IR SUPRATIMO

Tačiau ir pastaraisiais metais zoologijos sodas, atrodo, tvarkytas stichiškai ir be aiškaus plano. Su keliomis išimtimis, įstaiga dabar sukuria įspūdį labiau ūkinio objekto nei lankytojams skirto parko ar net gyvūnų prieglaudos, kurioje ne tik trūksta sąlygų patiems gyvūnams, bet ir dėmesio lankytojams. Viduje itin aiškus padalinimas, kurie yra laisvi, o kurie – uždaryti. Žmonės nuo gyvūnų čia kai kur atskirti net trigubomis grotomis bei užkardomis per kurias kartais įžiūrėti ką nors bemaž neįmanoma.

Atrodo, kad tvarkant trūksta ne vien lėšų, bet ir supratimo. Aplinka čia tai vienus, tiek kitur apleista, o joje stūksančiose varganuose kioskeliuose tokia pat menka ir maisto bei įvairių su gyvūnais ar zoologijos sodu susijusių smulkmenų pasiūla. Metų metais čia siūlomos tos pačios iki gyvo kaulo pabodusio paslaugos. Matyti, kad zoologijos sodo vystymui trūksta sistemingumo, o jo valdymui – profesionalumo. Tačiau, matyt, trūksta ir noro ką nors keisti. Gal įstaiga tiesiog pernelyg orientuota į gyvūnų įvairovę bei kiekį. Kartais geriau mažiau, bet geriau.

Akis čia bado ne vien prastos sąlygos gyvūnams, bet ir gana nepatogus zoologijos sodo išplanavimas su akligatviais (juose turėtų būti nebent patys populiariausi gyvūnai), skirtingų mažųjų architektūrinių formų chaosas, vargana daugelio statinių būklė: sienų dažai – apsilupę, plieno elementai – surūdiję, betonas – ištrupėjęs. Trūksta ir informacijos apie gyvūnus, nuorodų, poilsio zonų ir net paprasčiausių suoliukų. Tokiame zoologijos sode dažnas nenori pabūti ilgiau nei trunka gyvūnų apžiūra, nesiryžtama čia praleisti visą dieną ar bent popietę su šeima. Matyti, kad Kauno zoologijos sodas dar turi ir vidinių reervų plėstis, racionaliau tvarkytis.

RENGS GALIMYBIŲ STUDIJĄ IR DETALŲJĮ PLANĄ

Vis dėlto tokia apverktina situacija, atrodo, pagaliau gali imti taisytis. Kaip praneša Aplinkos ministerija, iki kitų metų rugsėjo, naudojantis Europos Sąjungos Regioninės plėtros fondo parama, bus parengta šio sodo teritorijos galimybių studija ir detalusis planas. Šiam tikslui pagal Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros ir Lietuvos zoologijos sodo pasirašytą finansavimo sutartį skirta 260.00 litų.

Galimybių studija bus pradėta rengti gruodžio mėnesį, o šiuo metu vyksta konsultacijos su suburta darbo grupe, sudaryta iš zoologijos sodo, Aplinkos ministerijos ir kitų institucijų specialistų. Iš galimybių studijos turėtų paaiškėti, kokių tiksliai investicijų reikėtų, norint pagerinti gyvūnų laikymo sąlygas ir sukurti patrauklią aplinką sodo lankytojams. Akivaizdu, kad vien kosmetinių pertvarkymų neužteks – čia būtini ryžtingesni žingsniai.

Parengus galimybių studiją ir detalųjį planą, bus pradėti rengti techniniai projektai, o vėliau – paraiškos Europos Sąjungos 2014 – 2020 metų paramos laikotarpio finansavimui gauti. Šios lėšos būtų naudojamos jau konkretiems renovacijos darbams, kurie, kaip manoma, užtruktų apie 5 metus. Atnaujinus ir rekonstravus Kaune įsikūrusį Lietuvos zoologijos sodą, jau po kelerių metų jis galėtų tapti vienu moderniausių regione. Jame būtų galima ne tik susipažinti su gyvūnais, bet ir pailsėti. Taip pat būtų atnaujinta informacija apie laikomus gyvūnus, jų paplitimą, gyvenamą teritoriją ir pan. Gal tuomet bus zoologijos sodui pavyks išeiti iš užburto nepritekliaus rato.

YRA Į KĄ LYGIUOTIS

Šiuolaikiniai zoologijos sodai stengiasi tapti kuo patogesniais tiek lankytojams, tiek gyvūnams. Tai savotiški gyvūnų parkai, kuriose bandoma sukurti kuo natūralesnes sąlygas gyvūnams, atsisakoma storų grotų. Pasiūloma gyvūnams užsiėmimų, žaidimų, o lankytojams – atrakcijų. Čia ateinama ne tik pamatyti gyvūnų, bet ir turiningai pailsėti, praleisti laiką, sužinoti daug naujo apie gyvūnus.

Europoje galima paminėti 1828 metais Londone įkurtą seniausią zoologijos sodą pasaulyje ar retomis gyvūnų rūšimis žinomą Berlyno zoologijos parką. Abu šie zoologijos sodai garsėja ne vien savo gyvūnų gausą ar geromis sąlygomis, bet ir architektūrą, įdomiais statiniais, kurie prisideda prie įstaigų įvaizdžio bei padeda pritraukti dar daugiau lankytojų.

Pastariesiems turtingų šalių zoologijos sodams prilygti būtų, turbūt, neįmanoma, tačiau gerų pavyzdžių galima rasti ir kaimyninėse šalyse. Pavyzdžiui, vos už kelių šimtų kilometrų esančiame Gdanske (Lenkija), kur veikia Olivos zoologijos sodas. Jis palieka visai kitą įspūdį nei lietuviškasis. Ir tikrai ne vien dėl to, kad turi daugiau retų ar didelių gyvūnų. Ši 1954 metais vaizdingame miesto slėnyje atidaryta įstaiga dabar yra šiuolaikiška, erdvi ir tarsi įrengta viena ranka. Joje gyvūnai nėra praradę gyvenimo džiaugsmo ir tai iš karto pajunti. Čia jie gali mėgautis gamta, žaisti, laipioti ir patys bendrauti su atėjusiais lankytojais. Na, o pastarieji lenkų zoologijos sode jaučiasi it gyvūnų gausiai apgyvendintame miesto parke, todėl neskuba kuo greičiau viską apibėgti, bet tiesiog maloniai leidžia laiką pasivaikščiodami, ilgam prisėsdami prie patikusio gyvūno. Ko gero, įdomiausia visgi į Olivos zoologijos sodą užsukti gyvūnų maitinimo valandą – tuomet gali ne vien pasigrožėti neįprastu reginiu, bet ir bemaž paliesti juos ranka. Į tokį zoologijos sodą norisi nueiti ne tik tuos 3 kartus per gyvenimą (vaikystėje, su savo vaikais ir su anūkais), kaip Lietuvoje, bet žymiai dažniau. Tuomet tikrai į zoologijos sodą būtų galima eiti kasmet ir gal ne po vieną, bet po kelis kartus. Bent jau kauniečiams.

Gdansko zoologijos sodas nė iš tolo neprimena gyvūnų kalėjimo:

Komentarai

  1. todel, kad gyvename pagal bezdzioniu ivesta tvarka, kuri nenumato konkursu begemotams ir kitiems luzeriams.

  2. O kodel nebus archkonkurso? KTU ruosia krastotvarkos specus, bet konkursu jiems ner…

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

investicijos-lenkijoje-2

STUDENTŲ NAMAI KROKUVOJE: „Hanner“ investuoja į „co-living“ projektus Lenkijoje

2023 lapkričio 17Be komentarųPILOTAS.LT

Krokuvoje atidaryti privatūs studentų namai „SHED Living“ į kuriuos investavo ir nekilnojamojo turto plėtros kompanija „Hanner“. Studentų namuose įrengti 566 kambariai, atitinkantys tarptautinius studentų apgyvendinimo

Parodos „Žygimanto Augusto gobelenai Vilniuje“ fragmentas. Foto: Valdovų rūmų.

ŽYGIMANTO AUGUSTO GOBELENAI: Valdovų rūmuose atidaryta legendinės kolekcijos paroda

2023 gegužės 4Be komentarųPILOTAS.LT

Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose atidaryta tarptautinė paroda „Žygimanto Augusto gobelenai Vilniuje“. Neįtikėtino dydžio, per ilgus šimtmečius legenda tapusi Lenkijos karaliaus ir Lietuvos

Nikiforas

NAIVIOJO MENO MEISTRAS: Savamokslio iš Lenkijos paroda Kauno paveikslų galerijoje

2023 balandžio 5Be komentarųPILOTAS.LT

Nikiforas – garsiausias Lenkijos savamokslis dailininkas, nutapęs daugiau nei 30.000 paveikslų. Labai palankiai jo kūrybą vertino tokie žymūs lenkų dailininkai, kaip Zygmuntas Waliszewskis, Tytusas Czyżewskis,

Vilniaus gyvūnų globos namų kompleksas L.Giros gatvėje (arch. (arch. I.Martinonytė).

BUS MODERNIAUSI REGIONE: Pavyzdinė gyvūnų globos namų rekonstrukcija

2023 vasario 6Be komentarųPILOTAS.LT

L.Giros gatvėje, Vilniuje pradedamas rekonstruoti gyvūnų globos namų kompleksas. Šiuolaikiški globos namai turėtų tapti pavyzdžiu kitiems miestams bei jų gyvūnų globos įstaigoms. STATYBAS ŽADA BAIGTI

Lenkų grafika

LENKŲ GRAFIKOS ERDVĖS: Grafikos paroda galerijoje „Kairė-dešinė“

2022 gruodžio 5Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ atidaroma lenkų grafikos paroda „Grafikos erdvės. Grafika erdvėje“. Iš dvimatės plokštumos į trimatę erdvę ištrūkusi grafika persipina su skaitmeninėmis

Stasys Eidrigevičius

NEPAVALDUS LAIKUI: Raudondvaryje atidaryta E.Narkiewicziaus dailės paroda

2022 spalio 141 KomentarasPILOTAS.LT

Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje ką tik atidaryta Lietuvoje gimusio, vėliau į Lenkiją emigravusio dailininko Edwardo Narkiewicziaus (1938-2007) tapybos darbų paroda „Edward. Nepavaldus laikui“. Atidarymo renginyje

Žalgirio mūšio muziejus Lenkijoje

ŽALGIRIO MŪŠIO MUZIEJUS: Nauja ekspozicija, konferencijų salė, riterių erdvė

2022 rugsėjo 22Be komentarųPILOTAS.LT

Lenkijoje, Stembarke ką tik atidarytas naujas Griunvaldo (Žalgirio) mūšio muziejaus pastatas. Naujoji muziejaus ekspozicija supažindina su svarbiausiais įvykiais prieš mūšį, taip pat tuo, kas įvyko

Kauno modernizmas

KAUNO MODERNIZMAS BALSTOGĖJE: Gintaro Česonio žvilgsnis į galinius fasadus

2022 vasario 17Be komentarųPILOTAS.LT

Balstogės Politechnikos instituto Architektūros fakulteto meno galerijoje neseniai atidaryta Gintaro Česonio fotografijų paroda „Galinių fasadų modernumas. Foto-esė”. Parodos atidaryme dalyvavo Balstogės Politechnikos universiteto rektorė, mokslininkai,

Gepardas

GELBĖS LAUKINIUS GYVŪNUS: Naujuosiuose Muniškiuose statomas globos centras

2021 lapkričio 29Be komentarųPILOTAS.LT

Jau po dviejų metų laukinių gyvūnų gerove bus rūpinamasi valstybiniu lygiu. Kauno rajone, Naujuosiuose Muniškiuose simboliniu laiko kapsulės įkasimu penktadienį pradėtos specialiai tam steigiamo Laukinių

IKEA katinas

LIETUVIŠKAS „IKEA“ KATINAS: Liepos sukurtas žaislas parduodamas visame pasaulyje

2021 lapkričio 5Be komentarųPILOTAS.LT

Daugybę metų iš eilės kompanija IKEA rengia piešinių konkursą, kuriame viso pasaulio vaikai gali kurti savo svajonių žaislus. Iš 66.259 praėjusiais metais gautų idėjų ji

Daugelis Kauno zoologojos sodo gyvūnų iki šiol buvo priversti gyventi apverktinomis sąlygomis. Foto: ©PILOTAS.LT

GYVŪNAI GYVENS GERIAU: Kauno zoologijos sodą reanimuos „Statybos ritmas“

2021 liepos 271 KomentarasPILOTAS.LT

Iš mirties taško, atrodo, pagaliau pajudės apverktinos būklės Kauno zoologijos sodo rekonstrukcijos reikalai. Skelbiama, kad ką tik pasirašyta 13,8 mln. eurų vertės sutartis su statybos

Šimtmečio halė Vroclave (arch. M.Berg, 1913 m.). Foto: PILOTAS.LT

DEMOKRATIJOS KATEDRA: Prieškarinė Vroclavo halė susigrąžina „darbinį“ ritmą

2021 birželio 29Be komentarųRasytojas

Kaunas didžiuojasi savo funkcionalistine Kauno hale, kuri 1939 metais tapo Lietuvos krepšinio rinktinės triumfo liudininke, o vėliau ištisus dešimtmečius ištikimai tarnavo kultūrai ir sportui. Dar

stude_pl_210600_e02_xxx

STUDENTŲ NAMAI KROKUVOJE: Lietuviškas fondas meta 31 mln. eurų

2021 birželio 17Be komentarųPILOTAS.LT

PILOTAS.LT rašė apie Investicijų bendrovės „I asset management“ fondo „European Student Housing Fund“ Vilniuje pradedamą privačių studentų namų statybą. Sėkmingai vystomi tokių namų projektai Lietuvoje

Antanas Sutkus Pakui Hardware

SUDOMINO LENKUS: Lodzės muziejus įsigijo A.Sutkaus ir „Pakui Hardware“ kūrinių

2021 kovo 23Be komentarųPILOTAS.LT

Vienas žinomiausių avangardinio meno tradicijas tęsiančių muziejų Lenkijoje – meno muziejus Lodzėje – įsigijo lietuvių menininkų Antano Sutkaus ir Pakui Hardware kūrinių. Kaip praneša LR

Kauno zoologijos sodas

ZOOLOGIJOS SODO GAIVINIMAS: Paskelbtas statybos darbų konkursas

2021 kovo 2Be komentarųPILOTAS.LT

Aplinkos ministerija žada išjudinti įstrigusią Lietuvos zoologijos sodo rekonstrukciją. Žadama, kad netrukus gyvūnams bus atnaujinami arba statomi nauji, didesni pastatai ir voljerai, įrengiamos edukacinės erdvės,

Tarandės gyvūnų namai

VETERINARIJOS KLINIKA TARANDĖJE: Pristatomi projektiniai pasiūlymai

2021 sausio 26Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje, Tarandėje planuojama statyti naują veterinarijos kliniką. Pastate bus apžiūros kabinetai, dvi operacinės, laboratorija, rentgeno kabinetas, stacionarai šunims ir katėms. Bendrovė „Tarandės gyvūnų namai“ Tarandėje

Gamtos kabinetai

„KENKĖJŲ“ INVAZIJA: Vilniaus rotušėje Aurelijos Maknytės paroda „Gamtos kabinetai“

2020 rugsėjo 14Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus miesto rotušėje atidaroma Aurelijos Maknytės paroda „Gamtos kabinetai“. „Kenkėjų“ invazija į centrinį miesto statinį turėtų pabrėžti žinojimo, galios santykių ir estetikos reliatyvumą. Rugsėjo 22

ldaile_pl_200911_e01_xxx

O.DAUGELIUI ATMINTI: XX a. I pusės Lietuvos dailės šedevrų ekspozicija Ščečine

2020 rugsėjo 11Be komentarųPILOTAS.LT

Lenkijos nacionaliniame muziejuje, Ščečine neseniai atidaryta paroda „Nuo Čiurlionio iki Kairiūkščio. Lietuvos XX amžiaus I pusės dailė“. Parodą, kurioje pirmą kartą Lenkijoje taip plačiai pristatomas

Kauno Zoo

GYVŪNAI GYVENS GERIAU: Kauno zoologijos sodą pagaliau atnaujins

2020 balandžio 23Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno zoologijos sodas pastaruoju metu daugelį lankytojų gąsdino varganomis gyvūnų laikymo sąlygomis bei dar sovietmetį menančia infrastruktūra. Tačiau padėtis, atrodo, pradeda taisytis – pernai čia

Vilniaus gyvūnų globos namų kompleksas L.Giros gatvėje (arch. (arch. I.Martinonytė).

GLOBOS NAMAI GYVŪNAMS: Pagal Skandinavijos ir Japonijos architektūrinę tradiciją

2020 vasario 18Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus gyvūnų globos namai užsibrėžė tapti modernia benamių gyvūnų priežiūros įstaiga. Jos atnaujinimo projektas buvo kuriamas remiantis Skandinavijos ir Japonijos architektūrine tradicija. RĖMĖSI GERĄJA VAKARŲ

meškos

STEIGIAMAS MEŠKŲ „REZERVATAS“: Konfiskuotas rudąsias apgyvendins kartu

2019 gruodžio 4Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvoje šiuo metu nelaisvėje laikoma 13 įvairaus amžiaus rudųjų meškų, tačiau jų gerove šeimininkai dažnai rūpinasi nepakankamai. Ką tik nutarta konfiskuotas meškas apgyvendinti pirmajame šalyje

Wilno XX-XXI wiek przewodnik architektoniczny

VILNIUS-WILNO: Sostinės architektūros gidas prakalbo lenkiškai

2019 spalio 32 KomentaraiPILOTAS.LT

Bene geriausia architektūrinė leidykla Lenkijoje „Centrum Architektury“ ką tik išleido Vilniaus architektūros gidą (lenk. Wilno XX-XXI wiek przewodnik architektoniczny). Tai jau antras šios leidyklos gidas

eidri_pa_190700_e01_xxx

STASYS EIDRIGEVIČIUS – oficiali Lenkijos diplomatijos vėliava

2019 liepos 12Be komentarųPILOTAS.LT

Neformatinio lietuvių menininko paroda paženklins 100-ąsias Japonijos ir Lenkijos diplomatinių santykių metines. Rugsėjo 2-ąją Japonijoje, Musašino miesto Menų universitete bus atidaryta iškilaus lietuvių ir lenkų

Lizdas juodajam gandrui

BŪSTAS JUODAJAM GANDRUI: 3 nauji dirbtiniai lizdai nykstantiems skrajūnams

2019 balandžio 2Be komentarųPILOTAS.LT

Trijose Valstybinių miškų urėdijos Veisiejų regioninio padalinio girininkijose – Kabelių, Latežerio ir Kapčiamiesčio – miškininkai su ornitologais-aukštalipiais neseniai iškėlė 3 naujus dirbtinius lizdus juodiesiems gandrams.

MO muziejus

GYVŪNAS – ROBOTAS – ŽMOGUS: MO muziejaus didžiosios parodos atidarymas

2019 kovo 28Be komentarųPILOTAS.LT

MO muziejuje atidaroma didžioji paroda „Gyvūnas – žmogus – robotas“, kurioje pirmąkart šiame muziejuje pristatomi ir užsienio menininkai. Parduodami bilietai į parodos atidarymo savaitgalio renginius balandžio