images_straipsniu_foto_1464_pokal_lo_120100_e01_xxx

SĖKMINGOS ARCHITEKTŪROS PAIEŠKOS//VI AKTUALIŲ POKALBIŲ CIKLAS

Vos atėjus 2012 metams, visus besidominčius šiuolaikine architektūra, Architektūros [pokalbių] fondas pasiryžęs iš karto įtraukti į renginių verpetą – skalbia jau VI aktualų architektūros pokalbių ciklą. Šįkart sausio ir vasario mėnesių ketvirtadieniais bus galima susipažinti su 6 pranešėjų iš Olandijos, Estijos, Lietuvos, Vokietijos ir Ispanijos darbais bei originaliu požiūriu į kūrybą bei pačią architektūrą. Pokalbių ciklo tema – „Procesas“.

DĖMESIO CENTRE – PROCESAS

Sausio ir Vasario mėnesių ketvirtadieniais 20 val. Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje (Konstitucijos pr. 22) vyks VI architektūrinių pokalbių ciklas „Procesas“. Šįkart dėmesio centre – vidiniai architektų kūrybinių dirbtuvių procesai, vertybės, kelias nuo idėjos iki realizacijos, subjektyvių ir objektyvių sėkmingos architektūros priežasčių paieška.

Ciklo „Procesas“ kuratoriai A.Sasnauskas ir L.Rekevičius šiuos ir kitus praktinius ir filosofinius architektūros klausimus analizuoti pakvietė 6 praktikuojančius architektus iš skirtingų Europos šalių. Organizatoriai įsitikinę, kad jų išskirtinis braižas, metodai, dėmesys procesui turėtų įdomūs visiems bent kiek besidomintiems architektūra.

Ciklą pradės futuristinio projektavimo laboratorijos „hyperBODY“ prie Delfto Technikos Universiteto Architektūros fakulteto tyrimų vadovasdr. Nimish Biloria. Sausio 5 dieną (ketvirtadienį) Olandų specialistas pristatys savo studijoje nagrinėjamus ir vystomus ypatingai sudėtingų formų architektūrinius objektus.

PABALTIJO ARCHITEKTŲ EKSPERIMENTAI, ATSITIKTINUMAS IR SĖKMĖ

Sausio 12 dieną Nacionalinėje dailės galerijoje svečiuosis jauni, tačiau jau spėję pasižymėti architektai Siiri Vallner ir Indrekas Peilas (IndrekPeil) iš Estijos. Kultinės jaunųjų estų architektų studijos „Kavakava“ įkūrėjai ir idėjiniai lyderiai skaitys pranešimą „Architektūriniai eksperimentai“. Beje, S.Valner 2008 metais yra įvertinta Geriausio jaunojo architekto apdovanojimu Estijoje.

Sausio 19 dieną architektė Andrė Baldišiūtė (Lietuva) kalbės apie atsitiktinumą ir sėkmę architektūroje. Viena iš aktyviausių jaunosios kartos Lietuvos architektų ir urbanistų, pasižymi savitu kūrybos procesu ir metodais. Firmos „ANDRĖ BALDI architektūra urbanistika“ įkūrėja, beje, yra viena iš iniciatorių ir pradininkių Architektūros [pokalbių] fondo.

CIKLĄ UŽBAIGS FLAGMANAS IŠ ISPANIJOS

Vasario 2 dieną architektūros pokalbių ciklą „Procesas“ pratęs Matthiasas Rickas (Matthias Rick) iš Vokietijos. Vienas iš Berlyno studijos „Raumlabor“ įkūrėjų susirinkusiuosius supažindins su Trumpalaikę architektūra. Jo architektų grupė aktyviai ieško netikėtų ir naujų projektavimo metodų šiandieninio miesto aplinkoje.

Vasario 9 dieną pokalbių ciklą užbaigti patikėta Antonui Garcia-Abriliui (Anton Garcia-Abril) iš Ispanijos. „Ensamble studio“ lyderis, yra šio ciklo flagmanas, kurio eksperimentiniai architektūriniai objektai yra susilaukę ne vieno tarptautinio apdovanojimo ir įvertinimo. Keletas jo kūrinių yra eksponuoti ir Venecijos architektūros bienalėje. A.Garcia-Abrilis skaitys paskaitą „Masyvi konstrukcija vs efektyvi konstrukcija“.

Renginiai nemokami.

Parengta pagal Architektūros [pokalbių] fondo informaciją.

Komentarai

  1. del gyvo kontakto, del galimybes paklausti ir del zmoniu kurie ateina. bet temtis pasnekova 100km kad pakartotu lygiai tai ka jau sake vakar yra nelogiska. pvz Betskis pokalbio Kaune pradzioje sake, kad nesitikejo, jog antra diena po paskaitos is jo vel bus tikimasi stoti pries tokia gausia auditorija. Plius, snekedamas Kaune jis paliete kitas problemas nei snekedamas Vilniuje ir realiai norint susidaryti aisku ispudi reikejo buti dalyvavus ir ten ir ten. Dalis vilnieciu ir atvaziavo tuos 100km, dalis irasus paziurejo. Jei noro yra randi laiko ir budu. Kai placiajam pasaulyje zmones iki darbo vazineja didesnius atstumus nei tarp Vilniaus ir Kauno, Lietuviai tikisi, kad viskas turi vykti ju kieme. Tarkime as palaikau ministro Geluno regionine politika, bet tada reiktu pradeti mastyti ne kaip atsivezt ta pati pasnekova ir i Vilniu ir i Kauna, bet kaip padaryti, kad pasnekovai kiekviena karta sneketu vis kitame mieste, bet tuo paciu nenutrauktu tam tikros tradicijos architektu bendruomenei susirinkti ketvirtadienio vakarais. Viskas imanoma, reikia tik issigryninti vizija.

  2. Kam apskritai lankyti tas paskaitas,jei viskas yra internete?

  3. mnmn mintis gera (Betskis kai atvaziavo, tai ir i Kauna antra diena uzsuko, po ndg paskaitos), bet man idomu ka pasnekovas antra diena pasakotu? jei ta pati ka ir ndg tai neverta zmogaus tasyti, nes visu paskaitu irasai yra sudeti internete ir kaunieciai laisvai gali tai perziureti. Prasyti atskiros paskaitos kita siek tiek tematika reikalauja nemazo pasiruosimo is lektoriaus. Siaip ar taip atskrenda rimti zmones turintys grieztus grafikus ir dienotvarkes, o ir ju paskaitos nera uz aciu. Bet siaip jei yra kaunieciu norinciu imtis iniciatyvos ir jungtis prie savanoriu, tai kodel gi ne. Gal kazkas idomaus is to gimtu?

  4. Atsakymas komentatoriui E.: Architektūros fondas, kurį sudaro savanoriai (dauguma iš jų gyvena Vilniuje, tad paskaitos, natūralu, Vilniuje ir vyksta), mielai paskleistų šitą švietėjišką misiją ir į kitus miestus (Architektūros [aktualijų] fondo renginiai kartais vyksta Kaune, kauniečių iniciatyva), tik reikia, kad atsirastų veiklių klaipėdiečių/kauniečių/panevėžiečių, kaip siūlėte, ir padėtų tą įgyvendinti. Tikrai būtų tokie savanoriai su dideliu džiaugsmu priimti. Architektūros fondas – visiškai atvira organizacija, ir žmonių joje tikrai nebus per daug, tad laukiame.:)

    Rūta, Architektūros fondo savanorė

  5. faktas, kad jeigu kvieciamas zmogus is uzsienio, tai kaina ir laiko sanaudos is esmes nesiskirs, jei po ndg jis kita diena sudalyvaus kaune, pavyzdziui.

  6. Manau,nieko tokio ,jei žmonės išreiškia kritinę nuomonę (E) ,fondo atstovai neturėtų atsikirtinėti-geriau pagalvokite,kaip tobulinti savo veiklą,o ne tuoj pat laukite pagyrų.

  7. Dziugu, kad yra toks architekturos pokalbiu fondas, ir nieko cia tokio, kad daugumoj vyksta Vilniuje – juk jie tai inicijavo ir ten vykdo veikla.
    Liudna, kad kiti galvoja, jog jie kazkodel privalo vykdyti misija – t.y. kodel tik Vilniuje, bukit malonus atvykt pas mus ir mums gyvenima paivairinti !!!
    Zmones daro tai kas juos domina (beje, daro puikiai) ir ideda tam daug pastangu – nereikalaukim gi ju buti keliaujancia „agitbrigada“

  8. Architektūros fondas yra atvira bendruomenė iniciatyviems, entuziastingiems ir norintiems nuveikti kažką prasmingo. Su jūsų iniciatyva ir mūsų pagalba galime veikti, ne tik Vilniuje ar Kaune. Tad mažiau kalbų – daugiau darbų. Jei turite idėjų, kviečiame prisijungti.

    info@archfondas.lt

    Architektūros fondo savanoris
    Linas Ulickas

  9. kad Vilnieciai irgi i Leonardo stazuotes retkarciais isvaziuoja, ne vien Klaipeda tuo uzsiima. Dar dauguma studentu i Erazmuso praktikas uzsienyje vazineja. tiesa seminaru Vilniuje nepamenu.

  10. Gal architektūros pokalbių fondas,apsiėmęs architektūrinio švietėjo rolę, savo renginius galėtų rengti ne tik Vilniuje,bet ir Klaipėdoje,Šiauliuose,Kaune ar Panevėžyje. Ne visi besidomintys architektūra turi galimybių atvykti į Vilnių,o architektūros problemos periferijoje žymiai aštresnės.

  11. Arnoldai, nezinau, kodel islindo klaipedieciai pacio komentare.
    Architekturos pokalbiu fondo visi renginiai vyksta Vilniuje, Nacionalineje Dailes Galerijoje.

    Klaipediecia, be abejo, irgi kvieciami

    LR

  12. Manau, labai gerai yra ir kviestis, ir išvažiuoti 🙂 Įvairovė gi.

  13. Klaipėdos arch.sąjunga remiama L.da Vinčio fondo 2011m. buvo suorganizavusi visą ciklą vietinių jaunų architektų stažuočių Vakarų Europos (Italija, Danija, Norvegija ir t.t.) architektų studijose. Klaipėdiečiai vietoje to, kad kviestis tuos architektus iš užsienio, – patys geriau ten nuvažiuoja ir po visų stažuočių grįžę pasidalija įspūdžiais seminaruose-ataskaitose su savo kolegoms. Kiek teko girdėti, Klaipėdos archsąjungoje jau buvo surengtas ne vienas toks seminaras :).

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Atviros architektūros savaitgalis

ŽMONĖS KURIANTYS MIESTĄ: 10-ojo atviros architektūros savaitgalio plakato konkursas

2024 sausio 19Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondas rengia 10-ąjį atviros architektūros savaitgalio plakato konkursą, kurio prizas – 1.000 Eur. Šių metų tema – „Žmonės kuriantys miestą“. Atviros architektūros savaitgalio plakato

AF forumas

4-ASIS ARCHITEKTŪROS FONDO FORUMAS: Apie transformuojančią architektūros galią

2023 lapkričio 24Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje vyks 4-asis Architektūros fondo forumas. Šiemet pranešėjai iš Lietuvos ir užsienio nagrinės architektūros užsakymą bei transformuojančią architektūros galią mūsų svajones, poreikius ir norus paverčiančią

Pastatai kalba

PRAKALBINO DRUSKININKŲ ARCHITEKTŪRĄ: Duris atvėrė 15 išskirtinių kurorto pastatų

2023 rugsėjo 27Be komentarųPILOTAS.LT

Ketvirtąjį kartą į mažesnius Lietuvos miestus sugrįžtantis atviros architektūros savaitgalis „Pastatai kalba“ šiemet traukė į Druskininkus – pušynais apsuptą mineralinio vandens kurortą, kuriame druskininkiečiams bei

SODAS 2123

INOVATYVIOS STATYBINĖS MEDŽIAGOS: Nemokama architekto K. De Coomano paskaita

2023 rugsėjo 14Be komentarųPILOTAS.LT

Besidomintys architektūra, antradienio vakarą kviečiami į nemokamą architekto ir tyrėjo Keno De Coomano (Ken De Cooman) paskaitą „Prototipavimo architektūra“. Paskaita skirta architektams, urbanistams ir visiems,

eksperimentinė architektūra

KINTANTYS BŪVIAI: Kūrybinės dirbtuvės besidomintiems Vilniaus architektūra

2023 rugsėjo 4Be komentarųPILOTAS.LT

SODAS 2123 ir Architektūros fondas pakvietė architektus, urbanistus ir visus, besidominčius miestų erdvių pokyčiais į kūrybines dirbtuves „Kintantys būviai: miesto medžiagos ir jų trajektorijos“. Tai

Architektas Ignas Lukauskas

ARCHITEKTAS IGNAS LUKAUSKAS: „Gyvenamoji aplinka formuoja mus kaip asmenybes“ 

2023 rugpjūčio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Rugsėjo 9 ir 10 dienomis vyks atviros architektūros savaitgalis „Pastatai kalba. Druskininkai“. Artėjant Architektūros fondo Druskininkuose organizuojamam pastarajam atviros architektūros renginiui, apie pasiruošimo darbus papasakojo vienas jo

Keliaujančios architektūros dirbtuvės

KELIAUJANČIOS ARCHITEKTŪROS DIRBTUVĖS: Pirmą kartą paskelbtas atviras kvietimas

2023 rugpjūčio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondo projektas „Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ baigia vasaros metu vykusį įprastų keliaujančių dirbtuvių sezoną ir skelbia atvirą kvietimą dviejų projektų Milašaičiuose ir Rudiliuose įgyvendinimui. Tai

Vila Krėvės-g. 4, Druskininkai. Foto: Norbert Tukaj.

KALBINS POILSIO ARCHITEKTŪRĄ: Architektūros savaitgalis rudenį atvyksta į Druskininkus

2023 liepos 12Be komentarųPILOTAS.LT

Rugsėjo 9 ir 10 dienomis vyksiančio atviros architektūros savaitgalio „Pastatai kalba. Druskininkai“ metu renginio organizatoriai kvies grybų pintinę trumpam padėti į šalį. Atsikvėpti ir pajusti

SEB bankas

PATOGUMAS BŪTI: 9-tą kartą vyks atviros architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“

2023 kovo 10Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje jau 9-tą kartą iš eilės vyks atviros architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“, kurio ekskursijose apsilankyti kviečiama gegužės 13–14 dienomis. Šiemet duris atvers 60 išskirtinių

Open-House-Athens

OPEN HOUSE EUROPE: Architektūros fondas imasi ambicingo projekto

2023 kovo 1Be komentarųPILOTAS.LT

Kovo pradžia pažymės naujo tarptautinio bendradarbiavimo projekto „Open House Europe“ pradžią. Nauja iniciatyva skatins pažinti kokybišką Europos architektūrą. Siekdamos stiprinti „Open House“ idėją ir tobulinti

Kauno bienalė

VIENU ŠUORU: Lietuvos kultūros taryba paskirstė 1/4 metinio biudžeto

2022 gruodžio 15Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos kultūros taryba (LKT) paskyrė 2023 m. strateginį finansavimą 40 kultūros ir meno organizacijų bei 29 renginiams. Paskirstyta daugiau kaip 5,8 mln. eurų. Tai sudaro

david basulto

„ARCHDAILY“ ĮKŪRĖJAS D.BASULTO: „Matau prasmę geriausios architektūros sklaidoje“

2022 lapkričio 24Be komentarųElena Paleckytė

Šiuo metu Berlyne gyvenantis architektas David Basulto yra lankomiausio pasaulyje architektūros portalo „ArchDaily“ įkūrėjas ir vyriausiasis redaktorius. Šiandien jis kalbės Architektūros fondo organizuojamo pokalbių ciklo

david-basulto

MASTELĮ KEIČIANTI ARCHITEKTŪRA: Pokalbis su „ArchDaily“ portalo įkūrėju D.Basulto

2022 lapkričio 23Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondo projektas „A Pokalbiai“ tęsia savo 29-ąjį pokalbių ciklą „Puikioji klaida“. Šį ketvirtadienį – Čilės architekto, populiaraus portalo „ArchDaily“ įkūrėjo Davido Basulto (David Basulto)

ekologinis nuosmukis

PUIKIOJI KLAIDA: Architektūros kritiko H.Ibelingso pokalbis apie ekologinį nuosmukį

2022 lapkričio 8Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondo projektas „A Pokalbiai“ rengia 29-ąjį pokalbių ciklą, kuriame išskirtiniai pašnekovai siekia atsakyti kas yra puikioji klaida. Šį ketvirtadienį projekto akiratyje – architektūros istoriko

Chaimo Frenkelio vila

PRAKALBINS ŠIAULIŲ ARCHITEKTŪRĄ: Savaitgalį atsivers 15 išskirtinių Saulės miesto pastatų

2022 rugsėjo 20Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondas šį savaitgalį Šiauliuose rengia architektūros šventę. Atviros architektūros savaitgalio „Pastatai kalba. Šiauliai“ metu duris atvers net 15 išskirtinių Saulės miesto pastatų. ATVERS NE

Open House Vilnius 2022

PRASIDEDA „OPEN HOUSE VILNIUS“ Pagrindinė tema – iššūkius sprendžianti architektūra

2022 gegužės 26Be komentarųPILOTAS.LT

Jau šį savaitgalį vyks didžiausia Architektūros fondo organizuojama Vilniaus architektūros šventė – aštuntasis atviros architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“. Šių metų renginio tema – iššūkius

A Pokalbiai

A POKALBIAI: Startuoja pokalbių ciklas „Kur eina architektas?“

2022 vasario 9Be komentarųPILOTAS.LT

„Architektūros fondo“ iniciatyva Architektūros [pokalbių] fondas, gyvuojanti daugiau kaip dešimt metų, keičia savo pavadinimą ir kviečia į 28-tąjį pokalbių ciklą.  Naujojo ciklo – „Kur eina architektas?“ –

Architektūros fondo forumas

ARCHITEKTŪROS FONDO FORUMAS: Atviras kvietimas pranešimams ir pristatymams

2021 spalio 15Be komentarųPILOTAS.LT

Antrą kartą vyksiantis Architektūros fondo forumas ir vėl kviečia architektūros lauke aktyviai veikiančius kūrėjus bei tyrėjus ir visus architektūros entuziastus į įkvepiantį ir turiningą susitikimą.

triukšmas

JAUTRUS MIESTAS: Triukšmas turi būti suprantamas kompleksiškai

2021 spalio 6Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondas baigia virtualių seminarų ir pokalbių ciklą „Svajonės apie nepertrūkstamą sąveiką“. Šiandien menininkė, rašytoja ir ksenologė dr. Adriana Knouf supažindins su triukšmo fenomenu. Spalio

Jautrus miestas

PROJEKTAS „JAUTRUS MIESTAS“: Ekskursija-žygis per Kauno neoaplinką

2021 rugsėjo 14Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondas pakvietė į neįprastą ekskursiją-žygį, kartu su menininke, keramike Ivana Králíková (Švedija/Čekija) ir kviestiniais botanikos bei dirvožemio ekologijos ekspertais. Žygis „Kask kur stovi: kelionė

Auska

KALBINS PALANGOS PASTATUS: Rugsėjį rengiamas atviros architektūros savaitgalis

2021 liepos 12Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros gidų komanda šiemet pristatė solidų ir iliustratyvų Palangai bei Šventajai skirtą leidinį. Augantį susidomėjimo pajūrio architektūra troškulį rugsėjį žada dar labiau apmalšinti ir atviros

ekspe_pl_210300_e01_xxx

EKSPERIMENTŲ PLATFORMA: Mentorystės programa kūrybiškoms architektūros idėjoms

2021 kovo 16Be komentarųPILOTAS.LT

Eksperimentų platforma – tai nauja Architektūros fondo iniciatyva, kursianti galimybes architektūros kūrėjams vystyti savo idėjas ir praktikas su mentorių pagalba. Prie jos gali prisijungti, jeigu

ŠOKIS PLIUS MIESTAS

ŠOKIS PLIUS MIESTAS 2: Šokis atskleidžia Vilniaus ir Klaipėdos architektūrą

2020 lapkričio 20Be komentarųPILOTAS.LT

LRT televizijos ir LRT plius kanaluose galima pamatyti trumpus programinius intarpus-vaizdo klipus, kuriuose vienas kitą atskleidžia architektūra ir šiuolaikinis šokis. Pernai pradėto projekto antrojoje dalyje

Vilkaviškio stotis

APIE ARCHITEKTŪRĄ: Atviras pasakojimų konkursas „Namai“

2020 spalio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondo projektas „Aikštėje“ skelbia antrąjį atvirą pasakojimų apie architektūrą konkursą. Kviečiama kurti laisvos formos tekstus arba vizualinius pasakojimus tema „Namai“. Konkursas yra atviras visiems,

miesta_af_200900_e01_xxx

MENAS IR MIESTOVAIZDIS: Jasparo Joseph-Lesterio virtuali paskaita

2020 rugsėjo 8Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondo virtualioje paskaitoje dr. Jasparas Joseph-Lesteris (Jaspar Joseph-Lester) apžvelgs santykį tarp meno ir urbanistinių vietovaizdžių bei atsakys ar menas gali išpranašauti miesto gyvenimą. Menas geba ne