Architektas Ignas Lukauskas

ARCHITEKTAS IGNAS LUKAUSKAS: „Gyvenamoji aplinka formuoja mus kaip asmenybes“ 

2023-08-22
PILOTAS.LT

Rugsėjo 9 ir 10 dienomis vyks atviros architektūros savaitgalis „Pastatai kalba. Druskininkai“. Artėjant Architektūros fondo Druskininkuose organizuojamam pastarajam atviros architektūros renginiui, apie pasiruošimo darbus papasakojo vienas jo organizatorių Ignas Lukauskas. Dizaino krypties meno daktaras, architektas dalinasi mintimis, kaip sekasi prakalbinti jo gimtojo miesto pastatus, neretai įtemptą ryšį tarp jų formos ir funkcijos bei kodėl taip svarbu ugdyti kritišką santykį su aplinka, kurioje gyvename.

Esi vienas iš „Pastai kalba. Druskininkai“ organizatorių – kaip prakalbinami miesto pastatai? Kodėl tau, kaip druskininkiečiui, buvo svarbu tapti šio projekto dalimi?
Pastatai nekalba, už juos dažniausiai kalba ir istorijas pasakoja žmonės. Norint prakalbinti pastatą, reikia sudėlioti nuoseklų pasakojimą, kurį sudaro kelių arba keliasdešimties žmonių pasakojimai apie jų santykį su juo. Pastatai prabyla žmonių prisiminimais. Projekto mentoriai  apie kiekvieną objektą renka pasakojimų fragmentus, prisiminimus ir visą tai sujungia į vieną istoriją. Kita jų užduotis – pažinti pastatą, jį aplankyti, ištirti, pajusti emocinį ir erdvinį santykį su juo. Kiekvienas pastatas turi savo charakterį, kuris atsiskleidžia medžiagiškumu, tekstūra, spalvomis ir formomis. Pastato tyrimas ir analizė jungiami su išgryninta pastato istorija. Taip gaunamas pilnas renginiui atrinkto pastato vaizdas, kuris pateikiamas lankytojams ekskursijos metu.
Buvau asmeniškai pakviestas dalyvauti „Pastai kalba. Druskininkai“ projekte ir negalvodamas sutikau, nes miestui tai – itin svarbus architektūrinis įvykis. Džiaugiuosi, kad šiais metais bus prakalbinti būtent Druskininkų pastatai. Dalyvavimas projekte tarsi duoklė miestui, kurio gatvės ir pastatai – mano vaikystė. Manau, jog jo sėkmė priklausys nuo to, ar pavyks sudominti žmones miesto architektūra, pasiūlyti pažvelgti ne tik į poilsinę pastatų funkciją, bet pačius pastatus, kaip „asmenybes“ su savitu charakteriu ir istorija.

Kaip ir minėjai, poilsinė pastatų funkcija Druskininkuose neretai užgožia jų architektūrinę vertę – į kuriuos kurorto pastatus krypsta tavo, kaip architekto, žvilgsnis?
Tiesa, jog dauguma miesto svečių atvažiuoja ilsėtis, todėl daugiausia dėmesio ir tenka pastato funkcijai. Mano, kaip architekto, žvilgsnis pirmiausia krypsta į mažo mastelio Druskininkų architektūrą – tai ne gydyklų kompleksai ar sanatorijos, o pastatai, kurie kalba savo medžiagiškumu ir forma bei yra tinkamai įkomponuoti į gamtinę situaciją, turi gerą santykį su kontekstu. Išskirti galėčiau savitą stilių turinčią medinę Druskininkų vilų architektūrą, šiuolaikinius privačius namus, tokius kaip „Vila Fuga“, taip pat K.Dineikos sveikatingumo parką ir „Trikampį miško namelį“. Vis dėlto, mano mėgstamiausias pastatas mieste yra V.K.Jonyno galerija, kuriame visada galima pasisemti kūrybinio įkvėpimo, pajausti ten kūrusio ir gyvenusio menininko dvasią.

Architekto praktika – nuolatinių derybų erdvė tarp saviraiškos, užsakovo, vietos specifikos bei pastatų naudotojų. Kaip pavyksta rasti kompromisą bei kieno interesai dažniausiai nulemia architektūrinius sprendimus?
Sudėtingas klausimas. Kompromisą tarp skirtingų grupių interesų padeda pasiekti architektas, atsižvelgdamas į visų proceso dalyvių norus ir lūkesčius. Iš pradžių, kai pateikiama pirminė užduotis, daugiausia dėmesio tenka užsakovo interesams, kurie virsta į architekto kūrybą ir saviraišką. Mintys ir norai materializuojasi, taip gimstant pastatui su konkrečia vizija. Vėliau į procesą įsitraukia miestas ir visuomenė, taip pat susiduriama su įgyvendinimo galimybių ir kaštų problematika.
Manau, jog dažniausiai architektūrinius sprendinius nelemia užsakovo ir visuomenės interesai. Šiame procese architektas atstovauja visuomenę ir daug dėmesio projektuodamas skiria ne tik pastatui, bet ir viešosioms erdvėms, atsižvelgdamas į pastatų naudotojų interesus. Pastato vidus ir funkcija dažnai reprezentuoja užsakovo interesus, o eksterjeras ir erdvinė kompozicija – miesto, visuomenės.

Gamtinė aplinka natūraliai kuria sąlygas lėtam laikui ir poilsiui – kaip miestuose šį vaidmenį gali perimti architektūra, padėdama sulėtinti mūsų gyvenimo tempą?
Čia itin svarbus architektūros mastelis – mieste esantys pastatai turėtų būti žmogui artimo dydžio, kuriant panašų santykį, kurį su erdve patiriame būdami miške. Kitas svarbus niuansas – medžiagiškumas. Kaip ir gamtoje, taip ir architektūroje, fasadų apdailoje turėtų būti naudojama mediena, molis, akmuo ir kitos gamtoje sutinkamos medžiagos. Manau, kad gyvenimo tempą sulėtinti gali ir pastato forma, kuri turėtų būti artima formoms ir geometrijai,  sutinkamoms gamtoje.
Architektūra nuo dizaino skiriasi tuo, jog pastatas visada susijęs su aplinka, kurioje yra suprojektuotas. Jie – neatskiriami, todėl svariausias veiksnys, lėtinantis mūsų gyvenimo tempą yra ne pats pastatas, o jo suformuota aplinka – erdvės, perspektyvos, vaizdai, emocinis krūvis.

Viena iš prizmių, per kuriais „Pastatai kalba“ kviečia žvelgti į Druskininkus, yra gamtinės aplinkos įtaka pastatų architektūrinei raiškai. Dirbai prie K.Dineikos parko atnaujinimo – galbūt galėtum plačiau papasakoti apie šio projekto reikšmę miestui bei jo kuriamą santykį tarp gamtos ir architektūros?
K.Dineikos parkas yra statinių ir įvairių sveikatos funkcijų kompleksas, miestui svarbus kaip viešoji erdvė su istoriniu naratyvu, pasakojančiu apie svarbiausią – poilsio ir sveikatos – miesto funkciją. Aš pats ilgą laiką gyvenau netoli sveikatos parko, dažnai kirsdavau jį eidamas į kitą miesto dalį, todėl gerai žinojau pastatus, takelius ir gamtinę situaciją. Šis projektas puikiai iliustruoja santykį tarp architektūros ir gamtos, nes visas sveikatos paslaugų kompleksas išsidėstęs miške. Kiekvienas pastatas ar mažosios architektūros objektas buvo projektuojamas individualiai atsižvelgiant į jį supančią gamtinę situaciją: reljefą, šlaitą, upę, medžius.
Pirmenybė visuomet buvo teikiama gamtinei aplinkai – kaip pavyzdį galėčiau pateikti lauko amfiteatro atnaujinimą, nes saugant ten augantį didelį medį amfiteatro suolai buvo išdėstyti aplink jį. Parko medis tapo neatsiejama naujai sukurtos amfiteatro erdvės dalimi. Galima brėžti paralelę tarp K.Dineikos parko struktūros ir koncepcijos bei Druskininkų, nes tai yra miestas-parkas su jautriai jame įkomponuotais pastatais.

„Juozapavičiaus krioklys“ – tavo gatvės meno intervencija į miesto audinį – betoninius Seimo garažus ant Neries kranto pavertė laikinu kriokliu. Jautrioje kurortų aplinkoje neretai taip pat galime pastebėti su aplinka disonuojančių konstrukcijų. Ką turėtume su jomis daryti – griauti, rekonstruoti ar, galbūt, kaip tai darė tavo projektas, dekonstruoti?

Taip, su aplinka disonuojančių konstrukcijų galime sutikti ir Druskininkuose. Manau, jog teisingiausias kelias šiuo atveju yra rekonstruoti ir pritaikyti naujai funkcijai. Tai galima padaryti, kai pakeičiama vidinė statinio struktūra, fasadų medžiagiškumas, bet forma ir tūris išlieka. Šis kelias teisingas, nes parodo mūsų kartos požiūrį į architektūros istorijos ir kultūros išsaugojimą, jos puoselėjimą ir atskleidimą. Kitas būdas, kurį pasiūliau projekte „Juozapavičiaus krioklys“ – dekonstrukcija. Tai architektūrinis eksperimentas, kurio tikslas sukrėsti žiūrovą ir tokiu būdu permąstyti vietos ar pastato reikšmę. Dekonstrukcijos metodu parodoma utopinė idėja suaktyvina visuomenę, padėdama atverti platesnes pastato panaudojimo galimybės ir būdus. Ši „aktyvuota“ miesto vieta atgyja ir tampa diskusijos objektu, o tai yra gera pradžia esamos vietos transformacijai.

Druskininkų pastatai neretam kelia nostalgijos įspūdį, vis dėlto tai yra ir daug transformacijų patyręs miestas. Į kokius naujausius miesto veidą formuosiančius projektus verta atkreipti dėmesį bei ko palinkėtum tolesniam jo vystymuisi?
Kiek žinau, Druskininkai planuoja atsinaujinti autobusų stotį – manau, jog šis statinys bus vienas iš naujų miesto veidą formuosiančių objektų. Stotis miestui itin reikšminga, nes tai vienas iš pagrindinių kelių atvykti į kurortą, o šiuo metu Druskininkai neturi reprezentatyvaus tokios paskirties pastato. Dėl šios priežasties į šį projektą verta atkreipti dėmesį. Dar vienas dėmesio vertas ambicingas ateities projektas – naujai statomas kultūros centras šalia buvusios „Nemuno“ sanatorijos. Taip pat galėčiau išskirti ir naujai pastatytą viešbutį Kurorto g. 3, kuris rodo tinkamą šiuolaikiškos bei kokybiškos architektūros pavyzdį.
Tolimesniam miesto vystymuisi palinkėčiau daugiau dėmesio skirti kokybiškai architektūrai, mažinti pastatų mastelį tinkamai juos komponuojant gamtinėje aplinkoje bei vengti „pramogų architektūros“ centrinėje miesto dalyje – pastatai, kurie skirti tik suaktyvinti turizmą, nėra miestą formuojanti architektūra.

Vienas iš renginio tikslų – kritiško architektūros vartotojo ugdymas. Kodėl svarbu geriau pažinti savo gyvenamąją aplinką bei ugdyti kritišką santykį su ja?
Gyvenamoji aplinka formuoja mus kaip asmenybes, todėl ją pažindami geriau suprasime kas mes ir ko siekiame, kodėl tapome tokiais, kokie esame, bei kas mums darė įtaką – erdvės, perspektyvos, gamtinė aplinka, nuotykiai ir istorijos. Žmonių asmenybes formuoja ne tik tėvai, artima aplinka, bet ir miestas, jo erdvės, pastatai. Konfliktas arba kritiškas santykis su aplinka visada atveda į teigiamą poslinkį – artimesnį ryšį su ja bei požiūrį, įkomponuojantį skirtingas perspektyvas, bei taip prisidedantį prie kokybiškesnio aplinkos formavimo.

Projektą pristato „Architektūros fondas“, organizacijos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Parengta pagal Architektūros fondo informaciją.
Titulinė nuotrauka: Architektas Ignas Lukauskas. Foto: AF.

Svečių namai „Trikampis miško namelis“ / buv. ledainė (arch. V. Petkevičius, 1979 m.; rekonstrukcijos arch. A.Skiezgelas, 2020 m.). Foto: N.Tukaj.

Svečių namai „Trikampis miško namelis“ / buv. ledainė (arch. V. Petkevičius, 1979 m.; rekonstrukcijos arch. A.Skiezgelas, 2020 m.). Foto: N.Tukaj.

V.K.Jonyno galerija (arch. A.Kančas, 1989 m.). Foto: N.Tukaj.

V.K.Jonyno galerija (arch. A.Kančas, 1989 m.). Foto: N.Tukaj.

K.Dineikos sveikatingumo parkas Druskininkuose (arch. K.Pempė, A.Syrusas, V.Gricius, V.Lukoševičius, kartu su Irena Kliobavičiūte; 2015-2021 m.). Foto: N.Tukaj.

K.Dineikos sveikatingumo parkas Druskininkuose (arch. K.Pempė, A.Syrusas, V.Gricius, V.Lukoševičius, kartu su Irena Kliobavičiūte; 2015-2021 m.). Foto: N.Tukaj.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

platformos-mentoriai-ewa-effiom-asm-archyvo-nuotr-oceane-ragoucy-v-franchi-nuotr-margarida-waco-u-cerjak-nuotr

EKSPERIMENTŲ PLATFORMA KVIEČIA: Vilniaus ir Paryžiaus miestų architektūros aktualijų tyrimai

2024 kovo 25Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondas kviečia dalyvauti jau 4-ąjį kartą organizuojamoje tarptautinėje mentorystės ir idėjų vystymo programoje, šiemet vyksiančioje tarp Vilniaus ir Paryžiaus. Įgyvendinti tyrimai ir projektai bus

Atviros architektūros savaitgalis

ŽMONĖS KURIANTYS MIESTĄ: 10-ojo atviros architektūros savaitgalio plakato konkursas

2024 sausio 19Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondas rengia 10-ąjį atviros architektūros savaitgalio plakato konkursą, kurio prizas – 1.000 Eur. Šių metų tema – „Žmonės kuriantys miestą“. Atviros architektūros savaitgalio plakato

AF forumas

4-ASIS ARCHITEKTŪROS FONDO FORUMAS: Apie transformuojančią architektūros galią

2023 lapkričio 24Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje vyks 4-asis Architektūros fondo forumas. Šiemet pranešėjai iš Lietuvos ir užsienio nagrinės architektūros užsakymą bei transformuojančią architektūros galią mūsų svajones, poreikius ir norus paverčiančią

Pastatai kalba

PRAKALBINO DRUSKININKŲ ARCHITEKTŪRĄ: Duris atvėrė 15 išskirtinių kurorto pastatų

2023 rugsėjo 27Be komentarųPILOTAS.LT

Ketvirtąjį kartą į mažesnius Lietuvos miestus sugrįžtantis atviros architektūros savaitgalis „Pastatai kalba“ šiemet traukė į Druskininkus – pušynais apsuptą mineralinio vandens kurortą, kuriame druskininkiečiams bei

SODAS 2123

INOVATYVIOS STATYBINĖS MEDŽIAGOS: Nemokama architekto K. De Coomano paskaita

2023 rugsėjo 14Be komentarųPILOTAS.LT

Besidomintys architektūra, antradienio vakarą kviečiami į nemokamą architekto ir tyrėjo Keno De Coomano (Ken De Cooman) paskaitą „Prototipavimo architektūra“. Paskaita skirta architektams, urbanistams ir visiems,

eksperimentinė architektūra

KINTANTYS BŪVIAI: Kūrybinės dirbtuvės besidomintiems Vilniaus architektūra

2023 rugsėjo 4Be komentarųPILOTAS.LT

SODAS 2123 ir Architektūros fondas pakvietė architektus, urbanistus ir visus, besidominčius miestų erdvių pokyčiais į kūrybines dirbtuves „Kintantys būviai: miesto medžiagos ir jų trajektorijos“. Tai

Algimantas Mačiulis

ARCHITEKTAS ALGIMANTAS MAČIULIS: „Kai esi kurorte, norisi būti arčiau gamtos“

2023 rugpjūčio 301 KomentarasPILOTAS.LT

Besitęsiant atviros architektūros savaitgalio „Pastatai kalba. Druskininkai“ pasiruošimo darbams, Architektūros fondas tęsia straipsnių ciklą apie šį Lietuvos kurortinį miestą bei jo architektūrą. Apie miestą, jo

Architektas Ignas Lukauskas

ARCHITEKTAS IGNAS LUKAUSKAS: „Gyvenamoji aplinka formuoja mus kaip asmenybes“ 

2023 rugpjūčio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Rugsėjo 9 ir 10 dienomis vyks atviros architektūros savaitgalis „Pastatai kalba. Druskininkai“. Artėjant Architektūros fondo Druskininkuose organizuojamam pastarajam atviros architektūros renginiui, apie pasiruošimo darbus papasakojo vienas jo

Keliaujančios architektūros dirbtuvės

KELIAUJANČIOS ARCHITEKTŪROS DIRBTUVĖS: Pirmą kartą paskelbtas atviras kvietimas

2023 rugpjūčio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondo projektas „Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ baigia vasaros metu vykusį įprastų keliaujančių dirbtuvių sezoną ir skelbia atvirą kvietimą dviejų projektų Milašaičiuose ir Rudiliuose įgyvendinimui. Tai

Šlavantas

ŠLAVANTAS 2023: Kasmetinio tarptautinio tapytojų plenero dalyvių paroda Druskininkuose

2023 rugpjūčio 7Be komentarųPILOTAS.LT

Kaip ir kasmet, šiemet prie Šlavanto ežero kranto, Lazdijų rajone, Veisiejų seniūnijoje, būrėsi menininkai. Įvykusio kasmetinio tarptautinio tapytojų plenero „Šlavantas 2023“ dalyvių paroda atidaroma Druskininkuose.

Vila Krėvės-g. 4, Druskininkai. Foto: Norbert Tukaj.

KALBINS POILSIO ARCHITEKTŪRĄ: Architektūros savaitgalis rudenį atvyksta į Druskininkus

2023 liepos 12Be komentarųPILOTAS.LT

Rugsėjo 9 ir 10 dienomis vyksiančio atviros architektūros savaitgalio „Pastatai kalba. Druskininkai“ metu renginio organizatoriai kvies grybų pintinę trumpam padėti į šalį. Atsikvėpti ir pajusti

Romualdas Balinskas

TIE KAMBARIAI: Romualdo Balinsko dailės paroda Druskininkuose

2023 kovo 17Be komentarųPILOTAS.LT

M.K.Čiurlionio namuose-muziejuje Druskininkuose atidaroma Romualdo Balinsko dailės paroda. Jo kūrinių vizualinių elementų neišbaigtumas verčia žiūrovą patį pabaigti pasakojimą. Dailininkui tapymo aktas yra lyg ritualas, turintis

Alisa Rūta Stravinskaitė

SIGITO GEDOS ĮKVĖPTA: A.R.Stravinskaitės grafikos darbų paroda Druskininkuose

2023 kovo 13Be komentarųPILOTAS.LT

V.K.Jonyno galerijoje, Druskininkuose atidaroma Alisos Rūtos Stravinskaitės grafikos darbų paroda „Verpetas“. Parodos idėja menininkei gimė norint vizualizuoti pojūčius ir vaizdinius, kuriuos įkvėpė Sigito Gedos kūryba.

SEB bankas

PATOGUMAS BŪTI: 9-tą kartą vyks atviros architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“

2023 kovo 10Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje jau 9-tą kartą iš eilės vyks atviros architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“, kurio ekskursijose apsilankyti kviečiama gegužės 13–14 dienomis. Šiemet duris atvers 60 išskirtinių

Open-House-Athens

OPEN HOUSE EUROPE: Architektūros fondas imasi ambicingo projekto

2023 kovo 1Be komentarųPILOTAS.LT

Kovo pradžia pažymės naujo tarptautinio bendradarbiavimo projekto „Open House Europe“ pradžią. Nauja iniciatyva skatins pažinti kokybišką Europos architektūrą. Siekdamos stiprinti „Open House“ idėją ir tobulinti

Kauno bienalė

VIENU ŠUORU: Lietuvos kultūros taryba paskirstė 1/4 metinio biudžeto

2022 gruodžio 15Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos kultūros taryba (LKT) paskyrė 2023 m. strateginį finansavimą 40 kultūros ir meno organizacijų bei 29 renginiams. Paskirstyta daugiau kaip 5,8 mln. eurų. Tai sudaro

david basulto

„ARCHDAILY“ ĮKŪRĖJAS D.BASULTO: „Matau prasmę geriausios architektūros sklaidoje“

2022 lapkričio 24Be komentarųElena Paleckytė

Šiuo metu Berlyne gyvenantis architektas David Basulto yra lankomiausio pasaulyje architektūros portalo „ArchDaily“ įkūrėjas ir vyriausiasis redaktorius. Šiandien jis kalbės Architektūros fondo organizuojamo pokalbių ciklo

david-basulto

MASTELĮ KEIČIANTI ARCHITEKTŪRA: Pokalbis su „ArchDaily“ portalo įkūrėju D.Basulto

2022 lapkričio 23Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondo projektas „A Pokalbiai“ tęsia savo 29-ąjį pokalbių ciklą „Puikioji klaida“. Šį ketvirtadienį – Čilės architekto, populiaraus portalo „ArchDaily“ įkūrėjo Davido Basulto (David Basulto)

ekologinis nuosmukis

PUIKIOJI KLAIDA: Architektūros kritiko H.Ibelingso pokalbis apie ekologinį nuosmukį

2022 lapkričio 8Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondo projektas „A Pokalbiai“ rengia 29-ąjį pokalbių ciklą, kuriame išskirtiniai pašnekovai siekia atsakyti kas yra puikioji klaida. Šį ketvirtadienį projekto akiratyje – architektūros istoriko

Chaimo Frenkelio vila

PRAKALBINS ŠIAULIŲ ARCHITEKTŪRĄ: Savaitgalį atsivers 15 išskirtinių Saulės miesto pastatų

2022 rugsėjo 20Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondas šį savaitgalį Šiauliuose rengia architektūros šventę. Atviros architektūros savaitgalio „Pastatai kalba. Šiauliai“ metu duris atvers net 15 išskirtinių Saulės miesto pastatų. ATVERS NE

arches-1

TVARIAUSIAS BALTIJOS ŠALYSE: Latvijoje laimėjo „Arches“ projektuotas Druskininkų kompleksas

2022 rugsėjo 15Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūrinės estetikos studijos „Arches“ suprojektuotas viešbutis ir „SPA Amberton Green SPA Druskininkai“ laimėjo 1-ąją vietą tarptautiniame tvarios architektūros konkurse „Sustainability in Architecture Construction and Design

Open House Vilnius 2022

PRASIDEDA „OPEN HOUSE VILNIUS“ Pagrindinė tema – iššūkius sprendžianti architektūra

2022 gegužės 26Be komentarųPILOTAS.LT

Jau šį savaitgalį vyks didžiausia Architektūros fondo organizuojama Vilniaus architektūros šventė – aštuntasis atviros architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“. Šių metų renginio tema – iššūkius

Snow Arena

PARDUODAMA „SNOW ARENA“: Druskininkų savivaldybė paskelbė viešą aukcioną

2022 gegužės 10Be komentarųPILOTAS.LT

Druskininkų savivaldybė paskelbė uždaros slidinėjimo trasos „Snow Arena“ ir jai priskirto valstybinės žemės sklypo – pardavimo aukcioną. Prieš dešimtmetį pradėjusią veikti „Snow Areną“ mėgsta profesionalūs

Algis Uždavinys

PROF. A.UŽDAVINIO 60-MEČIUI: VDA jubiliejinė konferencija Druskininkuose

2022 balandžio 26Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien, balandžio 26-ąją, Druskininkuose rengiama Vilniaus dailės akademijos (VDA) absolvento, dėstytojo ir profesoriaus Algio Uždavinio 60-mečio konferencija. Nuo 10.15 val. šiame renginyje galima dalyvauti virtualiai.

Čiurlionis

ČIURLIONIS SVETUR: Plakatų paroda iš M.K.Čiurlionio namų-muziejaus archyvo

2022 vasario 18Be komentarųPILOTAS.LT

M.K.Čiurlionio kūriniams keliaujant po kitas šalis, sukaupta nemaža šio menininko parodų plakatų kolekcija. Su ja galima susipažinti M.K.Čiurlionio namuose-muziejuje, Druskininkuose veikiančioje parodoje „Čiurlionis svetur“. M.K.Čiurlionio