linos-lapelytes-kurinys-kalba-paryziuje-bourse-de-commerce-rotondoje-nuotr-martynas-norvaisas-3

LINA LAPELYTĖ PARYŽIUJE: „Bourse de Commerce“ rotondoje nuskambės „Kalba“

2024-09-11
PILOTAS.LT

Prestižinio Paryžiaus meno centro „Bourse de Commerce“ rotondoje pristatomas naujas menininkės Linos Lapelytės kūrinys „Kalba“. Bene šimtas menininkės suburtų vietinių paryžiečių vaikų kurs įvietintą gyvą garsinę skulptūrą ir „kalbės“ imituodami gyvūnų skleidžiamus garsus. Tris dienas rengiami kūrinio rodymai žymi 2024-ųjų Lietuvos sezono Prancūzijoje startą ir svarbiausio Paryžiaus rudens festivalio „Festival d’Automne“ atidarymo savaitę.

IŠTRINA VISAS KALBINES NUORODAS
„Nenustoju galvoti, kokiame pasaulyje gyvens ši ir būsimos vaikų kartos, iš kurių skolinamės šią planetą ir sąlyginę jos ramybę. Ką jie išmoks imituoti, ypač dabar, kai ima nykti ne tik gyvūnų rūšys, bet ir žmogiškumas, galimybė susikalbėti“, – menininkė L.Lapelytė svarsto apie naująjį savo kūrinį „Kalba“. Jame – bene šimtas vaikų, mėgdžiojančių gyvūnų garsus ir judančių po prestižinio Paryžiaus meno centro „Bourse de Commerce“ rotondą. Rugsėjo 11, 12 ir 13 dienomis vyksiantys pasirodymai žymi 2024-ųjų Lietuvos sezono Prancūzijoje startą ir svarbiausio Paryžiaus rudens festivalio „Festival d’Automne“ atidarymo savaitę.
Nemažai dėmesio savo kūryboje skyrusi kalbai, pastaruosius kelerius metus L.Lapelytė gilinasi į jos ribotumą. Pasak menininkės, kalba vis dažniau jai atrodo kaip manipuliacijos įrankis, todėl norisi pasvarstyti apie kitus komunikacijos būdus, pavyzdžiui, atidumą ir rūpestį vienas kitu, kitomis gyvybės rūšimis, aplinka.
Šiame, specialiai Paryžiaus rudens festivalio kvietimu sukurtame darbe L.Lapelytė imasi radikalaus gesto ir ištrina bet kokias kalbines nuorodas. Bene šimtas menininkės suburtų vietinių paryžiečių vaikų kurs įvietintą gyvą garsinę skulptūrą ir „kalbės“ imituodami gyvūnų skleidžiamus garsus. L.Lapelytės „Kalba“ tokiu būdu pasakoja apie kalbos nesėkmę, žmonijos trapumą, empatiją, imitaciją kaip mokymosi ir pasaulio pažinimo metodą, negirdimus visuomenės grupių balsus. Iš pirmo žvilgsnio lengvabūdiškas ir laisvas pasirodymas nurodo į dar pilnai nesusiformavusią vaiko savimonę, kuomet „aš“ ir „kitas“ nėra pilnai vienas nuo kito atsiskyrę.

INTERVENCIJA Į UNIKALIĄ PASTATO ARCHITEKTŪRĄ
„Bendradarbiaujame su trimis vietinėmis mokyklomis, o šiame pasirodyme dalyvauja vaikai ir paaugliai nuo 5-erių iki 18 metų amžiaus. Man buvo svarbu, kad matytųsi šis platus vaikystės spektras ir švelnus jų tarpusavio ryšys, rūpestis vienas kitu. Tai kelia svarbių klausimų, kas mūsų visuomenėse telpa į vaiko apibrėžimą, kada „užauga“ jo balsas, kodėl esame linkę vaikiškumą sutapatinti su primityvumu. Taip pat buvo įdomu mąstyti, kaip vaikai patiria gamtą, kokia vis labiau simuliuojama ir urbanizuota susidūrimo su ja patirtis“, – pasakoja menininkė.
Tris vakarus, rugsėjo 11, 12, 13 d. vyksiantį, keturiasdešimties minučių trukmės kūrinį pakviesta rodyti ypatingos akustikos „Bourse de Commerce“ erdvėje, buvusiame XVIII a. prekybos biržos pastate, kurį meno kolekcininkas François Pinault nusprendė išsaugoti ir pertvarkyti, pasitelkiant garsaus japonų architekto Tadao Ando viziją. Nuo 2021-ųjų, kai pastatas ir vėl tapo atviras visuomenei, čia parodas surengė daug garsių pasaulio menininkų.
L.Lapelytės intervencija į unikalią pastato architektūrą – jautri ir efemeriška. Kurdama kone pirmykščio pasaulio, žmogaus, gyvūno kūrimosi provaizdį, menininkė nesufleruoja konkretaus siužeto. Atmosferiškas performansas kviečia įsiklausyti į atpažįstamus ar abstrakčius garsus, iš jų besilipdantį netikėtą, chimerišką balsų chorą. Šią eksperimentinę muzikinę kompoziciją papildo kartu su dizainere Rūta Kiškyte kurta scenografija, kuriai pasitelkiamas pažeme slenkantis rūkas ir vaikiška „statybine medžiaga“ neretai laikomas kartonas. Iš jo pasirodymo dalyviai tarsi kviečiami pasistatyti savo pasaulį.
„Festival d’Automne“ taip pat bus pristatyta pirmoji bendra L. Lapelytės, Vaivos Grainytės, Rugilės Barzdžiukaitės opera „Gero dienos!“ (prodiusuoja „Operomanija“). Venecijos bienalės „Auksinio liūto“ laureačių kūrinys „Saulė ir jūra“ šiame festivalyje parodytas pernai.

L.LAPELYTĖS KŪRYBA PRISTATOMA IR KITUOSE EUROPOS MIESTUOSE
Šiais pasirodymais L.Lapelytės kūrybos pristatymas Prancūzijoje nesibaigia. Nuo rugsėjo 21 d. menininkė kviečia į dilgėlių sodą, kuris bus kultivuojamas visos 17-osios Liono bienalės metu. Tai – kito jos kūrinio „The Mutes“ scenografija. Ypatingo susidomėjimo sulaukusio kūrinio premjera įvyko prieš dvejus metus Paryžiuje, „Lafayette Anticipations“ meno erdvėje. Šįkart Lione pristatoma adaptuota jo versija pavadinimu „The Study of Slope“.
Performatyvioji kūrinio dalis – dainos atliekamos žmonių, neturinčių muzikinės klausos. L.Lapelytės suburti neprofesionalūs atlikėjai savotiškai priešinasi Vakarų muzikos tradicijai, kur neintonavimas laikomas nederamu. Dilgėlės čia pasitelkiamos kaip tokių dainininkų parabolė – nepaisant gydomųjų savybių dilgėlės laikomos piktžolėmis. Šiuo sugretinimu menininkė siekia užginčyti kategorišką skirstymą ir pakeisti jį gebėjimu priimti kitą. Taip pat Liono bienalėje bus eksponuojama filmuota Paryžiuje įvykusio kūrinio „Kalba“ versija, o bienalės uždaryme gyvai jį pakartos Liono vaikai.
Tuo metu iki spalio 30 d. Marselyje, „La Traverse“ meno erdvėje veikiančioje parodoje „Dryads of Cosquer“ (kuratorės Merilin Talumaa (EE) ir Justė Kostikovaitė (LT)), pristatoma L.Lapelytės audiovizualinė instaliacija „Kas nutinka žuviai po mirties?“ (2021).
Taip pat šiuo metu menininkės kūrinius galima išvysti ir išgirsti Miunchene, kur iki rugsėjo 30 d. mieste eksponuojama skulptūra „Copper Lick“ (liet. „Vario lyžis“). Rugsėjo 27, 28 ir spalio 2, 3 dienomis Štutgarto „Rampe“ teatre vyks „The Study of Slope“ pasirodymai, o lapkritį vyksiančio vieno svarbiausių 47-ojo Europos naujosios muzikos festivalio „Huddersfield“ (Jungtinė Karalystė) programoje L. Lapelytė dalyvaus kaip reziduojanti kompozitorė ir pristatys savo muzikinės kūrybos retrospektyvą.
Lina Lapelytė (g. 1984) – menininkė, muzikantė ir kompozitorė. Jos kūryba pagrįsta performansu su daug nuorodų į populiariąją kultūrą, lyčių stereotipus bei nostalgiją. Į savo darbus ji įtraukia profesionalius atlikėjus ir mėgėjus, atliekančius skirtingų žanrų, pavyzdžiui, populiariosios muzikos ar operos, kūrinius. Dainavimas tampa kolektyviniu ir emociškai intensyviu įvykiu, keliančiu klausimų apie pažeidžiamumą ir nutildymą.
Titulinė nuotrauka: Linos Lapelytės kūrinys „Kalba“ Paryžiuje, „Bourse de Commerce“ rotondoje. Foto: Martyno Norvaišo.
Parengta pagal pranešimo žiniasklaidai informaciją.

Linos Lapelytės kūrinys „Kalba“ Paryžiuje, „Bourse de Commerce“ rotondoje. Foto: Martyno Norvaišo.

Linos Lapelytės kūrinys „Kalba“ Paryžiuje, „Bourse de Commerce“ rotondoje. Foto: Martyno Norvaišo.

Linos Lapelytės kūrinys „Kalba“ Paryžiuje, „Bourse de Commerce“ rotondoje. Foto: Martyno Norvaišo.

Linos Lapelytės kūrinys „Kalba“ Paryžiuje, „Bourse de Commerce“ rotondoje. Foto: Martyno Norvaišo.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

linos-lapelytes-kurinys-kalba-paryziuje-bourse-de-commerce-rotondoje-nuotr-martynas-norvaisas-3

LINA LAPELYTĖ PARYŽIUJE: „Bourse de Commerce“ rotondoje nuskambės „Kalba“

2024 rugsėjo 11Be komentarųPILOTAS.LT

Prestižinio Paryžiaus meno centro „Bourse de Commerce“ rotondoje pristatomas naujas menininkės Linos Lapelytės kūrinys „Kalba“. Bene šimtas menininkės suburtų vietinių paryžiečių vaikų kurs įvietintą gyvą

platformos-mentoriai-ewa-effiom-asm-archyvo-nuotr-oceane-ragoucy-v-franchi-nuotr-margarida-waco-u-cerjak-nuotr

EKSPERIMENTŲ PLATFORMA KVIEČIA: Vilniaus ir Paryžiaus miestų architektūros aktualijų tyrimai

2024 kovo 25Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondas kviečia dalyvauti jau 4-ąjį kartą organizuojamoje tarptautinėje mentorystės ir idėjų vystymo programoje, šiemet vyksiančioje tarp Vilniaus ir Paryžiaus. Įgyvendinti tyrimai ir projektai bus

Saulė ir jūra

NUSKAMBĖS IR GIMTAJAME KAUNE: Dainuojantis paplūdimys trumpam įsikurs BLC verslo centre

2023 lapkričio 30Be komentarųPILOTAS.LT

Paskelbus apie šiuolaikinės operos-performanso „Saulės ir jūros“ rodymus Vilniaus taksi parke – dėmesys šiam kūriniui neslobsta. Trečią gruodį iš eilės šiuolaikinės operos-performanso gastrolių metai užbaigiami

Opera-performansas „Saulė ir jūra“ (R.Barzdžiukaitė, V.Grainytė, L.Lapelytė) Vilniaus taksi parke, 2021 m. Foto: @PILOTAS.LT

DAINUOJANTIS PAPLŪDIMYS NEBLANKSTA: Pasaulį pakerėjusi opera-performansas grįžta į Vilnių

2023 lapkričio 10Be komentarųPILOTAS.LT

Šalies vardą pasaulyje garsinanti menininkių Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės šiuolaikinė opera-performansas „Saulė ir jūra“ tęsia jau tradicija tampantį sugrįžimą į Lietuvą prieš

Gaja ir Kronas, J.Rancevienė.

LIETUVIŠKA PARODA STRASBŪRE: J. ir A. Rancevų kūriniai pristatomi Europos Tarybos rūmuose

2023 spalio 30Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Strasbūre, Europos Tarybos rūmuose yra atidaroma jungtinė tapytojos, iliustratorės ir piešinių autorės Jurgitos Rancevienės kūrinių ir juvelyro Arvydo Rancevo kurtų papuošalų paroda „YΓΙΘΑ“. Menininkų

Georges Pompidou centras

JUBILIEJUS STATYBINIUOSE PASTOLIUOSE: G.Pompidou centras užsidarys 5 metų rekonstrukcijai

2023 gegužės 23Be komentarųPILOTAS.LT

Vienas šiuolaikinio Prancūzijos sostinės simbolių – Žoržo Pompidu (Georges Pompidou) centras – po Paryžiais olimpinių žaidynių užsidarys rekonstrukcijai, kuri truks net 5 metus. Tokia žinia neseniai

Išrinko gražiausius lietuviškus pavadinimus

TARPTAUTINĖ KALBOS DIENA: Apdovanojo už gražius lietuviškus pavadinimus

2023 vasario 21Be komentarųPILOTAS.LT

Vasario 21-ąją, Tarptautinės gimtosios kalbos dieną, Kultūros ministerijoje apdovanoti gražius lietuviškus įmonių pavadinimus išsirinkę vadovai. Valstybinė kalbos inspekcija jau penkioliktus metus rengia Gražiausių įmonių pavadinimų konkursą, kurio tikslas –

Foto: ©PILOTAS.LT

LIETUVOS SEZONAS PRANCŪZIJOJE: Skelbiamas renginių programos idėjų konkursas

2023 vasario 10Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos kultūros institutas ir Prancūzų institutas skelbia ilgai lauktą idėjų konkursą Lietuvos sezonui Prancūzijoje 2024 m. Atrinktos projektų idėjos taps sezono kultūros renginių programa, kurią

Opera-performansas „Saulė ir jūra“ (R.Barzdžiukaitė, V.Grainytė, L.Lapelytė) Vilniaus taksi parke, 2021 m. Foto: @PILOTAS.LT

„SAULĖ IR JŪRA“ SUGRĮŽTA: Lietuvos vardą garsinanti opera-performansas vėl skambės Vilniuje

2022 lapkričio 10Be komentarųPILOTAS.LT

Pasaulyje Lietuvos vardą jau trejus metus garsinanti „Saulė ir jūra“ vėl skambės namuose. Menininkių Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės tarptautinio garso kūrinys šiemet

FITE

ŠIUOLAIKINĖ TEKSTILĖ PRANCŪZIJOJE: Pristatomi 15-kos Lietuvos kūrėjų darbai

2022 rugsėjo 22Be komentarųPILOTAS.LT

Prancūzijos mieste Klermon-Ferane vykstantis tarptautinis šiuolaikinės tekstilės festivalis FITE (Le Festival International des Textiles Extraordinaires) pažymi 10-mečio jubiliejų. Festivalio pagrindinėje parodoje „IMAGINE!“ pristatoma net 15-kos

mekas_fr_220800_e01_xxx

JONAS MEKAS 100: Renginių ciklas brangiojoje Pietų Prancūzijoje

2022 rugpjūčio 25Be komentarųPILOTAS.LT

Jonui Mekui itin brangi Pietų Prancūzija šią savaitę pradeda švęsti jo 100-metį. Vyks parodos, filmų peržiūros, poezijos vertimo į prancūzų kalbą dirbtuvės, garso menininko Arturo

Eiffelio bokštas

VIENINGOS EUROPOS VIZIJA: Prancūzijoje ruošiamas Lietuvos kultūros sezonas

2022 liepos 13Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuva 2024-aisiais ketina surengti kultūros sezoną Prancūzijoje, kuriuo bus siekiama supažindinti šios šalies visuomenę su Lietuvos profesionaliuoju menu ir kultūra, skatinti kultūrinį bendradarbiavimą ir stiprinti

Villa M (arch. „Triptyque Architecture“ , diz Ph.Starck).

PASTATAS IŠ ATEITIES: Gamtinės architektūros manifestas Paryžiuje

2022 gegužės 5Be komentarųPILOTAS.LT

Firma „Triptyque Architecture“ (Prancūzija/Brazilija) Paryžiuje neseniai suvienijo jėgas su garsiu dizaineriu Philippe’u Starcku. Šio bendradarbiavimo rezultatas –  ateities pastatas „Villa M“ su „gydančiuoju“ fasadu bei namų

Prancūzmetis

PRANCŪZMEČIO TYRIMAI: Paroda Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje

2022 sausio 19Be komentarųPILOTAS.LT

Klaipėdos krašto dienos proga Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje atidaryta paroda „Klaipėdos krašto klausimas Prancūzijos archyviniuose šaltiniuose“. Prancūzų valdymo Klaipėdos krašte istorijai skirtoje parodoje pristatoma nauja

Paryžiaus Dievo motinos katedra prieš gaisrą. Foto: ©PILOTAS.LT

„DISNEYZACIJA“ NEIŠGASDINO: Paveldosaugininkai pritarė Notre Dame interjero naujinimui

2021 gruodžio 14Be komentarųPILOTAS.LT

Prancūzijos paveldosaugininkai pritarė garsiosios Paryžiaus Dievo motinos katedros (Notre-Dame de Paris) kontraversiškiems interjero naujinimo planams. Vis dėlto daugelis Prancūzijos meno ir kultūros autoritetų tame įžvelgia „disneyzacijos“

Saulė ir jūra

„AUKSINIO LIŪTO“ LAUREATĖS: Garsioji „Saulė ir jūra“ pagaliau Lietuvoje

2021 lapkričio 30Be komentarųPILOTAS.LT

Prestižiniu Venecijos meno bienalės „Auksiniu liūtu“ apdovanota ir sėkmingai po pasaulį keliaujanti „Saulė ir jūra“ pagaliau skambės ir Lietuvoje. Menininkių Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir

Tour Triangle

DUOTAS STARTAS: Paryžiuje pradedamas statyti kontroversiškasis dangoraižis „Tour Triangle“

2021 lapkričio 225 KomentaraiAlmantas Bružas

Uždelsus daugiau nei 10-metį, Paryžiuje pradedamas statyti kontroversiškasis trikampis dangoraižis „Tour Triangle“. Žinomos šveicarų architektūros studijos „Herzog & de Meuron“ suprojektuotas 180 metrų aukščio statinys

Saulė ir jūra

PASAULINIS TURAS TĘSIASI: Lietuviška opera-performansas keliauja po Ameriką

2021 rugsėjo 20Be komentarųPILOTAS.LT

„Auksiniu liūtu“ Venecijos bienalėje įvertinta menininkių Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės opera-performansas pasaulinį turą tęsia už Atlanto. Rugsėjį ir spalį po Jungtines Amerikos

„Saulė ir jūra“ (R.Barzdžiukaitė, V.Grainytė, L.Lapelytė) Romos teatre „Teatro Argentina“.

SAULĖ IR JŪRA ROMOJE: Dėl lietuviškos operos pertvarkė istorinį teatrą

2021 liepos 1Be komentarųPILOTAS.LT

Menininkių Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės kūrinys „Saulė ir jūra“ sugrįžo į saulėtąją Italiją. Prieš dvejus metus opera-performansas skambėjo Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje,

MAD by MEIA

PIRMASIS PRANCŪZIJOJE: Atidarytas Lietuvos baldų gamintojų jungtinis salonas

2021 birželio 14Be komentarųPILOTAS.LT

Overnės-Rono-Alpių regione, Prancūzijoje neseniai atidarytas pirmasis Prancūzijoje Lietuvos baldų gamintojų jungtinis salonas „MAD by MEIA“. Kaip praneša LR Užsienio ministerija, birželio 11 dieną Lietuvos baldų

Thierry Dalat

ŽMOGUS IR ŽUVIS: Kaune atidaroma Lietuvos ir Prancūzijos dailininkų paroda

2021 birželio 14Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno paveikslų galerijoje atidaroma Lietuvos ir Prancūzijos dailininkų paroda „Žmogus ir Žuvis“. Tai daugiabriaunė grupinė Prancūzijos ir Lietuvos menininkų paroda, kurioje jie analizuoja atgimimo, atsinaujinimo,

Reiulf Ramstad Arkitekter

14 ELZASO NAMUKŲ: Skandinaviškos tradicijos žengia į Prancūziją

2021 sausio 264 KomentaraiPILOTAS.LT

Norvegų architektas Reiulfo Ramstado (Reiulf Ramstad) pabandė į Prancūziją perkelti šiek tiek šiaurietiškų architektūros bei poilsiavimo tradicijų. Pagal jo firmos projektą Prancūzijos Elzaso regione neseniai

Menininkai kaip mokslininkai

PRO MOKSLININKŲ AKINIUS: Žinomų Lietuvos menininkų pamokos moksleiviams

2020 gruodžio 16Be komentarųPILOTAS.LT

Žinomi Lietuvos menininkai bei jų duetai moksleiviams ir mokytojams iki metų pabaigos pristatys 10 video pamokų, kurios siūlo į meną žvelgti pro mokslininkų akinius. „Menininkai

Pompidou meno centras

SUDOMINO MENO ELITĄ: Pompidou meno centras įsigijo D.Narkevičiaus kūrinių

2020 lapkričio 9Be komentarųPILOTAS.LT

Kaip praneša LR Kultūros atašė, didžiausias Europos modernaus meno muziejus „Centre Pompidou“ įsigijo 2 skulptoriaus ir kino kūrėjo Deimanto Narkevičiaus darbus – „Kartą XX amžiuje“

Manifesta 13

MANIFESTA 13: Baltijos šalių meno projektas „Roots to Routes“ Marselyje

2020 rugpjūčio 26Be komentarųPILOTAS.LT

Marselyje prasideda Europos meno bienalė „Manifesta 13“, kurios paralelinių renginių programoje – Baltijos šalių meno projektas „Roots to Routes“. Jį sudaro dvi parodos, performansai, video