Traumnovelle

ERDVĖS POLITIKA: Simpoziumas nagrinės architektūros santykį su politika

2022-09-27
PILOTAS.LT

Vilniuje rengiamas simpoziumas „Erdvės politika“. Lietuvos ir užsienio menininkai, architektai, skirtingų sričių tyrėjai ir praktikai kvies drauge nagrinėti, kaip erdvės kūrimas persipina su politiniais klausimais. 4 dienų programoje – filmų peržiūros, ekskursijos, paskaitos, naujų kūrinių pristatymai, koncertai ir kt.

APIE ERDVĘ IŠ SKIRTINGŲ PERSPEKTYVŲ
Rugsėjo 29 – spalio 2 dienomis kultūros komplekse „SODAS 2123“ (Vitebsko g. 23, Vilnius) vyks simpoziumas „Erdvės politika“.Pasirinkę simpoziumo formatą, kuratoriai Vilius Balčiūnas, Gabrielė Černiavskaja ir Martynas Germanavičius pristato gausią, disciplinų ribas peržengiančią 4 dienų renginių programą, kurioje kiekvienas turėtų atrasti sau artimą veiklos rūšį. Kuratoriai siūlo 5 temines ašis, kurių kiekviena suteiks galimybę tiek pasyviai stebėti, klausytis, tiek aktyviai įsitraukti.
Erdvės ir pastatai yra mūsų kolektyvinių susitarimų, taisyklių ir svajonių projekcijos. Vis dėlto Lietuvoje dėmesys dažniau sutelkiamas į estetinius ar funkcinius architektūros aspektus, tarsi pamirštant politiškumą. O šis daro kartais tiesioginę, kartais mažiau akivaizdžią įtaką sprendimams visuose masteliuose – nuo gyvenamojo kambario iki geopolitinių teritorijų.
Miesto audinys yra dinamiškas, jo pokyčius lemia ekonominiai, kultūriniai, ideologiniai ir kiti faktoriai. Be akylesnio žvilgsnio jie gali likti deramai neįvertinti. Tarptautiniame akademiniame lauke architektūros ir politikos santykio tyrinėjimai įgyja vis didesnę reikšmę. Šių klausimų aktualumas pastebimas ir skirtingų sričių kūrėjų praktikose, tad simpoziumo kuratoriai mąstyti apie ir patirti erdvę ragins iš skirtingų perspektyvų.

DALYVAUS DAUGIAU NEI 20 MENININKŲ IR MOKSLININKŲ
4 dienų renginių tinklelis ženklinamas 5 teminėmis ašimis: „Erdvės vienetas ir jo sudedamoji“, „Bendro gyvenimo mikropolitika“, „Už mūsų namų sienų“, „Miestas ir vaizduotė“ bei „Geopolitinės erdvės“. Jose  – išskirtinis dėmesys stalui kaip objektui, globalios rinkos iššūkiai, erdvę prisijaukinti padedančios socialinės praktikos bei kolektyvinė vaizduotė. Daugiau kaip dvidešimt menininkų ir mokslininkų iš Lietuvos ir užsienio kvies pažvelgti į Vilniaus praeitį, sapnuoti, fantazuoti ir žaisti apie miestų ateitį, per maistą, garsą ir pasivaikščiojimus ieškoti iš tiesų veikiančių bendruomenės telkimo formų.
Kitąmet bus švenčiamas 700-asis Vilniaus jubiliejus – per tiek laiko susiformavo ir nusistovėjo šimtmečiais miestiečių mintų gatvių struktūra, upių ir landšafto sąlygojamas urbanistinis peizažas, tačiau kiekvienas laikotarpis mieste palieka savo architektūrinius ženklus. Tad svarbi ir pati „Vilnius 700“ remiamo „Erdvės politikos“ simpoziumo lokacija – 2019 m. Rasų kolonijoje atidarytas daugiafunkcinis kompleksas „SODAS 2123“ užpildė kultūrinį mikrorajono vakuumą. Istoriškai šioje teritorijoje plytėjo miesto sodai, o išlikusiuose pastatuose buvo įsikūrusi mokykla-internatas, taigi dabartinio komplekso bendruomenė daug dėmesio skiria apylinkių specifikai.

SIMPOZIUMĄ PRATĘS PARODA
Daugeliui gerai pažįstamų XX a. mikrorajonų veidą renginyje pristatys Povilas Vincentas Jankūnas. Jo „Mikrorajonas“ – utopinio miesto planavimo žaidimas, perkeliantis į negailestingą sovietinės Lietuvos blokinių namų statybų įkarštį. Simpoziume netruks ir pranešimų, diskusijų. Vienoje jų apie alternatyvų požiūrį į planavimo procesus, pavyzdžiui, pasitelkiant kūrybiškas dalyvavimo formas, saviorganizaciją, paskaitoje pasakos šiuo metu Berlyne gyvenanti Leona Lynen. Klodiana Millona ir Yuan Chun Liu, remiantis (etno)grafiniais tyrimais, gilinsis į įvairias bendro gyvenimo formas ir jų politiką – nuo lovos iki miesto. Vieną opiausių šiandienos temų – energetikos politiką – palies Traumnovelle (Léone Drapeaud, Johnny Leya), nagrinėsiantys energijos gamybos infrastruktūros ateitį, jos simbolinį ir net pilietinį vaidmenį mūsų civilizacijai.
Laiko prasme simpoziumą pratęs galerijoje „Atletika“ (Vitebsko g. 23, Vilnius) eksponuojama paroda. Joje iki spalio 16 d. bus galima susipažinti su dalyvių tyrimais ir meno kūriniais. neretai įtraukiančius kontrastingu mastelio patyrimu.  Vytautas Gečas specialiai „Erdvės politikai“ sukūrė naują kūrinį „Stalas“, o stalo kaip savotiško furšeto, maisto ritualų erdvę kūrybinėse dirbtuvėse atskleis menininkas Erik Vojevodin. Fotožurnalistas Benas Gerdžiūnas Sirijos kurdų bendruomenėje atliko fotodokumentinį-antropologinį tyrimą apie naujo valstybės modelio galimybę. Tai – tik keli erdvės politikos klausimų narpliojimo pavyzdžiai. Parodoje eksponuojami simpoziumo dalyvių kūriniai ir tyrimai skatins plėsti diskusijoms atviro miesto sampratą.

VAKARAMS – FILMŲ IR MUZIKOS PROGRAMA
Siekiant pasiūlyti kuo platesnę veiklų ir patirčių programą, „Erdvės politiką“ kas vakarą uždarys į kuratorių ašis nesuverti, tačiau individualią temos interpretaciją atveriantys filmai ir muzikiniai pasirodymai.
Mantės Valiūnaitės sudarytoje vaidybinių filmų programoje bus galima pamatyti du Paryžiuje besiblaškančius asmenis (Jacques Tati „PlayTime“, 1967), žmogaus kūno, kaip visa ko mato, istoriją (Sasha Litvintseva, Beny Wagner „Constant“, 2022), išradingo architekto akistatą su nekilnojamojo turto vystytojais (Oleksiy Radynski „Infinity According to Florian“, 2022) bei improvizaciją su preciziškumu, poetiškumą su humoru unikaliai derinusio Bert Haanstra trumpametražių filmų (1950–1983) rinkinį.
Muzikinėje dalyje, kuruotoje Beno Trakimo, įspūdžių pilnas dienas palydės grupių „Ambulance on Fire“, „Roudtraxx“, „Kanalizacija“, „Puppystyle“ (Jelisejav & Šarūnė), Certo (Artūro Čertovo), Ugnės Uma, Simono Nekrošiaus bei Visvaldo Morkevičiaus pasirodymai.
Simpoziumo renginiai vyks anglų kalba. Visa programa – nemokama. Į kai kurias kūrybines dirbtuves reikalinga išankstinė registracija.
Simpoziumo ir parodos dalyviai: V.Gečas, A.Čertovas, K.Millona, Y. Chun Liu, R.Antanavičiūtė, M.Drėmaitė, A.Ropolas, A.Hinterbrander, J.Illigmann, P.V.Jankūnas, M.Beliavska, L.Koseda, K.Krasauskaitė, P.Dž.Meižis, O.Radynski, G.Verikaitė, A.Česnauskytė, L.Lynen, „Traumnovelle“ (L.Drapeaud, J.Leya), B.Gerdžiūnas, A.Grišinas, A.Bielskis, B.Haanstra, O.Lozuraitytė-Išorė, P.Išora-Lozuraitis, E.Vojevodin.
Projektas yra Vilniaus 700-ojo jubiliejaus programos dalis. Organizatorius – SODAS 2123. Partneriai – Architektūros fondas, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga, Vilniaus dokumentinių filmų festivalis. Kuratoriai – M.Germanavičius, V.Balčiūnas, G.Černiavskaja. Filmų programos kuratorė – Mantė Valiūnaitė. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vyriausybės kanceliarija, Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos kino centras prie Kultūros ministerijos.

Titulinė nuotrauka: „Traumnovelle“ kuruotas „Eurotopie“ pavilijonas Venecijos architektūros bienalėje 2018 m. Foto: Philippe-Braquenier.

Haus der statistik. Foto: Nils Koenning.

Haus der statistik. Foto: Nils Koenning.

Ištrauka iš multimedia tyrimo apie Rožavos komūnas. Foto: Benas Gerdžiūnas

Ištrauka iš multimedia tyrimo apie Rožavos komunas. Foto: Benas Gerdžiūnas.

epo_baneris_300x250

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

aleksotas

MIESTO HEGZAMETRAS: Miglės Kosinskaitės ir Peeterio Krosmanno paroda Kaune

2023 lapkričio 8Be komentarųPILOTAS.LT

Kiek laiko reikia „prisimatuoti“ miestą? Pažinti jo specifiką, įsilieti į sociumą, užsiauginti prisiminimus… Šešeri metai – tiek laiko menininkų pora gyvena ir kuria Kaune (gr.

Panevėžio tarptautinis keramikos simpoziumas

KERAMIKOS SIMPOZIUMO KULMINACIJA: Panevėžyje atidaroma tarptautinė paroda

2023 rugsėjo 29Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Panevėžio miesto dailės galerijoje atidaroma XXIV Panevėžio tarptautinio keramikos simpoziumo paroda. Simpoziume dalyvauja 8 keramikai iš Lietuvos, Brazilijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Ukrainos, Taivano ir

Kintantys būviai

KINTANTYS BUVIAI: Architektūros dirbtuvių baigiamasis renginys

2023 rugsėjo 22Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien, rugsėjo 22 dieną kultūros komplekse SODAS 2123 vyks architektūros dirbtuvių „Kintantys būviai“ baigiamasis renginys. Bus pristatyti kūrybinis procesas bei rezultatas, „kuidas.works“ architektų iš Estijos

SODAS 2123

INOVATYVIOS STATYBINĖS MEDŽIAGOS: Nemokama architekto K. De Coomano paskaita

2023 rugsėjo 14Be komentarųPILOTAS.LT

Besidomintys architektūra, antradienio vakarą kviečiami į nemokamą architekto ir tyrėjo Keno De Coomano (Ken De Cooman) paskaitą „Prototipavimo architektūra“. Paskaita skirta architektams, urbanistams ir visiems,

eksperimentinė architektūra

KINTANTYS BŪVIAI: Kūrybinės dirbtuvės besidomintiems Vilniaus architektūra

2023 rugsėjo 4Be komentarųPILOTAS.LT

SODAS 2123 ir Architektūros fondas pakvietė architektus, urbanistus ir visus, besidominčius miestų erdvių pokyčiais į kūrybines dirbtuves „Kintantys būviai: miesto medžiagos ir jų trajektorijos“. Tai

Klaipėdos portretas

KLAIPĖDOS PORTRETAS: Valdo Jenciaus fotoparoda Panevėžyje

2023 rugpjūčio 30Be komentarųRasytojas

Šiandien Panevėžio miesto dailės galerijos skyriuje, Fotografijos galerijoje pradeda veikti Valdo Jenciaus fotografijų paroda „Klaipėdos portretas“. Nuo rugpjūčio 30 dienos (trečiadienio) Panevėžio miesto dailės galerijos

Šamotinis molis

DIDELIO MASTELIO IDĖJOMS: XXIV Panevėžio tarptautinis keramikos simpoziumas

2023 rugpjūčio 28Be komentarųPILOTAS.LT

Rugsėjo pradžioje Panevėžyje rengiamas tradicinis tarptautinis keramikos simpoziumas. Renginyje šįkart dalyvaus ir iš šamotinio molio kurs 8 Lietuvos bei užsienio šalių menininkai. Vyks nemokami renginiai.

Šiluva

NUO PAVELDO LINK ŠVENTENYBĖS: Dr. Kastyčio Rudoko paskaitų ir diskusijų ciklas Šiluvoje

2023 liepos 14Be komentarųPILOTAS.LT

Gyvename laikotarpiu, kuomet materialios prigimties vartojimas, malonumai ir pagundos užgožia tikrosios prasmės ieškojimą. Žmogus dažnai siekia laimingo, o ne prasmingo gyvenimo. Juo labiau – mūsų

ŠMC vaikų stovykla

ŽAIDIMŲ AIKŠTELĖ: ŠMC dienos stovyklos 11–14 metų moksleiviams

2023 birželio 20Be komentarųPILOTAS.LT

Šiuolaikinio meno centras (ŠMC) šią vasarą pakvietė 11–14 metų moksleivius ir moksleives į kūrybines dienos stovyklas. Šiemet užsiėmimai vyks kultūros komplekse SODAS 2123, kur studijose

Stokholmas

DARNŪS IR GYVYBINGI MIESTAI: Aktualus pranešimas ir parodos atidarymas Klaipėdoje

2023 kovo 3Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Lietuvos architektų sąjungos Kauno apskrities organizacijos (LASKAO) salėje rengiamas parodos „Darnūs Šiaurės šalių miestai“ atidarymas bei urbanistų studijos PUPA ⁄ Life over space pranešimo

Biržų audiogidas

ĮGARSINO BIRŽŲ GIDĄ: Perteikia kompleksinį miesto ir rajono paveikslą

2022 gruodžio 7Be komentarųPILOTAS.LT

Informacinio raštingumo draugija neseniai išleido Biržų miesto garsinį gidą. Audiogide pristatomas kompleksinis miesto ir rajono paveikslas, viename tome sutalpinant skirtingų miesto realybių pjūvius – meno,

Lenkų grafika

LENKŲ GRAFIKOS ERDVĖS: Grafikos paroda galerijoje „Kairė-dešinė“

2022 gruodžio 5Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ atidaroma lenkų grafikos paroda „Grafikos erdvės. Grafika erdvėje“. Iš dvimatės plokštumos į trimatę erdvę ištrūkusi grafika persipina su skaitmeninėmis

Traumnovelle

ERDVĖS POLITIKA: Simpoziumas nagrinės architektūros santykį su politika

2022 rugsėjo 27Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje rengiamas simpoziumas „Erdvės politika“. Lietuvos ir užsienio menininkai, architektai, skirtingų sričių tyrėjai ir praktikai kvies drauge nagrinėti, kaip erdvės kūrimas persipina su politiniais klausimais.

Aistė Rakauskaitė

ATSISVEIKINIMAS: Pasakojimų apie architektūrą konkurso „Namai“ paskutinis akordas

2022 birželio 30Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondo platformos „Aikštėje“ kuruoto atviro pasakojimų apie architektūrą konkurso „Namai“ paskutinėje mikro parodoje pristatomas Aistės Rakauskaitės fotografijų ciklas ir tekstas „Atsisveikinimas“. Autorė jame kviečia

Fotografų simpoziumas Nidoje

SUSITIKTI FOTOGRAFIJĄ: Prasidėjo 45-asis Nidos fotomenininkų simpoziumas

2022 gegužės 12Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien prasideda 45-asis Nidos fotomenininkų simpoziumas „NIDA. Sutikti fotografiją“. Pirmieji ilgamečio tarptautinio renginio akcentai Nidoje jau keleri metai pažymi ir naujo sezono pradžią Kuršių nerijoje.  

Skulptūrinių instaliacijų sodas „2123” (arch. P.Išora, O.Lozuraitytė). Foto: V.Červiakov.

SKULPTŪRINIŲ INSTALIACIJŲ SODAS: Uždara Vilniaus erdvė atsivėrė miesto gyvenimui

2021 gruodžio 20Be komentarųPILOTAS.LT

Nauja traukos erdvė Vilniuje gimė tarp Rasų, Markučių ir Užupio – Vitebsko ir Drujos gatvių sankirtoje architektai ir menininkai įkūrė skulptūrinių instaliacijų sodą „2123“ . Kultūrinio

krzysztof franaszek

PAGAUTIEJI PAVIRŠIAI: K.Franaszeko paralelės tarp miesto erdvės ir kosmoso

2021 lapkričio 26Be komentarųPILOTAS.LT

Galerijoje (AV17) atidaroma menininko Krzysztofo Franaszeko paroda „Pagautieji paviršiai“. Parodos pavadinimas – atspirties tašku menininkui tapęs kosmologijos terminas, apibūdinantis juodosios skylės paviršių, kuris dėl savo

Diskusija

ARCHITEKTŪROS POLITIKOS VIZIJA: Inicijuojama vieša diskusija

2021 lapkričio 241 KomentarasPILOTAS.LT

Lietuva yra viena iš nedaugelio Europos sąjungos šalių, neturinčių savo architektūros politikos. Lietuvos architektų sąjunga, kaip nepriklausoma architektų asociacija, inicijuoja viešą diskusiją apie galimą Lietuvos

forum_af_211000_e01_xxx

ARCHITEKTŲ AGENTIŠKUMAS: Architektūros fondo forumas ir diskusija

2021 spalio 20Be komentarųPILOTAS.LT

2-trą kartą vyksiantis Architektūros fondo forumas pakvietė architektūros lauke aktyviai veikiančius kūrėjus bei tyrėjus ir visus architektūros entuziastus į įkvepiantį ir turiningą susitikimą. Vyks įvairūs

Architektūros fondo forumas

ARCHITEKTŪROS FONDO FORUMAS: Atviras kvietimas pranešimams ir pristatymams

2021 spalio 15Be komentarųPILOTAS.LT

Antrą kartą vyksiantis Architektūros fondo forumas ir vėl kviečia architektūros lauke aktyviai veikiančius kūrėjus bei tyrėjus ir visus architektūros entuziastus į įkvepiantį ir turiningą susitikimą.

meno doktorantūra

PERFORMATYVUS KONGRESAS: 120 menininkų ir mokslininkų tiria pasaulį

2021 spalio 12Be komentarųPILOTAS.LT

Pirmas toks performatyvus meninio tyrimo kongresas Lietuvoje pristatys kaip 120 įvairių disciplinų menininkų ir mokslininkų tiria pasaulį. KVIES PRISIJUNGTI VISUOMENĘ Šį ilgąjį savaitgalį Vilniuje susitiks

Kūrybiška vietokūra

KŪRYBIŠKA VIETOKŪRA: Renginių serijos „Kultūros sodas“ pirmoji diskusija

2021 birželio 11Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga ir Architektūros fondas kartu organizuoja renginių serijos „Kultūros sodas“ pirmąją diskusiją „Kūrybiška vietokūra“. Šiuo renginiu bus įkontekstintas jau kitą dieną

5-asis Juodkrantės smėlio skulptūrų simpoziumas „Kuršininkų žemė“.

KURŠININKŲ ŽEMĖ: Įvyko 5-asis Juodkrantės smėlio skulptūrų simpoziumas

2021 birželio 8Be komentarųPILOTAS.LT

Kuršių Nerijoje, Juodkrantėje įvyko jau 5-asis tarptautinis Juodkrantės smėlio skulptūrų simpoziumas „Kuršininkų žemė“. Manoma, kad smėlio skulptūromis poilsiautojai galės džiaugtis visą sezoną iki pat šalnų.

NEOM

URBANISTINĖ LINIJA: Dykumoje kuriamas 170 kilometrų ilgio miestas

2021 sausio 189 KomentaraiPILOTAS.LT

Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas neseniai pristatė itin ambicingą koncepciją per 100 mylių ilgio linijinio miesto, pavadinto „The Line“ (liet. „Linija“). Tai bus

Nerealizuoti svajonių miestai

SVAJONIŲ MIESTAI: 4-asis respublikinis mokinių piešinių konkursas

2020 spalio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Jau ketvirtus metus iš eilės vykstantis respublikinis konkursas pakvietė 7-12 klasių mokinius kurti monochrominius piešinius tema „Nerealizuoti svajonių miestai“. Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetas kartu