Kauno ąžuolynas

KAUNIEČIAI SUKILO PRIEŠ MYLMERĄ: Brutaliam parkingui ne vieta istoriniame Ąžuolyne

2021-02-10
Audrys Karalius

2021-ųjų vasario 2-oji neabejotinai pateks į Kauno istoriją, kaip miesto savivaldybės ciniškos politikos ir miestiečių sukilimo diena.

Kauniečius papiktino paviršutiniška, trumparegiška ir visvaldiška miesto valdžios pozicija. Be jokios išankstinės informacijos, alternatyvų paieškos ar diskusijų – Kauno miesto taryba atsainiai pareiškė, jog bankrutavusio medelyno “Magnus” 3,35 hektarų sklypą Ąžuolyno parko pakraštyje (Vydūno al.4) nutarta paimti „visuomenės reikmėms 1.950 vietų parkingui įrengti“. Balsuota: už – 20, prieš – 8, susilaikė – 9.

Visuomenė liko be žado. Be jokių konsultacijų visuomenės vardu imta ir nutarta, jog jai nebereikia šimtamečio Ąžuolyno dalies, nes toje vietoje visuomenei mirtinai prireikė… plynos asfaltuotos aikštelės tūkstančiams automobilių.

Visuomenė į Savivaldybės savivalę atsakė Peticija Už Ąžuolyno vientisumą, per savaitę surinkdama beveik 10.000 parašų.

JUODAS MELAS VIDURY BALTOS DIENOS
Mero chunta, kaip visada, pasitelkė melo patrankas, šaudančias virš miesto smulkaus kalibro kliedesius: kad Vydūno alėjoje 4 – yra atskiras sklypas, kad jis nėra ir nebuvo Ąžuolyno dalis, kad beveik 2.000 vietų parkingas būtinai reikalingas į parką atvykstančioms šeimoms su vaikais ir senoliais…

Tačiau tereikia atsiversti 1929-aisiais matininko J.Salėnėko sudarytą Kauno miesto planą (žiūr pav) ir mylmero melas subyra į dulkes – Ąžuolyno parko riba ėjo Vydūno alėjos gatve, be jokių išimčių.

Kai 1930-aisiais parko dalyje (Vydūno al.4) Kauno miesto sodininkystė pastatė didelę ekspozicinę oranžeriją ir šiltnamius – Ąžuolyno parkas logiškai praturtintas ir papildytas elitarine, egzotiška botanikos sala, skirta ir parko lankytojams ir miesto želdinimo reikmėms.

Tai padaryta koncentruotai, funkciškai ir pamatuotai. Visiškai priešingai prieš kelis metus mero V.Matijošaičio sumanytai totalinei Ąžuolyno rododendrizacijai 

ĄŽUOLYNO ASFALTAVIMO PRIEŽASTIS – ABSURDIŠKAS STADIONO PROJEKTAS
Žinoma, tikroji LDK Ąžuolyno parko asfaltavimo priežastis glūdi absurdiškame Ąžuolyno stadiono projekte, kurį stumdama prieš logiką, prieš funkcionalumą ir prieš sveiką protą, mylmero chunta įstrigo gilioje aklavietėje.

Nors Stadiono „rekonstrukcija“ jau seniai tyliai virto „nauja statyba“ – miesto, valstybės ir ES pinigai ir toliau kišami į pelkę.

Vietoje to, kad už tuos pačius pinigus turėtų du stadionus – seną, 9.200 vietų ir naują, 20.000 vietų – Kauno savivaldybė brenda vis giliau į komplikacijų bedugnę, aukodama viską ir bet ką, kad tik užmaskuotų savo kvailumą.

Žinoma, mylmero projektas Vydūno al.4 įdomus ir kitu aspektu – kažkodėl „visuomenės reikmėms“ imama valstybinė žemė, kurios nuomos sutartis medelynui nutraukta jau prieš kelerius metus. Maždaug tuo metu, kai pasikeitė objekto Vydūno al.4 savininkas ir juo tapo UAB „Trasanta“, kurio vadovus ir savininkus mero Matijošaičio šeima pažįsta toli gražu ne iš spaudos…

PROTESTUOJA 20 VISUOMENINIŲ ORGANIZACIJŲ
Kauno visuomenė pirmadienį išplatino dokumentą „Viešas suinteresuotos kreipimasis dėl automobilių parkavimo aikštelės Kauno Ąžuolyne.“

Kreipimąsi pasirašė: Kauno bendruomenių centrų asociacijos taryba, Lampėdžių bendruomenės centras, Panemunės benduomenės taryba, Kauno Vilijampolės bendruomenės centras „Veršva”, Aleksoto bendruomenės centras, Eigulių-Žaliakalnio bendruomenės centras, Kalniečių bendruomenės centras, Romainių bendruomenės centro taryba, Sargėnų ir Vytėnų bendruomenės centras, Asociacija Kauno Šilainių bendruomenės centras, VšĮ Šilainių bendruomenės centras, Labdaros-paramos fondas „Petrašiūnų bendruomenės centras”, Asociacija „Žaliasis Ąžuolynas“, Asociacija Kauno centro bendruomenė, Aukštųjų Šančių bendruomenės centras, Žemųjų Šančių bendruomenė, Visuomeninė organizacija „Lietuvos žaliųjų judėjimas” ir Viešojo intereso gynimo fondas.

SEIMAS BANDO ATVESTI KAUNO MERĄ Į PROTĄ
Į Kauno visuomenės sukilimą netruko sureaguoti ir Seimas. Šiandieną įvyko retas reiškinys – bendras Seimo Aplinkos ir Kultūros komitetų posėdis Kauno Ąžuolyno „asfaltavimo klausimams“ spręsti. Nepaisant nerišlaus Kauno savivaldybininkų zoom-mekenimo, bendru sutarimu priimtas abiejų Seimo komitetų Nutarimas:

„1. Siūlyti Kauno miesto savivaldybei:

1.1. Paimti visuomenės poreikiams Vydūno alėjos 4-uoju numeriu pažymėtą slypą, išsaugant Kauno Ąžuolyno objektų komplekso vientisumą, panaudojant jį gamtos ir kultūros paveldo teritorinių kompleksų ir objektų (vertybių) apsaugos reikalams, t.y. Ąžuolyno parko, priklausančio Natura 2000 tinklui, reikmėms bei visuomenės rekreaciniams tikslams.

1.2. Inicijuoti ir užtikrinti, kad tinkamai būtų atliktas poveikio aplinkai vertinimas, išvados pateiktos visuomenei svarstyti bei skelbiamos viešai.

1.3. Rengiant teritorijų planavimo dokumentus numatyti alternatyvius automobilių parkavimo probleos būdus.

  1. Siūlyti Nacionalinei žemės tarnybai pritarti Vydūno alėjos 4-uoju numeriu pažymėto sklypo paėmimui visuomenės reikmėms, panaudojant jį gamtos ir kultūros paveldo teritorinių kompleksų ir objektų (vertybių) apsaugos reikalams.“ (citatos pabaiga)

ADVOKATAS NETURI DAUG OPTIMIZMO DĖL VYDŪNO 4 PROBLEMOS
Viešojo Intereso Gynimo Fondo vadovas, advokatas Saulius Dambrauskas, sako, jog nuo Kauno savivaldybės laikysenos dabar priklausys – „ar visuomenė iš tikro spręs, kas bus Ąžuolyno sklype Vydūno al.4, ar jai bus leista tiktai nuspręsti – kokia bus automobilių stovėjimo aikštelė.“

Anot advokato, „jeigu liks galioti Kauno savivaldybės tarybos sprendimas, kuriuo pritarta poreikiui automobiliams statyti Kauno Ąžuolyne, tolimesnis šio žemės sklypo projektavimas turės vienintelę užduotį – ne KAS BUS šiame žemės sklype, bet KOKIA BUS automobilių stovėjimo aikštelė.“ Todėl advokatas mano, jog galimai Savivaldybės tarybos sprendimą teks apskųsti teismui.

Titulinė foto: Andrius Aleksandravičius.

1929-ųjų metų matininko J.Salėnėko plane aiškiai matyti Ąžuolyno parko vientisumas. Pav: Redakcijos archyvas

1929-ųjų metų matininko J.Salėnėko plane aiškiai matyti Ąžuolyno parko vientisumas. Pav: Redakcijos archyvas

Vydūno alėjos nr.4 sklype nuo 1930-ųjų veikė oranžerijos ir medelynas.

Vydūno alėjos nr.4 sklype nuo 1930-ųjų veikė oranžerijos ir medelynas.

Savivaldybės numatomo parkingo schema Vydūno al.4 sklype. Pav: Kauno savivaldybės dokumentas

Savivaldybės numatomo parkingo schema Vydūno al.4 sklype. Pav: Kauno savivaldybės dokumentas

Kauno mero ketinimai istoriniame Ąžuolyno parke įrengti milžinišką parkingą sukrėtė kauniečius. Foto: V.Pilkauskas

Kauno mero ketinimai istoriniame Ąžuolyno parke įrengti milžinišką parkingą sukrėtė kauniečius. Foto: V.Pilkauskas

Kauno mero ketinimai istoriniame Ąžuolyno parke įrengti milžinišką parkingą sukrėtė kauniečius. Foto: V.Pilkauskas

Kauno mero ketinimai istoriniame Ąžuolyno parke įrengti milžinišką parkingą sukrėtė kauniečius. Foto: V.Pilkauskas

Komentarai

  1. Čia visiški kydidiniai beraščiai komentuoja. Kad paimti žemę visuomenės reikmėms priežastis negali būti „kultūrinė, poilsinė“. Patys nieko neišmanot, o savivaldybę kaltinat.

  2. Berods Seimas turi planų įstatymu visą valstybinę žemę perduoti savivaldybėms. Kokios šito sprendimo pasėkmės?

    • Viena vertus, toks sprendima logiškas ir funkcionalus.
      Kita vertus, atsižvelgiant į Kauno patitį, tam tikros ypatingos teritorijos, kaip Ąžuolynas, turėtų likti valstybės nuosavybėje.

    • Ar labai racionalu mažinti vandenviečių apsaugos zonas berods savivaldybių sprendimu?

    • Vandenviečių teritorijas mažinti neracionalu.
      Parkų teritorijas mažinti neracionalu.
      Idiotus rinkti į valdžią savivaldoje – neracionalu labiausiai.
      Kauniečiai turi apie ką pagalvoti. Ir ne tik kauniečiai.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Kazbėjų tiltas

REMONTUOS KAZBĖJŲ TILTĄ: Prikels visuomenės išsaugotą tarpukarinį tiltą per Vokę

2022 gruodžio 221 KomentarasPILOTAS.LT

Vilniaus savivaldybė imasi į Kultūros paveldo registrą įrašyto Kazbėjų tilto remonto. Šiuo metu vyksta projektavimo darbai, tikimasi, kad gyventojai tiltu saugiai vėl galės naudotis po

Mega parkingui ketinama atplėšti iš Kauno Ąžuolyno 3,35 hektaro. Pav: V.Pilkauskas

PARKINGAS KAUNO ĄŽUOLYNE: Miesto valdžios įkarštį vėsina teismas

2022 vasario 2Be komentarųPILOTAS.LT

Maždaug prieš metus Kauno taryba miestiečius paliko be žado, pritarusi siūlymui perimti į Ąžuolyną įsiterpusį 3,3 ha sklypą bei įrengti jame utilitarią automobilių stovėjimo aikštelę.

Vilkaviškio laikrodis

BENDRUOMENĖS MEDIS: Laikrodis vainikavo Vilkaviškio stoties kompoziciją

2021 lapkričio 173 KomentaraiAlmantas Bružas

Vilkaviškyje ką tik pastatytas 9 metrų aukščio stilizuoto medžio formos laikrodis jau skaičiuoja paskutines rudens savaites. Naujasis šiuolaikinio dizaino urbanistinis akcentas užbaigė Suvalkijos miesto autobusų

Kauno ąžuolynas

PAVELDO KOMISIJA IR ARCHITEKTŲ RŪMAI: Kauno Ąžuolyno vientisumas turi būti išsaugotas

2021 gegužės 21Be komentarųPILOTAS.LT

Valstybinei kultūros paveldo komisija, Lietuvos architektų rūmai ir Kauno regioninė architektūros taryba padarė viešą pareiškimą dėl Kauno Ąžuolyno vientisumo išsaugojimo. Institucijoms kelia nerimą unikalaus Ąžuolyno

Kauno ąžuolynas

KAUNIEČIAI ĄŽUOLYNO ASFALTAVIMĄ SKUNDŽIA TEISMUI: Parkingą Vydūno alėjoje reikalauja atšaukti

2021 kovo 125 KomentaraiPILOTAS.LT

Kauno visuomenės elitas, šokiruotas miesto savivaldybės bravūrišku sumanymu dalį Ąžuolyno parko paversti milžinišku parkingu, pateikė Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmams skundą, kuriuo reikalaujama panaikinti

Kauno zoologijos sodas

ZOOLOGIJOS SODO GAIVINIMAS: Paskelbtas statybos darbų konkursas

2021 kovo 2Be komentarųPILOTAS.LT

Aplinkos ministerija žada išjudinti įstrigusią Lietuvos zoologijos sodo rekonstrukciją. Žadama, kad netrukus gyvūnams bus atnaujinami arba statomi nauji, didesni pastatai ir voljerai, įrengiamos edukacinės erdvės,

Kauno ąžuolynas

KAUNIEČIAI SUKILO PRIEŠ MYLMERĄ: Brutaliam parkingui ne vieta istoriniame Ąžuolyne

2021 vasario 105 KomentaraiAudrys Karalius

2021-ųjų vasario 2-oji neabejotinai pateks į Kauno istoriją, kaip miesto savivaldybės ciniškos politikos ir miestiečių sukilimo diena. Kauniečius papiktino paviršutiniška, trumparegiška ir visvaldiška miesto valdžios

Linkuvos dvaro parkas

ATVERS VISUOMENĖS POREIKIAMS: Kauno Linkuvos dvaro parką žada rekreacijai

2021 sausio 26Be komentarųPILOTAS.LT

Kaunas ketina sutvarkyti šeimininkų apleistą Linkuvos dvaro parko teritoriją. Šiam tikslui įgyvendinti Kauno savivaldybės administracija inicijuoja sprendimo projektą, kuriam vasario pradžioje dar turės pritarti miesto

maniežas

MANIEŽAS KAUNO ĄŽUOLYNE: Nederintame architektūros konkurse – 8 pasiūlymai

2019 spalio 176 KomentaraiPILOTAS.LT

Kauno miesto savivaldybė rengia Lengvosios atletikos maniežo su automobilių saugykla Ąžuolyne konkursą. Šiam konkursui pateikti darbai jau eksponuojami „Žalgirio“ arenoje, o spalio 22-ąją – įvyks

Kauno sporto halė

ATNAUJINAMA LEGENDA: Kauno sporto halė žada būti universalesnė

2019 birželio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Kaune įsibėgėja legendinės Kauno sporto halės kapitalinis remontas. Šiemet 80-metų jubiliejų minintis inžinieriaus Anatolijaus Rozenbliumo kūrinys bus atnaujintas iš pagrindų. Projekto autorių tikslas – išsaugoti jo

Statybų įstatymo pakeitimai

ARCHITEKTŲ RŪMAI: Statybos įstatymo pakeitimai blogina architektūros padėtį

2019 gegužės 223 KomentaraiPILOTAS.LT

Lietuvos architektų rūmai ministerijai ką tik pateikė pastabas ir siūlymus dėl planuojamų Statybos įstatymo ir Architektūros įstatymo pakeitimų. Dalį jų Rūmai vertina itin kritiškai. 2

infostatyba

STATYBŲ DUOMENYS – VIEŠAI: Dokumentai prieinami kiekvienam gyventojui

2019 balandžio 5Be komentarųPILOTAS.LT

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) informacinėje sistemoje „Infostatyba“ viešai skelbia savivaldybių administracijų išduotų statybą leidžiančių dokumentų duomenis, prie prašymų išduoti statybos leidimus statytojų

Kūrybinės dirbtuvės Klaipėdoje

ALTERNATYVA PRIEMIESČIŲ DRIEKAI: Klaipėdoje įvyko kūrybinės dirbtuvės

2019 sausio 9Be komentarųPILOTAS.LT

Klaipėdos miesto savivaldybė, pradėdama rengti didelės teritorijos mieste susisiekimo specialųjį planą, surengė kūrybines dirbtuves, į kurias įtraukė miesto visuomenę, architektūros bendruomenę ir nekilnojamojo turto plėtotojus.

Antistiklainiai

VISUOMENĖ IR MIESTAS: Pokalbis su architektu-ekspertu Jonu Jakaičiu

2018 spalio 162 KomentaraiPILOTAS.LT

Architektas-ekspertas prof. Jonas Jakaitis Vilniuje, Architektūros fondo paskaitoje diskutuos apie visuomenės aktyvumo miesto erdvinio formavimo procese problemą. Renginys nemokamas. Spalio 18 dieną (ketvirtadienį) 20 val.

Medžių gynėjai

AUKŠČIAUSIASIS TEISMAS NUTARĖ: Kauno medžių gynėjai yra teisūs

2018 spalio 118 KomentaraiPILOTAS.LT

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis gavo rimtą pamoką – Lietuvos Aukščiausiasis teismas nutarė, kad visuomenės atstovai, gynę viešą interesą ir kovoję prieš masinį dendrocidą Kauno mieste

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PADAVĖ VYRIAUSYBĘ Į TEISMĄ: Visuomenė kyla prieš miškų kirtimą

2018 rugsėjo 181 KomentarasPILOTAS.LT

Dėl miškų kirtimų didinimo smarkiai sunerimusi visuomenė inicijuoja teisminį procesą. Advokatas Saulius Dambrauskas vakar padavė sąjūdžio „Už Lietuvos miškus“ ir asociacijos „Gyvas miškas“ skundą teismui,

Demokratija

SAVAIME GERAI NEBŪNA: Demokratija baigiasi, ne sprogimu, o inkštimu

2018 rugpjūčio 92 KomentaraiDonatas Puslys

„Šitaip ir baigias pasaulis / Ne sprogimu – inkštimu“, – savo eilėraštyje „Tuščiaviduriai žmonės“ rašė Thomasas Stearnsas Eliotas. Kiek perfrazuotos šios eilės tinka ir apibendrinti

dendrocidas

AKMENINĮ KAUNO KŪNĄ PALIEKA ŽALIOJI SIELA: Kodėl kertame miesto šaknis?

2018 liepos 3112 KomentarųGražina Janulytė-Bernotienė

Želdynų mieste reikšmė žinoma nuo seno. Miestų kūrėjai įvairiais laikotarpiais „akmeninį kūną“ augino kartu su „žaliuoju kūnu“, suprasdami neatskiriamą miesto erdvės vienovę. Medžiai ir kiti

azuolynas_e04

ĄŽUOLYNO REKONSTRUKCIJA: Cirkas tęsiasi

2018 liepos 182 KomentaraiVidas Konstantinopoulas

Po neatremiamos SĮ „Kauno planas“ rengiamo Kauno Ąžuolyno sutvarkymo projekto, liūdnai pagarsėjusio rododendrizacija, kritikos buvo daugybė šios įstaigos vadovo Raimundo Labučio bei kitų atsakingų žmonių

Galerija be sienų

GALERIJA BE SIENŲ: Nukirstas miestas – persodintas žmogus

2018 gegužės 8Be komentarųPILOTAS.LT

Baigiamame statyti Kauno Paveikslų galerijos baseino paviljone startuos projektas „Mieste. Gatvėj. Galerija be sienų“. Projektą pradės paroda bei diskusija „Nukirstas miestas – persodintas žmogus“. Čia

Novotelis

VIEŠUMO SVARBA: Skelbiama diskusija dėl projektų derinimo su visuomene

2018 balandžio 25Be komentarųPILOTAS.LT

Neseniai parengtame STR projekte siūloma išplėsti sąrašą visuomenei svarbių statinių, kurių projektiniai pasiūlymai būtų derinami su visuomene. Atsižvelgdami į tai, Lietuvos architektų rūmai inicijuoja viešą

Kauno ąžuolynas

KAUNO ĄŽUOLYNO PROJEKTAS: Medžių klausimas atidedamas neapibrėžtai ateičiai

2018 vasario 217 KomentaraiAudrys Karalius

Praeitą rugsėjį skandalingai sukritikuotas Kauno Ąžuolyno rekonstrukcijos projektas grįžta į sceną atsikratęs žydinčių rododendrų masyvų ir… medžių klausimo. Kauno savivaldybė rado originalų šimtamečio parko gydymo

Sporto a.

ŠV. VALENTINO MENIU: Gabalas rekonstruojamo Ąžuolyno sporto komplekso

Kauniečiai jau nesistebi pamatę, jog svarbūs miestui projektai pristatomi prieš pat šventes ar net jų metu. pasigilinti į Kauno Sporto g. ir dalies sklypo Perkūno

Žaliosios miestų erdvės

ŽALIŲJŲ ERDVIŲ AKTUALIJOS: Aplinkos ministerijos seminaras-konferencija

2017 lapkričio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Žaliųjų miesto erdvių tvarkymas didžiuosiuose šalies miestuose šiais metais sulaukė ypatingai garsaus rezonanso. Aplinkos ministerija imasi iniciatyvos formuojant požiūrį į urbanizuotų teritorijų želdinių apsaugą ir

ąžuolyno rekonstrukcija

ĄŽUOLYNO RODODENDRIZACIJA 2: Dendrologinė klaida būtų fatališka

2017 rugsėjo 73 KomentaraiDanguolė Liagienė

Nuostabų rododendro krūmą galima absoliučiai sukompromituoti, gausią jo kolekciją pasodinus Kauno Ąžuolyno parke, nes šie sumedėję krūmai nei patys gyvuos, nei ąžuolams leis. Paviešintas Ąžuolyno