images_straipsniu_foto_562_aukst_kaun_1012_kauet_au_101208_bru_e01V

aukst kaun 1012** KAUNAS PIEŠIA AUKŠTYBINĘ ATEITĮ// Į NEMUNO SLĖNĮ NUSITAIKĖ DANGORAIŽIAI

Per pastarojo dešimtmečio statybų bumą apsistatyti dangoraižiais Kaunas taip ir nesuskubo. Nors ne itin vykę Vilniaus bei Klaipėdos pavyzdžiai jame tik gausino aukštybinės statybos skeptikų gretas, tačiau siūlyti įvairias vietas aukštybiniam verslo rajonui Laikinosios sostinės architektai nepailso  Kauno. Architektas Evaldas Barzdžiukas ką tik dar vieną sklypą "Sičiui" numatė naujojo Kauno miesto aukštybinių pastatų išdėstymo specialiojo plano koncepcijoje (projektuotojas – „Miesto planas“ ).

KAUNAS LIKO DANGORAIŽIŲ BUMO NUOŠALĖJE

Skirtingai nei Klaipėda ar Vilnius, nepriklausomybės laikotarpį Kaunas ištūnojo aukštybinės statybos nuošalėje. Kai kurių architektūros specialistų teigimu, ši spontaniška aukštybinės plėtros taktika antrajam šalies miestui padėjo išsaugoti mažai pažeistą identitetą. Greičiausia ši sutuacija susiklostė ne dėl miesto investuotojų drąsos trūkumo ar dangoraižių entuziastų stokos, bet labiau dėl miesto valdžios bei vietos projektuotojų nesugebėjimo miesto audinyje surasti „Sičiui“ tinkamos vietos. O bandymų įpaišyti dangoraižių rajoną į įvairias Kauno vietas visgi būta nemažai – jį siūlyta statyti Karaliaus Mindaugo prospekte tarp tilto į Nemuno salą ir nebaigto statyti „Respublikos viešbučio, buvusio fabriko „Pergalė“ teritorijoje, Juozapavičiaus prospekte geležinkelio tilto pašonėje, Savanorių prospekto pradžioje ties miesto vartais ar net Nemuno slėnio viduryje – Nemuno saloje. Vis dėlto dauguma šių projektinių siūlymų stokojo urbanistinio pagrindimo, architektūrinės įtaigos.

URBANISTINĖJE KALVOJE – IKI 100 METRŲ BOKŠTAI

Architekto E.Barzdžiuko (su arch. R.Vėlavičiūte) neseniai parengtai aukštybinių pastatų išdėstymo Kauno mieste koncepcijai minties miglotumą prikišti būtų sunku. Projekto autoriai pasiūlė apriboti pastatų aukštį miesto periferinėse dalyse iki 50 metrų ir taip užkirsti kelią nepagrįstų architektūros dominančių atsiradimui periferijoje. Šiaurės vakarų, šiaurės, šiaurės rytų kryptimis nuo miesto centro bei Aleksote aukštybinių pastatų iki 50 m statyba būtų nereglamentuojama. Aukštybinių statinių statyba negalima būtų kultūros vertybių apsaugos zonose, Kauno centre (Senamiestyje ir Naujamiestyje), o taip pat – sodybinio užstatymo teritorijose.

Miesto centro urbanistinę plėtrą architektai numatė akcentuoti Nemuno kairiajame krante, Žemojoje Fredoje numatytu aukštybinių statinių klasteriu. Remiantis koncepcija, šioje Nemuno slėnio vietoje būtų leidžiama statyti net 80 – 100 metrų aukščio pastatus. Pagal autorių sumanymą pastarieji, savo dydžiu neviršytų didžiausios leidžiamos altitudės viršutinėje miesto terasoje, todėl nepakeistų miesto silueto. Architektas E.Barzdžiukas urbanistinę kalvą įsivaizduoja iš 6 – 7 kuo arčiau Nemuno upės styrančių bokštų, kurie stovėtų it išskėsti rankos pirštai. „Tarp dangoraižių prasimatytų Aleksoto šlaito žaluma, o tarp planuojamos urbanistinės kalvos ir Nemuno dešiniuoju krantu bei Sporto ir pramogų rūmais Nemuno saloje susidarytų urbanistinis koridorius“, – miesto centro aukštybinio vystymo viziją dėsto E.Barzdžiukas.


Koncepcijos projekto pjūvis per Nemuno slėnį ("Miesto planas")

KONCEPCIJOS VIZUALIAI NEPAGRINDĖ

Rengiamą aukštybinių pastatų išdėstymo Kauno mieste specialiojo plano koncepciją neseniai apsvarstė Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba (KAUET). Tarybos ekspertai bene pirmą kartą tokio tipo darbą galėjo pagirti už konceptualumą, aiškumą, tvirtą autorių poziciją. Vis dėlto nuomonės išsiskyrė. Daugiausia – dėl projekto rengėjų Nemuno slėnyje siūlomos urbanistinės kalvos. Architektūros teoretikas J.Minkevičius kategoriškai teigė, kad apie aukštybinius pastatus žemutinėje terasoje negali būti nė kalbos – naujas miesto tūrinės-erdvinės kompozicijos komponentas bei siūlomas urbanistinis „koridorius“ prieštarauja Kauno identitetui. Teoretikui pritarė ir architektas V.Merkevičius, perspėjęs, jog miestas nuo tokios aukštybinės statybos gali nukentėti, kaip ir Vilnius.

Kita dalis KAUET’o narių (G.Prikockis, D.Šarakauskas) siūlė koncepcijai pritarti beveik be išlygų. Vis dėlto daugumos ekspertų (A.Karaliaus, L.Tuleikio, V.Kuliešiaus, G.Šinkūno ir kt. nuomone, pateikta koncepcija kol kas neįtikina – jai aiškiai trūksta vizualinio pagrindimo, metodinio pagrindo.

PRISIKĖLIMO BAŽNYČIA – NEBEDOMINANTĖ?

Daug kritikos koncepcijai išsakyta ir dėl jos autorių ignoruojamos strateginės Kauno tūrinės-erdvinės kompozicijos dominantės – Prisikėlimo bažnyčia. Dabar galiojančiame Kauno aukštybinių pastatų specialiajame plane šį nuo vizualinės įtakos apsaugos zona saugomą objektą E.Barzdžiukas palygino su Laisvės alėjos Soboru ar kitais ne itin reikšmingais istoriniais statiniais. Šiam itin drastiškam siūlymui bandė pritarti G.Prikockis ir kai kurie ekspertai. 

Kauno architektūros ir urbanistikos tarybos ekspertai aukštybinių pastatų išdėstymo specialiojo plano rengėjams galiausiai nurodė detalizuoti siūlomos urbanistinės kalvos sprendinį bei koncepciją papildyti dar 2 kalvomis ties Kauno vartais – Savanorių prospekto gale bei prie prekybos ir pramogų centro „Mega“.

Laiko apgalvoti savo aukštybinės statybos politiką Kaunas, atrodo, turėjo apsčiai. Vis dėlto miestas ir toliau elgiasi gana braviūriškai. Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertai ką tik lengva ranka vos nepritarė iš pirmo žvilgsnio gražiai atrodančiai ir įtikinamai skambančiai „Miesto plano“ aukštybinės statybos koncepcijai. Panašiai, kaip anksčiau pritarė per 100 metrų aukščio bokštui Šančių pradžioje ties geležinkelio tiltu (arch. G.Natkevičius) ar, kai neprieštaravo buvusios šiltnamių teritorijos ant Aleksoto šlaito keteros aukštybiniam išvystymui (arch. A.Kančas). O juk vos prieš 3 metus, kai buvo baigiamas Kauno aukštybinių pastatų išdėstymo pirmasis specialusis planas, tie patys ekspertai buvo surašę punktus, kurie padėtų apsisaugoti nuo skubotų ir nepamatuotų aukštybinių sprendinių. Deja, Kauno aukštybinių pastatų išdėstymo specialiojo plano rengėjau į juos nė neatsižvelgė.

RIZIKUOJA UŽLIPTI ANT GRĖBLIO

Turint omenyje dabartinį aukštybinių biurų pastatų poreikį Kaune (PILOTAS.LT žiniomis, per 2 metus savivaldybė negavo nė vieno investuotojo prašymo), kyla abejonių ar tikrai jau dabar būtina apsispręsti dėl urbanistinės kalvos Nemuno kairiojo kranto žemutinėje terasoje. Šiuo požiūriu, minėtas Juozapavičiaus prospekto bokštas (arch. G.Natkevičius), nors ir ne daugiau pagrįstas, būtų mažiau rizikingas. Atverdamas vartus dangoraižių statybai miesto centro pašonėje, Kaunas rizikuoja užlipti ant to paties grėblio, kaip prieš kelerius metus Vilnius ar Klaipėda. Šių mistų aukštybinius bandymus neigiamai vertina tiek architektūros bendruomenė, tiek ir visuomenė. Taigi, kyla abejonių ar miesto centrinėje dalyje pastatyti dangoraižiai tikrai gali tik sustiprinti Kauno įvaizdžiui, ar nesužlugdys identiteto ir ar tokia Kauno biurų bokštų kalva netaptų dar viena amžiaus statyba. O pastatyta bent pora dangoraižių, šiame globalizacijos amžiuje galimybę Kaunui išlikti humaniškos žemaaukštės architektūros citadele palaidotų amžiams.

Komentarai

  1. kazkaip mes viskam priestaraujam – kalvai taip pat, gal todel musu miesta ir laiko visi atsilikusiu, is jo bega (130,000 kaunieciu jau anglijos kalvose sedi), ziurim identiteto… neziurim mes identiteto… musu Naujamiestis eina suniui ant uodegos, cia viskas leidziama, kas negalima ir viskas draudziama kas galima. Taigi, negi negalima surasti moderniojo sicio, kuris nepazeistu identiteto? ka siulo tie architektai, kurie priestarauja kalvai (ar siciui?). del biuru poreikio: niekas is vystytoju nesidomi biuru poreikiu Kaune, o dabr esamu biuru vakancija (atsiprasau uz svetimybe) yra tik 4% (Klaipedoj ir Vilniuj apie 8%) tai kaip cia su poreikiu? Kazkas parase, kad nereikia -tai ir nereikia… istirt rinka reikia – tada rasyt. Be to, aukstybiniai pastatatai – ne tik biurams, gali buti ir butai – panorama is aukstutiniu butu – labai vertingas dalykas..

  2. Idomus teiginys „Miesto centro urbanistinę plėtrą architektai numatė akcentuoti Nemuno kairiajame krante, Žemojoje Fredoje numatytu aukštybinių statinių klasteriu. Remiantis koncepcija, šioje Nemuno slėnio vietoje būtų leidžiama statyti net 80 – 100 metrų aukščio pastatus. “
    Taigi, ten visai nera vietos. Siauras rezis tarp Nemuno ir slaito. Gal Barzdziukas neturi supratimo, kad prie dangoraiziu reikia ir privaziuoti ir parkingo reikia. Vel i Nemuna lys, kaip su Akropolio garazu.

  3. Deja, apsisikusiu architektu ir urbanistu jau turim. Ir apsciai. O netolimoje ateityje ju itaka gali padideti. Po savivaldybiu rinkimu ju gali atsirasti miesto taryboje (ziureti judejimo „Vieningas Kaunas“ nariu sarasa). Na tada garantuotai zalia sviesa „ir kalvoms, ir akropoliams“.

  4. Keista, kai suaugusiems zmonems sauna i gava tokios nesamones, kaip vaikytis besivystanciu vakaru didmiesciu ivaizdzio uzsistatant aukstuminiais pastatais neivertinus realios situacijos, poreikio, rentabilumo ir t.t. Labiausia skaudina tai, kad savo paaugliskas idejas bando isreiksti Nemuno slenyje. Negana to, kad turim apsisikusia valdzia, kuri nieko nemato, tai dar turesim ir apsisikusiu architektu/ urbanistu kasta…

  5. „…kaip prieš kelerius metus Vilnius ar Klaipėda. Šių miestų aukštybinius bandymus neigiamai vertina tiek architektūros bendruomenė, tiek ir visuomenė.“ Iš kur PILOTE toks geltojąjai spaudai būdingas kategoriškumas, toks totalus susitapatinimas su VISA visumene ir VISA architektūrine bendruomene ?

  6. 1. Ar aš nesuprantu kažko, bet ar nuolat minimas žodis „kalva“ iškart neužprogramuoja tam tikro vystymosi? Galim daryt tik kaip Vilniuj? Nepatinka tokių frazių vartojimas.
    2. Taip, kam išvis Kaune reikia tų dangoraižių. Siūlyčiau Kaunui skatinti kitus miestus statytis tokias „kalvas“. Tuomet po 20 metų visi į Kauną žiūrės kaip į jautraus ir darnaus vystymosi pavyzdį (gal).
    3. Gal Kaune metro ar tramvajų pasidarom? Kam vytis Vilnių ar Klaipėdą, pralenkiam juos, nesvarbu, kad nereikia.

  7. Panašu, kad kauniečiams ankšta, todėl sulips vienas kitam ant galvų.

  8. Kam miestui, kuris turi žemaaukštės statybos identitetą, daug tvarkytinų teritorijų pačiame centre (t.y. iki galo taip ir neįvykusi normali urbanizacija), kuriame gyvena šiek tiek virš 300 tūkst. gyventojų ir kuriame kasmet jų mažėja, aukštybinių pastatų urbanistinė kalva?

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

dango_sa_240300_e01_xxx

2 KM AUKŠČIO AMBICIJA : Normanas Fosteris Saudo Arabijoje projektuoja megarekordininką

2024 kovo 81 KomentarasPILOTAS.LT

Kaip praneša žinomas Didžiosios Britanijos architektūros žurnalas „Architects’ Journal“, architektas seras Normanas Fosteris užsibrėžęs daugiau nei dvigubai viršyti dabartinį pastato aukščio rekordą. Jo projektavimo kompanija

Vainių rūmų konversija „Sanatorių pasažas“ Vilniuje (arch. „DO architects“). Foto: „DO architects“.

„DO ARCHITECTS“ PATIRTIS: Šiuolaikinė architektūra senajame mieste

2022 kovo 81 KomentarasPILOTAS.LT

Projektavimas istorinėje aplinkoje – visada sudėtinga, daugiasluoksnė ir nevienareikšmė užduotis. Kovo 11-osios išvakarėse  savo architektūrinio elgesio receptais bei pastaraisiais metais sukaupta tokio projektavimo patirtimi pasidalins kolektyvo

evolo 2022

KASMETINIS DANGORAIŽIŲ KONKURSAS: Žurnalas „eVolo 2022“ ieško pažangių idėjų

2021 rugpjūčio 24Be komentarųPILOTAS.LT

Žurnalas „eVolo“ toliau siekia stimuliuoti pasaulio architektų ir projektuotojų kūrybines galias. Kaip ir kasmet, šiemet jis paskelbė dangoraižių konkursą, kuriame kviečiami dalyvauti kūrybingi architektai, studentai, inžinieriai,

Varso

LENKAI TURI AUKŠČIAUSIĄ: Varšuvoje baigiamas statyti N.Fosterio milžinas

2021 vasario 251 KomentarasPILOTAS.LT

Varšuvoje jau baigiamas statyti 53 aukštų bokštas „Varso“. Ką tik sumontavus 80 metrų aukščio špilių, jis pasiekė svaiginantį 310 metrų aukštį bei tapo pačiu aukščiausiu

Kauno Naujamiestis

KAUNO NAUJAMIESČIO KODAS: Urbanistinių kūrybinių dirbtuvių rezultatų pristatymas

2020 gruodžio 16Be komentarųPILOTAS.LT

Šį rudenį Kaune surengtos urbanistinės kūrybinės dirbtuvės „Naujamiesčio kodas“. Rytoj rengiamame šių dirbtuvių rezultatų pristatyme bus pristatytos jose gimusios urbanistinės gairės Kauno Naujamiesčiui. Gruodžio 17

Laisvės alėja

NAUJAMIESČIO KODAS: Rengiamos Kauno centro urbanistinės kūrybinės dirbtuvės

2020 rugsėjo 17Be komentarųPILOTAS.LT

Šį rudenį Kaune rengiamos urbanistinės kūrybinės dirbtuvės „Naujamiesčio kodas“. Atrinktos 4 dalyvių komandos jose parengs vieną bendrą Kauno Naujamiesčio urbanistinę strategiją. NAUJAMIESČIO VIZIJĄ KURS BENDRAI Spalio

maniežas

MANIEŽAS KAUNO ĄŽUOLYNE: Nederintame architektūros konkurse – 8 pasiūlymai

2019 spalio 176 KomentaraiPILOTAS.LT

Kauno miesto savivaldybė rengia Lengvosios atletikos maniežo su automobilių saugykla Ąžuolyne konkursą. Šiam konkursui pateikti darbai jau eksponuojami „Žalgirio“ arenoje, o spalio 22-ąją – įvyks

Terra Reforma

MEKSIKOS AUKŠTUMOS: Dangoraižių apdovanojimą IHP 2018 laimėjo „Terra Reforma“

2018 lapkričio 141 KomentarasPILOTAS.LT

Šių metų Tarptautinį dangoraižių apdovanojimą IHP laimėjo Meksiko biurų bokštas „Terra Reforma“. Šis meksikiečių architekto L. Benjamín Romano kūrinys vokiečių įsteigtame apdovanojime nurungė „Herzog &

„Skyshelter zip“

DANGORAIŽIS PABĖGĖLIAMS: Paskelbti turnyro „Dangoraižis 2018“ laureatai

2018 balandžio 24Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūrinis žurnalas „eVolo“ neseniai paskelbė tradicinio idėjų turnyro „Dangoraižis“ laureatus. Tarptautinį architektūrinį idėjų turnyrą „Dangoraižis 2018“, kaip ir pernai, laimėjo lenkų kolektyvas. Šįkart kaimyninės šalies

bokst_fr_e03_xxx

AMŽIAUS METAMORFOZĖ PARYŽIUJE: Iki 2024-ųjų renovuos juodąjį Montparnaso bokštą

2017 spalio 21 KomentarasArtūras Karka

Prieš daugiau nei 4 dešimtmečius Paryžiaus centre pastatytas Montparnaso bokštas turėjo simbolizuoti pažangą, tačiau greitai paseno ir tapo savotišku praeities simboliu. Surengtą jo renovacijos konkursą

Dangoraižis 2017

MODULINIS DANGORAIŽIS: Tarptautinį „eVolo“ turnyrą laimėjo lenkai

2017 balandžio 121 KomentarasPILOTAS.LT

Architektūros žurnalas „eVolo“ ką tik paskelbė tarptautinio turnyro „Dangoraižis 2017“ laimėtojus. Pirmąją vietą šiemet laimėjo lenkai Pawelas Lipiński’s ir Mateuszas Frankowski’s su vargingoms šalims skirtu

bokst_vo_161200_e01_xxx

LIFTAI DANGORAIŽIAMS: Naujas sistemas testuos baigiamas 246 m bokštas

Kasmet vis daugiau gyventojų spraudžiasi į miestus. Na, o visuotinės migracijos nulemtos statybos kelia ne vien urbanistinius, bet ir įvairius inžinerinius iššūkius. Vienas iš pastarųjų

images_straipsniu_foto_4673_evolo_da_160800_e01_xxx

XXI A. DANGORAIŽIS://ŽURNALAS „EVOLO“ PASKELBĖ KASMETINĮ IDĖJŲ TURNYRĄ

Architektūros žurnalas „eVolo“ viso pasaulio architektus, inžinierius, menininkus bei studentus pakvietė dalyvauti turnyre „Dangoraižis 2017“. „eVolo“ šį turnyrą kasmet rengia jau 10 metų – nuo

images_phocagallery_4191_matij_tary_1512_4191_tit_kauet_151204

KAUNO ARCHTARYBA PRIVATIZUOTA://ARCHITEKTŪRINĖ VIRTUVĖ JAU MERO KABINETE

Praeitą savaitę Kauno meras Visvaldas Matijošaitis sudarė nuolatinę architektūrinę darbo grupę, kuri jam patarinės aktualiausiais urbanistiniais ir architektūriniais klausimais. Tokiu būdu Kauno Architektų namuose 9

images_phocagallery_4148_dango_bosc_1511_4148_e05_xxx

GERIAUSIAS METŲ DANGORAIŽIS: „VERTIKALUSIS MIŠKAS“ MILANE

2015 lapkričio 174 KomentaraiPILOTAS.LT

Architektus, inžinierius ir statytojus vienijanti Amerikos organizacija „Council on Tall Buildings and Urban Habitat“ (CTBUH) kasmet išrenka ir paskelbia geriausią pasaulio dangoraižį. Šiemet tokiu tituluotas

images_straipsniu_foto_3910_evolo_ko_150700_e01_xxx

DANGORAIŽIS 2016://PASKELBTAS ŽURNALO „EVOLO“ ARCHITEKTŪRINIS TURNYRAS

Žurnalas „eVolo“ jau 10 metų rengia atvirus tarptautinius dangoraižio idėjų turnyrus, kuriuose dalyvauja architektai, inžinieriai bei studentai iš viso pasaulio. Šis kasmetinis architektūrinis turnyras –

images_phocagallery_3792_aleks_kaue_1505_3992_aleks_pl_150500_150520_e02_bra

NEPATEIKĖ UŽDUOTIES://KLIMPSTA AUKŠTOSIOS FREDOS TERITORIJOS KONKURSAS

2015 gegužės 21Be komentarųRasytojas

Šiemet Kaunas žadėjo du architektūros idėjų konkursus – istorinio Dainų slėnio pritaikymo šiuolaikiniams poreikiams bei Aukštosios Fredos teritorijos prie Lakūnų plento architektūrinės-urbanistinės koncepcijos. Tačiau greičiausia

images_phocagallery_3676_evolo_bomp_1504_3676_evolo_ko_150400_e01

PASISLĖPTI DANGORAIŽYJE://PASKELBTI TURNYRO „EVOLO 2015“ NUGALĖTOJAI

Neseniai baigėsi architektūrinio žurnalo „eVolo“ atviras tarptautinis dangoraižių idėjų turnyras. Nuo 2006 metų šiam kasmetiniam architektūros turnyrui jau buvo pateikta per 6.000 projektų iš įvairių

images_phocagallery_3643_marij_radi_1503_3643_e08

„MARIJOS RADIJO“ INTRIGA://NAUJA VILNIAUS G. STOGO VARIACIJA ATSAKYMO NEDAVĖ

Kauno Vilniaus gatvėje nuo seno žiojintis tarpas – vienas svarbiausių neužstatytų sklypų Senamiestyje ir bene vienintelis toks svarbiausioje miesto istorinės dalies gatvėje. Šioje išskirtinėje Senamiesčio

images_phocagallery_3393_dango_aust_1411_3393_e05

IŠRINKTAS GERIAUSIAS 2014-ŲJŲ DANGORAIŽIS://LAIMĖJO VERTIKALUS SODAS

Architektus, inžinierius ir statytojus vienijanti Amerikos organizacija „Council on Tall Buildings and Urban Habitat“ (CTBUH) jau 13-ąjį kartą rinko geriausius pasaulio dangoraižius. Nugalėtoju šiemet pripažintas

images_straipsniu_foto_3363_evolo_ko_141100_e02_xxx

DANGORAIŽIS 2015://KASMETINIS ŽURNALO „EVOLO“ ARCHITEKTŪROS IDĖJŲ TURNYRAS

Vis dar galima sudalyvauti kasmetiniame žurnalo „eVolo“ architektūros idėjų turnyre „Dangoraižis“. Jame tradiciškai laukiami įvairių šalių architektai, konstruktoriai, dizaineriai bei studentai, ypač – tarpdisciplininiai kolektyvai.

images_straipsniu_foto_3283_KAUETo krize_tit

ARCHTARYBINIS PLACEBAS://MIESTO EKSPERTŲ TARYBOS MISIJA IR DIMISIJA

Kiekvienas nori būti reikalingas. Kiekvienas, be abejo, tiki, jog yra reikalingas, jeigu dalyvauja reikalingoje misijoje. Ypač – jeigu misija vykdo neginčijamą užduotį – architektūrinės kokybės

images_straipsniu_foto_3193_gherk_GB_140800_e01_xxx

PARDUODAMAS LONDONO AGURKĖLIS://DOMISI KINAI IR AMERIKIEČIAI

Parduodamas vienas garsiausių šiuolaikinių architektūros objektų – Londono dangoraižis „30 St Mary Axe“, geriau žinomas kaip „Gherkin“ (liet. Agurkėlis). Pagal architekto Normano Fosterio projektą prieš

images_phocagallery_3154_geteb_som_1406_3154_dango_SV_140600_e01_xxx

GETEBORGO KELRODĖ ŽVAIGŽDĖ://ŠVEDIJOS MILŽINO KONKURSE LAIMĖJO PATIRTIS

PILOTAS.LT jau rašė apie švedų rengtą aukščiausio Skandinavijos dangoraižio architektūros idėjų konkursą Karlavagnstornet. Geteborge numatytą bokštą švedai įsivaizduoja ne vien pačiu aukščiausiu Šiaurės Europoje, bet

images_phocagallery_3417_geteb_dang_1406_3417_dango_ko_14600_e01_xxx

AUKŠČIAUSIAS SKANDINAVIJOS BOKŠTAS://PAAIŠKĖJO KONKURSO FINALININKAI

Švedijoje prie pabaigos artėja aukščiausio Skandinavijos dangoraižio architektūros idėjų konkursas. Planuojamas bokštas, be abejo, privalo būti ne vien pats aukščiausias Šiaurės Europoje, bet ir pasižymėti