LAR

PAVELDO REFORMA: Architektų Rūmai ragina Kultūros ministeriją grįžti į pradžią

2018-06-29
Audrys Karalius

Lietuvos architektų rūmų taryba oficialiu raštu kreipėsi į Kultūros ministeriją ragindama neaprobuoti jos parengto „Kultūros paveldo apsaugos institucinės pertvarkos metmenų“ projekto.
Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson balandį prabilusi apie Integralios kultūros paveldo apsaugos politikos modelį, kurį ketino parengti iki metų pabaigos, tryško optimizmu. Tačiau birželio mėnesį Kultūros ministerijos tarnautojų, rengusių Paveldo Metmenų Projektą, surengtos sesijos su „suinteresuotomis institucijomis“ nenudžiugino nei vienų nei kitų.

REFORMOS RENGĖJAI Į ESMINIUS KLAUSIMUS NEATSAKĖ

Sutarimo nerasta. Argumentų stigo. Paveldo reformos priežastis, metodologija ir tikslai – sukritikuoti iš esmės.
Paveldo Metmenų Projekto rengėjams diskusijose ne kartą teko pripažinti, kad projektas parengtas neatlikus esamų kultūros paveldo apsaugos problemų analizės, neįvardinus konkrečių esamos sistemos trūkumų, neapsibrėžus siekiamų tikslų bei uždavinių, nesuformulavus kriterijų, kuriais remiantis yra siūlomi institucijų sistemos, paveldo apsaugos principų bei priemonių pakeitimai, ir kurių pagrindu bus vertinami pertvarkos rezultatai.
Reformos autoriams teko pripažinti ir tai, jog nebuvo analizuoti anksčiau paveldo apsaugos srityje priimti teisės aktų pakeitimai, jų efektas ir įvairių institucijų formuotų darbo grupių siūlymai. Net nepanagrinėta kitų Europos šalių praktika paveldosaugoje.
Architektų rūmai daro prielaidą, jog Paveldo Metmenų Projektas greičiausiai buvo rengiamas politiniu, bet ne ekspertiniu-metodologiniu pagrindu.

SKUBOTA PAVELDO REFORMA IŠKREIPIA TEISĖKŪROS ESMĘ

Suinteresuotos visuomenės atstovai įtraukti į reformos procesą tik pabaigoje – į jau parengto projekto svarstymą, kas sukėlė aštrias reakcijas tiek pakviestose institucijose, tiek viešoje erdvėje.
Architektų rūmų taryba teigia, kad „tokia visuomenei itin svarbios pertvarkos projekto rengimo eiga neatitinka pagrindinių teisėkūros proceso principų. Visų pirma – atvirumo ir skaidrumo. O taip pat – efektyvumo bei tikslingumo, proporcingumo, aiškumo, sistemiškumo principų, įtvirtintų ir plačiai atskleistų Teisėkūros pagrindų įstatyme“.
Rūmų taryba pakvietė ekspertiniu pagrindu kurti darbo grupę, įtraukiant platų specialistus deleguojančių institucijų ratą, kiekvieną atskirą projekto rengimo etapą (tiriamąjį, tikslus ir uždavinius formuluojantį, priemones siūlantį ir kt.) viešai apsvarstant tiek su šių institucijų atstovais, tiek su visuomene, užtikrinant maksimalų paveldo apsaugos sistemos tobulinimo proceso nuoseklumą ir skaidrumą.
Savo ruožtu, Rūmai, į kurių įstatymais įtvirtintą kompetenciją patenka ir architektūrinio bei urbanistinio paveldo apsauga, tvirtina, jog „yra pasirengę deleguoti atstovus į tokią darbo grupę bei teikti visą turimą ekspertinę ir teisinę informaciją, siekiant, kad esminę visuomenei reikšmę turintis kultūros paveldas būtų išsaugotas ir sudarytos galimybės darniam pilietinės visuomenės vystymuisi“.

KULTŪROS MINISTRĖ ŽADĖJO VISKĄ SUPAPRASTINTI

Simptomatiška, tačiau Kultūros ministrė, kuri tarsi inicijavo Paveldo reformą, koncentravosi tik į verslą ir savivaldybes. Liana Ruokytė-Jonsson: „Lietuvai reikia tokios kultūros paveldo apsaugos sistemos, kuri užtikrintų valstybės istorijai svarbių objektų tinkamą priežiūrą ir kontrolę. Į šį procesą turi būti įtrauktos savivaldybės ir verslas, kurie prisiimtų atsakomybę už jiems patikėtą naudoti ir išsaugoti mūsų paveldą“.
Anot ministrės, Kultūros paveldo departamento pagrindu būtų steigiama Valstybinė kultūros paveldo inspekcija – (priežiūros institucija) kuri nedalyvautų nei kultūros vertybių apskaitos, nei projektinės dokumentacijos derinimo procese. Inspekcija būtų atsakinga už „arbitražo“ funkcijas, centralizuotą kultūros vertybių būklės ir procesų monitoringą.
Kultūros paveldo centro pagrindu, anot L.Ruokytės-Jonsson, būtų suformuotas paveldosaugos kompetencijų centras, kuris kontroliuotų vertybių apskaitą bei teiktų savivaldybėms ekspertų išvadas, kai ūkinė veikla planuojama valstybinės reikšmės objektuose, jų teritorijose ar apsaugos zonose.
Vietoj valstybės įmonės „Lietuvos paminklai“ planuota įsteigti biudžetinę įstaigą „Kultūros infrastuktūros centras“, kuris atliktų kultūros vertybių tvarkybos darbų užsakovo funkcijas ir koordinuotų kitų kultūros įstaigų – teatrų, bibliotekų, muziejų ir kt. statybos darbus.
Taip, anot kultūros ministrės, vienoje institucijoje būtų konsoliduotos kultūros infrastruktūros kompetencijos.

80 NUOŠIMČIŲ PAVELDO SVERTŲ – MERAMS IR JŲ RĖMĖJAMS?

Tačiau bene svarbiausias tikslas, anot kultūros ministrės L.Ruokytės-Jonsson: „Įgyvendinus kultūros paveldo apsaugos pertvarką, beveik 80 % kasdienių paveldo problemų (…) būtų sprendžiama savivaldybėse“.
Turint omeny beveik nulinį savivaldybių vyriausiųjų architektų svorį, minimalią savivaldybinių paminklotvarkininkų kompetenciją ir autonomiją, nesunku suvokti – iš tiesų tuos 80 % paveldo svertų kultūros ministrė abejingu veidu ketina perduoti savivaldybių merams ir jų rėmėjams.
Kuo tai kvepia strateginei Lietuvos vertybei – istoriniams pastatams ir urbanistinėms struktūroms – prognozuoti nesunku. Prieš tai, žinoma, pasivaikščiojus po rinkimų išvakarėse „atsigaunantį“ Kauną, Palangą, Druskininkus ar Ukmergę…

Šaltiniai: Lietuvos Architektų rūmai, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.
Titulinė foto: © Džiugas Karalius

Kultūros ministerijos noras perduoti 80% paveldosaugos svertų savivaldybėms galėtų nesunkiai būti patikrintas kad ir Palangos savivaldybės teritorijoje. Foto: © PILOTAS.LT

Kultūros ministerijos noras perduoti 80% paveldosaugos svertų savivaldybėms galėtų nesunkiai būti patikrintas kad ir Palangos savivaldybės teritorijoje. Foto: © PILOTAS.LT

Komentarai

  1. Reforma labai reikalinga (kol dar yra ką saugoti), bet dabartiniai ministerijos siūlymai labai labai tobulintini. Kiek žinau, ne tik architektų rūmai, bet ir apskritai beveik niekas, išskyrus pačią ministeriją, šiuo metu nepalaiko idėjos perduoti savivaldybėms KPD funkcijas. Net ir iš pačių savivaldybių yra pasipriešinimas. Taigi, tikėkimės, bent jau dėl šito bus pasitaisyta.

    • Argi neįdomi situacija? Niekas nepritaria paveldo reikalų perdavimui savivaldybėms, o kultūros ministrė vistiek nori perduoti.
      Gal dėl to, kad kai kas tą paveldą labai labai nori priimti ir užvirta šita skubota „reformų“ košė?

  2. siaip jau paveldo sistema zutbut reikalauja reformos. bet ne tokios skubotos ir ne tokios tendencingos. rumai teisingai akcentuoja tyrimo svarba. tik nuodugniai istyrus sistema ir ivardinus stringancias silpnas vietas, galima diskutuoti apie reforma. perduoti pavelda savivaldybems yra didziausia kvailyste, ka Ruokyte galejo sugalvoti. lauktu masinio paveldo niokojimo ir praradimo metas.

  3. Su savivaldybėm ir paveldu būna ir taip (mano nuomone):
    http://www.delfi.lt/verslas/nekilnojamas-turtas/r-simasius-apie-lidlo-pastata-jeigu-ne-kpd-mes-jau-butume-isdave-leidima-griauti.d?id=72582700
    bustas.lrytas.lt/nekilnojamasis-turtas/2015/05/06/news/palangos-meras-iveike-architektus-griuvo-legendine-banga–4084226/

  4. Ministerija turėtų pati save padalinti savivaldybėms. Ot būtų reforma.

  5. Panašu, kad Ruokytė yra tik šaškė. Už jos stovi Skvernelio įsipareigojimas dėl prezidento rinkimų galingiausiems savivaldybių merams. Jie nori turėti visą valdžią ir semti visus pinigus. O KPD trukdo ir trukdo. Kiek galima?

  6. Rūmų pozicija paremta realiais argumentuotais teisingai numato reformos padarinius, bet ar rūmų žodis turės nors kiek svorio šitoj iškrypėliško tipo demokratijoj pamatysim pagal tai ant kiek raidžių ministerija pasiųs rūmus.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Priedangų instrukcija

PIRMAS SKAMBUTIS: Architektų Rūmai parengė instrukciją dėl slėptuvių ir karo priedangų

2024 sausio 25Be komentarųAudrys Karalius

Lietuvos architektų rūmai savo iniciatyva parengė trumpą instrukciją dėl karo priedangų, PSP (padidinto saugumo patalpų) įrengimo įvairios paskirties pastatuose. Ta proga Architektų rūmuose (Vilnius, Kalvarijų

Kampo paroda

PASKATINS MUZIEJŲ VEIKLĄ: Kultūros ministerija išskirstė 1,6 mln. eurų

2024 sausio 3Be komentarųPILOTAS.LT

Pirmuoju savo 2024 metų  įsakymu kultūros ministras Simonas Kairys paskyrė finansavimą nacionalinių ir valstybinių muziejų, kurių savininko teises ir pareigas įgyvendina Kultūros ministerija, projektams. Šie

architektuomenė

IŠLAISVINTOS UKRAINOS ŽEMĖS KVADRATAS: Padėka Lietuvos architektams už karinę paramą

2023 rugpjūčio 10Be komentarųPILOTAS.LT

Nevyriausybinė organizacija „Blue/Yellow“, dėkodama Lietuvos architektams už paramą Ukrainos kariams, įteikė Lietuvos Architektų sąjungai simbolinį išlaisvintos Ukrainos žemės kvadratą. Dedikacijoje organizacijos „Blue/Yellow“ vadovas Jonas Ohman

LAR taryba Aplinkos ministerijoje

SUTARĖ BENDRADARBIAUTI: Architektų rūmų valdžia viešėjo Aplinkos ministerijoje

2023 balandžio 24Be komentarųPILOTAS.LT

Penktadienį aplinkos ministras Simonas Gentvilas ir viceministrė Daiva Matusevičė, kartu su Aplinkos ministerijos komanda, susitiko su naujai išrinktu  Lietuvos architektų rūmų pirmininku Algimantu Pliuču bei

Pernai vasarą prie Kauno centrinio pašto jau įvyko vienas reikšmingas architektūrinis įvyks – Nacionalinių architektūros apdovanojimų (NAA) sumanymo paskelbimas. Foto: ©PILOTAS.LT.

ARCHITEKTŲ RŪMŲ IR SĄJUNGOS POZICIJA: Kauno pašto rūmų projekto pirkimo procedūra ydinga

2023 balandžio 141 KomentarasPILOTAS.LT

Netikėta, apmaudu ir absurdiška, kad kuriant ilgai svajotą ir gimdytą Nacionalinį Architektūros Institutą (NAi) – jau pirmasis žingsnis šiurkščiai pažeidžia ir nacionalinį Architektūros įstatymą, ir

Algimantas Pliučas

ARCHITEKTAI IŠSIRINKO VALDŽIĄ: 4 metus LAR’ui vadovaus Algimantas Pliučas

2023 balandžio 3Be komentarųPILOTAS.LT

Praėjusį ketvirtadienį Kaune, „Žalgirio“ arenos amfiteatro salėje įvyko rinkiminis Lietuvos architektų rūmų (LAR) Narių susirinkimas, kuriame išrinkti nauji Rūmų organų nariai į 2023-2026 metų kadenciją

Žalgirio arena

ARCHITEKTAI RINKSIS KAUNE: Architektų rūmų visuotinis susirinkimas – „Žalgirio“ arenoje

2023 kovo 28Be komentarųPILOTAS.LT

Ketvirtadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje rinksis architektai iš visos Lietuvos. Nuo 10 val. šalies krepšinio sostinės tvirtovėje, Amfiteatro salėje vyks Lietuvos architektų rūmų (LAR) narių visuotinis rinkiminis susirinkimas.

Visuomeninio draudimo rūmai

LIEPOS 1-OSIOS DOVANA: Vilniuje baigiamas šalinti istorinę architektūrą darkęs įstiklinimas

2022 liepos 13 KomentaraiPILOTAS.LT

Tarpukaryje Vilniaus Gedimino prospekte pastatytų neofunkcionalistinių Visuomeninio draudimo rūmų pirmasis aukštas pagaliau grįžta į savo pirminį architektūrinį pavidalą. Pastato architektūrą kelerius metus darkęs įstiklinimas bendromis

UKRAINOS KARAS

LIETUVOS ARCHITEKTŲ DOVANA: Moderniausias ginklas Ukrainos dangaus gynėjams

2022 kovo 104 KomentaraiPILOTAS.LT

Lietuvos architektai, Architektų sąjunga ir Architektų rūmai, greta kitų solidarumo su Ukrainos kolegomis iniciatyvų, imasi konkretaus žingsnio – Ukrainos dangaus gynybos. Architektai pradeda rinkti tikslines

Ukraina

LIETUVOS ARCHITEKTŲ INICIATYVA: Biurai priims specialistus iš Ukrainos

2022 kovo 3Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektūros ir inžinerijos biurai priims specialistus iš Ukrainos. Visi, norintys prisidėti prie iniciatyvos, kviečiami registruotis. Tapus pabėgėliu, žymiai oriau yra dirbti pagal specialybę ir neprarasti įgūdžių,

pakal_po_210900_e01_xxx

DĖL ARCHITEKTŪROS KONKURSŲ: Diskusiją pradeda Mindaugas Pakalnis

2022 sausio 182 KomentaraiPILOTAS.LT

Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos architektų rūmai (LAR) inicijuoja diskusiją dėl architektūros konkursų. Pirmas diskusijos renginys – Vilniaus miesto vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio šios problematikos

Lietuvos kultūros taryba

KULTŪROS MINISTERIJA: Bus keičiamas Lietuvos kultūros tarybos įstatymas

2021 rugsėjo 141 KomentarasPILOTAS.LT

Kultūros ministerija Seimo rudens sesijai teikia Lietuvos kultūros tarybos (LKT) įstatymo pakeitimą, kuriuo iš esmės bus keičiamas LKT finansavimo modelis. Kultūros ministras Simonas Kairys sako,

Edmundas Benetis

VIENAS LAUKE KARYS: E.Benetis nesulaukia LAR paramos dėl Lietuvos bendrojo plano problemų

2021 liepos 274 KomentaraiPILOTAS.LT

Žinomas pajūrio architektas Edmundas Benetis kreipėsi į e-žurnalo Pilotas.LT redakciją dėl pagalbos. Architektui nesiseka bendrauti su Architektų rūmais visuomenei itin svarbiu klausimu. Gal kalti vasaros

Algimantas Mačiulis

PIRMAS NUOTOLINIS ARCHITEKTŲ RŪMŲ SUSIRINKIMAS: Architektų Žiedas A.Mačiuliui

2021 birželio 174 KomentaraiPILOTAS.LT

Šiandieną įvyko pirmasis nuotolinis Lietuvos architektų rūmų narių visuotinis susirinkimas. Pandemijos sąlygos atėmė progą architektų cecho bendruomenei susirinkti gyvai ir bendrauti gyvai, tačiau iš esmės

LAR susirinkimas

LIETUVOS ARCHITEKTŲ RŪMAI: Neįvykus susirinkimui, pakartotinas – tą pačią dieną

2021 birželio 14Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektų rūmai (LAR) praneša, kad birželio mėnesį 17 dieną (ketvirtadienį) 10 val. numatytajam narių nuotoliniam susirinkimui neįvykus, pakartotinis bus surengtas dar tą pačią dieną.

prof. Algimantas Mačiulis

ARCHITEKTŲ ŽIEDAS: LAR svarsto siūlymą apdovanoti prof. A.Mačiulį

2021 gegužės 72 KomentaraiPILOTAS.LT

Kiekvienais metais per Lietuvos architektų rūmų (LAR) narių visuotinį metinį susirinkimą įteikiamas Architektų žiedas – už architektūrą, nuopelnus, meilę ir pasišventimą jai. Šiais metais Architektų

Nešk savo šviesą ir tikėk

UŽ NUOPELNUS KULTŪRAI: Įteikė 3 garbės ženklus „Nešk savo šviesą ir tikėk“

2020 lapkričio 272 KomentaraiPILOTAS.LT

Laikinai einantis kultūros ministro pareigas Mindaugas Kvietkauskas trims Lietuvos kultūrai ir menui nusipelniusiems žmonėms įteikė aukščiausius Kultūros ministerijos skiriamus apdovanojimus – garbės ženklus „Nešk savo

Punia

KULTŪROS MINISTERIJA: Nustatyti 3 Kultūros kelių lygmenys

2020 lapkričio 133 KomentaraiPILOTAS.LT

Vadovaudamasi Kultūros kelių vystymo Lietuvoje koncepcija, kultūros ministerija patvirtino Kultūros kelių Lietuvoje lygmens nustatymo ir sertifikavimo tvarkos aprašą.   Šio aprašo reglamentuojama tvarka gali būti nustatyti

vila_kn_201019_e01_bra

LAR TARYBA: Vilos Perkūno al. 11 rango objektų apsauga turi tapti viešuoju interesu

2020 lapkričio 111 KomentarasPILOTAS.LT

Art deco stiliaus vilos Perkūno al. 11 Kauno Žaliakalnyje griovimo istorija įgauna vis platesnį atgarsį tiek visuomenėje, tiek ir atskirose kultūros paveldui neabejingose bendruomenėse. Lietuvos

LAR susirinkimas

LAR SUSIRINKIMAS ĮVYKO: Paskelbti balsavimo rezultatai

2020 spalio 92 KomentaraiPILOTAS.LT

2020 m. spalio 7 dieną „Litexpo“ parodų centre, Vilniuje įvyko svarbiausias metuose architektų savivaldos renginys – Lietuvos architektų rūmų narių susirinkimas. Lietuvos architektų rūmų narių

Lietuvos bendrasis planas

ARCHITEKTŲ RŪMAI: Rengiamas LT Bendrasis planas turi esminių trūkumų

2020 spalio 51 KomentarasPILOTAS.LT

Baigiamas rengti Lietuvos respublikos teritorijos bendrasis planas – urbanistinė konstitucija, pagal kurią valstybė gyvens 25 metus (maždaug). Deja, esminis nacionalinio mastelio projektas į galutinę stotelę

Architektų suvažiavimas

ARCHITEKTŲ RŪMAI: Visuotinis susirinkimas – „Litexpo“, spalio 7

2020 rugsėjo 17Be komentarųPILOTAS.LT

Visi žino – pavasarį Visuotinis Architektų rūmų susirinkimas neįvyko dėl Korona pandemijos, todėl dabar, kai viruso pavojus ir baimė atslūgo,- rinksimės į esminę profesijos sueigą

Lietuvos kultūros taryba

ARTĖJA NAUJA KADENCIJA: Paskelbta Lietuvos kultūros tarybos narių paieška

2020 birželio 2Be komentarųPILOTAS.LT

Kultūros ministerija paskelbė naujos kadencijos Lietuvos kultūros tarybos (LKT) narių rinkimų pradžią. Pretendentus į LKT narius gali siūlyti fiziniai ir juridiniai asmenys. Pagal Lietuvos kultūros

Kultūros ministerija

2,7 MILIJONO MENININKAMS REMTI: Kultūros ministerija didina finansavimą

2020 gegužės 8Be komentarųPILOTAS.LT

Šią savaitę Vyriausybei padidinus kultūros srities finansavimą dėl Koronavirus pandemijos, individualioms kultūros ir meno kūrėjų stipendijoms papildomai paskirta 2,1 mln. eurų. Iš viso Individualioms kultūros

Architektų sąjunga

30 ARCHITEKTŲ SĄJUNGOS METŲ: Pats laikas persikrauti

2020 balandžio 35 KomentaraiJuozas Vaškevičius

Nepriklausomos Lietuvos atkūrimo 30 metų sukaktis paskatino pakelti asmeniniame archyve besančius, paveldėtus rankraščius(1) ir tais pačiais metais atkurtos Lietuvos architektų sąjungos dokumentų kopijas. Permąstyti tų