Pelkių paviljonas

VENECIJOS ARCHITEKTŪROS BIENALĖ: Atidaromi lietuviškų pelkių paviljonas ir mokykla

2018-05-22
PILOTAS.LT

Vos po kelių dienų Venecijoje prasidės 16-oji architektūros bienalė, kurioje Lietuva pristatys Pelkių paviljoną. Pastarojo koncepciją daugiau nei metus kartu su komanda išplėtojo menininkai Nomeda ir Gediminas Urbonai, paviljono komisaras Pippas Ciorra, Architektūros fondas.

DIALOGAS SU KITOMIS GYVYBĖS FORMOMIS
Gegužės 26 d. Venecijoje prasidedančios architektūros bienalės pagrindinė tema – Laisva erdvė (angl. Freespace). Bienalėje šiemet dalyvauja 71 dalyvis, pristatomi 63 nacionaliniai paviljonai.
Kodėl žmonėms reikia ieškoti dialogo su kitos gyvybės formomis, pavyzdžiui, grybais? Kaip pelkė susieja klimato kaitą, architektūrą ir žmonijos ateitį? Ko gali išmokyti klampi ir nestabili pelkės būsena? Tai diskusijas tarp skirtingų disciplinų keliantys klausimai, su kuriais į 16-ąją Venecijos architektūros bienalę šiemet išvyksta Lietuva. Svarbiausiame architektūros pasaulio renginyje ji pirmą kartą prisistatys individualiame paviljone (Via Giuseppe Garibaldi, 1814, 30122 Venezia VE, Italy) – prieš 2 metus pasauliui buvo parodytas pirmas bendras Baltijos šalių paviljonas.
Lietuva pakvies į atvirą „Pelkių mokyklą“ (angl. The Swamp School). Tai pagrindinė daugiau nei metus vykstančių Pelkių paviljono tyrimų dalis. Paviljoną kuruoja menininkai Nomeda ir Gediminas Urbonai, Masačusetso technologijos instituto Architektūros ir planavimo mokyklos (MIT) tyrėjai, paviljono komisaras – architektas P.Ciorra, Nacionalinio muziejaus MAXXI Romoje Architektūros departamento vyriausiasis kuratorius.

SUKŪRĖ „PELKIŲ MOKYKLĄ“
N. ir G. Urbonai kartu su architektais, dizaineriais, filosofais, mokslininkais, inžinieriais, technologijų specialistais daugiau nei metus plėtojo Pelkių paviljono koncepciją, projektavo ir kūrė patyriminę erdvę – eksperimentinę laboratoriją „Pelkių mokykla“.
Laboratorija veiks kaip atvira, kintanti infrastruktūra, kurioje architektūra nenutrūkstamai pinsis su kitomis disciplinomis. Čia bus ieškoma naujų erdvės patyrimo ir mąstymo modelių, o kartu siekiama pasiūlyti kūrybingo egzistavimo su kitomis rūšimis perspektyvų, kritiškai interpretuoti globalius architektūros procesus, apmąstyti ir išmėginti naujus pedagoginius bendrabūvio modelius. Į tris pagrindinius savaitės trukmės mokyklos renginius atvyks daugiau nei 100 menininkų, mokslininkų, architektų ir studentų iš viso pasaulio.
Projekto kuratoriai paviljono erdvėje ypatingą dėmesį skiria sensorikai, jutiminiams potyriams, tam įrengtos dvi instaliacijos, vadinamos paviljono „smegenimis“. Jos sukurtos iš Šepetos durpyno Kupiškio rajone iškastos ir į Veneciją atgabentos pelkės – augalų bendrijos. Kitose erdvėse galima bus atrasti kvapų zonas, dirbtinio intelekto bei bioenergijos įrengimus.

PELKES TYRINĖJO ARCHITEKTŪRIŠKAI

Paviljono kuratorių teigimu, projekte konceptualiai ieškota sąsajų, kurios susietų šalies savitumą ir globalaus bei architektūros pasaulio procesus.
„Diskutuodami įvairiose kūrybinėse dirbtuvėse, braidėme po filosofinių samprotavimų pelkes. Paradoksalu, tačiau jos ir tapo mūsų atspirtimi. Pelkės lyg ir turėtų būti priešingos architektūrai, nes tai tokia būsena, kai viena koja remiesi į kietą pagrindą, o kita smengi į kitą pavidalą. Tačiau jas architektūriškai įdomu tyrinėti, pažinti jų ekosistemą, jų elgseną pritaikyti žmonių pasauliui. Ne veltui jos vadinamos pasaulio inkstais, nes skirsto, kas naudinga, ir tai, kas nuodinga, be to, kenksmingas medžiagas perdirba. Lietuva gali didžiuotis pelkėmis, tačiau jų likę nedaug, nes dirbtinai, melioracijos būdu jos buvo nusausintos“, – pasakoja G.Urbonas, „Pelkių mokyklos“ kuratorius.
Pasak G.Urbono, esant dabartinei klimato kaitai, atsigręžti į pelkes yra tikslinga. „Akivaizdu, kad ateina laikas kurti naujas ekosistemas. Būtent pelkės suprantamos kaip apsauginiai barjerai, kurie padėtų miestams prisitaikyti prie kylančio vandens lygio“, – sako menininkas.

KONCEPCIJĄ PLĖTOJO DAUGIAU NEI METUS

Pasirinktą projekto koncepciją padėjo plėtoti ir P.Ciorra, Lietuvos paviljono Venecijoje komisaras, Nacionalinio muziejaus MAXXI Romoje Architektūros departamento vyriausiasis kuratorius. Pasak jo, pelkė – taikli metafora, atspindinti šiuolaikinės architektūros ir gyvenamųjų erdvių sąlygas.
„Šiandien architektūra yra pakibusi tarp prigimties ir artefakto, ekologijos ir politikos. Erdvė šokinėja pirmyn ir atgal tarp materialumo ir nematerialumo. Visai kaip pelkė, kuri yra vanduo ir žemė viename“, – pastebi P. Ciorra.
Pelkių paviljono koncepciją daugiau nei metus plėtoja Architektūros fondas. Viso proceso metu bendradarbiauta su akademinėmis bendruomenėmis, mokslo tyrimų institutais, architektūros, dizaino, technologijų profesionalais, Nacionalinėje dailės galerijoje vyko paskaitų ciklas „Hello World?“, kūrybinės dirbtuvės Nidos meno kolonijoje, ekspedicijos Lietuvos pelkėse.

PELKĘ ATGABENO IŠ LIETUVOS

Vienas iš pagrindinių paviljono akcentų – iš Lietuvos atgabenta natūrali pelkė. Pasak kūrybinės komandos, iš eksploatuojamo durpyno supakuotos pelkės dalys sausumos, oro bei vandens transportu atgabentos į Veneciją ir pasodintos specialiai paruoštame baseine. Įrengti vandenį valantys anglies filtrai, sumontuotas specialus augalams tinkamas apšvietimas, kad būtų sukurta kuo natūralesnė aplinka pelkių augmenijai.
Siekiant kuo tiksliau perteikti pelkės potyrį, instaliacijos buvo konstruojamos konsultuojantis su Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriumi Remigijumi Daubaru ir vienos seniausių šiuo metu veikiančių durpių gavybos bei perdirbimo bendrovių Lietuvoje „Durpeta“ specialiste Sigita Kantautiene.
Dauguma paviljono elementų sukurti iš drenažo vamzdžių. Jie pasirinkti neatsitiktinai, nes buvo naudojami ne tik pelkėms sausinti, bet ir jų ekosistemai atkurti. Šis panaudojimo dvilypumas yra svarbus diskutuojant apie hibridišką mūsų erdvių ateitį ir permąstant mūsų naudojamų medžiagų paskirtį.
Paviljono kuratoriai: N. ir G.Urbonai. Komisaras: P.Ciorra. Prodiuseris: Architektūros Fondas. Kuruojantys asistentai: J.Bernotaitė, A.Ropolas, K.Sabolius, I.Umbrasaitė, P.Vaitiekūnas.
Projekto ambasadorė: J.Reklaitė. Projekto vadovas: M.Reklaitis. Gamybos koordinatoriai: Adelė Dovydavičiūtė, Indrė Ruseckaitė, Alessandro Zorzetto. Redaktoriai: J.Crismanas, M.Villeré. Grafikos dizaineriai: NODE Berlin/Oslo ir Anna Haas.
Lietuvos atstovavimą Venecijos architektūros bienalėje finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.
Parengta pagal Architektūros fondo informaciją.
Pav.: Rasa Smite & Raitis Smits.

PROGRAMA
Gegužės 25 diena (penktadienis)
16 val. Lietuvos paviljono atidarymas. Pasirodys du garso menininkai: Jana Winderen (16 val.) ir Franciscas Lopezas (21.30 val.). Paviljonas Venecijoje veiks iki lapkričio 25 dienos.
Gegužės 23–27 dienomis vyks „Pelkių mokyklos“ akustinės erdvės tyrinėjimai „Pelkių radijas“ (angl. The Swamp Radio),
Birželio 26–30 dienomis – „Pelkių mokyklos“ aplinkosaugos ateities spekuliacijos „Ateities sala“ (angl. Futurity Island).
Rugsėjo 24–29 dienomis numatyta „Pelkių mokyklos“ laboratorija „Bendrabūvis“ (angl. Commonism), skirta dialogo su kitomis gyvybės formomis scenarijams. Kiekvieną jų kuruos pripažinti pasaulyje urbanistikos, filosofijos, architektūros profesionalai.
pelki_pa_180500_e01_xxx

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Žuvintas

PELKIŲ MĖNUO ŽUVINTE: Vasarį dedikavo pelkių pažinimui

2024 vasario 6Be komentarųPILOTAS.LT

Vasario pradžioje tradiciškai minima tarptautinė Pelkių diena. Šia proga Dzūkijos-Suvalkijos saugomų teritorijų direkcija su Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondu parengė Žuvinto pelkių mėnesio renginių programą.

Carlo Ratti

NUŽYMĖS ARCHITEKTŪRINES GAIRES: 2025-ųjų architektūros parodą Venecijoje kuruos Carlo Ratti

2024 sausio 9Be komentarųPILOTAS.LT

Venecijos architektūros bienalės 19-ąją tarptautinę architektūros parodą kuruos žinomas italų architektas, inžinierius ir pedagogas Carlo Ratti. 2025-ųjų Architektūros paroda Venecijoje turėtų būti atidaryta gegužės mėnesį

Prie autobusų stoties besiglaudžianti viešoji erdvė Vilkaviškyje tampa svarbia susitikimų ir renginių vieta. Foto: V.Girdausko

MEDŽIŲ ARCHITEKTŪRA: 19-oje Venecijos architektūros bienalėje Lietuvą atstovaus LAS projektas

2023 gruodžio 181 KomentarasPILOTAS.LT

Lietuvos kultūros tarybos sprendimu 2025-aisiais, 19-oje Venecijos architektūros bienalėje Lietuvai atstovaus Lietuvos architektų sąjungos projektas „Medžių Architektūra: iš vietos šaknų virsta“. Jo komisare bus architektūrologė,

Londono galerijos „Serpentine“ paviljonas Londone (arch. L.Ghotmeh, 2023 m.). Foto: Iwan Baan.

SUKVIES PRIE STALO: Londone atidaromas galerijos „Serpentine“ vasaros paviljonas

2023 birželio 7Be komentarųPILOTAS.LT

Svarbiu šiuolaikinės architektūros vietoženkliu kasmet Londone tradiciškai tampa garsios britų galerijos „Serpentine“ vasaros paviljonas. Šį penktadienį dieną atidaromą paviljoną britai suprojektuoti patikėjo prancūzų ir libaniečių architektei

Vaiku miško paviljono atidarymas. Foto: Rasos Juškevičiūtės.

LIETUVA PRISISTATO VENECIJOJE: Architektūros bienalėje atidarytas Vaikų miško paviljonas

2023 gegužės 19Be komentarųPILOTAS.LT

Venecijos architektūros bienalėje atidarytas „Vaikų miško paviljonas“, šiemet atstovaujantis Lietuvai šioje tarptautinėje architektūros parodoje. Priešais Venecijos Arsenalą įsikūręs paviljonas bus atviras lankytojams nuo gegužės iki

Tadao Ando

TUŠTUMOS ARCHITEKTŪRA: Jubiliejinis paviljonas Karalienės Viktorijos soduose Melburne

2023 gegužės 18Be komentarųPILOTAS.LT

Naomi Milgrom fondas neseniai atskleidė, jog kasmetinį lauko paviljoną karalienės Viktorijos soduose,  Melburne šiemet projektuos garsus japonų architektas Tadao Ando. Skirtingų architektų kasmet naujai kuriamas

lauko klasė

DAR DAUGIAU LAUKO KLASIŲ: Naudosis per pusę sostinės mokyklų

2023 gegužės 16Be komentarųPILOTAS.LT

Pirmosiose 35 lauko klasėse sostinės mokyklos jau veda pamokas netradiciniuose kabinetuose su vaizdu į dangų ar žaliuojantį parką. Visiems sezonams pritaikytos lauko klasės atsiras dar

Vilniaus maketas

VILNIUS PRIEŠ 200 METŲ: Sostinėje atidaromas nemokamas ekspozicinis paviljonas

2023 gegužės 12Be komentarųPILOTAS.LT

Šeštadienį Vilniuje sostinės 700 metų proga atidaroma nauja ir nemokama Lietuvos nacionalinio muziejaus ekspozicinė erdvė „Paviljonas: Vilnius prieš 200 metų“. Vilniečius ir miesto svečius Gedimino

Pakui Hardware, Marija Teresė Rožanskaitė

VENECIJOJE ATSTOVAUS TRIO: Pasirinko „Pakui Hardware“ ir M.T.Rožanskaitės projektą

2022 gruodžio 21Be komentarųPILOTAS.LT

2024 metais vyksiančios Venecijos meno bienalės Lietuvos nacionaliniame paviljone bus pristatytas bendras šiuolaikinio meno kūrėjų dueto „Pakui Hardware“ (Neringa Černiauskaitė ir Ugnius Gelguda) bei dailininkės

baua_pl_221200_e01_zzz

BAUA PAVILJONAS: Paskelbtas atviras architektūrinės idėjos konkursas

2022 gruodžio 20Be komentarųPILOTAS.LT

Kaip reprezentuosime savo architektūrą pasaulinėje scenoje? Į šį klausimą turėtų padėti atsakyti Baltijos architektų sąjungų asociacijos paskelbtas atviras architektūrinės idėjos konkursas bendram Baltijos šalių paviljonui

Vilnius prieš 200 metų

LAIMĖJO „ATLASAS“: Gedimino kalno papėdėje įsikurs nauja ekspozicinė erdvė

2022 liepos 11Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniau Kitąmet sostinėje, Gedimino kalno papėdėje atsivers nauja ekspozicinė erdvė – paviljonas „Vilnius prieš 200 metų“. Lietuvos nacionalinio muziejaus ir Architektūros fondo surengtą atvirą paviljono

Serpentine galerija

JUODOJI LONDONO KOPLYČIA: Haid parke atsidarė prestižinis vasaros paviljonas

2022 birželio 14Be komentarųPILOTAS.LT

Londone ką tik atidarytas garsios galerijos „Serpentine“ vasaros paviljonas, kasmet tampantis svarbiu šiuolaikinės architektūros vietoženkliu. Šių metų laikinąjį Anglijos sostinės minimalistinį statinį suprojektavo Čikagos menininkas

Paviljonas

VILNIUS EKSPONUOS ISTORIJĄ: Laukiama paviljono architektūrinių idėjų

2022 balandžio 19Be komentarųPILOTAS.LT

Vilnius ruošiasi 700 metų jubiliejui – architektai pakviesti sukurti paviljoną Gedimino kalno papėdėje. Būsimos paviljono ekspozicijos šerdis – pagal unikalią ir anksčiau nepublikuotą archyvinę medžiagą

Future Food Deal

ATEITIES MAISTO KURSAS: Atviras Talino architektūros bienalės konkursas

2022 kovo 28Be komentarųPILOTAS.LT

Talino architektūros bienalė 2022 (TAB 2022) paskelbė atvirą kvietimą jauniems ir kylantiems architektams, dizaineriams ir mąstytojams dalyvauti konkurse „Future Food Deal“. Tai iššūkis iš naujo

Rusijos paviljonas Venecijoje.

RUSIJOS PAVILJONAS NEATSIDARYS: Menininkai atsisako eksponuotis Venecijoje

2022 vasario 28Be komentarųPILOTAS.LT

Po neišprovokuotos brolžudiškos karinės invazijos į Ukrainą šiemet neatsidarys Rusijos paviljonas Venecijos bienalėje. Atsisako šių metų rusų parodą organizuoti ir lietuvis Raimundas Malašauskas, žinantis sovietinio

Venecijos bienalė

KONKURSAS VYKS IŠ NAUJO: Vienintelės nacionalinio paviljono paraiškos nefinansuos

2022 vasario 9Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos kultūros taryba nusprendė nefinansuoti pernai skelbtam konkursui pateiktos vienintelės Nacionalinio paviljono Venecijos architektūros bienalėje paraiškos. Paviljono konkursas vyks iš naujo. Pernai Lietuvos kultūros tarybos (LKT)

Mies van der Rohe 22

DIDELĖ GARBĖ LIETUVAI: Mūsų paviljone paskelbs Mies van der Rohe premijos 40-uką

2022 sausio 141 KomentarasPILOTAS.LT

Dubajaus pasaulinės parodos „EXPO 2020“ Lietuvos paviljone atidaroma susidomėjimą kurstantį aktuali Mies van der Rohe fondo paroda. Bene garbingiausią Europos šiuolaikinės architektūros premiją įteikiantis fondas

IHEARTBLOB

KRIPTOBLOKŲ ARCHITEKTŪRA: TAB 2022 paskelbė naują paviljono konkurso laimėtoją

2021 gruodžio 16Be komentarųPILOTAS.LT

PILOTAS.LT spalį skelbė, jog 6-oji Talino architektūros bienalė TAB 2022 eksperimentinės architektūros programos konkurso laimėtoju paskelbė kolektyvą „Simulaa“ iš Australijos. Konkursą laimėtojų projektas „Burlasite“ žadėjo statybai pasitelkti

Lietuvos paviljonas (autorius J.Urbonas, kuratorius J.Boelen, komisarė J.Reklaitė) 17-oje Venecijos architektūros bienalėje. Foto: ©PILOTAS.LT.

NACIONALINIS PAVILJONAS VENECIJOJE: Lietuvos kultūros taryba laukia paraiškų

2021 lapkričio 29Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos kultūros taryba (LKT) laukia kultūros ir meno organizacijų paraiškų Nacionalinio paviljono Venecijos architektūros bienalėje 2023 metų finansavimo konkursui. Kaip praneša LTT, pasirengti įgyvendinti Lietuvos

TAB 2022

SOVIETINIO MIKRORAJONO PERMĄSTYMAS: Paskelbta TAB 2022 Vizijos konkurso tema

2021 lapkričio 26Be komentarųPILOTAS.LT

Talino architektūros bienalė TAB 2022 ką tik paskelbė atvirą Vizijos konkursą. Tai vienas pagrindinių tradicinių bienalės akcentų, kurio pagrindinis dėmesys šįkart skiriamas Talino sovietinio mikrorajono permąstymui

Lietuvos paviljonas (autorius J.Urbonas, kuratorius J.Boelen, komisarė J.Reklaitė) 17-oje Venecijos architektūros bienalėje. Foto: ©PILOTAS.LT.

LIETUVOS PAVILJONO VENECIJOJE KURATORIUS: „Architektūrą matau kaip procesą“

2021 lapkričio 15Be komentarųJogintė Bučinskaitė

Vienas ryškiausių šių metų Europos šiuolaikinės architektūros renginių – XVII Venecijos architektūros bienalė – sparčiai artėja prie pabaigos. Šia dingstimi į klausimus apie architektūrą, intriguojančias vizionieriškas

Tini

SCENA KLASIKOS ŠEDEVRAMS: Elegantiškas „Corten‘o“ paviljonas Madrido sode

2021 spalio 29Be komentarųPILOTAS.LT

Išskirtiniai automobiliai negali stovėti tamsiame įprastame garaže ar šešėlyje. Tokios nuostatos besilaikantys firmos „Tini + delavegacanolasso“ architektai suprojektavo elegantišką „Corten‘o“ paviljoną, kuriame skleidžiasi neatremiamas pokario

Expo 2020

LIETUVA DĖMESIO CENTRE: Lietuviška diena pasaulinėje parodoje „EXPO 2020“

2021 spalio 25Be komentarųPILOTAS.LT

Penktadienį pasaulinėje parodoje „EXPO 2020“ mūsų šalies paviljonas buvo dėmesio centre. Taip Dubajuje paminėta nacionalinė Lietuvos diena. Nacionalinės dienos atidarymo ceremonijoje dalyvavo LR Ministrė Pirmininkė

Filmo „Piligrimai“. komanda Venecijoje

VENECIJA PLOJO LIETUVIAMS: Lauryno Bareišos filmui – „Horizontų“ liūtas

2021 rugsėjo 13Be komentarųPILOTAS.LT

Tarptautiniame Venecijos kino festivalyje – triukšmingi plojimai Lietuvos talentams. Rugsėjo 11 dieną vykusiuose festivalio apdovanojimuose geriausiu filmu „Orizzonti“ (liet. „Horizontai“) programoje pripažintas debiutinis Lauryno Bareišos

Raumlaborberlino

VENECIJOS ARCHITEKTŪROS BIENALĖ: Įteikti Auksinio liūto apdovanojimai

2021 rugpjūčio 31Be komentarųPILOTAS.LT

Vakar Venecijoje įvykusioje iškilmingoje ceremonijoje paskelbti XVII tarptautinės architektūros bienalės parodos „Kaip mes gyvensime kartu?“ laureatai bei geriausi nacionaliniai paviljonai. Įteikti prestižiniai Auksinio liūto apdovanojimai.