Algimantas Sprindys

IN MEMORIAM ALGIMANTUI SPRINDŽIUI: Kaunas nusisuko nuo architekto…

2018-01-31
Audrys Karalius

Šiandieną, mirė Algimantas Antanas Sprindys. Architektūros milžinas, kurio pėdsakas Kauno mieste – ryškus, savitas ir reikšmingas. Panašiai kaip Vytauto Landsbergio Žemkalnio, kuriuo visą gyvenimą žavėtasi.

A.A.Sprindys – neabejotinai ryškiausia XX amžiaus II pusės Kauno architektūrinė asmenybė.
Projektavęs beveik išimtinai Kaune, reto darbštumo ir inteligencijos architektas sukūrė didžiąją dalį reikšmingiausių augančio miesto pastatų ir keletą viešųjų erdvių.
Gal būt vaikystė mokytojų šeimoje, gal būt studijos Telšių kunigų seminarijoje, prieš pasukant architekto keliu, suteikė A.A.Sprindžiui ypatingos inteligencijos, patriotizmo, takto ir atidos. Nors architektui teko dirbti gūdžiu sovietmečiu, tačiau A.A.Sprindžio autoritetui, bene vieninteliam, paklūsdavo partinė nomenklatūra, ir sudėtingi projektai tapdavo kūnu.
Jo žodis, jo nuomonė, tuomet svėrė daug. Jis tą žinojo ir niekada nedarė poveikio neetiškai, nustumdamas kitą ir įpiršdamas savo idėją.
Nors mūsų amžius reikšmingai skyrėsi, tačiau bendravimas buvo horizontalus, atviras ir mielas. Ypač, kai ponia architektė Sprindienė vaišindavo savo mocartiniais sausainiais, o metras – šlakeliu kOnjako.
Tai buvo nuostabios valandos, keliaujant laiku architektūriniais landšaftais ir neriant į galantiškas istorijas, kaip buvo iškrapštytas Tankas Išvaduotojas nuo Karo Muziejaus papėdės, kaip šėlta su V.Dičiumi ir A.Mikėnu „Tulpėje“ ir Laisvėje, kaip, prisirišus prie neišvengiamo Lenino paminklo, pavyko suformuoti darnią aikštę su naujais, reikšmingais miesto administraciniais pastatais, išsaugant Karo Muziejaus sodelį, kaip pavyko išspausti Miestprojekto „antitarybinę kokybę“ ir tt…
Gavau nuo Metro kelias svarbias pamokas, kurių vertė neįkainojama. Vieną prisimenu dažnai.
Dirbau Kauno miesto vyriausiu architektu. 1990-ieji, Ekonominė Rusijos blokada. Aš Sąjūdžio savanoris, man 29-eri. Raunu sovietizmą kiekvienoje Kauno pėdoje. A.A.Sprindys (buvęs miesto vyr.architektas) atneša pasiderinti rekonstruojamo pastato eskizus su nauju miesto vyr.architektu. Pastatas administracinis, didelis, pramoniniame miesto rajone. A.A.Sprindžio eskizai sprindiški – tobulos linijinės perspektyvos, atliktos spalvotais tušinukais. Architektūra – griežta, pramoninė, horizontalios langų juostos ir pan.
Jaučiu autoriteto slėgį, bet matau, kad architektūra, tarsi ištraukta iš LTSR statybininkų vadovėlio. Imu atsargiai aiškinti, kad jau kitas metas nūn, kad paieškot reikėtų Nąują Lietuvą atspindinčių architektūrinių sprendimų, kad… Metras išklausė ir nesiginčijo. Sako, gerai, padirbėsiu ir užeisiu vėl.
Po savaitės vėl ateina A.A.Sprindys ir atneša 20 naujų eskizų, variantų variantus… Jaunojo vyr.architekto galva užkaista iki raudonumo. A.A.Sprindys ima nuo palangės kaulinę peleninę (paliko ją, išeidamas iš tarnybos berods 1987) ir lipam per langą ant Savivaldybės stogo. Ten jis buvo įpratęs rūkyti. Kaunas kaip ant delno – visas Naujamiestis. Abu tylomis skenuojame panoramą. Jis rūko, aš pergyvenu. Ar išsirinkai variantą, klausia. Mmmm, gal abu išrenkam…? Abu ir išrinkom ant stogo. Nereikia miestą vairuojant daryti staigių judesių, sako Metras. Miestas, kaip laivas, neapversti svarbu ir nesugadinti. Tie kas projektavo miestą iki tavęs, tikriausiai buvo kitokie, bet nebūtinai blogesni…
„Paskutiniais gyvenimo metais, kai apako, tėvas prarado gyvenimo džiugesį,“- sako Algimantas Sprindys jaunesnysis, irgi architektas. Žinau, kad ne tik dėl to. Miestas nusisuko nuo A.A.Sprindžio architektūros ir nuo jo paties. Jis vengdavo šių temų, bet sekė ir ėmė į širdį…
Apmaudu, tačiau kai iki A.A.Sprindžio 90-mečio beliko vos mėnuo, beveik visus reikšmingiausius Metro pastatus jau esame sunaikinę arba beveik sunaikinę.
„Miestprojektas“ Vienybės aikštėje  suniokotas ir neatpažįstamai išrekonstruotas architektai J.Audėjaitis ir R.Giedraitis).
„Pramprojektas“ Vienybės aikštėje perstatomas (architektai R.Giedraitis ir biuras „3Deluxe“).
Vienybės aikštė neatpažįstamai perstatoma (architektai R.Giedraitis, L.Janušaitienė ir biuras „3Deluxe“).
“Merkurijus” Laisvės alėjoje nugriautas (architekto A.Kančo biuras).
“Kauko” restoranas nugyventas ir po to nugriautas.
Daugybė smulkesnių objektų Kaune ir Kauno rajone neatpažįstamai perstatyti arba nugriauti…
Taigi, užuojauta Kauno architektūros didmeistrio šeimai, artimiesiems ir bičiuliams – sprangi ir su kaltės žyme. Nesugebame gerbti tylinčių ir oriai atiduodančių savo kūrinius į Likimo rankas ir jų netenkame greičiausiai. Todėl šiandien atleisk, Algimantai, mums, ten apačioje…

ARCHITEKTO LAIDOTUVĖS

Vasario 2-ą architekto Algimanto Antano Sprindžio urna bus pašarvota Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikoje (Žemaičių g. 31a). Lankymas nuo 9:00 iki 19:00.
Vasario 3-ą, šeštadienį, atsisveikinimas su velioniu nuo 9:00 iki 12:00. Šventos mišios aukojamos 12-tą. Architektūros riteris Algimantas Antanas Sprindys bus laidojamas po šventų mišių, Kauno Petrašiūnų kapinėse. Architekto artimųjų prašymu, vienas gėlės žiedas – būtų pakankamas pagarbos ženklas.

Titulinė nuotrauka: Algimantas Antanas Sprindys, Kaunas Liepos 1-oji, Tarptautinė Architektų diena, 2005. Foto: Gintaras Česonis
A.Sprindžio faksimilė

Komentarai

  1. le message Excellent))
    bodily fluids

  2. JURGIS
    Netekome kuklaus, tauraus, vieno talentingiausių Lietuvos architektų. Gaila, kad Jam dar gyvam esant buvo taip negailestingai suniokoti Jo sukurti nepakartojamai kaunietiškos architektūros perlai…
    Nuoširdžiausi užuojautos žodžiai Jo šeimai, ir ypač žmonai Inai – mokyklos dienų kolegei

  3. Šiandien Lietuvoje apie ką straipsnis bebūtu, būtinai turi būti pasakyta, kad „tada buvo gūdūs laikai“. Ar tokie jau gūdūs buvo ? Architektai sukūrė nepalyginamai geresnius statinius nei dabar, rašytojai irgi, apie meninius filmus nėra ką ir kalbėti (tada buvo „Herkus Mantas“, dabar „Zero ir Zero 2“). Klausėmės vakarietiškos muzikos kokios norėjom ir kiek norėjom. Kam mes taip niekinam savo praeitį ir tuo pačiu save ? Nuo to mums maloniau ? Jei taip, tai jau psichinė problema. Gal net visos tautos, ne tik tų, kurie gauna prieiti prie medios. Tada Kaune ir Lietuvoje restoranai, kavinės turėjo lietuviškus vardus: Kaukas, Vakaras, Žalias kalnas, Pasimatymas, Literatų svetainė, Šikšnosparnis, Gabija, Vaidilutė ir t. t. ir t. t. O dabar kas darosi ? Tai dabar laikai „negūdūs“ ? Iš Lietuvos valstybės nepriklausomybės praktiškai liko tik vėliava ir himnas. Bet vėliavas dabar kiekvienas autoservisas turi. O „himnai“ skamba korporatyvinių vakarėlių metu. Tai gal prisipažinkim sau, kad ne nepriklausomybė mums rūpėjo, o vartojimo prekių gausa ir galimybė „važiuoti kur tik noriu“. O Tėvynės turėjimas, jos kultūra, masių kultūra, tai tokie dalykai kurių gali ir nebūti.
    Amžiną atilsį velioniui. Užuojauta šeimai.

    • ar pono neuznese truputi i kaire ant posukio?

    • Koks Jūs teisus esate. Bet gi ne tokiems nenusisekėliams kaip MNMN tai suprasti. Bet vis tiek skaudu, kai matai kokių suskių užaugino Nepriklausoma Lietuva.
      Ir amžino poilsio linkiu AA.Sprindžiui.
      Nepažinojau jo, bet gražius žodžius apie girdėdavau iš savo velionio Tėvo. Be komuniagų dalyvavimo pasistengta sunaikinti visą šio šviesios atminties architekto paveldą. Kas sekantis?

  4. Pasigendu gražiausio, mano nuomone, Laisvės alėjos pastato Merkurijaus ir tos jaukios aplinkos buvusios šalia jo. Tai buvo jaukiausia, gražiausia, labiausia tinkama jaunimui pasimatymams ir vyresnio amžiaus kauniečiams susitikimams Laisvės alėjos vieta. Įsivaizduoju, kaip skaudžiai turėjo išgyventi ši, mano nuomone, barbarizmo aktą gerb. Architektas A. Sprindys, manau, kad tai ne vienais metais sutrumpino jo amžių. Griauti, ne statyti, – gaila, kad ši tendencija įsigali. Pasivaikštau po Kauną, pasidžiaugiu gražiai tvarkomu senamiesčiu ar Nemuno krantinėmis, bet pasigendu senais pavadinimais kavinių, restoranų, kur lankydavausi jaunystėje ir kyla klausimas, – Ar išvis šiame mieste aš praleidau savo jaunas dienas?

  5. Pirmasis Lietuvos Architekturos Riteris RIP

  6. Atminty išlieka vyresniojo kolegos inteligencija, paprastumas, šiluma….Nuoširdi užuojauta Šeimai.

  7. Nuosirdziausia uzojata seimai…. ypac Algiui jaunesnejam.

  8. Asmenybė,kūrėjas, menininkas. Amžiną atilsį.

  9. Aristokratas Sprindys! Tikras inteligentas.

  10. Didis architektas išėjo, apmaudu, kad išnyko ir jo darbai- praradimas milžiniškas, skaudu, kad miestas to nesupranta. Užuojauta šeimai.

  11. Dabar nėra vyriausiojo yra tik vėdėjas

    • tas ir jauciasi. skirtumas neismatuojamas.

  12. O kad taip dabar vyriausias eitų ant stogo paderint žmoniškai. Ir su ne tik savais.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Saulė ir jūra

NUSKAMBĖS IR GIMTAJAME KAUNE: Dainuojantis paplūdimys trumpam įsikurs BLC verslo centre

2023 lapkričio 30Be komentarųPILOTAS.LT

Paskelbus apie šiuolaikinės operos-performanso „Saulės ir jūros“ rodymus Vilniaus taksi parke – dėmesys šiam kūriniui neslobsta. Trečią gruodį iš eilės šiuolaikinės operos-performanso gastrolių metai užbaigiami

Šarūnas Šlektavičius

NETEKOME ŠARŪNO ŠLEKTAVIČIAUS: Kolegos gedi VDA pedagogo, dizainerio, architekto

2023 balandžio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Balandžio 19 dieną netikėtai mirė Vilniaus dailės akademijos Senato pirmininkas, Dizaino katedros vedėjas ir dėstytojas doc. Šarūnas Šlektavičius (g. 1977). Žinomo pedagogo, dizainerio ir architekto

Multifunkcinis centras Laisvės al. 60, Kaune (projektuotojas „Kančo studija“; arch.: G.Kančaitė (PV), A.Kančas, K.Kajokas, T.Petreikis, A.Narvydas, G.Gružauskaitė-Kručkauskienė).

PAGALIAU STATYBOS: Kauno „Merkurijaus“ vietoje iškels 30.000 m² ploto multifunkcinį centrą

2023 balandžio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Antroje šių metų pusėje žadama pradėti ilgai lauktas statybas Kauno parduotuvės „Merkurijus“ vietoje. Prieš kelioliką metų pačioje Laisvės alėjoje atvertoje urbanistinio audinio skylėje jau senokai

Balkrishna Doshi

MODERNIZMO APAŠTALAS IŠĖJO: Mirė žymus indų architektas Balkrishna Doshi

2023 sausio 25Be komentarųPILOTAS.LT

Sulaukęs 95 metų vakar mirė garsus indų architektas Balkrishna Doshi. Žymiausiu Indijos modernizmo architektu laikomas kūrėjas apdovanotas Pritzkerio architektūros premija, o pernai – ir Karališkosios

Marcus Fairs

NETIKĖTA MIRTIS LONDONE: Tarptautinio portalo „Dezeen“ leidėjas Marcus Fairs išėjo

2022 liepos 41 KomentarasPILOTAS.LT

Architektūrinis pasaulis sukrėstas dėl staigios ir netikėtos vieno populiariausių pasaulyje architektūros, interjero ir dizaino e-žurnalų DEZEEN leidėjo ir vyriausiojo redaktoriaus Marcus Fairs mirties Londone. 54 metų

Jonas Piparas

JONAS PIPARAS (1948-2022)

2022 birželio 171 KomentarasRomas Gailius

Po kovos su klastinga liga, eidamas 75-uosius metus, 2022 metų birželio 16 dieną Klaipėdoje mirė architektas Jonas Piparas. 1965-1970 m. mokėsi Kauno politechnikos institute, įgijo

Leonardas Vaitys

LEONARDAS VAITYS (1943-2022): Su architektūra išskyrė tik mirtis

2022 balandžio 12Be komentarųPILOTAS.LT

Vakar Lietuvos architektūros padangę paliko žinomas architektas, architektūrinių leidinių leidėjas ir architektūros kritikas Leonardas Vaitys. Nepaisant garbingo amžiaus, šalies architektūros lauke jis buvo aktyvus iki

Laisvė šviečia

LIETUVA PASMERKĖ AGRESIJĄ: Šalies aukštosios mokyklos išsiuntinėjo pareiškimą

2022 vasario 25Be komentarųPILOTAS.LT

Vakar per visus didžiuosius šalies miestus nuvilnijo skaitlinga palaikymo Ukrainai bei banga, primenanti jau primirštus Sąjūdžio laikus. Rusijos Federacijos karinius veiksmus prieš nepriklausomą Ukrainos valstybę

Richard Rogers

RICHARD ROGERS (1933-2021): Britų architektūros autoritetas išėjo

2022 sausio 4Be komentarųPILOTAS.LT

Praėjusių metų pabaigoje architektūros pasaulį paliko vienas didžiausių šiuolaikinių jos kūrėjų Richardas Rogersas (Richrd Rogers). Britų architektūros autoritetas mirė sulaukęs 88 metų savo namuose, Londone.

Paulo Mendes da Rocha

DIDYSIS BRAZILAS: Architektas Paulo Mendes da Rocha (1928 – 2021)

2021 gegužės 25Be komentarųPILOTAS.LT

Praėjusį sekmadienį, eidamas 93 metus, pasaulį paliko vienas didžiųjų brazilų architektų – Paulo Mendes da Rocha. Vos prieš savaitę jam buvo paskirtas Tarptautinės architektų sąjungos

Daugiafunkcinis centras Laisvės alėjoje

„MERKURIJAUS“ IŠVARYMAS: Viešinamas 30.000 m² ploto kompleksas Laisvės alėjoje

2021 sausio 273 KomentaraiAlmantas Bružas

Kauno sovietmečio pasididžiavimas Laisvės alėjoje – prekybos centras „Merkurijus“ – nugriautas jau daugiau nei prieš 10-metį, tačiau jo vietoje atsivėręs urbanistinis plyšys akis bado iki

Studentų skveras

EIS IŠMINTU KELIU: R.Giedraitis Studentų skvere pratęs Vienybės aikštės koncepciją

2021 sausio 46 KomentaraiPILOTAS.LT

Vasarą baigta rekonstruoti Kauno Vienybės aikštė (arch. „3deluxe“) susilaukė gana kontraversiškų visuomenės bei architektūros specialistų vertinimų. Kritikuota daugiausia dėl architektūros sprendimų beveidiškumo ir nekonstekstualumo.  Sausio

diciu_po_201100_e02_xxx

NERINGA DIČIUVIENĖ (1931 – 2020): In memoriam architektūros Mokytojai

2020 lapkričio 133 KomentaraiPILOTAS.LT

Šiandien mirė architektė ir architektūros pedagogė Neringa Dičiuvienė, išleidusi į Lietuvą aibę urbanistiškai temperuotos architektuomenės… Neringa Listopadskytė-Dičiuvienė gimė 1931 m. balandžio 15 d. Ukmergėje (mirė

foto_kn_201000_e06_bra

PERIFERINIS KAUNAS: R.Cavallino fotoparoda Kauno Vienybės aikštėje

2020 spalio 7Be komentarųPILOTAS.LT

Festivalio „Kaunas Photo“ galerinėms parodoms užsidarant, iki pat spalio pabaigos dar galima apžiūrėti eksponuojamas lauke. Vienybės aikštėje galima iš arčiau susipažinti su Belgijoje gyvenančio prancūzų

Osvaldas Daugelis

OSVALDAS DAUGELIS 1955-2020: Tylusis meno diplomatijos milžinas

2020 liepos 2212 KomentarųAudrys Karalius

Osvaldo Daugelio mirtis, sukrėtusi Kauną praeitą sekmadienį, nutraukė ilgą, net 41-erius metus trukusį dailės muziejininko skrydį virš čiurlioniškų piramidžių, dramatiškai kampiškų potėpių ir rafinuotai kosakovskiškų

Kaunas palaidojo žymiausią miesto urbanistą Alvydą Steponavičių.

ALVYDAS PRANAS STEPONAVIČIUS: Gyvenimas pašvęstas Kauno urbanistikai

2020 liepos 33 KomentaraiAudrys Karalius

Liepos 1-ąją, minint Tarptautinę architektų dieną, Kaunas palaidojo žymiausią miesto urbanistą – Alvydą Praną Steponavičių (1943 – 2020). Stepas (taip A.Steponavičių vadino kolegos, o ilgainiui

Žybartas Simonaitis

NETEKOME ŽYBARTO SIMONAIČIO: Vieno žymiausių Lietuvos architektų-restauratorių

2019 balandžio 151 KomentarasPILOTAS.LT

Praeitą savaitę mirė vienas žymiausių Lietuvos architektų-restauratorių – Žybartas Simonaitis (Simanavičius, iki 1994 m.), palikęs ryškų pėdsaką nacionalinėje paveldo architektūroje. Ž.Simonaitis buvo inteligentiškas, visuomeniškai aktyvus

Alfredas Jakučiūnas

IN MEMORIAM ALFREDUI JAKUČIŪNUI: Istorinis Kaunas neteko architektūros riterio

2019 balandžio 104 KomentaraiAudrys Karalius

Vakar Kaune mirė žymus architektas, paveldininkas, visuomenininkas ir miesto patriotas Alfredas Jakučiūnas. Alfredo arija nutrūko sunkios ligos gniaužtuose… A.Jakučiūnas buvo ryškaus temperamento ir kieto charakterio

Prisikėlimo bažnyčia

LAIKINOSIOS SOSTINĖS FENOMENAS: Apie architektus Sprindžius ir Prisikėlimo bažnyčią

2019 vasario 18Be komentarųPILOTAS.LT

A. ir P. Galaunių namuose, Kaune tęsiamas kino ciklas „Laikinosios sostinės fenomenas“. Šį ketvirtadienį bus parodyti 2017 metų filmai, skirti architektams Sprindžiams ir Kauno Kristaus

Jonas Mekas

GYVENIMAS ČIA IR DABAR: In memoriam Jonui Mekui

2019 sausio 242 KomentaraiPILOTAS.LT

Vakar savo namuose, Brukline, eidamas 97-uosius, užgeso žymus lietuvių filmų kūrėjas, kritikas, poetas ir menininkas Jonas Mekas. Vienas iš nedaugelio lietuvių menininkų, nusipelniusių pasaulinės šlovės,

Eimuntas Nekrošius

TEATRO PASAULIS GEDI: Mirė režisierius Eimuntas Nekrošius

2018 lapkričio 201 KomentarasPILOTAS.LT

Antradienio naktį Vilniaus ligoninėje užgeso režisierius Eimunto Nekrošiaus gyvybė. Vienas žymiausių Lietuvos režisierių pasijuto blogai grįžęs iš kelionės ir buvo nuvežtas į ligoninę, kur mirė

Pagal architekto Algimanto Sprindžio projektą 1983 metais Laisvės alėjoje pastatyta universalinė parduotuvė „Merkurijus"  svarbi Kauno komerciniam pulsui buvo daugiau nei 2 dešimtmečius. Foto: PILOTAS.LT archyvas

JUDESYS MERKURIJAUS MAZGE: Objekto imasi „Senukų“ verslo grupė

2018 spalio 3Be komentarųAudrys Karalius

„Merkurijus“ tapo fatališku Kauno Laisvės alėjos mazgu, kurį atrišti dabar bandys „Senukai“, ką tik įsigiję prieš kelis metus nuvytusią užsienio kapitalo įmonės „Homburg Merkurijus“ statybą.

_tit_nasvytis-ata5

ARCHITEKTAS ŠILTOMIS RANKOMIS: Algimantą Nasvytį Anapilin palydint

2018 rugpjūčio 11 KomentarasAudrys Karalius

Brolių Nasvyčių architektūrinė dviskaita – ko gero esminis architektūrinis vektorius, nubrėžęs takoskyrą tarp stalininės-intervencinės architektūrinės tamsos ir nacionalinės architektūros atgimimo pokario Lietuvoje. Šeštojo dešimtmečio pradžioje

Vienybės aikštė

KAUNO RAT KONSTATAVO: Naikinama Vienybės aikštės istorinė savastis

2018 balandžio 16Be komentarųPILOTAS.LT

PILOTAS.LT dar pernai rudenį rašė, kad Kauno Vienybės aikštės rekonstrukcijos projekto autoriai ignoruoja šios istorinės miesto erdvės savastį, o diskusiją su visuomene bei specialistais dėl

Algimantas Sprindys

IN MEMORIAM ALGIMANTUI SPRINDŽIUI: Kaunas nusisuko nuo architekto…

2018 sausio 3115 KomentarųAudrys Karalius

Šiandieną, mirė Algimantas Antanas Sprindys. Architektūros milžinas, kurio pėdsakas Kauno mieste – ryškus, savitas ir reikšmingas. Panašiai kaip Vytauto Landsbergio Žemkalnio, kuriuo visą gyvenimą žavėtasi.