images_phocagallery_4307_nasvy_garb_1602_4307_tit-2

SOSTINĖS DUOKLĖ ARCHITEKTUI://A.NASVYČIUI – VILNIAUS GARBĖS PILIEČIO VARDAS

Sostinės rotušėje architektui Algimantui Nasvyčiui meras Remigijus Šimašius vakar iškilmingai įteikė Vilniaus miesto garbės piliečio regalijas. Garsus architektas ir visuomenės veikėjas pagerbtas už kūrybinę veiklą, architektūros plėtotę, Vilniaus miesto vardo garsinimą bei ilgametį darbą, kuriant gražesnę sostinę. Architektas A. Nasvytis tapo 14-uoju Vilniaus  garbės piliečiu.

Sostinės miesto savivaldybės taryba nutarė suteikti Vilniaus garbės piliečio vardą architektui Algimantui Nasvyčiui. Garsų architektą, visuomenės veikėją nuspręsta pagerbti už įvairiapusę kūrybinę veiklą, architektūros plėtotę, Vilniaus miesto vardo garsinimą bei ilgametį darbą, kuriant gražesnę sostinę. Sausio pradžioje Anapilin iškeliavęs jo brolis dvynys ir nepamainomas kūrybos partneris Vytautas Nasvytis šio garbingo sostinės įvertinimo, deja, nesulaukė.

ŽYMIAUSIUS DARBUS DOVANOJO VILNIUI

Architektas Algimantas Nasvytis taps 14-uoju Vilniaus garbės piliečiu. „Kartais patys to nepastebėdami, kasdien susiduriame su Algimanto Nasvyčio kūryba – dažnai praeiname pro Nacionalinį dramos teatrą, Seimo rūmus, Baltąjį tiltą, Žemaitės ir Mindaugo paminklus. Tai – asmenybė, kurios dėka į gražiąją pusę ištisus dešimtmečius keitėsi Vilniaus veidas ir siela, ir kuri neabejotinai verta Vilniaus garbės piliečio vardo“, – pastebi Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Brolių architektų Algimanto Nasvyčio ir a. a. Vytauto Nasvyčio žymiausi projektai įgyvendinti būtent Vilniuje. Architektai drauge suprojektavo Nacionalinį dramos teatrą, Lietuvos Respublikos Seimo rūmus, sostinės viešbutį „Lietuva“ (dabartinis „Radisson Blu Hotel Lietuva“) ir Baltąjį tiltą per Nerį.

Broliai Nasvyčiai yra ir „Neringos“ viešbučio ir kavinės interjero Vilniuje, Centrinio pašto rekonstrukcijos projektų autoriai. Visa tai – Lietuvos moderniosios architektūros aukso fondas.

Plėtojant sostinės erdvinę kompoziciją, jos siluetą, panoramas, Nasvyčiai pirmieji pasiūlė idėją sukurti naują Vilniaus centrą dešiniajame Neries krante – architektūrinę kalvą – ir patys aktyviai dalyvavo įgyvendinat šį sumanymą.

IKI ŠIOL DALYVAUJA ARCHITEKTŪRINĖJE VEIKLOJE

Įvairiapusė Algimanto Nasvyčio kūrybinė veikla susijusi su lietuvių moderniosios architektūros raida, o ypač – Vilniaus miesto architektūros išplėtojimu. Algimantas Nasvytis yra paminklų Žemaitei, Lietuvos karaliui Mindaugui architektūrinių dalių kūrėjas. Kartu su broliu jis sprendė sudėtingas Vilniaus miesto urbanistines problemas.

Architektas iki šiol nuolat dalyvauja Vilniaus bendrojo plano, miesto centro detaliojo plano rengimo darbuose.

A.Nasvytis yra apdovanotas svarbiomis valstybinėmis premijomis bei titulais: 1998 m. jam suteiktas LDK Gedimino 4 laipsnio ordinas, 1998 m. – Architektūros riterio ordinas, 2000 m. – Lietuvos nepriklausomybės medalis, 2003 – Vyriausybės kultūros ir meno premija, 2006 m. – Šv. Kristaforo statulėlė.

Vilniaus garbės piliečio vardo suteikimo Algimantui Nasvyčiui iškilmės planuojamos vasario 9 dieną (antradienį) Vilniaus Rotušėje.

Vilniaus garbės piliečiais taip pat yra Ronaldas Reiganas, Jon‘as Boldvin‘as Hanibalson‘as, Kazimieras Vasiliauskas, Mstislavas Rostropovičius, Dennis‘as Haster‘as, Česlavas Milošas, Justinas Marcinkevičius, Zbignevas Bžezinskis, Jonas Kubilius, Algirdas Kaušpėdas, Tomas Venclova, Šimonas Peresas ir Algirdas Mykolas Brazauskas.

Parengta pagal Vilniaus savivaldybės ir PILOTAS.LT informaciją.

Komentarai

  1. Išties,nesuprantama,kaip nesusiprato ankstesnė Vilniaus valdžia?

  2. man atrodo, kad tokio masto titulo suteikimas zmogui, kai jam jau 88, yra paveluotas ir skamba kaip uzuojauta. didieji Nasvycio darbai nuveikti tikrai seniai ir ne kokiems kauspedams reikejo Vilniaus garbes pilieti suteikinet, o Nasvyciams.

  3. Ne BIM ,ne infostatyba,ne tpdrisas,ne pasyvus namas ar energetinė klasė,ne ekonomis naudingumas svarbiausia,o ARCHITEKTŪRA. Manau,šis žmogus tai įrodė savo kūryba.

  4. Seniai buvo metas…

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

pasta_vn_230307_tit_xxx

UŽĖMĖ VILNIAUS CENTRINĮ PAŠTĄ: Įsikūrė  ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas

2023 kovo 7Be komentarųPILOTAS.LT

Pastato, kurį vilniečiai iki šiol žinojo kaip Vilniaus centrinį paštą, koridoriai prisipildė studentų. Čia veiklą pradėjo ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas. ISM atstovai teigia, kad

kalantinės

PASIPRIEŠINIMO DIDVYRIS: Romas Kalanta paskelbtas Kauno miesto garbės piliečiu

2022 birželio 22Be komentarųPILOTAS.LT

1972-ųjų gegužės 14 dieną Kauno muzikinio teatro sodelyje susideginęs Lietuvos antisovietinio pasipriešinimo didvyris ir laisvės šauklys Romas Kalanta po mirties paskelbtas Kauno miesto garbės piliečiu.

Martynas Budraitis

NACIONALINIO KALIBRO PREMJERA: Sezoną atidarė spektakliu naujoje LNDT salėje

2021 rugsėjo 15Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre įvyko pirmoji premjera po 3 metus trukusios rekonstrukcijos. Teatro generalinis direktorius Martynas Budraitis prieš susirinkusius padėkojo šviesaus atminimo architektui Algimantui Kančui

Vilniaus centrinis paštas

VILNIAUS PAŠTE ĮSIKURS ISM: Universitetas ieškojo verslo aplinkos

2021 birželio 10Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus centrinio pašto pastate įsikus Vadybos ir ekonomikos universitetas. Pagal Algimanto ir Vytauto Nasvyčių projektą XX a. viduryje rekonstruotame pastate jau nuo kito rudens bus

Alfredas Gytis Tiškus

KLAIPĖDOS GARBĖS PILIETIS: Architekto A.G.Tiškaus gyvenimo ir kūrybos paroda

2019 birželio 19Be komentarųPILOTAS.LT

Klaipėdoje atidaroma uostamiesčio garbės piliečio architekto Alfredo Gyčio Tiškaus gyvenimo ir kūrybos paroda. Gyvendamas ir dirbdamas Klaipėdoje jis tapo tvirtu pajūrio žmogumi ir nepasidavė svetimoms

_tit_nasvytis-ata5

ARCHITEKTAS ŠILTOMIS RANKOMIS: Algimantą Nasvytį Anapilin palydint

2018 rugpjūčio 11 KomentarasAudrys Karalius

Brolių Nasvyčių architektūrinė dviskaita – ko gero esminis architektūrinis vektorius, nubrėžęs takoskyrą tarp stalininės-intervencinės architektūrinės tamsos ir nacionalinės architektūros atgimimo pokario Lietuvoje. Šeštojo dešimtmečio pradžioje

Algimantas Nasvytis

ARCHITEKTŲ RŪMŲ GARBĖS ŽENKLAS NR.1: Algimantas Nasvytis įvertintas!

2018 balandžio 181 KomentarasPILOTAS.LT

Lietuvos architektūros istorijoje tokių architektų kaip Algimantas Nasvytis tėra vienetai. Lietuvos architektų rūmų Garbės ženklo suteikimas metrui – logiškas, motyvuotas ir pelnytas architektų bendruomenės pagarbos

Algimantas Nasvytis

ALGIMANTUI NASVYČIUI 90: Architektas visų pirma turi būti inteligentas

2018 balandžio 95 KomentaraiAudrys Karalius

Nasvyčiui – 90! Didelį žmogų visuomet supa didelis skaičius žmonių. Liaupsinančių, kritikuojančių, dėkingų. Tarp šių – ir aš. Gavęs daugybę pamokų, patarimų ir pavyzdžių iš

images_phocagallery_4844_patri_inte_1610_4844_tit3

VILNIUS PRARANDA KRYPTĮ: Teigia keturi architektūros patriarchai

Vilniaus urbanistikoje ramybės niekad nebuvo per daug. Natūralu, sostinė – aktyviausia seisminė kapitalo zona Lietuvoje. Tačiau keturi įvykiai per vienerius metus, kuriuos švelniai pavadinsime kontraversiškais,

images_phocagallery_4307_nasvy_garb_1602_4307_tit-2

SOSTINĖS DUOKLĖ ARCHITEKTUI://A.NASVYČIUI – VILNIAUS GARBĖS PILIEČIO VARDAS

Sostinės rotušėje architektui Algimantui Nasvyčiui meras Remigijus Šimašius vakar iškilmingai įteikė Vilniaus miesto garbės piliečio regalijas. Garsus architektas ir visuomenės veikėjas pagerbtas už kūrybinę veiklą,

images_phocagallery_4245_nasvy_port_1601_4245_tit_Vytautas_Nasvytis

ARCHITEKTŪRINĖS DVISKAITOS ŠVIESA:// VYTAUTUI NASVYČIUI ATMINTI

Jeigu kas nors Lietuvoje yra girdėjęs bent vieną architektūrinę pavardę – tai ta pavardė yra Nasvyčiai. Ši auksinė architektūrinė dviskaita tarsi nereikalavo vardų. Iki šiandien.