Rolandas Palekas

ROLANDAS PALEKAS: Ar Architektų sąjunga ir toliau kompromisuosis…?

2017-05-09
Rolandas Palekas

Architektų sąjungos suvažiavimo išvakarėse neduoda ramybės mintis: ar Sąjunga vis dar svarbi? Architektų rūmams stiprėjant gali atrodyti, kad Architektų sąjunga tuoj tuoj nunyks… Toks požiūris būtų siauras ir žalingas pačiai architektūrai. Taip manyti būtų klaida.

Kodėl? Todėl, kad Sąjunga laisvanoriška, o Rūmai- būtinybė. Todėl, kad Sąjunga apie meną, o Rūmai – apie paslaugą. Todėl, kad Sąjunga išlieka esminė institucija jungianti architektūrą ir viešąją nuomonę. Todėl, kad LAS yra mūsų kūrybinio cecho veidas. Vis dar…
Tikra Sąjunga yra bendraminčių sąjunga – ji veikia horizontaliai, vertybių pagrindu.
Interesų tenkinimas taip pat gali būti nedidelės žmonių grupės (sąjungos?) veiklos (laviravimo?) variklis, tuomet paprastai veikiama vertikaliai. Abiem atvejais Sąjunga savo politika ir savo veikla tiesiogiai įtakoja tai, kaip architektūra ir architekto vieta yra matomi visuomenėje. Ji tiesiogiai dalyvauja formuojant visuomenės architektūrines vertybes.
Neminėsiu visų dėmesio vertų įvykių apie architektūrą, nutikusių praeinančios kadencijos metu, tik vieną. Architektai sukilo!
Apie K.Pempės ir G.Ramunio Kelių policijos pastato (Giraitės g., Vilnius) naikinimą architektai operatyviai sužinojo ir tapo neabejingi. Argi ne būtent Sąjunga, nė sekundės nedelsdama, turėjo kaip dovaną priimti šią savo bedruomenės pilietiškumo paraišką ir iki galo padaryti viską, kas įmanoma?
Tačiau Giraitės postmodernizmas krito…
Kas netrukus gali atsitikti su V.Brėdikio Vilniaus autobusų stotimi, G.Baravyko Santuokų rūmais, J.Šeiboko Ryšių kompleksu, A. ir V. Nasvyčių Centriniu paštu, A.Mačiulio Vidaus reikalų ministerijos kultūros rūmais Žirmūnuose, V.E.Čekanausko Žemės ūkio ir ekonomikos institutu Tauro kalne…?
Visi jie sensta. Visi jie „nebeatitinka“ dabarties verslo poreikių. Visi jie puikiuose sklypuose. Čia tik Vilniuje. Ar Sąjunga ir toliau kompromisuosis…?
Ar ir toliau pasirašinės po tokia nuostata – konkurso dalyviams leidžiama vadovautis prielaida, kad pastatas gali, bet neprivalo būti išsaugotas (iš Biurų parko Giraitės g. 3, Vilniuje, konkurso sąlygų),- žinodama iš anksto, kad projektus vertins Objekto neišsaugojimu suinteresuoti žmonės?
Ar ir toliau nekvies architektūrinės bendruomenės užimti aiškios pozicijos panašių „konkursų“ atžvilgiu?
O gal pagaliau atsiras lyderis (lyderiai)? Tegul ir ne su V.Dičiaus vertybiniu stuburu, tai bent su panašiu…
Kaip ten bebūtų, Architektūrai, o tuo pačiu ir Architektų rūmams būtų žalinga, jeigu Sąjunga pasiduotų ir išsivaikščiotų.
Naudingiausias dalykas, kuris dabar galėtų ištikti Architektūrą – būtų apskritas stalas, kaip įvykis. Rūmai ir Sąjunga galėtų susitarti dėl vertybių ir pradėti kalbėti vienu balsu sutartais klausimais. Atsiremdami vienas į kitą, kai to reikės.
O labiausiai šito reikia tau! Nes tu neabejingas Architektūrai – perskaitei viską iki paskutinio ir supratai viską daug geriau už mane…
Nuotrauka: ©PILOTAS.LT

Komentarai

  1. nerinkim šito egocentriko į LAS pirmininkus. Iš veido matyti, kad viską darys sau.

  2. Padejavom ,padejavom ir lengviau pasidarė.

  3. Pritariu kolegos Rolando mintims apie LAS ir LAR skirtingumus, kas iš esmės abi organizacijas daro aktualiomis. Bet kokiu atveju, abiejų organizacijų gyvybingumas priklauso nuo jų pozicionavimo viešoje ir profesinėje erdvėse. Jeigu LAR (pastaruoju metu) aktualizavosi profesinių bendrijų rinkoje, kaip neretas „naujai iškeptas“ LAR narys porina „įstatymu įteisintos narystės“ šuoliu į rinką (tai citata, ne kritika), LAS (a)logiškos, tikėtina trumpai truksiančios „nustebimo“ stadijos poveikyje prarado dalį akcijų vertės. Juolab, kad vėl gi, neretas kolega negali tiksliai įvardinti nei vienos iš šių organizacijų tikslių tikslų ir lūkesčių (pakaktų paskaitinėti tinklapius). Nėra netikėta – berods, gerą dešimtmetį, kol greta gyvuoja abi organizacijos, nebuvo jokio (norėčiau būti neteisus) profesinę bendrystę indikuojančio dialogo. Žmogiškas faktorius? Itin skirtingos priemonės lygiagretiems tikslams siekti? Etc.?
    Dalinai nepritariu kolegos Rolando mintims apie LAS kompromisavimąsi. Tikrai taip, architektūra yra menas. Bet architektūra yra ir verslas. Lygiai kaip ir kiekvienas pilnavertis rinkos subjektas, kuriam nesvetimi tie patys kompromisai, derybos, kitaip tariant, visos dedamosios, esančios bet kuriame prekiniame-piniginiame sraute. Mūsų (architektų) produktui materializuoti reikalingos lėšos, dažniausiai Statytojo, kuris turi vieną iš stipriausių paveikos elementų – materialinį, padedantį arba verčiantį kompromisuotis. Lyg ir nieko naujo. Turim dvi organizacijas – vieną, kaip kolega Rolandas sako – laisvanorišką, kitą – kaip būtinybę. Pradžia (turėtų būti) nebloga. Kompromisuotis tarpusavyje ir, radus bendrus vardiklius, plačiau.
    Jeigu LAR nebereikia konkuruoti dėl narių skaitlingumo, LAS reikia labai pasistengti šioje pozicijoje, ieškant ir randant aiškiai perskaitomus magnetizmo kriterijus. Kitą vertus, kaip rodo abiejų profesinių organizacijų laisvanoriško dalyvavimo jose etapai (vienos praėjęs, kitos amžinasis:), nei viena „nespringo“ dideliu populiarumu kolegų tarpe. Kūrybai ir vadybai nepakeliui?:)
    Regis, LAR reikia užaugti (kolegu vertinimuose), LAS reikia nepasenti (kolegų vertinimuose). Profesinio (tarporganizacinio) dialogo poreikis. A+B=C (bet ne A arba B). Pastovaus dialogo. Kas pirmas?

    • Kolega, geriausias rodiklis organizacijos gyvybingumi ir jos aktualumui – jos gimstamumo rodiklis ir nario mokestis. Tas balsavimas nuosavais pinigais (tegu ir nedideliais) turi aktualią prasmę. Tikiu, pasitikiu – moku.
      LASas visuomet tyliai ir aptakiai apeina nario mokesčio klausimą, nes jį išgryninus paaiškėtų niūri tiesa – remti Sąjungą finansiškai norinčių yra gėdingai mažai. Tai ir yra tikrasis pasitikėjimo Sąjunga reitingas.
      Tas pats ir su kitais aktualiais klausimais ir jų vertinimu.
      Kaip ten baigėsi su Pempės ir Ramunio Policija? Bendru Lidlo, KPD ir LAS memorandumu? Skaitėt kur nors tą memorandumą…? O gal kokius nors paaiškinimus dėl jo…?
      Tiek žinių.
      Esu ne kartą sakęs – plastilininė Archsąjunga – nereikalinga. Ar ji ras valios keistis – pamatysim per Kalantines…

    • Kolega, Audry, nario mokesčio rodikliu operuoti nėra tikslu (neetiška) – niekas niekada nesiveržė savo pinigais remti profesines organizacijas. LAS’as, LAR’as – nei viena organizacija nebuvo populiari (ypač nario mokesčio mokėjimo kritinę dieną). „Tikiu+pasitikiu+moku“ šiai dienai = „privertė+nemokėsiu+neteksiu atestato“ (čia profesinės tautos balsas, kurį reikia ignoruoti vardan idėjos).
      LAS reikia keistis, idant (greta) atsirado LAR? Kolega, Jūs provokuojate diskusą.

    • Sutinku, kad esmė – nėra vien nario mokestis. Tačiau šitas rodiklis yra labai geras „analizui“.
      Kai Architektų sąjunga dabar kaip ir neprivaloma, nebūtina, nereikalinga (atsiradus formaliam LAR statusui) – pats laikas perkrauti mąstymą. Nusiimti kaukes – taip pat.
      Jeigu Sąjunga būtent dabar neišsigrynins ir netaps architektūrą mylinčių, o ne tik pinigą ir karjerą joje darančiųjų, organizacija – jos laukia du keliai.
      A_ Butaforinis Marginalių Verbalistų Klubas su puošniais jubiliejais ir vienkartiniais susirūpinimo pareiškimais trečiaeiliais architektūros klausimais.
      B_ Masoniška Architektūros Biznierių Sekta, tvarkanti ratelio klausimus „visų architektų“ vardu ir sangulaujanti į kairę ir dešinę su mokiais ir įtakingais.

  4. Siuolaikine architektura isliekamosios vertes neturi. Atitarnavo ir po buldozeriu… Taip yra visur. Todel vertinti ir kalbeti reikia apie ankstyvesniu laiku architektura, kai zmones kurdavo grozi, o ne funkcija…

    • O kada baigėsi ankstyvesni laikai ir prasidėjo šiuolaikiniai?

  5. Savireklema apie nieka ir ta pati. Yra daugiau klausimu kaip sajungos nesvarus konkursai su blondine ir saliamonu priekyje. Per paskutinius metus padare geda architektu vardui, atstovavo suinteresuotiems asmenims. Tikiuosi patys ir apmirs nuo savo darbeliu. O LAR tikiuosi pagaliau atgims su trenksmu.

    • atgims LAR su trenksmu ir taps krištolinio skaidrumo organizacija su sąžiningais vadovais, o ne kokiu ten išrinktųjų įrankiu konkurencinėje kovoje?

  6. Teisingos Rolando mintys, konsoliduojančios, ne skaldančios. Laukia labai daug darbo ir niekas už mus jo nepadarys, o jei siūlys padaryti, tai tikrai ne taip, kaip to reikia Tau.

    Tik dalyvavimas gali duoti rezultatą. Reikia dažniau sakyti savo nuomonę ir reikia bandyti ją atstovėti, – paruošti atsakymai, paprastai, dalinami tik kvailiams.

    Naujų, neabejingų žmonių įsiliejimas nepakenktų.

  7. Kovo mėnesį jau inicijavome vieną LAR tarybos ir LAS tarybos susitikimą. Susitikimas įvyko, konfrontaciją tarp išsakomų vertybių, tikslų ir siektinų darbo principų tikrai būtų buvę sunku įžiūrėti. Takoskyrą tarp šių (iš esmės tą pačią bendruomenę, tik kitais rakursais, atstovaujančių) organizacijų irgi nebuvo sunku įvardinti, bent jau iš principo. Mintis, kad augant Rūmams LAS reikšmė išnyks, taip pat nenuskambėjo. Pasikartojantys nariai buvo tik 2 iš 13, tad sutariama buvo ne todėl, kad buvo kalbamasi su savimi:).
    Mano akimis, ypač dabartiniame etape, visų svarbiausia yra narių įsitraukimas, užduočių renkamiems asmenims formulavimas ir vizijos pakeliui neišbarstymas. Todėl, kaip ir jau praėjusio Rūmų susirinkimo atveju, norisi paraginti – LAS nariai, dalyvaukite susirinkime. Nes būtent narių sprendimai (arba ne-sprendimai) ir užduoda pagrindinį toną bet kurios asociacijos veiklai.

  8. būtų mažiau tokių palekų ir architektų sąjunga atsigautų

    • nepadėjote kablelio po „architektų“

  9. Esminis klausimas – ar rasis TAS, mesiantis pirštinę MPŠ?

    • Gal JIS (žr. nuotr.) ir meta?

    • MPŠ? Kam tie trumpiniai, ko bijom?

  10. Paleko klausimai geri. o jeigu dar ir atsakymai būtų.

  11. Bet juk LAS ir LAR tie pats žmonės ne tik fiziškai, bet ir valdymo struktūrose, tai ,,tartis“ teks patiems su savimi.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

archi_kn_240300_e01_xxx

ŠAUKIAMA EILINĖ LAS KONFERENCIJA: Nesusirinkus kvorumui, bus surengta pakartotinė

2024 kovo 1Be komentarųPILOTAS.LT

Šaukiama eilinė ataskaitinė Lietuvos architektų sąjungos (LAS) konferencija. Nesusirinkus pakankamam konferencijos dalyvių skaičiui bus surengta pakartotinė. Kovo 20 dieną (trečiadienį), 11.30 val. šaukiama eilinė ataskaitinė

Naujasis europinis Bauhausas

VIEŠOJI INFRASTRUKTŪRA UKRAINAI: Steigiama Naujojo Europos Bauhauso laboratorija

2024 vasario 26Be komentarųPILOTAS.LT

Vasario 23 dieną, antrųjų Rusijos karo prieš Ukrainą metinių išvakarėse, Europos, Ukrainos ir pasaulio architektūros ir urbanistikos profesionalams buvo pristatyta naujai steigiama Naujojo Europos Bauhauso

Priedangų instrukcija

PIRMAS SKAMBUTIS: Architektų Rūmai parengė instrukciją dėl slėptuvių ir karo priedangų

2024 sausio 25Be komentarųAudrys Karalius

Lietuvos architektų rūmai savo iniciatyva parengė trumpą instrukciją dėl karo priedangų, PSP (padidinto saugumo patalpų) įrengimo įvairios paskirties pastatuose. Ta proga Architektų rūmuose (Vilnius, Kalvarijų

Lietuvos architektų sąjunga

2 NAUJI APDOVANOJIMAI ARCHITEKTAMS: LAS kviečia teikti nominantus

2023 lapkričio 3Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektų sąjunga kviečia teikti nominantus 2 naujiems architektūriniams apdovanojimams. Pasiūlymų laukiama iki lapkričio 15 dienos. Lietuvos architektų sąjunga (LAS) naujais apdovanojimais žada apdovanoti 2

Panevėžio stoties statyba

BETONINĖ PANEVĖŽIO SKRAISTĖ: Įpusėjo autobusų stoties statybos darbai

2023 rugsėjo 26Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžyje įpusėjo itin laukiamos autobusų stoties statybos darbai. Projektuodamas stoties pastatą architekto Rolando Paleko kolektyvas stengėsi išgauti skvere išskleistos betoninės skraistės architektūrinį įspūdį. Savo išorinį pavidalą

architektuomenė

IŠLAISVINTOS UKRAINOS ŽEMĖS KVADRATAS: Padėka Lietuvos architektams už karinę paramą

2023 rugpjūčio 10Be komentarųPILOTAS.LT

Nevyriausybinė organizacija „Blue/Yellow“, dėkodama Lietuvos architektams už paramą Ukrainos kariams, įteikė Lietuvos Architektų sąjungai simbolinį išlaisvintos Ukrainos žemės kvadratą. Dedikacijoje organizacijos „Blue/Yellow“ vadovas Jonas Ohman

_tit_benkunskas

VILNIAUS MERAS V.BENKUNSKAS: Susitikimai Architektų pilaitėje turėtų vykti reguliariai

2023 liepos 293 KomentaraiPILOTAS.LT

Vakar, Vilniaus meras Valdas Benkunskas susitiko su Vilniaus architektais. Šiltas ir dalykiškas susitikimas Architektų pilaitėje įvyko Lietuvos Architektų sąjungos (LAS) Vilniaus skyriaus pirmininko Andriaus Bakšio

Panevėžio autobusų stotis

VIENAS LAUKIAMIAUSIŲ PANEVĖŽYJE: Ryškėja naujos autobusų stoties kontūrai

2023 liepos 24Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžyje ryškėja vieno laukiamiausių Panevėžio projektų – miesto autobusų stoties – kontūrai. Šio mėnesio pabaigoje bus baigtas stoties vidinių betoninių sienų įrengimas, ruošiamasi betonuoti laukiamojo

BAUA

KONFORMIZMUI – NE: Protestuodami dėl požiūrio į karą, Baltijos architektai išstojo iš UIA

2023 liepos 10Be komentarųPILOTAS.LT

Baltijos architektai išsakė aiškią poziciją dėl Tarptautinės architektų sąjungos (UIA) komformistinio požiūrio į Rusijos agresiją prieš Ukrainą. Protestuodama dėl šios organizacijos neveiklumo karo Ukrainoje metu,

Mies van der Rohe

MIES VAN DER ROHE PREMIJA 2024: Paskelbta lietuviškų architektūros objektų paieška

2023 birželio 151 KomentarasPILOTAS.LT

Lietuvos architektų sąjungas (LAS) skelbia lietuviškų architektūros objektų atranką 2024 metų Mies van der Rohe (Europos architektūros) premijai . Į šią garbingą premiją gali pretenduoti

Ukraina

UKRAINOS ATSTATYMAS: Startuoja lietuvių inicijuotas projektas

2023 birželio 12Be komentarųPILOTAS.LT

Startuoja Lietuvos architektų sąjungos (LAS) inicijuotas, Europos sąjungos programos „Kūrybiška Europa“ ir Lietuvos kultūros tarybos ko-finansuojamas projektas U-RE-HERIT. Architektai Ukrainos paveldui: atkuriant atmintį ir identitetą“.

Joranas Bružinskas

MIESTO LAIKAS. UPĖ: Jungtinė J.Bružinsko ir G.Juškos fotografijų paroda LAS‘e

2023 gegužės 26Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektų sąjungos (LAS) galerijoje atidaroma Gedimino Juškos ir Jorano Bružinsko jungtinė paroda „Miesto laikas. Upė“. Abu autoriai gyvena Klaipėdoje ir dirba fotografijos mokytojais Klaipėdos

Gintaras Balčytis

LAS’Ą VAIRUOS GINTARAS BALČYTIS: „Archsąjungos“ suvažiavime išrinkta nauja valdžia

2023 balandžio 28Be komentarųPILOTAS.LT

Balandžio 27 dieną įvykusiame Lietuvos architektų sąjungos suvažiavime naujuoju Lietuvos architektų sąjungos pirmininku išrinktas Kauno architektas Gintaras Balčytis. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas žinomas

Architektų sąjunga

RINKSIS PAKARTOTINAI: Šaukiamas eilinis ataskaitinis-rinkiminis LAS suvažiavimas

2023 balandžio 20Be komentarųPILOTAS.LT

Balandžio 27 dieną šaukiamas eilinis ataskaitinis-rinkiminis XXIII Lietuvos architektų sąjungos (LAS) suvažiavimas, kuris vyks sąjungos patalpose. Balandžio 27 dieną (ketvirtadienis), 10:30 valandą LAS patalpose (Kalvarijų

Pernai vasarą prie Kauno centrinio pašto jau įvyko vienas reikšmingas architektūrinis įvyks – Nacionalinių architektūros apdovanojimų (NAA) sumanymo paskelbimas. Foto: ©PILOTAS.LT.

ARCHITEKTŲ RŪMŲ IR SĄJUNGOS POZICIJA: Kauno pašto rūmų projekto pirkimo procedūra ydinga

2023 balandžio 141 KomentarasPILOTAS.LT

Netikėta, apmaudu ir absurdiška, kad kuriant ilgai svajotą ir gimdytą Nacionalinį Architektūros Institutą (NAi) – jau pirmasis žingsnis šiurkščiai pažeidžia ir nacionalinį Architektūros įstatymą, ir

Leonardas Vaitys

NEFORMALIAI PRISIMINS LEONARDĄ: L.Vaičio atminimo renginys Architektų sąjungoje

2023 balandžio 11Be komentarųPILOTAS.LT

Sueina metai, kai Lietuvos architektūros padangę netikėtai paliko žinomas architektas Leonardas Vaitys. Architekto, architektūrinių leidinių leidėjo ir architektūros kritiko asmenybė šiandien bus prisiminta ir paminėta

Žalgirio arena

ARCHITEKTAI RINKSIS KAUNE: Architektų rūmų visuotinis susirinkimas – „Žalgirio“ arenoje

2023 kovo 28Be komentarųPILOTAS.LT

Ketvirtadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje rinksis architektai iš visos Lietuvos. Nuo 10 val. šalies krepšinio sostinės tvirtovėje, Amfiteatro salėje vyks Lietuvos architektų rūmų (LAR) narių visuotinis rinkiminis susirinkimas.

LAS atriumas

ŠAUKIAMAS LAS SUVAŽIAVIMAS: Balandį rinksis Lietuvos architektūros kūrėjai

2023 kovo 23Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektai šaukia eilinį ataskaitinį-rinkiminį XXIII Lietuvos architektų sąjungos (LAS) suvažiavimą. Bus renkami: LAS pirmininkas, Taryba, Revizijos ir Etikos komisijos, RAT atstovai. Balandžio 11 dieną

Diskusija su architektais

LEIDYKLA „LAPAS“ PRISTATO: 2 architektūrinės diskusijos Vilniaus knygų mugėje

2023 vasario 22Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje rytoj prasidedanti Vilniaus knygų mugė neapsieis be architektūrinių temų. Šiemet pirmą kartą vykusiuose Knygos apdovanojimuose pripažinta Metų leidėju leidykla „Lapas“, 22-ojoje joje pakvies diskutuoti

Audrius Gražys

BE NARATYVO: Tapytojo Audriaus Gražio paroda LAS būstinės galerijoje 

2023 vasario 1Be komentarųPILOTAS.LT

Rytoj Lietuvos architektų sąjungos būstinės galerijoje, Vilniuje atidaroma tapytojo Audriaus Gražio paroda. Tapytojas, scenografijų bei instaliacijų autorius, surengęs daugiau nei 50 personalinių ir 70 bendrų

Gilma Teodora GYLYTĖ

NUO VILNIAUS IKI VENTSPILIO: Dar 4 filmukai apie naująją lietuvišką architektūrą

2023 sausio 2Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektų sąjunga savo kuriamą naujosios lietuviškos architektūros fonoteką ką tik papildė dar 4 filmukais. Pastarieji pristato daug palankių vertinimų susilaukusius Vilniaus ir Ventspilio šiuolaikinės architektūros objektus.

Kauno bienalė

VIENU ŠUORU: Lietuvos kultūros taryba paskirstė 1/4 metinio biudžeto

2022 gruodžio 15Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos kultūros taryba (LKT) paskyrė 2023 m. strateginį finansavimą 40 kultūros ir meno organizacijų bei 29 renginiams. Paskirstyta daugiau kaip 5,8 mln. eurų. Tai sudaro

Holistinė renovacija

MODERNIZMO KVARTALAI: Holistinės renovacijos paroda ir katalogo pristatymas Vilniuje

2022 gruodžio 13Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektų sąjungoje atidaroma paroda „Holistinė modernizmo kvartalų renovacija“. Bus pristatytas ir šios parodos darbų katalogas. Gruodžio 15 dieną (ketvirtadienį) 17 val. Lietuvos architektų sąjungoje

M.K.Čiurlionio koncertų centras (arch. „Paleko archstudija“, „Baltic Engineers“).

PAKRANTĖS ATGIMIMO SIMBOLIS: Pristatys M.K.Čiurlionio koncertų centro projektą

2022 lapkričio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Praėjo jau 5 metai kai M.K.Čiurlionio koncertų centro tarptautinį konkursą Kaune laimėjo vilniečių projektuotojų kolektyvas, vadovaujamas Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato architekto Rolando Paleko.

Danės skveras

KLAIPĖDOS ARCHITEKTŪRINIS KALENDORIUS: Sudėlioti baigiamieji renginių ciklo akordai

2022 lapkričio 17Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija (LASKAO) šiemet rengia architektūros renginių ciklą „Klaipėdos architektūra“. Renginių ciklo programoje – apie 20 skirtingų architektūrinių įvykių, kurių dalis