images_phocagallery_3165_janul_port_1407_3165_janul_po_140700_e01_xxx

GRAŽINA JANULYTĖ-BERNOTIENĖ://IDĖJAS STIMULIUOJA PASAULIO GROŽIS IR ĮVAIROVĖ

Kauno metų architektė Gražina Janulytė-Bernotienė

Atgaivindamas laikraščio „Statybų pilotas“ Metų architekto nominacijos tradiciją, PILOTAS.LT Kauno architektams už jų metų opusus paskyrė Architektų draugo, Auksinės rankelės, Gerosios naujienos, Metų kebabo ir kitus titulus. Vis dėlto svarbiausia išliko Kauno metų architekto nominacija. Architektų dienos renginių įspūdžiams dar neataušus, PILOTAS.LT pakalbino 2014 metų architekto titulo savininkę Gražiną Janulytę-Bernotienę, pagal kurios kolektyvo projektą neseniai Kaune išdygo du išraiškingi visuomeniniai architektūros objektai – Naujausių farmacijos ir sveikatos technologijų centras ir Integruoto mokslo, studijų ir verslo slėnis „Santaka“.

Nuoširdžiai sveikiname su Metų architekto titulu! Ne paslaptis, kad Kauno metų architekte tampate jau antrą kartą. Apskritai, ar kūrėjams yra svarbu būti pastebėtiems, įvertintiems?

Į klausimus bandysiu atsakyti spontaniškai. Kūrėjas labiausiai vertina kolegų kritiką, nors dažnai nenori to pripažinti. Metų architekto titulas brangus, nes suprantam, kad architektūros kritikos flagmanas PILOTAS.LT jį skiria už darbus, o ne už grožį.

PILOTAS.LT skaitytojams visgi būtų įdomu sužinoti nuo ko viskas prasidėjo. Papasakokite trumpai savo kūrybinės biografijos pradžią. Kas pastūmėjo eiti nelengvu architektės keliu?

Kai buvau 7-oje klasėje, mokytojams pasakiau, kad būsiu architektė. Tai buvo neabejotina Tėvo – architekto Petro Janulio meilės pasekmė. Bet įstojau į architektūrą, nes neįstojau į tapybą. Vėliau pasisekė – pamėgau šį amatą dar studijuodama. Tėvo patarta, buvau įstojusi į aspirantūrą, bet supratau, kad tai ne man – tai ne menas…

Ar turite darbo metodą? Kas jus įkvepia ir kuo stimuliuojate idėjas?

Mūsų metodas – jokių metodų!, o idėjas stimuliuoja pasaulio grožis ir įvairovė.

Kas dabar dirba Jūsų kolektyve? Kaip pasiskirstote darbus?

Esame keturios architektės: Gražina Janulytė Bernotienė, Guoda Zykuvienė, Rimantė Lydytė, Agnė Andriukaitienė. Vakar sulaukėme architektūros mokslus Glasgo baigusio Algio Grigo.Darbai dažniausiai yra dirbami kolektyviai. Kartais yra antrasis kapitonas – prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto juo buvo Guoda Zykuvienė, prie Kauno technologijos universiteto juo buvo Rimantė Lydytė. Dirbdami kartu, darbus dalinamės visuose frontuose.

Architekto sėkmę kartais gali nulemti paprasčiausias atsitiktinumas – palankios aplinkybės, atsiradęs „auksinis užsakovas“, itin profesionalūs statybininkai, susiformavęs kūrybingas kolektyvas ar pan. Kaip yra Jūsų atveju?

„Auksinio užsakovo“ dar neturėjau. Jei žmonės geri, tai trūksta pinigų. Jei pinigų yra, tai charakteriai nesutampa… Čia kaip vedybos. Manau, kad labiausiai „auksinis užsakovas“ buvo Meilė Kretavičienė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Bibliotekos ir infocentro direktorė – puiki profesionalė ir palaikanti architektą. Nors, žinoma, visus baigtus objektus prisimenam šiltai – ir iš tikrųjų juos pamirštame.Profesionalūs statybininkai – būtina statinio realizavimo sąlyga. Nors kai kuriuos savo projektų pastatus galiu apžiūrėti tik iš kitos gatvės pusės.

Mūsų kūrybingas kolektyvas yra pavargęs nuo kasdienės rutinos, tikrintojų ir prižiūrėtojų. Atrodo, kad kova ir tarpusavio žlugdymas yra tapęs Statybos proceso nuolatiniu būviu. Todėl dažnai pritrūksta laiko… tiesiog projektuoti gerai.

Net ir šiais nelengvais architektui laikais Jums nuolat pavyksta gauti reikšmingų ir įdomių užsakymų… Kuriais savo pastarųjų metų architektūros projektais esate patenkinta labiausiai?

Įdomūs užsakymai prasidėjo dar dirbant MSPI (Miestų statybos projektavimo institutas – red. past.). Kai kuriuos iš jų – SODROS pastatą Kauno Mickevičiaus gatvėje, Marijampolės Kultūros centrą – baigiau po 15 metų. Ši sudėtingų pastatų projektavimo ir statybos Odisėja tęsiasi ir dabar – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto farmacijos fakulteto projektą pradėjome projektuoti 2005 metais, Vytauto Didžiojo universiteto pastato Putvinskio gatvėje konkursą laimėjau dar 1991 metais…

Pakartočiau architekto Audriaus Ambraso mintį, kad labiausiai džiaugiuosi projektais, nenutolusiais nuo pradinės minties. Tokiu laikyčiau KTU mokslo, studijų ir verslo centrą – projektą, realizuotą pagal konkursinę idėją.

Statybų rinka, o tuo pačiu ir architektūra išgyveno ar tebeišgyvena ekonominę krizę. Kaip tai palietė Jūsų kolektyvą?

Statybų rinka, atrodo, praėjo pro šalį. Mūsų nėra pakvietęs (išskyrus du atvejus) joks privatus užsakovas. Tartum mūsų čia ir nebūtų.Sunkiais momentais man padėjo vyras Giedrius – palaikė morališkai ir finansiškai. Studijoje sunkiais momentais kiekvienas apsispręsdavo, ką jam geriausiai daryti. Dabartinis moterų kolektyvas susidarė prieš 6-7 metus. Išsilaikėme, nes esame kantrios, darbščios ir kuklių norų. Na, mes moterys…

Kas dabar yra ant Jūsų darbo stalo? Su kuriais architektūros opusais natūroje galėsime susipažinti greičiausiai?

Turime 3 nebaigtus darbus:Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus rekonstrukcijos užbaigimą, Vytauto Didžiojo universiteto studijų ir mokslo centro užbaigimą, Juodkrantės uosto užbaigimą. Tų užbaigimų reikės laukti porą trejetą metų.

Architekto profesija Lietuvoje dabar neišvengiamai patiria kapitalistinio pasaulio iššūkius. Ar jus tenkina dabartinė architekto kaip kūrėjo padėtis visuomenėje?

Architekto profesija Lietuvoje sparčiai devalvuojama. Teisinė Valstybės bazė grįsta viešųjų pirkimų įstatymais su uoliomis vykdančiomis organizacijomis atneša stambių monopolijų su patarnaujančiais architektais erą. Architektas, kaip kūrėjas, yra netgi niekinamas, nes svarbiausia yra pastatyti pastatą – greitai ir už mažiausią kainą. Architektų sąjunga ir Architektų rūmai yra per silpni įtakoti Architektūros procesą ginančius įstatymus.

Pokalbį norėtųsi baigti kiek linksmesne gaida.Taigi, šioje srityje gal matote kokių nors teigiamų poslinkių?

Labiausiai džiugina jaunimas. Jis yra kūrybiškas, siekia pažinimo ir pripažinimo. Aktyvus dalyvavimas konkursuose, parodose, renginiuose parengs juos integracijai pasaulio architektūros rinkoje.

Vasara – atostogų metas. Ar surandate joms laiko savo įtemptoje dienotvarkėje? Gal jau spėjote atsipūsti po svarbių pastarųjų metų projektų?

Labiausiai mėgstu atostogas. Birželį, suorganizuoti kolegos Algio Kančo, plaukiojom Bretanės kanalais. Naujai kelionei galite mane prikelti nors vidurnaktį – visada važiuosiu.

Architektų dienos proga gal ko nors norėtumėte palinkėti kolegoms kitais metais?

Turėti vilties ir padėti Architektūrai nemirti.

Kalbėjosi Almantas Bružas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarai

  1. Dažnai kontekstualumo,mastelio,įrišimo į vietą pritrūkstama,dažnai statomos dėžės,nieko bendra neturinčios su aplinka-o šios architektų studijos namai-savo vietoje ir geros ,kontekstualios architektūros-ir medicinos ir technologijų.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Lietuvos architektų sąjunga

2 NAUJI APDOVANOJIMAI ARCHITEKTAMS: LAS kviečia teikti nominantus

2023 lapkričio 3Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektų sąjunga kviečia teikti nominantus 2 naujiems architektūriniams apdovanojimams. Pasiūlymų laukiama iki lapkričio 15 dienos. Lietuvos architektų sąjunga (LAS) naujais apdovanojimais žada apdovanoti 2

NAA

TERMINAS PRATĘSTAS: Paraiškų Nacionaliniams architektūros apdovanojimams lauks ilgiau

2023 kovo 29Be komentarųPILOTAS.LT

Paraiškas Nacionaliniams architektūros apdovanojimuose (NAA), kurie įvyks liepos 1-ąją, architektai ir urbanistai gali pretenduoti į 9 apdovanojimų kategorijas ir didįjį prizą, kuriuo bus apdovanotas geriausias kūrinys.

Gustė Kančaitė

KAUNO METŲ ARCHITEKTĖ: Gustė Kančaitė! Sėkmę lemia tėvo mokykla ir olandiškos studijos

2018 liepos 47 KomentaraiPILOTAS.LT

Kauno architektūrinis titulas “Metų architektas 2018” suteiktas jaunai architektei Gustei Kančaitei, „kurios jaunatviškas veržlumas, atida ir gelminis architektūros suvokimas tampa projektais, kurie yra meniški, išskirtiniai

Architektų regata

6-OJI ARCHITEKTŲ REGATA: Prasidėjo komandų registracija

2018 gegužės 17Be komentarųPILOTAS.LT

Artėjant vasarai, vis ryškesni ir kasmetinės architektų šventės – Architektų dienos – ženklai. Klaipėdos architektai neseniai paskelbė 6-osios Architektų irklavimo regatos registraciją. Lietuvos architektai liepos

Juodkrantės uostas

JUODKRANTĖS UOSTAS VIS REALESNIS: Pritarta projektiniams pasiūlymams

2018 vasario 5Be komentarųPILOTAS.LT

Neringos savivaldybė keleivinių laivų ir turistinių jachtų uostą Juodkrantėje pradėjo planuoti dar prieš 10-metį. G.Janulytės-Bernotienės studijos parengtiems šio uosto projektiniams pasiūlymams ką tik pritarė Neringos

kultūros ministerija

KULTŪROS MINISTERIJA: Renkamos paraiškos Vyriausybės kultūros ir meno premijoms

2017 spalio 12Be komentarųPILOTAS.LT

Kultūros ministerijai galima teikti paraiškas Vyriausybės kultūros ir meno premijoms gauti. Pretendentus turi teisę siūlyti Lietuvos Respublikoje registruoti juridiniai asmenys, kitose Europos Sąjungos valstybėse ir

G.Janulytė-Bernotienė

NAUJA VYRIAUSYBĖS PREMIJOS KOMISIJA: Architektūrai atstovaus G.Janulytė-Bernotienė

2017 spalio 51 KomentarasPILOTAS.LT

LR Vyriausybė ką patvirtino naujos sudėties Vyriausybės kultūros ir meno premijų komisiją. Trejų metų kadencijai komisijos pirmininku paskirtas poetas, publicistas Liutauras Degėsys, o architektūros sričiai

Gintaras Balčytis

ARCHITEKTŲ DIENA: Liepos 1-ąją didžiosiomis raidėmis rašome Gintarą Balčytį

2017 birželio 304 KomentaraiAudrys Karalius

Turbūt nėra būtina prisiminti Liepos 1-osios kilmės, tačiau švęsti Taptautinę architektų dieną privalu. Nes tai cecho vertikalė, šaknis, tai – ašis aplink kurią sukasi margas

Neris

UPĖ SUGRĮŽTA Į MIESTĄ: Architektų žygis baidarėmis „Archfest‘17“

2017 birželio 151 KomentarasPILOTAS.LT

Artėjanti Architektų diena, liepos 1-oji – ne tik proga susumuoti metų rezultatus, bet ir atsipūsti bei pašvęsti. Dar geriau, kai pažiną ir pramogas pavyksta suderinti.

LASKAO

KLAIPĖDOS ARCHITEKTŪRA 2016: Architektūros renginių maratonas uostamiestyje

2017 birželio 12Be komentarųPILOTAS.LT

Klaipėdoje prasideda 6-asis architektūros renginių ciklas „Klaipėdos architektūra“. Programoje – fotodirbtuvės, parodos, apdovanojimai, leidinio pristatymas, architektų irklavimo regata ir šventiniai Architektų dienos renginiai. „Klaipėdos architektūra“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ĮAMŽINS PROFESORIAUS ATMINIMĄ: VDU bibliotekai – L.Donskio vardas

2017 vasario 11Be komentarųPILOTAS.LT

Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Daugiafunkciame mokslo ir studijų centre bus įamžintas profesoriaus Leonido Donskio atminimas. Neseniai mus palikusio filosofo vardas suteikiamas

images_phocagallery_4631_liep1_kaun_1607_4631_tit_parod_e01_bra

SAVA ŠVENTĖ://NEBLUNKANTI IŠTIKIMYBĖ KAUNO LIEPOS 1-OSIOS TRADICIJOMS

  Liepos 1-ąją visoje Lietuvoje aktyviai vyko Architektų dienos renginiai. Šiemet architektai profesinę šventę pažymėjo Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir kitur, kur yra architektūrai

images_phocagallery_4629_palys_metu_1607__tit_16.07.01_j.r.palys_fkaa

NUOSEKLIAI KAUNOFILIŠKAS://KAUNO METŲ ARCHITEKTU TAPO JURGIS RIMVYDAS PALYS

Kauno architektų cechas, pažymėdamas Liepos 1-ąją – Architektų dieną, išrenka sėkmingiausiai dirbusius kolegas, fiksuoja reikšmingiausius architektūrinius įvykius Kauno krašte. Nepriklausomas architektūros ir kultūros portalas PILOTAS.LT

images_phocagallery_4628_pilot_titu_1607_4628_liep1_tit

NACIONALINIAI ARCHITEKTŪRINIAI TITULAI://2016-IEJI LABAI NENUOBODŪS METAI

Tarptautinę Architektų dieną skelbiami Nacionaliniai Architektūros Titulai – nepriklausomas, nekomercinis architektūros cecho kūrybinės veiklos įsivertinimas. Portalo PILOTAS.LT redakcija su konsultantų pagalba sudarė svarbiausių Lietuvos architektūrinių

images_phocagallery_4629_liepo_1oji_1607_4627_tit2_liepos1_1996

LIEPOS 1://ARCHITEKTŲ DIENA RADO VIETĄ LIETUVOS KALENDORIUJE

Nebūna taip, kad nebūtų pirmo karto. Liepos 1-oji 1995-aisiais atsitiko Lietuvoje pirmą kartą kaip Tarptautinė architektų diena ir nebesitraukia iš viešo gyvenimo, po truputį tapdama

images_straipsniu_foto_4819_archi_kn_150701_bra

ARCHITEKTŲ DIENA 2016://LIETUVOS ARCHITEKTAI MINI CECHO ŠVENTĘ

Jau du dešimtmečius Liepos 1-ąją Lietuvos architektai pažymi profesinę šventę – Architektų dieną. Tai bene geriausia proga ne vien susumuoti praėjusių metų rezultatus, pagirti cecho

images_pulsas_foto_4606_irkla_kl_160600_e01_xxx

ARCHITEKTŲ IRKLAVIMO REGATA ’2016://IRKLUS SUREMS 16 ARCHITEKTŲ

Artėjant Architektų dienai – liepos 1-ąjai – Klaipėdos architektai rengia tradicinę irklavimo regatą. Architektų irklavimo regata vyks birželio 26 dieną Danės upėje. Šiemet joje suremti

images_pulsas_foto_4591_nakti_vn_150600_e01_bra

ARCHITEKTŲ DIENOS ĮŽANGA://ŠEŠIOS EKSKURSIJOS PO NAKTINĮ VILNIŲ

Kultūros nakties išvakarėse „Ergolain“ kartu su „Exterus“ ir Lietuvos architektų sąjunga Vilniuje rengia 6 architektūrines ekskursijas. Tai gera proga naktiniame Vilniaus senamiestyje vakarą praleisti turiningai

images_pulsas_foto_4570_ergo_ko_160600_e01_xxx

KONKURSAS ARCHITEKTAMS://MANO MIESTAS, MANO HOBIS, MANO GYVENIMAS

EXTERUS ir ERGOLAIN pakvietė architektus sudalyvauti šventiniame konkurse „Mano miestas, mano hobis, mano gyvenimas“. Registracija ir darbų pateikimas – internetu. Pagrindinis prizas – Žalios kortos

images_phocagallery_3896_liepo_1oji_1507_3896_liepo_kn_150701_bra_e01

ARCHITEKTŲ DIENA LIETUVOJE://VISKAS PRASIDĖJO PO ARCHITEKTŲ ĄŽUOLU

Liepos 1-ąją Lietuvos architektai tradiciškai buriasi pažymėti savo profesinę šventę. Šiemet ją drauge minėjo šalies didžiųjų miestų architektai – vilniečiai, kauniečiai, klaipėdiečiai, panevėžiečiai, šiauliečiai. Liepos

images_phocagallery_3891_easa_pris_1507_easa2016_pristatymas_e07

NOT YET DECIDED://PRISTATYTA EUROPOS ARCHITEKTŪROS STUDENTŲ ASAMBLĖJA NIDOJE

Liepos 1-osios, Tarptautinės architektų dienos proga įvairiuose Lietuvos miestuose nuaidėjo architektų šventės. Ne išimtis ir Sostinė. Vilniuje vykusios architektų šventės metu buvo oficialiai pristatyta kitų

images_pulsas_foto_3880_archi_pl_150600_e01_xxx

ARCHITEKTŲ DIENA://VILNIAUS CENTRE KURS ARCHITEKTŲ FIESTĄ

PILOTAS.LT jau skelbė apie architektų dienos renginius Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose. Architektų diena jau kelerius metus liepos 1-ąją pažymima ir sostinėje. Šiemet ji numatyta Lietuvos teatro,

images_pulsas_foto_3875_liepo_pl_150600_e01_xxx

ARCHITEKTŲ DIENA KAUNE://SVEIKINIMAI, PARODOS IR TRADICINIS FUTBOLAS

Liepos 1-ąją Lietuvos architektai pažymi profesinę dieną. Bene aktyviausi profesinės šventės dalyviai nuo seno yra Kauno architektai, kurie liepos 1-osios renginiais bei šėlionėmis šiemet žada

images_straipsniu_foto_3870_moder_si_150600_e01_xxx

LIEPOS 1-OSIOS RENGINIAI://ŠIAULIŲ TARPUKARIO MODERNIZMO ARCHITEKTŪRA

Artėjant architektų liepos 1-ajai, vis daugiau ir architektūrai skirtų renginių. Birželio 29 dieną Fotografijos muziejuje, Šiauliuose numatytas renginys lankytojams pasiūlys įvairių veiklų, kurios supažindins su

images_pulsas_foto_3834_baida_kv_150600_e01_xxx

Į VILNIŲ KITU KAMPU://ARCHITEKTŲ BAIDARIŲ ŽYGIS VILNELE IR NERIMI

Lietuvos architektai liepos 1-ąją tradiciškai paminės profesinę dieną. Šia proga Lietuvos architektų sąjunga kartu su kompanija „Ergolain“ kitą savaitę Vilniuje rengia baidarių žygį, kuris turėtų