images_phocagallery_1149_MJR_1149_MJR_tit

XIV MĖNUO JUODARAGIS://TAVO GENTIS TAVE ŠAUKIA

Baltų praeitį su ateitimi jungiantis festivalis "Mėnuo Juodaragis" tradiciškai vyksta paskutinįjį vasaros savaitgalį. Po metų pertraukos jis vėl grįžta į pasakišką Zaraso ežero salą ir rugpjūčio 26-28-ą trims dienoms ir trims naktims taps baltiškosios muzikos ir kultūros planeta, kurioje ras vietą ir prasmę kiekvienas, gyvenantis ne vien šia diena ir ne vien kosmopolitiniais orientyrais.

Keturioliktasis „Mėnuo Juodaragis“ – vienas seniausių Baltijos šalyse vykstančių festivalių po atviru dangumi ir didžiausias kasmetinis prigimtinės kultūros bei alternatyvios muzikos renginys Lietuvoje. "Mėnuo Juodaragis“ garsina Lietuvą unikalia idėja sujungti ikikrikščionišką paveldą su šiuolaikine kūryba. Senosios baltų kultūros gyvybingumą festivalyje atskleidžia gausi programa, kurioje šįmet daug dėmesio bus skirta lietuviškoms sutartinėms – apie jas pasakos žymiausi šalies paveldo tyrinėtojai, o scenose atliks garsūs folkloro atlikėjai. Kiekvienas šventės dalyvis galės ne tik pažinti gilius unikaliųjų sutartinių poetikos, istorijos ir mitologijos klodus, bet ir pats išmokti sutartines giedoti, groti ar šokti.

50 ĮVAIRIAUSIŲ GRUPIŲ IŠ 10 PASAULIO ŠALIŲ

Tačiau sutartinės – tik viena iš daugelio persipinančių festivalio programos gijų. Keturiose festivalio scenose pasirodys dar daugiau nei kasmet originalių užsienio kolektyvų ir Lietuvos grupių – apie 50 įvairiausių atlikėjų. Greta post-folkloro, roko, alternatyvios ar pasaulio muzikos specialios scenos bus skirtos gyvojo folkloro kolektyvams bei elektroninės ir eksperimentinės kūrybos gerbėjams. Baltiškos kultūros apsuptyje savo šalių palikimu ir įkvėpimu dalinsis svečiai iš kitų kraštų.

Tai – temperamentingi ir jau velniškai žymūs portugalai DAZKARIEH, legendinis JAV kolektyvas BLOOD AXIS, neo-folk mistikai SONNE HAGAL iš Vokietijos, ispaniška charizma žavinti ARNICA, britų elektronikai RAPOON, itin originali psycho-folk grupė POLUDNICA iš Lenkijos ir kitos grupės iš 10šalių.

Lietuvių gretose šįsyk – folkroko grupės ATALYJA, PIEVOS, neformatiniai folkloristai ALE VA, festivalio senbuvis DONIS su GYVATA ir projektu d.n.s, patrakę rokeriai BIX, Aistė Smilgevičiūtė ir grupė SKYLĖ, tautinės muzikos atlikėjai TRYS KETURIOSE, MARGA MUZIKA, KŪLGRINDA, UGNIAVIJAS, LYGAUDĖ, GĄSTAUTA, labiau alternatyvūs VILKDUJA, SPANXTI, NEFES, PB8, taip pat metalistai LUCTUS, bei daugelis kitų.

Festivalyje, kur iš gausybės veiklų žiūrovas pats renkasi savo įspūdžių kraitę, vyks ne tik įvairių muzikos žanrų koncertai, paskaitos, vakaronės, etnografinės apeigos, meninių, dokumentinių ir animacinių filmų seansai, bet ir meno parodos, vaidinimai, ekologinės akcijos, pažintiniai žygiai po apylinkes, tautinio sporto varžybos, žaidimai. Ypatinga programa numatyta ir mažiesiems festivalio lankytojams, kurių su tėveliais į festivalį atkeliauja vis daugiau.

"Keturioliktojo festivalio programą lydės atradimo pojūtis, – teigia festivalio siela Ugnius Liogė. – Džiaugiuosi, kad šis renginys, turintis savitą ir aiškiai apibrėžiamą idėją, tuo pačiu tapo neapribotas muzikinių žanrų. Galime pakviesti praktiškai bet kurio stiliaus grupę, jeigu tik jos kūryba gili ir originali, turinti sąsajų su etnika. Ko gero tai plačiausią muzikinį spektrą turintis festivalis Lietuvoje!"

EDUKACINĖ PROGRAMA: SUTARTINIŲ MAGIJA IR KITI BURTAI

Festivalis „Mėnuo Juodaragis“ svarbią progamos dalį šiemet vėl skirs turtingo mūsų krašto paveldo pažinimui. Kino ir paskaitų palapinėje dėmesį trauks net keturiolika paskaitų, kurių metu žymiausi įvairių Lietuvos kultūros sričių tyrinėtojai atskleis įdomiausius savo atradimus.

Pagrindinė festivalio „Mėnuo Juodaragis“ tema šiemet skirta unikalioms lietuviškoms sutartinėms, kurias ne tik bus galima išgirsti ir išmokti giedoti, groti bei šokti, bet ir pažinti gilesnius jų prasmių klodus. Vokalines sutartines pristatys sutartuvininkių grupės „Trys keturiose“ vadovė etnomuzikologė prof. dr. Daiva Vyčinienė. „Ne vienas, pats giedodamas sutartines arba klausydamas jų giedojimo, yra pajutęs ypatingą garsų poveikį, nevalingą įtraukimą į magišką muzikos ir garsažodžių pasaulį, savotišką transo būseną. Savo estetika ir tam tikrais muzikiniais bruožais lietuvių sutartinės daug artimesnės Rytų, nei Vakarų tradicinės muzikos sampratai, – teigia D.Vyčinienė. – Manoma, kad minėtos ypatybės senosiose kultūrose buvo susijusios su kultiniais ir maginiais tikslais – tam tikras ritmo ir melodinių struktūrų kartojimas atlikėjams suteikdavęs hipnotizuojančių galių.“

Šokamąsias ir žaidžiamąsias sutartines nušvies jų tyrinėtoja dr. Dalia Urbonavičienė, o instrumentines – dr. Gaila Kirdienė. Etnomuzikologės apibūdins skirtingus sutartinių žanrus, jų kilmę bei prasmę, o festivalio žiūrovai mokysis šių kūrinių atlikimo „Sutartinių mokykloje“.

Kita svarbi teminė festivalio gija yra skirta neatrastiems mūsų kalbos lobynams ir žmonėms, atgaivinusiems lietuvių kalbą. Pasivaikščioti po užmirštus linksmus ir „nepadorius“ Didžiojo lietuvių kalbos žodyno užkaborius kvies lituanistas Stanislovas Kavaliauskas, o painius baltų kalbų istorijos vingius apžvelgs dr. Vytautas Rinkevičius. Apie kitokią kalbos galią – užkalbėjimus ir su jais susijusią lietuvių dvasinę tradiciją kalbės dr. Daiva Vaitkevičienė.

Dar viena tema, jau tapusi festivalio tradicija – duoklė Lietuvos Laisvės kovos atminimui. Visiems, besidominantiems partizaninėmis kovomis, savo atliktus itin modernius ir iškalbingus Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio štabo bunkerių tyrinėjimus pristatys jungtinis tyrinėtojų kolektyvas – dr. Vykintas Vaitkevičius, Gediminas Petrauskas, Ernestas Kuckailis ir Aistė Čepulytė.

SAVO TAUTOS IR SAVĘS PAŽINIMO KELIAI

Festivalio lankytojų laukia ir kitos intriguojančios temos. Mitologijos tyrinėtojas dr. Dainius Razauskas į lietuvių tradiciją pažvelgs netikėtu požiūriu ir aptars reinkarnacijos suvokimą bei simbolinę prasmę. Archeologas ir baltų šventviečių tyrinėtojas dr. Vykintas Vaitkevičius nušvies, kokius atradimus leidžia aptikti nauji, disciplinų ribas peržengiantys tyrinėjimai. Pasak jo, „Nuotakos kalnais, Mergos akmenimis, Marčežeriais, Veseilės kapeliais ir kitais panašiais vardais vadinamos senosios šventvietės iki šiol buvo nesuprastos, trūko duomenų apie jų kilmę ir prasmę. Tačiau pastaraisiais metais surinkti duomenys byloja, kad šie kalnai ir akmenys yra tiesiogiai susiję su senaisiais vestuvių papročiais ir apeigomis.“

Etnologas dr. Vytautas Tumėnas, nenutoldamas nuo vestuvių magiško šurmulio, atskleis erotinius audimo technologijų ir tekstilės ornamento aspektus lietuvių tradicinėje kultūroje, o juk melodijos ir žodžių audimas, pynimas ir persiklojimas būdingas ir mūsų sutartinėms. Tokiu būdu iš pažiūros skirtingos lektorių paskaitos ir tolimos temos netikėtai susilies viena su kita ir leis naujai pažvelgti į gyvą mūsų kultūros palikimą. Ne veltui Jonas Vaiškūnas papasakos apie sutarimą ir darną kaip apie pamatinę baltų religijos sąvoką.

Apie gydomąsias lietuvių liaudies dainų jėgas pasakos etnologas Rolandas Petkevičius. Gydomųjų galių mūsų krašte turėjo ir tebeturi ne tik dainos – apie nuo seno išlikusią ir tebegyvuojančią senovės lietuvių tradiciją smilkyti vaistingais augalais pasakos Tibeto medicinos žinovė Mija Džeinara Ubartienė. Tuo tarpu Martynas Vingrys, remdamasis lietuvių etiologinėmis sakmėmis, pristatys visiškai kitokios reputacijos augalo – tabako – kontraversiškus kilmės aiškinimus.

„Kasmet festivalio paskaitos sulaukia vis gausesnio susidomėjimo, todėl sįmet statome didesnį paviljoną – teigia U.Liogė. – Toks populiarumas džiugina ir mus, ir kultūros tyrinėtojus, kurie gali pasidalinti savo įžvalgomis gyvoje, neakademinėje aplinkoje".

KUNKULIUOS BALTIŠKŲ AMATŲ KIEMAS

Festivalyje „Mėnuo Juodaragis“ tradiciškai netrūks įspūdžių smalsuoliams, kuriuos traukia juostos, puodai, žolelės ir žvangantys ginklai. Paskutinį vasaros savaitgalį – rugpjūčio 26-28 dienomis – Zaraso ežero saloje įsikursiančio festivalio žiūrovų lauks kaip niekad didelis ir spalvingas senųjų amatų kiemas, ne tik alsuojantis gyva istorija, skambantis dainomis, mirgantis autentiškais raštais, bet žavintis ir šiuolaikinėmis idėjomis.

Šiemet lietuviškoms sutartinėms skirtas festivalis neįsivaizduojamas be šioms daugiabalsėms dainoms taip artimo audimo, pynimo. Amatų kiemo viduryje, po magišku ratu, ant kurio suksis ir lyg žalčiai vysis juostos, įsikurs audėjos. Šia ypatinga proga bus audžiamas ir bendras visų festivalio svečių bei dalyvių kilimas, tad kiekvienas atvykęs galės palikti bent mažą savo pėdsaką festivalio istorijoje, įausti laiko giją, prisiminimų siūlą, marškos gabalėlį – dalį savo pasaulio.

Šalia audinių puoduose kunkuliuos vaivorykštės spalvos – bus demonstruojama ir mokoma batikos bei tapymo ant drobės meno. Norintys dažyti, tapyti raginami nepamiršti įsidėti drabužių ar medžiagų, o išsiblaškę visko galės įsigyti vietoje ir susikrauti tikrą „Mėnesio Juodaragio“ lobyną.

KUR VYRAI, TEN GINKLAI

Kiek tolėliau nuo moteriškų drobių velniškas žiežirbas skels kalvis. Per kelias festivalio dienas žiūrovų akyse „Tarailos kalvės“ meistras nukaldins tikrą senovinį kalaviją, pasakodamas ir rodydamas kiekvieną šio ypatingo ginklo virsmo etapą.

Ginklų tvirtumą ir vyrų miklumą bus proga įvertinti ir čia pat įsikūriusių senovės karybos klubų „Karionys“ ir „Varingis“ žaidimuose bei susirėmimuose. Rankos taiklumą kvies išmėginti lankininkų klubas „Strėlė“, pristatysiantis įvairias lankų rūšis – nuo archainių iki dabartinių.

Pailsusius žiūrovus magiškais antpilais ir patarimais vaišins žolininkės, senosios medicinos žinovės. Kvapais vilios ir gydys natūralūs lietuviškų žolelių smilkalai, o prie ežero, paklausius pasakojimo apie baltišką pirtį, bus proga čia pat pajusti ne vieną amžių puoselėtų pirties procedūrų galią.

Amatų kiemo šurmulyje taip pat bus galima pamatyti odinių dirbinių gamybos procesą, titnago, rago ir kaulo apdorojimą, o senovės ornamentų ir simbolių reikšmes atskleis nagingiausi juvelyrai. O kad „Mėnesio Juodaragio“ lobių kraitė būtų pilna, bus galima nusikaldinti ir proginę festivalio monetą.

KIEKVIENAS ŽIŪROVAS YRA IR DALYVIS

“Kiekvienas festivalio žiūrovas taps dalyviu ir iš gausos užsiėmimų pats kurs savo programą, skirtą išgirsti, paliesti ir patirti senąją mūsų kultūrą, įvairiose gyvenimo kertėse, kūryboje ir širdyse gyvą iki pat šių dienų", – teigia U.Liogė. Daugiasluoksniame festivalyje „Mėnuo Juodaragis“ tai pat vyks įvairiausios vakaronės, senosios apeigos, meninių, dokumentinių ir animacinių filmų seansai, meno parodos, vaidinimai, ekologinės akcijos, pažintiniai žygiai po apylinkes, tautinio sporto – ripkos – varžybos bei EkoMenio pleneras. Ąžuolų ir pušų paunksmėje liepsnos aukuras ir laužai, įsikurs palapinių miestelis. Turtingoje festivalio programoje kiekvienas žiūrovas galės tapti dalyviu ir čia pat išgirsti, paliesti ir patirti gyvą senąją mūsų kultūrą.

"Mėnuo Juodaragis" bilietus galima įsigyti platinimo tinkle "Tiketa", bei festivalio atstovybėje Vilniuje – krautuvėlėje "Ragainė" (Pilies g.6).

MĖNUO JUODARAGIO XIV POGRAMA

KELETAS FESTIVALIO SVEČIŲ

DAZKARIEH    RAPOON    TROLL BENDS FIR    SONNE HAGAL    TARUTA

 

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Senovės Mikėnų kultūros prekybinių ryšių žemėlapis Mikėnų muziejuje, Graikijoje. Foto: ©PILOTAS.LT

GINTARO KELIAS: Tarptautinė artefaktų paroda nuo Romos iki Baltijos

2022 spalio 25Be komentarųPILOTAS.LT

Istorijų namuose, Vilniuje atidaroma paroda „1 000 000 žingsnių: Gintaro kelias nuo Romos iki Baltijos“. Tai bus didžiausia šių metų Lietuvos nacionalinio muziejaus tarptautinė paroda,

Juodoji keramika

BALTŲ RAŠTAI: juodosios keramikos paroda „Ženklai“ VDA Lauko ekspo

2021 spalio 6Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Lauko ekspo atidaroma juodosios keramikos paroda „Ženklai“, kurioje eksponuojami VDA studentų, absolventų ir dėstytojų sukurti darbai. Tai projekto „Baltų raštai keramikoje:

Nuotrauka Almanto Bružo

BALTIŠKOJI KULTŪRA: Nendrinių skulptūrų ekspozicijos Juodkrantėje konkursas

2021 kovo 9Be komentarųPILOTAS.LT

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija kasmet organizuoja tarptautinius skulptorių simpoziumus, kuriuose Gintaro įlankoje, Juodkrantėje sukuriamos nendrinių skulptūrų ekspozicijos ant vandens. Šių metų skulptūrų konkurso dalyviai

Šventovės namuose

VYKINTO KELIAI: Paskaitų ciklas apie šventumą baltų kultūroje ir šventvietes

2020 gruodžio 15Be komentarųPILOTAS.LT

Klaipėdos universiteto profesorius Vykintas Vaitkevičius pirmą kartą rengia išskirtinių paskaitų ciklą, skirtą šventumui baltų kultūroje ir šventviečių tyrinėjimams. 1-oji paskaita dairysis po senovės baltų namus.

Rudens lygiadienis Kernavėje

SPINDINTYS BALTŲ RAŠTAI: Užburianti rudens lygiadienio šventė Kernavėje

2020 rugsėjo 215 KomentaraiPILOTAS.LT

Savaitgalį Kernavėje ant Pilies kalno piliakalnio buvo minima Rudens lygiadienio bei Baltų vienybės diena. Lankytojams renginys tiesiog atėmė žadą savo įspūdingomis baltiškomis šviesos instaliacijomis. Rugsėjo

cinin_pa_200100_e03_xxx

LIETUVIŠKAS KRAUJAS: M. K. Čiurlionio brolio provaikaitės paroda Kaune

2020 sausio 17Be komentarųPILOTAS.LT

M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, Kaune atidaroma M. K. Čiurlionio brolio Stasio provaikaitės Jazminos Cininas paroda „Eglė ir vilkmergės“. Melburne gimusi lietuviškų šaknų turinti Jazmina

Gintaras Beresnevičius

G.BERESNEVIČIAUS FENOMENAS: Knygos „Lietuvių religija ir mitologija“ pristatymas ir diskusija

2019 spalio 73 KomentaraiPILOTAS.LT

Leidykla „Tyto alba“ ką tik įspūdingai perleido religijotyrininko, rašytojo, eseisto Gintaro Beresnevičiaus (1961–2006) sisteminę studiją „Lietuvių religija ir mitologija“. Tai tapo paskata pažvelgti į šio

Kęstutis ir Birutė

KĘSTUČIO IR BIRUTĖS LAIKŲ KULTŪRA: Konferencija Palangos Gintaro muziejuje

2018 rugsėjo 20Be komentarųPILOTAS.LT

Palangos Gintaro muziejuje įvyks Baltų vienybės dienos paminėjimui skirta konferencija „Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės Kęstučio ir Birutės laikų kultūra“. Konferencijoje Lietuvos mokslininkai pateiks savo tyrimų temas,

Kačerginės piliakalnis

NEŽINOMAS PAVELDAS: Knygos apie baltų piliakalnius pristatymas

2018 sausio 31Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuva – piliakalnių kraštas. Tai daugiau nei archeologiniai objektai. Tai dalis lietuvių istorinės savasties, kuri atsispindi ir folklore, literatūroje, dailėje. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje

Vakarykščio pasaulio atgarsiai

VAKARYKŠČIO PASAULIO ATGARSIAI: Konferencija valstybės atkūrimo 100-mečiui

2017 gruodžio 4Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos kultūros tyrimų institutas ir Lietuvos dailės muziejus Palangoje bei Vilniuje rengia mokslinę konferenciją „Vakarykščio pasaulio atgarsiai“. Renginys skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-osioms metinėms. Gruodžio

archeologija

NAUJAUSI ARCHEOLOGINIAI TYRINĖJIMAI: Baltų nekropolis Ukrainoje ir kiti atradimai

2017 lapkričio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Viloje „Anapilis“ įsikūrusiame Palangos kurorto muziejuje rengiama tarptautinė mokslinė konferencija „Naujausi archeologiniai tyrinėjimai“. Renginys skirtas naujausių archeologinių tyrinėjimų Lietuvoje ir kaimyniniuose kraštuose duomenims pristatyti bei

koko_kl_171000_e01_xxx

LONDONE SKAMBĖS KANKLĖS: L.Lapelytės muzikinis performansas „KOKO“ klube

2017 spalio 2Be komentarųPILOTAS.LT

Rytoj, spalio 3 dieną Londone skambės lietuviškos kanklės. Čia „KOKO“ klube menininkė Lina Lapelytė pristatys performansą „Damos“, kurį skambindamos kanklėmis atlieka 4 folklorinio ansamblio „Lietuva“

Baltų vienybės diena

BALTŲ VIENYBĖS DIENA: Nušvis piliakalniai, pleškės skulptūros

2017 rugsėjo 22Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Lietuvoje pažymima Rudens lygiadienio šventė – Baltų vienybės diena. Ta proga ant daugelio Lietuvos piliakalnių bei kitose vietose vyks Baltų vienybės ugnies sąšauka –

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ŠIUOLAIKIŠKAI APIE TAUTINĘ MUZIKĄ: Naujos ekspozicijos pristatymas ir koncertas Kaune

Kauno senamiestyje įsikūręs Lietuvių tautinės muzikos istorijos skyrius atidaro atnaujintą lietuvių tradicinės muzikos ekspoziciją. Gotikiniame XVI amžiaus pastate veikiantis skyrius nuo šiol lankytojus domins ne

images_straipsniu_foto_4756_lauza_lt_160700_e01_bra

BALTŲ VIENYBĖS DIENA://RUDENS LYGIADIENĮ VĖL LIEPSNOS LAUŽAI IR SKULPTŪROS

Rugsėjo 22-ąją minima Baltų vienybės diena. Senovės lietuviai šią dieną džiaugdavosi skalsa, dėkodavo už ją, aukodami aukas ir degdami ugnis atsisveikindavo su žiemos poilsio iškeliaujančia

images_pulsas_foto_4394_gimbu_pl_160300_e01_xxx

XIII GIMBUTIENĖS SKAITYMAI://KLAJOKLIŲ ŽENKLAI IR BALTŲ LAIDOJIMO PAMINKLAI

Lietuvos nacionaliniame muziejuje tryliktą kartą rengiami prof. Marijai Gimbutienei dedikuoti skaitymai. Šiandienos renginyje bus galima susipažinti su neseniai surastais paslaptingais Kazachstano stepių klajoklių ženklais iš

images_pulsas_foto_4325_baltu_pl_160200_e01_xxx

BALTŲ ŽENKLAI TEKSTILĖJE://PARODA LIETUVOS KULTŪROS CENTRE, VARŠUVOJE

Vasario 16-ąją Lietuvos nepriklausomybės atkūrimui skirti įvairūs renginiai organizuojami ne vien Lietuvoje, bet ir užsienyje. Vienas tokių – Lietuvos kultūros centre prie LR Ambasados Varšuvoje

images_straipsniu_foto_4019_tit-3_lygiadienis

UGNIES SĄŠAUKA:// RUGSĖJO 22 BALTAI VISAME PASAULYJE PATVIRTINS VIENYBĘ

Šiandieną, rugsėjo 22-ąją, minėdami Baltų vienybės dieną, vienų seniausių genčių palikuonys Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje ir kitose pasaulio šalyse susijungs į simbolinę ugnies sąšauką –

images_pulsas_foto_3942_balti_pl_150800_e02_xxx

BALTŲ ŽENKLAI TEKSTILĖJE://KELIAUJANTI PARODA ATSIDARO ALYTUJE

Alytaus kultūros ir komunikacijos centre (AKKC) atidaroma keliaujanti tekstilės kūrinių paroda „Baltų ženklai tekstilėje“. Šiųmetės parodos tema aktualizuoja mūsų tautos kultūrinį palikimą – nuo pasaulio

images_straipsniu_foto_3871_ugnis_150600_e01_bra

LIETUVOJE PRASIDEDA RASOS://VILNIUJE ŠVENTĖS EPICENTRU BUS TRAKŲ VOKĖS DVARAS

Trumpiausią metų naktį, kaip ir daugybę amžių prieš tai, lietuviai pažymės Vasarvidžio šventę, dar vadinamą Rasomis ar Joninėmis. Ši paslaptinga šventė tradiciškai bus pažymima visoje

images_pulsas_foto_3868_baltu_na_150600_e03_xxx

BAIGIAMAS BALTŲ KOLIZIEJUS://GRANDIOZINĖ NAISIŲ ARENA ATSIVERIA ŠEIMOMS

Šių metų mažoji Lietuvos kultūros sostinė – Naisiai – ruošiasi festivaliui visai šeimai „Naisių vasara 2015“. Viena iš pastarojo renginio akcentų ֪– galimybė laisvai pasivaikščioti

images_pulsas_foto_3291_sukle_lo_140900_e01_xxx

SUKLEGOS 2014://KAUNE JUNGSIS TRADICINĖS IR MODERNIOS MUZIKOS GARSAI

Po rudens lygiadienio, paskutinį rugsėjo savaitgalį Kaune aidi tradicinės ir modernios muzikos garsai. Tarptautinis tradicinio ir šiuolaikinio folkloro festivalis „Suklegos“. Šiemet jau 15-ąjį kartą čia

images_phocagallery_3285_Lygiadienis_Baltu sasauka_3285_Lygiadienis_Baltu sasauka_tit

RUDENS LYGIADIENIO UGNYS://BALTIŠKA SĄŠAUKA SUJUNGS 100 PILIAKALNIŲ

Rudens Lygiadienis, rugsėjo 22-oji, sutampa su gražia ir iškalbinga baltų tautoms istorine paralele – 1236-iųjų metų Saulės mūšiu – kai lietuviai ir latviai veikė išvien

images_phocagallery_2579_juoda_menu_1308_tit_MJR 2013

MĖNUO JUODARAGIS XVI://MAGIŠKAS VASAROS UŽRAKINIMO RITUALAS ZARASO SALOJE

Tradiciškai paskutinįjį rugpjūčio savaitgalį šėlstantis postfolkloro festivalis „Mėnuo Juodaragis“  netrukus kaitins savuosius sodria, autentiška muzika – nuo ramios magijos iki ugningo šėlsmo. Rugpjūčio 23-25 dienomis

images_straipsniu_foto_2528_arche_ke_130702_e01_xxx

GYVOJI ARCHEOLOGIJA://XIV TARPTAUTINIS EKSPERIMENTINĖS ARCHEOLOGIJOS FESTIVALIS

Keturioliktą kartą tarptautiniu eksperimentinės archeologijos festivaliu „Gyvosios archeologijos dienos Kernavėje“ pažymima Mindaugo karūnavimo diena. Senojoje Lietuvos sostinėje po metų pertraukos vėl atgims praeitis – proistorės