KAFe 2016

2 MĖNESIAI ARCHITEKTŪROS: KAFe 2019 kviečia diskutuoti apie įženklinančią architektūrą

2019-09-18
PILOTAS.LT

Kaip jau skelbė PILOTAS.LT, rugsėjo 21-ąją prasideda Kauno architektūros festivalis KAFe 2019. Šių metų renginio tema „Įženklinanti architektūra – kurianti ar griaunanti miesto tapatybę?“ kviečia diskutuoti apie miesto identitetą formuojančius išskirtinius objektus – architektūros vietoženklius. Kas 3 metus vykstantis didžiausias architektūros renginys Lietuvoje tęsis iki pat lapkričio 30-osios.

FESTIVALIO KAFE 2019 TEMA – NEATSITIKTINĖ
„Klausimas apie įženklinančios (angl. landmark) architektūros reikšmę tampa vis aktualesnis, todėl festivalio tema – neatsitiktinė. Įženklinančia architektūra laikomi išskirtiniai miesto architektūriniai objektai, tapę traukos centrais ir formuojantys miesto tapatybę. Jais gali būti istoriniai statiniai, šiuolaikinės architektūros pastatai ar kiti reikšmingi objektai“, – rašoma festivalio KAfe 2019 informaciniame pranešime.
Festivalio vadovas Gintaras Balčytis teigia, kad „daugybė pasaulio miestų varžosi dėl galimybės turėti pasaulinio garso architektų sukurtą taip vadinamą „įženklinantį“, t. y. „landmarkinį“ (angl. landmark) pastatą. Noro nesumažina ir tai, kad tokie objektai stipriai keičia susiklosčiusią istorinę aplinką, dažnai statomi neatsižvelgiant į esamą urbanistinę struktūrą, todėl tampa didelių viešųjų diskusijų tema. Pavyzdžiu gali būti nesenas amerikiečių architekto D.Libeskindo projektuotas stiklinis dangoraižis Vilniaus centrinėje dalyje, viešųjų erdvių projektai Lietuvos miestuose. Viešai abejojama, ar tokie pastatai atspindi ir kuria miesto tapatybę ir išskirtinumą, o galbūt atvirkščiai– ją naikina ir griauna? Ar įspūdingų formų ir konstrukcijų dideli, tačiau su aplinka disonuojantys pastatai yra būtent tai, ko šiandieninė visuomenė laukia ir tikisi iš architektų ir jų užsakovų? Gal landmark architektūra galėtų būti įvardinti ne tik stikliniai bokštai ar „Guggenheimo“ muziejai, orientuoti vien į tarptautinius vardus, turistus ir verslo interesus?
Mieste išsiskirianti, vietą „įženklinanti“ architektūra turėtų pabrėžti vietovės savastį, būti tikrais miestų ženklais, tačiau sykiu ir darniai papildyti jau esamas urbanistines struktūras. Tad kitokios landmark architektūros ir urbanistinės raiškos objektų paieškoms, tokių objektų kūrybai ir bus skiriamas pagrindinis KAFe 2019 dėmesys“.

NARPLIOS ŠIANDIENOS PAVELDO IŠŠŪKIUS
Daugiau nei 2 mėnesius truksiančią festivalio KAFe 2019 programą rugsėjo 21 dieną (šeštadienį) pradės atidarymo renginys ant nebaigto statyti „Britanikos“ viešbučio stogo.
Rugsėjo 27–29 dienomis KTU mechanikos inžinerijos ir dizaino pastate vyks pirmasis Lietuvoje interaktyvios paveldosaugos hakatonas „Herithon`19“. Renginio metu šiuolaikinių technologijų, architektūros, paveldosaugos ir meno sričių specialistai narplios šiandienos paveldo iššūkius.
Antrąjį rudens mėnesį pradės Kauno architektūros festivalio ir Tarptautinio Kauno kino festivalio bendras renginys „Kino erdvės“, kuris vyks spalio 3 dieną naujai atgimusioje „Sakramento“ erdvėje. Specialioje ekskursijoje „Kino erdvės“ kvies susipažinti su unikalia pastato istorija, kuri atskleis kino erdvių daugialypumą. Pažintį su architektūra kine pratęs Jill Magil filmo „The Proposal“ peržiūra. Renginį užbaigs diskusija apie glaudų kino ir architektūros ryšį.
Tris sekmadienius iš eilės – spalio 6, 13 ir 20 dienomis KAFe 2019 partneris „Ekskursas“ tyrinės įženklinančią Kauno architektūrą. Entuziastinga „Ekskurso“ komanda pasiryžusi parodyti, kad Kaunas turėjo ir turi puikių landmarkų, kurie gali sužavėti, nustebinti ir pasakoti intriguojančias istorijas.
Spalio 11 dieną „Architektų namų“ palėpėje (Vilniaus g. 22) vyks eksperimentinis projektas, kuriame bus pristatyti užsienyje studijavusių architektūros studentų darbai. Parodoje „Feedback“ bus eksponuojami Lietuvoje nematyti projektai ir apmąstomos architektūros objektų eksponavimo ypatybės.

ARCHITEKTŪROS FORUMAS SUKVIES ŽINOMUS VARDUS
Spalio 12 dieną atsigręžti į medinę Kauno Naujamiesčio architektūrą ragins jau trečiasis ciklo „Mediniai centre [NE]reikalingi“ renginys. Kartu su partneriais iš Italijos „Architecture of Shame“ Kaune organizuotų dirbtuvių ir vėliau Materoje (Italija) vykusios parodos tęsinys ir vėl sugrįžta į Kauną. Renginyje bus pristatytas medinės architektūros žemėlapis bei vyks vakarinė ekskursija, tiesiogine ir perkeltine prasme naujai nušviesianti medinukus Kauno centre.
KAFe 2019 užbaigs architektūros forumas „Įženklinanti architektūra – kurianti ar griaunanti miesto tapatybę“, kuris vyks lapkričio 28 ir 29 dienomis Kauno „Žalgirio“ arenos amfiteatre. Tarptautiniame forume dalyvaus pasaulyje puikiai žinomi architektai ir architektūros tyrinėtojai. Tarp renginio svečių bus vienas iš garsiosios Oslo operos architektų Ole Gustavsenas, taip pat – Xanderas Vermeulenas Windsantas iš „XVW architectuur“ (Olandija). Abu architektai už savo darbus yra pelnę prestižinius šiuolaikinės architektūros „Mies van der Rohe“ apdovanojimus. Kiti forumo dalyviai – portugalas Manuelis Airesas Mateusas, ispanas Jose Selgasas („SelgasCano“), Arno Brandlhuberis („TerrassenHaus“) – Venecijos architektūros bienalėje 2016 jis buvo vienas iš Vokietijos paviljono autorių, meno istorikas iš Airijos David Crowley (National College of Art and Design). Dalyviai ne tik skaitys pranešimus, bet ir pristatys po vieną savo darbą, labiausiai atitinkantį KAFe 2019 temą.

ARCHITEKTŪROS PARODOS IR INTRIGUOJANTYS PRISTATYMAI
Kauno architektūros festivalis taip pat pristatys 4 parodas. Rugsėjo 30 dieną erdvėje prie Kauno fotografijos galerijos bus atidaryta paroda ir konkursas „Studijų KAFe“. Konkurso nugalėtojai bus paskelbti spalio 14 dieną Kauno fotografijos galerijoje. Spalio 4 dieną Kauno menininkų namuose Aistė Ambrazevičiūtė pristatys specialiai KAFe 2019 sukurtą parodą „Architekto herbaras“. Spalio 31 dieną Miko Laaksonen Kauno menininkų namuose supažindins su Erik Bryggman kūryba parodoje „Crisply Nordic: Architect Erik Bryggman“. Lapkričio 26 dieną Kauno menininkų namuose startuos paroda ir paskaita „(NE)matoma architektūra“, skirta kalbėti apie architektūros patirtis regos negalią turintiems žmonėms.
Festivalio metu „Architektų namų“ palėpėje įvyks keturių intriguojančių knygų pristatymai: rugsėjo 25 dieną – doc. dr. Vaidos Almonaitytės-Navickienės  „Architekto Alfredo Paulausko kūryba“; spalio 14 dieną – doc. dr. Vaido Petrulio  „Paveldas kaip konfliktas: metodologinės Lietuvos XX a. architektūrinio palikimo vertinimo prielaidos“; spalio 19 dieną – Algio Vyšniūno „Architektūrinės ir urbanistinės idėjos Šiauliuose: istorinio miesto trasformacijos“; spalio 22 dieną – Astos ir Gintaro Prikockių „Kaunas: miestas kaip idėja“.
KAFe 2019 Kauno technologijų universitetas spalio 30 dieną kvies į diskusiją „Įženklinantys universiteto pastatai“, kuris vyks KTU „DesignLibrary“. Lapkričio 12 ir 13 dienomis diskusiją palydės kūrybinės dirbtuvės „KTU miestelio vartai“, kuriose bus kuriama studentų miestelio vartų koncepciją, apimanti realius ir simbolinius įėjimo-išėjimo į miestelį taškus.

PRIEINAMUMAS BEI VIEŠOJO DISKURSO BŪTINYBĖ
Vienas iš festivalio tikslų – atidumas aplinkai. Pasak KAFe kuratorės Rasos Chieliauskaitės, „miesto identitetą neabejotinai pirmiausia kuria žmonės – jame gyvenantys, dirbantys, auginantys vaikus, kuriantys verslus. Tie žmonės taip pat priima sprendimus, kuria miestą ir jį vertina. Pastatyta miesto aplinka, jo architektūrinė raiška pergyvena ne vieną žmonių kartą ir lieka kaip testamentas, kaip palikimas ateinančioms kartoms. Dėl savo kompleksiškumo ir skvarbos gylio į kasdienius žmonių gyvenimus architektūra, jos kūrimas ir kritika negali likti nišine tema – tai viešojo diskurso būtinybė. Architektūros festivalis siekia skatinti viešąjį susidomėjimą architektūros kokybės klausimais, įsitraukimą į diskusijas ir visuomenės architektūrinio-urbanistinio žodyno plėtrą“.
Kitas iš pagrindinių KAFe 2019 tikslų – prieinamumas. Visi festivalio renginiai lankytojams yra atviri ir nemokami.
Parengta pagal KAFe 2019 informaciją.
Titulinė nuotrauka: KAFe 2016 momentas. Foto: ©PILOTAS.LT

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Prie autobusų stoties besiglaudžianti viešoji erdvė Vilkaviškyje tampa svarbia susitikimų ir renginių vieta. Foto: V.Girdausko

MEDŽIŲ ARCHITEKTŪRA: 19-oje Venecijos architektūros bienalėje Lietuvą atstovaus LAS projektas

2023 gruodžio 181 KomentarasPILOTAS.LT

Lietuvos kultūros tarybos sprendimu 2025-aisiais, 19-oje Venecijos architektūros bienalėje Lietuvai atstovaus Lietuvos architektų sąjungos projektas „Medžių Architektūra: iš vietos šaknų virsta“. Jo komisare bus architektūrologė,

vaiku_pl_231000_e01_xxx

KUR GYVENA ARCHITEKTŪRA? Rengiamas pirmasis Lietuvoje architektūros festivalis vaikams

2023 spalio 24Be komentarųPILOTAS.LT

Lapkričio 24, 25 ir 26 dienomis Kaune organizuojamas pirmasis architektūros festivalis vaikams Lietuvoje, kuris yra skirtas išimtinai vaikams ir šeimoms su vaikais. Tai – atviras

Vilniaus virtualumas

ATRADINĖS VILNIAUS VIRTUALUMĄ: Lietuviškas simpoziumas Londono architektūros festivalyje

2023 birželio 7Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuviai prisistatys Londone. Architektūros fondas, bendradarbiaudamas su Bartletto architektūros mokykla ir Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje, Londono architektūros festivalyje pristatys simpoziumą, skirtą gilintis į virtualumo,

Gintaras Balčytis

LAS’Ą VAIRUOS GINTARAS BALČYTIS: „Archsąjungos“ suvažiavime išrinkta nauja valdžia

2023 balandžio 28Be komentarųPILOTAS.LT

Balandžio 27 dieną įvykusiame Lietuvos architektų sąjungos suvažiavime naujuoju Lietuvos architektų sąjungos pirmininku išrinktas Kauno architektas Gintaras Balčytis. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas žinomas

Diskusija su architektais

LEIDYKLA „LAPAS“ PRISTATO: 2 architektūrinės diskusijos Vilniaus knygų mugėje

2023 vasario 22Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje rytoj prasidedanti Vilniaus knygų mugė neapsieis be architektūrinių temų. Šiemet pirmą kartą vykusiuose Knygos apdovanojimuose pripažinta Metų leidėju leidykla „Lapas“, 22-ojoje joje pakvies diskutuoti

WAF 2022

KARTU LISABONOJE: 15-ąjį kartą pasaulio architektus sukvies WAF

2022 spalio 26Be komentarųPILOTAS.LT

Lapkričio 30 – gruodžio 2 dienomis Lisabonoje vyks 15-ais Pasaulio architektūros festivalis (WAF). Tai didžiausias pasaulinis architektūros renginys, apjungiantis apdovanojimus, seminarus ir mezgamus ryšius. Tai

Kengo Kuma

KAUNE PRASIDEDA KAFe 2022: Iš Japonijos atvyksta pats Kengo Kuma

2022 rugsėjo 71 KomentarasPILOTAS.LT

Rugsėjo 23 dieną su tema „Atsinaujinimas“ Laikinojoje sostinėje startuoja tarptautinis Kauno architektūros festivalis, kurio programoje – Lietuvos ir Japonijos architektų diskusijos, parodos ir studentų darbai.

„Amager Bakke“ (arch. BIG). Foto: Laurian Ghinitoiu.

2021 METŲ GERIAUSIAS: Metų pastato titulą laimėjo Kopenhagos „Amager Bakke“

2021 gruodžio 143 KomentaraiPILOTAS.LT

XIV Pasaulio architektūros festivalyje (WAF) 2021 metų pasaulio pastato titulą laimėjo architekto Bjarke‘s Ingelso firmos BIG suprojektuotas naujasis Kopenhagos vietoženklis – „Amager Bakke“. Šiemet šis

Vilkaviškio laikrodis

BENDRUOMENĖS MEDIS: Laikrodis vainikavo Vilkaviškio stoties kompoziciją

2021 lapkričio 173 KomentaraiAlmantas Bružas

Vilkaviškyje ką tik pastatytas 9 metrų aukščio stilizuoto medžio formos laikrodis jau skaičiuoja paskutines rudens savaites. Naujasis šiuolaikinio dizaino urbanistinis akcentas užbaigė Suvalkijos miesto autobusų

Gintaras Balčytis

VILKAVIŠKIO PASIDIDŽIAVIMAS: G.Balčyčio autobusų stočiai karališkos britų liaupsės

2021 birželio 161 KomentarasPILOTAS.LT

Karališkoji britų architektų sąjunga (RIBA) savo interneto portale išsamiai pristato bene didžiausią praėjusių metų šiuolaikinės architektūros įvykį Lietuvoje – architekto Gintaro Balčyčio Vilkaviškio autobusų stotį.

Festivalio KAFe siela architektas Gintaras Balčytis kvietė  pamąstyti apie įženklinančios architektūros vietą. Foto: ©PILOTAS.LT

LIETUVOS ĮVAIZDŽIO GRUPĖ: Tarp labiausiai garsinusių šalį – architektas G.Balčytis

2021 gegužės 7Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos įvaizdžio grupės parengta šių metų pirmojo ketvirčio Lietuvos matomumo užsienio šalių žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose analizė parodė, kad kultūros sritis išsiskyrė teigiamų pranešimų gausa.

Kauno autobusų stotis

ARCHITEKTŪRA IŠ ARTI: Filmukas apie Kauno autobusų stoties architektūrą

2021 kovo 53 KomentaraiPILOTAS.LT

Lietuvos architektų sąjunga architektūros pristatymui pasitelkė naują priemonę – kiną. Šiuolaikinės architektūros mylėtojų laukia 4 trumpi filmai apie geriausius pernai metų architektūros pavyzdžius. Lietuvos architektų

Gintaras Balčytis

NEĮPRASTU FORMATU: Nacionalinių kultūros ir meno premijų ceremonija – per televiziją

2021 vasario 111 KomentarasPILOTAS.LT

Vienas laukiamiausių kultūrinio gyvenimo metų įvykių – Nacionalinės kultūros ir meno premijos apdovanojimo ceremonija – dėl besitęsiančios pandemijos šiemet vyks neįprastu formatu. Vis dėlto vasario

Gintaras Balčytis

MIESTUI IR ŽMOGUI: Tarp Nacionalinių premijių laureatų – architektas G.Balčytis

2020 gruodžio 72 KomentaraiPILOTAS.LT

LR Kultūros ministerijos nuotolinėje spaudos konferencijoje ką tik paskelbti 2020 metų Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai. Tarp jų – architektas Gintaras Balčytis iš

Vilkaviškio autobusų stotis

ARCHITEKTŪRA IŠ ARTI: Ekskursijos po Kauno ir Vilkaviškio autobusų stotis

2020 spalio 20Be komentarųPILOTAS.LT

Spalio 23 dieną (penktadienį) rengiamos 2-oji ir 3-oji projekto „Architektūra iš arti“ ekskursijos. Kartu su kauniečiu architektu Gintaru Balčyčiu bus apžiūrėtos ir aptartos naujosios Kauno

premi_ku_201000_e01_xxx

PASIŪLYTI 45 KANDIDATAI: Į Nacionalinę premiją pretenduoja ir 3 atsidavę architektūrai

2020 spalio 12Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijai visuomenė pateikė 45 kandidatus tapti Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatais. Tarp kandidatų net 3 artimi architektūrai

1/5 metro

ŽVILGSNIS Į SAVE 2019-2020: Paskelbti apžvalginės parodos-konkurso laureatai

2020 spalio 22 KomentaraiPILOTAS.LT

Lietuvos architektų sąjungoje ką tik išdalinti apžvalginės parodos-konkurso „Žvilgsnis į save 2019-2020“ šiuolaikinės architektūros apdovanojimai. Tradiciškai išrinkti 5 laureatai, kurie lygiomis dalimis pasidalino simbolinį metrą.

Titulinė nuotrauka: ©PILOTAS.LT

LIEPOS 1-OSIOS TRADICIJA: Architektų diena Kaune skaičiuoja jau ketvirtį amžiaus

Jau seniai seniai vieša paslaptis, jog Lietuvos architektai liepos 1-ąją pažymi savo profesinę šventę. Tai įtvirtinta net ir sieniniuose kalendoriuose. Pirmieji liepos 1-ąją šalyje pradėję

Lisabona

MIESTO EKOLOGIZAVIMAS: Architektūros festivalis COVID-19 akivaizdoje

2020 birželio 17Be komentarųPILOTAS.LT

Pasaulio architektūros festivalis (WAF) šiemet gruodžio pradžioje rengiamas Lisabonoje. Neseniai paskelbta jo tema – „Miesto ekologizavimas“, kuri atsižvelgs ir į COVID-19 sufleruojamus planavimo iššūkius. WAF

Aires Mateus

ARTĖJA KAFe 2019 KULMINACIJA: Kaune rinksis architektūros žvaigždynas

2019 lapkričio 13Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno architektūros festivalis KAFe 2019 artėja prie savo kulminacijos. Lapkričio pabaigoje Kaune rengiamame Architektūros Forumą tema „Įženklinanti architektūra – kurianti ar griaunanti miesto tapatybę?“ dalyvaus

Vaidas Petrulis

PAVELDAS KAIP KONFLIKTAS: V.Petrulio knygos pristatymas socialinės įtampos fone

2019 lapkričio 71 KomentarasPILOTAS.LT

Kaune rengiamas architektūros istoriko Vaido Petrulio monografijos „Paveldas kaip konfliktas: metodologinės Lietuvos XX a. architektūrinio palikimo vertinimo prielaidos“ pristatymas. Renginys įvyks nesilpstant statybų prie paminklinės

Erik Bryggman

ARCHITEKTŪRA IŠ SUOMIJOS: E.Bryggmano paroda Kauno menininkų namuose

2019 spalio 29Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno architektūros festivalis KAFe 2019 atidaro parodą , skirtą žinomam Suomijos architektui Erikui Bryggmanui. Tai vienas iš svarbiausių šiaurietiško klasicizmo, funkcionalizmo ir naujojo empirizmo architektūros

Studijų KAFe 2019

ARCHITEKTŪRA BE SIENŲ: Turnyrą „Studijų KAFe“ laimėjo dialogą su Ąžuolynu kūrę lenkų studentai

Kaune ką tik praūžė tarptautinis turnyras „Studijų KAFe 2019“, kuriame rungėsi architektūros studentai iš įvairių Europos šalių. 1-ąją vietą ir 1.000 eurų premiją jame laimėjo Vroclavo

"Vingių Dubingių" aludė

MEDINUKAI KAUNO CENTRE: Specialus žemėlapis, diskusija ir vakarinė ekskursija

2019 spalio 9Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno architektūros festivalis KAFe 2019 tęsiasi. Jo ciklo „Mediniai centre [NE]reikalingi“ 3-ajame renginyje bus pristatytas specialus Kauno centro žemėlapis, vyks diskusija bei vakarinė ekskursija. Spalio

Architekto herbaras

ARCHITEKTO HERBARAS: Įsivaizduojamas Kauno raštų žemėlapis

2019 spalio 4Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Kauno menininkų namuose atidaroma menininkės architektės Aistės Ambrazevičiūtės paroda „Architekto herbaras“. Projektas siūlo žiūrovams pamatyti Kauno kasdienes erdves kitaip bei grožėtis gamtos fantazija. DĖMESYS