Audrius Ambrasas

ARCHITEKTAS KAIP VIEŠASIS INTERESAS: Mintys po Architektų rūmų susirinkimo

2019-04-04
Audrius Ambrasas

Po praeitą penktadienį LITEXPO rūmuose vykusios architektų savivaldos ekspozicijos liko šiokių tokių nuosėdų ant dugno. 813 (!) Lietuvos architektų, Lietuvos architektų rūmų narių, eksponavo savo požiūrį į profesiją. Gausus dalyvavimas džiugino, o požiūris – nelabai.

Atrodo, kad savivalda architektams yra per sunki našta.
Svarbiau yra tiesiog gebėjimas guviai „nardyti“ po institucijų užkulisius, megzti naudingus kontaktus, „prastuminėti“ savo projektus ir taip pelnyti tarnautojų užtarimą bei investuotojų prielankumą, o pagautiems už rankos, šaukti – „gelbėkit, mėgėją muša!”
Kuomet Rūmai pademonstravo principingumą bei panaudojo įstatymu numatytas veiksmingas priemones viešojo intereso gynimui architektūros srityje, tuoj kilo „šaršalas“ – Rūmai buvo išvadinti policija, RAT – teismais, principinga LAR pozicija – „puteikizacija“.
Į bendrą kovą susivieniję pakilo ir RAT „nuskriaustieji“ ir Rūmų “nedraugai iš principo”, nes reikia nario mokestį mokėti.
Reikia pripažinti, kad LAR pirmininkės nuoširdus ir pasiaukojamas darbas siekiant, kad Rūmų veikla būtų teisiškai nepriekaištinga, atsisuka prieš mus pačius.
Kuo mes giliau brendame į teisinius vadenis, tuo lengviau mus skandina brangia nardymo įranga apsiginklavę mūsų pačių kolegos. Kimbama prie smulkmenų, užverčiama beprasmiais klausimais, reikalaujama to, ko nebuvo žadėta ir taip torpeduojamas Metinio susirinkimo darbas.
Galiausiai Susirinkimas nubalsavo, kad viešojo intereso gynimui Architektų rūmų nariai savo pinigų neskirs. Ir visiškai teisingai padarė, nes jie patys ir yra viešojo intereso užtikrinimo garantas.
Tiesiog reikia visiems architektams kiekvieną dieną, net mažiausią objektą projektuojant, dėti visas pastangas sukurti kaip galima geriausią architektūrą, ir siekti, kad ji būtų nepriekaištingai įgyvendinta. Žinoma, ne kasdien pavyksta viską tobulai atlikti, todėl architektūrinę kritiką reiktų priimti stoiškai ir nepulti daužyti nepatikusio RAT veidrodėlio.
Miestų savivaldybių architektai turėtų nepasiduoti investuotojų bei politikų spaudimui ir neleisti projektuoti „matininkams“, o taip pat rūpintis, kad miestuose būtų organizuojama kiek galima daugiau architektūrinių konkursų, taip užtikrinant visų piliečių teisę į kokybišką aplinką.
Praėjusių metų spalį tarp LAR ir LNTPA buvo pasirašyta Kokybiškos architektūros memorandumas. Jame surašyti ne tik investuotojų, bet ir architektų įsipareigojimai. Panaši deklaracia galėtų būti pasirašyta ir su Savivaldybių asociacija.
Todėl manau, kad kolegoms architektams neverta bristi gilyn į teisinius vandenynus. Gal tiesiog garbingai ir geranoriškai laikykimės Kokybiškos architektūros memorandumo principų, kad gyvenimo pabaigoje galėtume drąsiai pasakyti: „Feci quod potui, faciant meliora potentes“ (liet. Padariau ką galėjau, kas sugeba, tepadaro geriau)…

Redakcijos paaiškinimai: LAR – Lietuvos architektų rūmai; RAT – Regioninės architektūrinės tarybos; LNTPA – Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija; „Feci quod potui, faciant meliora potentes“ – įrašas Lietuvos architektų žiedo briaunoje.
Titulinė nuotrauka: Architektas Audrius Ambrasas. Foto: Gintaras Balčytis

Komentarai

  1. Daiva yra užspausta tarybos. Ji nekarta minejo apie paskutine kadencija. Nors žinoma buldozeriu stumti susirinkimo darbotvarke buvo ir jos purvinas darbas. Apie papildomus mokesčius 2020ms puolė aiškintis prieš pat balsavimą ir tai susirinkimo pirmininkas jai nenorejo duoti žodžio, bet juokingiausia -jei nebūtų graudu – tai pamačiusi rankų mišką ‘prieš ir dar rankų nenuleidus iš tribūnos ji ėmė tarsi gedinti ar kaltinti balsuojančius atseit va jus čia viska patys žlugdot ir jei ateisit i rumus paslaugu nieko negausit, na kažkas tokio… PalaPala čia paminėjo Paulauską berods. Paulausko geshtaltas palyginus su Ambraso atrodo yra adekvatesnis situacijai. Ambrasas šiuo savo straipsniu rodo, kad jam LAR yra asmeninės galios rodymo ir įtvirtinimo kovų laukas. PalaPala minėtas elitas daro viską, kad kontroliuoti valdyti ir savaip pakreipti visa architektų veiklos procesą Lietuvoje, taip kaip jie nori. Prie Paulausko straipsnio jau aprašiau, kad sovietinė architektų PIRAMIDĖ niekur nedingo, o tarybos jaunesnieji tiesiog desperatiškai nori savaip valdyti procesą, dabar jiems terpė palanki – misisterijoje ir seime dar daug ‘talibaniškų tendencijų.

  2. Keisti virkavimai po LAR susirinkimo musu vyresniuju kolegu. Labai keistas ju zodynas, gedijimas ar net pavardemis isvardijamas kitaip mananciu (cia etikos komisijos pirmininko stilius, facebooko komentarus parasiusis paviesinti LAR tinklapyje). Todel vargu ar gali susivienyti visi, visokio amziaus architektai, jei tokie kaip A.Ambrasas po nepavykusio balsavimo tik skaldo (ne vienija) LAR bendruomene. Problemu daug, bet LAR kalba visais kanalais tik apie viena tema- truksta pinigu. LAR pirmininke ryte susirinkime sako, kad viesa interesa gina uz valstybes gautos pinigus, o vakare praso balsuoti uz nariu pinigeliu 30 euru prisidejima prie sios funckijos. Ir niekas is vyresniuju to nenori pastebeti, nors kazkokia kauniete ta viesai priejusi prie mikrofona pastebejo. Nenori vyresni matyti ir kitos komedijos, kaip pirmininke fotografuoja kitaip balsuojancius. Cia fenomenas be analogu. Jauciu, net Siaure Korejoje taip nebuna. Bet visi akli, visi cituoja klasikus ir apsimeta, kad viskas puiku. Nepastebejo rumai ir to, kad i LAR susirinkima is anksto zmones siunte klausimus diskusijai. Bet pirmininke juos pamirso. Tiksliau prisimine (gudriai) blogiausiu momentu, kai teko balsuoti uz alternatyvnu nario mokescio kelima ir jis buvo 50×50. Idomu, kad tas atlternatyvus planas is viso nebuvo itruaktas i svarstyma, bet kazkkaip paskutine diena atsirado. O pamacius, kad niekas mokescio kelti nenori, eme ir istrauke pirmininke balsavimo metu-skaiciavimo metu zmoniu klausimus. Ir susake, kad viskas aptarta. Ir sujauke balsavima ir duokle liaudziai “rumai“ atidave. Geda tokie rumai, geda tokia pirmininke ir kazkin ar cia nuosedos kazkokios kaltos. Architektai intrigantai ir ne liaudis cia kalta, o rumai ir ju elitas ir tokie straipsniais, kurie bando gedyti. Edates tarpusavyje ir tam reiklaujate pinigu is visu. Beja, susirinkinko 813 ne is geros valios, o baudu biijodami. Kita karta pazadekite susaudyti neatvykusius, tai ir visi 1300 subegs (tam momentui iki registracijos). Geda visam sitam farsui. Geda, kad rumuose nedirba nei vienas architektas, o tik teisininkai. Geda, kad pagrindine rumu funkcija bylinetis. Geda ir jau aisku, kad niekas cia nesikeis daugybe metu. Nenori vyresni isgirsti kodel archiktetai neremia LAR, per sunku jiems nusileisti is rumu ir pasigilinti i klausimus. Geriau blokuokti komentarus, kaip ta daro LAR savo tinklapyje ir savo facebooke. Kitu metu LAR susirinkime, tikiu tik padauges nepasitenkinimo, nes vargu ar teisininkai zino is viso ka daro del architektu. gero visiems verkimo del trukstamu lesu.

  3. Negi ir Pilotas jau uždirba kaip kokie delfiai nuo komentarų gausos?
    Nuo kiekio, ne nuo kokybės…

  4. Gal ir mūsų stambieji verslininkai vardan viešo intereso galėtų suremti pečius vardan tos Lietuvos ir pastatyti savo gimtuosiuose miesteliuose ar kaimuose bent po kokybiškos architektūros mokyklą, ligoninę, kultūros centrą, finansuoti kelių ir gatvių asfaltavimą ? Tiesiog pasekti pono Warreno Buffetto ir kitų JAV milijardierių pavyzdžiu?
    http://www.respublika.lt/lt/naujienos/pasaulis/kitos_pasaulio_naujienos/beveik_100_jav_milijardieriu_pazadejo_bent_puse_savo_turto_paaukoti_labdarai/

    • Tokie procesai valdomi per mokesčius. O , BET, TAČIAU, kadangi Lietuva dėl savo dydžio ir mentaliteto yra pusiau socialistinės sanklodos valstybė ir kapitalo, akcijų rinka čia neveikia, todėl jūsų geros intencijos įgyvendinimo teks palaukti – tą sakau nes vis dar esu optimistas,ė.

  5. >> POPULUS: 🙂 🙂 niekas nesprogo, kad ir kiek kartų savo tekstą įkėlinėtumėt arba kepurėm bandytumėt užmėtyti realybę 🙂

  6. SENATUSas sako, kad “architektūra yra individualistinė veikla ” – pramiegojo kokį šimtmetį. Senatusai, gal reikia grįžti į mokyklos suolą mokslų pabaigti, kad tokių “išminties trydų “ nemėtytum?

    • >> POPOLUS. Čia pora jūsų tokių komentatorių kurie niekaip iš mėšlo arba trydos – jūsų giliai asmeninės problematikos neišlendat 🙂

    • Ar tai architekto leksika?

  7. SENATUSas sprogo save straipsnyje atpažinęs, nes trukdome jam verslą daryti, “ar net mėną”, – priklauso kiek sumoka, jei brangiau, tai gavosi mėnas. Visišką dūšios ubagystę demonstruoja mums Senatusas savo savanaudiškomis mintimis, bet visvien jam norisi pamokyti intelektualesnius uz save. Jaunimas bėga ne dėl to, kad LAR bando architektams etiką įskiepint, bet dėl tokio skurdo, kurį visokie blatni Senatusai šioje profesijoje įdiegę.
    Puikus ir labai taiklus A. Ambraso straipsnis – iškart visos prasmirdusios drumzlės nuo dugno sukilo !

  8. SENATUSas sprogo save straipsnyje atpažinęs, nes trukdome jam verslą daryti, “ar net mėną”, – priklauso kiek sumoka, jei brangiau, tai gavosi mėnas. Visišką dūšios ubagystę demonstruoja mums Senatusas savo savanaudiškomis mintimis, bet visvien norisi pamokyti intelektualesnius uz save. Jaunimas bėga ne dėl To, kad LAR bando architektams eriką įskiepint, bet dėl tokio skurdo, kurį visokie blatni Senatusai šije profesijoje įdiegę.
    Puikus irlabai taiklus AAmbraso straipsnis – iškart visos drumzlės nuo dugno sukilo !

  9. >> TO SENATUS; vis keliate savo kaimo bernų mėšlo tematiką? Aš nesusįjęs/usi su ž ūkiu, negaliu jums nieko patarti. ‘ Nardymas nei patiko nei nepatiko. Tai tiesiog rinkos ekonomikos realybė ir jei to nesuvokiate tai gal nerašykite man daugiau. Aš tiesiog neturiu juokdarias virtusiems karaliams ką bepatarti.

  10. Šauniai pasakyta..kiekvienam architektui verta pagalvoti ar galės pasakyti prieš mirtį tą šaunią frazę. Bet kasdienybė nenumaldomai įrodinėja, kad tikrai nepakaks kiekvienam architektui būti viešojo intereso gynėju atliekant savo darbą, kol dar ir „matininkai“ projektuos, kol pagal „matininkų“ projektus bus išduodami statybos leidimai, ir kol valstybės institucijos savo projektų autoriais pagal mažiausios kainos konkursus rinksis tuos pačius „matininkus“.

    • Tai kodėl matininkai iki šiol planuoja? Net, toks įspūdis, planuoja ištisus kvartalus didmiesčiuose ? Arba aikštės ( viešoji erdvės) projektas pavadinamas inžinerinio statinio projektu ir architektų kaip ir nebereikia?

  11. ‘Atrodo, kad savivalda architektams yra per sunki našta.’ > taip, architektūra yra individualistinė veikla ar net meno šaka.
    ‘Svarbiau yra tiesiog gebėjimas guviai „nardyti“ po institucijų užkulisius… bla bla bla. > Taip žmonės užsidirba pragyvenimui, nejau norite, kad LAR tarybos arba RAT didmeistriai sureguliuotų kas kur ką kaip ir kokiom salygom projetuos?
    “ Į bendrą kovą susivieniję pakilo ir RAT „nuskriaustieji“ , bla bla bla>> mėgėjai nutarė nebeskirti didmeistriams daugiau nario mokesčio, tikriausiai manė, kad taryba dedikuoja finansus mėgėjams nereikalingiems darbams daryti. „Follow the money“ ir sužinosite koks yra LAR tikslas.
    „Kuo mes giliau brendame į teisinius vadenis, tuo lengviau mus skandina brangia nardymo įranga apsiginklavę mūsų pačių kolegos.“ kur kur jūs brendate? Architektįros įstatymo nuostata ir visi susitarimai apie , kad architektįra turi būti koybiška kartoja kitus įstatymus ir normas ir dar labiau komplikuoja teisinę architektų veikos aplinką. Jūs brendate į tuos vandenis kurie yra pavojingi, Lietuvoje įstatyminė bažė ir taip komplikuota persidengianti su polinkiu į mazochizmą – pomėgį save kankinti prievartauti ir net naikinti. Istatyme šiaip jau nera reikalo rašyti, kad architektųra turi būti kokybiška ir privalo garantuoti šviesų rytojų. Kažkada buvo perestroikos šūkis kad ekonomika turi būti ekonomiška. Na taip turi:) . O prie visų įstatymų ir normų dar yra Arch sajungos ekspertai, MPD ekspertai, RAT-ai šmatai, KPD ešnikai. Kontrolė ir overreguliacija pasiekia tokį kritinė lygį kad sistema pradeda save naikinti, jaunimas iš čia bėga.
    TODĖL realiai įvertintinti savo intelektinius sugebėjimus ir atsirinkti į kokius vandenis bristi o į kokius ne – jau yra vertybė ir jei LAR tarybos didmeistriai nesugeba to padaryti, tai gal geriau jiems likti stoveti prie braižybinės lentos?

    • nepatiko nardymas po koridorius. o kaipgi. ant sito tik ir laikosi visokie Senatus Daigeliai

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

knygu_vn_240200_e02_xxx

PRASIDEDA VILNIAUS KNYGŲ MUGĖ: Architektūra neliks nuošalėje

2024 vasario 20Be komentarųPILOTAS.LT

Šį ketvirtadienį sostinėje prasideda 24-oji Vilniaus knygų mugė. Šių metų renginyje ypatingas dėmesys skiriamas aktualijoms – karui Ukrainoje, knygų ateičiai, dirbtinio intelekto įtakai literatūrai aptarti.

ambra_po_240200_e02_xxx

„LAPAS“ MINI 10-METĮ: Rytoj prasideda jubiliejinio ciklo programa

2024 vasario 131 KomentarasPILOTAS.LT

Bene architektūriškiausia Lietuvos leidykla „Lapas“ pažymi savo veiklos 10-metį. Leidybos 10-mečio paminėjimo programoje – audiovizualinė instaliacija, paskaitos MO muziejuje, Knygų mugės metu vyksiantys pristatymai ir

Priedangų instrukcija

PIRMAS SKAMBUTIS: Architektų Rūmai parengė instrukciją dėl slėptuvių ir karo priedangų

2024 sausio 25Be komentarųAudrys Karalius

Lietuvos architektų rūmai savo iniciatyva parengė trumpą instrukciją dėl karo priedangų, PSP (padidinto saugumo patalpų) įrengimo įvairios paskirties pastatuose. Ta proga Architektų rūmuose (Vilnius, Kalvarijų

architektuomenė

IŠLAISVINTOS UKRAINOS ŽEMĖS KVADRATAS: Padėka Lietuvos architektams už karinę paramą

2023 rugpjūčio 10Be komentarųPILOTAS.LT

Nevyriausybinė organizacija „Blue/Yellow“, dėkodama Lietuvos architektams už paramą Ukrainos kariams, įteikė Lietuvos Architektų sąjungai simbolinį išlaisvintos Ukrainos žemės kvadratą. Dedikacijoje organizacijos „Blue/Yellow“ vadovas Jonas Ohman

ambra_po_230500_e02_xxx

ARCHITEKTŪRINIAI MITAI: Architekto Audrio Ambraso paskaita atvirame posėdyje

2023 gegužės 162 KomentaraiPILOTAS.LT

Ketvirtadienį Vilnius Tech Architektūros fakultete rengiamas atviras Architektūros fakulteto tarybos posėdis. Posėdžio vinis – į pedagoginį profesoriaus vardą pretenduojantis Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas

LAR taryba Aplinkos ministerijoje

SUTARĖ BENDRADARBIAUTI: Architektų rūmų valdžia viešėjo Aplinkos ministerijoje

2023 balandžio 24Be komentarųPILOTAS.LT

Penktadienį aplinkos ministras Simonas Gentvilas ir viceministrė Daiva Matusevičė, kartu su Aplinkos ministerijos komanda, susitiko su naujai išrinktu  Lietuvos architektų rūmų pirmininku Algimantu Pliuču bei

Pernai vasarą prie Kauno centrinio pašto jau įvyko vienas reikšmingas architektūrinis įvyks – Nacionalinių architektūros apdovanojimų (NAA) sumanymo paskelbimas. Foto: ©PILOTAS.LT.

ARCHITEKTŲ RŪMŲ IR SĄJUNGOS POZICIJA: Kauno pašto rūmų projekto pirkimo procedūra ydinga

2023 balandžio 141 KomentarasPILOTAS.LT

Netikėta, apmaudu ir absurdiška, kad kuriant ilgai svajotą ir gimdytą Nacionalinį Architektūros Institutą (NAi) – jau pirmasis žingsnis šiurkščiai pažeidžia ir nacionalinį Architektūros įstatymą, ir

Algimantas Pliučas

ARCHITEKTAI IŠSIRINKO VALDŽIĄ: 4 metus LAR’ui vadovaus Algimantas Pliučas

2023 balandžio 3Be komentarųPILOTAS.LT

Praėjusį ketvirtadienį Kaune, „Žalgirio“ arenos amfiteatro salėje įvyko rinkiminis Lietuvos architektų rūmų (LAR) Narių susirinkimas, kuriame išrinkti nauji Rūmų organų nariai į 2023-2026 metų kadenciją

Žalgirio arena

ARCHITEKTAI RINKSIS KAUNE: Architektų rūmų visuotinis susirinkimas – „Žalgirio“ arenoje

2023 kovo 28Be komentarųPILOTAS.LT

Ketvirtadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje rinksis architektai iš visos Lietuvos. Nuo 10 val. šalies krepšinio sostinės tvirtovėje, Amfiteatro salėje vyks Lietuvos architektų rūmų (LAR) narių visuotinis rinkiminis susirinkimas.

Visuomeninio draudimo rūmai

LIEPOS 1-OSIOS DOVANA: Vilniuje baigiamas šalinti istorinę architektūrą darkęs įstiklinimas

2022 liepos 13 KomentaraiPILOTAS.LT

Tarpukaryje Vilniaus Gedimino prospekte pastatytų neofunkcionalistinių Visuomeninio draudimo rūmų pirmasis aukštas pagaliau grįžta į savo pirminį architektūrinį pavidalą. Pastato architektūrą kelerius metus darkęs įstiklinimas bendromis

Architektų vasara

ARCHITEKTŲ VASARA: Venstspilyje formuojasi architektūrinis Baltijos burbulas

2022 birželio 13Be komentarųPILOTAS.LT

Šiemet liepos 2 ir 3 dienomis Ventspilį (Latvija) žada sudrebinti Baltijos architektų vasaros festivalis „Baltijos burbulas“ (angl. Baltic Bubble). Renkamas architektų autobusas iš Lietuvos. Lietuvos architektų

Mokslo ir inovacijų centras „Vizium“

VENTSPILIO „VIZIUM“: Architekto Audriaus Ambraso nuotolinė paskaita

2022 balandžio 281 KomentarasPILOTAS.LT

Ventspilyje pernai iškilo įspūdingas šiuolaikinės architektūros vietoženklis – Mokslo ir inovacijų centras „Vizium“. Šio visuomeninio objekto architektūros idėją, laimėjusią tarptautinį konkursą, pristatys bei projektavimo „broliukų“

UKRAINOS KARAS

LIETUVOS ARCHITEKTŲ DOVANA: Moderniausias ginklas Ukrainos dangaus gynėjams

2022 kovo 104 KomentaraiPILOTAS.LT

Lietuvos architektai, Architektų sąjunga ir Architektų rūmai, greta kitų solidarumo su Ukrainos kolegomis iniciatyvų, imasi konkretaus žingsnio – Ukrainos dangaus gynybos. Architektai pradeda rinkti tikslines

Ukraina

LIETUVOS ARCHITEKTŲ INICIATYVA: Biurai priims specialistus iš Ukrainos

2022 kovo 3Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektūros ir inžinerijos biurai priims specialistus iš Ukrainos. Visi, norintys prisidėti prie iniciatyvos, kviečiami registruotis. Tapus pabėgėliu, žymiai oriau yra dirbti pagal specialybę ir neprarasti įgūdžių,

pakal_po_210900_e01_xxx

DĖL ARCHITEKTŪROS KONKURSŲ: Diskusiją pradeda Mindaugas Pakalnis

2022 sausio 182 KomentaraiPILOTAS.LT

Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos architektų rūmai (LAR) inicijuoja diskusiją dėl architektūros konkursų. Pirmas diskusijos renginys – Vilniaus miesto vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio šios problematikos

1983_ambrasas a_tit

ARCHITEKTO A.AMBRASO PASKAITA: Architektūrinės detalės ir medžiagos

2021 lapkričio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros kokybės vystymo asociacija baigia savo nuotolinių paskaitų ciklą „Materija kaip kūrybinis instrumentas architektūroje“. Nuotolinius susitikimus vainikuoja architekto, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato,

Paupys

PRASIDEDA DISKUSIJŲ CIKLAS: Šiuolaikinė architektūra UNESCO teritorijose

2021 lapkričio 191 KomentarasPILOTAS.LT

Lietuvos architektų sąjunga kartu su „Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra“ organizuoja diskusijų ciklą „Šiuolaikinė architektūra UNESCO teritorijose“. Pirmoji diskusija įvyks „Pasakos“ kino teatre naujajame Paupio rajone

Vilkaviškio autobusų stotis

MIES VAN DER ROHE PREMIJA 2022: Baltijos šalių lyderės pozicijos neužleidom

2021 rugsėjo 102 KomentaraiPILOTAS.LT

Metams dėl koronaviruso pandemijos atidėto Europos sąjungos šiuolaikinės architektūros apdovanojimo – Mies van der Rohe premijos 2022 – rinkimai įgauna pagreitį. Per pastaruosius metus Lietuvos nominantų

Edmundas Benetis

VIENAS LAUKE KARYS: E.Benetis nesulaukia LAR paramos dėl Lietuvos bendrojo plano problemų

2021 liepos 274 KomentaraiPILOTAS.LT

Žinomas pajūrio architektas Edmundas Benetis kreipėsi į e-žurnalo Pilotas.LT redakciją dėl pagalbos. Architektui nesiseka bendrauti su Architektų rūmais visuomenei itin svarbiu klausimu. Gal kalti vasaros

Algimantas Mačiulis

PIRMAS NUOTOLINIS ARCHITEKTŲ RŪMŲ SUSIRINKIMAS: Architektų Žiedas A.Mačiuliui

2021 birželio 174 KomentaraiPILOTAS.LT

Šiandieną įvyko pirmasis nuotolinis Lietuvos architektų rūmų narių visuotinis susirinkimas. Pandemijos sąlygos atėmė progą architektų cecho bendruomenei susirinkti gyvai ir bendrauti gyvai, tačiau iš esmės

LAR susirinkimas

LIETUVOS ARCHITEKTŲ RŪMAI: Neįvykus susirinkimui, pakartotinas – tą pačią dieną

2021 birželio 14Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektų rūmai (LAR) praneša, kad birželio mėnesį 17 dieną (ketvirtadienį) 10 val. numatytajam narių nuotoliniam susirinkimui neįvykus, pakartotinis bus surengtas dar tą pačią dieną.

prof. Algimantas Mačiulis

ARCHITEKTŲ ŽIEDAS: LAR svarsto siūlymą apdovanoti prof. A.Mačiulį

2021 gegužės 72 KomentaraiPILOTAS.LT

Kiekvienais metais per Lietuvos architektų rūmų (LAR) narių visuotinį metinį susirinkimą įteikiamas Architektų žiedas – už architektūrą, nuopelnus, meilę ir pasišventimą jai. Šiais metais Architektų

Audrius Ambrasas

NAUJI ŽALIOJO TILTO ŽENKLAI: Vilnius įrengs 12 meninių akcentų

2021 balandžio 92 KomentaraiPILOTAS.LT

Vilnius neseniai atrinko 12 meninių akcentų, kurie šiemet praturtins įvairius sostinės rajonus. Tarp pastarųjų meninių akcentų – ir architekto Audriaus Ambraso Žaliojo tilto nauji ženklai.

Žygimantų g. 13

MIRTIES TAŠKO SĄRĖMIAI: Diskutuojamas jau ketvirtas PP variantas Vilniaus Žygimantų 13

2020 gruodžio 215 KomentaraiPILOTAS.LT

Žygimantų 13 – jau seniai ne tik adresas. Žygimantų 13 – per bene septynerius karštų diskusijų metus tapo bene žymiausiu Lietuvoje investuotojų-architektų-paveldininkų kovos lauku. Šiandieną

vila_kn_201019_e01_bra

LAR TARYBA: Vilos Perkūno al. 11 rango objektų apsauga turi tapti viešuoju interesu

2020 lapkričio 111 KomentarasPILOTAS.LT

Art deco stiliaus vilos Perkūno al. 11 Kauno Žaliakalnyje griovimo istorija įgauna vis platesnį atgarsį tiek visuomenėje, tiek ir atskirose kultūros paveldui neabejingose bendruomenėse. Lietuvos