Gintautas Natkevičius

TRIGUBAS ŠANČIŲ DANGORAIŽIŲ KLAUSTUKAS: G.Natkevičiaus projektą svarstys Kauno RAT

2018-10-05
Liudas Pastanga

Architektų biuras “G.Natkevičius ir partneriai” nupaišė Žemiesiems Šančiams trijų daugiaaukščių gyvenamųjų namų grupę ant Nemuno kranto. Bet Šančiai neapsidžiaugė.

Maža to, Šančiai gausiai dalyvavo projekto (PP stadija) viešame svarstyme architekto biure ir kalbėjo apie jo architektūrą negražiai.
G.Natkevičius dangoraižius pačioje Žemųjų Šančių pradžioje, netoli geležinkelio tilto, regi jau ne pirmus metus. Kukliame sklypelyje (A.Juozapavičiaus pr.139a, Kaunas) architektas dangoraižį matavo dar 2007-aisiais. Tiesa, vieną. Tuomet iš trečio karto pavyko įveikti Architektūrinės tarybos filtrą, su greta projektavusio D.Čiutos pagalba.
Bėgo metai… Augo vidinis aš. Dabar bebaimis architektas tame pačiame sklype talpina jau tris dangoraižius – trynukus.
Šančiams skauda. Šančių bendruomenė, nuo amžių gyvenanti sodybinio užstatymo teritorijoje, Nemuno vingyje, šiaušiasi prieš tokią neproporcingą intervenciją. Į Šančių bendruomenės pagalbos šauksmą sureagavo Architektų rūmai – projektas nukreiptas Regioninei architektų tarybai (RAT) svarstyti.
“Mano požiūriu, visiška nesąmonė statyti tokius dangoraižius Šančiuose, kur dominuoja žemaaukštė urbanistinė struktūra susiformavusi XIX a., vystantis geležinkeliui ir statant Kauno tvirtovę, vėliau plečiantis pramonei. Manding, tokia architektūrinė invazija visiškai neatitinka rajono dvasios. Be to, tokie bokštai iškils prie pat upės, gamtiniame karkase ir apsauginėje juostoje. Iš vizualizacijos matosi kad pastatai iškils net virš Nemuno slėnio šlaitų. Kauno Bendrajame plane šita vieta pažymėta kaip riba tarp miesto centro ir didelio užstatymo intensyvumo gyvenamosios teritorijų. Su tokiais projektais negalima juokauti ir gąsdinti žmonių”,- sako Saulius Pikšrys, Šančiuose gyvenantis gamtosaugininkas.
Iš Kauno Žemųjų Šančių kilęs žymus urbanistas, profesorius Jurgis Vanagas piktinasi G.Natkevičiaus projekto nekontekstualumu ir urbanistinės nuovokos nebuvimu.
“Žymiausias mūsų laikų urbanistikos teoretikas Kevinas Linčas (Kevin Lynch) miesto užstatymo, jo materialiosios substancijos logiką vaizdžiai palygino su gyvo organizmo anatomine sudėtimi. Skersinio pjūvio per galūnę, tarkime, per ranką, centre visada rasime kaulą, aplink jį išsidėsčiusius raumenis, kremzlinį audinį, įvairaus storio riebalinį sluoksnį ir, pagaliau, odą. Niekur, normaliu atveju, iškart po oda nerasi kaulo”.
“Panašiai ir su užstatymo metodika. Šančiai – istoriškai susiklostęs, aiškaus kontūro miesto teritorijos masyvas Siūlomas dangoraižių užstatymas pažeistų aukščiau išdėstytą klasikinį principą, užstatymo logiką, vaizdžiai tariant, „kaulas“ „išlįstų“ pro „odą“, prapleštų ir pradurtų ją”,-teigia profesorius J.Vanagas.
Kauno regioninė architektūros taryba „Daugiabučių gyvenamųjų namų A.Juozapavičiaus pr. 139a, Kaune”, statybos projektą svarstys spalio 15-tą, 15 val. Kauno Architektų namuose (Vilniaus g.22).
Pirmoji RAT posėdžių dalis yra vieša, joje gali dalyvauti visi norintys. Antroji – uždara, kurioje dalyvaus tik RAT ekspertai.

Architektas G.Natkevičius tris dangoraižius bando įsprausti siaurame trikampėlyje prie Geležinkelio tilto.

Architektas G.Natkevičius tris dangoraižius bando įsprausti siaurame trikampėlyje prie Geležinkelio tilto.

Architektas G.Natkevičius tris dangoraižius bando įsprausti siaurame trikampėlyje prie Geležinkelio tilto.

Architektas G.Natkevičius tris dangoraižius bando įsprausti siaurame trikampėlyje prie Geležinkelio tilto.

Architektas G.Natkevičius tris dangoraižius bando įsprausti siaurame trikampėlyje prie Geležinkelio tilto.

Architektas G.Natkevičius tris dangoraižius bando įsprausti siaurame trikampėlyje prie Geležinkelio tilto.

Architektas G.Natkevičius tris dangoraižius bando įsprausti siaurame trikampėlyje prie Geležinkelio tilto.

Architektas G.Natkevičius tris dangoraižius bando įsprausti siaurame trikampėlyje prie Geležinkelio tilto.

Komentarai

  1. Pritariu siam projektai,sanciu kaimas turi trauktis i miesto pakrasti,Vilnius jau irode ,kaip reikia vykdyti pletra centre,jei nenori parduoti vilnieciai gyvenantys centre savo bakuziu,kazkaip netycia jos ten uzsidega.

    • Nutiesti prospektą palei Nemuną ir pristatyti daugiaaukščių. Bet ko gero bus panašiau į Maskvą,o ne Vilnių….

  2. Aš už visas naujoves, man labai patinka planuojami projektai kurie susieja su Šančiais. Senai laikas prikelti Šančius naujam gyvenimui!

  3. buvau vakar projekto pristatyme. baisiau negu maniau. natkeviciaus aiskinimai, kad specialusis planas leidzia toki aukstinguma skamba vaikiskai. jeigu greitkelis leidzia minti ant 130, dar nereiskia, kad gali tokiu greiciu varyti zigzagais arba pries eisma. specialusis planas cia leidzia aukstus pastatus, bet ne durnus pastatus. tokios konfliktiskos architekturos kaune dar nebuvom mate.

  4. įįžūlus naivaus pasipūtusio kaimiečio su diplomu išsišokimas. Šis veiklus netašytas provincialas absoliučiai nesuvokia kas kur tinka, o kas ne. Patys pavojingiausi yra aktyvūs durniai

  5. Prisides prie Sansiu modernejimo. Puiku. O kas argumnetuoja, kad negerai per modernu, nes ten dabar kaimelis-nameliai, tam tikrai ne visi namie. Noreti, kad miestas uzsikonservuotu, o ne vystytusi, turi buti miesto priesas.

    • Miestai vystosi skirtingai. Yra darnaus vystymosi metodas, kai kontekstas praturtinamas palaipsniui ir proporcingai. Yra smūginis-intervencinis vystymasis, kuris vyksta egocentriškai, pagal nurodymus. Tai būdinga Rusijai, Kinijai, kitoms Azijos valstybėms. Tas brukama ir Šančiams. Jokiu modernumu čia net nekvepia. 1970-tieji geriausiu atveju.

    • Smuginis vystymas budingas tavo paminetom valstybem labiau todel, kad ten buvo didesnis atsilikimas. Kitur viskas pastoviai vystesi pamazu kol pasieke dabartini taska. O tose valstybese buvo tiesiog atsiliekama, tad norint pasiekti dabartini taska reikejo daryti didesni suoli (praleidziant tas vidines stadijas, nes jei ju nepraleisi, ir toliau atsiliksi vien del kvailo principo, kad tas stadijas butinai reikia praeiti, lyg tai kazkokia sakralinenauda duos)

    • Normalioje visuomenėje nėra jokių stadijų. Vystymasis yra tolygus, suvoktas, atsakingas. „Antinelegaluinvazija“, atrodo vis dar įklimpusi marksizmo vadovėliuose.

  6. Nežinau apie kokį „impulsą Šančių vystymuisi“ ir apie kokį „naują miesto centrą“ galima svaigti projektuojant grupę miegamųjų namų. Jokių urbanistinių plėtros idėjų autoriai net nepateikia. Reiškia jų ir nėra. Tik primityvi komercija sklypo, atsiprašau, kišenės ribose.

    • O tai šio sklypo savininkai turėtų daryti labdarą? Jei šioje vietoje yra leidžiamas toks aukštingumas ir užstatymas kodėl verslininkas turėtų to nedaryti? Ar kuris nors iš čia komentuojančių atsisakytų savo uždarbio…?

  7. „…profesorius Jurgis Vanagas piktinasi G.Natkevičiaus projekto nekontekstualumu ir urbanistinės nuovokos nebuvimu…“

  8. Super. Šie pastatai, jeigu bus realizuoti, neabejotinai duos postūmį visos apylinkės vystymuisi. Plius vaizdai pro pastato langus bus fantastiški!

  9. Siūlyti tris gremėzdus apirusiame užkampyje… Trūksta žodžių.

  10. Trys vinys į Šančių kūną !

  11. „Kauno Nemuno pakrantėje planuojamas projektas, ekspertai neslepia abejonių…
    2018 rugsėjo 11d. 08:00
    ……….
    Neracionaliai suplanuoti pastatai, santykinai daug bendro ploto patalpų, butuose per daug nereikalingo ploto, pavyzdžiui, ilgi koridoriai, užimantys perteklinio ploto, už kurį reikės mokėti – visa tai lems, kad suminė buto kaina išlips iš likvidumo rėmų ir Kaune tiesiog nebus pakankamai pirkėjų, kurie už tokią kainą galėtų ir norėtų tokius butus pirkti….“
    Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/verslas/naujiena/kvadratinis-metras/nekilnojamasis-turtas/kauno-nemuno-pakranteje-planuojami-ispudingi-daugiabuciai-973-1027344?copied

  12. Manau tai taptų puikiu impulsu šančių vystymuisi!! Pažiūrėkime Vilniuj šnipiškes, kurios iš kaimo virsta verslo centrų ir gyvenamųjų daugiabučių centru!
    Paskutiniu metu visi Natkevičiaus projektai kliūna nieko neprojektuojančiam Karaliui.
    Pats lengviausias darbas yra nieko nedaryt o tik pyz… kitų darbą..

  13. Manau tai taptų puikiu impulsu šančių vystymuisi!! Pažiūrėkime Vilniuj šnipiškes, kurios iš kaimo virsta verslo centrų ir gyvenamųjų daugiabučių centru!
    Paskutiniu metu visi Natkevičiaus projektai kliūna nieko neprojektuojančiam Karaliui.
    Pats lengviausias darbas yra nieko nedaryt o tik pyz… kitų darbą..

    • Kuo čia dėtas Karalius? Straipsnyje matau tik gerb. J. Vanago ir S. Pikšrio nuomones.

  14. Puiku ! Pagaliau Kaunas po truputi išlenda iš privincialumo kiauto. Šie daugiaukščiai pratęstų besiformuojantį miesto branduolį aplink Žalgirio areną, Akropolį ir kt.

  15. nejaugi norim kad z,sanciai taip ir liktu klaikiu miesto kaimeliu,,,jokie gyventojai nepriestarauja,,-cia eilinis autoriaus paistalas

    • Pažiūrėkit Šančių grupėje… prieštarauja, tik ar pagrįstai?

  16. Šauni idėja. Koncervatyviai matastantiems rekomenduoju nuvažiuoti į Taliną, galvelėse paliks šviesiau.

    • kur jus matote ideja?

  17. Le Corbusier Pastatų-Kryžių projektą primena. Baugus. Gerai, kad Paryžiuje nepastatė. Ten diktatūros sąlygomis projektavo.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Priedangų instrukcija

PIRMAS SKAMBUTIS: Architektų Rūmai parengė instrukciją dėl slėptuvių ir karo priedangų

2024 sausio 25Be komentarųAudrys Karalius

Lietuvos architektų rūmai savo iniciatyva parengė trumpą instrukciją dėl karo priedangų, PSP (padidinto saugumo patalpų) įrengimo įvairios paskirties pastatuose. Ta proga Architektų rūmuose (Vilnius, Kalvarijų

Dangoraižis Lvivo 38 dešiniajame Neries krante, Vilniuje (arch. R.Bimba. G.Barzdžiukaitė, R.Gudauskas, G.Zelenkauskaitė, R.Valionis).

NAUJAS VILNIAUS DANGORAIŽIS: Dešiniojo kranto urbanistinėje kalvoje – 115 m milžinas

2023 rugsėjo 6Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus dešiniojo Neries kranto urbanistinė kalva žada pasipildyti nauju architektūros akcentu. 29 aukštų dangoraižį joje projektuoja Remigijaus Bimbos architektų grupė, pernai laimėjusi tarptautinį architektūros idėjų

Erudito licėjus

„ERUDITO LICĖJUS“ PASITINKA RUGSĖJĮ: Įrengtas grafito spalvos mokyklos korpusas

2023 rugpjūčio 31Be komentarųPILOTAS.LT

Pačiame Vilniaus centre erdviose ir moderniose patalpose veikiantis „Erudito Licėjus“ šiemet rugsėjo 1-ąją pasitinka atidarydamas naująjį korpusą. 6 aukštų „Erudito Licėjaus“ korpusas atidarytas šalia pirmojo

architektuomenė

IŠLAISVINTOS UKRAINOS ŽEMĖS KVADRATAS: Padėka Lietuvos architektams už karinę paramą

2023 rugpjūčio 10Be komentarųPILOTAS.LT

Nevyriausybinė organizacija „Blue/Yellow“, dėkodama Lietuvos architektams už paramą Ukrainos kariams, įteikė Lietuvos Architektų sąjungai simbolinį išlaisvintos Ukrainos žemės kvadratą. Dedikacijoje organizacijos „Blue/Yellow“ vadovas Jonas Ohman

Pernai vasarą prie Kauno centrinio pašto jau įvyko vienas reikšmingas architektūrinis įvyks – Nacionalinių architektūros apdovanojimų (NAA) sumanymo paskelbimas. Foto: ©PILOTAS.LT.

ARCHITEKTŲ RŪMŲ IR SĄJUNGOS POZICIJA: Kauno pašto rūmų projekto pirkimo procedūra ydinga

2023 balandžio 141 KomentarasPILOTAS.LT

Netikėta, apmaudu ir absurdiška, kad kuriant ilgai svajotą ir gimdytą Nacionalinį Architektūros Institutą (NAi) – jau pirmasis žingsnis šiurkščiai pažeidžia ir nacionalinį Architektūros įstatymą, ir

Kauno oro uosto termimalas („G.Natkevičiaus biuras ir partneriai“).

KAUNO ORO UOSTAS IŠAUGS: Vienu metu priims per 800 keleivių ir 6 orlaivius

2023 kovo 30Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno oro uoste ruošiamasi reikšmingai plėtrai. Žadama, kad greičiau nei po 3 metų oro uosto išvykimo ir atvykimo zonose vienu metu bus galima aptarnauti daugiau

Žalgirio arena

ARCHITEKTAI RINKSIS KAUNE: Architektų rūmų visuotinis susirinkimas – „Žalgirio“ arenoje

2023 kovo 28Be komentarųPILOTAS.LT

Ketvirtadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje rinksis architektai iš visos Lietuvos. Nuo 10 val. šalies krepšinio sostinės tvirtovėje, Amfiteatro salėje vyks Lietuvos architektų rūmų (LAR) narių visuotinis rinkiminis susirinkimas.

Statybos

KEIČIASI TVARKA STATYBŲ SEKTORIUJE: Seimas pritarė įstatymų pakeitimams

2022 gruodžio 23Be komentarųPILOTAS.LT

Ketvirtadienį Seimas pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Statybos, Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros bei Architektūros įstatymų pakeitimams, kurie statybos sektoriuje mažina korupcijos riziką, didina skaidrumą,

„Radio Hotel and Tower“ (arch. MVRDV, 2022 m.). Foto: Ossip van Duivenbode.

OLANDIŠKA DVASIA NIUJORKE: MVRDV Manhatanui įskiepijo vertikalaus kaimo idėją

2022 lapkričio 3Be komentarųPILOTAS.LT

Žinoma Roterdamo architektūros kompanija MVRDV neseniai baigė įgyvendinti savo 1-ąjį projektą Amerikoje. Aukštutiniame Manhatane ką tik atidarytą viešbučio, biurų ir paslaugų kompleksą „Radio Hotel and

taryba

PAKOREGAVO ARCHĮSTATYMĄ: RAT‘ai dalinai gyvuos iš valstybės biudžeto kišenės

2022 liepos 4Be komentarųPILOTAS.LT

LR Seime ką tik pritarta LR Architektūros įstatymo naujai redakcijai, kurioje numatyta, kad Regioninių Tarybų (RAT) veikla bus dalinai finansuojama iš valstybės biudžeto. Šiuo metu

Alvaro Siza

NEPRARADO FORMOS: 88 metų A.Siza Manhatene suprojektavo akmeninį dangoraižį

2022 gegužės 26Be komentarųPILOTAS.LT

Net ir būdamas itin solidaus amžiaus, portugalų modernizmo architektūros legenda Alvaro Siza nepraranda profesinės formos bei architektūrinės formos pojūčio – Niujorko Manhatene jis ką tik

UKRAINOS KARAS

LIETUVOS ARCHITEKTŲ DOVANA: Moderniausias ginklas Ukrainos dangaus gynėjams

2022 kovo 104 KomentaraiPILOTAS.LT

Lietuvos architektai, Architektų sąjunga ir Architektų rūmai, greta kitų solidarumo su Ukrainos kolegomis iniciatyvų, imasi konkretaus žingsnio – Ukrainos dangaus gynybos. Architektai pradeda rinkti tikslines

Ukraina

LIETUVOS ARCHITEKTŲ INICIATYVA: Biurai priims specialistus iš Ukrainos

2022 kovo 3Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektūros ir inžinerijos biurai priims specialistus iš Ukrainos. Visi, norintys prisidėti prie iniciatyvos, kviečiami registruotis. Tapus pabėgėliu, žymiai oriau yra dirbti pagal specialybę ir neprarasti įgūdžių,

Studija HEIMA

„INREAL“ DANGORAIŽIO RINKIMAI: Laimėjo studijos HEIMA aukštybinė idėja

2022 vasario 212 KomentaraiPILOTAS.LT

PILOTAS.LT jau rašė apie „Inreal“ grupės organizuojamą kviestinį multifunkcinio aukštuminio komplekso architektūros konkursą. Ką tik paaiškėjo, jog šio konkurso nugalėtoju tapo studijos HEIMA architektų kolektyvas su

inrea_ko_220200_tit_xxx

„INREAL“ PLANUOJA DANGORAIŽĮ: Kviestiniame konkurse varžosi 4 projektinės idėjos

2022 vasario 26 KomentaraiPILOTAS.LT

„Inreal“ grupė rengia  architektūros idėjų konkursą, kurio objektas – multifunkcinis aukštuminis kompleksas naujajame Vilniaus centre. Kviestiniame konkurse varžosi 4 projektinės idėjos. Konkurso objektas – apie

Tour Triangle

DUOTAS STARTAS: Paryžiuje pradedamas statyti kontroversiškasis dangoraižis „Tour Triangle“

2021 lapkričio 225 KomentaraiAlmantas Bružas

Uždelsus daugiau nei 10-metį, Paryžiuje pradedamas statyti kontroversiškasis trikampis dangoraižis „Tour Triangle“. Žinomos šveicarų architektūros studijos „Herzog & de Meuron“ suprojektuotas 180 metrų aukščio statinys

Edmundas Benetis

VIENAS LAUKE KARYS: E.Benetis nesulaukia LAR paramos dėl Lietuvos bendrojo plano problemų

2021 liepos 274 KomentaraiPILOTAS.LT

Žinomas pajūrio architektas Edmundas Benetis kreipėsi į e-žurnalo Pilotas.LT redakciją dėl pagalbos. Architektui nesiseka bendrauti su Architektų rūmais visuomenei itin svarbiu klausimu. Gal kalti vasaros

Algimantas Mačiulis

PIRMAS NUOTOLINIS ARCHITEKTŲ RŪMŲ SUSIRINKIMAS: Architektų Žiedas A.Mačiuliui

2021 birželio 174 KomentaraiPILOTAS.LT

Šiandieną įvyko pirmasis nuotolinis Lietuvos architektų rūmų narių visuotinis susirinkimas. Pandemijos sąlygos atėmė progą architektų cecho bendruomenei susirinkti gyvai ir bendrauti gyvai, tačiau iš esmės

Lietuvos bendrasis planas

ARCHITEKTŲ RŪMAI: Rengiamas LT Bendrasis planas turi esminių trūkumų

2020 spalio 51 KomentarasPILOTAS.LT

Baigiamas rengti Lietuvos respublikos teritorijos bendrasis planas – urbanistinė konstitucija, pagal kurią valstybė gyvens 25 metus (maždaug). Deja, esminis nacionalinio mastelio projektas į galutinę stotelę

Architektų suvažiavimas

ARCHITEKTŲ RŪMAI: Visuotinis susirinkimas – „Litexpo“, spalio 7

2020 rugsėjo 17Be komentarųPILOTAS.LT

Visi žino – pavasarį Visuotinis Architektų rūmų susirinkimas neįvyko dėl Korona pandemijos, todėl dabar, kai viruso pavojus ir baimė atslūgo,- rinksimės į esminę profesijos sueigą

Kauno senamiesčio apartamentai

KAUNO STATYBŲ GREITKELIS: Stringantys vilniečiai ir raudonas „Ferrari“

2020 rugpjūčio 2710 KomentarųRasytojas

Kauno miesto valdžia ėmėsi peržiūrėti vilniečių nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Citus“ projektus Kaune – reikalaujama nugriauti naujojo namo Senamiestyje balkonus, be to, kaltinama gudraujant ir

Herzog & de Meuron

ŠVEICARIŠKO PIEŠTUKO DŪRIS: Grakštus bandymas Toronto siluete

2020 birželio 98 KomentaraiPILOTAS.LT

Žinomų šveicarų architektų Jacqueso Herzogo (Jacques Herzog) ir Pierre‘o de Meurono (Pierre de Meuron) duetas Toronte pradėjo matuoti 324 metrų aukščio bokštą. Siūlomas statinys miesto

Mokslo sala

ŽALIOJI PUSĖ RUOŠIASI STATYBOMS: Vyksta „Mokslo salos“ rangos konkursas

2020 birželio 42 KomentaraiPILOTAS.LT

Su vilniečio architekto Rolando Paleko kolektyvu dėl M.K.Čiurlionio koncertų centro projekto sutartį neseniai pasirašęs Kaunas  paskelbė tarptautinį mokslo ir inovacijų sklaidos centro „Mokslo sala“ rangos konkursą. Nemuno

Architektų sąjunga

30 ARCHITEKTŲ SĄJUNGOS METŲ: Pats laikas persikrauti

2020 balandžio 35 KomentaraiJuozas Vaškevičius

Nepriklausomos Lietuvos atkūrimo 30 metų sukaktis paskatino pakelti asmeniniame archyve besančius, paveldėtus rankraščius(1) ir tais pačiais metais atkurtos Lietuvos architektų sąjungos dokumentų kopijas. Permąstyti tų

Tauras Paulauskas

KELIAI KURIUOS PASIRENKAM*: LAR narystė 2020

2020 vasario 211 KomentarasTauras Paulauskas

Nesu rašto žmogus, ir jei ne  kolegos Roko Mazuronio vieši pasvarstymai dėl Rūmų bei, žinoma, “atsitiktinai” tuo pat metu bendrapavardžio Seimo nario darbiečio Audriaus Mazuronio