images_phocagallery_4098_azuol_stad_1510_4098_tit3_begim_e03

OLIMPINIS KAUNO SAPNAS:// STADIONĄ NEPAKANKA PRIPŪSTI EUROBURBULŲ

Neseniai atšventėm Lietuvos valstybingumo 25-metį – esame nepriklausomi politiškai ir ekonomiškai. Nors ir ne vienodu greičiu, tačiau valstybė augo ir modernėjo. Atsirado gerokai labiau pažengusių kraštų atributų kaip prekybos centrai ar lietuviško masto dangoraižiai. Tačiau toli gražu ne visose srityse modernėjome vienodai.

Žmonių gerbūvo kūrime vis dar mėgaujamės planine ekonomika, kur ketinimų įgyvendinimui remiamės lėšų ir paramos stygium, nei ekonomine logika. Sostinės stadionų istorija tapo puikia iliustracija kaip plėtotojų trūkumą su kaupu kompensuoja politikų ir valdininkų užsidegimas įsisavinti ir realizuoti.

KAI PAGRINDINIS INVESTICINIS MOTYVAS YRA KADENCIJA

Europoje nemažai pavyzdžių, kur ilgesnį laiką valdant socialistams kiekviename miesto kvartale atsiranda po valstybinį baseiną, darželį, mokyklą. Tačiau kaip taistyklė, tai kelis kartus turtingesnės valstybės, kuriose merams nereikia aiškinti, kad miestai gyvena iš regioninės traukos, o ne iš pramonės arba darbo jėgos išnaudojimo. Tačiau ten viskas yra logiška ir ganėtinai nuobodu. Nekilnojamo turto plėtros neriboja pinigai, o didžiausia problema statant dangoraižius yra lifto lyno svoris. Vienas didelis skirtumas yra tai, kad ten investicijos yra daromos remiantis pajamų ir apyvartų prognoze. Na, gal išskyrus turtingų Kinijos šeimų ir Emyratų šeichų atveju.

Mūsuose gi, investicinių projektų didžiausia motyvacija yra jų atsiradimas kadencijos laikotarpiu. Ir tai nepasikeitė nuo tų laikų, kai nesibaigianti merų rotacija Kaune prieš penkiolika metų tapo priežastimi atbaidyti visų laikų didžiausią investuotoją Lietuvoje, Pfeifer šeimą.

PROGINIAI RENGINIAI AR RENGINIŲ TINKLELIS

Dauguma šiuo metu planuojamų objektų labiau panašūs savo politiniais atspalviais nei ekonominiais arba funkciniais. Jeigu tai išeitis iš Lietuvos jau pasitraukus visiems strateginiams užsienio NT investuotojams, tebūnie. Visi džiaugsimės. Tačiau nuoširdžiai visuomenės prašau užmesti akį ar ten viskas teisinga. Juolab, kad Kauno stadiono dvigubo išplėtimo atveju greta €17 mln. europinių pinigų jau kalbama apie €7 mln. iš mokesčių mokėtojų kišenės. Aišku, likusi suma greičiausiai bus iš panašaus šaltinio, nes jokių indikacijų apie komercinę objekto logiką kol kas neaptikau.

Tarptautinėje nekilnojamo turto plėtros praktikoje vyrauja gerokai kitokia projektų struktūra. Pirmiausia, įvertinamas poreikis arba rinka, sukuriama vizija ir koncepcija, užsitikrinamos nuomos sutartys ir ieškomas investuotojas.

Itin svarbu yra žinoti stadiono užpildymo galimybes, renginių skaičių ir apimtis.

INVESTICINĖ GRĄŽA PROJEKTUOJAMA, O NE SPĖLIOJAMA

Jeigu pinigingas žmogus vaikšto su grynaisiais – nėra gerai, nes tuo metu pinigai nedirba. Todėl tikrieji investuotojai yra plėtotojai. Būtent jų misija yra sugeneruoti investuotojams jų laukiamą grąža prie priimtinos rizikos.

Pasaulis kenčia nuo institucinių investicinių pinigų pertekliaus, nes dėl konjunktūros tapo sudėtinga užtikrinti grąžą. Tikruosius investuotojus lengva atpažinti iš protingų klausimų ir atsargumo. Jie nekimba ant laikinų mokestinių lengvatų ir pan. Stadionų atveju, jie mėgsta gilias sporto tradicijas, mylimus futbolo klubus ir ištikimų fanų armiją. Deja, Kaunas tuo negali pasigirti…

Architektūriniai konkursai, o dar labiau vietinių architektų patarimai juos mažai domina, nes ne kiekvienam mokančiam dirbti AutoCAD’u galima patikėti užprogramuoti kelių dešimčių milijonų eurų investicijos ateitį.

BŪTI DIDŽIAUSIU NELYGU BŪTI GERIAUSIU

Prieš krizę įsivyravusi nuomonė, kad dydis ir pompastiškumas yra sėkmės receptas pasikoregavus vartojimui gerokai nuskausmino ambicingiausius. Išmokę pamoką statyti tai ko reikia ir ne daugiau, daugelis dabar labai atsargiai žiūri į didelius skaičius. Išskyrus statybinės bendrovės, kurioms nerimą kelia tik rangos sutarties dalis apie garantijas. Būti didžiausiu nelygu būti geriausiu.

Kas yra geriausias gali pasakyti tik naudotojai. Bet kai pasisakymuose figūruoja tik valdininkai, tačiau tyli klubų vadovai ir sportu suinteresuotų komercinių struktūrų atstovai, aišku, kad savivaldybės interjeruose ir užgimė “olimpinis” sporto komplekso sapnas.

Nors šiuo metu futbolo federacijos autoritetas yra gerokai smuktelėjęs, pono Kvedaro ir trenerių nuomonė stadiono išplėtimo klausimu, mano galva, yra vertingesnė nei politikų.

Šiandien gražiai skambantys architekto J.Audėjaičio (Kauno mero V.Matijošaičio patarėjas; redakcijos pastaba) planai inkorporuoti kuo daug funkcijų į būsimą stadiono kompleksą puikiai dera su autoriaus darbo sritimi – dailės akademijos profesorius. Kiekvieną segmentą atskirai ir jų santykį bei konfliktus tokio masto projekte reikia, visgi, išmanyti giliau. Atkreipsiu dėmesį, kad save tausojantys stadionai koncertų neįsileidžia. Na, nebent Metallica arba Madonna.

RINKA GERBIA SKAIČIUS, O NE VIZUALIZACIJAS

Beje, investuotojai labai nemėgsta, kai verslo planas užgriozdinamas atsitiktiniais renginiais, kuriems reikia ne tik papildomų sunkiai numatomų investicijų, bet ir rezervinių automobilių parkavimo pajėgumų. Viskas tvarkoj, jeigu funkcijos viena kitą papildo, bet ne priešingai. Dar geriau yra turėti specializuotas fanų parduotuves (pavyzdžiui FK Kauno “Spyris”…) ar tikros gyvybės įnešančius objektus. Beje, už numatomo įrengti Sporto muziejaus patalpas tikrai reiktų susimokėti pačiam olimpiniam komitetui.

Taigi, ar  €40 mln tokiam projektui yra daug ar mažai spręsti neskubėsiu, tačiau net jei jis nieko privačiam investuotojui nekainuotų, pajamos turi viršyti išlaikymo sąnaudas. Tai nėra paprasta, kai prieš statybas vietoje rimto ilgalaikio renginių tinklelio stadione minimi vos…trys renginiai.

Kas projektą bevaldytų, rinka ateityje sureguliuos skaičius pagal save. Ir tie skaičiai gali būti rūstūs.

Galiausiai jei į visus kilusius klausimus nemirksėdamas atsakytų patyręs projekto vadovas, darbo galėtų imtis ir architektai (o ne atvirkščiai). Stadionas nėra sunkiausia užduotis suprojektuoti, tačiau jo fasadas bus vizitinė kortelė, skleidžianti žinutę kokią intrigą objektas slepia viduje. Ir patikėkit, niekas apart oro balionų turistų daugiau nebematys statinio kaip mero komandos vizualizacijose – iš paukščio skrydžio.

Komentarai

  1. Aš niekada neskirstau Lietuvos gabalais, o žmonių – į „erlitą“ ir „glavlitą“. Pats esu gimęs Vilniuje, Užupyje, bet neteikiu tam jokios ne tik angamtinės, bet ir buitinės reikšmės. Koks skirtumas kur mes gimėme ir kada mirsime, ir kaip bus po to – ar dar kokį milijoną metų skriesime aplink Saulę medinėje lakuotoje dėžutėje, ar su žavesiu išlėksime per G.Natkevičiaus projektuoto Kėdainių krematoriumo kaminą ? Dėl stadiono vietos viskas paprasta – futbolas žaidžiamas žmonėms, o ne biurokratinei statistikai, todėl jo vieta turi būti patogi būtent jiems, sirgaliams. Kaip žmogui nuvykti į Vilnių iš Klaipėdos, Mažeikių, Šiaulių kada rungtynės prasideda 21.45 val. ? Reikia palikti darbą, o kaip ir kada grįžti ? Realiai tam paaukojamos dvi darbo dienos. Aš kalbu kaip liudininkas, o ne kaip bukas biurokratas. Kitas aspektas, kad Kauno stadionas yra miesto centre, netoli viešbučių, kavinių, jį paprasta pasiekti pėsčiomis Parodos kalno šaligatviu ar Vytauto parko laiptais. Tai labai vertinama Europoje, sirgaliai labai mėgsta į rungtynes eiti pėsčiomis, dainuodami, su vėliavomis. Juk futbolas yra fenomenas, o ne kažkokia abstrakcija. Todėl Kauno stadionas yra ideali vieta Lietuvos futbolo rinktinės tarptautinėms rungtinėms.

  2. Nesupratau, ponas Užpelki, kodėl jums šiame kontekste užkliuvo Vilniaus stadionas prie Akropolio? Kas negerai? Kad ne Kaune. Jei ne finansinės problemos ir statybų aferistai, jis jau seniai stovėtų ir džiugintų savo akropoliškais prožektoriais viso Vilniaus panoramą.

  3. Straipsnyje labai daug netikslumų. 40 mln. eurų yra ne stadiono, o viso Žaliakalnio komplekso sutvarkymo suma. Dėl to, kad stadione negalima rengti koncertų irgi atrodo nerimta. Tokio lygio stadione bus galima rengti ką tik nori – nors ir „Grok, Jurgeli“. Net „San Siro“ ar Romos olimpiniame vyksta koncertai (pats turiu pora DVD su Eros Ramazzoti ir Biagio Antonazzi). Bet argi to reikia ? Koncertams yra kitos erdvės. Stadioną reikia turėti futbolo rinktinės ir lengvaatlečių rungtynių reikmėms. Ir nereikia kalbėti apie atsiperkamumą – šiuolaikinis stadionas tiesiog būtinas.

  4. Aš esu neprastas futbolo žinovas, kuris pirmas tikras futbolo rungtynes stebėjo 1973 m. rugpjūčio 11 d. Kėdainių miesto stadione, kai „Tiesos“ taurės finale žaidė „Nevėžis“ su Vilniaus „Pažanga“ ir laimėjo 1:0 (įvartį į vartus, kurie arčiau kelio, pelnė Daukša (bet ne Mikalojus)) ir nuo 1992 m., kada Lietuva vėl pradėjo žaisti futbolą tarptautinėje arenoje, esu praleidęs tik dvi rinktinės rungtynes namuose. Galiu pasakyti, kad stadionas yra statomas ne trumpesniam kaip 50 m. laikotarpiui ir Lietuvoje jis reikalingas 15-20 tūkst. vietų. Ir nereikia čia klausti jokios Kvedaro nuomonės, kaip siūlo straipsnio autorius, nes tai ne tas žmogus, kuris gali kalbėti su miesto ar valstybės vadovais futbolo vystymo klausimais. Tai būtu juokinga. LFF vykdomojo komiteto nariai absoliučia dauguma yra Vilijampolės tarbaklyniai, toliau juodo merso, rusiškos pirtelės ir šašlykų kibiro nieko pasaulyje nematantys ir nesuprantantys. Jiems į stadiono dydį, vietą ar jo formą nusispjauti. Jiems svarbu ir toliau išlikti LFF vadovybėje ir dalintis iš FIFA/UEFA gaunamus pinigus. Galiu pasakyti, kad žinant situaciją Vilniaus savivaldybėje galima drąsiai pasakyti, kad ką Kauno valdžia su gerb. V. Matijošaičiu priešakyje pastatys, tą Lietuva šioje srityje ir turės. Visą kitą yra tik statybų sektoriaus vertelgų samprotavimai siekiant pasipelnyti. Ar galima būtu lyginti vietos atžvilgiu stadioną prie Vilniaus Akropolio su stadionu šalia Ąžuolyno ? Tai nelyginami dalykai. Stadioną reikia žūtbūt rekonstruoti ir tykiu, kad tai bus padaryta. Ir labai gerai, kad mažai kalbama, o daugiau dirbama.

  5. tipiskas provincijos sindromas. kodel Kaunas didziuojasi savo arena, nes ji didziausia. didesne negu Vilniaus. ir stadionas turi buti didziausias. del ramaus kaunieciu miego.

  6. Ponas Užpelki, sutinku su jumis, kad reikia stadionų. Jie turi būti funkcionalūs, patogūs ir neapleisti. Ir dar jie turi būti optimalaus dydžio savo miestui. Kokio dydžio stadiono reikia Kaunui – 10? 20? 30? 50 tūkstančių? Pasakykit, ponas Užpelki. Nekalbėkim apie pinigus.

  7. Kas padarė mūsų žmones tokiais nihilistais ? Pagal autorių – stadiono nereikia, nes nebus grąžos, nebus renginių, nebus kam žaisti. Aš kategoriškai su tuo nesutinku. Visos pasaulio ir Europos šalys stadionus turi, nors juose daug kur per metus vyksta vos kelios rungtynės – pvz. Islandija, Estija, Moldova, Latvija ir t. t. Tose šalyse, kaip ir Lietuvoje, klubinis futbolas yra mėgėjiško lygio ir žiūrovų nesutraukia. Rinktinė per metus namuose žaidžia 3-4 kartus. Bet stadionai visose šalyse yra, nes tai šiandien yra privalomas dalykas. Neturėti stadiono valstybei yra tas pats, kas žmogui neturėti šventinės staltiesė namuose. Svečias atėjo, o jus sūrį ir duoną papjaustėt ant laikraščio ir pateikėt svečiui. Būtent tokia situacija ir yra šiandien Lietuvoje. O jei mes pastatyto stadiono nesugebėsim išlaikyti, tai kam mes tada aplamai savo valstybę turime ? Kam tada Čiurlionio galerija, Dramos ir muzikiniai teatrai, Vilniaus Katedra ? Juk jie pelno neneša. Gal žmogui tolimesniam nuo futbolo dabartinę pasaulio situaciją ir sunku suprasti, bet ji yra būtent tokia – europiečiai nesuvokia, kaip jie gali būti priimami tokiam stadione, koks yra Liepkalnio g. Vilniuje. Tai yra baisi gėda. Todėl stadioną reikia statyti ir kuo greičiau. Kauno stadionas iš esmės yra geriausias variantas iš visų galimų stadionų – jis yra Lietuvos viduryje, kas patogu sirgaliams, ir jis yra charizmatiškoje Kauno vietoje, miesto centre ir istorinėje pirmojo tikro Lietuvos stadiono vietoje. Nesuprantu kaip galima priešintis tokiems dalykams ir dar skaičiuoti kažkokius pinigus – juk čia pirmo būtinumo objektas. Svarbiausia neįsivelti į bevaisias diskusijas ir neleisti dalyvauti procese žmonėms, kurie gyvenime nėra vinies į sieną įkalę, nors ir turi „mokslinius“ laipsnius, yra „nacionalinės socialinės premijos“ laureatai, yra „žinomi“ architektai ir pnš. Reikia statyti, o ne kalbėti, kad 2017 m. rudenį Škotijos ir Anglijos rinktines priimtumėme prie baltos staltiesės, o ne ant patiesto laikraščio su svogūniukais…

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Šeškinės stadionas

„BALTCAP“ TRAUKIASI: Nacionalinio stadiono projektą perima „Hanner“

2024 vasario 21 KomentarasPILOTAS.LT

Iš Nacionalinio stadiono projekto traukiasi pinigų iššvaistymo skandalo purtoma investicijų bendrovė „BaltCap“, kurią keičia „Hanner“. Vilniaus meras Valdas Benkunskas šiandien paskelbė, jog su šią Arvydo

„Vilnius Football Academy“ stadionas Bukčių g., Vilniuje (D.Varanavičius (PV), arch. G.Aismontas, D.Baltrūnas).

FUTBOLO STADIONAS JAUNIMUI: Lazdynų stadionas orientuojasi į tarptautinius standartus

2024 sausio 25Be komentarųPILOTAS.LT

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Hanner“ ir futbolo mokykla „Vilnius Football Academy“ sostinės Lazdynų rajone už 2,5 mln. eurų statys futbolo stadioną su dirbtine danga ir

Beisbolo stadionas

SOSTINĖJE ATGIMS BEISBOLAS: Jomanto parko stadioną pritaikys tarptautinėms varžyboms

2023 lapkričio 28Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus beisbolo mėgėjai šiuo metu neturi tinkamos vietos treniruotis ir rengti varžybas. Šiam sportui planuojama pritaikyti Baltupių mikrorajone miškingame Jomanto parke esantį apleistą stadioną, kurs

Nacionalinis stadionas Vilniuje (arch. „Populous“, „Cloud architektai“).

STATYS „NARESTA“: Pasirašyta Nacionalinio stadiono Vilniuje rangos sutartis

2023 rugsėjo 20Be komentarųPILOTAS.LT

Nacionalinio stadiono komplekso Vilniuje statybų reikalai įgauna pagreitį – viena didžiausių šalies statybos bendrovių „Naresta“ ką tik pasirašė generalinės rangos sutartį dėl 1-ojo etapo statybų.

Šeškinės stadionas

DEŠIMTMEČIO STATYBOS VILNIUJE: Duotas startas Šeškinės daugiafunkciui kompleksui

2023 gegužės 231 KomentarasPILOTAS.LT

Ką tik išduotas statybos leidimas Vilniaus daugiafunkcio komplekso Šeškinėje projektui. Stadiono statybos darbai, kartu su visu daugiafunkciu kompleksu, turėtų būti baigti 2025-aisiais. Kaip praneša sostinės

Dūkštų ąžuolyno takas

DIDŽIAUSIAS ĄŽUOLYNAS LIETUVOJE: Dūkštų ąžuolyno pažintinio tako 20-metis pažymėtas atnaujinus

2023 gegužės 17Be komentarųPILOTAS.LT

Vakar Neries regioniniame parke atidarytas naujai sutvarkytas Dūkštų ąžuolyno pažintinis takas, nusidriekęs per didžiausią ir vieną seniausių natūralių šalies ąžuolynų. Renginio metu pasodintas ir simbolinis ąžuolų

Lengvosios atletikos maniežo statybos

UŽBAIGS ĄŽUOLYNO SPORTO KOMPLEKSĄ: Kyla uždaro lengvosios atletikos maniežo kolonos

2023 balandžio 12Be komentarųPILOTAS.LT

Greta pernai rekonstruotų Kauno Dariaus ir Girėno stadiono bei Kauno sporto halės kyla naujas uždaras lengvosios atletikos maniežas. Atverti šią modernią sporto erdvę numatyta kitąmet.

Mokyklos stadionas

DAUGIAU ŠIUOLAIKIŠKŲ SPORTO AIKŠTYNŲ: Vilnius atnaujins 21 ugdymo įstaigų stadioną

2023 kovo 31Be komentarųPILOTAS.LT

Permainos planuojamos net 21-ame sostinės bendrojo ugdymo įstaigos sporto aikštyne. Greičiausiai darbai bus pradėti Atgajos specialiojoje mokykloje. SAVIVALDYBĖS TOLIAU TĘS PRADĖTUS DARBUS Vilniaus miesto savivaldybė

Šildoma futbolo aikštelė

FUTBOLAS KIAURUS METUS: Vilnius turės pirmąją šildomą futbolo aikštę

2022 spalio 11Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje, šalia Mykolo Biržiškos gimnazijos bus įrengta nauja pilnų matmenų futbolo aikštė ir atnaujintas sporto aikštynas. Futbolo aikštė bus šildoma ir galės būti naudojama visais

Nacionalinis stadionas

VILNIUJE AIDI SPROGIMAI: Nacionalinio stadiono griaučiai trupinami sprogmenimis

2022 rugpjūčio 29Be komentarųPILOTAS.LT

Nacionalinio stadiono griaučius ardanti UAB „Vilniaus BDT“ konstrukcijų trupinimui pradėjo naudoti sprogmenis, todėl aplinkinių mikrorajonų gyventojai gali girdėti į griaustinį panašius garsus. Šiandien iš viso

stadi_vn_220700_e01_xxx

DAR VIENAS STADIONAS FUTBOLUI: Rekonstruos Žirmūnų gimnazijos sporto aikštyną

2022 liepos 20Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus Žirmūnų gimnazijos teritorijoje netrukus bus rekonstruotas sporto aikštynas ir iškils visų matmenų futbolo aikštė. Vilniaus savivaldybės bendrovė „Vilniaus vystymo kompanija“ jau paskelbė projektavimo ir

Lazdynų mokyklos sporto aikštynas

MULTIFUNKCINIS LAZDYNŲ CENTRAS: Mokyklos sporto erdvės atnaujinamos iš pagrindų

2022 liepos 12Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus Lazdynų mokykloje bus atnaujinta lauko sporto erdvė ir įrengtas naujas multifunkcinis sporto centras su bėgimo takais, futbolo aikštėmis, universalia krepšinio, tinklinio ir kvadrato aikštele

Nacionalinis stadionas Vilniuje (arch. „Populous“, „Cloud architektai“).

SĖKMĖS IEŠKOMA INTEGRALUME: Pristatyti Nacionalinio stadiono projektiniai pasiūlymai

2022 gegužės 12Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje neseniai pristatyti Nacionalinio stadiono komplekso projektiniai pasiūlymai, tačiau viešajame aptarime kalbėta daugiausia ne apie architektūrą ar estetiką. Surengtoje daugiafunkcio komplekso konsultacijoje su gyventojais pagrindiniai

Mega parkingui ketinama atplėšti iš Kauno Ąžuolyno 3,35 hektaro. Pav: V.Pilkauskas

PARKINGAS KAUNO ĄŽUOLYNE: Miesto valdžios įkarštį vėsina teismas

2022 vasario 2Be komentarųPILOTAS.LT

Maždaug prieš metus Kauno taryba miestiečius paliko be žado, pritarusi siūlymui perimti į Ąžuolyną įsiterpusį 3,3 ha sklypą bei įrengti jame utilitarią automobilių stovėjimo aikštelę.

Šeškinės stadionas

LEDAS PAJUDĖJO: Vilniuje griaunamos Nacionalinio stadiono konstrukcijos

2022 sausio 43 KomentaraiPILOTAS.LT

Šiandien Vilniuje sunkioji technika pradėjo ardyti nebaigto statyti Nacionalinio stadiono konstrukcijas. Beveik 30 metų ant Šeškinės kalvos stovėjusios gelžbetonio konstrukcijos – nevykusio projektų valdymo ir

VDU sporto centras

NAUJAS VDU SPORTO CENTRAS: Dedikacija Prezidentui Valdui Adamkui

2021 lapkričio 163 KomentaraiPILOTAS.LT

Vytauto Didžiojo universitetas atidaro, anot VDU, didžiausią įvairioms sporto šakoms skirtą unversitetinį sporto centrą Lietuvoje. Lapkričio 17-ąją, 14 valandą, Akademijos miestelyje (Studentų g. 9A, Kauno

Liverpool Waters

ATĖMĖ UNESCO STATUSĄ: Liverpulį parklupdė nežabojama pakrantės plėtra

2021 liepos 22Be komentarųPILOTAS.LT

Kaip jau skelbė PILOTAS.LT, Kinijos Fudžou mieste bei internetu vyksta Pasaulio paveldo komiteto 44-ąją sesija, kurioje šį šeštadienį bus aptariami ir Kauno modernizmo įtraukimo į

Jonavos stadionas

SPORTIŠKIAUSIAS MIESTAS: Jonavoje futbolą stebės 2.000 žiūrovų

2021 birželio 10Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Jonavoje po rekonstrukcijos atidaromas 2.000 vietų centrinis miesto stadionas. Nuo šiol jame galės vykti aukščiausio lygio futbolo bei lengvosios atletikos tarptautinės varžybos. Kaip praneša

Visagino irklavimo bazė

UGDYS NAUJUS ČEMPIONUS: Visagine atidaroma moderni irklavimo bazė

2021 vasario 9Be komentarųPILOTAS.LT

Nuo šio pavasario Visagino irklavimo profesionalai ir mėgėjai pagaliau turės nepalyginamai geresnes sąlygas treniruotis bei siekti sporto aukštumų. Visagino ežero pakrantėje, vietoje vadintos blogiausios pasaulio

Raudondvario dvaras

KAUNO RAJONAS NESTABDO: Karantino metu vyksta statybos, veikia kultūros įstaigos

2020 balandžio 7Be komentarųPILOTAS.LT

Garliavoje pradedamas statyti Adomo Mitkaus mokyklos stadionas, kuris atitiks tarptautinius reikalavimus. Statybos vyksta ir Zapyškyje, Ilgakiemyje, Raudondvaryje, Domeikavoje ir kituose Kauno rajono miesteliuose. Skirtingai nei

maniežas

MANIEŽAS KAUNO ĄŽUOLYNE: Nederintame architektūros konkurse – 8 pasiūlymai

2019 spalio 176 KomentaraiPILOTAS.LT

Kauno miesto savivaldybė rengia Lengvosios atletikos maniežo su automobilių saugykla Ąžuolyne konkursą. Šiam konkursui pateikti darbai jau eksponuojami „Žalgirio“ arenoje, o spalio 22-ąją – įvyks

Klaus Littmann

BEGALINĖ TRAUKA: Monumentali gamtos instaliacija futbolo stadione

2019 rugsėjo 105 KomentaraiPILOTAS.LT

Austrijoje ką tik atidaryta monumentali meno instaliacija siūlo permąstyti mūsų santykį su gamta bei keisti požiūrį į jos ateitį. Instaliacijos autorius austrų menininkas Klausas Littmannas (Klaus Littmann)

Adomo Mitkaus mokyklos futbolo stadionas Garliavoje

KAUNO RAJONAS: Turėsime tarptautinių standartų futbolo stadioną

2019 liepos 191 KomentarasPILOTAS.LT

Jau kitų metų pavasarį Kauno rajone, šalia Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos žada atsirasti pilnų matmenų, tarptautinius standartus atitinkantis futbolo stadionas. Taip ką tik sutarė

Šeškinės daugiafunkcis kompleksas

VILNIAUS VALDŽIA TRIUMFUOJA: Miesto taryba pritarė Šeškinės daugiafunkcio koncesijai

2019 vasario 213 KomentaraiPILOTAS.LT

Vilniaus Taryba ką uždegė žalią šviesą Šeškinės Daugiafunkcio komplekso koncesijos sutarčiai. Pasirašius šią sutartį, artimiausiu metu bus galima pradėti įgyvendinti Nacionalinio stadiono ir dar 15

„Feyenoord“ stadionas

NAUJI „FEYENOORD“ NAMAI: OMA parengė 63.000 vietų stadiono projektą

2019 vasario 131 KomentarasArtūras Karka

Europos futbolo aikštėse atgyjant aukščiausio lygio futbolui, Olandų architektūros kompanija OMA užbaigė futbolo klubo „Feyenoord“ stadiono eskizinį projektą. Roterdame, Maso upės pakrantėje numatytas pastarasis 63.000