images_phocagallery_811_lietu_kino_1103_KT Lietuva'05 bra (17)

„LIETUVOS” PARDAVINĖJIMAS//KINO TEATRO KONVULSIJOS DARO GĖDĄ VALSTYBEI

Didžiausias šalies kino teatras „Lietuva” vėl grįžta į viešąją erdvę, tarsi patvirtindamas rezistencinį lietuviškos kultūros atsparumą ir užsigrūdinimą. Nors tebevyksta teismai, kuriuose bankrutuojanti nekilnojamojo turto vystymo bendrovė „Rojaus apartamentai” bando apkaltinti visuomeninio judėjimo „Už Lietuvą be kabučių” aktyvistus, sužlugdžius daugiabučio kvartalo projektą kino teatro vietoje ir prisiteisti milijoninę „kompensaciją”, paraleliai bandoma parduoti ir patį kino teatro „Lietuva” pastatą.

Deja, pirmasis aukcionas, kuriame, anot „Vilniaus dienos”, „Lietuvą” bandyta parduoti už beveik 19 mln. litų, pirkėjų nesudomino. Taigi, 40,5arų sklypą ir 1.100vietų kino teatro pastatą su didžiausiu šalyje kino ekranu bus bandoma parduoti, nuleidus kainą, kitame aukcione balandžio pabaigoje. Ar Kultūros ministerija ketina išnaudoti šią situaciją ir sugražinti didžiausią šalies kino teatrą į kultūrinę Vilniaus erdvę, kol kas nėra žinoma.

DIDŽIAUSIAS KINO TEATRAS PALAIDOTAS TYLOJE

„Lietuvos“ kino istorija, ilga ir pamokanti, – puikiai iliustruoja ir kultūros politiką valstybėje, ir verslo cinišką agresyvumą, ir desperatiškas visuomenės pastangas, ir teisinės valstybės fasado deformacijas.

Didžiausias Lietuvos kino teatras „Lietuva“ buvo ramiausiai privatizuotas (2002) ir už kuklius 2 mln.Lt pateko į rankas VP Market grupei. Šiame merkantiliškame veiksme nebuvo įžvelgta jokių grėsmių nei kino menui, nei nacionalinei kultūrai apskritai. Tyla Kultūros ministerijos bokštuose ir kino industrijos koridoriuose demonstravo stebėtiną abejingumą iš sostinės kultūros žemėlapio trinant tokį forpostą.

VP Market grupė po trijų privalomų „funkcijos nekeitimo metų“ be skrupulų uždarė „Lietuvos“ kino teatrą (nors šis nebuvo nuostolingas) ir parengė teritorijos išvystymo projektą (arch. A.Nasvytis ir G.Paslaitis), kuriame numatė, kad 1965 me­tais statytas kino teatro pastatas bus nugriautas, o vietoje jo iškils 7.700 m² gyvenamasis kvartalas. Tiesa, kad kvartale būtų išlaikytas kinematografinis aromatas, buvo numatyta įrengti ir nedidelį dviejų salių (84 ir 200 vietų) kino teatriuką. Kvartalą ketinta vystyti tai­kant pe­ri­met­ri­nio užsta­ty­mo prin­cipą ir likviduojant prieš „Lietuvą“ esančią „nebūdingą Vilniui“ viešąją erdvę.

AKSOMINĖ KONVERSIJA VISUOMENĖS NEĮTIKINO

Deja, visuomenės tokia „aksominė konversija“ nesužavėjo ir 2005-ųjų pavasarį Vilniaus inteligentija išėjo į gatves. Šis itin retas reiškinys nustebino net pačius vilniečius aktyvumu (7.000 parašų po peticija) ir netruko transformuotis į menininkų Gedimino ir Nomedos Urbonų įsuktą Protesto laboratoriją bei judėjimą „Už Lietuvą be kabučių“. Pajutusi protestuotojų ryžtą ir atkaklumą, VP Market grupė nutarė trauktis iš „negatyvų investicinį foną“ įgaunančios visuomeninės seisminės zonos ir sėkmingai atsikratė problemišku objektu, perleisdama jį už ženkliai didesnę sumą nei pirko „Rojaus apartamentų“ motininei firmai „M2 Invest“.

„Rojaus apartamentai“ įklimpo „Lietuvos“ terene dar giliau ir nesugebėję nei nugriauti kino teatro pastato, nei iki krizės pastatyti daugiabučių kvartalo, atgręžė savo „investicinę energiją“ į protestuotojus. Pastarieji kaltinami, kad gindami viešąjį interesą kreipėsi į teismą dėl netinkamai suderinto komplekso detaliojo plano, o teismui sustabdžius detaliojo plano galiojimą, bendrovė „Rojaus apartamentai“ esą patyrė609.000 lt 11 cnt nuostolį, kurį nuo 2008-ųjų teismo keliu bando išieškoti iš keturių visuomenės atstovų.

TIESOS IEŠKOJIMAS BAUDŽIAMAS PAGAL ĮSTATYMĄ?

Absurdiškiausia šioje teisinėje retorikoje yra tai, kad „Rojaus apartamentai” neva patyrė nuostolius, nes buvo sustabdytas detaliojo plano galiojimas – taip nusprendė teismas. Tačiau ieškinys keliamas visuomenės aktyvistams, nes… jie kalti, kad į tą teismą kreipėsi.

Civilizuotoje valstybėje neįmanomas, atrodo, teiginys, kad kreiptis į teismą yra  „neteisėtas veiksmas" Lietuvos teisėsaugai neatrodo keistas – ji jau treti metai randa savyje kūrybinio džiaugsmo, nardydama šio postulato erdvėje.

Taigi, „Lietuva” tampa ir esminio Lietuvos apsisprendimo riba: gyventi pagal feodalinį teisyną (feodalas visada teisus) ar oriai ir pilietiškai,- pagal Europoje seniai priimtą Orhuso konvenciją. Formaliai Lietuva yra seniausiai pasitvirtinusi šią, pagrindinę „pilietiškos Europos konstituciją”, todėl galėtų jos bent minimaliai ir laikytis, nes „kiekviena šalis konvencijos dalyvė užtikrina, kad asmenys, įgyvendinantys šioje konvencijoje numatytas savo pilietines teises, nebūtų baudžiami už savo veiklą, persekiojami ar kitais būdais varžomi".

O tuo tarpu, kovo 28-ąją, judėjimo „Už Lietuvą be kabučių” aktyvistai ir vėl turės malonumo išsirikiuoti ant  Vyriausiojo administracinio teismo kilimo ir pasiaiškinti dėl viešojo intereso gynimo ir jo neigiamo poveikio privačiam verslui. 

Komentarai

  1. Kazka lyg ir girdejau, kad su teismu „Lietuviams“ visai neblogai pasiseke. Teismas nutare nepatenkinti investuotoju pretenziju.

  2. Gerb. NEKINE, Tamsta tikrai vaikystėje praleidote civilizuoto mandagumo pamokas… Net internetinė laisvė niekam nesuteikia teisių spręsti „už savus“, ar „už skolintus“ kas nors ką nors perka. Miestas ir jo erdvės nėra Gariūnai, ir pirkimo/ pardavimo taisyklės čia kitokios. Dėje, jei gariūninio intelekto NT verslininkai to nesupranta, jie susiduria su pasipriešinimu, kurio, taip pat dėje, jie nesitikėjo. Ne viskas perkama ir parduodama, gerb. NEKINE, ir šios teisybės pamokos mokomos dar vaikystėje… Išeitų, praleidote bent dvi rimtas pamokas…

  3. pagal tave NEKINAI iseina -nusipirkai miesto centre troba ir pradedi kanape augint , peciu padanga kurent , zodziu verslaut. Tu zmogau mieste turi zaisti miesto taisyklem , o ne savo pasaku karalystes

  4. Akivaizdu, kad valstybe uzsizaide su privatizavimais. Arba leido pernelyg laisvai pasizaisti blatniems berniukams.
    Visko visur privatizavimas sukure bereikalingas itampas ir nuskurdino valstybe. Visu pirma kulturiskai. Ar ne absurdas, kad privatizuojami tokie nacionalines svarbos objektai isskirtinese vietose, kaip Profsajungu rumai, Sporto rumai, „Lietuva“, o po to verkiama lesu naujai kulturos infrastrukturai kurti.
    Juk absoliuciai aisku, kad tai buvo LEGALIOS VAGYSTES. Vieso valstybinio turto parceliacija sutartiems zmonems. Labai teisinga straipsnio mintis – ka pasakys dabar musu valdzia? Gal atpirks kino teatra nacionalinems reikmems? Girdejau, Gelunas ruosiasi Nacionalini Kino Centra steigti…

  5. NEKINUI NEPASISEKĖ
    tiesiog buvo perpildyta vogimo-išpardavinėjimo taurė, ir KT „Lietuva“ biznis į mėsmalę pateko atsitiktinai. kiek galima? visuomenė Vilniuje taip prarado dengtą „Žalgirio“plaukymo baseiną, „Žalgirio“ stadioną, Sporto rūmus, Profsąjungų kultūros rūmus Taurakalnyje. KT „Lietuvos“ projektas gal būt buvo net arčiausiai tiesos.

  6. o kodėl jūs sakote, kad tie NT spekuliantai „už savus“ pirko. Tai Skandinavų bankai, vaikydamiesi nerealių pelnų kišo pinigus į Lietuvą ir dirbtinai skatino ne tik muilo burbulą, kaip kad matosi iš šio atvejo, bet ir nusikaltimus daryti. Miesto centre ne tik sugriautas puikęs veikiantis kinoteatras, bet ir iš miestiečių ir kūrybinių industrijų pavogta valstybinė žemė, kuri buvo skirta kino veiklai. Kaip kitaip jei ne susikalstama veikla galima įvardinti šį ar kitus atvejus, kai paskolos išduodamos neturint jokių dokumentų leidžiančių imtis statybų??? Nusikaltėlių šaika. Ir ne tik kad NEGABYBĖS, bet dar ir MANKURTAI. Manau, kad tie žmonės kurie norėjo kažką gero pastatyti ir padaryti tai ir pastatė ir padarė per tuos metus. O čia parodomai IŠPLĖŠĖ IR IŠDRASKĖ KINOTEATRĄ. Žodžiu susiduriame su neišpasakyto bukumo, nachališkumo ir negabybiškumo šaika. Tokie jei galėtų tai vietoj Gedimino pilies bokšto turbūt vandentiekį įrengtų.

  7. Ei, braliukai! Taigi tas budinkas Pylimo gatvėje juk pati tikriausia būda. Gremėzdas, monstras. Kinas? Jūs tikite, kad ten būtų iki šiol rodomi nepriklausomų kūrėjų šedevrai? Aš – ne!
    Aš – už protingą verslo ir visuomenės interesų kompromisą. Tos ten planuotos nedidelės (2!) kino salikės būtų, manau, tapusios tikrai gero kino erdvėmis, o bjauri gatvės skylė būtų buvusi pagaliau užlopyta. Tai va ir manau, kad tie viešojo intereso gynėjai iš tiesų jam smarkiai pakenkė. Jie turbūt mano, kad investuotojai kvietėsi konsultacijoms režisierių Matelį, kaip tinkamiau tas kino sales įrengti tik dėl akių. Bet greičiau tie „visuomenininkai“ tėra užsispyrę fundamentalistai su visokiomis Kalinauskaitėmis priešakyje.

  8. be kabuciu . … nusipirk nuosavus batus , uz savus . supratai ? uz savus … ne uz tevo , ne uz mamos , arba nusipiesk verslo plana ir nueik pasiskolinti 🙂 ir tada galesi kalbet apie susikta viesa interesa kaij nuo ju nulups padus … ( uz nieka neatsakyngi – visuomeninkai , na gal uz savo yvaiszdy pries kitus tokius ) jus tik lietuvos ir verti , su kabutem , ir be … taij ir turit ka turit . nes sandalams reikia uzsidyrbti .

  9. Kas dėl „būdingos“ „nebūdingos“ erdvės prieš KT „Lietuva“. Jeigu ką – ji nebūdinga: visai greta yra buv. Malkų turgaus aikštė, kitoje pusėje, už Basanavičiaus g., netoliese palei Pylimo g. plyti Redformatų skveras, o šioje vietoje Iki II-jo Pasaulinio karo palei Pylimo g. čia stovėjo vienaaukštis namas – perimetriškai, išilgai gatvės. Prieš 20 m. rengtame ir 1995 m. patvirtintame Viniaus senamiesčio Regeneravimo projekte buvo suplanuota perimetrą vėl užstatyti maždaug keturaukščiu namu (H, berods, 16 m). Buvo sumanyta, kog KT išliktų to naujojo namo kieme, panašiai, kaip „Laisvė“ Laisvės Alėjoje Kaune. Buvo numatyti ir pėsčiųjų pasažai (servitutai). Nei „Lietuvos“ pardavėjai (Savivaldybė -p KultŪros ministerija čia „ne prie ko“), nei pirkėjai, projektuodami naują užstatymą šito nepaisė. Kai iškilo konfliktas tuometiniam merui A. Zuokui buvo rodyti ir kiek anksčiau – kai buvo formuojamas KT sklypas – parengti šio sprendimo projektiniai pasiūlymai, tačiau šis galimas kompromisas jo visiškai nesudomino. Matyt jau buvo pasidalinti visi dar neuždirbti pinigai.

  10. Nekinas is tikruju masto kaip pragmatiskas kinas, priprates gyventi Rytu despotijos salygomis. Turime kreiptis i savo rinktuosius atstovus valdzioje, kad butu apginti viesojo intereso gynejai. Si situacija – musu pilietinio aktyvumo ismeginimas. Verti mes Lietuvos be kabuciu ar ne?

  11. jei norit kazka kaltinti taij kaltinkite tuos kurie leidzia privatizuoti “ sesupes “ viezbucius , achemas , krantines , kino tetrus “ vilnius “ , ezerus … o ne tuos kurie uz savus nusiperka . nusiperka . uz savus .!!! sodinkite kalejiman arba karkite juos ir jums bus pritarianciu … dabar jus kaltinate ne masinu vagis o tuos kurie perka masinas :)))) . ar jus “ mikai “ noretumet kad kazkokie visuomeninkaij jusu namie nusprestu kazka daryti kina … kazka jus praleidote augdami ir mokindamiesi mokyklose … dar nasvytis kaltas , gal dar suraskite ta kas taise borisuij dekanidzeij dantis ir ji pakarkite katedros aiksteje … smagu butu paziureti 🙂 “ ziurovas “ pasulio pabaiga pamate . ka sakytum “ ziurove “ jei tavo dviraty visuomeninkaij nusprestu perdazyti ? anot TG taij visus kurie parduoda brangiau neij perka reikia isnuodyti .. smagus jus kurybiniai – visi . sau .

  12. gerbiamieji teslagalviai , jei kuris nors is cia rasiusiu butu pasiskolines is savo giminiu pinigu ir nusipirkes sy kino tetra taij galetumete svarstyti ar tokie visuomeninkiaj kaip jus turejote teise zmoguij uz savus pinigus nusipirkusiam pastata nurodyti ar jame rodyti kina ar jums nuoga uzpakaly . nusipirkite pradzioj uz savus bent surudijusi kioska ir galesite kalbeti apie diktarura . juokdariai su is uosviu skolintais kaklaraiksciais 🙂

  13. Pasigedau bent sakinio apie architekto Sąjūdžio aktyvisto Algimanto Nasvyčio vaidmenį šioje istorijoje.

  14. Kaip matosi iš kitos spaudos, dabartinis savininkas bando pastatą parduoti… ir gerai uždirbti… Kaip rašoma, įsigyta „Lietuva“ už 2mln, parduoti bandoma už 18 mln. Tik skirtumas tas, jog po pirkimo „Lietuva“ buvo dar geros buklės, o šiuo metu – išplėšta ir suniokota. Taigi, nustekenę ir sunaikinę kultūrinį senamiesčio „tašką“, dabar jį paleidžia vėjais… Akivaizdžiai – socialiai „atsakinga“ veikla… Dėje, reikia pripažinti, kad ir Vilniaus savivaldybė su šio pastato pardavimo istorija, atliko savo „juodą darbą“… Taip pat dėje, tai, ką turime, yra nežaboto kapitalo siautėjimo rezultatas, kuris gyveno ir tebegyvena su išjungtu socialinės klausos aparatu… Belieka apgailestauti ir toliau nesutikti.

  15. Kaip ten be butu – ne sumoje esme. Pats faktas, kad yra teisiami zmones, kurie protestavo pries kino teatro sunaikinima yra atvirai ciniskas ir absurdiskas. Jeigu teisesauga leidzia toki precedenta, turetu isikisti bent jau Kulturos ministerija ar prezidente ir sustabdyti susidorojima su vieso intereso gynejais.
    Kitaip turesim lukasenkine visuomene ir tokia pacia valstybe.

  16. UAB Rojaus Apartamentai dar 2008 metų spalio 21 teikė teismui prašymą reikalaudami 1 670 260,92 Lt kompensacijos už nepavykusį verslo planą. Dabar tą sumą bando išieškot SEB’as, išdavęs rizikingą paskolą. Bankas paskolą išdavė NT verslui plėtoti neturint nei statybos leidimo nei kitų statybas patvirtinančių dokumentų. Oho, koks palankumas. O gal čia tokia banko reketo forma? kodėl Lietuvos piliečiai turi atsakyti už bravūriškai, o gal ir nusikalstamai išduotą skandinavijos banko paskolą???

  17. Mano naujausiomis ziniomis is visuomenininku jau yra reikalaujama 1 067 260,92 lt nuostolio atlyginimo…
    Pasaulio pabaiga. Arba diktaturos pradzia.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Suspaustas laikas MO muziejuje

SUSPAUSTAS LAIKAS 2023: Eksperimentinio kino ir meno festivalis gilinsis į terpes

2023 liepos 17Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje, Nidoje ir Klaipėdoje pakvies eksperimentinio kino ir meno festivalis „Suspaustas laikas“. Festivalis jau 8-ąjį kartą iš eilės sukviečia analoginio ir skaitmeninio kino formomis bei

Kinas iš automobilio

NEGALINTIEMS BE AUTOMOBILIO: Kino salė Liepkalnio parkavimo aikštelėje

2023 balandžio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Atšilus orams, į Vilnių sugrįžta Jungtinėse Amerikos valstijose populiari laisvalaikio pramoga – kinas iš automobilio. Šį savaitgalį nuo pat 4-adienio Liepkalnio slidinėjimo trasų parkavimo aikštelė

„Sutrikus tai tampa apčiuopiama. Infrastruktūros ir solidarumai už posovietinės būklės“

TRIKDŽIAI IŠRYŠKINA GALIĄ: Posovietinio regiono menininkų paroda NDG

2023 kovo 30Be komentarųPILOTAS.LT

Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) atidaroma tarptautinė paroda, kurioje pristatomi Ukrainos, Baltarusijos, Sakartvelo, Kazachstano, Lietuvos, Latvijos, Lenkijos šiuolaikinių menininkų kūriniai. Šias šalis vienija ne tik bendra

Mariupolis 2

KAI KINAS ŠAUKIA: Prasideda Vilniaus miesto kino festivalis „Kino pavasaris“

2023 kovo 16Be komentarųPILOTAS.LT

Nuo kovo 16 iki 26 dienos 28-ąjį kartą vyks Vilniaus miesto kino festivalis „Kino pavasaris“, kurio organizatoriai žada 11 dienų truksiantį žiūrėjimo malonumą. Programoje šiemet 74 ilgametražiai

sandansas

SANDANSAS APDOVANOJO: Lietuvei Marijai Kavtaradzei liaupsės už geriausią režisūrą

2023 sausio 30Be komentarųPILOTAS.LT

Penktadienį vakare Lietuvą pasiekė ypatinga žinia iš Sandanso kino festivalio – režisierė Marija Kavtaradzė jame pelnė apdovanojimą už filmo „Tu man nieko neprimeni“ (angl. „Slow“)

Tėja Kvedaravičiūtė

DRĄSIOJI DOKUMENTIKA: Ukrainoje nužudyto M.Kvedaravičiaus filmas – geriausias Europoje

2022 gruodžio 12Be komentarųPILOTAS.LT

Savaitgalį Reikjavike įvykusiuose Europos kino apdovanojimuose geriausio dokumentinio filmo titulą laimėjo „Mariupolis 2“, sukurtas Ukrainoje nužudyto lietuvių režisieriaus Manto Kvedaravičiaus. Garbingą apdovanojimą už M.Kvedaravičių atsiėmė jo

Alvaro Aalto

„NEPATOGUS KINAS“ KAUNE: „Architektūriniai“ seansai modernistinio paveldo pastatuose

2022 spalio 13Be komentarųPILOTAS.LT

Per Lietuvą keliaujantis festivalis „Nepatogus kinas“ Kaunui šiemet skiria ypatingą dėmesį. „Mes norim, kad žiūrėtum filmus modernistiniuose pastatuose“, – kviečia organizatoriai ir 2022–ųjų Europos kultūros

Tai, kas lieka kelyje

NEPATOGUS KINAS SUGRĮŽTA: Šokiruojančios temos ir itin atviri pokalbiai

2022 spalio 6Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Alytaus kino teatruose, bibliotekose ir virtualiai vyksiantis tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ džiugins ne vien rinktiniais filmais. Ne mažiau svarbi

mekas_fr_220800_e01_xxx

JONAS MEKAS 100: Renginių ciklas brangiojoje Pietų Prancūzijoje

2022 rugpjūčio 25Be komentarųPILOTAS.LT

Jonui Mekui itin brangi Pietų Prancūzija šią savaitę pradeda švęsti jo 100-metį. Vyks parodos, filmų peržiūros, poezijos vertimo į prancūzų kalbą dirbtuvės, garso menininko Arturo

Ukrainos kino dienos

UKRAINOS KINO DIENOS: Įdomiausias pastarųjų metų ukrainiečių kinas

2022 gegužės 9Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvoje rengiamos Ukrainos kino dienos, kuriose žiūrovams bus pristatyti vieni įdomiausių pastarųjų metų Ukrainos kino kūrėjų darbai, pasakojantys apie žmogiškumą, sudėtingus jausmus, patirtis karo akivaizdoje

Lietuvių režisierius Mantas Kvedaravičius (1976-2022) šį pavasarį buvo ciniškai nužudytas filmuojant dokumentinį filmą „Mariupolis 2”.

ŽUVO SU KAMERA: Mariupolio okupantų raketa pražudė režisierių M.Kvedaravičių

2022 balandžio 4Be komentarųPILOTAS.LT

Savaitgalį Lietuvą pasiekė tragiška žinia iš Ukrainos – Mariupolyje žuvo žinomas lietuvių režisierius, archeologas ir antropologas Mantas Kvedaravičius. Pranešama, kad į automobilį, kuriame važiavo lietuvių

„Deganti Lietuva“, V.Žukas, 1976–1977 m., fragmentas. Drobė, aliejus. Lietuvos nacionalinis dailės muziejus.

DEGANTI LIETUVA: Nepaklusnumo metų Vaidoto Žuko kūrybos paroda

2022 vasario 14Be komentarųPILOTAS.LT

Radvilų rūmų dailės muziejuje atidaroma paroda „Vaidotas Žukas. Deganti Lietuva: nepaklusnumo metų kūryba (1975–1983)“. Iš viešojo parodinio gyvenimo tuomet išstumto, tačiau intensyviai kūrusio dailininko paroda skirta

begik_211000_e03_xxx

KINO LAURAI RYGOJE: Geriausias filmas – Andriaus Blaževičiaus „Bėgikė“

2021 spalio 26Be komentarųPILOTAS.LT

Tarptautinis Rygos kino festivalis pirmadienį paskelbė šiemetinius nugalėtojus – pagrindinėje konkursinėje programoje laimėjo Andriaus Blaževičiaus filmas „Bėgikė“. Joje pagrindinį vaidmenį atlieka Žygimantė Elena Jakštaitė, o

ODISĖJA72

FESTIVALIO „ODISĖJA72“ KULMINACIJA: Geriausių filmų premjera ir apdovanojimai

2021 spalio 4Be komentarųPILOTAS.LT

Penktadienio vakarą kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ įvyko „ODISĖJA72“ filmų kūrimo festivalio kulminacija: renginio metu buvo rodomi festivalio dalyvių sukurti filmai bei apdovanojami geriausių filmų

Dar po vieną

KINO KARAVANO EKSPEDICIJA: Aplankys 40 Lietuvos miestų ir miestelių

2021 birželio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Atsinaujinęs ir išaugęs „Kino karavanas“ ruošiasi į tikrą kino ekspediciją: per du mėnesius aplankys 40 Lietuvos miestų ir miestelių STARTAS NUMATYTAS GIRKALIUOSE Vasara „Kino pavasario“

Sustabdyti buldozerių intervenciją į trapią Žemųjų Šančių krantinę pavyko dėka aktyvios vietos bendruomenės, kuri žada pati imtis gatvės projektavimo iniciatyvos. Nuotrauka: Žemųjų Šančių bendruomenės.

LAIMĖS DIENĄ – ŠLOVINS ASFALTĄ: Šančiai modeliuos Mylmero krantinę patys!

2021 kovo 1934 KomentaraiAudrys Karalius

Ilgą laiką ramų ir romantišką gyvenimą ant Nemuno kranto savinęsis Šančių rajonas, pakviestas grąžinti skolą Kauno miestui. Natūra. Kovo 20-ąją Kaunas pompastiškai švęs, tratant būgnams,

Pažaislis

BERLYNO KINO FESTIVALIS: Pažaislis – geriausia 2020 metų filmavimo lokacija Europoje

2021 kovo 3Be komentarųPILOTAS.LT

Berlyno kino festivalio ceremonijoje iškilmingai paskelbta, kad Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblis išrinktas geriausia 2020 metų filmavimo lokacija Europoje. Dėl šio titulo varžėsi net kelios

Žygimantė Elena Jakštaitė

KYLANTI KINO ŽVAIGŽDĖ: Lietuvė – tarp ryškiausių debiutuojančių Europos aktorių

2021 sausio 131 KomentarasPILOTAS.LT

Lietuvių aktorė Žygimantė Elena Jakštaitė pakviesta dalyvauti Europos kiną populiarinančios organizacijos „European Film Promotion“ tarptautinėje programoje – „European Shooting Stars“, skirtoje kylančioms Europos kino žvaigždėms.

Kino teatras "Naglis"

KINO TEATRAS „NAGLIS“: Paskelbtas pritaikymo filmotekai konkursas

2020 lapkričio 6Be komentarųPILOTAS.LT

Paskelbtas Palangos kino teatro „Naglis“ pritaikymo regioninės filmotekos reikmėms architektūrinio projekto konkursas. Konkursas vykdomas vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymu. 1959 metais pastatytą Palangos kino teatrą „Naglis“

Vilniaus portretai kine

VILNIAUS PORTRETAI: Kino istorikės Sonatos Žalneravičiūtės paskaita

2020 spalio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Kino istorikė Sonata Žalneravičiūtė Vilniaus rotušėje supažindins su sostinės portretais kine. Kino siužetuose galime matyti žymiausias Vilniaus  vietas. Spalio 26 dieną (pirmadienį) 18 val. Vilniaus rotušėje (

Kultūros ministerija

SKYRĖ PAPILDOMŲ LĖŠŲ: 7,3 mln. eurų kultūros įstaigoms ir kino industrijai

2020 rugsėjo 11Be komentarųPILOTAS.LT

Vyriausybė, pakoregavusi Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso (COVID-19) plitimo sukeltų pasekmių mažinimo priemonių planą, kultūros sričiai skyrė 7,3 mln. papildomų lėšų. Kaip praneša Kultūros ministerija, priemonei

Federico Fellini

DIDYSIS FELLINIS: Maestro gimimo 100-mečiui skirta tarptautinė paroda

2020 liepos 28Be komentarųPILOTAS.LT

Per pasaulį ritasi renginių banga, vienaip ar kitaip primenančių ir įprasminančių didžiojo kino pasakotojo Federico Fellini kūrybinį palikimą. Vienam įtakingiausių XX a. kūrėjų, pasaulinę žiūrovų

patiltė

PATILTĖS KINAS VILNIUJE: Gilios upės tyliai plaukia

2020 birželio 23Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje prasideda nemokamos kino peržiūros „Gilios upės tyliai plaukia“. Iki rugsėjo vidurio po Liubarto tiltu kino ir medijų centras „Meno avilys“ su partneriais planuoja surengti

drive_kn_200400_e02_xxx

KINAS IŠ AUTOMOBILIO 2: Projektas „ŽMONĖS Cinema drive-in“ atvyksta į Kauną

2020 balandžio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Po sėkmingo starto sostinėje, „ŽMONĖS Cinema drive-in“ projektas plečiasi ir į kitus miestus. Jau nuo šio penktadienio, didžiajame kino ekrane šalia Kauno „Žalgirio“ arenos kinu

ŽMONĖS Cinema drive-in

KINAS IŠ AUTOMOBILIO: Atidaromas pirmasis šalyje „drive-in“ kino teatras

2020 balandžio 16Be komentarųPILOTAS.LT

Karantinas sukaustė kino teatrų veiklą, tačiau šalies kino pasaulis jau randa išeičių. Štai itin gausiai paprastai lankomas festivalis Kino pavasaris šiemet pirmą kartą buvo surengtas