images_phocagallery_4485_knauf_hidr_1504_4485_tit_knauf

TRIUKŠMO ARCHITEKTŪRINIS TRAMDYMAS: „Knauf” sistemos ir žinios

Garso izoliacija pastatuose yra dažna problema ir ji gadina nuotaiką ne vienam. Ypač – privačioje erdvėje, kur norisi atsiriboti nuo likusio pasaulio. Suprantama, jog  kokybiškos aplinkos ir tylos labiausiai tikimasi iš naujos statybos pastatų, nes tarsi savaime aišku, kad modernios priemonės privalo užtikrinti ir statybos kokybę. Tačiau ne viskas taip paprasta.

Triukšmas yra grėsminga civilizacijos rykštė. Norint užtikrinti, kad komfortiško gyvenimo naujame name netrikdytų triukšmas, labai svarbu apie tai galvoti jau projektuojant. Jei konstrukcijų sujungimo mazgai yra teisingai suprojektuoti, o medžiagos bei sistemos parinktos tinkamai, gera garso izoliacija užtikrinama be didesnio vargo.

Vertėtų atkreipti dėmesį ne tik į atitvarų konstrukcijos parinkimą bet ir į konstrukcijų sujungimus, siekiant išvengti didelių garso izoliacijos nuostolių. Jau projektavimo stadijoje reikėtų žinoti garso izoliacijos reikalavimus – kiek decibelų turi izoliuoti konstrukcijos. Pagal šį kriterijų parenkamos medžiagos pertvaroms, perdangoms ar kitoms konstrukcijoms, parenkamas konstrukcijų storis, planuojamas konstrukcijų įrengimas ir jungčių mazgai.

Garso izoliacijai užtikrinti galima rinktis ne vieną atitvarų variantą. Klasikinis atvejis – masyvios sienos, kurios gerai izoliuoja garsą. Tačiau šiuo metu sta­tybose vis dažniau naudojami blokeliai ar plytos iš lengvų medžiagų (akytojo betono, keramzitbe­tonio ir pan.) arba palengvinto tipo – su tuštumomis. Tokias medžiagas patogu naudoti, jos nėra brangios, tačiau, kad garso izoliacija būtų gera, joms stinga svarbiausios savybės – masės.

Nors masyvios sienos yra neblogas pasirinkimas, siekiant geros garso izoliacijos, efektyviau yra įrengti daugiasluoksnes karkasines konstrukcijas, kurios dažnai ženkliai lenkia vienalytes masyvias konstrukcijas.

DAUGIASLUOKSNĖS KONSTRUKCIJOS EFEKTYVESNĖS

Įrengiant daugiasluoksnes konstrukcijas paprastai naudojamos gipso plokščių karkasinės konstrukcijos – metalinių profilių karkasas, specialios, masyvesnės gipso plokštės, mineralinė vata karkasui užpildyti.

Garsą izoliuojančiose pertvarose labai svarbu iš ko pertvara montuojama. Tokio tipo pertvaroms naudojamos specialios pakabos/tvirtini­mo elementai su garso izoliacinėmis tarpinėmis. Lubų arba esamų sienų aptaisymo konstrukcijo­se naudojami specialūs hermetikai, pvz., „Knauf Trennwandkitt“. Siekiant geresnės garso izoliacijos vietoje įprastinių profilių galima rinktis specialius MW tipo garsą izoliuojančius profilius.

Turi įtakos ir gipskartonis. Garso izoliuojančiose gipskartonio plokščių konstrukcijose naudojamos specialios plokštės, kurios skiriasi nuo standartinių žymiai didesne mase.Tas svarbu įrengiant patalpas su padidintais garso izoliacijos reikalavimais.Tuomet kai įrengiama kombinuota „Knauf Blue“ir „Knauf Silentboard“  plokščių dangapasiekiama ne tik labaigera garso izoliacija, bet taip pat – tvirtas paviršius ir didelis atsparumas smūgiams.

Kaip žinia, daugiausia problemų kelia žemo dažnio triukšmas. Jį labai sudėtinga jį suvaldyti, ypač daugiabučiuose pas­tatuose. Tokiais atvejais labai gerų garso izoliavimo rodiklių pasiekiama naudojant specia­lias gipskartonio plokštes „Knauf Blue“. O tais ypatingais atvejais, kai reikalinga itin gera garso izoliacija ir yra svarbūs žemieji dažniai, naudojamos unikalios gipso plokštės „Knauf Silentboard“, ku­rios nuostabiai slopina triukšmą, ypač žemųjų dažnių.

TRIUKŠMO APLINKELIŲ SUVALDYMAS

Pažymėtina, kad pati šių plokščių montavimo technolo­gija nesiskiria nuo standartinių plokš­čių montavimo. Tačiau nereikia pamirš­ti, kad, be plokščių montavimo, yra ir kitų labai svarbių konstrukcijos įren­gimo niuansų, kurie daro didelę įtaką patikimam eksploatavimui. Labai svarbu pačią garsą izoliuojančią konstrukciją atskirti nuo aplinkinių elementų (grin­dų, lubų, besiribojančių sienų).

Šiam tikslui rekomenduojama naudoti me­džiagas, kurios sugeba slopinti garso bangą, nepraleisti ir neleisti garsui plisti aplinkkeliais. Perimetro izoliavimui „Knauf“ siūlo naudoti  specialų herme­tiką „Knauf Trennwandkitt“. Įprastos lipnios sandarinimo juostos, kurios kli­juojamos po profiliais, šiems darbams nerekomenduojamos.

Be to, kai ypač svarbu gerai izoliuo­ti garsą, vertėtų gerai apgalvoti elektros instaliacijos įrengimą –  darbus, nes rozetės, kištukai, jungikliai ir kiti elementai menkina konstrukcijos garso izoliacijos gebą. Verta pagalvoti apie paviršinį instaliaci­jos montavimą. Jei tai neįmanoma, bent išdėstyti instaliacijos taškus taip, kad nesutaptų su kitoje pusėje esančiu ins­taliacijos mazgu. Instaliacijos elementai mon­tuojami dėžutėse, kurios gaminamos iš gipso plokščių, atitin­kančių apkalą, todėl naudojamos tokio pat storio plokštės. Tokiu būdu galima maksimaliai sumažinti instaliacijos taš­kų neigiamą įtaką garso izoliacijai.

KLAIDŲ TAISYMAS NELENGVAS, BET ĮMANOMAS

Nepasirūpinus tinkamos garso izoliacijos užtikrinimu pastato projektavimo metu, pasibaigus statybų darbams  su triukšmu kovoti tampa kur kas sunkiau. Tuomet reikia išsiaiškinti, kuriomis konstrukcijomis sklinda garsas: sienomis, perdangomis ar įrangos kanalais. Kuomet yra nustatomas garso sklidimo šaltinis, jį reikia izoliuoti. Kokybiškam susidariusios situacijos sprendimui būtina tam tikra papildoma konstrukcija.

Vienas iš galimų šios problemos spendimo variantų – nedideliu atstumu nuo esamos sienos (1-3 mm) montuoti pertvarinį profilių karkasą (75 arba 100 mm). Po karkasu horizontaliais UW profiliais padengiamas garso izoliacinis hermetikas „Knauf Trennwandkitt“. Karkasas yra atidžiai užpildomas mineraline vata. Tuomet sumontuojami du sluoksniai specialaus gipskartonio „Knauf Blue“ arba „Knauf Silentboard“. Atstumas tarp apkalos (gipskartonio plokščių)  ir esamos sienos turėtų būti ne mažesnis kaip 40 mm.

DĖMESYS KONSTRUKCIJŲ JUNGTIMS

Tam kad užtikrinti gerą garso izoliacija būtina ne tik kokybiškai įrengti vidines atitvaras ar lubas, bet ir jungtis su kitomis besiribojančioms konstrukcijomis. Praktikoje dažnai tinkamai neįvertinama besiribojančių konstrukcinių elementų įtaka. Atskirų besiribojančių konstrukcinių elementų gerinimas visada priklauso nuo siekiamo garso izoliacijos lygio. Blogai įrengus besiribojančių konstrukcijų jungtis garso izoliacijos nuostoliai būna labai dideli, dėl ko sumažėja bendra garso izoliacija tarp patalpų.

Pavyzdžiui, esant garso nuostoliams tarp masyvios sienos ir masyvių lubų papildomai reikia įrengti akustiškai nestandžią apkalą su karkasu ir pakabinamas gipskartonio lubas. Norint pagerinti pertvaros ir grindų jungties garso izoliacija po pertvara reikia perpjauti betono sluoksnį arba pertvarą įrengti tiesiogiai ant perdangos. Sujungiant dvi gipskartonio pertvaras reikia perpjauti vidaus plokščių dangą atitvarų sujungimo ašyje arba pertvarą įmontuoti į besiribojančio konstrukcinio elemento konstrukciją.

Norint pasiekti kuo geresnę garso izoliaciją visada reikėtų pirmiausiai įrengti garsą izoliuojančias pertvaras iki pat perdangos, o tik tada montuoti pakabinamas lubas. Jeigu lubų nuleidimo aukštis didelis ir pertvara bus jungiama prie gipskartonio lubų, tai pertvaros ašyje lubų apkalos sluoksnis perpjaunamas ir virš pertvaros ašies reikia įrengti garsą sugeriančią atitvarą. PR

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

triukšmas

JAUTRUS MIESTAS: Triukšmas turi būti suprantamas kompleksiškai

2021 spalio 6Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūros fondas baigia virtualių seminarų ir pokalbių ciklą „Svajonės apie nepertrūkstamą sąveiką“. Šiandien menininkė, rašytoja ir ksenologė dr. Adriana Knouf supažindins su triukšmo fenomenu. Spalio

triukšmo sienelė

MAŽIAU GELEŽINKELIO TRIUKŠMO: 7 šalies miestuose – specialios sienelės

2021 vasario 24Be komentarųPILOTAS.LT

Mažinant triukšmą prie geležinkelių, 7 šalies miestų triukšmingiausiose vietose šiemet bus pastatytos triukšmą slopinančios sienelės. Bendra projekto vertė – 24 mln. eurų. Lietuvos geležinkelio infrastruktūrą

PAROC SSB1

PLOKŠTĖ PAROC SSB1: Patikima apsauga nuo perdangomis sklindančio triukšmo

2019 vasario 281 KomentarasPILOTAS.LT

Vienas greičiausiai kintančių gyvenamosios aplinkos taršos šaltinių yra triukšmas. Kaip rodo patirtis, daugiabučių gyventojai dažnai kenčia nuo tarpaukštinėmis perdangomis sklindančio ir viršutinių kaimynų keliamo triukšmo.

akustika

KAD GARSAS NEVIRSTŲ TRIUKŠMU: Švietimo įstaigose akustika tampa vis svarbesnė

2018 balandžio 261 KomentarasPILOTAS.LT

Švietimo sistemos gali būti pačios įvairiausios, tačiau esminės dedamosios yra amžinos, kaip pasaulis: mokytojas ir klasė. Pakalbėkime šiandieną apie klasę techniniu, akustikos aspektu. Nes būtent

Darius Čiuta

GARSAS ARCHITEKTO RANKOSE: Darius Čiuta gros Raudonoje ZOOnoje

2017 gegužės 5Be komentarųLiudas Pastanga

Atkaklus architektūros konceptualistas Darius Čiuta kopia ant scenos – šįkart pasidalinti savo garso projektu „t ant.“ Jau šį šeštadienį (19:00) verbaliniai D.Čiutos triukšmogarsiai srūs po

images_phocagallery_4594_knauf_akus_1606_4594_tit1_knauf

GIRDĖTI IR SUPRASTI: Suvaldyta akustika mokyklose lemia ugdymo kokybę

Kuo aukštesnės kultūros šalis, tuo daugiau dėmesio ji skiria švietimo sistemai ir vienai reikšmingiausių tos sistemos lastelių – klasei (auditorijai). Neseniai atliktas eilinis tyrimas vėl

images_phocagallery_4485_knauf_hidr_1504_4485_tit_knauf

TRIUKŠMO ARCHITEKTŪRINIS TRAMDYMAS: „Knauf” sistemos ir žinios

Garso izoliacija pastatuose yra dažna problema ir ji gadina nuotaiką ne vienam. Ypač – privačioje erdvėje, kur norisi atsiriboti nuo likusio pasaulio. Suprantama, jog  kokybiškos

images_straipsniu_foto_3361_joy_ir_141100_e01_xxx

BALTASIS TRIUKŠMAS KIEKVIENAM://ĮRENGINYS „JOE“ IŠTRINA APLINKOS ŠURMULĮ

Tiktai nedaugelis gali pilnavertiškai dirbti ar ilsėtis triukšmingoje aplinkoje. Visiems kitiems padėti galėtų, kad ir jaunų Prancūzijos dizainerių Nicolaso Schmitto (Nicolas Schmitt) ir Helenos Casado