images_phocagallery_2554_jung_prot_1307_2554_e06

10 ESMINIŲ PRIEŽASČIŲ://PROTINGAS NAMAS TAMPA ŠIANDIENOS NORMA

Sąvoka Protingas namasvartojama jau keliolika metų, tačiau dažnas dar ją supranta savaip. Vieniems tai yra muzikos paskirstymas po visus kambarius, kitiems – patogus šviesų ar mikroklimato valdymas, tretiems – energiją taupančios technologijos. Tačiau Protingo namo samprata apima gerokai daugiau. Toks namas jau yra tapęs šiandienos normą, o įsirengti Protingą namą rastume bent 10 rimtų priežasčių.

SVAJONES REALIZUOJA ŠIANDIEN

Dažnas pasvajoja apie namą, kuris šeimos nariams išvykus į darbą, mokyklą, vaikų darželį viskuo pasirūpintų pats. Jis pats įjungtų signalizaciją, patikrintų visų namo sistemų veikimą bei išjungtų tas, kurios šiuo metu nereikalingos. Taip būtų įjungiamas ekonominis režimas, kuris leistų taupyti energijos resursus, o tuo pačiu – ir šeimininkų pinigus. Tačiau prieš sugrįžtant namo, toks namas tarsi „atgytų“ ir gyventojus pasitiktų maloniu apšvietimu, išvėdintais kambariais, tinkama temperatūra ar net jų mėgstama muzika. Pasvajoję smarkiau, įsivaizduotume prileistą pilną karšto vandens vonią ar pašildytą garinę pirtelę.Tačiau visa tai jau seniai ne svajonių sritis, o realybė. Mat, tokių norų išsipildymui užtenka paskambinti Protingam namui ar nurodymus jam pasiųsti internetu.

PROTINGAS NAMAS NEPASENS

Dažnam lietuviui pasistatyti namą – gyvenimo tikslas ar net įprasminimas. Tikimasi jame ilgai ir laimingai gyventi su šeima, viliamasi, kad vėliau čia laimingai gyvens vaikai, anūkai… Ir, žinoma, tikimasi kad sumanius namą (ar butą) parduoti – tai pavyks padaryti be nuostoliu ar net pelningai. Deja, realybė dažnai nuvilia – paprastai vos po keliolikos metų toks namas jau būna techniškai ir morališkai pasenęs ar net pavirsta niekam nereikalingu bei sunkiai renovuojamu nekilnojamojo turto objektu, kurį parduoti už racionalią kainą sunku ar net beveik nebeįmanoma.

Vis dėlto šių problemų galima išvengti. Vienas pačių efektyviausių sprendimų, siekiant išlaikyti laikmečio reikalavimus bei gerinti gyvenimo name kokybę – pasitelkti nuolat tobulėjančias technologijas ir name įrengti pažangią automatizavimo sistemą. Tokia sistema ne tik taupys išlaidas, garantuos komfortą, bet ir išsaugos namo vertę ateityje. „Protingosios“ sistemos garantuoja, kad namas per kelerius metus ar net dešimtmečius beviltiškai nepasens – jis net gali tobulėti tobulėjant įdiegtom technologijoms. Svarbu ir tai, kad įdiegti „protingieji“ produktai būtų ergonomiški, modernaus dizaino ir iš kokybišku medžiagų. Tuomet išliks sudraikytas interjero dizainas, o jame įrengtomis automatinėmis sistemomis galės naudotis ištisos kartos.

NESUSKAIČIUOJAMOS GALIMYBĖS IR ILGAAMŽIŠKUMAS

Reikia pastebėti, kad protingas namas – ne įvairių valdymo funkcijų kratinys. Tai yra automatizuota namo bei jame esančių prietaisų valdymo sistema, kuri gali valdyti visas gyvenamųjų namų ar biurų sistemas: apšvietimą, vėdinimą ir kondicionavimą, šildymą, vaizdo ir garso aparatūrą bei buitinę techniką, vaizdo stebėjimo bei saugos įrangą ir kt.

Protingas namas tam tikra prasme, pats pasirūpina savo saugumu, taupo resursus bei užtikrina jų gyventojams individualiai jiems pritaikytą komfortą. Protingo namo sistema įvertina gautą informaciją iš judesio, vaizdo, temperatūros, drėgmės ir kitų daviklių, tuomet įvairūs kontroleriai ją apdoroja ir paskirsto komandas elektros tinkle. Šias komandas ir vykdo buitiniai prietaisai: garso, vaizdo aparatūra, žaliuzių vartų varikliai, šildymo prietaisai ir t. t. Tai, kas dar visai neseniai buvo pateikiama kaip privalumas ar išskirtinumas dabar gali būti laikoma norma.

Vadinamųjų Protingo namosistemų pasaulyje labai daug, vis dėlto Europoje plačiausiai paplitusi ir vienintelė standartizuota sistema – KNX, kurios elementus gamina net apie 300 Europos kompanijų. Taigi, jos gaminių bei funkcijų spektras – praktiškai neribotas ir nuolat pasipildantis. Tokia sistema gali būti „auginama“ – naujomis galimybėmis ir funkcijomis ją galima papildyti vėliau, atsiradus poreikiui ar lėšoms. Kadangi namas paprastai naudojamas keliasdešimt metų, svarbu, kad visos jame įdiegtos sistemos būtų patikimos ir ilgaamžės. Čia reikšmingi ne vien patys gaminiai, bet techninės šeimininko žinios, sistemą įrengiančios įmonės patirtis. Padarytos klaidos brangiai kainuoja, todėl specialistų kvalifikacija – ypač svarbi.

PATIKIMOS RANKOS GARANTUOJA

Taigi, Protingam namui neužtenka vien kokybiškos pastato automatizavimo sistemos. Šioje srityje ne mažiau svarbų vaidmenį atlieka sistemą diegiantis žmogus. Sakoma, kad namas bus protingas tiek, kiek protingas sistemos diegėjas. Negalima pasitikėti meistrais be atitinkamos kvalifikacijos – specialistai turi būti sertifikuoti, nes tai įrodo jų pasirengimą dirbti su konkrečia sistema. Tokie diplomai duodami tik išklausius ilgą paskaitų ciklą ir išlaikius egzaminus. Lietuvoje sistemos elementams suteikiama dvejų metų laikotarpis, tačiau sąžiningas gamintojas netinkamai veikiančią sistemą taisys ir po 10 metų. Dėl šios priežasties kaina neturėtų tapti lemiamu pasirinkimo kriterijumi. Panašių produktų rinkos kainos gali skirtis keliais procentais, tačiau jei kainos skiriasi dvigubai arba trigubai, reikia ieškoti, kur buvo sutaupyta ir veikiausiai nukentėjo produkto patikimumas.

UAB „JUNG Vilnius“ vadovas Raimundas Skurdenis įsitikinęs, kad patekęs į nekvalifikuoto sistemos diegėjo rankas, „Protingas namas“ gali virsti paprasčiausiu brangiu žaislu. Vietoje žadėtojo patogumo ir funkcionalumo, galima gauti prastai veikiančią, nepatikimą įrangą, kuri nuo tikrojo Protingo namo skirtųsi kaip diena ir naktis.

LENGVIAU GYVENI IR TAUPAI

Vienas svarbių Protingo namo privalumų – galimybė taupiai ir racionaliai naudotis energijos ištekliais bei taupyti. R.Skurdenis neabejoja, kad įdiegus savo būste tokią sistemą, realiai galima būtų sutaupyti vidutiniškai 30 proc. būsto eksploatacijos išlaidų. „Pastato automatizavimo sistemos teikia tiesioginę naudą – taupo energijos resursus. Tai liudija per 10 veiklos Lietuvoje metų jau įgyvendintų pastatų automatizavimo projektų patirtis. Ir tai – tik savotiška Protingų namų eros mūsų šalyje pradžia“, – pažymi specialistas. Tiesa, pastatas taupys bei savo šeimininkams patikimai tarnaus tik tuomet, jei jo automatizavimo sistema bus įdiegta laikantis griežtų standartų.

Protingas namas – taip pat ir kasdienybę palengvinančių sprendimų integravimas į gyvenamąją erdvę. „Ilgainiui be pastatų automatizavimo sistemų neišsivers joks namas – juk saugumas, patogus gyvenimas ir energijos taupymas šiuolaikiniam žmogui yra didžiausi prioritetai. Priklausomai nuo to, ką labiau vertinate, – gyvenimo kokybę ar pinigus, išleistus tai kokybei pasiekti, – galite susikurti unikalią, tik jums vienam priimtiną protingo namo sistemą“, – tikina bendrovės „JUNG Vilnius“ vadovas. Pasak R.Skurdenio, svarbiausia – nepulti aklai naudotis visomis protingo namo sistemos teikiamomis galimybėmis ir neinstaliuoti per daug prietaisų ten, kur jų nereikia.

NAMAS GALI IR PAGLOBOTI

Protingais vadinamų namų automatizavimo sistemos jau seniai ne vien pasiturinčiųjų užgaida. Tokio namo poreikį diktuoja tiesiog šiuolaikinis gyvenimo būdas, kuris lemia sparčiai tobulėjančios technologijos. Būdamos nepigios sistemos, patekusios į protingai ją naudojančio vartotojo rankas, gali atnešti apčiuopiamą naudą, todėl yra itin aktualios aktyviai gyvenantiems, dažnai keliaujantiems bei daug dirbantiems žmonėms.

Vis dėlto „Protingas namas“ ne mažiau pasitarnauti gali ir vyresnio amžiaus žmonėms, mat pajėgus suteikti jiems galimybę gyventi nepriklausomai. Dėka automatizuotų sistemų Vakarų Europoje per atstumą yra stebima tokių savarankiškai gyvenančių vyresnio amžiaus žmonių sveikatos būklė. Analizuojant sistemos perduodamą žmogaus veiksmų seką galima nuspėti, ar žmogus jaučiasi gerai. Jei veiksmų tokia seka staiga nutrūksta, senjorui skambinama arba siunčiama pagalba.

Protingo namo sistema nepažeidžia žmogaus privatumo, bet suteikia galimybę asmenį prižiūrėti. Vokietijoje ar Skandinavijos šalyse tai jau yra įprasta, tačiau Lietuvoje dar tai susilaukia įvairių diskusijų bei dar yra vertinama skirtingai.

100 METŲ ISTORIJA – ĮTIKINA

Antrinė įmonė „JUNG Vilnius“ Lietuvoje atstovauja žinomą Vokietijos įmonę „Albrecht JUNG GmBH“, kuri veikia jau daugiau kaip 100 metų. Statybos parodoje „Resta“ įrengtame jos stende šiemet buvo galima pamatyti ne vien įvairias „protingas“ inžinierines sistemas, bet ir sužinoti kaip jos valdomos, pritaikomos individualiems poreikiams, kad sistema gali estetiškai įsikomponuoti į namo interjerą. Bendrovė „JUNG Vilnius” šios kompanijos produkciją platina net 14-oje šalių. Vilniuje įkurtas regioninis mokymo centras bei logistikos sandėliai užtikrina techninį palaikymą ir ypač greitą įrangos tiekimą nuo standartinių ar prabangaus dizaino jungiklių iki protingo namo valdymo elementų. „Svarbiausia atsiminti, kad patikimumas privalo būti neatskiriama Protingo namo savybe“, – tvirtina R. Skurdenis. Lietuvoje šios kompanijos sistemos veikia ne vien daugybėje privačių namų ar butų, bet ir įvairiuose visuomeniniuose ir komerciniuose pastatuose – „Žalgirio“ arenoje, technologijų centre „Greenhall“, moderniausiame Vilniaus biuru pastate „Pirklių klubas“, Nacionalinėje dailės galerijoje, Kauno „Akropolyje“ ir daugelyje kitu. Su technologijomis iš arčiau galima susipažinti „JUNG Vilnius“ biure arba sistemu diegėju biuruose. PR

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

JUNG vilnius

KOMPANIJOS JUNG TERMOSTATAI: Prietaisai, kurie užtikrina realų komfortą patalpose

2024 sausio 3Be komentarųPILOTAS.LT

Jei norime, kad namų temperatūra išliktų daugiau ar mažiau pastovi, turime nuolat įjungti ir išjungti šildymo prietaisus arba pasikliauti išmaniaisiais prietaisais – termostatais – kurie

Jung Vilnius

VISKAS GROJA DELNE: Termostatas, plius išmani programėlė „JUNG temperature Config“

2021 gruodžio 15Be komentarųPILOTAS.LT

Komfortas – svarbu. Komfortas – masina. Komfortas – taip! – jis telpa tavo delne, nes naujojo JUNG patalpos termostatas valdomas tiesiog mobiliuoju telefonu. O ir

Jung Vilnius

RYTOJAUS BŪSTO YPATUMAI: Išmanusis „JUNG Vilnius“ poligonas atsiveria specams

2021 gruodžio 9Be komentarųPILOTAS.LT

Geriau vieną kartą patirti, negu dešimtkart perskaityti. Būtent patyriminėms architektų studijoms skirtas kompanijos „JUNG Vilnius“ išmanusis biuras. Čia kiekvieno laukia reali galimybė patirti ir pajausti

FBR

AUSTRALIJOS DARBŠTUOLIS: Automatinis statybininkas namą sumūrija per 3 dienas

2018 lapkričio 28Be komentarųPILOTAS.LT

Robotika vis tvirčiau jaučiasi pramoninėje gamyboje, žengia į mūsų buitį ir net… statybas. Jau kelerius metus įvairiose pasaulio šalyse išbandomi namų „spausdintuvai“, o štai australai

images_phocagallery_3165_proti_jung_1407_3165_proti_pr_140700_e05

IŠMANUSIS SAUGUMAS://APSAUGOS IR NUO ATSITIKTINUMO, IR NUO ŽIOPLUMO

Daugelis gerai žinome tą nemalonų išgąsčio jausmą, kuris ištinka pagalvojus apie namuose galimai paliktą neišjungtą lygintuvą. Gerai, jei į namus paprasta sugrįžti. O ką daryti,

images_phocagallery_3061_proti_jung_1404_3061_jung_fo_140400_e01_xxx

IŠMANIEJI PRIVALUMAI://PROTINGAS NAMAS PADEDA GYVENTI IR TAUPO

2014 gegužės 5Be komentarųRasytojas

Kartais dar galvojama, kad išmanūs ar „protingi“ namai yra daug kainuojantis, tačiau gana sudėtingas bei ne itin racionalus prabangos dalykas, kurio didžiausias privalumas – galimybė

images_phocagallery_3043_corbu_jung_1404_3043_jungi_sp_140400_e01

63 LE CORBUSIER SPALVOS://„JUNG“ JUNGIKLIAI KIEKVIENAM INTERJERUI

Vilniuje prasidedanti tarptautinė statybų ir remonto paroda „Resta“ – bene geriausia vieta susipažinti su šalies statybų rinkos naujovėmis. Viena iš pastarųjų – „Jung Vilnius“ stende

images_phocagallery_2928_jung_prog_1402_2928_jung_vn_140200_e01_xxx

PROTINGIEMS NAMAMS://VILNIUJE ATIDARYTAS KNX MOKYMŲ CENTRAS

Nuo šiol tapti kvalifikuotu išmanaus pastato automatikos specialistu galima ir Lietuvoje. Vilniuje, kompanijos „Jung Vilnius“ biure veiklą ką tik pradėjo Baltijos šalyse pirmasis KNX mokymų

images_phocagallery_2798_jungo_nama_1312_2798_jung_VO_131200_e09

SAULĖS NAMAS VOKIETIJOJE://PROTINGAS NAMAS NUSTATĖ STATYBOS GAIRES

Namai, kurie patys pasigamina reikiamą energijos kiekį Vakaruose jau senokai yra tapę kasdienybe. Netoli Vokietijos miesto Rėgensburgo pagal architektų firmos „Fabi architekten“ projektą prieš porą

images_phocagallery_2613_isman_grei_1309_2613_e03_xxx

IŠMANUSIS GREITKELIS://AUTOMOBILIŲ KELIAI GREITAI BUS „PROTINGESNI“

Olandų kompanija „Smart Highway“ įprastus greitkelius užsibrėžė patobulinti pažangiomis technologijomis. Manoma, tokie interaktyvūs greitkeliai patys apsišviestų naktį, vairuotojus vizualiai įspėtų apie pavojingas kelio sąlygas, eismo

images_phocagallery_2554_jung_prot_1307_2554_e06

10 ESMINIŲ PRIEŽASČIŲ://PROTINGAS NAMAS TAMPA ŠIANDIENOS NORMA

Sąvoka „Protingas namas“ vartojama jau keliolika metų, tačiau dažnas dar ją supranta savaip. Vieniems tai yra muzikos paskirstymas po visus kambarius, kitiems – patogus šviesų