images_straipsniu_foto_867_ministrasE

KARAS DĖL 50%//PAVELDO VISUOMENININKAI NEPAKLŪSTA KULTŪROS MINISTRUI

Dar kaip reikiant nenudžiūvus rašalui nuo Kultūros ministro įsakymo, nurodančio, kad Kultūros paveldo departamentui sudarant komisijas, tarybas ar darbo grupes, ne mažiau kaip pusę narių turi sudaryti atestuoti nekilnojamojo kultūros paveldo specialistai ir įpareigojančio KPD direktorę Dianą Varnaitę pagal naujus nuostatus iš naujo sudaryti Patariamąsias visuomenines kultūros paveldo komisijas (PVKPKPKPDPKMKTP) prie Kauno ir Klaipėdos KPD teritorinių padalinių, kai kilo maištas pačiose komisijose.

Klaipėdiečiai netgi pareiškė nepasitikėjimą Kultūros ministru A.Gelūnu „už bandymus nušalinti paveldo išsaugojimu suinteresuotą visuomenę“ nuo paveldo klausimų ir išplatino aukščiausioms valstybės institucijoms atvirą laišką „Dėl manipuliavimo visuomene“.

ATVIRAME LAIŠKE – GRIEŽTA KRITIKA MINISTRUI

Laiške pabrėžiama, kad „esamos sudėties patariamosios visuomeninės kultūros paveldo komisijos buvo suformuotos gavus kultūros paveldo išlikimu suinteresuotų ir aktyviai šio siekio įgyvendinime veikusių nevyriausybinių organizacijų pritarimą. Visuomeninės organizacijos palankiai vertino Lietuvos Kultūros ministerijos padalinio, Kultūros paveldo departamento, iniciatyvą bandyti valstybėje kultūros paveldo išsaugojimo srityje susikaupusias bei toliau besikaupiančias problemas spręsti pasitelkiant į nevyriausybines organizacijas susibūrusius aktyvius Lietuvos Respublikos piliečius. Tai būtų padėję skatinti pilietinės iniciatyvos raišką.“ Klaipėdiečių PVKPKPKPDPKMKTP komisijos laiške konstatuojama, „kad LR kultūros ministerija vienašališkai nutraukia produktyvų bendradarbiavimą su kultūros paveldo išlikimu besirūpinančiomis, jau ilgą laiką šioje srityje dirbančiomis ir patirtį sukaupusiomis visuomeninėmis organizacijomis.“

SPECIALISTAI KALTINAMI NESĄŽININGUMU

Savo Atvirame laiške Klaipėdos PVKPKPKPDPKMKTP komisijos nariai „perspėja Lietuvos visuomenę apie minėto LR Kultūros ministro įsakymo potencialiai galimus neigiamus padarinius Lietuvos kultūros paveldo likimui. Atkreipiame dėmesį į tai, kad šiuo metu veikiančios tvarkos sąlygomis didžiąją Įsakyme minimų ekspertų dalį suformuoti galima iš architektų, archeologų, restauratorių. Atsižvelgiant į tai, kad kiekviena šių profesijų Lietuvoje veikia kaip integralios bendruomenės ir yra labiausiai suinteresuotos statybų užsakymais.“ Tai pat tegiama, kad paveldo srityje dirbantys specialistai dažnai „atsiduria po savininkų spaudimu. Įsikišimu į kompleksinius paveldo objektus yra suinteresuotos ir su politikais susijusios statybinės bei įvairių investicijų interesų grupės, kurios taip pat spaudžia ypač architektus, kad būtų įgyvendinti ne esamo kultūros paveldo vertingąsias savybes pabrėžiantys, bet investavimą maksimaliai atlyginantys projektai“.

Klaipėdiečiai paveldo entuziastai teigia, kad dėl minėto Kultūros ministro įsakymo „mato didžiulį pavojų valstybės istorinės, kultūrinės atminties, tapatumo išlikimui“, todėl, ignoruodami ministro įsakymą, „įpareigoja Komisiją toliau tęsti veiklą vadovaujantis anksčiau patvirtintais nuostatais“.

Be to, iš Kultūros ministerijos pareikalauta imtis „iniciatyvos peržiūrėti ekspertų formavimo, jų kompetencijų apibrėžimo, sprendimų priėmimo tvarką.“ Siūloma, „jei išaiškėtų kultūros paveldo verčių mažinimo, pažeidimo atvejų – tokius ekspertus nedelsiant nušalinti nuo šio darbo. Paaiškėjus, kad tokia veikla buvo vykdyta sąmoningai, atimti eksperto licenciją visam laikui.“

KULTŪROS MINISTRAS: AKCENTUOJAME PROFESIONALUMĄ

Kaip žinia, minėtos PVKPKPKPDPKMKTP komisijos atlieka KPD teritorinių padalinių konsultanto funkcijas, nagrinėjant ir sprendžiant kultūros paveldo apsaugos klausimus bei problemas. Tačiau kategoriškas ir griežtas Kultūros ministerijos ir atestuotų paveldo specialistų bei architektų atžvilgiu Atviro laiško tonas leidžia manyti, kad pačios komisijos nariai priskiria sau ženkliai didesnę kompetenciją. Sunkiai suprantamas ir „nespecialistų“ nenoras dalintis patariamosiose komisijose 50% vietų su „specialistais“, a priori priskiriant šiems „grupinę atsakomybę“.

Kultūros ministras A.Gelūnas sakė portalui PILOTAS.LT, kad šis žingsnis buvo būtinas, siekiant „didesnio efektyvumo, sprendžiant paveldo klausimus ir mažinant mitinginių debatų bei nepagrįsto romantizmo dalį paveldo srityje, apskritai“.  Jis teigė, kad „blaškymosi nebus“ ir Kultūros ministerija ir ateityje „akcentuos profesionalumą, kaip būtiną sąvybę nacionalinės kultūros pažangai“ bei konstruktyvų dialogą tiek su visuomene, tiek su specialistais.

Komentarai

  1. vieną vakarą stebėjau tuos šokius, aišku tie jauni žmones,kaip supratau , nesusimasto, manau nėra tautinio ,patriotinio auklėjimo mokyklose ir be abejonės jų šeimose.Štai ir pasekmės.

  2. Visuomeninėse komisijose turi būti tik visuomenės rinkti atstovai. Nes specialistai (architektai, restauratoriai, archeologai ir kt.) ir taip jau turi savo patariamąsias komisijas. Į šias komisijas nereikalaujama infiltruoti 50 procentų visuomenės atstovų. Tai kodėl gi į visuomeninę komisiją turi būti infiltruojami „specialistai“? Atsakymas aiškus. Visuomeninės komisijos trukdo valdininkams ir „specialistams“ niokoti mūsų istorinius miestų centrus. Todėl ir stengiamasi į jas infiltruoti „specialistus“, kad šie neleistų priimti visuomenei naudingų įstatymų, kad „specialistai“ ir toliau veikdami išvien su piniguočiais galėtų istoriniuose miestų centruose statyti ką tik panorės.

  3. Žodis ministras reiškia „tarnas“.
    Jo pavaduotoja – „tarnaitė“.
    Abiems laikas būtų įsitėmyti, kad ponas yra Tauta, o ne Tautą apvogę (kitokių mūsuose nėra) „oligarchai“.
    Kodėl JAV ir kitur nėra Kultūros ministerijos?
    Taupo lėšas ir popierių, nesudaro terpės korupcijai.

  4. Architektai, restauratoriai, istorikai yra anot Gedimino K prostitutes.
    Susibure i 5 zmoniu grupele ir pasivadine visuomenine organizacija jie jau tampa grynuoliais, teisuoliais ir nepakaltinamais. Ir priedo igyja teise visus kitus – ypac ekspertus – isvadinti prostitutemis.

    Naujas verslo planas. Paprasta, pigu ir efektyvu.

  5. senas rašo: „Daug svarbiau ivesti tvarka, kad visi pabaigti rekonstrukcijos ar restauracijos objektai butu ivertinami nepriklausomu ekspertu, mokslininku, kritiku ir viesai skelbiami. Pagal tuos ivertinimus derinantys projektus pareigunai ir objektu autoriai rinktu reitinginius taskus. Uz prastus reitinginius rezultatus butu siaurinamos licencijos architektams, o pareigunai butu zeminami pareigose“.

    Viskas lyg gerai, tik kur tų „nepriklausomu ekspertu, mokslininku, kritiku“ gauti? Gal iš Ugandos importuoti? Nes Lietuvoje tokių vargu ar pavyks rasti. Todėl lieka vienintelis civilizuotose visuomenėse išbandytas kelias- visuomenės kontrolė. Kitaip viskas liks kaip dabar- sunku atskirti, kur ekspertas, o kur prostitutė…

  6. Daug svarbiau ivesti tvarka, kad visi pabaigti rekonstrukcijos ar restauracijos objektai butu ivertinami nepriklausomu ekspertu, mokslininku, kritiku ir viesai skelbiami. Pagal tuos ivertinimus derinantys projektus pareigunai ir objektu autoriai rinktu reitinginius taskus. Uz prastus reitinginius rezultatus butu siaurinamos licencijos architektams, o pareigunai butu zeminami pareigose.
    Kol nebus vertinami rezultatai, tol viskas virs tusciom kalbom ir tusciom pastangom.

  7. Visi be išimčių materialiu, socialiniu ir dvasiniu požiūriu geriau gyvenantys sociuumai vystėsi link platesnio visuomenės dalyvavimo priimant visai visuomenei svarbius sprendimus. Prisiminkite garsiuosius Šveicarijos referendumus, faktą, kad statistinis skandinavas yra keliolikos visuomeninių organizacijų narys, faktą, kad JAV net prokurorai yra renkami, o kiekviena psichiatrijos klinika seniai turi visuomeninius priežiūros komitetus. Net iš esmės totalitarinėje Rusijoje sėkmingai ir realiai veikia prisiekusiųjų teismai. Žodžiu, alternatyva viena: arba daugiau demokratijos visose visuomeninio gyvenimo srityse, arba gravitacija link kimčeniriškos Korėjos ir lukašenkinės Baltarusijos. Kiekvienam rinktis…

  8. Aš iš viso nieko nenoriu. Man gerai ir taip. Tik parašiau, kaip, mano galva, būtų geriau…

  9. nesuprantu jaunojo mafijozo inirsio. padalino komisijose vietas puse specialistams, puse visuomenininkams. tai apie koki nusalinima cia sukaujate, ponas gediminai? norite viska kontroliuoti? pasiulykit savo visuomenines kontroles paslaugas santariskiu klinikai ir pamatysit medicinos specialistu reakcija.

  10. Štai tam ir reikalinga visuomenės kontrolė. Praktika rodo, kad uždaros, savo gerbūviu suinteresuotos profesinės, verslo ar valdžios grupuotės nekontroliuojamos visuomenės anksčiau ar vėliau išsigimsta. Taip dažnu atveju ir nutiko su architektais, paveldosaugininkais ir visų galų ir galiukų ekspertais. Galima konstatuoti kategoriškai: nuo viešojo intereso gynimo siekiantys nušalinti visuomenę „specialistai“ ir „ekspertai“ yra suinteresuoti užbalzamuoti išsigimusią korumpuotą sistemą…

  11. Sako, archeologai, restauratoriai, architektai suinteresuoti statybų užsakymais. Tai jie bent turi kompetencijos juos tinkamai įgyvendinti. Nes dabartinė specialistų stokojanti vietinė mafija suinteresuota tik statybų vykdymu arba vienintelis įmanomas jų patarimas departamentui – daryti negalima nieko.

  12. Šiukštu, prie švento architektūros burtininkų vigvamo negalima prileisti nei kunigaikščių, nei kiemsargių, nei kitų nepašvęstųjų. Neduokdie, bloga akim dar kas nužiūrės, konkuruojančiai sektai- STT praneš. Burtininkų beigi šamanų materialinė padėtis dėl to sublogs. Kelionėms į Tailandą ir Amerikas šlamančių ims stigti. Kas tada?

  13. Manau,į komisiją reikia įtraukti kunigaikštį Vilgaudą.

  14. as is vis nesuprantu sito triuksmo prasmes. 50/50 pats teisingiausias vietu paskirstymo budas. cia man atrodo ne ten ietys lauzomos gerbiami paveldo myletojai.

  15. Vieša paslaptis, kad prie paveldo griovimo labiausiai prisideda architektūros specialistai bei paveldo ekspertai (kas dažnu atveju yra vienas ir tas pats). Kas paneigs, kad nusikaltėlių gaujų nariai nėra kriminalinio pasaulio specialistai? Tai gal pagal analogiją atskieskime prokuratūras daškiniais ir šmikiniais? Ar tai nebūtų racionalu, pone Gelūnai? Linkėjimai Laužikienei…

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Didžiosios kapinės

IŠSAUGOTI ATEITIES KARTOMS: Didžiųjų kapinių idėjų konkursas Rygoje

2024 vasario 7Be komentarųPILOTAS.LT

Rygos miestas neseniai paskelbė istorinių kapinių išsaugojimo tarptautinį architektūros idėjų konkursą. Rengėjai tikisi projektinių idėjų, kaip pagarbiai išsaugoti ateities kartoms Didžiųjų kapinių palaidojimus, jų kultūrines-istorines ir

Mėlynasis skydas

MĖLYNOJO SKYDO GARANTIJOS: Kultūros paminklus žymės pagal Hagos konvenciją

2024 sausio 10Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos kultūros paminklai bus pažymėti „Mėlynojo skydo“ (Blue Shield) ženklu. Tai UNESCO kultūros vertybių apsaugos ginkluoto konflikto metu konvencijoje, kuri dar žinoma kaip Hagos konvencija,

Atlantas

ISTORINIAI PASTATAI ATRODYS GERIAU: Vilnius paleidžia atnaujintą tvarkymo paramos programą

2024 sausio 5Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra jau priima gyventojų prašymus finansuoti kultūriškai vertingų pastatų išorės tvarkymą. Nuo šiol į dalinį finansavimą gali pretenduoti ne tik Senamiestyje, bet

paber_lt_231100_e012xxx

TĖVO STANISLOVO PALIKIMAS: Baigti tvarkyti dvasinį autoritetą menantys Paberžės statiniai

2023 lapkričio 7Be komentarųPILOTAS.LT

Atokų Paberžės bažnytkaimį Kėdainių rajone labiausiai išgarsino Tėvas Stanislovas pas kurį dar sovietmečiu plūsdavo minios žmonių. Rengiant Paberžės Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčios statinių komplekso

Kauno miesto gaisrinė

SĄRAŠAS PILDOSI: Saugomi kultūros paveldo objektai – nuo archeologijos iki tarpukario statinių

2023 lapkričio 6Be komentarųPILOTAS.LT

Artimiausiu metu kultūros paminklų ir valstybės saugomų kultūros paveldo objektų sąrašą papildys nauji objektai. Jau rengiami kultūros ministro įsakymai Didžiosios Daunoravos dvaro sodybos, Libertavos dvaro

unit_pl_231023_e01_xxx

PRIMIRŠTAS LDK TAPATYBĖS DĖMUO: Pristatomas unitų architektūros paveldas Vilniuje

2023 spalio 23Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) tapatybėje slypi gerokai primirštas, tačiau kadaise ypatingą vietą užėmęs Unitų bažnyčios dėmuo. Remiantis ikonografine, istorine medžiaga parodoje „SUNAIKINTAS. Unitų architektūros paveldas

Paveldo DNR 2023

„PAVELDO DNR“ APDOVANOJIMAI: Prezidentūroje pagerbti pirmieji laureatai

2023 spalio 3Be komentarųPILOTAS.LT

Pirmą kartą rengiamuose Valstybinės kultūros paveldo komisijos apdovanojimuose „Paveldo DNR“ įvertinti geriausiai tvarkomi kultūros paveldo objektai, labiausiai šioje srityje pasižymėję žmonės ir sėkmingiausios iniciatyvos bei

mazei_pa_230900_e02_xxx

MAŽEIKIAI IR PAVELDAS: Fotografijų paroda pėsčiųjų tilte

2023 rugsėjo 25Be komentarųPILOTAS.LT

Rugsėjo 27-osios ryte Mažeikiuose, pėsčiųjų tilte per geležinkelį skambės muzika, kvepės kava, sklandys gera nuotaika. Neįprastu laiku, kai miesto gyventojai eina į darbus, vyks Pasaulinei

2094_senam_vn_110300_e01_BRA

PRADĖTAS PAGRINDINIS DOKUMENTAS: Rengiamas Vilniaus senamiesčio specialusis planas

2023 rugsėjo 7Be komentarųPILOTAS.LT

Pradedamas rengti Vilniaus senamiesčio specialusis planas. Parengtas, šis dokumentas taps pagrindiniu Vilniaus senamiesčio ir jo apsaugos zonos teritorijų planavimo dokumentu, kuriuo, be kita ko, bus

Baisiogalos dvaro ledainė

PAVYZDINIS DVARO ŪKIS: Sutvarkyta Baisogalos dvaro sodybos ledainė

2023 rugpjūčio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Kultūros infrastruktūros centro (KIC) užsakymu Radviliškio rajone baigta tvarkyti klasicizmo ir romantizmo architektūra garsėjančio Baisogalos dvaro sodybos ledainė – viena iš  19 šio didžiulio komplekso

kalėjimas Klaipėdoje

KALĖJIMAS ANT PREKYSTALIO: Išskirtinis Turto banko aukcionas uostamiestyje

2023 liepos 21Be komentarųPILOTAS.LT

Turto bankas paskelbė neeilinį aukcioną uostamiestyje – už pradinę 2,21 mln. eurų kainą investuotojams siūloma įsigyti buvusį teismų ir kalėjimo kompleksą, kuriame nepriklausomybės laikotarpiu veikė

Šiluva

NUO PAVELDO LINK ŠVENTENYBĖS: Dr. Kastyčio Rudoko paskaitų ir diskusijų ciklas Šiluvoje

2023 liepos 14Be komentarųPILOTAS.LT

Gyvename laikotarpiu, kuomet materialios prigimties vartojimas, malonumai ir pagundos užgožia tikrosios prasmės ieškojimą. Žmogus dažnai siekia laimingo, o ne prasmingo gyvenimo. Juo labiau – mūsų

Jonušo Radvilos rūmų pastatų komplekso ir jo prieigų sutvarkymas, arch. UAB „Processoffice“, 1-oji vieta.

KRITIKAVO IR KĖLĖ KLAUSIMUS: Kultūros paveldo komisija apsvarstė du projektus

2023 gegužės 34 KomentaraiPILOTAS.LT

Valstybinės kultūros paveldo komisijos posėdyje, reaguojant į sistemines paveldo apsaugos problemas, buvo aptarti šiuo metu visuomenės susidomėjimo susilaukę ir prieštaringai vertinami projektai saugomose teritorijose. Tai

Visvaldas Matijošaitis

V.MATIJOŠAITIS TURĖS SUMOKĖTI: Teismas nurodė atlyginti beveik 34.000 eurų žalą dvarui

2023 gegužės 3Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis 2017 metais Kauno rajone Nevėžio pakrantėje įsigijo Kačiūniškės dvarą, kuri iš karto ėmėsi tvarkyti ir puošti pagal save, nekreipdamas dėmesio į

Romuva

KAUNIEČIAI VERTINO PAVELDĄ: Geriausiu projektu mieste išrinko „Romuvą“

2023 balandžio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Kauniečiai išrinko geriausius pastarųjų metų kultūros paveldo projektus mieste. Antrosios šalies savivaldybės surengtuose rinkimuose neabejotinu lyderiu tapo prieš metus vėl lankytojams atsivėręs atnaujintas tarpukarinis kino

Kauno paveldas

KULTŪROS PAVELDO APDOVANOJIMAI: Kauniečiai pirmiausia išrinks savo laureatus

2023 balandžio 11Be komentarųPILOTAS.LT

Valstybinė kultūros paveldo komisija pirmą kartą paskelbė Lietuvos kultūros paveldo apdovanojimus. Laureatai renkami 3 kategorijose: gerųjų paveldo sutvarkymo pavyzdžių, veiklių žmonių ir pavyzdinių iniciatyvų. Kauniečiai

Seserų benediktinių klebonija

GRĄŽINO SPALVĄ: Kaune baigta restauruoti Seserų benediktinių vienuolyno klebonija

2023 vasario 28Be komentarųPILOTAS.LT

Kaune baigta restauruoti Seserų benediktinių vienuolyno komplekso klebonija. Iš Šauklių gatvės geriausiai matomam pastatui sugrąžintos istorinės fasado spalvos bei puošybos elementai. BAŽNYČIA GALĖJO BŪTI PIRMOJI

Kauno medinukas

MEDINUKAMS – IKI 75 PROC.: Kauno Paveldotvarkos programa laukia paraiškų

2023 vasario 3Be komentarųPILOTAS.LT

Kasmetinė Kauno paveldotvarkos programa pradeda naujų paraiškų priėmimą 2023-iesiems. Ypatingas dėmesys žadamas nykstantiems Kauno medinukams. Kaip skelbia Kauno miesto savivaldybė, dalinį miesto finansavimą pretenduoti gali

Šv. Kotrynos bažnyčia

VĖLYVOJO BAROKO TRIUMFAS: Sužibs restauruota Vilniaus šv. Kotrynos bažnyčia

2023 vasario 1Be komentarųPILOTAS.LT

Po šventinės Vilniaus gimtadienio savaitės, sostinės senamiestyje sužibs dar viena puošmena – šalia S.Moniuškos skvero, restauruota šv. Kotrynos bažnyčia. Atnaujintas vėlyvojo baroko laikų pastatas, pagal

Kamariškių dvaro saldainių fabrikas

SALDAINIŲ „KARVUTĖ“ FABRIKAS: Atstatomas vienas Kamariškių dvaro pasididžiavimų

2023 sausio 4Be komentarųPILOTAS.LT

Zarasų rajone į pabaigą krypsta Kamariškių dvaro saldainių fabriko atstatymo darbai. Restauravimo darbus inicijavusio „Inovatorių slėnio“ atstovai atskleidžia ypatingą šio saldainių fabriko istoriją – būtent

Alfred Marasigan

NELAISVĖS PAVELDAS: Paroda apie Filipinų ežero gyvatę naujoje Vilniaus meno erdvėje

2023 sausio 2Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje duris atveriančioje naujoje erdvėje „InTheCloset: Vilnius“ daroma menininko Alfredo Marasigano paroda Nelaisvės paveldas“. Parodoje pristatomas tęstinis Taalo jūros gyvatės projektas, skirtas duhol matapang (lot.

Kazbėjų tiltas

REMONTUOS KAZBĖJŲ TILTĄ: Prikels visuomenės išsaugotą tarpukarinį tiltą per Vokę

2022 gruodžio 221 KomentarasPILOTAS.LT

Vilniaus savivaldybė imasi į Kultūros paveldo registrą įrašyto Kazbėjų tilto remonto. Šiuo metu vyksta projektavimo darbai, tikimasi, kad gyventojai tiltu saugiai vėl galės naudotis po

kino teatras "Daina"

KAUNO PAVELDOSAUGOS PROGRAMA: Šiemet skaičiai – rekordiniai

2022 gruodžio 21Be komentarųPILOTAS.LT

8 metus vykdomoje Kauno paveldotvarkos programoje – rekordiniai skaičiai. Šiemet  daugiau kaip 60 mūrinių ir medinių pastatų savininkų sudarė sutartis su miestu dėl jiems priklausančių

Rimvydas Laužikas

UNESCO PRIPAŽINO: R.Laužikas išrinktas į Nematerialaus kultūros paveldo Vertinimo komisiją

2022 gruodžio 5Be komentarųPILOTAS.LT

Ką tik Rabate, Maroko Karalystėje įvyko UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo išsaugojimo konvencijos Tarpvyriausybinio komiteto Vertinimo komisijos rinkimai. Nurungęs konkurentus, į šią garbingą komisiją išrinktas ir

Kauno  menininkų namai

TVARUS PAVELDAS: Prasideda „Europos paveldo dienų“ renginiai

2022 rugsėjo 8Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvoje prasideda Europos Tarybos programos „Europos paveldo dienos“ (EPD) renginiai. Tai jau tradicija tapusios ir penkiasdešimtyje Europos valstybių kiekvieną rugsėjį apie 30 milijonų dalyvių į