images_pulsas_foto_futbo_sv_060906_bru_e01

stadi viln 1012** VILNIUS GRĮŠ Į FUTBOLĄ 2013//NAUJO STADIONO IDĖJA SUBRENDO

„Europos sąjungos valstybės sostinė be futbolo stadiono – anachronizmas, dėl kurio vis labiau ir labiau gėda,“- portalui PILOTAS.LT teigė Vilniaus mero pavaduotojas Gintautas Babravičius. Anot jo, vis sunkiau yra paaiškinti užsieniečiams kodėl nacionalinė futbolo rinktinė namų varžybas pastaruosius kelerius metus žaidžia ne sostinėje. Pavadinęs nacionalinio stadiono Šeškinėje projektą „amžiaus statyba“, G.Babravičius teigė, kad tokio biudžeto ir sudėtingumo projektas dabartinėmis ekonominėmis sąlygomis gali trukti neprognozuojamai ilgai, todėl, jo manymu, Vilniui svarbiau yra turėti „žvirblį rankoje“- ekonomišką 15.000 vietų stadioną – dabar. Anot G.Babravičiaus, tokių parametrų stadionas visiškai atitinka šiandienines lietuviško futbolo realijas.

GDYNĖS PAVYZDYS VILNIEČIUS SUŽAVĖJO

Praėjusią savaitę Savivaldybės delegacija, vadovaujama G.Babravičiaus, lankėsi Gdynėje, kur apžiūrėjo baigiamą statyti 15.139 vietų vieną ekonomiškiausių Lenkijos futbolo stadionų. Naująjį stadioną, kurio sąmatinė vertė beveik 78 mln. litų, Gdynės valdžia vadina savo pasididžiavimu. Šalia stadiono yra  krepšinio arena bei regbio stadionas, miesto parkas, biurų pastatai, geležinkelio linija.

Įdomu, bet aplink vasario mėnesį pradėsiantį veikti futbolo stadioną nėra automobilių parkingo. Gdynės vadovai tikino, kad stadionas yra arti miesto centro, todėl varžybų žiūrėti žmonės ateis pėsčiomis arba atvyks visuomeniniu transportu.

G.Babravičius teigė, kad Gdynė – puikus pavyzdys, įrodantis, kad turint ryžto, per porą metų galima pasistatyti ekonomišką, komfortišką, atitinkantį 4 UEFA kategoriją, futbolo stadioną. Jo teigimu, stadionas grečiausiai kursis 7ha sklype Naujininkuose, greta oro uosto. Vilniaus savivaldybė organizuos projekto grupę, kuri kurs finansavimo modelį. 50 mln. litų, maždaug pusę projektui reikalingų lėšų, yra pažadėjusi skirti Vyriausybė.

STIPRINAMA SOSTINĖS FUTBOLO INFRASTRUKTŪRA

Įgyvendinant UEFA U19 finaliniam turnyrui keliamus reikalavimus infrastruktūrai, jau pradėtas „Ventos“ stadiono netoli M.Riomerio universiteto rekonstrukcijos projektas. Vilniaus savivaldybė kitąmet planuoja kartu su LFF, KKSD sutvarkyti šį apleistą stadioną. Taip pat su Švietimo ministerija sutarta, kad prie vienos iš Vilniaus mokyklų bus įrengta visų matmenų nauja futbolo aikštė. Be to, kaip žinia, Naujojoje Vilnioje yra vystomas kelerių futbolo aikščių treniruočių kompleksas, kuris, anot G.Babravičiaus „juda ne tokiu greičiu, kaip norėtųsi“.

Europos futbolo federacija Lietuvai suteikė teisę 2013 m. surengti Europos jaunimo iki 19 metų finalinį turnyrą. Tačiau pagal esamų Vilniuje stadionų ir treniruočių aikščių būklę, sostinė negali net pretenduoti priimti čempionato dalyvių.

NAUJININKŲ VARIANTAS STRINGA, VINGIO – GASDINA

Deja, per mėnesį ekonomiško stadiono projektas Naujininkuose ne tik nepasistūmėjo į priekį, bet netgi užstrigo. Pasak Vilniaus vicemero ir Lietuvos futbolo federacijos (LFF) viceprezidento G.Babravičiaus, stadiono Naujininkuose idėjos įgyvendinimas atsitrenkė į kliūtis, kurių pašalinimas pareikalautų pernelyg daug laiko ir finansinių kaštų.

Paaiškėjo, kad statant stadioną Žirnių gatvėje, prireiktų nemažai investuoti į vietos infrastruktūrą – nutiesti naują gatvę ir netgi pastatyti viaduką. Be to, reikėtų išpirkti tris gyventojams priklausančius sklypus, įsiterpusius į numatomą stadiono teritoriją. Dėl to, baigti statybas iki 2013-ųjų gegužės yra mažai tikėtina.

Anot G.Babravičiaus, imta rimtai galvoti apie seno ir menkai įrengto Vingio parko stadiono rekonstrukciją. Tačiau ši futbolininkų vizija greičiausiai nepatiks lengvaatlečiams, kuriems jau ne vieną dešimtmetį Vingio parko stadionas yra paskutinieji nami Vilniuje.

Komentarai

  1. Įdomu, pats Karalius tiki tuo ką parašė?
    O gal tai eilinis politikų pasižadėjimas prieš rinkimus?

Rašyti komentarą