Vilen Kunnapu

VILEN KUNNAPU: Kiek architektūroje yra meno, nusako mistinė ketvirtoji dimensija

2019-10-31
Audrys Karalius

Vilen Kunnapu atsirado Kaune netikėtai. Skaitė vieną iš savo mistinių architektūros paskaitų negausiai Dailės akademijos studentų auditorijai. Kaunas nesuprato kokio kalibro svečią turi, todėl nekankino objektyvų bei mikrofonų smalsumu…

Žvarbus vakaras sutrumpino ekskursą po pustuštį senamiestį, tačiau prailgino žolinę arbatą iki šilto, lėto ir neformalaus pokalbio su antruoju Vilen Kunnapu…
Nes pirmasis liko kažkur ties 2004-ųjų riba. Dabar aš tiesiog kitas žmogus, sako Vilenas, visai kitas, tu gi matai…? Iš tiesų, atpažinti prieš mane sėdinčiame geltoname megztinyje aną šmaikščiai arogantišką ir bohemišką estų architektūros gyvsidabrį dabar nėra lengva… Šis – ramus, svarstantis, atidus, neskubantis su išvadomis.
Kas seka Baltijos šalių architektūros raidą, be abejo prisimena sovietmečio Antrąją bangą, kuri Lietuvoje ir Estijoje kilo maždaug sinchroniškai.
Apie 1980-uosius Lietuvos architektūroje sužibo Kęstučio Pempės ir Gyčio Ramunio, Eugenijaus Miliūno-Simo, Leonido Šarkino ir Sauliaus Merkino bei kitų talentai, o Estijoje – Tomo Reino, Leonhardo Lapino, Jurio Okas, Marikos Lookes, Veljo Kaasiko ir, žinoma, Vileno Kunnapu vardai.
Estų architektūros istorikas Martas Kalmas juos (sąrašąs kiek ilgesnis) netgi vadina Talino mokykla. Ir nors dabar anuometiniams Antrosios bangos lyderiams jau per septyniasdešimt, Vilenas Kunnapu yra vienas tų, kurie aktyviai dalyvauja architektūriniame ir meno gyvenime.
Architektai anksti sensta, sako Vilenas, bet aš, laimei, sugebėjau laiku „persikrauti“, todėl esu darbiningas, kaip niekada. Jaučiuosi nei senas, nei jaunas – kažkoks permanentinis…

Architektas ir menininkas Vilen Kunnapu. Foto: ©Pilotas.LT

Architektas ir menininkas Vilen Kunnapu. Foto: ©Pilotas.LT

Aktukas, Mati Unt. Vilen Kunnapu, 2010

Aktukas, Mati Unt. Vilen Kunnapu, 2010

Pro ligoninės langą. Vilen Kunnapu, 2011

Pro ligoninės langą. Vilen Kunnapu, 2011

Santorini. Vilen Kunnapu, 2014

Santorini. Vilen Kunnapu, 2014

V.Kunnapu jau seniai netelpa tradiciniame architekto apibrėžime. Jis dėstė Tartu universitete filosofiją, yra parašęs 6 knygas ir aibę straipsnių. Dėsto architektūrą ir kompoziciją, skaito viešas paskaitas, piešia, tapo, skulptūrina „architektonikus“ ir, aišku, kuria architektūrą.
V.Kunnapu ir Aino Padriko architektūrinis biuras Kunnapu & Padrik dabar užimti gyvenamojo ansamblio Kadrioru Plaza realizacija Talino centro pakraštyje. Projektuoja individualių namų, vilų.
Mes nebesame ir nebenorime būti tokie dideli ir dominuojantys, kaip 1990-aisiais, kai projektavome „pusę Talino“. Ir nebebraižome architektūros „iki varžtų“. Dirbame dviese su Padriku ir asistentė. Mėgaujamės kūrybiniu procesu. Niekur nebeskubame ir su niekuo neberungtyniaujame. Aš džiaugiuosi, kad savo laiku atlikau tam tikrą ledlaužio vaidmenį. Dabar estų jaunimui žymiai paprasčiau ir lengviau daryti savo architektūrą, sako V.Kunnapu.
Prieš maždaug aštuonerius metus V.Kunnapu pradėjo tapyti. Piešė daug ir gerai visada. Bet dabar daugiau tapo. Tapo daug. Pateko į meno kolekcininkų akiratį.
Tapau moteris, nes gražu, ir architektūrą, nes patinka, sako Vilenas. Pasikraunu energetiškai abiem atvejais. Tapydamas ar piešdamas natūrą tu ją tarsi absorbuoji, įsigilini, įsiskverbi gylyn. Susipažįsti su ja iš esmės, dvasinėje plotmėje…
Dėl moterų man kažkaip aiškiau, sakau, o su architektūra kaip…? Nepanašu, kad apsiriboji natūros atvaizdavimu. Man toks įspūdis, kad tapytuose kraštovaizdžiuose nemažai pastebiu ir tavo architektūrinės intervencijos, atpažįstamų kompozicijų.
Visaip būna. Kartais pradedu tapyti iš natūros, o pagavęs tam tikrą dvasią, nuotaiką imu ją perkurti paveiksle, interpretuoti esamą medžiagą jau kaip architektas. Tik tiek, kad su teptuku…
Bet ir tavo paties architektūra keičiasi, sakau. Pradžioje buvai gana griežtas funkcionalistas. Vėliau prabilai Postmodernizmo architektūros kalba. Po to užvaldė meinstryminė srovė, kurioje jau sunkoka įžvelgti V.Kunnapu individualius bruožus. Dabar vėl tarsi atpažįstu postmodernistinį dialektą su tam tikru rytietišku mentalitetu, sakau.
Taip, mano dabartinėje architektūroje daug pirmapradės geometrijos ir spalvos. Mano architektūra tapo masyvi, joje daug energijos. Ji nėra neutrali ar indiferentiška. Mano architektūra nori ir gali dominuoti. Labiausiai – dėl skleidžiamos energijos. Kaip ir mano kuriami architektonikai. Pradėjau juos aktyviai kurti keliaudamas Rytuose. Iš esmės jie inspiruoti budistų stupų. Tai savotiškos kosminės antenos, mezgančios energetinį ryšį ir su Dangumi, Kosmosu, ir su Žeme. Juk žemėje irgi glūdi energija, mūsų protėvių žymės, mūsų šaknys, su kuo taip pat būtina užmegzti ryšį, sako V.Kunnapu. Tai stiprina ir įžemina žmogų. Man patinka šitie mistiniai ryšiai.

Raganių bokštas Paandrioniškyje, Lietuva. Vilen Kunnapu, 2016

Raganių bokštas Paandrioniškyje, Lietuva. Vilen Kunnapu, 2016

Bokštas Venecijoje, Italija. Vilen Kunnapu, 2006

Bokštas Venecijoje, Italija. Vilen Kunnapu, 2006

Upės varpas. Instaliacija Londone, JK. Vilen Kunnapu, 2010

Upės varpas. Instaliacija Londone, JK. Vilen Kunnapu, 2010

Apvali koplyčia Talino kalėjime, Estija. Vilen Kunnapu, 2004

Apvali koplyčia Talino kalėjime, Estija. Vilen Kunnapu, 2004

Esi dalyvavęs prieš trejetą metų mistifikuotoje Konstruktyvaus raganavimo stovykloje Vytauto V.Landsbergio sodyboje Paandrioniškyje. Ten pastatytas toks neįkyriai postmodernistinis tavo bokštas, tarsi skirtas tam tikroms raganavimo apeigoms, ar ne, Vilenai?
Taip, tas bokštas iš esmės sakralus – tarsi savotiška stupa. Apeigos tebūnie kaip galimybė, kaip užuomina, kaip tam tikra dvasinė abstrakcija, kurią kiekvienas turi pajusti asmeniškai, sako V.Kunnapu.
Beje, tai vienas geriausių mano projektų. Stovykloje susipažinau su praktikuojančiu raganiumi (šamanu) Vaidu ir jo paprašytas pastačiau dar stipresnį dvasinį bokštą Žemaitijoje, jo sodyboje. Džiaugiuosi, kad atradau Lietuvoje tiek dvasinių bendraminčių, sako Vilenas.
Gal todėl, kad Lietuva vėliausiai Europoje krikštijosi, o ir po to ilgai praktikavo panteistines apeigas, ritualus. Senbaltiškų ženklų, tradicijų Lietuvoje gali aptikti ir dabar, tačiau mus stebina, kad racionalios Estijos architektas kalba apie mistinį pradą architektūroje, apie tai, ko negalima išmatuoti ir užfiksuoti, sakau.
Taip, taip, prisipažįstu, prieš maždaug 15 metų ėmiau suvokti tą energinę dimensiją. Žinoma, nesu jos išmatavęs ar užfiksavęs moksliškai. Tačiau kaip didelę architektūrinę patirtį turintis ir, be to labai jautrus energetiškai žmogus, aš tvirtinu, jog architektūra generuoja energiją. Ją sukuria architekto protas, dvasinis potencialas ir pastatų geometrija. Geometrija juk pati savaime yra savotiška mistika. Geometrija gali keisti padriką pasaulį, generuoti tam tikrus jausmus ir energiją konkrečioje vietoje. Asmeniškai esu pajutęs, jog kai kurie pastatai turi milžinišką galią – jie tarsi energinės mašinos. Budistų stupos, tarkim, sako V.Kunnapu.
Ar esi tą dvasinės energijos generavimą išbandęs savo architektūrinėje praktikoje? Ar bandei sąmoningai sukurti norimos dvasinės energijos pastatą, klausiu.
Šioje srityje aš dar tik mokinys. Pratinuosi dvasinę energiją architektūroje atpažinti, įvertinti ir suprasti, kas ir kodėl, sako V.Kunnapu. Kažką panašaus bandžiau pastatyti Tartu mieste – spiralinį bokštą-stupą. Dar namą-šventyklą Suurupi kaime. Turi mistinės energijos ir mūsiškė Metodistų bažnyčia Taline. Bet turiu prisipažinti, lengviau šiuo aspektu man sekasi su mažąja architektūra…
O gal Vakaruose, Skandinavijoje geriau sektųsi su dvasinio matmens taikymu architektūroje? Gal mums trukdo posovietinis ribotumas, išprusimo stoka, klausiu kolegos.
Atvirkšiai. Ir Estijoje, ir visame Baltijos regione matau didelį potencialą ir daug įdomių, pirmauti linkusių gabių žmonių. Mes išsilavinę, darbštūs ir nelabai turtingi. O šitas aspektas, mano manymu, yra labai svarbus proveržiui pasiekti. Ir mes jį gana greitai pasieksime. Iš esmės, architektūra yra tiek vertinga, kiek joje yra meno, dvasinės energijos, mistikos, sako architektas Vilenas Kunnapu, užmiršęs savo budistinę ramybę.
Tuo ir liekame tikėti…
Titulinė nuotrauka: ©Pilotas.LT. Kitos nuotraukos: Vilen Kunnapu archyvas, jei nenurodyta kitaip.

Vilen Kunnapu – dažnas viršelių svečias. „Maja”, Estija, 2016

Vilen Kunnapu – dažnas viršelių svečias. „Maja”, Estija, 2016

Dramblio namas, Talinas. Architektai Vilen Kunnapu ir Ain Padrik, 2013

Dramblio namas, Talinas. Architektai Vilen Kunnapu ir Ain Padrik, 2013

Spiralinis bokštas, Tartu. Architektai Vilen Kunnapu ir Ain padrik, 2010

Spiralinis bokštas, Tartu. Architektai Vilen Kunnapu ir Ain Padrik, 2010

Šventnamis, Suurupi kaimas, Estija. Architektai Vilen Kunnapu ir Ain Padrik, 2007

Šventnamis, Suurupi kaimas, Estija. Architektai Vilen Kunnapu ir Ain Padrik, 2007

Trijų bokštų namas, Talinas. Architektai Vilen Kunnapu ir Ain Padrik, 2006

Trijų bokštų namas, Talinas. Architektai Vilen Kunnapu ir Ain Padrik, 2006

Kolūkio kontora, Peetri, Estija. Architektas Vilen Kunnapu, 1985

Kolūkio kontora, Peetri, Estija. Architektas Vilen Kunnapu, 1985

Arkties centro Rovaniemyje (Suomija) premijuotas konkursinis projektas. Architektas Vilen Kunnapu ir kiti, 1984

Arkties centro Rovaniemyje (Suomija) premijuotas konkursinis projektas. Architektas Vilen Kunnapu ir kiti, 1984

Komentarai

  1. 10 balų tasai Vilen. Laisvas žmogus.

  2. O kaip su BIM mokėjimo įgūdžiais , A plius plius klasės pasiekimais? O gal estai neturi Infostatybos?

  3. Toomas Rein’o architektūra irgi labai įspūdinga :
    Gyv. namas (1972):
    http://static1.nagi.ee/i/p/219/27/054819697c93cd_l.jpg

  4. Veljo Kaasik’o ( g.1938-greičiau G.Baravyko kartos) postmodernistinė architektūra įspūdingesnė:
    Gyv. namas Meriväljoje (1975):
    https://www.stavbaweb.cz/admin/fotogalerie/images/11021-v-10.jpg

  5. Rašyti apie Kunnapu ir pamiršti paminėti 1988 m.Los Angeles Vakarų kranto vartų konkurse II vietą užėmusį projektą ( su Ain Padrik ir Andres Siim)….
    https://f9.pmo.ee/J8GUKzgPHNuMQVDegq_VReX-0p0=/685×0/smart/nginx/o/2015/04/29/4011549t1hee11.jpg
    Beje, Toomas Reino, Veljo Kaasiko,Leonhardo Lapino ,Vileno Kunnapu, Aino Padriko, Reino Tomingas vardai ėmė žibėti apie 1975 m.
    Garsusis Veljo Kaasiko postmodernistinis namas (1975):
    https://www.stavbaweb.cz/admin/fotogalerie/images/11021-v-10.jpg

    • Mielas JPN, ko gero pokalbio prie arbatos nereikėtų vertinti kaip mokslinės „Talino mokyklos“ studijos. Bet malonu, kad tema jus sudomino. Beje, skambino Vilen Kunnapu ir straipsnį pagyrė už esmės supratimą ir perteikimą. Aš jį pakviečiau į sekantį architektūros festivalį KAFe su paroda ir paskaita. Vilenas mielai sutiko. Taip, kad laukite tesinio…

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Süku

KULTŪROS CENTRAS ESTIJOJE: Tartu architektūros konkurse lietuviams atiteko Specialusis prizas

2023 liepos 171 KomentarasPILOTAS.LT

Tartu mieste įvykusioje tarptautinio kultūros centro (Süku) architektūrinio  konkurso apdovanojimų ceremonijoje neseniai paskelbti 6 geriausi projektai, tarp kurių ir lietuvių architektų studijos „IMPLMNT architects“ kūrinys.

Tartu kultūros centras

TARPTAUTINIS KONKURSAS ESTIJOJE: Tartu centre matuojamas naujas kultūros centras

2022 gruodžio 19Be komentarųPILOTAS.LT

Prieš kelerius metus drąsų Estijos nacionalinį muziejų (arch. D.Dorell, L.Ghotmeh, T.Tane) pas save priėmęs Estijos Tartu miestas neketina sustoti. Antrojo šios šalies miesto valdžia, bendradarbiaudama su

TAB 2022

SOVIETINIO MIKRORAJONO PERMĄSTYMAS: Paskelbta TAB 2022 Vizijos konkurso tema

2021 lapkričio 26Be komentarųPILOTAS.LT

Talino architektūros bienalė TAB 2022 ką tik paskelbė atvirą Vizijos konkursą. Tai vienas pagrindinių tradicinių bienalės akcentų, kurio pagrindinis dėmesys šįkart skiriamas Talino sovietinio mikrorajono permąstymui

„Burlasite“ (autoriai Simulaa“ su N.Alima), 1-oji vieta

LĖTOJI STATYBA ESTIJOJE: TAB 2022 konkurso laimėtojai pasitelks grybieną

2021 spalio 11Be komentarųPILOTAS.LT

6-oji Talino architektūros bienalė ką tik išrinko TAB 2022 eksperimentinės architektūros programos konkurso laimėtoją. Konkursui „Slowbuilding“ („Lėtoji statyba“) iš viso buvo pateikta net 119 paviljono

TAB 2022 instaliacijos konkursas

ARCHITEKTŪROS BIENALĖ TAB 2022: Skelbiamas eksperimentinės instaliacijos konkursas

2021 kovo 22Be komentarųPILOTAS.LT

Talino architektūros bienalė TAB 2022 neseniai paskelbė eksperimentinės instaliacijos Talino centre konkursą. Svarbiausias Baltijos šalių renginys numatytas kitų metų rugsėjo pradžioje. Eksperimentinės instaliacijos Talino centre

Apie raganas

STEBUKLINGOS ISTORIJOS VAIKAMS: 13 lietuvių liaudies pasakų apie raganas

2021 vasario 3Be komentarųPILOTAS.LT

Knygynų lentynas jau pasiekė „13 lietuvių liaudies pasakų apie raganas“ – tai pirmasis šalyje liaudies pasakų apie raganas rinkinys. Jis iliustruotas originaliomis dailininko Ojaro Mašidlausko

Rummu karjeras

APOKALIPTINĖ ESTIJA: Apleistas Rumu karjeras bandys tapti industriniu parku

2020 rugpjūčio 191 KomentarasRasytojas

Rumu miestelio reputacija  Estijoje prasta – jame sovietmečiu veikė darbo kalėjimas, kurio gyventojai ilgus dešimtmečius lenkė nugaras gretimose kalkakmenio kasyklose. Nepriklausomybės metais vandeniui užtvindžius karjerą, susikūrė

cinin_pa_200100_e03_xxx

LIETUVIŠKAS KRAUJAS: M. K. Čiurlionio brolio provaikaitės paroda Kaune

2020 sausio 17Be komentarųPILOTAS.LT

M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, Kaune atidaroma M. K. Čiurlionio brolio Stasio provaikaitės Jazminos Cininas paroda „Eglė ir vilkmergės“. Melburne gimusi lietuviškų šaknų turinti Jazmina

Arvo Part centras

ESTAI IŠRINKO GERIAUSIUS: Apdovanojimų lietus 2019 metų architektūros kūrėjams

2019 gruodžio 171 KomentarasArtūras Karka

Metams baigiantis, estai tradiciškai išrinko savo geriausius metų architektūros opusus bei apdovanojo jų autorius. Tartu mieste surengtame iškilmingame renginyje estų architektūros, interjero, kraštovaizdžio kūrėjai buvo tiesiog apipilti

©negativ.com, „Zaha Hadid Architects“

DAR DAUGIAU PROGRESYVUMO: „Zaha Hadid Architects“ Taline laimėjo antrą konkursą

2019 lapkričio 14Be komentarųPILOTAS.LT

Žinoma architektūros firma „Zaha Hadid Architects“ ką tik Taline laimėjo jau antrą svarbų architektūros konkursą. Nūnai architekto Patriko Schumacherio vadovaujamas Londone įsikūręs architektų kolektyvas prieš porą metų nuskynė

Koncertų salės ir muziejaus centras „Tulivee salapiiritusemuuseum ja kontserdikeskus“

MEDINĖ ARCHITEKTŪRA ESTIJOJE: Kaimynai tradiciškai apdovanojo metų geriausius

2019 lapkričio 11Be komentarųPILOTAS.LT

Medinės architektūros tradicijas nuosekliai puoselėjantys estai tradiciškai išrinko geriausius šių metų medinius pastatus. Kasmetiniame medinės architektūros konkurse geriausiu pripažintas koncertų salės ir muziejaus centras „Tulivee

Vilen Kunnapu

VILEN KUNNAPU: Kiek architektūroje yra meno, nusako mistinė ketvirtoji dimensija

2019 spalio 318 KomentaraiAudrys Karalius

Vilen Kunnapu atsirado Kaune netikėtai. Skaitė vieną iš savo mistinių architektūros paskaitų negausiai Dailės akademijos studentų auditorijai. Kaunas nesuprato kokio kalibro svečią turi, todėl nekankino

Fyodor Telkov

URALO MITOLOGIJA IR REALYBĖ: Fiodoro Telkovo fotografijų paroda Kaune

2019 spalio 30Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno fotografijos galerijoje atidaroma rusų fotografo Fiodoro Telkovo kūrybos paroda. Fotografas ilgą laiką nuosekliai fiksuoja Uralo regiono pokyčius bei atmosferą. Lapkričio 5 dieną (antradienį) 17.30

Vilienas Kunnapu ir Vytautas V. Lansbergis

MIESTAS IR MISTIKA: Vileno Kunnapu paskaita apie miesto kultūrą

2019 spalio 29Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto Architektūros katedra tęsia paskaitų ciklą „Miesto kultūra. Miestai be miestiečių“. Kaune viešintis žinomas estų architektas ir teoretikas Vilenas Kunnapu šiandien

KOKO Architects

PERRAŠĖ TURGAUS SCENARIJŲ: Architektūros konkursą Taline laimėjo „KOKO Architects“

2019 spalio 25Be komentarųPILOTAS.LT

Vienas žinomiausių estų architektūros kolektyvų – „KOKO Architects“ – neseniai laimėjo Talino centrinio turgaus pertvarkymo architektūros konkursą. Multifunkscinė konkurso programa apima prekybinę, administracinę ir gyvenamąją

TAB 2019

TALINO ARCHITEKTŪRINĖS PATIRTYS: Artėja TAB 2019 atidarymo savaitės renginiai

2019 rugpjūčio 301 KomentarasPILOTAS.LT

Rugsėjo 11 dieną Taline prasideda Architektūros bienalė TAB 2019. Jos atidarymo savaitės metu Estijos sostinės širdyje vyks daugybė architektūrai bei jos šių metų temai –

Ulemiste terminal

ESTAI PERSPĖJA: „Rail Baltica“ terminalo Ulemistėje konkursas – rizikingas

2019 gegužės 29Be komentarųPILOTAS.LT

Estijos architektų asociacija (EAL) įspėja architektus dėl rizikos dalyvauti kompanijos „Rail Baltica Estonia“ rengiamame tarptautiniame geležinkelio terminalo architektūros konkurse. Pasak EAL, Ulemistės „Rail Baltica“ terminalo prie Talino

Pohjala

IŠ VIDAUS Į IŠORĘ: Interjero architektūros simpoziumas Pohjala fabrike

2019 balandžio 29Be komentarųPILOTAS.LT

Estijos interjero architektų asociacija rengia tarptautinį interjero architektūros ir erdvės panaudojimo simpoziumą SISU 2019. Simpoziumas vyks birželio 12-14 dienomis buvusioje laivų statybos teritorijoje, Taline. Nuo

EKA

ESTAI KVIEČIA STUDIJUOTI: Siūlomos 8 tarptautinės menų magistro studijų programos

2019 balandžio 26Be komentarųPILOTAS.LT

Daugiau nei šimtmetį menininkus ruošianti Estijos dailės akademija šiemet siūlo net 8 tarptautines magistro studijų programas. Norintys su jomis susipažinti iš vidaus, turi suskubti tuo

T„Steampunk“ (autoriai „SoomeenHahm Design“, I.Pantic ir „Fologram“)

MEDINIAI EKSPERIMENTAI: TAB 2019 konkursą laimėjo „Steampunk“

2019 kovo 1Be komentarųPILOTAS.LT

Talino architektūros bienalė (TAB 2019) surengė atvirą eksperimentinės medinės instaliacijos konkursą „Nameliai ir buveinės“. Konkursą laimėjo „SoomeenHahm Design“, Igoris Panticas (Igor Pantic) ir „Fologram“ su

Estijos kino muziejus

ESTŲ ARCHITEKTŪROS „OSKARAI“: Apdovanojo 16 architektūros objektų autorius

2018 gruodžio 213 KomentaraiPILOTAS.LT

Vis tvirtesnė estų architektūros lyderystė Baltijos regione nestebina jau senokai. Nebestebina ir neblėstanti estų meilė architektūros menui, kurios dydį iš dalies atspindi ir gausūs šios šalies

Arvo Pärt centru

MUZIKA, GAMTA, ARCHITEKTŪRA: Estijos pajūrio pušyne nutūpė Arvo Pärt centras

2018 spalio 16Be komentarųArtūras Karka

Baltijos pajūryje atidaromas estų minimalistinės muzikos gyvosios legendos Arvo Parto (Arvo Pärt) centras. 40 km nuo Talino nutolusio Lohusalu pusiasalio gamtos apsuptyje šiuolaikišką jo pastatą

FinEst Link

Į HELSINKĮ – PER PUSVALANDĮ: Intriguojanti Suomijos įlankos tunelio idėja

2018 balandžio 26Be komentarųPILOTAS.LT

Daugiau nei 10 metų aptariamo povandeninio tunelio tarp Talino ir Helsinkio idėja tampa vis realesnė. ES savo rekomendacijas šiam projektui turi patekti jau gegužės 7-ąją.

Tyliosios kolekcijos

SOVIETINĖS KULTŪROS PARIBIAI: Lietuvos ir Estijos tyliosios kolekcijos

2018 balandžio 3Be komentarųPILOTAS.LT

Nacionalinėje dailės galerijoje atidaroma paroda „Tyliosios kolekcijos. Privatūs XX a. II p. Lietuvos ir Estijos dailės rinkiniai“. Parodoje apžvelgiami reikšmingi, tačiau iki šiol menkai tyrinėti

Talino uosto gen.planas

SROVIŲ MIESTAS: Genplanio Taline konkursą laimėjo „Zaha Hadid Architects“

2017 rugsėjo 1Be komentarųPILOTAS.LT

Talinas nusiteikęs rimtai. Estijos sostinės 2030 metų uosto vizijos konkursą ką tik laimėjo žinoma architektūros firma „Zaha Hadid Architects“ iš Londono. Su reikšmingą urbanistinę plėtrą