Tautos namų konkursas

TAUTOS NAMŲ KONKURSAS: Priekyje – ispanų „Arquivio architects“

2019-08-12
PILOTAS.LT

Aiškėja preliminarūs laimėtojai Nacionalinės koncertų salės „Tautos namai“ architektūrinių idėjų tarptautiniame konkurse. Tarptautinė ekspertų komisija, kuriai vadovavo architektas Ole Gustavsen, sudarė darbų įvertinimo sąrašą, kurio viršuje – Ispanijos architektų kompanija „Arquivio architects“. Konkursiniai projektai kol kas lieka paslaptyje.

TARP PRIZININKŲ – IR ROLANDO PALEKO ARCHITEKTAI
Kaip skelbia Vilniaus miesto savivaldybė, tarptautinės ekspertų komisijos sudaryto darbų įvertinimo sąrašo viršuje puikuojasi jauna ir ambicinga Madrido studija Arquivio architects (Ispanija).
Po jų seka ne vieną konkursą laimėjęs ir pripažinimą pelnęs vidutinio amžiaus prancūzų architektų Laurent Gravier ir Saros Martin Camara valdomas biuras Fres architects and planners
Trečioji laureatų sąraše – Paleko archstudija iš Vilniaus, prieš du metus laimėjusi analogišką tarptautinį konkursą Kaune. Beje, tuomet tarp 119 M.K.Čiurlionio koncertų centro vizijų “Tautos namų” konkurso laureatai iš Madrido užėmė aukštą penktą vietą.
Garbingas paminėjimas ir ketvirtoji vieta konkurse paskirta Australijos ispanų kolektyvui, vadovaujamam jauno architektūros profesoriaus Fernando Jerez Martin SMAR Architecture Studio . Šiai komandai Lietuva taip pat pažįstama neblogai – prieš trejus metus Kaune laimėję tarptautinį Mokslo salos konkursą, ispanai nūnai triūsia su G.Natkevičiaus biuru prie techninio objekto konkursu.
Toliau Aukščiausiame konkurso ešelone rikiuojasi ispanai, vokiečiai, vengrai, latviai, suomiai, lenkai, kinai ir anglai.

ĮSPŪDINGA KONKURSO GEOGRAFIJA IR VARDYNAS
Iš viso “Tautos namų” konkurse sulaukta net 248 projektų. Tai – absoliutus kiekybinis rekordas Lietuvos architektūrinių konkursų istorijoje, lenkiantis Kauno Mokslo salos konkursą (2016 metai, 144 projektai) ir Kauno M.K.Č. centro konkursą (2017 metai, 119 projektai) beveik dvigubai!
Daugiausia Vilnius architektūrinių idėjų sulaukė iš tėvynės (23 projektai) ir ispanų (14 projektų). Gana aktyvūs lietuvių “Tautos namų” klausimu buvo ir kaimynai: Lenkija – 6 projektai, Estija – 4 projektai, Latvija ir Rusija – po 3 projektus, Gudija – 2 projektai.
Šį kartą konkurso geografija irgi įspūdinga. Sulaukta projektų ne tik iš tradicinių architektūrinių pasaulio “aktyvisčių” – JAV, Japonijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Suomijos, Kinijos, bet ir iš tolimų bei egzotiškų architektūros teritorijų. Turime projektų iš beveik visos Lotynų Amerikos, taip pat – iš Naujosios Zelandijos, Panamos, Kuveito, Libano, Pietų Afrikos respublikos ir Zimbabvės. Vieną projektą atsiuntė ir Izraelis.
Architektūros “globalistų” konkurse nėra daug, tačiau tokio milžino kaip japonų Takenaka Corporation dalyvavimas rodo, kad konkursas sudomino ne tik architektūrinio pasaulio judriuosius, bet ir sunkiasvorius žaidėjus. Beje, japonamas nedaug pritriūko iki finalinio dvyliktuko – jie užėmė vietą Pirmajame ešelone.
“Starchitektus” Vilniaus konkurse atstovauja Zahos Hadid architektų biuras, įsitvirtinęs Antrąjame ešelone (kartu su Mantu Petraičiu ir Sandra Dumčiūte). Randame tarp konkurso dalyvių ir keletą kitų žinomų tarptautinėje erdvėje architektų biurų, iš kurių norėtųsi išskirti vietą tik Septintajame ešelone užėmųsį Volker Giencke biurą. Austras yra puikus akustinių salių architektas, prieš keturis metus nudžiuginęs Liepoją nuostabiu Didžiojo gintaro muzikos centru, kurį daugelis lietuvių jau spėjo pamėgti.

PROJEKTŲ EKSPOZICIJA IR OFICIALUS FINIŠAS RUGSĖJĮ
Kaip numatyta konkurso sąlygose, toliau vyks aukščiausią įvertinimą gavusių autorinių kolektyvų kvalifikacijos vertinimas. Galutiniai rezultatai ir nugalėtojai bus paskelbti rugsėjo mėnesio antroje pusėje, o visi darbai bus viešai eksponuojami „T–Parke“.
„Sulaukėm ir įvertinom rekordinį skaičių architektų darbų per visą tokių konkursų istoriją ne tik Lietuvoje, bet ir visame regione. Projektai patys įvairiausi – nuo grandiozinių ženkliškų pastatų – iki landšaftinių, pastato tūrį slepiant po kalnu. Mūsų komisija tiki, kad atrinko pačias geriausias naujojo Vilniaus simbolio idėjas, kurių viena geriausių virs kultūros židiniu“, – sakė vyriausiasis Vilniaus architektas Mindaugas Pakalnis.
Pasibaigus idėjų pristatymo visuomenei etapui, bus pradėtas rengti Koncertų salės techninis projektas ir skelbiamas rangos darbų konkursas.
„Tokio masto konkursas organizuojamas laikantis griežtų tarptautinių standartų, todėl galutinė laimėtojų eilė bus paskelbta tuomet, kai tik užbaigsime tikrinti dalyvių kvalifikaciją, rugsėjo viduryje. Paskelbus galutinius konkurso rezultatus, laimėtojams bus skirtos trys premijos: I vietai – 60.000 Eur, II vietai – 40.000 Eur, III vietai 20.000 Eur“, – sakė Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas Giedrius Krasauskas.
Pagal konkurso sąlygas, naujajame pastate bus iki 1.700 vietų didžioji ir 500 vietų mažoji salės, erdvės barams, erdvus vestibiulis su vaizdu į įspūdingą miesto panoramą ir patalpos įvairiai kitai kultūrinei veiklai. Numatomas koncertų salės projektavimo paslaugų ir statybos darbų biudžetas siekia 52 mln. eurų. Į šią sumą įtrauktos visos su objekto projektavimu, statyba ir įrengimu bei sklypo tvarkymu susijusios išlaidos.
Nacionalinės koncertų salės „Tautos namai“ ant Vilniaus Tauro kalno architektūros konkursas vyksta bendradarbiaujant su Tarptautine architektų sąjunga, Lietuvos architektų sąjunga ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

TRUMPAI APIE LAUREATUS
Madride įsikūrusi jaunų architektų studija Arquivio architects yra aktyvi, tačiau nedaug realizavimo patirties turinti komanda. “Archyviniai architektai” aktyviai dalyvauja tarptautiniuose konkursuose ir neretai čia juos aplanko laimė – laimėta ne tik 5-oji vieta M.K.Č. centro konkurse Kaune, bet ir 3-ioji vieta Tripolio (Libanas) Žinių ir inovacijų centro tarptautiniame konkurse. Studija yra pastačiusi ir rekonstravusi privačių vilų Ispanijos kurortuose, sukūrusi interjerų. Šiuo metu prižiūri vidutinio dydžio komercinio objekto statybą Madrido priemiestyje. Studijos kolektyvas daugiatautis. Studijos tinklapis šiuo metu rekonstruojamas, todėl bendravimas su “Tautos namų” laureatais kiek apsunkintas.
Parengta pagal Vilniaus miesto savivaldybės ir Pilotas.LT informaciją.
Titulinė foto: Lietuvos architektų sąjungos. Kitos foto: firmos “Arquivio architects”.

5-oji vieta M.K.Č. muzikos centro konkurse Kaune (studija “Arquivio architects”)

5-oji vieta M.K.Č. muzikos centro konkurse Kaune (studija “Arquivio architects”)

3-ioji vieta Tripolio (Libanas) Žinių ir inovacijų centro tarptautiniame konkurse (studija “Arquivio architects”)

3-ioji vieta Tripolio (Libanas) Žinių ir inovacijų centro tarptautiniame konkurse (studija “Arquivio architects”)

Vila Alikantėje (Ispanija) (studija “Arquivio architects”)

Vila Alikantėje (Ispanija) (studija “Arquivio architects”)

Interjeras gyvenamąjame dangoraižyje “Torres Blancas” Madride (studija “Arquivio architects”)

Interjeras gyvenamajame dangoraižyje “Torres Blancas” Madride (studija “Arquivio architects”)

Komercinis objektas Collado-Villalba, Madridas (studija “Arquivio architects”)

Komercinis objektas Collado-Villalba, Madridas (studija “Arquivio architects”)

Komentarai

  1. Nesu ekspertė, bet iš to, ką čia matom – tai skystoki tie ispanai…

  2. Arquivio ispanai silpnoki, o antri prancuzai Fres architects palieka labai malonu ispudi savo darbais. Aisku, ir musu Palekas pakankamai pajegus tokiam objektui.

  3. Rolandas Palekas dar kartą įrodė, kad architekto talentą nusako pergalės ir prizinės vietos tarptautiniuose konkursuose, o ne užsakomieji straipsneliai būstuose ir pan. ar pseudo “ konkursai“ su pseudo „vertinimo komisijomis“ .

  4. sveikinimai Rolandui Palekui! kur eksponuojami konkursiniai darbai?

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Nacionalinė koncertų salė ant Tauro kalno Vilniuje (arch. „Arquivio architects“).

KONKURSĄ PASKELBĖ IŠ NAUJO: Ieškomas Nacionalinės koncertų salės rangovas

2024 sausio 4Be komentarųPILOTAS.LT

Pernai spalį skelbtas Nacionalinės koncertų salės rangos konkursas dėl darbo projekto dalies rengimo ir statybos darbų įsigijimo neseniai paskelbtas iš naujo. Pirmasis konkursas nutrauktas gavus

Panevėžio stoties statyba

BETONINĖ PANEVĖŽIO SKRAISTĖ: Įpusėjo autobusų stoties statybos darbai

2023 rugsėjo 26Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžyje įpusėjo itin laukiamos autobusų stoties statybos darbai. Projektuodamas stoties pastatą architekto Rolando Paleko kolektyvas stengėsi išgauti skvere išskleistos betoninės skraistės architektūrinį įspūdį. Savo išorinį pavidalą

Kongresų rūmų salė

NAUJI AKUSTIKOS STANDARTAI: Baigiama rekonstruoti Vilniaus kongresų rūmų salė

2023 rugsėjo 14Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras surengė išskirtinį naujai rekonstruotos Vilniaus kongresų rūmų salės pristatymą. Planuojama, jok kitais metais duris atversianti pagal naujausius standartus įrengta ir išskirtine

Nacionalinė koncertų salė

ĮGYVENDINS 2030-AISIAIS: Pristatė Nacionalinės koncertų salės statybų finansavimo modelį

2023 rugsėjo 12Be komentarųPILOTAS.LT

Vis sparčiau įsibėgėja Nacionalinės koncertų salės (Tautos namų) – vieno ambicingiausių ir didžiausių kultūros infrastruktūros projektų Lietuvoje – įgyvendinimas. Rugsėjo 11 dieną spaudos konferencijoje kultūros

Panevėžio autobusų stotis

VIENAS LAUKIAMIAUSIŲ PANEVĖŽYJE: Ryškėja naujos autobusų stoties kontūrai

2023 liepos 24Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžyje ryškėja vieno laukiamiausių Panevėžio projektų – miesto autobusų stoties – kontūrai. Šio mėnesio pabaigoje bus baigtas stoties vidinių betoninių sienų įrengimas, ruošiamasi betonuoti laukiamojo

Palangos muzikos ir meno namai

OVALIŠKI ORKESTRO NAMAI: Palangoje projektuojama 300 vietų akustinė salė

2023 vasario 28Be komentarųPILOTAS.LT

Koncertų salės pašonėje Palanga komponuoja apie 300 vietų naują akustinę salę – ovališkus Muzikos ir meno namus. Manoma, kad naujasis statinys bus grafų Tiškevičių pradėtas

Diskusija su architektais

LEIDYKLA „LAPAS“ PRISTATO: 2 architektūrinės diskusijos Vilniaus knygų mugėje

2023 vasario 22Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje rytoj prasidedanti Vilniaus knygų mugė neapsieis be architektūrinių temų. Šiemet pirmą kartą vykusiuose Knygos apdovanojimuose pripažinta Metų leidėju leidykla „Lapas“, 22-ojoje joje pakvies diskutuoti

Nacionalinė koncertų salė

STATYS NACIONALINĘ KONCERTŲ SALĘ: Šiandien gautas statybos leidimas

2022 gruodžio 132 KomentaraiPILOTAS.LT

Atsakingoms institucijoms pritarus, ant Tauro kalno Nacionalinę koncertų salę suprojektavusi tarptautinė kūrėjų komanda šiandien gavo statybos leidimą. Komplekso statybai jau planuojama skelbti tarptautinį rangos darbų

M.K.Čiurlionio koncertų centras (arch. „Paleko archstudija“, „Baltic Engineers“).

PAKRANTĖS ATGIMIMO SIMBOLIS: Pristatys M.K.Čiurlionio koncertų centro projektą

2022 lapkričio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Praėjo jau 5 metai kai M.K.Čiurlionio koncertų centro tarptautinį konkursą Kaune laimėjo vilniečių projektuotojų kolektyvas, vadovaujamas Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato architekto Rolando Paleko.

Danės skveras

KLAIPĖDOS ARCHITEKTŪRINIS KALENDORIUS: Sudėlioti baigiamieji renginių ciklo akordai

2022 lapkričio 17Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija (LASKAO) šiemet rengia architektūros renginių ciklą „Klaipėdos architektūra“. Renginių ciklo programoje – apie 20 skirtingų architektūrinių įvykių, kurių dalis

Tauro kalnas

TAURO KALNO SUTVARKYMAS: Rengiamas atnaujintų projekto sprendinių viešas aptarimas

2022 lapkričio 7Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus miesto savivaldybė rytoj organizuoja viešą atnaujintų Tauro kalno projekto sprendinių aptarimą. Tauro kalno atnaujinimo projekto rengia UAB „Vilniaus planas“. ATSIŽVELGĖ Į VISUOMENĖS SIŪLYMUS IR

Architektas Rolandas Palekas. Foto: PILOTAS.LT archyvas

ARCHITEKTAS ROLANDAS PALEKAS: „Miestas susideda iš dviejų tipų erdvių“

2022 rugsėjo 121 KomentarasPILOTAS.LT

Paleko architektų studija (PAS), įkurta 2000 metais, šiandien vadinama vienu kūrybiškai stipriausių architektų kolektyvų Lietuvoje. Leidykla „LAPAS“ pristato naujieną – knygą „PAS. Paleko architektų studija

Tauro kalnas

PIRMIAUSIA PATIKRINS SKAMBESĮ: „Tautos namų“ realizaciją pradeda akustinis modelis

2022 birželio 23Be komentarųPILOTAS.LT

Šimtmečio idėja Vilniuje pamažu virsta realybe – Nacionalinės koncertų salės („Tautos namų“) techninis projektas jau baigiamas rengti. Dar šiemet bus pradėtas tvarkyti ir Tauro kalno

Tauro kalnas

ATĖJO TAURO KALNO EILĖ: Paskelbtas tvarkymo rangos konkursas

2022 balandžio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Tauro kalno sutvarkymo projektas juda pirmyn. Atlikus techninio projekto ekspertizę ir gavus statybą leidžiantį dokumentą, yra skelbiamas konkursas rangos darbams atlikti. DARBŲ VERTĖ – APIE

Kauno grūdai

„KARŠČIAUSIA“ KAUNO VIETA: „Kauno grūdai“ pardavė Nemuno pakrantės sklypą

2021 gruodžio 211 KomentarasPILOTAS.LT

Bendrovės „Linas Agro Group“ šiuo metu valdomi „Kauno grūdai“ ką tik pardavė 3,34 ha žemės sklypą Kauno kairiajame Nemuno krante, Žemojoje Fredoje. Ši Nemuno pakrantės

Skveras ties V.Kudirkos g. 14 ir Z.Sierakausko g. 15 (arch. P.Marozas).

ATNAUJINO PROJEKTĄ: Skvero prie Nacionalinės koncertų salės pristatymas

2021 spalio 25Be komentarųPILOTAS.LT

Skvero prie būsimos Nacionalinės koncertų salės kūrėjai pristatys atnaujintą projektą, kurį pakoregavo pagal visuomenės ir specialistų pastabas. Siūlomi šios viešosios erdvės sutvarkymo sprendiniai nekeičia teritorijoje

Tautos namai

TAUTOS NAMŲ NAUJIENOS: Paleista speciali interneto svetainė

2021 rugsėjo 17Be komentarųPILOTAS.LT

Sostinėje ant Tauro kalno kuriamo daugiafunkcio meno centro – Nacionalinė koncertų salės „Tautos namai“ – naujienos, projekto eiga ir tikslai nuo šiol bus skelbiami specialioje

Vilkaviškio autobusų stotis

MIES VAN DER ROHE PREMIJA 2022: Baltijos šalių lyderės pozicijos neužleidom

2021 rugsėjo 102 KomentaraiPILOTAS.LT

Metams dėl koronaviruso pandemijos atidėto Europos sąjungos šiuolaikinės architektūros apdovanojimo – Mies van der Rohe premijos 2022 – rinkimai įgauna pagreitį. Per pastaruosius metus Lietuvos nominantų

Tautos namai

TAUTOS NAMŲ PROJEKTO PRISTATYMAS: Renginys vyks nuotoliniu būdu

2021 rugpjūčio 19Be komentarųPILOTAS.LT

Profsąjungos rūmų vietoje ant Tauro kalno, Vilniuje planuojamų „Tautos namų“ projektiniai pasiūlymai bus pristatyti visuomenei. Statinio architektai – tarptautinį architektūros konkursą laimėję firmos „Arquivio architects“

Latvijos nacionalinė koncertų salė

LATVIJOS NACIONALINĖ KONCERTŲ SALĖ: Rasti vietą padeda lietuvių urbanistai

2021 rugpjūčio 19Be komentarųPILOTAS.LT

Jau 3 dešimtmečius Latvijoje verda diskusijos: vieningai sutariant, kad šaliai reikalinga reprezentatyvi nacionalinė koncertų salė, kategoriškai nesutariama ir nesusitariama, kurioje vietoje ji turėtų iškilti. Į kunkuliuojančią

Arquivio Architects

LAS TARP GERIAUSIŲ: Specialus Tarptautinės konkursų komisijos leidinys

2021 liepos 15Be komentarųPILOTAS.LT

Tarptautinė architektų sąjunga (UIA) išleido specialų Tarptautinės konkursų komisijos leidinį, skirtą gerosioms tarptautinių architektūros konkursų praktikoms. Tarp geriausių – ir Nacionalinės koncertų salės „Tautos namai“

LMTA studijų miestelis

MENO IR MOKSLO BRANDUOLYS: Pradedamas statyti LMTA studijų miestelis

2021 liepos 13Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje prasideda Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) studijų miestelio statyba. Iškils 8 meno ir mokslo veiklai skirtų pastatų kompleksas, suprojektuotas „Paleko Archstudijos“ kolektyvo. STUDIJŲ

Nacionalinė koncertų salė „Tautos namai“ (arch. „Arquivio architects“)

NACIONALINĖ KONCERTŲ SALĖ: Vilnius ragina susitelkti dėl statybų

2021 sausio 281 KomentarasPILOTAS.LT

Vilnius pakvietė aukščiausias valstybės institucijas susitelkti dėl Nacionalinės koncertų salės ant Tauro kalno statybų. Parengtai rezoliucijai ką tik pritarė Vilniaus miesto taryba. REZOLIUCIJA SIEKIA IEŠKOTI

Nacionalinė koncertų salė „Tautos namai“ (arch. „Arquivio architects“)

6 KARTUS BRANGIAU: Pasirašyta 7 mln. Eur vertės sutartis projektuoti Tautos Namus

2020 lapkričio 262 KomentaraiPILOTAS.LT

„Lietuva brangi“, rašė prieš 100 metų poetas-futuristas tautos-architektui Basanavičiui apie Tautos Namų projektą ant Pamėnkalnio. Maironis buvo teisus – šiandien sostinės meras vainikavo Tautos patriarcho

Žemosios Fredos kvartalas

ŽEMOSIOS FREDOS SUGRĮŽIMAS: Pristatomas naujojo rajono 1-ojo etapo projektas

2020 spalio 94 KomentaraiPILOTAS.LT

Apie merdinčios Žemosios Fredos urbanistinę plėtrą Kaune kalbama jau bent du dešimtmečius. Tačiau privatus kapitalas čia drąsiau čia ėmė jaustis tik kairiajame Nemuno krante  sumanius  statyti M.K.Čiurlionio