„Re:formatų“ festivalis

REFORMATŲ SKVERO PROJEKTAS: 13 organizacijų reikalauja stabdyti

2018-08-16
PILOTAS.LT

Rugpjūčio 9 dieną Vilniuje įvykusioje karštoje Vilniaus savivaldybės diskusijoje su visuomene visuomenininkai, architektai, įvairių sričių specialistai, bendruomenių atstovai išsakė daug kritikos Reformatų skvero projektui, taip pat buvo pabrėžti procedūriniai šio projekto priėmimo pažeidimai. 13 visuomeninių organizacijų neseniai pasirašė reikalavimą stabdyti neteisėto Reformatų skvero projekto vykdymą.

NEBUVO DISKUTUOJAMA SU VISUOMENE IR SPECIALISTAIS
Rugpjūčio 9 dieną vykusio „Re:formatų“ festivalio metu šimtai žmonių susirinko protestuoti prieš vienašališkai priimtą Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą dėl Reformatų skvero atnaujinimo (arch. J.Večerskytė-Šimeliūnė). Rugpjūčio 13 dieną Vilniaus savivaldybei ir Aplinkos ministerijai buvo išsiųstas 13 visuomeninių organizacijų pasirašytas reikalavimas stabdyti neteisėto Reformatų skvero projekto vykdymą ir sudaryti sąlygas užsakovui tinkamai suformuluoti užduotį, išgryninti projekto užmojus – diskutuojant viešai su įvairių sričių specialistais ir bendruomenėmis.
Rašte nurodoma, kad projekto rengimo proceso metu nebuvo paisoma Orhuso konvencijos (nesudarant sąlygų suinteresuotoms gyventojų grupėms bei specialistams įsitraukti į Reformatų parko projekto užduočių formavimą ir projekto rengimo eigą) bei UNESCO Pasaulio kultūros ir gamtos paveldo apsaugos konvencijos gairių (UNESCO pasaulio paveldo centras nebuvo iš anksto informuotas apie pasaulio paveldo vietovėje Vilniaus istoriniame centre esančios reikšmingos vietos esminės kaitos projektą).
Tarp organizacijų – Vilniaus bendruomenių asociacija, Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis, Lietuvos pėsčiųjų asociacija, VšĮ Architektūros fondas, Lietuvos arboristikos centras, Lietuvos dailės istorikų draugija, skvero kaimynystėje įsikursiantis MO muziejus ir kiti.
Vilniaus savivaldybės paviešintas Reformatų skvero atnaujinimo projektas buvo parengtas be konkurso, neatlikus būtinų archeologinių tyrimų, taip pat neatlikus sociologinių tyrimų ir neplėtojus produktyvaus dialogo su visuomene. Projektas buvo plačiai paviešintas žiniasklaidoje tik šių metų birželio 29 dieną, jau pasirašius sutartį su rangovu.
MEDŽIAI JAU PRADĖTI KIRSTI
Visuomenei ir specialistams pareiškus nepritarimą, liepos 30 dieną buvo inicijuota piliečių apklausa Reformatų skvero atnaujinimo klausimu. Į anketos klausimus atsakius per 900 piliečių. 88 proc. apklaustųjų mano, kad skverą reikia atnaujinti. Per 80 proc. apklaustųjų sutinka su savivaldybės sprendimu skvere pažymėti sovietmečiu sunaikintas reformatų kapines bei koplyčią, daugiau kaip 70 proc. pritaria, kad skvere atsirastų paminklas reformacijai. Tačiau 78 proc. apklaustųjų prieštarauja, kad skveras būtų aptvertas ir rakinamas nakčiai, 74 proc. nepritaria Vilniaus savivaldybės sprendimui visiškai sunaikinti 9-ojo dešimtmečio pradžioje sukurtas laiptuotas struktūras. Taip pat nesutampa požiūriai į augmenijos išsaugojimą. Nuo projekto rengimo pradžios (2014 m.) planuota iškirsti 91 iš 275 medžių (24 jau pašalinti), o esamų krūmų ir vijoklių išsaugoti neketinta. Tačiau minėta apklausa rodo, kad 80 proc. žmonių su šiuo sprendimu nesutinka: 42 proc. apklaustųjų mano, kad svarbu išsaugoti esamas augmenijos ekosistemas, o 38 proc. apklaustųjų – kad krūmai ir žoliniai augalai nėra svarbūs, tačiau reikėtų išsaugoti visus brandžius ir sveikus medžius.
Beje, sutarta, kad siųsti savo pasiūlymus dėl Reformatų skvero projekto taisymo visuomenė dar gali iki rugpjūčio 19 dienos. Juos galima siųsti adresu: reformatu.skveras@gmail.com.
Parengta pagal visuomeninių organizacijų ir PILOTAS.LT informaciją.
„Re:formatų“ festivalis. Foto: Andrej Vasilenko

Reformatų skvero projektas

Reformatų skvero projektas

Komentarai

  1. Gal tamstai bus naujiena-remiantis Rusijos caro valdžios vykdytų gyventojų surašymo duomenimis,dar 1862 metais lietuviai sudarė 50 proc. Vilniaus gubernijos gyventojų (matyt,iki 1831 m. sukilimo jų nuošimtis buvo dar didesnis),lenkai sudarė 18 proc., baltarusiai 17 proc. žydai 9 proc. Vilniaus gubernijos rytinė riba ėjo netoli Minsko,jos ribose buvo Vileikos,Lydos,Maladečinos,Dysnos miesteliai. Po 1863 metų sukilimo , 1865 metais lietuvių drastiškai mažėja iki 24 proc.,baltarusių išauga beveik trigubai iki 47 proc.,lenkų vos sumažėja iki 17 proc.,žydų tautybės gyventojų dalis lieka nepakitusi-9 proc. Įdomu,kad 1897 m. lietuviai sudarė 18 proc.,lenkai- 8 proc. Vilniaus gubernijos gyventojų. Tokį drastišką lietuvių gyventojų dalies mažėjimą matyt nulėmė po 1863 m. sukilimo caro valdžios vykdyti lietuvių trėmimai į Sibirą ir naujų gyventojų atkėlimas į jų žemes iš rytinių gubernijų. Be to, fatališką vaidmenį suvaidino caro valdžios įvestas 40 metų trukęs lietuvių kalbos,spaudos,mokyklų draudimas-lietuviai buvo nutautinami nelietuviško švietimo pagalba. Per surašymus prisipažinti esant lietuvių,ko gero,reiškė uždarytas duris į valstybinę tarnybą ar kilimą karjeros laiptais joje. Matyt,todėl didelė dalis lietuvių galimai užsirašydavo kitų tautybių atstovais.
    Prie pat Minsko žiedinio apvažiavimo yra vietovė Antaniški,kiek toliau-Gerveli,Dauguli,Girdzy, Gerdutiški, Petriški, Baubli, Daunary,Narbutava,Skirmantava… įpietus nuo Gardino-Vialikija Eismanty,Jatauty, Taucvily, Mizgiry,Jundzily… Net Bialystoko miesto Lenkijoje dalis vadinama Dojlidy (Dailidės?)-net lenkų mokslininkai pripažįsta baltišką jo kilmę.
    en.wikipedia.org/wiki/Vilna_Governorate
    lt.wikipedia.org/wiki/Spaudos_draudimas#/media/File:19th_C._sign_in_Lithuania.jpg

    • Mielasis, jūs čia progai pasitaikius sekate pasaką apie „amžinąsias skriaudas“, tai yra ideologiškai suformatuotas ir politikos priemonėmis įdiegtas etnines nuoskaudas. Mylintys savo vaikus ir rūpestingi tėvai leido savo vaikus į lenkišką mokyklą, nes lenkų kalba kultūros ir mokslo kalba, o tėvai leidžia vaikus tikėdamiesi, kad tie jų vaikai išeis mokslus ir „į žmones’, paliks kaimą ir geresnę ateitį suskurs mieste, galų gale iš ten pasirūpins savo tėvais senatvėje. 1863 m. sukilimas nebuvo nei organizuojamas, nei klasifikuojamas kaip „lietuvių“ sukilimas. Nebent sekančiose kartose, politinės propagandos tikslais. Carinės Rusijos imperijos centrinė valdžia savo kultūros ir švietimo politikoje lietuvių kalbos nedraudė, priešingai, visaip ją skatino. Ypač po 1863 m. Bet nenukrypkim nuo „objekto“, reformatų bažnyčios pastato ir kapinių. Žmonės, kurie tą bažnyčią pastatė, toje bažnyčioje meldėsi ir giedojo, kalbėjo ir pamokslavo, darė tai lenkų kalba; kai buvo palaidoti, pagerbti buvo epitafijomis lenkų kalba. Su tuo ten ir kovojama. Pagal analogiją su LTSR laikotarpiu. Kad būtų aiškiau, įsivaizduokim, tose Vilniaus miesto istorinėse kapinėse guli palaidoti lietuvių tautiniai / politiniai lyderiai. Ar kas iš architektų mūsų gerbiamųjų ryžtųsi tokias kapines net siūlyti paversti į parką?

  2. „… lenkų kalba tai šalies miesto gyventojų, bendrai krašto kultūros ir mokslo kalba per amžius. Lietuvių kalba ten nuo 1939 m. okupacijos, su nauja valdžia ir politika…“? Manau,puikiai žinote,kad Lietuvos sostinę Vilnių 1920 m. okupavo Lenkija.
    Įdomu,kodėl lietuvis reformatas Jokūbas Morkūnas XVIa. Vilniuje spausdino „Postilę lietuvišką“? Jei Bažnyčioje nebuvo lietuviškai kalbančių tikinčiųjų,tai kam spausdinti reformatų maldaknyges lietuviškai ?

    • Civilizacija ta, kuri pastatė tą bažnyčią, ir visas kitas ankstesnes toje vietoje stovėjusias, išleido ir tą jūsų minimą postilę, kalbėjo lenkų kalba. Ir ne atvirkščiai.

  3. Mielasis, Bažnyčios tos reformatų kalba per amžius buvo lenkų kalba. Tame nieko keisto nei anti-lietuviško nėra, nes lenkų kalba tai šalies miesto gyventojų, bendrai krašto kultūros ir mokslo kalba per amžius. Lietuvių kalba ten nuo 1939 m. okupacijos, su nauja valdžia ir politika.

  4. Reformatų yra ne tik Kėdainiuose,Kaune, Panevėžyje ,Kupiškio, Biržų krašte ,bet ir Vilniuje. Manau,ne visi Vilniaus reformatai buvo lenkai-buvo ir lietuvių, galbūt ir vokiečių. Juk lietuvis evangelikas reformatas Jokūbas Morkūnas XVI amžiuje Vilniuje spausdino knygas („Postilė lietuviška“) ir lietuvių kalba-matyt Vilniuje jau buvo susiformavusi lietuvių evangelikų reformatų bendruomenė. Tad pilnai tikėtina,kad šiose Reformatų kapinėse buvo laidojami ir lietuviai evangelikai reformatai.

  5. PETICIJA: Stabdykite Reformatų skvero projekto įgyvendinimą, KVIEČIAME PASIRAŠYTI
    https://www.peticijos.lt/visos/74825

  6. Turetu buti „Reformatu kapiniu“. Simtmeciais tas sklypas buvo reformatu bendruomenes kapines, palaidota ten daug zmoniu. LTSR Vilniuje sunaikinta buvo ankapiai, o palaidoti zmones niekur is savo kapu nedingo, bet guli ten palaidoti kiekvienas savo kape. Architektams musu gerbiamiesiems nesuprasti, ka ten palaidotiems zmonems reiskia (kalbu esamuoju laiku, nes amzinybes poziuriu laiko nera) teise buti palaidotam, palaidotam pagal religini tikejima i prisikelima is mirusiuju. Tokiu „moderniu“ poziuriu ir „ura“ planavimu, kaip sio „skvero“, paniekinami ten palaidoti zmones reformatai, pasityciojama dar karta, (pirma karta issityciota sunaikinant kapu ankapius) nes buvo tie zmones „lenkai“. Bendrai, civilizacija, kuri negerbia mirusiu valios, siuo atveju buti palaidotam savo kape iki prisikelimo is mirusiuju, negerbia zmogaus isitikinimu ir giliausiu tikejimo jausmu ir vilciu, use siaubinga.

  7. Mano galva elementaru- reikia atviro architektūrinės idėjos ( ne proj.pasiūlymų, kaip dažniausiai būna Panevėžyje ) konkurso.

  8. vilnius kyla. super!

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

azuol_vn_230000_e01_xxx

VANDALIZMO KAINA: Už nukirstą ąžuolą sumokės 150.000 eurų kompensaciją

2024 kovo 19Be komentarųPILOTAS.LT

Pernai pavasarį įmonė „Rinktinės NT“ sostinės centre ciniškai nukirto šimtametį ąžuolą. PILOTAS.LT tuomet rašė apie Vilniaus valdžios žadamą itin griežtą atkirtį. Neseniai paaiškėjo, jog kompensuojant

Viešoji erdvė Žvėryne (arch. E.Cibulskienė).

NAUJA VIEŠOJI ERDVĖ ŽVĖRYNUI: Rengiamas viešas projekto aptarimas

2024 kovo 8Be komentarųPILOTAS.LT

Žvėryne, sklype ties Ukmergės gatvės 126, Vilniaus miesto savivaldybė planuoja įrengti naują viešąją erdvę. Pasiūlymus galima teikti el. paštu bei planuojamos viešos virtualios konsultacijos metu.

skver_vn_240200_e02_xxx

NAUJAS SKVERAS ŽIRMŪNUOSE: Rengiama atnaujintų projektinių pasiūlymų konsultacija

2024 vasario 12Be komentarųPILOTAS.LT

Žirmūnų rajone planuojama sutvarkyti žaliąją erdvę tarp S.Žukausko ir Minties gatvių. Skveras tarp daugiabučių ir mokymosi įstaigų bus sutvarkytas ir pritaikytas gyventojų poilsiui, o Joachimo

Viešoji erdvė Vilniaus Senamiestyje (UAB „Viltekta“, „Heima“).

VIEŠOJI ERDVĖ VILNIAUS SENAMIESČIUI: Rengiama projekto viešoji konsultacija

2024 vasario 6Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus Senamiesčiui priklausančioje teritorijoje, netoli Subačiaus gatvės projektuojama nauja viešoji erdvė. Vasario pabaigoje rengiama projekto viešoji konsultacija su gyventojais. Vilniaus Senamiesčio teritorijoje sklypuose ties K.Vanagėlio

Kuršių nerija

NIDOJE ĮRENGS SVEIKATINGUMO TAKĄ: Idėja surinko daugiausia balsų

2024 sausio 17Be komentarųPILOTAS.LT

Neringos savivaldybės dalyvaujamojo biudžeto lėšomis numatoma įrengti sveikatingumo taką Nidoje – būtent ši idėja surinko daugiausia neringiškių balsų. Sveikatingumo taką Nidoje numatoma įrengti per šiuos

Pilaitės skveras

MAŽOJI LIETUVA VILNIUJE: Į priekį iriasi Pilaitės viešosios erdvės projektas

2024 sausio 2Be komentarųPILOTAS.LT

Kartu su Pilaitės gyventojais kurtas Vilniaus viešosios erdvės sutvarkymo projektas pasistūmėjo į priekį – išduotas statybą leidžiantis dokumentas. Skvere planuojama įrengti sporto aikšteles, bendruomenės renginių

Prie autobusų stoties besiglaudžianti viešoji erdvė Vilkaviškyje tampa svarbia susitikimų ir renginių vieta. Foto: V.Girdausko

MEDŽIŲ ARCHITEKTŪRA: 19-oje Venecijos architektūros bienalėje Lietuvą atstovaus LAS projektas

2023 gruodžio 181 KomentarasPILOTAS.LT

Lietuvos kultūros tarybos sprendimu 2025-aisiais, 19-oje Venecijos architektūros bienalėje Lietuvai atstovaus Lietuvos architektų sąjungos projektas „Medžių Architektūra: iš vietos šaknų virsta“. Jo komisare bus architektūrologė,

medzi_pl_231100_e01_xxx

MEDŽIŲ KRIMINALAS PALANGOJE: Kirtimų organizatoriams gresia 1,8 mln. eurų bauda

2023 lapkričio 7Be komentarųPILOTAS.LT

Klaipėdos apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Palangoje iškirstų daugiau nei 1.100 saugotinų medžių. Nepriklausomas ekspertas konstatavo, jog privačioje 19,3 ha teritorijoje augusių medžių vietoje

Stelmužės ąžuolas

METŲ MEDŽIO RINKIMAI: Šiemet pretenduoja 13 solidžių kandidatų

2023 rugsėjo 21Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuviai nuo seno garbino medžius, o nuo 2016-ųjų – renka Lietuvos metų medį. Šiemet į 2023-ųjų Metų medžio titulą pretenduoja 13 atrinktų vertingų lapuočių. Šiais

Malūno parkas. Foto: Klaipėdos savivaldybės.

DAUGIAU GALIMYBIŲ POILSIUI: Klaipėdoje sutvarkytas Malūno parkas

2023 rugsėjo 19Be komentarųPILOTAS.LT

Klaipėdoje sutvarkyta dar viena viešoji erdvė – Malūno parkas, anksčiau vadintas Trinyčių vardu. Dviem etapais vykdyti jo sutvarkymo darbai iš viso kainavo 2,96 mln. Eur.

skveras Vilniaus Naujamiestyje

SKVERAS SOSTINĖS NAUJAMIESTYJE: Rengiamas nuotolinis projekto pristatymas

2023 rugsėjo 4Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje, Naujamiestyje planuojama įrengti naują skverą. Rugsėjo 19 dieną organizuojamame nuotoliniame susitikime bus pristatytas rengiamas pastarojo projektas bei bus galima išsakyti pastabas. PLANUOJAMAS GRETA PLĖTOJAMOS TERITORIJOS Naujasis

Menas be stogo

MENAS BE STOGO: 100 meno kūrinių ekspozicija Vilniuje

2023 rugpjūčio 3Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus viešosios erdvės vėl tapo didžiausia sostinės galerija „Menas be stogo“. Čia 3 savaites bus išeksponuota 100 meno kūrinių, o virtualioje galerijoje galima pamatyti per

Nukirstas ąžuolas

VANDALIZMAS VILNIAUS CENTRE: Nukirtusiems šimtametį ąžuolą – bekompromisis atsakas

2023 gegužės 22Be komentarųPILOTAS.LT

Prieš porą dienų Vilniaus centre barbariškai be leidimo nukirtus vietos dvasią kūrusį sveiką šimtametį ąžuolą, netruko sureaguoti ne vien pilietiškai nusiteikę eiliniai vilniečiai, bet ir

Architektūros linija

JUSTINUI MARCINKEVIČIUI ATMINTI: Idėjų konkursą laimėjo „Trilogija“

2023 gegužės 17Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos rašytojų sąjungos pernai lapkritį paskelbtame architektūrinio-skulptūrinio objekto rašytojui Justinui Marcinkevičiui atminti ir skvero sutvarkymo konkurse dalyvavo 15 projektų. Neseniai buvo patvirtinta galutinė projektų eilė ir

SPOT 2022

SKAIDRINS VILNIAUS KASDIENYBĘ: 6-asis gatvės menų festivalis SPOT įvyks anksčiau

2023 gegužės 10Be komentarųPILOTAS.LT

Menų spaustuvė jau 6-us metus kviečia susipažinti su įvairiomis gatvės menų formomis, kasmet vasarą surengdama tarptautinį gatvės menų festivalį SPOT. Iki šiol šis festivalis tradiciškai vykdavo

Kniaudiškių parkas

PARKAS ĮPRASMINS PASAKĄ: Panevėžyje baigiamas įrengti Kniaudiškių parkas

2023 gegužės 8Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžio miesto savivaldybė buvusios dykynės vietoje baigia įgyvendinti 7,7 ha Kniaudiškių parko idėją. Tai naujos koncepcijos Aukštaitijos sostinės parkas, skirtas įprasminti vieną žinomiausių lietuvių liaudies

Šliogerio konkursas

FILOSOFO ŠLIOGERIO SKVERAS: Idėjų konkursą laimėjo Vlado Balsio „Itakė“

2023 balandžio 6Be komentarųPILOTAS.LT

Bendrovė „Metalistas property“ surengė atvirą idėjų konkursą filosofo Marijaus Arvydo Šliogerio atminimui Panevėžyje įamžinti. Nugalėtoju tapo Vladas Balsys su konkursiniu darbu „Itakė“. Konkursą laimėjusi idėja bus

„Sutrikus tai tampa apčiuopiama. Infrastruktūros ir solidarumai už posovietinės būklės“

TRIKDŽIAI IŠRYŠKINA GALIĄ: Posovietinio regiono menininkų paroda NDG

2023 kovo 30Be komentarųPILOTAS.LT

Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) atidaroma tarptautinė paroda, kurioje pristatomi Ukrainos, Baltarusijos, Sakartvelo, Kazachstano, Lietuvos, Latvijos, Lenkijos šiuolaikinių menininkų kūriniai. Šias šalis vienija ne tik bendra

Šv. Stepono skveras Vilniuje. Pav.: „Vilniaus planas“.

PAVERS TRAUKOS OBJEKTU: Gautas Šv. Stepono skvero statybos leidimas

2023 kovo 10Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus stoties rajone atsiras daugiau gyvybės ir erdvės – Vilniaus miesto savivaldybė planuoja apleistos Šv. Stepono bažnyčios teritorijos tvarkymo darbus. UAB „Vilniaus planas“ parengtam Šv.

Vilniaus viešosios erdvės

15 NAUJŲ VIEŠŲJŲ ERDVIŲ: Vilniaus miestas vienijasi su verslu

2023 vasario 23Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus miesto savivaldybė, bendradarbiaudama su verslu, planuoja sostinėje įrengti 15 viešųjų erdvių. Parkui Pilaitėje ir skverui Rasose jau išduoti statybą leidžiantys dokumentai. Iki metų pabaigos

Skveras Tolminkiemio g. 4, Vilniuje (projektavimo įmonė „Lagos projektai“; PV Kęstutis Akelaitis, PDV Dėja Želvienė, arch. Gintaras Čaikauskas, Marius Šaliamoras, Kęstutis Akelaitis, Andrej Pleškov).

PILAITĖJE – NAUJAS SKVERAS: Projektuojama pagal klasikinio sodo principus

2023 vasario 9Be komentarųPILOTAS.LT

Sostinės Pilaitėje, prie naujai pastatytos Šv. Juozapo bažnyčios ir tik pernai duris atvėrusios Pilaitės gimnazijos, planuojama įrengti naują viešąją erdvę. Ji bus atvira visiems –

Kintų skveras

PRATĘS KINTŲ SKERO DARBUS: Vilniaus savivaldybė pasirašė sutartį su naujais statybininkais

2023 sausio 17Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus Šnipiškių rajonas gyvena permainų nuotaikomis. Pranešama, kad pavasarį čia bus tęsiami ir Kintų skvero įkūrimo darbai. Vilniaus miesto savivaldybės administracija neseniai pasirašė sutartį su

PUPA

KLAIPĖDOJE PASKELBTI LAIMĖTOJAI: Šiaurės rago pakrantę projektuos PUPA

2023 sausio 17Be komentarųPILOTAS.LT

PILOTAS.LT jau skelbė, jog Šiaurės rago skvero tarp Naujosios Uosto gatvės ir Kuršių marių sutvarkymo atvirame projekto konkurse pirmavo konkursinis darbas „Šiaurės krantas“. Atlikus konkurso

„Šiaurės krantas“

PIRMAUJA „ŠIAURĖS KRANTAS“: Išryškėjo Šiaurės rago krantinės konkurso lyderiai

2023 sausio 10Be komentarųPILOTAS.LT

Kaip jau rašė PILOTAS.LT, bendrovės „Memelio miestas“ kartu su Klaipėdos miesto savivaldybės administracija ir Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija surengtame Šiaurės rago skvero tarp

Šiaurinio rago skveras

ŠIAURĖS RAGO SKVERAS: Atvirame projekto konkurse rungiasi 4 idėjos

2022 gruodžio 231 KomentarasPILOTAS.LT

PILOTAS.LT jau skelbė apie bendrovės „Memelio miestas“ kartu su Klaipėdos miesto savivaldybės administracija ir Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija rengiamą Šiaurės rago skvero tarp