Kauno Ąžuolynas

ĄŽUOLYNO RODODENDRIZACIJA: Kauno istorinį parką neatpažįstamai pertvarkys

2017-09-04
Audrys Karalius

Neregėto masto dendrocidas Kauno gatvėse galų gale aprimo tik įsikišus teismui. Tačiau savivaldybės projektų bylose tiksinti bomba slepia dar galingesnį užtaisą, šįkart nukreiptą prieš ikoninį Kauno Ąžuolyno parką.
Tikrasis bombos pavadinimas – „Ąžuolyno parke esančios infrastruktūros sutvarkymas (rekonstrukcija), pritaikant ją visuomenės poreikiams“ techninis projektas.
Ką pati visuomenė žino apie „jos poreikiams“ parengtą totalų Ąžuolyno parko pertvarkymo projektą? Lygiai nieko.
ĄŽUOLYNO TOTALAUS  PERTVARKYMO PROJEKTAS TŪNO TAMSOJE
Greičiausiai todėl, kad Kauno savivaldybė (projekto užsakovas), techninį projektą priskiria prie „nesudėtingų inžinerinių statinių“ ir užkonservavusi savo internetiniuose labirintuose eilinį kartą net neketina supažindinti miesto visuomenės, architektų ir dendrologų su sprendiniais, pakeisiančiais iš esmės visą parko struktūrą ir erdvinį pavidalą.
LDK laikus menančios ąžuolų sengirės relikviją ketinama pertvarkyti komunališkai primityviai ir negaištant laiko galvosūkiams bei diskusijoms, kaip ir Naujamiesčio (urbanistinis paminklas) gatves.
Barbarai prie Romos vartų! Jiems nėra nieko švento ir amžino, išskyrus nuolatinį monetarinį niežulį delnuose.
Ąžuolyną, kuris šioje vietoje kelis tūkstančius metų žaliavo visuotinėje pagarboje ir buvo gaubiamas šventos tradicijos, kuris atsilaikė prieš daugybę karų ir godžių okupantų alinusių Kauną, jie ketina išrekonstruoti skersai ir išilgai, nes kažkodėl šimtamečiai susiraukšlėję ąžuolai, ėmė nebetikti prie “atsigavusio” Kauno veido.
Ko gero ta Kauno dalis, kuri save vadina galva, įtikėjusi, jog gali sau viena sugalvoti ir nuspręsti, ko Kaunui šiandien reikia, kokiais mastais ir kieno sąskaita.
Taip pat – kuri “atgyvena” turi būti paaukota Kauno progreso vardan “atsigavimo dujų” kameroje.
PLOKŠČIAS INFRASTRUKTŪRINIS MENTALITETAS
Taigi, paimkime į rankas paprastumu kvepiantį Kauno Ąžuolyno rekonstrukcijos projektą. Jį parengė… atspėjote: savivaldybės įmonė “Kauno planas” (direktorius Raimondas Labutis), kuriai iki gyvos galvos suteikta licenzija (su indulgencija) būti paslaugiausiai ir geriausiai tenkinančiai Kauno mylmero investicines fantazijas. Todėl “Kauno planas” vienintelis kuria Kauno ateitį “atsigavimo periodu”. Be jokios konkurencijos ir kitų laisvojo pasaulio prietarų.
Prie Ąžuolyno rekonstrukcijos projekto triūsė gausus burys atestuotų specialistų: A.Nosenko (projekto vadovas), A.Mituzas ir I.Bieliūnaitė (kraštovaizdžio architektai), V.Sipavičius ir V.Skardžiukas (architektai) ir N.Steponaitytė (paveldo specialistė).
Pirmiausiai stebina tai, kad projektuotojai pasirūpino tik inžineriniais geodeziniais ir geologiniais tyrinėjimais. Unikalaus parko radikalios operacijos išvakarėse negaišta laiko dėl dendrologinių, architektūrinių-urbanistinių bei vizualinių tyrimų, kas yra neišvengiama tokios svarbos objektui. Nepasivarginta atlikti netgi gyventojų bei architektų ir dendrologų apklausų.
Apskritai projekte nėra jokios 3D informacijos ir erdvinio modeliavimo, jokių erdvinių kompozicijų ar vizualinių ryšių su konstravimo. Taip pat nėra ir jokio vizualinių ryšių konstrukto iš urbanistinės miesto aplinkos į Ąžuolyną.
Nėra netgi elementaraus maketo, kuris adekvačiai atvaizduotų erdvinį pertvarkos pavidalą su kontekstu.
Stebina, kad pasitenkinama vien plokščiais brėžiniais, kas šiuo atveju paraidžiui atliepia nebent “infrastruktūros rekonstrukcijos” raidę, bet sudėtingo reljefo vertingo landšaftinio objekto projektavimą – niekaip!
Galiausiai absurdiškai ir neprofesionaliai atrodo jau vien pats Ąžuolyno projektavimas išimtinai viršutinėje terasoje, išmetantant už “projekto ribų” įspūdingus šlaitus į Radvilėnų ir Tunelio gatvių pusę bei visą Dainų slėnį kupiną šimtamečių ąžuolų. Akivaizdu, kad likimo valiai palikti Ąžuolyno pakraščiai byloja apie projekto autorių ribotumą ir neslepiamą orientaciją į komerciškai patraukliausią parko dalį.
Galų gale neatvaizduota ir nekonstruojami jokie funkciniai ryšiai su teritorija už “projekto ribų”, kas iš esmės pasmerkia projektą trečiai nesėkmei.
NEPAAIŠKINAMA ERDVINĖ DEFORMACIJA
Žinoma, didžiausia staigmena rekonstruktorių yra suplanuota erdvinei Ąžuolyno sandarai.
Archaišką, ūksmingą, žaliaisiais tuneliais ir jaukiomis pievelėmis žavintį parką ketinama transformuoti į 78 ha pievoje įstrigusių ąžuolų salelių rinkinį, kertamą plačių, pompastiškų pedestralių.
Autorių valia banaliai tuščias įstrižasis Ąžuolyno “prospektas” bus beveik 30 metrų pločio ir daugiau nei 1 kilometro ilgio!
Jo viduryje – beviltiškai nenatūrali „Stumbro“ (skulptorė D.Matulaitė) pieva, išpūsta iki beprasmių parametrų (200 x 100 m). Tokios pačios erdvinės deformacijos numatytos ir virš Tunelio gatvės iškilusiems dramatiškiems Ąžuolyno iškyšuliams – visi jie pliki ir, atseit, saulėti. Arba vėjuoti. Arba tiesiog nykūs ir noneiminiai…
Sunku suvokti, kokia amnezija užklupo tokioje vertybėje triūsiančius projektuotojus. Panašu, kad jie pametė erdvinę orientaciją ir nesuvokia konteksto adekvačiai.
Užuot jautriai ir atidžiai apžaidę stiprius ir gyvybingus ąžuolus, suorganizavę individualias, jaukias, skirtingo mastelio, su landšaftu sukibusias erdves – jie švaistosi laptopais it karklyne, kur nėra jokios praeities ir ateities, tik dabartis.
Maža to, esmingai keisdami Ąžuolyno erdvinį pavidalą jie net nesivargina pasitikrinti savo dendrocidinio priepuolio padarinių erdviniame modelyje. Esu tikras – jis būtų šiurpus. Ypač – papuošus maketą kertamų ąžuolų sąrašu.
Tačiau veltui jo ieškotume projekte – nėra jokios konkrečios informacijos, kiek brandžių ąžuolų ketinama naikinti. Ši „smulkmena“ paslėpta po ciniškai diplomatišku aiškinraščio sakiniu: „Morfologinių kompleksų eksponavimo pagerinimui atliekami ugdomieji ir kraštovaizdžio kirtimai“…
Apskritai, techniniame projekte medžiai pažymėti labai netechniškai. Nėra suspecifikuoti netgi brandūs ąžuolai, ką jau kalbėti apie eilinius medžius. Visi medžiai atvaizduoti labai sąlyginai (ne pagal toponuotraukos ženklus), išskiriant vos keliolika vertingiausių.
Taigi, tikrasis Ąžuolyno „kraštovaizdinių kirtimų” mastas techniniame projekte iš esmės yra nutylėtas.
VARDAN KO ĄŽUOLYNUI RENGIAMA LYTIES KEITIMO OPERACIJA?
Tai ko gi šiuo rekonstrukcijos projektu siekiama? Vardan ko trikdomas istorinio Ąžuolyno status quo? Negaištant laiko infrastruktūrinio pagerinimo reikalams, kas, žinoma, yra svarbu, bet tolima nuo esmės, akivaizdu, kad senąjį Ąžuolyną nutarta papuošti.
Todėl projekto autorių valia Ąžuolyne apgyvendinamos niekada čia nematytos gausios dekoratyvinių krūmų „tautinės mažumos”. Pirmiausiai – miesčioniškų dvarnamių numylėtiniai rododendrai. Ąžuolyne jie įsikurs didelėmis grupėmis (vietomis 30 – 50 krūmų), o visa invazinė populiacija sieks net 398 vnt. ir, tikėtina, po oeracijos gausa pasivys senbuvius ąžuolus.
Rododendrams kompaniją sudarys ir planinė žemaūgių lanksvų intervencija. Meiliai kaimo turizmo sodybose žydinčius krūmus atstovaus 250 vnt. rinktinė. Be to, senobiškai rūstų Ąžuolyno peizažą papuoš popsinių “žydinčių pievų” mišinukai (4.500 m2).
Kuo šia dendrologine lyties keitimo operacija siekiama – spėlioti nesiimu. Man aišku viena – tai neturi absoliučiai nieko bendro su vietos identitetu ir aura, su ąžuolų sengire, su unikaliu Kauno „žaliuoju senamiesčiu”. Su gyvosios gamtos interesais – taip pat.
Nesunku prognozuoti, kad šitaip išromytas Ąžuolynas, praradęs beveik pusę savo žaliosios masės, nebesugebės apsaugoti savo teritorijos nei nuo automobilių triukšmo, nei nuo taršos.
Susisiekiančios žaliosios lajos, šiandien knibždančios gyvybe, lagerizuotos mažomis grupėmis gausiai ir įvairiai faunai bus nebesaugios ir nebepatrauklios. Atviros erdvės, suprantama, iš esmės pakeis ir turtingos Ąžuolyno floros būseną.
Anot Lietuvos arboristų lyderio Algio Davenio, šimtamečio ąžuolo visomis prasmėmis negali atstoti netgi tūkstantis jaunų ąžuoliukų, tad patyręs „medžių daktaras” prognozuoja Kauno Ąžuolynui gilią ekologinę duobę, jeigu toks projektas būtų įgyvendintas.
INTENSYVUMAS DIDINAMAS, NATŪRALUMAS MAŽINAMAS
Teisybės dėlei reikėtų pastebėti ir teigiamus projekto sprendinius, kurių esama. Tačiau, kai istorinio parko esmė taip chunveibiniškai niokojama, džiaugtis įrengsimu takų ir pavienių ąžuolų apšvietimu, ranka kyla labai nenoriai…
Neabejotinai gera žinia – parke ketinama atskirti ratuotus ir pėsčiuosius lankytojus. Dvirtakiai bus įrengiami toliau nuo vaikų žaidimo aikštelių. Greta dviratininkų savo spalvotą trasą turės ir riedutininkai.
Ąžuolyne rasis daugiau vaikų žaidimo aikštelių ir treniruoklių. Daugiau įrengtų takų bei pažintinių stendų. Deja, natūralaus, nesukultūrinto ąžuolyno neliks. Projekto autoriai neįžvelgia „tuščio miško” vertės ir visą parko teritoriją intensyviai prifarširuoja visokio civilizuoto gėrio.
Stebint, kaip civilizuotos šalys tokio intensyvaus „gamtos užkariavimo” miestuose jau senokai yra atsisakę, nutylėti apie projekto retrogradiškumą būtų nedovanotina.
Taigi, parke pribarstoma daugybė mažosios architektūros objektų, pavėsinių (11) ir paviljonų su inžineriniais tinklais (2). Žadama, kad jų architektūra nebus individuali, o nupirkta iš italų firmos, dirbančios istorizmo stiliumi (stebitės…?)
Dar parke ketinama pastatyti porą tiltelių per griovas (ar neužtektų vieno, bet gero…?) ir medžių lajų apžvalgos aikšteles-pakylas (aplenksim Anykščius…?).
Be to Ąžuolyne numatyti du viešieji tualetai. Vienas jų – prie pat S.Dariaus ir S.Girėno paminklo (be skrupulų…). Kitas – kartu su kavine ir edukacine-informacine patalpa, netoli Zoologijos sodo. Kodėl tokio statinio negalima statyti ant parko ribos – lieka neaišku.
Dar parką ketinama apgaubti ilgu linijiniu parkingu iš Vydūno ir Radvilėnų gatvių pusės (312 vietų). Mintis gera, bet kieno sąskaita erdvė bus atkovojama iš gamtos, neaišku. Vydūno alėjos kaštonams ramybė, ko gero, baigėsi…
PROJEKTAS KAIP NUOSPRENDIS ĄŽUOLYNUI
Žinoma, tokiame įtemptame kontekste kalbėti apie tokias „smulkmenas“ kaip 1000 kvadratų viduryje Ąžuolyno užėmusio lengvaatlečių metikų sektoriaus iškėlimą į mažiau socialiai vertingą vietą (Nemuno salą, tarkim), nebėra ir reikalo. Panašu, kad projekto autoriams nelabai rūpi istorinio parko sąvastis, visuma ir funkcinė bei erdvinė darna.
Belieka konstatuoti, kad neregėto įžūlumo, cinizmo ir neprofesionalumo „projektu” iš esmės bandoma atimti iš kauniečių vieną brangiausių turtų – istorinį ąžuolų parką.
Šiuo atveju netgi pats faktas, kad tokie kėslai rezgami už kauniečių nugarų ne kokio svetimšalio caro, o nuosavos savivaldos,- sunkiai telpa XXI-o amžiaus Europos miesto sampratoje…
Foto: Andrius Aleksandravičius

Techninio projekto „Ąžuolyno parke esančios infrastruktūros sutvarkymas (rekonstrukcija), pritaikant ją visuomenės poreikiams“ ištraukos („Kauno planas“).

1_erdves-ir-dendrologija_azuolyno-rek_17-05-292_erdves-ir-dendrologija_eksplikacija_azuolyno-rek_17-05-293_taku-dangos_azuolyno-rek_17-05-294_taku-dangos_eksplikacija_azuolyno-rek_17-05-29

Kauno ąžuolynas – unikalus istorinis parkas Europos miestų mastu.

Kauno ąžuolynas – unikalus istorinis parkas Europos miestų mastu.

Komentarai

  1. Nepalaikau autoriaus išsakomos beatodairiškos kritikos, nes, akivaizdu, tam tikrų pokyčių Kaune reikia, ir tikrai ne visuomet visiškai tokių, kokie suprojektuoti net ir labai gerų architektų (sorry, autoriaus, nelaikau labai geru architektu). Popso mieste reikia, nes popsas yra realaus gyvenimo dalis, greta kurio nepopsas atrodo pakilus ir dvasingas. Nesant popso miestai atrodo kaip Čandigarchas arba Brazilija. Abu mačiau gyvus, tad nesiginčykite jei matėte tik iš paveikslėlių.

    Antra vertus nepalaikau ir Kauno „to kur mano, kad yra galva“, nes tiesą sakant, nepaisant visko ką jis daro gerai (valdymo efektyvumas, geras PR’as, gebėjimas greitai priimti nepopuliarius sprendimus etc.). Žiūrint į jo iniciatyvas, galvoje skamba dainelė (susiraskite patys video: su vaizdu kur kas geriau, nes tada geriau suprantamas kontekstas ir veikėjai) ir taip ir norisi negražiai šaipytis, ko pasekoje „tas kur mano, kad yra galva“, labai pyktų ant Kupčinsko ir galvotų, kad čia jis padarė (bėda, kad ir anas neįkvepia ir iki tokio pasišaipymo netrauktų).

    Dainelės tekstą pridedu visą, o video pagal tekstą lengvai susirasite su Google. Smagaus penktadienio.

    Duloc song

    Welcome to Duloc, such a perfect town
    Here we have some rules, let us lay them down
    Don’t make waves, stay in line
    And we’ll get along fine
    Duloc is a perfect place

    Keep your feet off the grass
    Shine your shoes, wipe your face
    Duloc is, Duloc is
    Duloc is a perfect place

  2. burmistras dar vis tas pats ……………..

  3. Karalius šiandien kritikuoja absoliučiai viską kas vyksta Kaune. Absoliučiai viską. Todėl jo straipsnius skaityti tapo absoliučiai neįdomu. Kažkokios orinių epitetų, palyginimų kaskados, vadovaujantis principu „aš taip manau“, „man taip atrodo“. Straipsnių skaityti net nereikia. Jau iš pavadinimų dvelkia toks negatyvas, kad tik šiurpas nupurto.

  4. Tai šitą projektą rengė kraštovaizdžio architektai?…

  5. Siaubas… Net Šustauskas būdamas valdžioje tokių nesąmonių nesugalvojo. Valdžia ateina ir išeina, bet panašu, kad ką ši valdžia pridarys atkurti jau nebebus įmanoma.

  6. Aišku gaila senų ažuolų, bet judam į priekį, parkas man priimtinesnis nei daug ąžuolų. Gal kai kuriuos ąžuolus galima bus kitur pasodinti, juk dabar įmanoma pernešti

    • Nelogiška. Ar nėra kitų vietų, kur galima sukurti naują parką, nes ten jo trūksta. Ąžuolynas yra unikalus Europoje miškas mieste. Jūs norite tai sunaikinti? Juk yra Draugystės parkas, kuris patinka Jums. O man palikite gūdų Ąžuolyną. Ne stokio nebebus. Liks tik daug Draugystės parkų. O kur mėgstančių Ąžuolyną lygios teisės?

  7. KAUNO ąžuolynas yra neįkainuojama gamtos vertybė .VISAIS LAIKAIS jis buvo saugomas kertamos tik vėjovartos,sausuoliai,retimami tankūs sąžalynai. Generalgubernatoriau nekišk rankų prie ąžuolų.Matyt nori gerai uždirbti iš vertingos medienos,o dar ir vertingi sklypai masina.

  8. Niekas nekers tų ąžuolų, nusiraminkit. Neskleiskit panikos. Jeigu žymiausi kraštovaizdžio specialistai projektuoja, kodėl nepasitikima jais?

    • ar ponas su projektu susipazines ar tik siaip pabendraut?

  9. kas man atsakys kodel tyli architektu sajunga?
    kad tyli krastovaizdzio architektu sajunga, viskas aisku, nes projekto autorius a.mituzas yra jos pirmininkas.

  10. Padėkit man susiorientuoti. Ar Kauno administracijos direktorius Gediminas Petrauskas apie tą patį Ąžuolyno rekonstrukcijos projektą kalbėjo su BNS?
    https://www.15min.lt/pasaulis-kiseneje/naujiena/per-lietuva/kauno-azuolyne-planuojamas-pazintinis-takas-aplinkos-ir-infrastrukturos-tvarkymas-642-807320

  11. grąžinkime apsisysiojusį kupčianską į valdžią, tas tikrai viską užkoncervuos ilgam…

  12. Autorius, inžinerinio statybos instituto absolventas, purkštauja apie dendrologiją apie kurią absliučiai nieko neišmano. Juokingas lyg tas besispardantis išnešamas medinio namo advokatėlis, dar vienas leksučio ir bartašiūtės acto garintojų chebros marginalas ir miesto stabdis. Autoriau, jeigu jums į LDK laikus menančią sengirės relikviją neįtinka invaziniai rododendrai kodėl taip ginate mieste kertamus invazinius iš balkanų atkeliavusius kaštonus ir iš Amerikos atklydusius invazinius uosialapius klevus?

    • Gerbiamas HRFDTGNBV, džiaugiuosi, kad sugebėjote baigti savo įrašą klausimu. Baigti yra gerai. Atsakymą turėtute rasti straipsnyje, ne antraštėje. Malonaus skaitymo…

    • Silpnai

  13. mūsų senovės Šventoji Giria jau dabar palyginus yra nuniokiota „civilizuotu“ miestietišku gyvenimu. Mums labai reikalinga istorinis paveldas, kad jaustmemės Lietuviais. Gelbėkim Ažuolyną.

  14. #KrabasChuilo

  15. Kaunas ilgą laiką stovėjo užkonservuotas laike, tad nenuostabu jog kauniečiai ėmė ir surūgo. Nesipriešinkite naujovėms mieli bičiuliai, per ąžuolyną, kasdiena pėdina tarptautiniai studentai, sportininkai, svečiai, reikėtų šiektiek pasitvarkyt. Tik ąžuolus nesudegint, o kažkaip naudingiau panaudot, baldus ar dekoracijas uš jų ☺

    • Teisingai, kolega! „Pasaulį seną išardykim….!“ (taip pagerbtume ir nepelnytai pamirštą Didžiosios 1917 m. revoliucijos jubiliejų) Siūlyčiau ąžuolus panaudoti sukuriant solidaus mastelio MERO ir VIENINGO KAUNO bendraminčių skulptūrinę grupę „Tarybos posėdis“ vienoje iš atvertų Ąžuolyno erdvių. Gal galėtumėt pamaketuoti?

  16. Dar vienas opozicinio plikbajorio kumečio ir plunksnos virtuozo antagonistinis bezdalas.
    Tik kodėl šis ponas nepanoro gyventi po šimtamečiais beržais su neinvazine dendroflira ir fauna?

  17. Tai dabar niūriaspalviui auksavabaliui šakės? O ką deklaravo „Kauno planas“ rengdamas miesto bendrąjį planą? Pats projektuoja, pats ir ardo. Jei tokios tendencijos, tai tuoj paaiškins, kad vietoje nukirstų medžių (ąžuolų) bus pasodinta ne mažesnis kiekis kitų medžių (toks reikalavimas), labiau tinkančių miesto parkams. Gal tokių sukultūrintų klevų kaip Vasario 16-osios gatvėje (savivaldybė tuo didžiuojasi), kurie ne tokie gajūs kaip mūsų krašto augalai. Nulūžus mūsų krašto medžių šakai, jos vietoje atauga kita, o lepiuosiuose klevuose, pravažiavus aukštesnei mašinai, lieka tuštuma. Pažiūrėkite į šiuos lepūnėlius žiemą. Labai gražus toks pats klevas auga prieš savivaldybę , bet ten jam labai gerai parinkta vieta, niekas šakų nelaužo, žemės pakanka. Beje, po kelių metų išsipėtus klevų lajoms, Vasario 16-osios g. šaligatviais galės vaikščioti tik žemi žmonės. Arba – nuolankūs žmonės žemai nuleistomis galvomis

  18. Mažiau birtvom trieskit koncervai sumauti!

    • Tu, Ryčka , nori auksavabalį niūrespalvį emigracijon pastūmti? Prapuls anas su visam gi. Ar ne tikslingiau jei Kaunas tvarkosi kokiuose šilainiuose mums paplanuotų autoparkavimą

    • mielas Ryčka, gal jūs verčiau grįžkite į Delfi pelkes, nes pats matote, jums čia nelabai kompanija susirenka

  19. Žydinčios pievos po lapuočių medžių laja??? Jei tai įgyvendinama – norėčiau pamatyti kaip tai padaroma.
    O kai darys automobilių stovėjimo vietas Vydūno alėjoje, tai nacionalizuos dalį gyventojų sklypų? Kaštonų, taip mylimų, valdžia juk nekirs…

  20. Ko lyst kur mažiausia problemų ?

  21. Baisiau nei baisu. Civilizuotas pasaulis saugo tai, kas unikalu. O pas mus nori padaryti standartinį miestietiska parką. Gali išvežti žmogų iš kaimo, bet kaimo iš žmogaus – ne. Ir baisu, kad tokio siauro mąstymo žmonės tampa miestų vadovais.

  22. Kokie dar rododendrai?! Jei planuojama, kad su vaikais seimos ilsesis, tai tie krumai nuodingi! Jei suvandalins Azuolyna, tikrai manes niekas Lietuvoj jau nelaikys. Zmones, kam nera svarbi istorija, paveldas, neturi ateities. Retai rasau ir piktinuosi, taciau jau prieita ir mano kantrybes ribos! Ne, kad krumus sutvarkyt, sabakstynus pabaigt tvarkyt, suolus impregnuot, kad nepelytu ir netrunytu! Taip pat ir klaikus triuksmas nuo stadiono uzsiemimu, Geguzes 1-aja tarybiniais laikais primena. Norint eit i Azuolyna vaiksciot ir megautis pauksciu balsais dabar reik ziuret uzsieminmu grafiko. O dar iskirs viska ir pieveles padarys! Na bet esant erkems, kas ant tu pieveliu sedes?! Azuolynas dar ir dregnas! Tai reiskia ir grunta keis toms pievelems. Pakanka pilnai neuzmirstuoliu pavasari, bet itariu, jas isnaikins ir pases ka nors egzotisko, kad prie rododendru tiktu 🙂 Gal iskart tada daryt angliska soda ir viskas?!

  23. azuolyne reiktu aptvertos vietos su sutresusiu azuolo kamienu visokiems raudonosios knygos vabzdziams veistis (kurie minta ttestancia mediena).. skaiciau, kad tokiu „rezervatu“ yra vakaru europoje

    • Tai akivaizdus užribis, bet nereikėtų tik verkauti ir piktintis, – reikia planuoti kontraakcijas! Negalim leisti nusiaubti Ąžuolyno, nes tikrai po to norėsis tik emigruoti. Gal pavyktų rasti sąjungininkų ES, – juk jų lėšos čia dalyvaus?

  24. Audry, nesuprantu, kodėl taip šlykščiai elgiesi. Mudu nugyvenome nuostabią jaunystę , ir tu puikiai žinai, kad aš galiu būti nupjautas, bet ne ąžuolas.NUSIRITAI

    • Pasižiūrėkite tamsta į atviros pievos plotus plane, žmogau. Paskui dirstelkite į tvarkymo darbu lentele, kur viena eilute teigia Medžio išvežti ir sudeginti 100000 kg. Galite dar pasitikrinti kiek betono… Kokios mintys aplanko, žmogeli vardu Virgis?

  25. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, :(( ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, svieto paBaiga :((

  26. Neleiskime niokoti unikalaus, istorinio Kauno Ąžuolyno. Be specialistų ir visuomenės pritarimo tenedrįsta kėsintis į visų mūsų turtą.

    • Juokingas tas neleisim ….Smetonos alėjoj jau neleidom

  27. Pilnatis prasideda….

  28. Aš manau, kad Ąžuolyne yra daug menkaverčių medžių, kurie. konkuruoja su ąžuolais, o iir ąžuolai apleisti, daug nudžiūvusių, pavojingų šakų, kamienai išpūve, čia jau reikia specialistų pagalbos, o rododendrai gal ir tiktų.

    • Rododendronas yra ne mūsų krašto augalas, jis būtų svetimkūnis ąžuolų draugijoje, tai viena, antra, tai yra sengirė, jos didelio masto urbanizacija pakenktų kai kurioms saugomoms vabzdžių rūšims, o kai kurios visai būtų išnaikintos. Kaune daug yra laisvų erdvių, kuriose galima būtų įgyvendinti panašaus pobūdžio projektai, su rododendronais, kėniais, tulpmedžiais ir kitais ne mūsų krašto augalais. Tai būtų net sveikintina. Nedarkykime, to, ką sukūrė gamta ir mūsų proseneliai……juk daugelis čia augančių ąžuolų matė LDK laikus…prieš įeidami į Ąžuolyną turime jam nusilenkti, nusilenkti amžiui, grožiui, ištvermei…..kaip minėjo vienas architektas, Napoleonas būdamas Kaune dėl malkų stygiaus įsakė iškirsti dalį šio Ąžuolyno, bet net ir tais laikais nei vienas mūsų kraštietis nesutiko kirsti ąžuolų……pagalvokime apie tai…..

    • pagalvok placiau ir geriau biski aciu

    • Dėl augalų panaudojimo Ąžuolyne gali būti visokių pasiūlymų ir visokių nuomonių. Tačiau pirmiausiai tas nuomones būtina deramai vizualiai pateikti ir pagrįsti dendrologiškai. Iš savo kaip praktiko patirties galiu pasakyti, kad nei žydinčios pievos, nei rododendrai ąžuolų pavėsyje neaugs. Gali būti, kad dėl to ir numatytas ąžuolų šalinimas, kad padarytų vietą naujiems sodinukams. Ar tai protinga? Vienareikšmiai, ne.

  29. as imu abejoti ar Kauna tikrai valdo sveiko proto politikai. o ten kokia nors opozicija egzistuoja ar ne?

  30. šitie planai tai įrodymas, kad Kauno savivaldybė atsidūrė alternatyvinėje realybėje

  31. versliūgų purvinas rankas nuo Ažuolyno!

  32. versliūgų purvinas rankas nuo Ažuolyno!

  33. Prie šlaitų aikšteles reikėtų atverti, tvenkinius išvalyti, realiai vieną mažą tvenkinuką ir upelio šlaitus sustiprint ir viskas, daugiau nieko Ąžuolyne keisti nereikia. Ąžuolynas pats savaime yra didžiulė vertybė.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Dūkštų ąžuolyno takas

DIDŽIAUSIAS ĄŽUOLYNAS LIETUVOJE: Dūkštų ąžuolyno pažintinio tako 20-metis pažymėtas atnaujinus

2023 gegužės 17Be komentarųPILOTAS.LT

Vakar Neries regioniniame parke atidarytas naujai sutvarkytas Dūkštų ąžuolyno pažintinis takas, nusidriekęs per didžiausią ir vieną seniausių natūralių šalies ąžuolynų. Renginio metu pasodintas ir simbolinis ąžuolų

Kaunas: pasakojimai apie miestą ir jo žmones

APIE KAUNĄ IR JO ŽMONES: 33 istorijų knygos pristatymas „Pienocentro“ rūmuose

2022 gruodžio 13Be komentarųPILOTAS.LT

700 metų ir 33 istorijos. Kaip atrodė kauniečio pasaulis skirtingais laikotarpiais? Kuo jis gyveno, ką valgė, kuo tikėjo, ką dirbo, kas buvo svarbu ir ką

Vaidas Petrulis

APDOVANOJO ARCHITEKTŪROLOGĄ: Dr. V.Petruliui paskirta Kauno mokslo premija

2022 lapkričio 23Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno miestas kasmet skiria mokslo premijas už ilgametę aktyvią ir reikšmingą mokslinę veiklą, aukščiausius pasiekimus nacionaliniu ar tarptautiniu mastu, novatorišką mokslinę idėją ir jos įgyvendinimą

Kaunas-Vilnius

APIE DVIEJŲ MIESTŲ PRIKLAUSOMYBĘ: Didžiąją parodą atidarys „MOratonas“

2022 balandžio 15Be komentarųPILOTAS.LT

Kaunas ir Vilnius, Vilnius ir Kaunas. Didžiausi Lietuvos miestai. Gal konkuruojantys, o gal būtini vienas kitam? Kaip ir kodėl jie (ne)sugyvena? MO muziejus atidaro didžiąją parodą

Mega parkingui ketinama atplėšti iš Kauno Ąžuolyno 3,35 hektaro. Pav: V.Pilkauskas

PARKINGAS KAUNO ĄŽUOLYNE: Miesto valdžios įkarštį vėsina teismas

2022 vasario 2Be komentarųPILOTAS.LT

Maždaug prieš metus Kauno taryba miestiečius paliko be žado, pritarusi siūlymui perimti į Ąžuolyną įsiterpusį 3,3 ha sklypą bei įrengti jame utilitarią automobilių stovėjimo aikštelę.

Kauno ąžuolynas

KAUNIEČIAI ĄŽUOLYNO ASFALTAVIMĄ SKUNDŽIA TEISMUI: Parkingą Vydūno alėjoje reikalauja atšaukti

2021 kovo 125 KomentaraiPILOTAS.LT

Kauno visuomenės elitas, šokiruotas miesto savivaldybės bravūrišku sumanymu dalį Ąžuolyno parko paversti milžinišku parkingu, pateikė Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmams skundą, kuriuo reikalaujama panaikinti

Kauno ąžuolynas

KAUNIEČIAI SUKILO PRIEŠ MYLMERĄ: Brutaliam parkingui ne vieta istoriniame Ąžuolyne

2021 vasario 105 KomentaraiAudrys Karalius

2021-ųjų vasario 2-oji neabejotinai pateks į Kauno istoriją, kaip miesto savivaldybės ciniškos politikos ir miestiečių sukilimo diena. Kauniečius papiktino paviršutiniška, trumparegiška ir visvaldiška miesto valdžios

Vitrum 2020 Pulsas

SKAIDRI ERDVĖ: Atviras kvietimas stiklo ir  tarpdisciplininio meno kūrėjams

2020 kovo 2Be komentarųPILOTAS.LT

Stiklo meno festivalis „Vitrum 2020 Pulsas“ paskelbė atvirą kvietimą menininkams. Stiklo ir tarpdisciplininio meno kūrėjai kviečiami tyrinėti erdvės ir skaidrumo santykį bei dalyvauti parodoje „Skaidri

Sprendimas dėl Kauno modernizmo architektūros įtraukimo į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą bus priimtas kitų metų asamblėjoje.  Foto: ©PILOTAS.LT

PRISISTATO LATVIAMS: Kauno modernizmo architektūros paroda Rygos jugendo centre

2020 kovo 2Be komentarųPILOTAS.LT

Rygos jugendo centro muziejuje atidaroma paroda „Kauno modernizmo architektūra tarpukariu“. Tai Kauno modernizmo asmenybės, projektai bei šiuolaikinio šokio teatro „Aura“ vaizdo projektas jo interjeruose. Nuo

Gerda Liudvinavičiūtė

NAUJASIS BETONO MIESTAS: G.Liudvinavičiūtės betono juvelyrikos paroda Kaune

2020 vasario 18Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno miesto muziejuje atidaroma menininkės Gerdos Liudvinavičiūtės darbų paroda „Naujasis betono miestas. Nuo Kauno iki Tokijo“. Tai dvi betono juvelyrikos kolekcijos, įkvėptos XX a. architektūros

Vaizdo kameros Kaune

KAUNAS STEBĖS VISKĄ: Viešosiose erdvėse įdarbins 240 vaizdo kamerų

2019 lapkričio 28Be komentarųPILOTAS.LT

Kaunas diegia grandiozinį svarbiausių miesto vietų stebėjimo tinklą. Antrojo šalies miesto viešosiose erdvėse jau pradėtų muontuoti 240 vaizdo kamerų nufilmuotą medžiagą planuojama pradėti naudoti nuo

maniežas

MANIEŽAS KAUNO ĄŽUOLYNE: Nederintame architektūros konkurse – 8 pasiūlymai

2019 spalio 176 KomentaraiPILOTAS.LT

Kauno miesto savivaldybė rengia Lengvosios atletikos maniežo su automobilių saugykla Ąžuolyne konkursą. Šiam konkursui pateikti darbai jau eksponuojami „Žalgirio“ arenoje, o spalio 22-ąją – įvyks

Architekto herbaras

ARCHITEKTO HERBARAS: Įsivaizduojamas Kauno raštų žemėlapis

2019 spalio 4Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Kauno menininkų namuose atidaroma menininkės architektės Aistės Ambrazevičiūtės paroda „Architekto herbaras“. Projektas siūlo žiūrovams pamatyti Kauno kasdienes erdves kitaip bei grožėtis gamtos fantazija. DĖMESYS

žurnalas "Į"

NEFASADINĖS KULTŪROS ŽURNALAS: Kaune renkama 4-ojo numerio komanda

2019 rugsėjo 26Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno fotografijos galerija jau ketvirtus metus tęsia žurnalo Kaunui „Į“ projektą, kuris kasmet vis iš naujos perspektyvos analizuoja Kauno miestą ir už fasadinės pusės vykstančius

Medžių gynėjai

AUKŠČIAUSIASIS TEISMAS NUTARĖ: Kauno medžių gynėjai yra teisūs

2018 spalio 118 KomentaraiPILOTAS.LT

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis gavo rimtą pamoką – Lietuvos Aukščiausiasis teismas nutarė, kad visuomenės atstovai, gynę viešą interesą ir kovoję prieš masinį dendrocidą Kauno mieste

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PADAVĖ VYRIAUSYBĘ Į TEISMĄ: Visuomenė kyla prieš miškų kirtimą

2018 rugsėjo 181 KomentarasPILOTAS.LT

Dėl miškų kirtimų didinimo smarkiai sunerimusi visuomenė inicijuoja teisminį procesą. Advokatas Saulius Dambrauskas vakar padavė sąjūdžio „Už Lietuvos miškus“ ir asociacijos „Gyvas miškas“ skundą teismui,

karininkų Ramovė

MODERNIZMAS KAIP IDENTITETAS: Europos modernizmo miestų ir vietovių forumas Kaune

2018 rugsėjo 111 KomentarasPILOTAS.LT

Šiandien Kaune vyksta Europos modernizmo miestų ir vietovių forumas, kurio tema – „Ankstyvasis modernizmas: Centrinės ir Rytų Europos perspektyva“. Pagrindinis šio Forumo tikslas – suburti

Nemuno sala

URBANISTINIO SĄVARTYNO LINK: Pristatytas Nemuno salos parko projektas

2018 rugpjūčio 2013 KomentarųAndrius Ropolas

Praeitą savaitę Kauno visuomenei buvo pristatyti G.Natkevičiaus ir partnerių architektų biuro parengti Nemuno salos sutvarkymo projektiniai pasiūlymai. Renginyje – būrys žurnalistų, specialistų minia, daugybė vos

dendrocidas

AKMENINĮ KAUNO KŪNĄ PALIEKA ŽALIOJI SIELA: Kodėl kertame miesto šaknis?

2018 liepos 3112 KomentarųGražina Janulytė-Bernotienė

Želdynų mieste reikšmė žinoma nuo seno. Miestų kūrėjai įvairiais laikotarpiais „akmeninį kūną“ augino kartu su „žaliuoju kūnu“, suprasdami neatskiriamą miesto erdvės vienovę. Medžiai ir kiti

azuolynas_e04

ĄŽUOLYNO REKONSTRUKCIJA: Cirkas tęsiasi

2018 liepos 182 KomentaraiVidas Konstantinopoulas

Po neatremiamos SĮ „Kauno planas“ rengiamo Kauno Ąžuolyno sutvarkymo projekto, liūdnai pagarsėjusio rododendrizacija, kritikos buvo daugybė šios įstaigos vadovo Raimundo Labučio bei kitų atsakingų žmonių

Galerija be sienų

GALERIJA BE SIENŲ: Nukirstas miestas – persodintas žmogus

2018 gegužės 8Be komentarųPILOTAS.LT

Baigiamame statyti Kauno Paveikslų galerijos baseino paviljone startuos projektas „Mieste. Gatvėj. Galerija be sienų“. Projektą pradės paroda bei diskusija „Nukirstas miestas – persodintas žmogus“. Čia

Medžių kirtimas

SUSTABDĖ „EUROREMONTINĮ“ KIRTIMĄ: Nupjauti pasmerktų Šilutės medžių būklę vertins iš naujo

2018 balandžio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Šilutiškiams pavyko sustabdyti beatodairiško „euroremontinio“ medžių kirtimo mašiną. Kaip praneša „Šilutės žinios“, prieš vietos valdžios sumanymą sukilę miestiečiai pasiekė, jog pasmerktų nupjauti Lietuvininkų ir Tilžės

Kauno ąžuolynas

KAUNO ĄŽUOLYNO PROJEKTAS: Medžių klausimas atidedamas neapibrėžtai ateičiai

2018 vasario 217 KomentaraiAudrys Karalius

Praeitą rugsėjį skandalingai sukritikuotas Kauno Ąžuolyno rekonstrukcijos projektas grįžta į sceną atsikratęs žydinčių rododendrų masyvų ir… medžių klausimo. Kauno savivaldybė rado originalų šimtamečio parko gydymo

dainų slėnis

DAINŲ SLĖNIO REKONSTRUKCIJA: Projekto pristatymas kauniečius nustebins

2017 gruodžio 1212 KomentarųLiudas Pastanga

Kalėdinio ūžesio fone Kaunas nutarė miestiečius supažindinti su dar vienu projektu išskirtinėje viešoje erdvėje – Dainų slėnio rekonstrukcija. Šiandieną, Kauno miesto savivaldybėje (Laisvės alėja 96)

Žaliosios miestų erdvės

ŽALIŲJŲ ERDVIŲ AKTUALIJOS: Aplinkos ministerijos seminaras-konferencija

2017 lapkričio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Žaliųjų miesto erdvių tvarkymas didžiuosiuose šalies miestuose šiais metais sulaukė ypatingai garsaus rezonanso. Aplinkos ministerija imasi iniciatyvos formuojant požiūrį į urbanizuotų teritorijų želdinių apsaugą ir