images_phocagallery_4848_stoti_pale_1610_4848_panev_st_161000_e13

PERMAINŲ VĖJAI PANEVĖŽYJE: Autobusų stoties rekonstrukcijos vizija

Prekybos centro ir autobusų stoties jungtinis tandemas greičiausia bus laikomas šių dienų klasika. Šią jau išbandytą visuomeninių ir privačių interesų derinimo formulę nūnai ketina pasitelkti ir Panevėžys – žinomo architekto Rolando Paleko kolektyvo parengtai šio miesto autobusų stoties rekonstrukcijos viziją jau palaimino šio miesto Verslo taryba bei vietos architektų taryba, jai pritaria ir didelė dalis nuo užsitęsusios urbanistinės betvarkės pavargusių eilinių miestiečių. Verslininkų iniciatyva Vilniaus architektų parengta vizija siūlo galimybę miestui pagaliau įsigyti šiuolaikiškus „miesto vartus“, kurie įgautų Aukštaitijos sostinės vertą statusą bei padėtų spręsti įsisenėjusias miesto centrinės dalies urbanistines problemas.

PATIEMS  ŪKĮ TVARKYTI SEKASI SUNKIAI

Mūsų miestams rūpintis autobusų stotimis bei iš jų savarankiškai vaikyti sovietinę dvasią sekasi sunkiai. Senosios stotys dažniausia stovi niūrios, apleistos ir nė iš tolo neprimena šviesių ir demokratiškų Vakarų Europos miestų stočių. Tuo labiau, jog iš jų nūnai reikalaujama ne vien modernių keleivių aptarnavimo paslaugų, bet ir prisidėti prie šiuolaikiško miesto įvaizdžio, kuris atvykėlius skatintų pasilikti kuo ilgiau ar masintų užsukti vėl. Taigi, dažniausiai yra linkstama kooperuotis su viena ar kita prekybos tinklo kompanija. Be abejo, šios pirmiausia žiūri komercinės naudos sau – jas masina išskirtinė vieta, generuojami potencialių pirkėjų srautai. Taip stotis įdarbinama savotišku „pirkėju jauku“. Panašios partnerystės keliu kiek anksčiau jau nuėjo autobusų stotis jau anksčiau persitvarkę Šiauliai, Klaipėda ir kt. miestai. Autobusų stoties rekonstrukciją miesto centre pagal architekto G.Balčyčio grupės projektą jau baigia Kaunas. Šią formulę išbandyti, atrodo, vis labiau linksta ir panevėžiečiai, kurių autobusų stotis su prieigomis jau senokai yra viena didžiausių Aukštaitijos sostinės gėdų. Tačiau kaskart svarbu surasti individualų sprendimą, kuris būtų ir pačiam miestui, jo miestiečiams, svečiams. Iš jau realizuotų pavyzdžių matyti, jog tokį modelį surasti ir sėkmingai realizuoti pavyksta tikrai ne visada. Prekybos centrų tinklą „Iki“ valdančios bendrovės „Baltisches Haus“ užsakymu Panevėžio autobusų stoties rekonstrukcijos viziją parengusi R.Paleko architektų grupė iš Vilniaus sako suradusi raktą į šią nūnai chaotišką teritoriją.

SVARBA DISONUOJA SU DYKROS CHARAKTERIU

Firmos „Paleko ARCHstudija“ kolektyvas (arch. R.Palekas, D.Uogintė, B.Puzonas, A.Palekienė, K.Burbaitė, U.Morkūnaitė) neseniai atliko Panevėžio autobusų stoties ir jos aplinkos (Savanorių skvero, automobilių parkavimo aikštelės ir kt.) sutvarkymo koncepcijos paieškas. „Siekdami šią Panevėžio centrinės dalies vietą paversti kuo gyvybingesne bei ieškodami urbanistinio rakto, parengėme keletą projektinių variantų“, – portalui PILOTAS.LT papasakojo architektas R.Palekas. Jis įsitikinęs, jog autobusų stotis privalo likti miesto centre: „nereikėtų daryti klaidos, kurią padarė kai kurie miestai iškeldami stotį į miesto pakraštį“.Tačiau šios teritorijos svarba Panevėžio miesto atžvilgiu, anot architektų, nedera su jos dabar formuojamu urbanistinės dykros charakteriu, todėl reikalauja ne vien paprasto remonto ar atnaujinimo darbų, bet platesnės strategijos, kuri leistų išspręsti erdvines, funkcines ir reprezentacines teritorijos problemas.

Architektų iš kelių koncepcinių variantų atrinktoje ir parengtoje vizijoje Panevėžio autobusų stotis projektuojama arčiau J.Basanavičiaus gatvės. Pasak architektų, taip ji taptų labiau ikoniška ir reprezentatyvi. Nauji čia numatyti keli objektai: tų pačių apimčių kaip dabartinė autobusų stotis (425 m² ploto) uždaras stoties pastatas, ilgas atviras peronas su architektūriškai išraiškinga stogine, daugiaaukštis statinys, kurio pirmajame aukšte veiktų įvairių paslaugų bei komercinės patalpos, o kitus aukštus užimtų apie 450 vietų automobilių parkingas. Dabartinės asfaltbetonio automobilių stovėjimo aikštelės vietoje suplanuotas pastarasis dualistinės paskirties statinys turėtų žymiai pagerinti utilitaria tapusios teritorijos įvaizdį bei padėtų iš esmės išspręsti automobilių statymo problemą, kuri Panevėžio centre yra itin opi.

RAKTU TAPO PAPRASTA ROKIRUOTĖ

Projektuodami architektai vengė autobusų ir pėsčiųjų srautų susikirtimo. Pasak vizijos autorių, skveras dabar iš visų pusių apsuptas važiuojamų gatvių – jame nėra interesų pėstiesiems ar praeiviams, jis sunkiai pasiekiamas, todėl kuria nenaudojamos ir nesaugios erdvės vaizdą. R.Paleko vadovaujamo architektų kolektyvui raktu į stoties bei jos prieigų sutvarkymą tapo gana paprasta rokiruotė – sprendimas autobusų perono zoną sukeisti vietomis su dabartiniu Alyvų parkeliu. Kitaip tariant, dabartinės stoties teritorijoje atsirastų žalioji zona, o parkelio vieta – būtų atiduota stočiai. Taip žalumynai persikeltų į teritorijos vidų, arčiau stoties pastato, o naujas peronas – pavirstų savotišku jos tęsiniu, iš dviejų pusių apribotu pėsčiųjų gatvių.

Vizijos autoriai siūlo negriauti senojo dar prieškariu statyto stoties pastato. Architekto R.Paleko žodžiais tariant, yra pakankamai solidus bei giliai įaugęs į miestą. Architektų manymu, jame galėtų įsikurti infocentras, galerija ar kitos kultūrinės paskirties įstaigos. Jos bei kitos įstaigos galėtų pasinaudoti skvero gretimybe, per jį driektųsi ir pėsčiųjų takai į stotį. Pagal architektų siūlomą viziją, teritorijoje būtų daug iš lauko pasiekiamų komercinių patalpų, o vidiniai prekybos centro „Iki“ pasažai – įgautų tęsinius lauke. Su komerciniais plotais besiribojančioms vidinėms kvartalo gatvelėms atitekus pėstiesiems, „miesto vartai“ – teritorija aplink naująją autobusų stotį – taptų gerokai patrauklesni, reprezentatyvesni.

SVARBU IŠLAIKYTI VISUOMENINĮ PRIORITETĄ

R.Paleko vadovaujamo kolektyvo parengtoje vizijoje numatytas ir vietos vizualinis akcentas – apie 19 metrų aukščio stoties bokštas su laikrodžiu. Šis elementas architektūriškai tarsi pabrėžtų visuomeninį teritorijos prioritetą.

Įgyvendinus Vilniaus architektų siūlomus pertvarkymus, autobusų stoties teritorijoje pasikeistų ir transporto judėjimas – jo srautai šlietųsi arčiau J.Basanavičiaus gatvės ir Savanorių alėjos pietinės dalies.

Apie autobusų stoties rekonstrukciją panevėžiečiai svajoja daugiau nei dešimtmetį. Dar 2006 metais buvo nuspręsta ją iškelti iš miesto centro, tačiau pastarieji planai liko neįgyvendinti. Iki šiol panevėžiečių bei miesto svečių akis bado ne vien apleista pati autobusų stotis, bet ir nesutvarkytos jos prieigos, automobiliais užgrūstos aplinkinės gatvės bei parkavimo aikštelės, neišnaudotos aplinkinės erdvės. R.Paleko architektų kolektyvo parengta vizija – akivaizdus šansas pagaliau planingai išspręsti šios svarbios miesto centro dalies chaosą, ir jai pagaliau suteiti Aukštaitijos sostinės vardo vertą architektūrinį-urbanistinį pavidalą. Panevėžio vyr. architektė Daiva Gasiūnienė (Panevėžio teritorijų planavimo Architektūros skyriaus vedėja) portalui PILOTAS.LT pažymėjo, jog architekto R.Paleko vadovaujamo kolektyvo profesionaliai parengta vizija leistų suvaldyti jos urbanistinę netvarką, sustyguoti vietos judėjimo srautus, suteiktų galimybę miestui pagaliau įsigyti šiuolaikišką stotį. Nors, PILOTAS.LT žiniomis, miesto ir verslo bendradarbiavimo modelis kol kas dar neparengtas, manoma, jog šios vizijos realizacija būtų finansuojama bendrovės „Baltisches Haus“ ir Panevėžio savivaldybės lėšomis. Autobusų stotį su stovėjimo aikštele greičiausia pastatytų bendrovė, o aplinką ir parkelį – tvarkytų savivaldybė. Pastaroji lėšų gauti planuoja iš Europos Sąjungos fondo. Atskiriems pastatams galėtų būti skelbiamas architektūros idėjų konkursas.

TIK VIENA GRANDIOZINIO PLANO DALIS

Panevėžio vyr. architektės D.Gasiūnienės manymu, architekto R.Paleko kolektyvo siūloma vizija padeda išlaikyti vietos visuomeninį prioritetą ir gali būti vienu iš svarbių žingsnių link šiuolaikiško Panevėžio centro. Tačiau PILOTUI.LT ji pažymėjo, jog ji – tik vienas iš rengiamų grandiozinių miesto tvarkymo planų, apimančių ir dabar vykstančius Skaistakalnio bei Senvagės parkų ir Juozo Čerkeso-Besparnio sodybos sutvarkymo idėjų konkursus. Pastarieji planai bus įgyvendinami pagal didiesiems miestams tvarkyti skirtą Europos sąjungos programą „Urban“. Pasak D.Gasiūnienės, pirmiausia bus atlikta Panevėžio mokslinė urbanistinė studija, kuri greta kitų rengiamų projektų turės įvertinti ir R.Paleko kolektyvo pasiūlytą autobusų stoties rekonstrukcijos viziją. Panevėžio vyr. architektė portalui PILOTAS.LT atskleidė, jog Aukštaitijos sostinėje ketinama įgyvendinti profesionaliais kriterijais grįstą miesto tvarkymo modelį, nes įprasta teritorinio planavimo dokumentų rengimo tvarka norimo rezultato neduoda. Pasak D.Gasiūnienės, realūs Panevėžio centro didžiųjų projektų įgyvendinimo darbai galėtų prasidėti 2018 metų vasarą. Manoma, kad juos įgyvendinus, ilgai reikšmingų pertvarkymų laukusį Panevėžį, jau po kelerių metų galėsime atrasti naujai.

Komentarai

  1. Taigi,kiek zmoniu tiek nuomoniu…Taip niekada nebus rezultato?Gal pasikliaukime profesionalais? MAN PATINKA,KAS NAUJA,MODERNU. Neuzsibukime „akmens amziuje“ ir nebebukime provincija,tikraja to zodzio prasme…

  2. Apie naują autobusų stoties statybą, kalbama buvo dar 1985m. Stipriai pajudėjo pirmyn projekto darbai. Dabar jau 2017m , o bendro sprendiamo nerasta. Jei tokiais tempais Aukštaitijos sostinėje ketinama įgyvendinti profesionaliais kriterijais grįstą miesto tvarkymo modelį, nes įprasta teritorinio planavimo dokumentų rengimo tvarka norimo rezultato neduoda. Pasak D.Gasiūnienės, realūs Panevėžio centro didžiųjų projektų įgyvendinimo darbai galėtų prasidėti 2018 metų vasarą. Manoma, kad juos įgyvendinus, ilgai reikšmingų pertvarkymų laukusį Panevėžį, jau po kelerių metų galėsime atrasti naujai. Panašu į tiesą.

  3. Turbut labiausiai nevykes projektas bus jeigu pavyks ji igyvendinti. Renovavus esama stoties pastata ir esamas zeldynas butu issaugotas, ir stoties prieigos labai graziai susitvarkytu.

  4. Bet įvažiavimas į požeminį parkingą yra žudikas žmonių ir šito projekto. Taip negalima. Reikia bent bent metro nuo sankryžos ir perėjų

  5. suorganizuotu normalu konkursa ir viskas paisketu, o ne is vieno varianto rinktusi. Panevezio urbanistinis proverzis baltarusiskas, jeigu batkai-rackauskui patinka ir tinka tai viskas OK!

  6. Svarbu ne pateikimo kokybė,o gera architektūrinė -urbanistinė idėja. O šiaip,ne šventieji puodus lipdo.

  7. Naikinamas istorinis želdynas, iš J. Basanavičiaus g. sukuriama dviguba siena (tunelis) tarp prekybos centro ir turbūt ilgiausio daugiabučio visoje Lietuvoje. Pėsčiųjų alėja į savanorių a. gatvės puse veda į niekur. Susisiekimo su turgumi, kuris yra dešiniau nuo J. Basanavičiaus g. išvis nebelieka, nes už dengto pasažo į J. Basanavičiau gatvę perėjos nėra, o ties sankryža jis naikinamas, nes atsiranda patekimas į parkingą, kur realiai yra esamas ir naudojamas praėjimas. Jau nekalbant apie esminį J. Basanavičiaus ašies pagavimą, kur bokštas projektuojamas, ten kur jo nesimatys, o matomas tūris (kuris turėtų būti miesto vartai, naujo miesto identiteto, centrinės dalies svarbiausias mazgo formantas) daromas plokščias neišraiškingas ir su tikrai abejotinu patekimo atstumu į požemį iki C kategorijos gatvės
    Ir tai projektuoja viena žinomiausių Lietuvos architektų komandų, po nacionalinės premijos laureato vardu?Jau net nekalbame apie pateikimo kokybę, kur žmonės vizualizacijai net nepanaudojo nuotraukas, o vaizdą ima iš streetview.

  8. ne kas. labai ne kas. gal bent jau konkursiniai variantai galetu pasitarnauti, ne tik Gasiunienes pazadai.

  9. skyle su pandusu „miesto vartai“? Tai tokia XXI a. urbanistika…

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

arena_pn_081100_e03_bra

INVESTICINIAI PLANAI PANEVĖŽYJE: Kurs socialines dirbtuves ir modernizuos areną

2024 kovo 6Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžys planuoja įgyvendinti kelis naujus investicinius projektus. Numatoma sutvarkyti Aukštaitijos sostinės centre esančias pasirinktas patalpas ir jas pritaikyti socialinėms dirbtuvėms bei atnaujinti ir modernizuoti „Kalnapilio“

harmo_pn_240300_e01_xxx

PANEVĖŽYJE KURIASI HARMONIJOS MIESTAS: Statomas greičiau nei planuota

2024 kovo 5Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžys sėkmingai įgyvendina modernaus kompleksinių paslaugų centro negalią turintiems vaikams ir jų šeimos nariams „Harmonijos miesto“ statybos projektą. Pastatas jau pastatytas, anksčiau nei planuota, pradėti

muzie_pn_240200_e01_xxx

„STASYS MUSEUM“ ATSIVERIA: Paaiškėjo S.Eidrigevičiaus menų centro atidarymo data

2024 vasario 26Be komentarųPILOTAS.LT

Bemaž 4.000 m² ploto naujasis Aukštaitijos sostinės kultūros ir meno traukos objektas – „Stasys Museum“ – atsidaro. Stasio Eidrigevičiaus kūrybai pristatyti skirtas menų centras visuomenei

semc_pn_240200_tit_xxx

SEMC PLANUOJA PREMJERĄ: Panevėžyje užbaigtas statyti S.Eidrigevičiaus menų centras

2024 vasario 20Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžyje ką tik užbaigtas statyti Stasio Eidrigevičiaus menų centras. Planuojama čia eksponuoti ne tik menininko dovanotą miestui kūrinių kolekciją, bet ir kitą modernią ir šiuolaikinę

tekstiles-meno-paroda-skietas_krastas

DEŠIFRUOTI TEKSTILĖS KODĄ: Panevėžio miesto dailės galerijoje – 46 autorių kūryba

2024 vasario 13Be komentarųPILOTAS.LT

Aukštaitijos sostinėje atidaroma šiuolaikinės tekstilės meno  paroda „S/Kietas K/Raštas“. Parodoje pristatoma 46 autorių kūryba. Vasario 14 dieną (trečiadienį) 17 val. Panevėžio miesto dailės galerijoje (Respublikos

Panevėžio kultūros centras

SULAUKS REKONSTRUKCIJOS: Pribrendo atnaujinti Panevėžio kultūros centrą

2024 sausio 30Be komentarųPILOTAS.LT

Aukštaitijos sostinėje nuosekliai atnaujinamos viešosios erdvės, visuomeninės paskirties objektai, kultūros įstaigos. Žadama, kad rekonstrukcijos čia pagaliau sulauks ir viena didžiausių miesto kultūros įstaigų – pačioje sovietmečio

manie_pn_240100_e02_xxx

PIRMAS REGIONE: Panevėžyje bus statomas futbolo maniežas

2024 sausio 23Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžyje bus statomas futbolo maniežas – Aukštaitijos sostinės savivaldybė jau pasirašė maniežo įrengimo darbų rangos sutartį su UAB „Sversa“, neseniai laimėjusia konkursą. Tai bus pirmas

lietuvos-spaudos-fotografija-2023

LIETUVOS SPAUDOS FOTOGRAFIJA 2023: Panevėžyje atidaryta finalininkų paroda

2024 sausio 18Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžyje pradėjo veikti  nacionalinio konkurso „Lietuvos spaudos fotografija 2023“ finalinių darbų paroda. Speciali komisijai jai atrinko 80 pavienių nuotraukų bei 5 fotoreportažus bei fotoistorijas. VERTINO

Kelias į Europos Sąjungą

KELIAS Į EUROPOS SĄJUNGĄ: Archyvinių fotografijų paroda Panevėžio miesto dailės galerijoje

2024 sausio 11Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžio miesto dailės galerijoje atidaroma paroda „Lietuvos kelias į Europos Sąjungą: istorinis apsisprendimas“. Renginyje dalyvauti ketina Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega ir kiti

kniau_pa_231000_e02_xxx

NATŪRALIAM GROŽIUI: Panevėžyje baigtas Kniaudiškių parko projekto 1-asis etapas

2023 spalio 31Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžyje atsiveria dar viena rekreacijai skirta erdvė – baigtas įgyvendinti Kniaudiškių parko projekto 1- etapas. Naujasis, etapais kuriamas parkas, netradicinis – nesukultūrintas – jame atsiskleis

Stasys Museum

STASYS MUSEUM: Pristatytas naujas S.Eidrigevičiaus muziejaus vizualinis identitetas

2023 spalio 16Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžyje besikuriantis Stasio Eidrigevičiaus menų centras nuo šiol vadinasi „Stasys Museum“. Naujasis vizualinis identitetas bei pavadinimas praėjusį savaitgalį pristatytas meno mugės „ArtVilnius’23“ lankytojams. SIEKIAMA BETARPIŠKO

marija-sileikaite-cicirkiene_luponiai_-siauliu-rajonas_-2018

ODĖ LIETUVOS MIESTELIAMS: Paroda Panevėžio miesto dailės galerijos skyriuje

2023 spalio 2Be komentarųPILOTAS.LT

Marija Šileikaitė-Čičirkienė jau 15 metų fotografuoja Lietuvos miestelius. Fotomenininkės nedomina nudailinta miestelių tikrovė, ji ieško netikėtų objektų, personažų, istorijų, kuriuose persipina praeitis ir dabartis, vedančios

Panevėžio tarptautinis keramikos simpoziumas

KERAMIKOS SIMPOZIUMO KULMINACIJA: Panevėžyje atidaroma tarptautinė paroda

2023 rugsėjo 29Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Panevėžio miesto dailės galerijoje atidaroma XXIV Panevėžio tarptautinio keramikos simpoziumo paroda. Simpoziume dalyvauja 8 keramikai iš Lietuvos, Brazilijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Ukrainos, Taivano ir

Panevėžio stoties statyba

BETONINĖ PANEVĖŽIO SKRAISTĖ: Įpusėjo autobusų stoties statybos darbai

2023 rugsėjo 26Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžyje įpusėjo itin laukiamos autobusų stoties statybos darbai. Projektuodamas stoties pastatą architekto Rolando Paleko kolektyvas stengėsi išgauti skvere išskleistos betoninės skraistės architektūrinį įspūdį. Savo išorinį pavidalą

Jurbarko autobusų stotis

ŠIUOLAIKINIS JURBARKO PASIDIDŽIAVIMAS: Iškilmingai atidaryta atnaujinta autobusų stotis

2023 rugsėjo 25Be komentarųPILOTAS.LT

Jurbarke iškilmingai atidaryta atnaujinta autobusų stotis. Įgyvendinant „PA Group“ parengtą projektą buvo nugriautas pastaruoju metu stočiai tarnavęs kuklus buvęs dispečerinės statinys bei pastatytas naujas šiuolaikiškas

Panevėžio gamtos mokykla / buv. advokato Česlovo Petraškevičiaus vila

PAVELDO DIENOS PANEVĖŽYJE: Ryškiausiai aidės medinės architektūros akordas

2023 rugsėjo 11Be komentarųPILOTAS.LT

Nuo rugsėjo 10 iki 16 dienos vyksta kasmetinė Europos paveldo dienų savaitė, kurios šių metų tema – „Gyvasis paveldas: meistriškumo laboratorija“. Panevėžyje jos nuaidės su

Šamotinis molis

DIDELIO MASTELIO IDĖJOMS: XXIV Panevėžio tarptautinis keramikos simpoziumas

2023 rugpjūčio 28Be komentarųPILOTAS.LT

Rugsėjo pradžioje Panevėžyje rengiamas tradicinis tarptautinis keramikos simpoziumas. Renginyje šįkart dalyvaus ir iš šamotinio molio kurs 8 Lietuvos bei užsienio šalių menininkai. Vyks nemokami renginiai.

Rail Baltica stotis

„RAIL BALTICA“ STOTIS PANEVĖŽYJE: Naujos perspektyvos urbanistinei plėtrai

2023 rugpjūčio 171 KomentarasPILOTAS.LT

Šiuo metu Aukštaitijos sostinės visuomenei pristatomos 3 europinės vėžės „Rail Baltica“ geležinkelio plėtros alternatyvos. Kaip prioritetinė įvardijama galimybė Panevėžio tarptautinę keleivinę geležinkelio stotį įrengti miesto

Harmonijos miestas

STATYS „HARMONIJOS MIESTĄ“: Panevėžyje iškils negalią turinčių vaikų centras

2023 rugpjūčio 1Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžyje netrukus prasidės „Harmonijos miesto“ statybos darbai. Šis projektas skirtas įvairių raidos sutrikimų turintiems vaikams ir jų šeimoms. PASKIRTAS BEVEIK 29 ARŲ SKLYPAS Kaip praneša

railba_pn_230700_e02_xxx

„RAIL BALTICA“ PANEVĖŽYJE: Rengiami susitikimai su visuomene ir viešas pristatymas

2023 liepos 31Be komentarųPILOTAS.LT

Iki pat rugpjūčio vidurio planuojami papildomi susitikimai su Panevėžio vietos seniūnijomis, kurių metu gyventojai bus supažindinami su parengtais europinės vėžės geležinkelio „Rail Baltica“ plėtros Panevėžio

"Aukštaitijos" rekonstrukcija

PANEVĖŽYJE ŪŽIA STATYBOS: Įpusėjo sporto ir sveikatinimo centro „Aukštaitija“ rekonstrukcija

2023 liepos 25Be komentarųPILOTAS.LT

Aukštaitijos sostinėje neblėsta svarbių visuomeninių objektų statybų įkarštis. Čia jau baigiamas Stasio Eidrigevičiaus menų centras SEMC (arch. „Implmnt Architects“), o įpusėjo ne tik naujosios autobusų

Panevėžio autobusų stotis

VIENAS LAUKIAMIAUSIŲ PANEVĖŽYJE: Ryškėja naujos autobusų stoties kontūrai

2023 liepos 24Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžyje ryškėja vieno laukiamiausių Panevėžio projektų – miesto autobusų stoties – kontūrai. Šio mėnesio pabaigoje bus baigtas stoties vidinių betoninių sienų įrengimas, ruošiamasi betonuoti laukiamojo

Juozas Lukša-Daumantas

LAISVĖS ARCHITEKTAS: Panevėžyje atidaroma J.Lukšai-Daumantui skirta paroda

2023 liepos 13Be komentarųPILOTAS.LT

Rytoj Panevėžio kraštotyros muziejuje atidaroma paroda „Laisvės architektas“. Paroda skirta Juozo Albino Lukšos (Daumanto) 100-osioms gimimo ir 70-osioms žūties metinėms paminėti. Architektas J.A.Lukša (geriausiai žinomas

Panevėžio dailės dienos

PANEVĖŽIO DAILĖS DIENOS: Jubiliejinė Aukštaitijos sostinės dailininkų paroda PAN 55-45

2023 birželio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien Panevėžyje atidaroma jubiliejinė Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) Panevėžio skyriaus paroda. Paroda pristato 45 skyriaus dailininkų 5 pastarųjų metų kūrybą. Birželio 21 dieną (trečiadienį) 17

keram_pl_230600_e01_xxx

ALTERNATYVIOJI KERAMIKA: Panevėžyje atidaryta D.Bulawkos-Fankidejskio paroda „Trukdžiai“

2023 birželio 15Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžio miesto dailės galerijos Keramikos paviljone neseniai atidaryta Lenkijos menininko Dmitrijaus Bulawkos-Fankidejskio paroda „Trukdžiai“. Ši Gdanske gyvenančio kūrėjo paroda buvo įkvėpta gamtą formuojančių matomų ir