images_straipsniu_foto_4336_lukis_vn_160200_e01

KOMUNALININKŲ BALIUS://5000 KVADRATŲ KIETOS DEMOKRATIJOS LUKIŠKIŲ AIKŠTEI

Kas neturite nuomonės Lukiškių aikštės klausimu – meskite į mane akmenį. Nenustebau, tylu… Štai ir Vilniaus meras R.Šimašius dar nespėjus suvynioti vasario šešioliktinių vėliavų paskelbė savo poziciją dėl Lukiškių aikštės: ji bus tikrai demokratiška, paprasta ir nebrangi. Aikštė visiems. Ir, svarbiausia, nereikės ilgai laukti, nes trys komunalinkų įmonės jau stovi pasiraitoję pėdkelnes.

„Atėjo laikas Lukiškių aikštei virsti tikra demokratiška visų miestiečių erdve. Prieš šimtą metų aikštėje vykdavo mugės ir cirkai, joje virė gyvenimas, todėl stengsimės aikštę pirmiausia pritaikyti kasdieniams vilniečių poreikiams. Aikštėje bus patogu atsipūsti po darbų, išgerti puodelį kavos, ar tiesiog pasiklausyti šalimais esančios bažnyčios kariliono muzikos“, – kalba miesto meras R.Šimašius Vilniaus savivaldybės tinklapyje.

ATĖJO LAIKAS LUKIŠKIŲ AIKŠTEI VIRSTI… NIEKUO?

Kas bent kiek išmano aktualųjį politkorektiškumo žodyną, R.Šimašiaus pažadą galėtų išversti maždaug šitaip: „visiems, demokratiška“ – reiškia idėjų neturėjimą, akivaizdų valios deficitą, rinkimąsi tarp blogo ir labai blogo arba kaukę, maskuojančią absoliučią nekompetenciją.

Būtent nežinojimo ir visiško neišmanymo, kaip aikštės virsta „tikra demokratiška visų miestiečių erdve“ dabar, šiuolaikiniuose miestuose, norėčiau tikėti,- šiuo atveju yra daugiausia.

Atmeskime kol kas variantus, kad tai, ką išgirdome yra pigiausios prabos populizmas, dar vienas infantilus spektakliukas, kaip berniukas žirniukas kalnus nuvertė ar elementarus desertyravimas, paliekant nacionalinius prioritetus likimo valiai.

Nenoriu veltis į istorinius ekskursus, tačiau tepriminsiu, kad XIX amžiaus grįsta dykra Vilniaus miesto pakraštyje – iš tikrųjų buvo viešoji erdvė visiems. Lukiškėse ir dešras pardavinėjo, ir kailinius, ir šv.Kazimiero mugė ūžė, ir…Lietuvos sukilėlius korė.

Ir visas šis universalumas – dėl vienos vienintelės priežasties – neturėjo tais laikais Vilnius daugiau tokio dydžio susirinkimų vietos. Atsilikęs, tamsus ir provincialus buvo XIX amžiaus antros pusės Vilnius, atėmus LDK regalijas, pažangą ir universitetą. Kitos Europos sostinės jau buvo nužygiavusios toli į priekį…

Todėl šiandieną vieną iš ES sostinių guldant į beviltiškai pasenusią Prokrusto lovą ir sekant jai naftalinines pasakas apie „atėjusį laiką tikrai demokratiškai erdvei visiems“, sunku tikėtis aplodismentų iš brandesnės nei šeštokų auditorijos.

Šiandieną Vilnius kitoks – prisistatęs akropolių, panoramų ir aibę prekybcentrių, kuriuose vilnietis uoliai brūžinasi kasdien, ištrinkeliavęs prabangiai tūkstančius viešųjų erdvių kvadratų, tarsi galėtų ir susivokti – XIX amžiaus Lukiškių dykros formatas jam seniai nebeaktualus. Nei kokybine, nei erdvine prasme, nei beveidžiu universalumu, ypač.

Galų gale Vilnius šiandieną turi mėgstamą Baltojo tilto pievą prie Neries, kuri savo nemakijažiniu paprastumu traukia visus, išsiilgusius pauzės, oro ir tolimo žvilgsnio. Turi, žinoma, ir aibę bevardžių viešųjų erdvių „visiems“ miegamuose rajonuose, kurios netraukia nė vieno – net savivaldybės aktyvistų prieš rinkimus.

KALBAME APIE VAKARUS – SUKAMĖS Į RYTUS

Tai negi šiais individualizuoto stiliaus ir brendomanijos laikais paistalai, kad „Lukiškių aikštė taps ir reprezentatyvi, ir jauki miestiečių susibūrimų vieta, kurioje bus pakankamai žaliųjų zonų pabūti su artimaisiais, pasidžiaugti miestu ir susitikti per įsimintinas ir iškilmingas Lietuvos šventes“ – gali būti skleidžiami be jokio projekto?

Ar gali būti, jog naujiena, kad didžiausia Vilniaus aikštė bus pertvarkyta „pagal savivaldybės kartu su Aplinkos ministerija parengtas sąlygas“(!) ir, kad joje bus paklota 5.000(!) kvadratinių metrų kietos dangos – yra pakankamas pagrindas bent minimaliai euforijai…?

Gal visgi ši „triumfališka“ informacija nepasitvirtins? Ar bent jau Lukašenkos hakeriai prisiims atsakomybę už paskleistą antipilietišką rūką ir bus sugrįžta prie civilizuotų elgsenos normų, formuojant miesto erdves…?

Juk taip atrodo aikivaizdu, kad šiandienos Vilniui labiausiai trūksta dedikuotų erdvių, kurios transliuotų aiškiai suvokiamą miesto tapatumą šiuolaikinėmis priemonėmis. Tų priemonių apstu, bet jos visos bevertės, kol miestą „kuria“ komunalininkai. Atsirėmus į trinkelių klojimo mentalitetą, o ne į urbanistinių koncepcijų galią, ne į sąmoningai valdomą miesto viešųjų trajektorijų, viešųjų erdvių ir formų konstravimą – neįmanoma sukurti viešosios erdvės XXI amžiuje. Žinoma, nebent nuleistume šimašiškos aikštės sampratą iki parkingo lygio.

Tuomet skanduotės, kad trys narsūs komunalininkai – „Infes“, „Ekstra statyba“ ir „Pamario restauratorius“ – laimėjo Vilniaus savivaldybės malonę ir „Lukiškių aikštę sutvarkys dar šiemet“, nebeatrodo juokingos. Suprantama, komunalininkų laukia viena smulkmena – jie turės parengti techninį projektą. Tačiau kada projektas komunalininkams buvo problema?

Projektas gali būti problema architektams, dizaineriams, menininkams, bet tik ne komunalininkams. Nes jie konkretūs, paprasti ir nesiblaško. It liftas. Atrodo, todėl juos myli ir jais pasitiki R.Šimašius ir A.Butkevičius.

ĮSIGALI VALSTYBINIS KOMUNALIZMAS

Būtent premjero kabinete praeitą gegužę nuskambėjo sprendimas nebežaisti su tais architektais bei menininkais ir „sutvarkyti aikštę greitai, paprastai ir nebrangiai“. Iki 2018-tų metų, nes jubiliejus…

Nesu tikras, bet panašu, kad premjeras bus pamiršęs, jog artėja ne koks nors kompartijos suvažiavimo, bet Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo jubiliejus. Didžioji Laisvės šventė, kurią įpaminklinti ir ketinta Lukiškių aikštėje. Tautos laisvė tikrai nėra nei premjero, nei valdančios daugumos nuosavybė.

Tai kodėl gi Laisvės įpaminklinimas nutraukiamas?

Kodėl iš Laisvės aikštės ir Laisvės paminklo kūrimo proceso yra išstumiama tauta? Tie jos atstovai-architektai, kurie dalyvavo (ir dalyvautų) Lukiškių aikštės perplanavimo konkurse. Tie tautos atstovai-skulptoriai, kurie dalyvavo (ir dalyvautų) Laisvės paminklo sukūrimo konkurse. Tie žmonės, kuriems ne vis vien ir kurie svarstė bei diskutavo, kaip turėtų atrodyti Laisvė ir jos erdvė.

Ar tauta kalta, kad nedovanotinai biurokratizuotas, be kompetencijos, nuovokos ir be elementaraus bendradarbiavimo tarp institucijų vykdytas Lietuvos Laisvės įpaminklinimo procesas veliasi štai jau… 20 metų?

Ar tikrai R.Šimašius ir A.Butkevičius turi teisę nušalinti tautą nuo Laisvės kūrimo proceso ir pavesti „sutvarkyti aikštę“ suopračio apie tokį uždavinį neturintiems komunalininkams? Ir kaip gi toks valstybinio komunalizmo mentalitetas dera su deklaracijomis apie Žinių visuomenę, apie Kūrybingą visuomenę, apie Piliečių Lietuvą galų gale….?

Galų gale, ar supranta A.Butkevičiaus komunalistai, kad jie padarė viską, jog tautai į sąmonę būtų įsriegtas visai nepelnytas nepilnavertiškumo kompleksas – nesugebanti įpaminklinti trapios, sunkiai iškovotos Laisvės tauta – nėra verta ir jos išsaugoti…?

Iliustracija: Rytis Daukantas

Komentarai

  1. Komunalininkams projektas niekada nebuvo problema, problema buvo architektams. Tegu nepamiršta suprojektuot kartuvių , gali prireikti…..:)

  2. Bravo! Su malonumu skaičiau tokį nuoširdų nukvakusių populistų valdininkų veiklos vertinimą. Gaila, kad šiais laikais nebėra viešų egzekucijų. Būčiau vienas tų, kurie užmestų kilpą ant kaklo „viskas bus gerai“ idėjos autoriams…

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Sovietinės stelos

VILNIAUS MERAS RYŽTINGAS: Sovietinės stelos bus nukeltos nepaisant prorusiškų argumentų

2022 lapkričio 221 KomentarasPILOTAS.LT

Nepaisant Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto sprendimo, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius tikina – netrukus bus pradėti Antakalnio kapinių sovietinių stelų nukėlimo darbai. Meras įsitikinęs,

Lukiškių kalėjimas. Foto: PILOTAS.LT archyvas

LUKIŠKĖMS ŽADA GYVYBĘ: Nuomos konkursą laimėjo mįslingasis „Aštuntas elementas“

2021 balandžio 301 KomentarasPILOTAS.LT

Lukiškių kalėjimo komplekso laikinos nuomos konkursą laimėjo mįslinga bendrovė „Aštuntas elementas“. Žadama Lukiškes paversti muzikos, modernaus meno, dizaino ir kultūros židiniu, tačiau nutylimos finansinės nuomos

Heritas‘2020

(Į)KRAUK PAVELDĄ!: Į festivalį „Heritas“ išaugusi iniciatyva kviečia į Lukiškes

2020 vasario 28Be komentarųPILOTAS.LT

„Heritas“ kartą per metus po vienu stogu suburia nekilnojamojo kultūros paveldo tvarkybos ir technologijų specialistus, įmones, valstybines įstaigas bei visuomenę. Šiemet gegužės viduryje jis vyks

Lukiškių kalėjimas. Foto: PILOTAS.LT archyvas

LUKIŠKIŲ VIZIJA: Turto bankas rengia atvirą diskusiją buvusiame kalėjime

2020 sausio 29Be komentarųPILOTAS.LT

Valstybės turtą valdantis Turto bankas kartu su partneriais Lukiškių kalėjime organizuoja atvirą kūrybinę diskusiją „Lukiškių vizija:“ Į atvirą renginį pakviesti įvairių sričių specialistai, suinteresuotų pusių,

Andrius Labašauskas

LAISVĖS KALVA MASTELIU 1:1: Lukiškių aikštėje – planuojamos skulptūros fragmentai

2019 rugsėjo 245 KomentaraiPILOTAS.LT

Šiandien Lukiškių aikštėje pastatytas skulptoriaus Andriaus Labašausko sukurtos „Laisvės kalvos“ maketas iš karto įplieskė diskusijas socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Architektuomenė“ bei kituose socialinėse erdvėse. Norintys

Felix Ackermann

MIESTO ANTROPOLOGAS F.ACKERMANN: Apie Lukiškių kalėjimo išskirtinumą ir galimą panaudojimą

2019 rugsėjo 91 KomentarasPILOTAS.LT

Kaip jau skelbė PILOTAS.LT, šį rudenį leidykla „Lapas“ pirmą kartą rengia viešų paskaitų ciklą „Aktualu šiandien“. Leidyklos autoriai, talentingi mokslininkai humanitarai ir vienas menininkas įvairiais

Šv. Jokūbo pastatų kompleksas

KPD VERTINIMO TARYBA: Šv. Jokūbo ligoninės komplekso klausimas atidėtas iki rudens

2018 liepos 25Be komentarųPILOTAS.LT

Kultūros paveldo departamento pirmosios nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdyje buvo svarstomas Vilniaus Šv. Apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčios, dominikonų vienuolyno ansamblio ir Šv. Jokūbo

Archinova

VILNIAUS RAT DĖL JOKŪBO: Projektas turi esminių trūkumų, kuriuos šalinti privalu

2018 gegužės 104 KomentaraiPILOTAS.LT

Vilniaus regioninė architektūros taryba (Vilniaus RAT) išnagrinėjo UAB „Archinova“ suprojektuotą viešbučio su konferencijų centru ir biurais prie Šv. apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčios bei Lukiškių

Šnipiškių bokštas

ŠNIPIŠKIŲ PROJEKTAI: Garažų vietoje matuojamas 18 metrų bokštas

2018 kovo 273 KomentaraiPILOTAS.LT

PILOTAS.LT neseniai skelbė apie Šnipiškėse, prie Lvovo ir Geležinio Vilko gatvių sankryžos kuriamo japoniško sodo projekto pristatymą visuomenei. Neseniai įvykusiame sostinės valdžios susitikime su šnipiškiečiais

Thomas Vonier

RENGS TARPTAUTINĮ KONKURSĄ: Vilniaus savivaldybėje lankėsi UIA prezidentas

2018 sausio 24Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje viešėjo Tarptautinės architektų sąjungos (UIA) prezidentas Thomas Vonier. Amerikos architektas čia tik dalyvavo architektūros konkursams skirtoje tarptautinėje konferencijoje, bet ir susitiko su sostinės meru

L.Ruokytė-Jonsson, R.Šimašius

SUKIRTO RANKOMIS: Ant Tauro kalno statys Nacionaline koncertų salę

2018 sausio 102 KomentaraiPILOTAS.LT

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius ką tik pasirašė Ketinimų protokolą. Pagal jį, iki 2023-ųjų Vilniuje ant Tauro kalno vietoje vadinamų

Lukiškių a. memorialas

LUKIŠKIŲ AIKŠTĖS MEMORIALAS: ŠMC konkursą laimėjo A.Labašausko kūrinys

2017 lapkričio 27Be komentarųPILOTAS.LT

Ką tik paskelbtas Laisvės kovotojų įamžinimo Vilniaus Lukiškių aikštėje memorialo idėjos nugalėtojas. Susumavus visuomenės bei ekspertų vertinimo balus, paaiškėjo, jog svarbiausioje šalies aikštėje bus įgyvendinamas

ŠMC

LUKIŠKIŲ AIKŠTĖS MEMORIALAS: 5 projektinių pasiūlymų paroda ŠMC

2017 lapkričio 221 KomentarasPILOTAS.LT

PILOTAS.LT jau rašė apie Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) pasirinktus 5 Lukiškių aikštės memorialo pasiūlymus, kurie vėliau buvo tobulinami kūrybinėse dirbtuvėse. Nuo rytojaus su projektais bus

Angelas

PANORO MENO AKCENTŲ: Programai „Kuriu Vilnių“ – pusė milijono eurų

2017 lapkričio 6Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus miesto savivaldybė užsimojo pagyvinti miesto viešąsias erdves. Ką tik paskelbtame idėjų konkurse dalyvauti pakviesti menininkai, verslo atstovai bei šiaip aktyvūs vilniečiai. Bendra naujajai programai

Lukiškių aikštė

ATIDARYTA LUKIŠKIŲ AIKŠTĖ: Ryškėja pirmieji komunalinio tvarkymo rezultatai

2017 lapkričio 33 KomentaraiPILOTAS.LT

Vilniuje po rekonstrukcijos ką tik atidaryta Lukiškių aikštė. Pranešama, kad aikštėje per pusantrų metų buvo atlikti svarbiausi tvarkybos darbai, pagal pėsčiųjų srautus perplanuoti bei naujai

Lukiškių memorialas

PRAVĖRĖ JUODĄ UŽDANGĄ: Viešinamos „patobulintos“ Lukiškių aikštės memorialo idėjos

2017 spalio 412 KomentarųPILOTAS.LT

Iš daugiau nei 30 dalyvavusių konkurse ŠMC ekspertų komisija vasarą atrinko 5 autorius į savo organizuojamas kūrybines dirbtuves, skirtas Lukiškių aikštės memorialui sukurti. Kaip tuomet

Lukiškių a. kūrybinės dirbtuvės

LUKIŠKIŲ AIKŠTĖS MEMORIALO POSŪKIAI: ŠMC visiškoje tamsoje atrinko 5 autorius

2017 liepos 282 KomentaraiPILOTAS.LT

ŠMC ekspertų komisija atrinko 5 autorius į savo organizuojamas kūrybines dirbtuves, skirtas Lukiškių aikštės memorialui sukurti. Nors ŠMC teigė, jog kūrybinės dirbtuvės organizuojamos, siekiant kompetencijų

Grenfell Tower

PAMOKANTI GAISRO ISTORIJA: „Grenfell“ bokšto tragedijos buvo galima išvengti

2017 birželio 222 KomentaraiRasytojas

Vilniaus meras Remigijus Šimašius, reaguodamas į „Grenfell“ bokšto gaisro Londone padarinius, kreipėsi į aplinkos ministrą Kęstutį Navicką. Šiame rašte reikalaujama, kad kuo greičiau būtų peržiūrėti

„Laisvės karys 1“, A.Sakalauskas, 1-oji vieta

VYČIO SKULPTŪROS KONKURSAS: Laimėjo realistinis „Laisvės karys“

2017 vasario 2013 KomentarųPILOTAS.LT

Vasario 16-ąją baigėsi Vyčio skulptūros Vilniaus Lukiškių aikštėje idėjos konkursas, organizuotas privataus Vyčio paramos fondo. Vertinimo komisijos sprendimu konkursą laimėjo Nacionalinės premijos laureatas Arūnas Sakalauskas

images_straipsniu_foto_4515_libes_vn_160500_e01_xxx

MIESTO LIBESKINDIZACIJA://7 ŽINGSNIAI PRADEDANČIAJAM MERUI

Tiems, kam atrodo, jog tai, kas vyksta Vilniaus Dešiniajame krante, yra lemtingas architektūrinis epizodas, kai į senamadiškų vietos architektų bandomą apsaugoti savo rinką nuo gaivių

images_pulsas_foto_4375_lukis_vn_110300_e01_bra

XVI A. VILNIAUS UOSTAS://DR. E.MEILAUS PASKAITA APIE NEŽINOMĄ LUKIŠKIŲ ISTORIJĄ

Vilniui niekaip nesisekant rasti deramo Lukiškių aikštės sutvarkymo sprendimo, galbūt verta būtų atsigręžti ir į menkai žinomą šios sostinės vietos istoriją. Mat XVI amžiuje Lukiškės

images_straipsniu_foto_4346_tit2_basan_160200_e01_xxx

KANTRUSIS LIETUVIS://KUR VILNIUS PRIIMS PAMINKLĄ DAKTARUI JONUI BASANAVIČIUI?

Tautos patriarchas yra prasitaręs, kad nepriklausomos Lietuvos paskelbimas iš tiesų nebuvo jo tikslas. Daktaras Jonas Basanavičius ir kiti aušrininkai savo misiją matė kantriame ir nuosekliame

images_straipsniu_foto_4336_lukis_vn_160200_e01

KOMUNALININKŲ BALIUS://5000 KVADRATŲ KIETOS DEMOKRATIJOS LUKIŠKIŲ AIKŠTEI

Kas neturite nuomonės Lukiškių aikštės klausimu – meskite į mane akmenį. Nenustebau, tylu… Štai ir Vilniaus meras R.Šimašius dar nespėjus suvynioti vasario šešioliktinių vėliavų paskelbė

images_phocagallery_3839_lukis_pale_1506_3839_e03_xxx

„RAMYBĘ“ REALIZUOS ETAPAIS://APTARTOS LUKIŠKIŲ AIKŠTĖS PERSPEKTYVOS

Naujoji Vilniaus valdžia, atrodo, pasiryžo iš mirties taško išjudinti Vilnius Lukiškių aikštės rekonstrukciją. Vilniaus meras Remigijus Šimašius jau susitiko su architektais Rolandu Paleku ir Petru

images_phocagallery_2568_laisv konk_PAV_2568_titjpg

TAS SPRANGUS ŽODIS LAISVĖ://KULTŪROS MINISTERIJOS KONKURSINIAI NUOTYKIAI

Laisvės monumento Lukiškių aikštėje konkursas visiems atsibodo. 17 metų trunkantis „Laisvės“ įpaminklinimas Vilniuje apsivėlė nesibaigiančio kūrybinio ir biurokratinio nuovargio dulkėmis, skepsiu ir nepasitikėjimu savimi, savo