images_phocagallery_1190_Kabelio grioviai_pav_KAA_1190_kab_griov_Azuol_KAA_TIT

VĖLIAVĖLĖS IR PROTEZAI//URBANISTINĖ KREPŠINIO EUFORIJOS PROJEKCIJA

Iš kosmoso Lietuva nūnai turėtų atrodyti kaip maža oranžinė planetytė, palikusi drungną Motinos Europos pažastį, skriejanti sau vienai suprantama trajektorija, nepaisanti įprastų euro-gravitacinių dėsnių ir prikišamai spinduliuojanti savo oranžinę euforiją Senajam žemynui tiesiai į veidą. Viešoji erdvė baigia mus įtikinti, kad visa Lietuva, be išimties, seniai įdarbinta Šventajame Krepšinio Žygyje jei ne tikraisiais riteriais, tai bent jau bokalnešiais, gatvės komentatoriais, kambariniais ekspertais ar šiaip eiliniais krepšiaveidžiais fanatikais.

Dar niekad Lietuvos ekranuose nebuvo tiek oranžinės spalvos. Bankininkai, prekybininkai, aludariai ir visokie telefonistai nerausdami skiedžia apie savo neišsemiamą meilę krepšinio dievams ir įvynioję į oranžinius kamuolius bruka mums viską, ko nesugebėjo parduoti vangioje krizinėje rinkoje. Net sunku suprasti tokiu metu chirurgų, odontologų ir šarvojimo paslaugų firmų reklaminį pasyvumą, nes, pasitelkus lakią fantaziją, dabar būtų galima ilgam neužmirštamų oranžinių malkų priskaldyti prirakintam prie ekrano tautiečiui…

MATOMUMAS ORANŽINIO RŪKO SĄLYGOMIS

Kai lietuvišką meilę krepšiniui uoliai bandoma išpūsti ir suabsoliutinti iki religinių parametrų, visai nenustebčiau, jei, tarkim, prie „Siemens“ arenos, koks nors miklus gutauskas sulipdytų kryžių kalnelį, kur už tris išlenktus bokalus alaus įgytum teisę įsmeigti kryželį dėl geresnio Š.Jasikevičiaus pataikymo procento ar švelnesnių slovėno-teisėjo švilpukų. Kauniečiai, beje, jau susiorganizavo šiokią tokią oranžinę tvorą ant kurios iškabino krepšinio šventųjų paveikslus, greta kurių krepšinio davatkėlės vis paklijuoja savo linkėjimų, patarimų ar šiaip prisipažinimų.

Tačiau kažkodėl stiprėja jausmas, jog tiršti oranžiniai „piaro“ rūkai, kylantys iš laikraščių, interneto, televizijos ir radijo, gerokai primena kalėdinę atmosferą, kurioje adventišką susimąstymą ir Išganytojo gimimo stebuklą jau seniai pakeitė triukšmingi nuolaidų ir akcijų kriokliai bei merkantiliški baliukai „iš reikalo“.

NETIKĖTAS, KAIP PIRMASIS SNIEGAS

Ar gaila? Tebūnie 2011-aisiais Lietuvoje bus dvejos Kalėdos. Ypač dabar, kai pasistatėme šešias modernias „krepšinio bažnyčias“, kurių galėtų pavydėti ne vienas Europos sąjungos vidutiniokas. Žinoma, vangi ir savimi patenkinta Europa nedažnai domisi, kas gi ten vyksta ES pasienyje, todėl Europos čempionato sukeltas dėmesys neabejotinai yra geresnė terpė transliuoti apie save žinią Senajam žemynui, nei kokių nors Norvegijoje gastroliuojančių lietuvaičių kriminalinių nuotykių fonas.

Visgi, susidaro įspūdis, kad Krepšinio Lietuva žiniasklaidos ekranuose yra savaip virtuali ir gerokai skiriasi nuo tos, kurią realybėje atranda krepšinio turistai arba mes patys sutinkame gatvėje. Apie Europos krepšinio čempionatą kalbėta ilgai ir gausiai, panašiai, kaip vaikystėje iš anksto būdavo auginamas už gerus darbus atsilyginsiančio Kalėdų senio įvaizdis. Tačiau paradoksalu – Čempionatas vis tiek užklupo Lietuvą netikėtai it žiema, kuri kasmet užverčia pirmu sniegu mūsų kelius, iš anksto nepasiskambinusi. Ypač – Kauną.

PASKUTINĖS MINUTĖS POMPASTIKA

Ir nors Lietuvos krepšinio sostinė vargais negalais spėjo pasistatyti areną, tačiau į „paskutinės minutės“ traukinį, sala, kuri kelis metus vaidenosi tarsi pažadėtoji žemė „išvestiems prie vandens“ kauniečiams, akivaizdžiai netilpo. Čia ne tik neįmanoma greta arenos per naujai suformuotus šlaitus patekti prie Nemuno, bet netoliese pūpso ir dumblo, iškasto iš kanalo dugno, kalnai. Apie kokias nors miesto centro ir salos su arena sąsajas apskritai kalbėti nerimta, kaip ir apie laivus, kurie liko prišvartuoti gyvenimo neišvydusiose pažadų krantinėse.

Negana to, kad  priešais finalinio turnyro belaukiančią „Žalgirio“ areną, nepaisant daugiamečių laikraštinių plepalų, taip ir liko styroti nekrofiliški viešbučio griaučiai, ir pats miesto centras iš tikrųjų visai neteikia svečių antplūdžiui kokios nors ypatingos reikšmės. Kaune, išskyrus balzganų, labiau rudenėlio mugei tinkamų vėliavėlių išdžiaustymą, daugiau nieko šventiško ar informatyvaus neaptiksi. Jokio urbanistinio dizaino. Jokių originalių miesto prisistatymo ženklų. Tiesa,- jau minėta oranžinė tvora, vardu „Linkėjimų siena“, dvelkianti naivumu ir suvaidintu spontaniškumu bei pompastiškas ir lėkštas, rugsėjo pradžioje greitosiomis sukaltas, klipas „Kaunas krepšinio sostinė“.

ŠIUKŠLĖS PO PARADINIU KILIMU

Smagu, kad vieno iš Kauno vicemerų suorganizuotame pabrėžtinai euforiškame filmuke rasime po senamiestį laigančius ir minėtą vicemerą, ir jo partijos boso žmoną, ir klipo rėmėjus, ir aibę jaunimo su vėliavėlėmis, tačiau nieku gyvu neaptiksime jokių su krepšiniu iš tikrųjų susijusių ženklų. Nei naujosios Arenos, nei senosios Halės, nei vis retesnių mieste gatvinio krepšinio aikštelių… Panašu, kad Kauno senamiečio vyninės ir aludės tam tikroje „biznio projekcijoje“ tampa labiau apdainuoti vertais krepšinio simboliais, nei pats krepšinis ir vietos, kur jis iš tikro gimė ir gyvena.

Kad įkyriai demonstruojama tuščiavidurė krepšinio euforija tėra eilinis Krepšinio sostinės protezas, nesunku įsitikinti, kad ir užsukus prie Lietuvos krepšinio lopšio – Kauno Halės. Ji ne tik kelis mėnesius tūno elektrikų griovių draugijoje, bet čia nerasime ir jokios proginės informacijos ar ekspozicijos, skirtos 1939-ųjų Lietuvos rinktinės triumfui Europos čempionate. Greta Halės plytintis unikalus Europoje ąžuolynas taip pat pusę metų skersai išknistas tranšėjomis, neradus geresnės vietos mieste ir laiko tranzitiniam elektros kabeliui nutiesti. Jeigu kuri nors finalinio turnyro rinktinė, radusi Kauno plane Ąžuolyno parką, netyčia sumanytų jį pasirinkti rytiniam krosiukui…, žurnalistams tikrai turėtų ką papasakoti.

TRUMPA ATMINTIS, ILGOS AMBICIJOS

Žinoma, Kauno centras irgi ne mažiau simpatiškai grioviais išvagotas tų pačių elektrikų, kurių vangų darbą spaudoje visą vasarą dangstė savivaldybės klerkai. Negana to, artėjant čempionatui, lyg tyčia, miesto centre pasipylė įvairios rekonstrukcijos ir remontai. Vieno jų neišvengė ir liūdno likimo restoranas „Metropolis“, kuriame 1939-ųjų čempionato metu vyko bene svarbiausias vakarinis krepšininkų gyvenimas. Nors dar metų pradžioje vienas miestą valdančių verslininkų gąsdino Kauną, kad „Metropolyje“ netrukus atidarys „prabangią piceriją“, tačiau kol kas pagrindinėje iš miesto į areną vedančioje arterijoje tebestyro žalia marška aprengti pastoliai, slepiantys vieną kaunietiškiausių simbolių.

Apskritai sunku suprasti, kodėl Kaunas, nuolat akcentuojantis Krepšinio sostinės temą, nepasivargino miesto viešoje erdvėje bent jau priminti sau ir kitiems apie tos „sostinės“ šaknis ir raidą. Pagerbti, galų gale, tikrus krepšinio žmones ir tikrus krepšinio ženklus mieste. Nenuostabu, kad ir atidarant naująją „Žalgirio“ areną, jos autorius E.Miliūnas buvo paprasčiausiai užmirštas ir tik pareikalavus žiūrovams, mero buvo viešai paminėtas…

Ką darysi, ne visiems vienodai gerai sekasi vaidinti meilės krepšiniui scenas, ir dar barškinant euforijos protezais. Ypač, kai šalia liepsnoja tikras krepšinis. Nesugalvotas, nesuvaidintas, aistringas.

Komentarai

  1. Ačiū už gerą tekstą. It teisingai, ir įdomiai… super.

  2. Gerb. architektas, norėjo vienas viską padaryti… O visgi gal geriau būtų pasikvietęs keletą kolegų į pagalbą… Aišku liga ir tt., bet nieko atsitiktinai nebūna…

  3. Nugalėjo lietuviškas, kaimietiškas, pasipūtėliškas egoizmas… Valio!


  4. Kadangi, Arenos atidarymo ceremonijoje, Areną skubiai „šventino“ žydreliginės konfesijos juodaskvernis atstovas, tai tikėtina realybė tokia, jog Krepšinio religija jau patapo atsvara žydkrikščioniškąjai. Tad Tikėtina (reikia Tikėti), kad krikščionių fundamentalistų automobiliuose kabančius (vėliau – ir ant kaktų) žydkryžius, pakeis lietuviškos krepšinio religijos simboliai ir talismanai.

  5. Geras straipsnis, Audri. Tiesiai į 10 [šaudykloje :-)))]

  6. Grynai Lukasenkinis klipas. Batka butu dar daugiau liaudies suvares ir bent dainos zodzius ismokines. Neskonis absoliutiskas.

  7. kokie mes faini, kokie mes faini, kokie mes faini, kokie mes faini, kokie mes faini, kokie mes faini, kokie mes faini, kokie mes faini, kokie mes faini.
    kauno valdziai daug fainiau klipukuose pasifilmuoti, negu griovius mieste susitvarkyti ar kokias nors sudu apnestas krantines. dar su saboniu pasiglebesciuoti pries kameras.

  8. Kauną Veido žurnalistas Bačiulis šios savaitės numeryje išgyrė, supriešindamas su Vilniumi. Bet po tokių puikių ir aštrių, sąmojingų straipsnių grįžti į skaudžia kaunietiška provincialią realybę, lendančią iš visur – muziejų (Kauno Vyt. didžiojo ekspozicijos fiasko), krepšinio „pokazuchos“ su nebaigtomis statybomis (Arena gea, bet nepririšta“ prie miesto, nesugebam krantinių įsirengti), žmonių madų (keistas vyrų prisirišimas prie masyvių auksinių grandinėlių)

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

arena_pn_081100_e03_bra

INVESTICINIAI PLANAI PANEVĖŽYJE: Kurs socialines dirbtuves ir modernizuos areną

2024 kovo 6Be komentarųPILOTAS.LT

Panevėžys planuoja įgyvendinti kelis naujus investicinius projektus. Numatoma sutvarkyti Aukštaitijos sostinės centre esančias pasirinktas patalpas ir jas pritaikyti socialinėms dirbtuvėms bei atnaujinti ir modernizuoti „Kalnapilio“

Wolves

„WOLVES“ STATYS TRENIRUOČIŲ CENTRĄ: Arenoje sutilps per 1.200 žiūrovų

2024 vasario 2Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus krepšinio klubas „Wolves“ prie sostinės oro uosto plečiamame verslo centre, „AeroCity“ miestelyje statys naują treniruočių centrą su 1.200 žiūrovų sale. Planuojama, jog pastarasis pradės

Tauragės daugiafunkcinė arena

IŠ KETVIRTOJO KARTO: Šiemet prasidės Tauragės multifunkcinės arenos statybos

2023 rugpjūčio 1Be komentarųPILOTAS.LT

Tauragėje pagaliau pajudės multifunkcinės arenos reikalai – pagaliau pasirašyta statybų sutartis. Darbus pradėti planuojama jau šiais metais. Tauragės sporto ir pramogų arenos statybų konkursas įvyko

Snow Arena

PARDUODAMA „SNOW ARENA“: Druskininkų savivaldybė paskelbė viešą aukcioną

2022 gegužės 10Be komentarųPILOTAS.LT

Druskininkų savivaldybė paskelbė uždaros slidinėjimo trasos „Snow Arena“ ir jai priskirto valstybinės žemės sklypo – pardavimo aukcioną. Prieš dešimtmetį pradėjusią veikti „Snow Areną“ mėgsta profesionalūs

Krepšinio salė Pašilaičiuose

KREPŠINIO TALENTŲ KALVĖ: Vilniuje atidaromas 3 krepšinio aikštelių kompleksas

2021 gruodžio 1Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus miesto savivaldybė kartu su UAB „Vilniaus vystymo kompanija“ ką tik užbaigė krepšinio arenos statybas. Statinys turėtų patenkinti ne tik gretimos Žemynos progimnazijos mokinių, bet

Ledo arena Vilniuje

VILNIAUS LEDO ARENA: Pristatomi pirmieji eskizai

2021 kovo 18Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje projektuojama nauja ledo arena vienu metu galės sutalpinti mažiausiai 950 žiūrovų ir apie 100 sportininkų. Arenos projektą rengia bendrovės „Tiksli forma“ projektuotojai. ĮRENGS VIENINTELĘ

Vilniaus ledo arena

VILNIUS TURĖS DAUGIAU LEDO: Prasideda naujos arenos projektavimo darbai

2021 sausio 211 KomentarasPILOTAS.LT

Įkandin dviejų aikščių ledo areną jau bebaigiančio statyti Kauno, žiemos sporto bazės stiprinimu suskubo rūpintis ir sostinė, ką tik užsakiusi panašaus dydžio naujos arenos projektavimo

Marijampolės daugiafunkcė arena

MARIJAMPOLĖS DAUGIAFUNKCĖ ARENA: Parengti projekto projektiniai pasiūlymai

2020 lapkričio 101 KomentarasPILOTAS.LT

Pernai metais surengtąjį Marijampolės daugiafunkcės arenos architektūros idėjos konkursą laimėjo kolektyvas „Tiksli forma“ su projektu „Sūkurys“. Lapkričio 26 dieną rengiamame viešame pristatyme bus galima susipažinti

Kauno žiemos sporto centroas

ĮJUNGĖ AUKŠČIAUSIĄ PAVARĄ: Kauno ledo arenos statybos įsibėgėjo

2020 spalio 5Be komentarųPILOTAS.LT

Prieš metus Kauno Dainavos rajone pradėtose žiemos sporto centro statybose dabar įjungta aukščiausia pavara. Kovo 11-osios gatvėje ryškėjančiame statinyje visu tempu vyksta išorės ir vidaus apdailos

Tauragės arena

DAUGIAU SPORTO IR KULTŪROS: Tauragė statys multifunkcinę areną

2020 liepos 15Be komentarųPILOTAS.LT

Tauragėje bus statoma multifunkcinė arena. Tauragės rajono savivaldybės mero Dovydo Kaminsko teigimu, regionų poreikis turėti modernią infrastruktūrą – ne mažesnis nei šalies didmiesčių. PRITAIKYTA 8

Tiksli forma

MARIJAMPOLĖJE PIRMAUJA „SŪKURYS“: Sporto arenos konkurse išryškėjo lyderiai

2020 vasario 7Be komentarųPILOTAS.LT

Marijampolėje išryškėjo daugiafunkcės sporto arenos architektūros idėjų lyderiai. Tarp konkurso prizininkų pirmauja Vilniaus firmos „Tiksli forma“ kolektyvas su projektu „Sūkurys“. Oficialiai paskelbti laimėtoją planuojama po

Mokyklos sporto salė Belgrade

KREPŠINIO FEDERACIJOS INICIATYVA: Modulinės sporto salės mokykloms

2020 vasario 6Be komentarųPILOTAS.LT

Siūloma prie mokyklų papildomai įrengti modulines sporto sales, kuriose, pasirinkę įvairias sporto šakas, sportuotų vaikai, ypač jaunesnio amžiaus. Tokią iniciatyvą šiandien pristatė Lietuvos krepšinio federacijos

Marijampolės sporto arena

MARIJAMPOLĖS SPORTO ARENA: Konkurse varžosi 8 architektūros idėjos

2019 gruodžio 19Be komentarųPILOTAS.LT

Prie kulminacijos priartėjo Marijampolės daugiafunkcės sporto arenos architektūrinės koncepcijos konkursas. Su naujojo sporto objekto 8 konkursinėmis idėjomis nuo vakar galima susipažinti M.B.Stankūnienės menų galerijoje, o

Kelionė nemunu

KELIONĖ NEMUNU: V.Saloshankos nuotraukos iš Baltarusijos, Lietuvos ir Rusijos

2017 lapkričio 2Be komentarųPILOTAS.LT

Prienų kultūros ir laisvalaikio centre atidaroma baltarusių fotomenininko Vitus Saloshankos paroda „Kelionė Nemunu“. Tai 3 metų darbo rezultatas, įgyvendintas Baltarusijoje, Lietuvoje ir Rusijoje. Sekdamas Nemuno

kreps_kn_170300_e02_xxx

KAUNE STATYS KREPŠINIO NAMUS: Pirmą kartą paviešintas muziejaus projektas

2017 kovo 106 KomentaraiArtūras Karka

Mokslo salos, Kongresų ir konferencijų rūmų, S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos projektus plėtojantis Kaunas imasi dar vieno ambicingo projekto. Juo tapo ketvirtadienį Kauno rotušėje visuomenei

arena_jo_170200_e01_xxx

ATIDARYTA JONAVOS ARENA: Idėją realizuoti truko 10-metį

2017 vasario 27Be komentarųPILOTAS.LT

Jonavoje neseniai iškilmingai atidaryta Jonavos sporto arena. Bendrovės „Projektų centras“ suprojektuotas naujas statinys, nepaisant savo gana kuklių parametrų, vienas ilgiausiai Lietuvoje statytų šiuolaikiškų sporto centrų.

images_phocagallery_4401_polic_gria_1603_4401_polic_gal2_1603_4401_polic_vn_160300_e03_ama

PALAIKYMO AKCIJA://GRETA BENDRAMINČIŲ POSTMODERNIZMO GRYNUOLIO FONE

PILOTAS.LT neseniai rašė apie architektų Kęstučio Pempės ir Gyčio Ramunio suprojektuoto raudonplyčio Kelių policijos pastato Vilniuje architektūrinę reikšmę, planus jį nugriauti ir opią naujojo paveldo

images_phocagallery_4379_barse_spor_1603_4379_e02_xxx

NAUJI „FC BARCELONA“ NAMAI://STATYS DAUGIAFUNKCĮ SPORTO KOMPLEKSĄ

Klubas „FC Barcelona“ planuoja naują sporto kompleksą „New Palau Blaugrana“. Neseniai paviešintame žinomos JAV sporto architektūrinės kompanijos HOK bei vietos architektų grupės „TAC Arquitectes“ projekte

images_phocagallery_4061_dainu_konk_1510_4061_dainu_ko_151008_e01_bra

LIŪDNOS KAUNO ARCHITEKTŪRINĖS DAINOS: Projektinę idėją parinko iš dviejų

Kaune ką tik pasibaigė Dainų slėnio renovacijos idėjų konkursas. Paaiškėjo, jog pirmoji vieta jame paskirta projektui „Spindulys“, kuris nurungė… vienintelį konkurentą. Konkursas formaliai lyg ir

images_pulsas_foto_3868_baltu_na_150600_e03_xxx

BAIGIAMAS BALTŲ KOLIZIEJUS://GRANDIOZINĖ NAISIŲ ARENA ATSIVERIA ŠEIMOMS

Šių metų mažoji Lietuvos kultūros sostinė – Naisiai – ruošiasi festivaliui visai šeimai „Naisių vasara 2015“. Viena iš pastarojo renginio akcentų ֪– galimybė laisvai pasivaikščioti

images_pulsas_foto_3810_maist_pl_150500_e01_xxx

MAIŠTAUJANTIS OPORTUNIZMAS://ARCHITEKTŪROS FONDO LEIDINIO PRISTATYMAS

Pirmąjį birželio ketvirtadienį Architektūros [leidinių] fondas pakvietė susipažinti ir drauge įvertinti naujausią numerį „Maištaujantis oportunizmas/Subversive Opportunism“. O taip pat – padiskutuoti apie leidybos formatus, įgalinančius

images_straipsniu_foto_3675_skulp_vn_140900_e01_bra

PATOGUS IR NEPATOGUS PAVELDAS://AKTUALUS SEMINARAS-DISKUSIJA VILNIUJE

Vilniuje, Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje rengiamas mokslinis seminaras-diskusija „Patogus ir nepatogus paveldas“. Aktualiame renginyje bus diskutuojama apie sovietmečio architektūros paveldą, kuris vertinamas itin nevienareikšmiškai ir

images_straipsniu_foto_3605_skulp_kn_120800_e03_BRA

BRĘSTA JUODASIS SCENARIJUS://IŠKILO PAVOJUS KULTŪRAI IR MENUI LIKTI BE PARAMOS

Jei išsipildys prognozuojamas liūdnasis scenarijus, Lietuvos kultūros ir meno sektoriui greitai ateis ypač sunkūs laikai. Mat Kultūros ministerijai nesugebėjus laiku pasirengti Europos Sąjungos paramai, iškilo

images_phocagallery_3330_mazei_konk_1410_3330_mazei_ko_e02

MAŽEIKIŲ SPORTO IR PRAMOGŲ CENTRAS://7 ARCHITEKTŪROS SCENARIJAI

PILOTAS.LT skelbė Mažeikių rajono savivaldybės ir Lietuvos architektų sąjungos rengiamą sporto ir pramogų centro architektūrinės koncepcijos konkursą. Neseniai paaiškėjo, kad į šio konkurso nugalėtojus pretenduoja

images_phocagallery_3241_MMC projekto svarstymas_3241_MMC projketo svarstymas_tit

MMC PASUKO IŠ KELIO://PROJEKTAVIMĄ TĘSIA PASKATINAMOSIOS PREMIJOS LAIMĖTOJAI

 MMC projektas, arch. FlexiForma Nepaisant daugybės sėkmingų estų bei latvių architektūrinės kultūros pavyzdžių ir pavienių vietos architektūros entuziastų pastangų, demokratiškoji architektūros konkursų praktika Lietuvoje taip