images_phocagallery_542_akhan_apdo_1011_akhan_aw_101100_www_e01V

ISLAMO PASAULIS IŠRINKO GERIAUSIUS//5 AGA KHAN PREMIJOS LAUREATAI

Paskelbti prestižinės Aga Khan architektūros premijos laureatai. Šiemet iš viso į juos pretendavo net 401 projektas iš kurių 19 rungėsi finaliniame etape. Autoritetinga premijos komisija iš įvairių pasaulio šalių meno bei architektūros specialistų neseniai iš jų išrinko 5 geriausius. 1977 metais įsteigta premija įteikiama kas 3 metus. Skatinti musulmonų pasaulio architektūros kultūrą bei kokybę skirta premija apdovanojami ir kuklių, ir  kompleksinių realizuotų projektų autoriai.

MOKYKLA SUJUNGĖ UPELIO KRANTUS

Aga Khan architektūros premijos šiemet nusipelnė vieno Kinijos kaimelio mokykla (arch. „Li Xiaodong“). Šis modernus nedidelis lengvųjų konstrukcijų statinys sujungia dvi skirtingose upelio pusėse esančias kaimelio dalis bei laiko po savimi pakabintą pėsčiųjų tiltelį. „Tilto mokykla“ yra tapusi ne tik fiziniu, bet ir dvasiniu vietos bendruomenės centru.

Per 4.000 km² ploto Hanifos slėnis – unikalus geografinis objektas sausame Saudo Arabijos regione. Pagal firmos „Moriyama & Teshima Planners Limited & Buro Happold“ parengtą planą šį teritorija buvo sutvarkyta bei pritaikyta turizmui. Čia taip pat buvo sukurta ir įrengta aplinkai draugiška vandens valymo sistema, kuri padeda regiono miesto bei kaimo gyventojus aprūpinti vandens resursais.

APLINKA MALONI DIRBTI IR ILSĖTIS

Tekstilės fabrikas „Ipekyol“ Turkijoje – puikus architektų bei užsakovų bendradarbiavimo pavyzdys, kaip sukurti malonią dirbti aplinką. Firmos „Emre Arolat Architects“ projekto pagrindas – modernu „U“ plano statinys, kuris puikiai išnaudoja sklypo bei aplinkos ypatybes. Įstiklintas pietinis fasadas, 5 vidiniai kiemai, sodai ir šviesos šuliniai čia užtikrina saulės šviesą bei darbuotojams sukuria malonias rekreacines erdves.

Asociacijos „ASM“ architektai taip pat jautriai renovavo bei pėstiesiems atvėrė teritoriją prie Tuniso gatvių Bourguiba ir de France. Buvo kruopščiai restauruoti ir pritaikyti naudoti Tuniso municipalinis teatras, centrinis turgus, Kino rūmai ir kiti vietos reikšmingi pastatai.

ARCHITEKTŪRINIO JAUTRUMO PAMOKOS

Ispanų architektų F.Nieto ir E.Sobejano Kordoboje suprojektuotas muziejus „Madinat at Zahra“ stovi ankstyvojo islamo laikotarpio archeologiniame sklype. Projekto autoriai muziejaus kompleksą į aplinką įkomponavo itin jautriai – kone be siūlių. Išeitiniu projekto tašku jie pasirinko 3 čia atkastų pastatų pirmuosius aukštus. Itin ribota medžiagų paletė ir paprastos detalės čia sukuria istorinei architektūrai artimą atmosferą.

 

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HANZOS DIENOS 2017: Kauną siūbuos didžiausia miesto šventė

2017 gegužės 161 KomentarasPILOTAS.LT

Jau antrąjį dešimtmetį Kaune vyksta didžiausia miesto šventė – Hanzos dienos. Šiemet ji truks 3 dienas ir sukvies atlikėjus bei žiūrovus ne tik iš Kauno

images_phocagallery_4807_khan_prem_1610_4807_big_e11_xxx

2016-ŲJŲ AGA KHAN PREMIJA://6 MODERNIOS MUSULMONŲ ARCHITEKTŪROS PERLAI

Islamo pasaulis kas 3 metus skelbia savo architektūros Nobelį – išrenka geriausius architektūros projektus. Neseniai išrinkti šių metų Aga Khan premijos laureatai, išskirtinius projektus realizavę

images_phocagallery_542_akhan_apdo_1011_akhan_aw_101100_www_e01V

ISLAMO PASAULIS IŠRINKO GERIAUSIUS//5 AGA KHAN PREMIJOS LAUREATAI

Paskelbti prestižinės Aga Khan architektūros premijos laureatai. Šiemet iš viso į juos pretendavo net 401 projektas iš kurių 19 rungėsi finaliniame etape. Autoritetinga premijos komisija