Sapiegų rūmai

LDK LAIKŲ LIUDININKAI: Lankytojams atsiveria restauruoti barokiniai Sapiegų rūmai

2024-02-08
PILOTAS.LT

Po daugiau nei 5 metus trukusių tvarkybos ir restauravimo darbų balandžio 12 dieną Vilniaus Antakalnio rajone lankytojams duris atvers LDK laikus menantys Sapiegų rūmai. Architektūros, dailės ir istorijos paminklas ir žada tapti nauju traukos centru, plečiančiu sostinės kultūros institucijų geografiją ir turinį.

RŪMUS ADMINISTRUOTI PATIKĖTA ŠMC
Oficialus Sapiegų rūmų atidarymas numatytas balandžio 12–14 dienomis, jį lydės Virginijos Januškevičiūtės ir Edgaro Gerasimovičiaus kuruota paroda „Užuovėja“. Nuo vasario 16 iki kovo 11 dienos planuojamos ekskursijos, garso kūrinių rinkinio, vieno įžanginių projektų, skirtų Sapiegų rūmams pristatymas.
Įgyvenus 11,872 mln. vertės ES paramos ir valstybės biudžeto bendro finansavimo investicinį projektą, Sapiegų rūmuose atlikti tvarkomieji statybos ir paveldosaugos darbai, įsigyti kultūrinėms veikloms reikalingi baldai ir įranga. Sapiegų rūmus administruoti patikėta Šiuolaikinio meno centrui (ŠMC). Rūmuose vyksiančiose parodose, koncertuose ir kituose renginiuose šiuolaikinis menas pinsis su praeities kūriniais, lankytojai galės susitikti su šiuolaikinio meno, literatūros, muzikos, kino kūrėjais, domėtis nuolat naujai prabylančia pačių rūmų ir jų aplinkos istorija. Kaip skelbiama pranešime žiniasklaidai, aktualizuotuose rūmuose veiks įvairioms lankytojų grupėms ir jų interesams pritaikytos erdvės, nuolatinės ir keičiamos rūmų istorijos ir šiuolaikinio meno ekspozicijos.
Prie rūmų veiklos koncepcijos išvystymo ir pastato atnaujinimo prisidėjo nemaža dalis ŠMC kolektyvo, tačiau iš to paties branduolio gimstančiu unikaliu rūmų įveiklinimo ir pritaikymo projektu nėra siekiama atkartoti ŠMC modelio. ŠMC direktorius Kęstutis Kuizinas: „Atsižvelgiant į Sapiegų rūmų pastato lokaciją, barokinės architektūros specifiką ir naujai formuojamos padalinio darbuotojų komandos viziją bei lūkesčius, Sapiegų rūmai ateityje turėtų tapti vis didesnę savastį ir pridėtinę vertę įgyjančiu traukos centru, kuris siūlo ir puoselėja kitokį santykį su savo lankytojais ir veiklos rėmėjais. Paprasčiau kalbant, viena yra organizuoti šiuolaikinio meno parodas ir renginius Vilniaus miesto centre, neutralioje balto kubo erdvėje, visai kas kita yra pristatyti meno procesus Antakalnyje, istorinėje aplinkoje, su kuria neišvengiamai teks ieškoti darnaus ir prasmingo santykio.“

LAUKIA RŪMŲ DEKORO DETEKTYVAS
Barokinių Sapiegų rūmų erdvių atkūrimo ir rūmų pritaikymo šiuolaikinės visuomenės reikmėms darbų projektą parengė UAB „Projektavimo ir restauravimo institutas“. Kelis dešimtmečius rūmus tyrinėjusio architekto ir restauravimo koncepcijos autoriaus Evaldo Purlio teigimu, „kai buvo imtasi Sapiegų rūmų architektūros tyrimų, pastatas buvo ne tik nugyventas, bet ir neatpažįstamai pakeitęs išvaizdą, tūrius, išplanavimą“. Ilgai trukę statybos ir tvarkybos darbai jau baigti, tačiau interjero freskų, išlikusių sienų polichrominės tapybos fragmentų, taip pat puošnios stiuko lipdybos fragmentų grožio atskleidimo darbai dar tik pradedami ir ateityje pareikalaus papildomų investicijų ir tyrimų. „Rūsyje turime užkonservuotą turtą – ikisapieginių laikų plytų degimo krosnį, kurios pristatymui visuomenei reikės daug lėšų. Gali būti, jog naujesnių laikų užmūrijimai tebeslepia prabangaus lipdybos dekoro fragmentus, tad mūsų dar laukia ir rūmų dekoro detektyvas. Šalia rūmų stovinti arklidė taip pat laukia savo eilės ir dėmesio“ – apie ateities darbus pasakoja Gintautė Žemaitytė, ŠMC Sapiegų rūmų padalinio vadovė. Jos teigimu, ir toliau bus bendradarbiaujama su akademiniu, verslo ir nevyriausybiniu sektoriumi ieškant geriausio kelio, kaip pristatyti rūmų slepiamus turtus visuomenei.

PARODOS PAVADINIMĄ PASKOLINO ĮRAŠAS RŪMŲ FASADE
Balandį duris atversiantys Sapiegų rūmai žiūrovus pasitiks pirmąją, Virginijos Januškevičiūtės ir Edgaro Gerasimovičiaus kuruota, paroda „Užuovėja“. „Parodos pavadinimą kiek netiesiogiai pasiskolinome iš lotyniško įrašo rūmų fasade, kuriame skelbiama, kad šie rūmai yra poilsio vieta grįžusiems iš karo. Tuometinis rūmų šeimininkas Kazimieras Jonas Sapiega buvo karo vadas, ir didelę dalį savo gyvavimo laiko šie rūmai tarnavo kaip karo prieglobstis, karo mokykla arba karo ligoninė. Kuruodami parodą atkreipėme dėmesį ir į tai, kad barokas Vilniuje – kaip ir daug kur kitur Europoje – iškilo kaip atsakas miestą siaubusioms negandoms, gaisrams ir ligoms. Tai trapumą, nepastovumą, šviesos ir tamsos kaitą savaip atradusi epocha“ – pasakoja V.Januškevičiūtė.
„Siekėme atrinkti eksponatus, kurie pratęstų ar prasmingai pakreiptų tam tikrus su rūmų istorija susijusius pasakojimus“ – sakė parodos kuratorius E.Gerasimovičius. Parodoje bus eksponuojami tradicinės dailės kūriniai: piešiniai, fotografijos, skulptūros, bet taip pat ir videofilmai, garso instaliacijos bei nežanrinis šiuolaikinis menas. Kuratoriai atskleidžia, kad parodoje bus eksponuojami meno kūriniai iš Lietuvos ir užsienio. „Vienas parodos menininkų – Domas Noreika – drauge yra ir restauratorius, savo rankomis konservavęs vieną rūmuose esančių freskų; savo kūryboje jis tyrinėja paveldo ir restauravimo santykio su mokslu, laiku ir gamta temas. Kitos parodos dalyvės Mariannos Maruyamos tyrimas prasidėjo nuo termitų – vabzdžių, garsėjančių paveldo ardymu – gyvensenos stebėjimo, o parodoje ji pristatys specialiai rūmams sukurtą smilkalų laikrodį ir klasikine technika atliktą marmuro reljefą. Karo ir užuovėjos, ligos ir gijimo, stebuklo ir negandos, pradžios ir pabaigos temos persmelkia kone visus parodos kūrinius“, – teigia V.Januškevičiūtė.

LANKYTOJAI BUS KVIEČIAMI ĮSIJAUSTI Į ARCHITEKTŪRĄ
E.Gerasimovičius pasakoja, kad kuruodami parodą nepamiršdavo, jog rūmuose yra tik svečiai, todėl ieškojo kūrinių, kurie nedominuotų savo raiška, pasakojimų gausa ar idėjų painumu, o pabrėžtų erdvių atmosferą ir kreiptų dėmesį į pačius rūmus, kurie savaime yra sudėtingas ir nepaprastai įdomus eksponatas. Pirmoji paroda bus eksponuojama daugiau nei pusmetį, bet keičiantis sezonams ją papildys ir nauji kūriniai, renginiai, menininkų intervencijos. Siekiant neužgožti Sapiegų rūmų unikalumo ir pasveriant kiekvieną intervenciją, buvo specialiai rūmams sukurti dizainerių Kotrynos Gurskaitės ir Marijos Puipaitės baldai: „Tai išskirtiniai šiuolaikinio kontekstualaus dizaino pavyzdžiai, kuriuos kviesime ne tik apžiūrėti kaip kūrinius parodoje, bet ir išbandyti savo kūnu“ – pasakojo E.Gerasimovičius. Pirmame aukšte lankytojus pasitiks taip pat šiuolaikinio kontekstualaus dizaino sprendimai – „Processoffice“ komandos suprojektuota informacinė erdvė ir rūbinė.
Balandžio mėnesį atsidarantys Sapiegų rūmai siekia būti atviri ne tik skirtingoms lankytojų grupėms, bet ir iš išorės siūlomoms iniciatyvoms. Programoje numatyti edukaciniai užsiėmimai, ekskursijos, kaimyninės antakalniečių bendruomenės ir vilniečių įtraukimas. Bus dedamos didelės pastangos, kad rūmų istorija, parodų lankymas ir jas kontekstualizuojanti informacija būtų prieinama žmonėms su specialiaisiais poreikiais (ekskursijos su vertimu į gestų kalbą arba pritaikytos neregiams) ir  šeimoms su mažais vaikais. Pirmadieniais lankytojai bus kviečiami įsijausti į parodą ir pastato architektūrą sumažinus sensorinius dirgiklius, kai erdvėse nebus  ekskursijų, bus prislopinta šviesa ir garsai.

NUOLAT VEIKS „ISTORIJOS KAPSULĖ“
Sapiegų rūmų edukacinės programos tikslas – restauravimo ir paveldosaugos klausimus ir procesus priartinti prie visuomenės. Tarp nuolatinių Sapiegų rūmų ekspozicijų numatyta „Istorijos kapsulė“, kuri, pasak edukacijų programos kuratorės Lauros Misiūnaitės, „yra tarsi duoklė Sapiegų rūmų sienoms, jų istorijai, kūrimui, tvarkymui, niokojimui ir apsaugai. Istorijos kapsule pavadinome nedidelę nuolatinę ekspoziciją, kurioje trumpai pristatoma pastato architektūrinės kaitos ir jo savininkų istorija, paaiškinama, kaip rūmai įgavo savo dabartinį pavidalą. „Pirmąjame aukšte dalies šios ekspozicijos lankymas bus nemokamas, o kiti istorinių pasakojimų intarpai atsiras šiuolaikinio meno ekspozicijoje ir galerijose. „Laikui bėgant istorijos kapsulės pasakojimai kis ir pildysis, nes norime įtraukti ir ne tokios senos pastato ir jo aplinkos istorijos liudijimus  – sovietmečio mikroistorijas, šio amžiaus protestus dėl pastato privatizacijos ir Sapiegų parko išsaugojimo.
Kviečiame žmones, norinčius pasidalinti savo liudijimais (pasakojimais, nuotraukomis, išsaugotais protestų plakatais) mums parašyti!“ – kvietimu įsitraukti dalijasi L.Misiūnaitė.

REIKŠMINGAS ARCHITEKTŪROS, DAILĖS IR ISTORIJOS PAMINKLAS
Sapiegų rūmų erdvių atkūrimo ir rūmų pritaikymo šiuolaikinės visuomenės reikmėms darbų tvarkybos darbų projektą parengė UAB „Projekavimo ir restauravimo institutas“, generalinis rangovas – UAB „Ekstra statyba“, fasadų tvarkybos darbus atliko subrangovas MB „Virmalda“, o patį fasadų tvarkybos projektą parengė VĮ „Lietuvos paminklai“. Pirmo aukšto dalies erdvių interjero sprendinius ir antrojo aukšto ekspozicijos sprendinius suprojektavo UAB „Processoffice“.
Sapiegų rūmai yra reikšmingas architektūros, dailės ir istorijos paminklas – LDK didikų Sapiegų rezidencijos, trinitorių vienuolyno ir bažnyčios ansamblio, vėliau – ligoninės statinių ar karinio komplekso dalis. Sapiegų rūmų praktinė paskirtis ir simbolinė reikšmė vis keitėsi. XVII a. pabaigoje ir kelis pirmuosius XVIII a. dešimtmečius, įdomiu ir sudėtingu valstybės istorijos laikotarpiu, tai buvo prašmatni didikų užmiesčio rezidencija. Didelę savo gyvavimo laiko dalį šie rūmai tarnavo kaip karo prieglobstis, karo mokykla arba karo ligoninė. Sovietmečiu pastatas įtrauktas į karinį kompleksą. Pastaruosius tris dešimtmečius jis stūksojo visiškai tuščias. Po kruopščių tyrimų ir ilgų paveldo restauravimo darbų artėja laikas, kai rūmuose vėl užvirs gyvenimas.
Parengta pagal ŠMC ir Kultūros ministerijos informaciją.
Titulinė nuotrauka: Gintarės Grigėnaitės.

Foto: Audriaus Solomino.

Foto: Audriaus Solomino.

Foto: Audriaus Solomino.

Foto: Audriaus Solomino.

Foto: Audriaus Solomino.

Foto: Audriaus Solomino.

Foto: Audriaus Solomino.

Foto: Audriaus Solomino.

Komentarai

  1. LDK laikų liudininkai yra ir Lietuvos kunigaikščių Astikų giminės statyto ir vėliau Radvilų giminės perimto Papilio dvaro Biržų rajone pamatai. Šiame dvare gimė kunigaikštis Jonušas Radvila. Gal kada nors bus atstatytas ir šis dvaras?

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

stoti_rd_240900_e01_xxx

RADVILIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖ: Ruošiamas geležinkelio stoties įveiklinimo scenarijus

2024 rugsėjo 26Be komentarųPILOTAS.LT

Radviliškio rajono savivaldybės vadovai turi idėją perimti iš bendrovės „LTG Infra“ Radviliškio miesto geležinkelio stotį ir joje įkurdinti Turizmo informacijos centrą, atidaryti Radviliškio krašto muziejų

kirdi_vn_240900_e04_xxx

KIRDIEJŲ RŪMŲ ATGIMIMAS: Sutvarkymo ir pritaikymo projekto viešas pristatymas

2024 rugsėjo 24Be komentarųPILOTAS.LT

Sostinės centre prie Bernardinų sodo esantys nenaudojami pastatai – XVII a. menantys Kirdiejų rūmai – bus atnaujinami, o juose įsikurs Vilniaus muziejus. Rūmų komplekso sutvarkymo

labas_pl_240900_e01_xxx

APIE KLIMATO KRIZĘ: Sopote pastatyta Andriaus Labašausko skulptūra

2024 rugsėjo 16Be komentarųPILOTAS.LT

Lenkijos kurortiniame mieste Sopote neseniai atidengta lietuvių menininko Andriaus Labašausko skulptūra „Landsort Deep“ (Landsorto įduba). Įgyvendinti savo sumanymą menininkas buvo pakviestas po to, kai pernai

mekas_fi_240900_e01_xxx

JONO MEKO ATSISVEIKINIMAS: Filmo „Requiem“ pristatymas Vilniuje

2024 rugsėjo 9Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre vyks išskirtinis renginys – paskutinio ir Lietuvoje ligi šiol dar nerodyto Jono Meko filmo „Requiem“ pristatymas. Filmas pristatomas

obely_kn_240800_e01_xxx

SUTVARKĖ OBELYNĖS SODYBĄ: Restauruotas Prof. T.Ivanausko namas, atkurta oranžerija

2024 rugpjūčio 21 KomentarasPILOTAS.LT

Neseniai baigti ir komisijos priimti gamtininko, biologo prof. Tado Ivanausko Obelynės sodybos namo tvarkybos darbai. Namas restauruotas, konservuotas, remontuotas, prie namo atkurta buvusi oranžerija. VIENAS

totor_ra_240700_tit

TOTORIŠKA DĖLIONĖ RAIŽIUOSE: Simboliška meninė instaliacija „Totorių vartai“

2024 liepos 22Be komentarųPILOTAS.LT

Neseniai Raižiuose, Alytaus rajone atidaryta įspūdinga meno instaliacija po atviru dangumi „Totorių vartai“. Simbolinė ekspozicija padėjo įamžinti turtingą Lietuvos totorių kultūros paveldą bei pagerbti bendruomenės

pxl_20240423_081316684-1

ŠMC BAIGIA RENOVACIJĄ: Lankytojams parengė 10 nemokamų „Sugrįžimo dienų“

2024 liepos 18Be komentarųPILOTAS.LT

Po beveik trejus metus trukusios intensyvių atnaujinimo darbų Šiuolaikinio meno centras (ŠMC) sugrįžta į kultūros gyvenimą ir kviečia lankytojus nuo liepos 25 dienos vėl lankytis

tilta_kn_240600_tit_xxx

PLATUS ŽINGSNIS PER NEMUNĄ: Kaunas iškilmingai pažymėjo Santakos tilto statybų pradžią

2024 birželio 131 KomentarasPILOTAS.LT

Kaunas neseniai iškilmingai pažymėjo oficialią 417 metrų ilgio 23,2 m pločio Santakos tilto per Nemuną statybų pradžia. Pagal architektų firmos „Processoffice“ projektą statomas tiltas – didžiausias

koply_vn_240600_e01_xxx

ATKURIAMAS ISTORINIS KOPLYTSTULPIS: Barokinė „koplytėlė“ įamžinta nuotraukose ir atvirukuose

2024 birželio 6Be komentarųPILOTAS.LT

Prie Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios atkuriama istorinė koplytėlė. Išstovėjusi amžius, ji buvo nugriauta sovietmečiu, apie 1953 metus, statant Antakalnio transporto žiedą ir tiesiant

levan_kn_240500_e06_xxx

LDK ARCHITEKTŪRA: Prof. Vytauto Levandausko monografijos pristatymas Vilniuje

2024 gegužės 24Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektų sąjungos Vilniaus skyrius pakvietė į profesoriaus, habilituoto daktaro Vytauto Levandausko monografijos „Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės architektūra: stilių raida“ pristatymą. Leidinį pristatys pats autorius. Birželio

sapiegu-rumai-norbert-tukaj-5072-scaled

SAPIEGŲ RŪMŲ ATIDARYMAS: Speciali programa, menininkai ir išskirtiniai renginiai

2024 balandžio 11Be komentarųPILOTAS.LT

Reikšmingu kultūriniu tašku ne tik Vilniaus, bet ir platesnio regiono žemėlapyje siekiantys tapti Sapiegų rūmai pirmuosius lankytojus pasitiks specialia atidarymo renginių programa, kurioje – parodų

pilin_vn_240408_e01_xxx

SUPRASTI LIETUVĄ: Gedimino kalno papėdėje veikia istoriją pristatanti ekspozicija

2024 balandžio 8Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje, Gedimino kalno papėdėje sutvarkytame Pilininko name duris atvėrė Lietuvos istoriją pristatanti ekspozicija „Suprasti Lietuvą“. Pilininko name (Arsenalo g. 1, Vilniuje) nuo šiol galima susipažinti

rotus_kn_210200_e02_xxx

APIE ISTORIJĄ – ŠIUOLAIKIŠKAI: Kauno rotušėje baigiamas kurti miesto muziejus

2024 vasario 14Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno rotušė išgyvena vienus didžiausių pokyčių per visą savo istoriją. Pastato restauravimo ir pritaikymo muziejinei funkcijai darbai jau eina į pabaigą. Šiuo metu rengiama šiuolaikinė

Sapiegų rūmai

LDK LAIKŲ LIUDININKAI: Lankytojams atsiveria restauruoti barokiniai Sapiegų rūmai

2024 vasario 81 KomentarasPILOTAS.LT

Po daugiau nei 5 metus trukusių tvarkybos ir restauravimo darbų balandžio 12 dieną Vilniaus Antakalnio rajone lankytojams duris atvers LDK laikus menantys Sapiegų rūmai. Architektūros,

zydu_mu_240100_e02_xxx

IŠSAMIAUSIAS LITVAKŲ MUZIEJUS: Įrengta 17 šiuolaikiško dizaino ekspozicijų

2024 sausio 15Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje duris atveria naujas istorinis-kultūrinis objektas – Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejus. 4 aukštų pastate įrengta 17 šiuolaikiško dizaino ekspozicijų (arch. . PIRMAS VALSTYBĖS

Vytauto Didžiojo universiteto prof. Vytautas Levandauskas jau daugybę metų nuosekliai ir kruopščiai tyrinėja Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės (LDK) architektūrinį paveldą.  Foto: VDU.

LDK ARCHITEKTŪROS STILIAI: Prof. V.Levandausko knygos pristatymas Kauno architektų klube

2023 lapkričio 29Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno architektų klubas tęsia savo ketvirtadieninių diskusijų tradiciją. Rytoj Kauno architektų namų palėpėje viešės prof. Vytautas Levandauskas, daugybę metų nuosekliai ir kruopščiai tyrinėjantis Lietuvos Didžiosios

Salų dvaro rūmai

DVARAS EŽERO SALOJE: Rokiškio rajone pabaigti tvarkyti Salų dvaro rūmai

2023 lapkričio 28Be komentarųPILOTAS.LT

Rokiškio rajone baigti tvarkyti ežero saloje įsikūrę klasicistiniai Salų dvaro sodybos rūmai. XV amžiuje šis dvaras ir miestelis buvo viena iš didikų Kęsgailų valdų, o

unit_pl_231023_e01_xxx

PRIMIRŠTAS LDK TAPATYBĖS DĖMUO: Pristatomas unitų architektūros paveldas Vilniuje

2023 spalio 23Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) tapatybėje slypi gerokai primirštas, tačiau kadaise ypatingą vietą užėmęs Unitų bažnyčios dėmuo. Remiantis ikonografine, istorine medžiaga parodoje „SUNAIKINTAS. Unitų architektūros paveldas

Įtraukioji urbanistika

ĮTRAUKIOJI URBANISTIKA: Atviras renginys Kauno tvirtovės artilerijos sandėlyje

2023 spalio 4Be komentarųPILOTAS.LT

Kauno tvirtovės kairiojo Nemuno kranto artilerijos komplekso 6 sandėlyje organizuojamas atviras visiems renginys „KAIPP neslėptuvė: idėjų fermentas“. Programoje – robotų autobusas, vaizduotės lavinimo patirtys, urbanistikos

Luokesos archeologinio komplekso išvystymas ir pritaikymas rekreacijos bei turizmo poreikiams (arch. V.Stalaučinskas, A.Stalaučinskas).

IŠSKLEIS TURISTINĮ POTENCIALĄ: Rengiamas Luokesų ežero archeologijos įveiklinimo projektas

2023 spalio 3Be komentarųPILOTAS.LT

Pastaraisiais metais pakilimą išgyvenantys Molėtai planuoja labiau išskleisti savo turistinį potencialą. „AV Projektavimo studija“ neseniai parengė projektinius Luokesos archeologinio komplekso išvystymo ir pritaikymo rekreacijos bei

Paveldo dienos 2023

UŽ PAVELDO PUOSELĖJIMĄ: Iškilmingai apdovanoti paveldosaugininkai ir restauratoriai

2023 rugsėjo 12Be komentarųPILOTAS.LT

Europos paveldo dienų proga Vilniaus šv. Jurgio bažnyčioje iškilmingai įteikti Kultūros paveldo departamento apdovanojimai už Lietuvos kultūros paveldo puoselėjimą bei Lietuvos restauratorių sąjungos apdovanojimai. PAGERBĖ

ostro_uk_230900_e02_xxx

PAGERBĖ DIDĮJĮ ETMONĄ: Kyjive iškilmingai atidengtas K.Ostrogiškio bareljefas su atminimo lenta

2023 rugsėjo 11Be komentarųPILOTAS.LT

Rugsėjo 8 dieną ant Kyjivo Pečiorų lautros Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Uspenijos) soboro fasado iškilmingai atidengtas bareljefas su atminimo lenta didžiajam etmonui Konstantinui

Baisiogalos dvaro ledainė

PAVYZDINIS DVARO ŪKIS: Sutvarkyta Baisogalos dvaro sodybos ledainė

2023 rugpjūčio 21Be komentarųPILOTAS.LT

Kultūros infrastruktūros centro (KIC) užsakymu Radviliškio rajone baigta tvarkyti klasicizmo ir romantizmo architektūra garsėjančio Baisogalos dvaro sodybos ledainė – viena iš  19 šio didžiulio komplekso

prolo_tit

PASILIKI NULYJE: Baltijos trienalės prologas Lietuvos nacionaliniame dramos teatre

2023 rugpjūčio 17Be komentarųPILOTAS.LT

Kas trejus metus Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) organizuojama Baltijos trienalė yra vienas ambicingiausių Šiaurės Europos šiuolaikinio meno renginių. Tomo Engelso ir Mayos Tountos kuruojama 15-oji

Kaišiadorių viadukas

TARP VARŠUVOS IR PETERBURGO: Sutvarkytas istorinis Kaišiadorių geležinkelio viadukas

2023 liepos 31Be komentarųPILOTAS.LT

Kaišiadoryse neseniai baigtas tvarkyti istorinis geležinkelio viadukas. XIX a. statybos mūrinis infrastruktūros objektas yra virš kelio Gudiena–Kiemeliai.Kaip praneša Kultūros paveldo departamentas (KPD), pabaigti valstybės saugomo