Labiausiai į pietus nutolusiame savo šalies taške norvegai paruošė marinistinę intrigą – pirmą pasaulyje povandeninį restoraną. Žinomos norvegų architektūrinės firmos „Snøhetta“ prie Baly kaimelio projektuojamas dramatiškai į vandenį paniręs architektūrinis objektas apie jūrinį gyvenimą lankytojams kalbės paskirtimi, architektūra ir, be abejo, savo meniu. Tai turėtų būti žymiai įspūdingiau, nei tiesiog akvariumas.
Firmos „Snøhetta“ kolektyvo projektuojamo jūroje pusiau panirusio restorano aptakios monolitiškos formos tūris išraiškingai kyšos priešais raižytą uolėtą kranto liniją. Tai bus 5 metrus žemiau vandens paviršiaus paniręs statinys, skirtas pristatyti vietos pakrantę bei laukinę jūros fauną.
3 lygių architektūrinis objektas, pagal sumanymą, turėtų tapti pakrantės dalimi. 80 – 100 vietų restorano lankytojai jūros gyvenimą iš jo galės stebėti kone betarpiškai – pro įspūdingą 11 m x 4 m dydžio panoraminį langą. Vandens slėgį bei pakrantės štormus atlaikys net metro storio betoninis kiautas, kurio rupų išorinį paviršių turėtų greitai teigiamai įvertinti moliuskai. Pastaraisiais padengtas statinio eksterjeras turėtų padėti jūrinį gyvenimą pritraukti dar arčiau. Kaip kontrastą grubiomis sienomis viduje architektai ketina plačiai naudoti ąžuolo paviršius. Pažangios inžinerinės technologijos žada užtikrinti itin aukštą komforto ir ekologijos lygį.
Kai restoranas nedirbs, veiks tyrimų centras, kuriame tarpdisciplininiai kolektyvai studijuos jūros biologiją ir žuvų elgesį. Na, o apie jūros faunos įvairovę kartu su architektūra bei paskirtimi lankytojams čia „papasakos“ ir restorano meniu.
Parengta pagal „Snøhetta“ informaciją.
Pav.: „Snøhetta“.