Kauno Metų Architektas

KAUNO METŲ ARCHITEKTAI: Architektūrinio titulo chronologija

2024-07-29
PILOTAS.LT

Architektūrinis titulas Kauno Metų Architektas – įsteigtas siekiant propaguoti pažangią, humanišką ir kontekstualią architektūrą tarp architektų ir visuomenėje.
Titulas suteikiamas Kauno krašto architektui, kurio kūryba yra ypatinga tais metais – meniška, originali, aplinkai draugiška, profesionali ir visuomenei naudinga.
Tradiciškai Kauno Metų Architekto titulas skelbiamas Liepos 1-ąją – Tarptautinę architektų dieną.
Kaip žinia, architektūrinį titulą Kauno Metų Architektas – 1997 metais įsteigė pirmasis Lietuvos architektūrinis žurnalas „Arkitektas“, vėliau procesą perėmė laikraštis “Statybų pilotas”, o dar vėliau – architektūrinis e-žurnalas Pilotas.LT.
Architektai žino: metams bėgant, keitėsi leidinių vardai, tačiau nesikeitė redakcijos tikslas atrasti gerą, ypatingą architektūrą kuriančius Kauno architektus, įvardinti juos ir garsinti kolegų bei visuomenės tarpe. Šitaip skatinant Kauno krašte architektūrinį raštingumą bei aukštesnių architektūrinių standartų įtvirtinimą.

KAUNO METŲ ARCHITEKTAI – CHRONOLOGIŠKAI
1997 _ Evaldas Barzdžiukas – už du individualius gyvenamuosius namus Kauno Žaliakalnio šlaite.
1998 _ Algimantas Kančas – už tradicinės architektūros ir naujų statybinių medžiagų bei priemonių junginius.
1999 _ Dalius Šarakauskas – už originalų vartų fabriką „Ryterna“ ir prekybos centro „Skaistė“ projektą.
2000 _ Gintaras ir Asta Prikockiai – už Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto rekonstrukciją bei vilą „Jūra ir smėlis“ Preiloje ir už nuoseklią veiklą istoriniuose Kauno kontekstuose.
2001 _ Gintautas Natkevičius – už atvirą ir idėjiškai užtaisytą architektūrą.
2002 _ Darius Čiuta – už meninę drąsą ir už tai, kad dirbdamas su skirtingais kolektyvais, stimuliuoja juos ir užkrečia projektus formos grynumu, saikingumu ir tiksliu medžiagų panaudojimu.
2003 _ Laima Tumynienė ir Gintas Vieversys – už reikšmingas komercinės architektūros realizacijas – kosmetikos parduotuvės „Sarma“ interjerą Vilniuje; autocentrą bei komercinį pastatą su sveikatingumo centru ir prekybos centrą „Iki“ Marijampolėje.
2004 _ Vilius Adomavičius ir Vida Vyšniauskienė – už vilas prie Kalvių ežero ir Kačerginėje, už „Ąžuolyno“ teniso sporto centrą Kaune bei gyvenamojo kvartalo prie Klaipėdos koncepcinį projektą ir už kitus neabejotinai sėkmingos architektūros pavyzdžius.
2005 _ Ramūnas Raslavičius – už elegantišką ir nuoseklią architektūrą – firmos „Lemora“ pastatą bei 2 gyvenamuosiuos namus Vytėnuose.
2006 _ Algimantas Miškinis, kurio publikacijos ir knygos urbanistinio paveldo klausimais bei principinga, nuosekli ir aktyvi pilietinė pozicija dėl svarbiausių Kauno urbanistinių problemų nusipelno ypatingos pagarbos, dėmesio ir visuomenės dėkingumo.
2007 _ Gražina Janulytė-Bernotienė – už Kauno medicinos universiteto bibliotekos, Marijampolės kultūros centro projektus bei M.K.Čiurlionio dailės muziejaus rekonstrukciją.
2008 _ Simas – Eugenijus Miliūnas – už ilgametes architektūrines pastangas, formuojant šiuolaikinį Kauną, kurios vertos žaidžiančiojo trenerio vardo.
2014 _ Gražina Janulytė-Bernotienė ir jos studijos komanda (Guoda Zykuvienė ir Rimantė Lydytė, Agnė Andriukaitienė, Loreta Bulakienė, Erikas Klinavičius, Agnė Mikėnaitė) – už sėkmingus objektus: Naujausių farmacijos ir sveikatos technologijų centrą Klinikų miestelyje bei už Integruotą mokslo, studijų ir verslo centrą „Santaka“ KTU studentų miestelyje.
2016 _ Jurgis Rimvydas Palys – už nuoseklią kaunofilišką laikyseną, architektūrinę veiklą bei projektus, kurie yra meniški, išskirtiniai ir Kauno tapatumą stiprinantys: Karinių oro pajėgų aviacijos bazės paieškos gelbėjimo postas S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome (su Jurgita Veilandiene) bei už panoraminę kavinę “Viva Kaunas”.
2017 _ Gintaras Balčytis – už taktą konteksto atžvilgiu bei santūrią ir subalansuotą architektūrię raišką, darnoje su optiškai sodriu dizainu, virtančią solidžiomis architektūrinėmis realizacijomis, kurios yra meniškos, išskirtinės ir Kauno tapatumą stiprinančios. Ypač: Kauno autobusų stotis (su bendraautoriais) bei daugiabutis Spaustuvininkų gatvėje Kaune.
2018 _ Gustė Kančaitė – už jaunatvišką veržlumą, atidą ir gelminį architektūros suvokimą, tampantį projektais, kurie yra verti ypatingos kolegų pagarbos, dėmesio bei susižavėjimo. Ypač: Administracinis pastatas „Jonavos 30“ Kaune bei Verslo centras „Dokas“ Jonavos gatvėje Kaune.
2022 _ Laurynas Avyžius ir jo vadovaujama komanda (Vaidas Tamošiūnas, Rytis Račiūnas, Lukas Tarnauskas) – už jaunatvišką kūrybingumą, vizualų dizainiškumą ir lankstumą bei atkaklų norą keisti pasaulį, virstančiu gausiomis architektūrinėmis realizacijomis, kurios yra meniškos, įtaigios ir profesionalios.
2024 _ Vytautas Baltus – už architektūrinę klausą ir protingą, aplinkai draugišką, sąžiningą bei įvietintą ir su kontekstu sukabintą architektūrą. Už lėtos architektūros principų diegimą praktikoje.
Vytautui Baltui įteiktas pirmasis Metų Architekto Diržas. Nuo šiol šis vardinis simbolis – taps tradicinis.
Pastaba: pagal tarptautinę tradiciją, Titulas – prieš asmens vardą ir pavardę rašomas epitetas, išreiškiant šiam asmeniui išskirtinę pagarbą arba nurodant jo profesionalumą, akademinę kvalifikaciją ar dvasinį rangą. Kauno Architektūriniai Titulai – atitinka jungtinį dvasinio-profesinio-visuomeninio titulo rangą ir skiriami Liepos 1-ąją, Tarptautinę architektų dieną, už išskirtinius žygius ir darbus Kauno architektūros labui. Kauno Architektūriniai Titulai nėra paveldimi.
Redakcijos pastaba: ši publikacija atnaujinama kasmet, liepos mėnesį.
Nuotraukos: ©Pilotas.LT . Titulinė nuotrauka: Architektūrinio titulo simbolis – istorinė architekto reisšena.

25-erius metus Kauno Metų Architektams buvo teikiami vardiniai diplomai, kuriuose – istorinės architektų demonstracijos Paryžiuje nuotrauka.

25-erius metus Kauno Metų Architektams buvo teikiami vardiniai diplomai, kuriuose – istorinės architektų demonstracijos Paryžiuje nuotrauka.

2024-aisiais Kauno Metų Architektas pirmą kartą buvo pagerbtas simboliniu rankų darbo diržu su dedikacija – Metų Architektas: Kaunas 2024.

2024-aisiais Kauno Metų Architektas pirmą kartą buvo pagerbtas simboliniu rankų darbo diržu su dedikacija – Metų Architektas: Kaunas 2024.

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

metų architektas

VITO BALTUI: Metų architekto titulas ir garbingas Architekto Diržas

2024 liepos 29Be komentarųPILOTAS.LT

„Architektūra: Kaunas“ – bene svarbiausias kiekvienų metų architektūrinis įvykis laikinojoje sostinėje, kaskart Liepos 1-ąją viešai pristatantis geriausius Kauno architektų darbus. Tradicinė Liepos 1-osios kulminacija Kaune

Kauno Metų Architektas

KAUNO METŲ ARCHITEKTAI: Architektūrinio titulo chronologija

2024 liepos 29Be komentarųPILOTAS.LT

Architektūrinis titulas Kauno Metų Architektas – įsteigtas siekiant propaguoti pažangią, humanišką ir kontekstualią architektūrą tarp architektų ir visuomenėje. Titulas suteikiamas Kauno krašto architektui, kurio kūryba

Lietuvos architektų sąjunga

2 NAUJI APDOVANOJIMAI ARCHITEKTAMS: LAS kviečia teikti nominantus

2023 lapkričio 3Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos architektų sąjunga kviečia teikti nominantus 2 naujiems architektūriniams apdovanojimams. Pasiūlymų laukiama iki lapkričio 15 dienos. Lietuvos architektų sąjunga (LAS) naujais apdovanojimais žada apdovanoti 2

Gustė Kančaitė

KAUNO METŲ ARCHITEKTĖ: Gustė Kančaitė! Sėkmę lemia tėvo mokykla ir olandiškos studijos

2018 liepos 47 KomentaraiPILOTAS.LT

Kauno architektūrinis titulas “Metų architektas 2018” suteiktas jaunai architektei Gustei Kančaitei, „kurios jaunatviškas veržlumas, atida ir gelminis architektūros suvokimas tampa projektais, kurie yra meniški, išskirtiniai

Gintaras Balčytis

ARCHITEKTŲ DIENA: Liepos 1-ąją didžiosiomis raidėmis rašome Gintarą Balčytį

2017 birželio 304 KomentaraiAudrys Karalius

Turbūt nėra būtina prisiminti Liepos 1-osios kilmės, tačiau švęsti Taptautinę architektų dieną privalu. Nes tai cecho vertikalė, šaknis, tai – ašis aplink kurią sukasi margas

images_phocagallery_4629_palys_metu_1607__tit_16.07.01_j.r.palys_fkaa

NUOSEKLIAI KAUNOFILIŠKAS://KAUNO METŲ ARCHITEKTU TAPO JURGIS RIMVYDAS PALYS

Kauno architektų cechas, pažymėdamas Liepos 1-ąją – Architektų dieną, išrenka sėkmingiausiai dirbusius kolegas, fiksuoja reikšmingiausius architektūrinius įvykius Kauno krašte. Nepriklausomas architektūros ir kultūros portalas PILOTAS.LT

KAUNO KONGRESAI:// TRUMPA ĮVYKIŲ CHRONOLOGIJA

2014 rugpjūčio 8Be komentarųReklama

2012.02.22_ Kauno meras A.Kupčinskas ima žinoti, kad per 4 metus už 90 mln. ES litų papuoš Nemuno salą naujais Kongresų rūmais.

images_phocagallery_3165_janul_port_1407_3165_janul_po_140700_e01_xxx

GRAŽINA JANULYTĖ-BERNOTIENĖ://IDĖJAS STIMULIUOJA PASAULIO GROŽIS IR ĮVAIROVĖ

Kauno metų architektė Gražina Janulytė-Bernotienė Atgaivindamas laikraščio „Statybų pilotas“ Metų architekto nominacijos tradiciją, PILOTAS.LT Kauno architektams už jų metų opusus paskyrė Architektų draugo, Auksinės rankelės,

images_phocagallery_3162_pilot_titu_1407_3162_janul_po_140700_e02

KAUNO ARCHITEKTŪRINIAI TITULAI 2014://G.JANULYTĖ-BERNOTIENĖ – PRIEKYJE

Kauno architektų ceche įsitvirtino tradicija, jog kasmet, pažymint Liepos 1-ąją, Tarptautinę architektų dieną, yra skelbiami sėkmingiausiai dirbę architektai, fiksuojami reikšmingiausi architektūriniai įvykiai. Nepriklausomas architektūros ir