_tit_zalias-stogas-baseinui

SUDĖTINGI UŽDAVINIAI, PAPRASTI SPRENDIMAI: Kur putstiklis “Foamglas” nepakeičiamas

2019-09-20
Artūras Likutis

Kiekvienas architektas dievina situaciją, kaip pakanka sugalvoti – ką daryti, nesukant galvos „kaip padaryti“ – tiesiog pasikliaunant patikimomis medžiagomis ir laiko patikrintomis technologijomis.

„Vienas tokių yra putstiklis FOAMGLAS ir gaminiai iš jo bei inžinierių sumąstyti universalios medžiagos panaudojimo statybiniai mazgai. Nemažiau svarbu ir putstiklio FOAMGLAS „statybinė patirtis“, sukaupta per 80 metų įvairiausiuose ir sudėtingiausiuose pasaulio objektuose“,- teigia „Foamglas Building Baltics“ atstovas Povilas Valutkevičius.
Kaip žinia, putstiklis FOAMGLAS yra visiškai vandeniui ir garams nelaidi medžiaga. Jis išlaiko dideles gniuždymo apkrovas, visiškai nesideformuodamas, yra nedegus (A1 Euroklasė) atsparus rūgštims ir cheminėms medžiagoms. Iš esmės putstiklį FOAMGLAS sudaro stiklo karkasėlis ir milijonai sandarių, dujomis užpildytų akučių. Sudėtinės dalys čia – kvarcinis smėlis, dolomitas bei kalcio ir natrio karbonatai.
Putstiklis gaminamas sulydant smulkiai sumaltą stiklą su putokšliais, vėliau kaitinamas krosnyse ypatingai aukštoje temperatūroje, o po to iš masės formuojami putstiklio gaminiai. „Pittsburgh Corning Corporation“ iš putstiklio FOAMGLAS gamina įvairių tipų ir storių gaminius: plokštes, blokus, klijuotas plokštes.

UNIVERSALI SISTEMA „COMPACT ROOF“
Viena įdomesnių – sistema “Compact roof”. Tai technologinė sistema, kai visiškai vandens garams nelaidžios putstiklio FOAMGLAS plokštės klijuojamos prie bet kokio tipo konstrukcijos (medinės, metalinės, gelžbetoninės), naudojant karštą bitumą ar šaltus bitumo pagrindo klijus. Šiuo atveju nenaudojamas joks mechaninis tvirtinimas, o siūlės tarp plokščių užpildomos tais pačiais klijais, po to uždengiant dviem bituminės hidroizoliacijos sluoksniais.
Sistema “Compact roof” yra visiškai nelaidi vandeniui ir vandens garams. Ji yra ilgaamžė, nes stiklas nesensta. Yra nemažai laiko patikrintų sudėtingų objektų Švedijoje, Olandijoje ir kitur, kurie puikiai „elgiasi“ jau beveik 50 metų, o putstiklio sąvybės yra visiškai nepakitę. Dėl šių priežaščių sistema “Compact roof” yra populiari pačių sudėtingiausių eksploatacinių salygų statiniuose: baseinuose, drėgnuose ir agresyviuose cechuose. Taip pat – statiniuose, kur yra padidinti saugumo reikalavimai, kur kiekvienas vandens lašas ar pelėsis gali sugadinti brangų turtą, pakenkti žmonių sveikatai. Tai ligoninės, operacinės, muziejai, IT centrai, laboratorijos ir didelės vertės paveldo pastatai.
Beje, kompanija sistemai „Compact roof“ suteikia net 25 metų oficialią garantiją.

PUTSTIKLIS POŽEMINĖSE KONSTRUKCIJOSE
Putstiklis FOAMGLAS taip pat yra nepamainoma medžiaga požeminėms konstrukcijoms (sienoms ir grindims), kur svarbu ilgalaikės eksploatacinės sąvybės sudėtingomis sąlygomis po žeme – atsparumas drėgmei, graužikams, pelėsiui, parazitams, korozijai, apkrovoms ir požeminiam žemės grunto bei gruntinio vandens spaudimui.
Naudojama kartu su hidroizoliacijos sistema ir drenavimo membrana, putstiklio FOAMGLAS termoizoliacija sukuria visiškai patikimą ir nesenstančią sistemą. Tokiu būdu gaunamas vientisas izoliacijos ir garo barjeras, kuris neįgeria vandens, neleidžia jam prasiskverbti ir sulaiko kapiliarinę drėgmę. Ypač svarbu, kad putstiklio FOAMGLAS sluoksniai atlaiko grunto ir požeminio vandens spaudimą giliai po žeme.
Šios sąvybės dažniausiai nulemia putstiklio FOAMGLAS pasirinkimą požeminėms sienoms ir grindims, kadangi termoizoliacija šiose zonose turi patikimai dirbti visą pastato tarnavimo laiką.
Foamglas sistema “Compact roof”Foamglas sistema “Compact roof”

 Foamglas požeminių sienų ir grindų konstrukcijose

Foamglas požeminių sienų ir grindų konstrukcijose

Foamglas žalio stogo konstrukcijoje

Foamglas žalio stogo konstrukcijoje

 Foamglas sunkaus transporto stogo terasoje

Foamglas sunkaus transporto stogo terasoje

Foamglas sporto salės stogo konstrukcijoje

Foamglas sporto salės stogo konstrukcijoje

Foamglas eksploatuojamo stogo konstrukcijoje

Foamglas eksploatuojamo stogo konstrukcijoje

ŽALIEJI STOGAI
Dėl požemiams tinkamų sąvybių putstiklio FOAMGLAS gaminiai ir sistemos ypač mėgstami įrengiant  agresyvių pastatų stogus bei eksploatuojamus ir žaliuosius stogus. Nes čia taip pat lemia medžiagos ilgaamžiškumas (produktas iš stiklo), nedegumas, didelis stiprumas (iki 1600 kPa be deformacijos) ir nelaidumas vandeniui bei garams.
Žalieji stogai gali būti  skirti intensyviai arba ekstensyviai augalų sistemai. Konstruktyvūs sprendimai dažniausiai naudojami trys: žaliasis stogas ant betoninio, plieninio arba medinio paviršiaus.
Stogus su apželdintomis zonomis veikia didesnis kiekis garų ir drėgmės. O putstiklis FOAMGLAS būtent ir nelaidus garams. Be to, putstiklio sluoksnyje nesusidaro kondensatas, o tai reiškia, kad medžiaga nepatirs šiluminio senėjimo.
Ne mažiau svarbi putstiklio FOAMGLAS sąvybė – atsparumas augalų šaknims bei parazitams ir kenkėjams. Kadangi medžiaga yra neorganinė, tai ir neskani, o dėl akučių sandarumo ir žaliavos tvirtumo, medžiagoje nesikaupia drėgmė ir augalų šaknims sukuriamas neįveikiamas barjeras. Be to, putstiklis yra atsparus trąšoms bei kitoms cheminėms medžiagoms.
Putstiklio FOAMGLAS termoizoliaciją žaliesiems stogams verta rinktis ir dėl jos analogų neturinčio gniuždymo stiprio ir vandeniui nelaidžios suklijuotos daugiasluoksnio stogo konstrukcijos patikimumo.

STOGŲ TERASOS ŽMONĖMS IR AUTOMOBILIAMS
Eksploatuojami stogai terasoms, podiumams, transporto parkavimui ir eismui, technologinei įrangai – dar viena agresyvi architektūrinė zona, kurioje karaliauja putstiklis FOAMGLAS.
Stogai, ant kurių vyksta intensyvus judėjimas, patiria nuolatines apkrovas. Todėl labai svarbu, kad putstiklio termoizoliacijos ir hidroizoliacijos sluoksnis ilgoje perspektyvoje yra stabilus, nesideformuoja nuo statinių ir dinaminių apkrovų. O kitoms, net ir geras technines charakteristikas turinčioms izoliacijoms pamažu deformuojantis, blogėja jų termoizoliacinės savybės ir hidroizoliacijos sluoksnio efektyvumas.
Eksploatuojamuose stoguose svarbu, kad putstiklio FOAMGLAS gaminiai pasižymi ne tik išskirtiniu atsparumu gniuždymui, bet yra atsparūs kraštiniam slėgiui ir dinaminei apkrovai. Pavyzdžiui šlyties jėgai automobiliui stabdant ar greitėjant.
Stogo membranas, asfalto ar kitą dėvimajį sluoksnį galima įrengti tiesiai ant putstiklio izoliacijos ir taip sukurti šiltą, nelaidų vandeniui sprendimą, net ir sunkvežimių eksploatuojamiems stogams ar perdangoms.
Vis labiau plintant saulės energetikai, plokščių stogų įdarbinimas tampa vis dažnesnis. Dėl jau minėtų savybių, putstiklio FOAMGLAS gaminiai idealiai tinka tvirtų, ilgaamžių ir patogių eksploatuoti saulės eletrinių įrengimui ant eilinių ploščiųjų stogų.

AGRESYVIOJE GAMTOJE
Baigiant putstiklinių stogų temą būtina paminėti ir konstrukcijas agresyvios gamtos sąlygose – pajūryje ir kalnuose. Kompanija “Pittsburgh Corning Corporation“ sukūrė išskirtinai saugų būdą, skirtą tvirtinti metalo lakštus prie putstiklio termoizoliacinio sluoksnio, neleidžiant susidaryti šilumos tilteliams. Metalinės stogo dangos kartu su putstikliu FOAMGLAS populiarios ten, kur gražios ir ekstremalios gamtos kontekste kuriama unikali, išraiškingų formų architektūra ne vienai dienai.
Bene geriausias pavyzdys – žinomos latvių architektės Zaigos Gailės vila Rygos įlankos Velykų salelėje, kur įspūdingų formų pirtis “Nautilus” žavi dialogu su audringa jūra. PR

Pirtis “Nautilus” Velykų salos viloje (Rygos įlanka, Latvija) (sienos izoliacija iš vidaus)

Pirtis “Nautilus” Velykų salos viloje (Rygos įlanka, Latvija) (sienos izoliacija iš vidaus)

Latvijos Nacionalinis muziejus Rygoje (sistema “Compact roof” ant rūsio perdangos, skirtos pėstiesiems ir sunkiąjam transportui)

Latvijos Nacionalinis muziejus Rygoje (sistema “Compact roof” ant rūsio perdangos, skirtos pėstiesiems ir sunkiajam transportui)

 Baseinas “Kravi Hora” (Brno, Čekija) (sistema “Compact roof” ant medinės konstrukcijos)

Baseinas “Kravi Hora” (Brno, Čekija) (sistema “Compact roof” ant medinės konstrukcijos)

Inovacijų centras “Skolkovo” (Rusija) (požeminės dalies sienos, grindys ir kt)

Inovacijų centras “Skolkovo” (Rusija) (požeminės dalies sienos, grindys ir kt)

Buitinės terasos sprendimas virš šiltų patalpų

Buitinės terasos sprendimas virš šiltų patalpų

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

PAROC

PAROC NAUJIENOS: Katalogas „Statau šiltą namą 2023“ ir CAD brėžiniai

2023 vasario 14Be komentarųPILOTAS.LT

Įvertinę naujus pastatų energinio naudingumo ir atitvarų projektavimo reglamentų reikalavimus, PAROC gaminių pasiūlą ir jų savybes, kompanijos PAROC specialistai atnaujino CAD brėžinius ir katalogą „Statau

Paroc

VĖDINAMŲ SIENŲ PROJEKTAVIMO VADOVAS: Naujas kompanijos PAROC leidinys architektų patogumui

2022 gegužės 3Be komentarųPILOTAS.LT

Izoliacinių medžiagų iš mineralinės vatos specialistai parengė PAROC Vėdinamų sienų projektavimo vadovą bei atnaujino PAROC izoliacinius sprendimus, kurie padės ne tik suprojektuoti, bet ir tinkamai

Paroc

NAUJA PAROC PAKUOTĖ CGL 20cy: Mažiau plastiko, patogiau dirbti

2022 vasario 11Be komentarųPILOTAS.LT

Požeminės automobilių parkavimo aikštelės nėra šildomos, o įvažiavimo ir išvažiavimo juostos yra atviros, tad šalto oro masių judėjimas gerokai atšaldo perdangą, kuri iš vienos pusės

paroc

NAUJA IR EFEKTYVI: Kompanijos “Paroc” akmens vatos plokštė tinkuojamoms sienoms

2021 gegužės 11Be komentarųPILOTAS.LT

Tinkuotos sienos – vienas populiariausių fasadinių sprendimų apšiltinant sienas tiek gyvenamųjų, tiek viešosios paskirties pastatų statyboje. Šilumos izoliacija yra ypatingai svarbi tinkuotos sienos dalis, nes

PAROC

STATAU ŠILTĄ NAMĄ 2020: „Paroc“ atnaujino katalogą ir CAD brėžinius

2020 vasario 121 KomentarasPILOTAS.LT

„Paroc“ specialistai, įvertinę naujausios STR 2.01.02:2016 „Pastatų energinio naudingumo projektavimas ir sertifikavimas“ versijos reikalavimus, parengė naują, 2020 metams skirtą katalogą „Statau šiltą namą“ ir atnaujino

_tit_zalias-stogas-baseinui

SUDĖTINGI UŽDAVINIAI, PAPRASTI SPRENDIMAI: Kur putstiklis “Foamglas” nepakeičiamas

2019 rugsėjo 20Be komentarųArtūras Likutis

Kiekvienas architektas dievina situaciją, kaip pakanka sugalvoti – ką daryti, nesukant galvos „kaip padaryti“ – tiesiog pasikliaunant patikimomis medžiagomis ir laiko patikrintomis technologijomis. „Vienas tokių

Putstiklis FOAMGLAS dėka savo atsparumo ir unikalių savybių, įsitvirtino išskirtinių objektų segmente.

UNIKALŪS STATYBŲ IKRAI: Putstiklis FOAMGLAS sprendžia neįtikėtinus uždavinius

2019 rugpjūčio 203 KomentaraiArtūras Likutis

Statybose tapo įprasta, kad šiluminė izoliacija yra minkšta, neatspari apkrovoms, bijanti drėgmės arba barškanti materija. Tačiau yra išimčių – tai putstiklis FOAMGLAS. „Putstiklis FOAMGLAS yra

Paroc

„PAROC“ SEMINARAI DIDŽIUOSIUOSE MIESTUOSE: Naujovės, tendencijos, sprendimai

2019 kovo 18Be komentarųPILOTAS.LT

Izoliacinių sprendimų kompanija „Paroc“ penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose kovo ir balandžio mėnesiais rengia nemokamus informacinius seminarus architektams, konstruktoriams,  projektuotojams, statybos inžinieriams, statybininkams, statytojams ir tiems,