Putstiklis FOAMGLAS dėka savo atsparumo ir unikalių savybių, įsitvirtino išskirtinių objektų segmente.

UNIKALŪS STATYBŲ IKRAI: Putstiklis FOAMGLAS sprendžia neįtikėtinus uždavinius

2019-08-20
Artūras Likutis

Statybose tapo įprasta, kad šiluminė izoliacija yra minkšta, neatspari apkrovoms, bijanti drėgmės arba barškanti materija. Tačiau yra išimčių – tai putstiklis FOAMGLAS.

„Putstiklis FOAMGLAS yra lengva, tačiau neįtikėtinai tvirta izoliacinė medžiaga. Dėl visiškai sandarios putstiklio struktūros iš stiklo karkaso ir hermetiškų akučiųproduktas yra nelaidus skysčiams, dujoms ir garams. Galima drąsiai teigti, jog putstiklis FOAMGLAS pasižymi unikaliomis savybėmis, kurių neturi daugelis kitų izoliacinių medžiagų“,- teigia „Foamglas Building Baltics“ atstovas Povilas Valutkevičius.

TRUMPAI APIE NETRUMPĄ PUTSTIKLIO ISTORIJĄ
Kadangi daugelis dalykų į Lietuvą ateina pavėluotai, dėl šių prežaščių ir apie putstiklį FOAMGLAS mes 2019-aisiais kalbame lyg apie naujieną. Nes tai yra dar gana reta medžiaga mūsų objektuose.
Iš tiesų unikalių statybinių „ikrų“ gimtadienis yra 1935-ieji, kuomet Prancūzijoje kompanija „Saint-Gobain“ užpatentavo putstiklio išradimą.
Po poros metų bendrovė „Pittsburgh Corning Corporation“ pradėjo gaminti putstiklį FOAMGLAS Jungtinėse Amerikos Valstijose. Kiek vėliau putstiklis imtas gaminti ir Sovietų Sąjungoje, kur buvo laikomas dideliu deficitu ir tekdavo tik ypatingos svarbos objektams. Tokiu laikyta ir universalinė parduotuvė „Merkurijus“ Kaune (architektas Algimantas Sprindys), kurios statyboje naudotas putstiklis, puikiai tarnavęs daugelį metų iki pat statinio nugriovimo 2009-aisiais.
Taigi, putstiklis FOAMGLAS iš esmės nėra technologinė naujiena – tai daugiau nei 80 metų trunkančio gamybos, eksploatacijos testavimo ir nuolatinio produktų tobulinimo vaikas.
Putstiklis FOAMGLAS – ne eksperimentinis naujokas. Tai sudėtinguose objektuose patikrintas ir užgrūdintas statybų legionierius. Patikimas ir prognozuojamas kaip niekas kitas.
Šiandieną putstiklį FOAMGLAS kompanija „Pittsburg Corning Corporation“ gamina daugelyje šalių. Naujausia gamykla Europoje neseniai atidaryta Klašterece (Čekija), o pasaulyje – Jantajuje (Kinija).
Kaip jau minėjau, putstiklis FOAMGLAS yra visiškai vandeniui ir garams nelaidi medžiaga. Putstiklis išlaiko dideles gniuždymo apkrovas, visiškai nesideformuodamas, yra nedegus (A1 Euroklasė) atsparus rūgštims ir cheminėms medžiagoms. Tuo pačiu tai ekologiška medžiaga. Jos sudėtyje – mažiausiai 60 proc. sudaro perdirbtas stiklas ir jokių antipirenų ar aerozolinių dujų. Sudėtyje taip pat nėra rišiklių, o kaip putokšlis yra naudojami anglies suodžiai.
Iš esmės putstiklį FOAMGLAS sudaro stiklo karkasėlis ir milijonai sandarių, dujomis užpildytų akučių. Sudėtinės dalys čia – kvarcinis smėlis, dolomitas bei kalcio ir natrio karbonatai.
Putstiklis gaminamas sulydant smulkiai sumaltą stiklą su putokšliais, vėliau kaitinamas krosnyse ypatingai aukštoje temperatūroje, o po to iš masės formuojami putstiklio gaminiai. „Pittsburgh Corning Corporation“ iš putstiklio FOAMGLAS gamina įvairių tipų ir storių gaminius: plokštes, blokus, klijuotas plokštes.
Putstiklio FOAMGLAS gaminiai gausiai naudojami pramonėje – agresyviose karščio, šalčio ir drėgmės zonose. Tačiau populiariausias putstiklis statybose.
Putstiklio FOAMGLAS struktūraPutstiklio FOAMGLAS struktūra

Putstiklio FOAMGLAS struktūra

Putstiklio FOAMGLAS struktūra

Putstiklio Foamglas blokas

Putstiklio Foamglas blokas

10 IŠSKIRTINIŲ PUTSTIKLIO SAVYBIŲ, LĖMUSIŲ STATYBINĮ PASITIKĖJIMĄ
Pirma: putstiklis FOAMGLAS yra nelaidus vandeniui, nes medžiaga yra gaminama iš stiklo ir ją sudaro hermetiškos akutės. Todėl uždarų stiklo akučių struktūra neįgeria vandens, neleidžia jam prasiskverbti į struktūrą ir sulaiko net kapiliarinę drėgmę.
Antra: putstiklis FOAMGLAS yra atsparus kenkėjams, įvairiems grybeliams, nes yra neorganiška ir nepūva. Todėl medžiaga idealiai tinka neventiliuojamam fasado izoliacijos sluoksniui bei sąlytyje su gruntu.
Trečia: putstiklis FOAMGLAS atlaiko dideles gniuždymo apkrovas ir nesideformuoja. Todėl – yra ideali termoizoliacinė medžiaga ant laikančiųjų konstrukcijų: terasoms, žaliesiems stogams, eksploatuojamiems stogams, balkonams, parkingams, rūsio sienoms ir pan.
Ketvirta: putstiklis FOAMGLAS yra nedegus ir netoksiškas, nes jį sudaro stiklas. Todėl ši termoizoliacija nedega, nepalaiko degimo, neskleidžia dūmų – pastatuose gaisro pavojus „nulinis“.
Penkta: putstiklis FOAMGLAS yra nelaidus garams ir dujoms, nes jį sudaro hermetiškos stiklo akutės. Todėl viena medžiaga užtikrina ir šiluminę izoliaciją, ir patikimą garų barjerą, nes putstiklyje kondensato susidarymas neįmanomas.
Šešta: putstiklis FOAMGLAS išlaiko stabilius matmenis it betonas, nes pasižymi žemu šiluminės deformacijos rodikliu. Todėl šią termoizoliaciją galima klijuoti prie konstrukcijos be mechaninio tvirtinimo, išvengiant šilumos tiltelių ir visų su tuo susijusių rizikos faktorių (sandarumui, energiniam efektyvumui, konstrukcinei žalai).
Septinta: putstiklis FOAMGLAS yra atsparus rūgštims, tirpikliams ir kitoms cheminėms medžiagoms, nes jį sudaro grynas stiklas. Todėl šią termoizoliaciją galima eksploatuoti intin agresyviose aplinkose, kur kitos medžiagos “pasiduoda”.
Aštunta: putstiklį FOAMGLAS galima pjaustyti lauko sąlygomis, nes jis pagamintas iš stiklo. Todėl yra netaršus, netoksiškas, nepavojingas gamtai ir paviršiniams vandenims ir jį galima pjaustyti rankiniais įrankiais lauko sąlygomis.
Devinta: putstiklis FOAMGLAS yra ekologiškas, nes jo gamybai naudojama ne mažiau kaip 60% perdirbto stiklo, o sudėtyje nėra žalingų aplinkai antipirenų ir aerozolių.
Dešimta: putstiklis FOAMGLAS yra nesunkiai utilizuojamas arba panaudojamas landšafto tvarkymo darbams. Nes stiklo gaminiai vėl grįžta į gamtą smėliu…

Esminės putstiklio FOAMGLAS sąvybės

Esminės putstiklio FOAMGLAS sąvybės

SUDĖTINGIAUSIOS STATYBŲ SRITYS – PUTSTIKLIO TERITORIJA
Eksploatuojami stogai, terasos, žalieji stogai, ko gero, yra ta sritis, kur putstiklio FOAMGLAS privalumų dominavimas yra bene ryškiausias.
Čia jis naudojamas kuo įvairiausiai: su trinkelių danga, su plokštėmis ant pjedestalinių sistemų, su grunto dangomis ir t.t. Šiose srityse puikiai išnaudojamas putstiklio FOAMGLAS gniuždomasis stipris ir atsparumas drėgmei bei kenkėjams. O tai, kad nereikia išlyginamojo betono sluoksnio ar mechaninių tvirtiklių, ne tik sumažina konstrukcijos storį, bet ir taupo biudžetą.
Technologiniai statiniai, kur yra garų, drėgna, svyruoja temperatūra – antra sritis, kur putstiklis FOAMGLAS praktiškai yra nepamainomas. Daugybėje baseinų, popieriaus, gėrimų ir maisto pramonės gamyklų yra įrengta putstiklio šiluminė izoliacija stogams bei sienoms ir pasižymi nepriekaištinga eksploatacija.
Trečia sritis, kur putstiklis FOAMGLAS yra tobulas – tinkuojami nedegūs fasadai ir cokoliai. Čia naudojamos dvi sistemos: storo tinko sistema 2-2-1 arba sudėtinė sistema 2-2-4, kai tinkuojama ant cementinių plokščių, kurios klijuojamos prie putstiklio FOAMGLAS fasado visu paviršiumi.
Senamiestis ir požeminės patalpos – ketvirtoji sritis, kurioje putstiklis FOAMGLAS užtikrina patikimą ir ilgaamžę šiluminę izoliaciją. Atsparumas gniuždymui, ugniai, drėgmei ir grybeliams – yra tos sąvybės, kurių labiausiai reikia po žeme arba senuose pastatuose, apniktuose aibės ilgo gyvenimo „ligų“.
Žinoma, dar galima minėti „šalčio tiltelių“ problemos sprendinius Foamglas Perinsul blokelių pagalba arba efektyviai konstrukcijų izoliacijai naudojamus Foamglas Skypearls produktus bei putstiklio FOAMGLAS sprendinius su saulės elementais. Tačiau apie tai išsamiau – sekančiose publikacijose.
Šį straipsnį norėtųsi baigti reikliausių putstiklio FOAMGLAS testuotojų sąrašu, kuriems įtinka ne bet kas ir ne bet kaip. Tai Luvras Paryžiuje, Latvijos nacionalinis muziejus („Processoffice“ architektai), kompanijų „Ferrari“, „Swarovski“, „Louis Vuitton“, „Porsche“, FIFA objektai bei JAV ambasada Vilniuje ir kiti išskirtiniai objektai. PR
Iliustracijos užsakovo.

Putstiklio FOAMGLAS sritis: pastatų cokolia

Putstiklio FOAMGLAS sritis: pastatų cokoliai

Putstiklio FOAMGLAS sritis: drėgnos patalpos

Putstiklio FOAMGLAS sritis: drėgnos patalpos

Putstiklio FOAMGLAS sritis: žalieji stogai

Putstiklio FOAMGLAS sritis: žalieji stogai

Putstiklio FOAMGLAS sritis: eksploatuojami stoga

Putstiklio FOAMGLAS sritis: eksploatuojami stogai

 Putstiklio FOAMGLAS objektas: Ferrari muziejus Italijoje

Putstiklio FOAMGLAS objektas: Ferrari muziejus Italijoje

Putstiklio FOAMGLAS objektas: Swarovski centras

Putstiklio FOAMGLAS objektas: Swarovski centras

Komentarai

  1. Išmetu į erdvę idėją:
    Turime senas padangas. Deginant jas gaunami suodžiai, taip pat didelis šilumos kiekis. Pridėkime stiklo duženas, o gal dar ir senas vėjo jėgainių stiklo pluošto konstrukcijas, ir turime komponentus putstiklio gamybai.
    Darom startuolį?

  2. O kaip gi mūsų akmens vatos bei polistireno atstovai į tai reaguoja?

    • Reaguoja mirtina tyla. Negaliu patikėti, kad tame polistireniniame ažiotaže būsiu pražiopsojęs tokią medžiagą

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

PAROC

PAROC NAUJIENOS: Katalogas „Statau šiltą namą 2023“ ir CAD brėžiniai

2023 vasario 14Be komentarųPILOTAS.LT

Įvertinę naujus pastatų energinio naudingumo ir atitvarų projektavimo reglamentų reikalavimus, PAROC gaminių pasiūlą ir jų savybes, kompanijos PAROC specialistai atnaujino CAD brėžinius ir katalogą „Statau

Paroc

VĖDINAMŲ SIENŲ PROJEKTAVIMO VADOVAS: Naujas kompanijos PAROC leidinys architektų patogumui

2022 gegužės 3Be komentarųPILOTAS.LT

Izoliacinių medžiagų iš mineralinės vatos specialistai parengė PAROC Vėdinamų sienų projektavimo vadovą bei atnaujino PAROC izoliacinius sprendimus, kurie padės ne tik suprojektuoti, bet ir tinkamai

Paroc

NAUJA PAROC PAKUOTĖ CGL 20cy: Mažiau plastiko, patogiau dirbti

2022 vasario 11Be komentarųPILOTAS.LT

Požeminės automobilių parkavimo aikštelės nėra šildomos, o įvažiavimo ir išvažiavimo juostos yra atviros, tad šalto oro masių judėjimas gerokai atšaldo perdangą, kuri iš vienos pusės

paroc

NAUJA IR EFEKTYVI: Kompanijos “Paroc” akmens vatos plokštė tinkuojamoms sienoms

2021 gegužės 11Be komentarųPILOTAS.LT

Tinkuotos sienos – vienas populiariausių fasadinių sprendimų apšiltinant sienas tiek gyvenamųjų, tiek viešosios paskirties pastatų statyboje. Šilumos izoliacija yra ypatingai svarbi tinkuotos sienos dalis, nes

PAROC

STATAU ŠILTĄ NAMĄ 2020: „Paroc“ atnaujino katalogą ir CAD brėžinius

2020 vasario 121 KomentarasPILOTAS.LT

„Paroc“ specialistai, įvertinę naujausios STR 2.01.02:2016 „Pastatų energinio naudingumo projektavimas ir sertifikavimas“ versijos reikalavimus, parengė naują, 2020 metams skirtą katalogą „Statau šiltą namą“ ir atnaujino

_tit_zalias-stogas-baseinui

SUDĖTINGI UŽDAVINIAI, PAPRASTI SPRENDIMAI: Kur putstiklis “Foamglas” nepakeičiamas

2019 rugsėjo 20Be komentarųArtūras Likutis

Kiekvienas architektas dievina situaciją, kaip pakanka sugalvoti – ką daryti, nesukant galvos „kaip padaryti“ – tiesiog pasikliaunant patikimomis medžiagomis ir laiko patikrintomis technologijomis. „Vienas tokių

Putstiklis FOAMGLAS dėka savo atsparumo ir unikalių savybių, įsitvirtino išskirtinių objektų segmente.

UNIKALŪS STATYBŲ IKRAI: Putstiklis FOAMGLAS sprendžia neįtikėtinus uždavinius

2019 rugpjūčio 203 KomentaraiArtūras Likutis

Statybose tapo įprasta, kad šiluminė izoliacija yra minkšta, neatspari apkrovoms, bijanti drėgmės arba barškanti materija. Tačiau yra išimčių – tai putstiklis FOAMGLAS. „Putstiklis FOAMGLAS yra

Paroc

„PAROC“ SEMINARAI DIDŽIUOSIUOSE MIESTUOSE: Naujovės, tendencijos, sprendimai

2019 kovo 18Be komentarųPILOTAS.LT

Izoliacinių sprendimų kompanija „Paroc“ penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose kovo ir balandžio mėnesiais rengia nemokamus informacinius seminarus architektams, konstruktoriams,  projektuotojams, statybos inžinieriams, statybininkams, statytojams ir tiems,