images_straipsniu_foto_1672_Arch_DABAR_tit

PROCEDŪROS VALDO!//ARCHITEKTAS DABAR: MISIJA IR PROFESIJA [ I ]

„Kas yra Architektas ?“ –  nedavė ramybės įkyrus klausimas septynias dienas ir septynias naktis. Po to – dar septynis metus, tačiau aiškiau nepasidarė. Todėl ir išėjau aiškumo ieškoti. Prie pirmo šviesoforo kelias šakojosi į tris puses, o kelio ženklai informavo: eisi į kairę – bankrutuosi, eisi į dešinę – menininku virsi, eisi tiesiai – daug žinosi, bet laimingas nebūsi. Nusprendžiau nesinaudoti lietuviškų pasakų išmintimi ir… nuėjau viduriniuoju keliu.

Radau gražų pastatą, užrakintas duris ir raštelį. Jo turinys bylojo, kad Kauno Architektų Namuose vyksta neeilinis renginys, kaip vėliau paaiškėjo savo grandioziškumu lenkiantis netgi liepos pirmąją (tarptautinę architektų dieną). Spektaklis vadinosi taip: „susitikimas su Kauno miesto savivaldybės statybos leidimų skyriaus, urbanistikos skyriaus, statybos inspekcijos, KVAD'o, žemėtvarkos [?], telekomo [?] atstovais ir gaisrininkais dėl techninių projektų, detaliųjų planų dokumentų priėmimo, išdavimo, derinimo ir kitų procedūrų tvarkos”.

DIDŽIOSIOS RAIDĖS SVARBA

Kiekvienam architektui privalu žinoti, kokie turi būti projektai ir kaip turi atrodyti. Jeigu paaiškės, kas yra geras projektas, tada savaime turėtų būti aišku – ir kas yra geras architektas.

Sausakimša salė vos talpino visus norinčiuosius. Pirmieji žodžiai pasiekę ausis buvo: „Pirma ir pagrindinė taisyklė – aiškinamasis raštas turi būti pradedamas rašyti iš didžiosios raidės“.

Paskui sekė sudėtingesni klausimai ir painesni, daug kam pirmą kartą girdimi, atsakymai. Salė ūžė, šurmuliavo – vieni iš nepasitenkinimo, kiti dėl to, kad nieko nesuprato. Prasibrauti arčiau diskusijų scenos per tirštą minią nepavyko, todėl atsiprašau, kad dėl salės akustinių ypatybių galėjo atsirasti šiokių tokių, tikiuosi neesminių, nukrypimų.

Mielas ir kantrus skaitytojau, ar žinojote, kad prieš segant projektą nevalia pamiršti įsegti ne tik visų savo turimų atestatų, bet ir įmonės įstatų kopijos, kuriose turi atsispindėti, kad jūsų įmonė verčiasi projektavimo veikla. Taip pat – Registrų centro nustatyta tvarka išduotą jungtinę pažymą, kurioje matyti, kad projektuotojas ir jo buhalteris nėra teisti, kad įmonė atsiskaičiusi su valstybės biudžetu ir sumokėjusi visas socdraudimo įmokas bei esamuoju laiku yra nebankrutavusi.

ARCHITEKTAS PRISKIRIAMAS DIDŽIAUSIOS RIZIKOS GRUPEI

Kaip ir dalyvaujant viešųjų pirkimų konkursuose privalu užpildyti sąžiningumo deklaraciją, tuo įrodant kad projektuotojas neketina duoti kyšio projektą derinančiajai institucijai.

Projekte privalu pateikti paskutinių trijų metų įmonės balanso ir pelno-nuostolių ataskaitų kopijas – esant neigiamai balanso reikšmei (nuostoliui) projektuotojo pateiktas projektas derinančių institucijų atmetamas, kaip neatitinkantis minimalių kvalifikacijos reikalavimų. Šis reikalavimas neva apdraustų statytoją nuo tyčinio ar netyčinio projektuotojo bankroto bei galimų nuostolių.

Akivaizdu, kad Lietuvos architektai priskiriami EBSW ir „Snoro“ rizikos grupei. Nenuostabu, jeigu pabrangs ir civilinės atsakomybės draudimas.

Suprantama, projektuoti galės tik milijonieriai. Arba pats užsakovas sau. Projektuotojas privalo pateikti banko garantinį raštą, kad savo sąskaitoje turi lėšų tiek, kiek kainuotų jau pastatytas jo projektuojamas namas ar kitos paskirties statinys – išdidžiai skelbia naujas Statybos įstatymo punktas.

Prie projekto dokumentacijos bus privalu prisegti kasos aparato čekį, arba sąskaitą-faktūrą su kasos pajamų orderiu, kur matytųsi projekto kaina. Vėl gi, vadovaujantis Viešųjų pirkimų praktika, esant neįprastai mažai projektavimo darbų kainai projektuotojas įpareigojamas per tris dienas pateikti neįprastai mažos kainos pagrindimą,  kodėl jo kainos yra Moldovos lygio.

Itin svarbu, kad visi projekto lapai būtų nuskanuoti originalios spalvos, t.y. „laikantis visų raštvedybos taisyklių“. Greitu metu žadamas patobulinimas, kad visos dokumentų kopijos privalės turėti notarinį patvirtinimą arba vandens ženklus.

APIFORMINIMAS TAMPA ARCHITEKTŪROS ESME

Kaip žinia, padoresnio A3 formato spalvoto skanerio, imančio kelis lapus iš karto, kaina prasideda nuo 8.000 Lt. Atrodo paminėta, kad su Aplinkos ministerija derinama skanerių įsigijimo kompensavimo tvarka, kitu atveju žadama po tokį multifunkcinį aparatą pastatyti Architektų sąjungos skyriuose ir savivaldybėse.  Tiems, kam gaila popieriaus, galima projektų derinimui naudoti pusiau veikiantį „Infostatybos“ internetinį puslapį, tačiau vis viena – bent jau statytojui paruošti popierinį bylos variantą teks.

Vis dėl to džiugu, kad informacinės sistemos stipriai žengia į priekį, o su jomis koja kojon ir Urbanistikos bei Statybos leidimų skyriai savivaldybėse. Ne už kalnų diena, kai pateikęs savivaldybei „kompaktą“, gausi ir atgal „kompaktą“ su statybos leidimu. Patenkintas užsakovas galės klausytis savo grotuve: „pranešame, kad jums išduotas statybos leidimas Nr. … Jeigu norite peržiūrėti projektą, spauskite „vienetą“.

Prie šitų futuristinių džiaugsmų yra ir šaukštas deguto – pateikus projektą į „Infostatybą“ projektas tampa nebetaisomas. T.y. jam negalioja STR‘ų punktai, suteikiantys teisę projektą pataisyti per tam tikrą laikotarpį. Klaidas (daugiau negu dvi) darantiems, apiforminimo taisyklių nesilaikantiems ir šiaip mažaraščiams projektuotojams gresia atestatų atėmimai.

Kita opi problema – KVAD‘o ir urbanistikos, o plačiau imant Kultūros ministerijos ir Aplinkos ministerijos, juridiniai nesusikalbėjimai – remontas pjaunasi su paprastuoju remontu (lot. reparare vulgaris), pritaikymas su rekonstravimu, restauracija su nauja statyba ir pan. Prisižadėta biolaukų nesutapimo klausimus aiškintis „aukščiau“.

Vienas paskutiniųjų klausimų – didelio formato brėžinių peržiūra. Kaip žinia, Kauno savivaldybėje nėra didesnio nei 19 colių monitoriaus, o detaliųjų planų ar gamyklėlės  su didesniu kaminu planas gali būti A0 ar dar didesnio formato. Savivaldybės atstovai mano, kad šią problemą turi spręsti pats projektuotojas, projektą derinančios institucijos reikalavimu atsinešdamas peržiūrai reikalingą įrangą – projektorių, pavyzdžiui.

ARCHITEKTO VEIKLA – PRABANGOS UŽSIĖMIMAS

Diskusijos metu, įkyriausiems dalyviams iškilo ir visai materialus klausimas – kiek kainuoja pradedančio architeko kanceliarinis komplektas?

Kadangi į šį klausimą atsakyta nebuvo, profesinio solidarumo paakintas, skubu į pagalbą pradedančiajam architektui, kad būtų bent apytikriai žinoma architekto kanceliarinio komplekto sudėtis.

Pirmiausia, braižymui reikės legalios programinės įrangos – paprasčiausio AutoCad LT kaina 3.500 Lt+PVM. Tiems, kas nori modeliuoti 3D erdvėje ir turėti kitų projektavimui būtinų funkcijų, neišvengiamas „pilnas“ AuoCad‘as už 12.300 Lt+PVM.

Kad „pavežtų“ AutoCad‘ą, be abejo reikalingas bent kiek padoresnis kompiuteris su legaliais Windows‘ais – imam nuo 4.000 Lt.

Projektui išleisti reikės A3 formato spausdintuvo, projektui nuskenuoti – skanerio. Multifunkcinis kopijavimo ir skenavimo įrenginys palengvins piniginę 10.000 Lt. Elektroninis parašas apie 100 Lt.

Projektuojančio architekto veikla turi būti legali – šiemet neužteks nubėgti į VMI ir nusipirkti verslo liudijimą. Kaip žinia, verslo liudijimai projektavimui panaikinti, taigi, lieka rinktis individualią veiklą ir rizikuoti visu savo asmeniniu turtu arba steigti UAB‘ą ir sukrapštyti minimalią įstatinio kapitalo sumą – 10.000 Lt.

Ofiso nuomos išlaidas, kuris gali būti ir stikliniame verslo centre, ir palėpėje, ir ant virtuvinio stalo, kiekvienas gali apsiskaičiuoti pagal konkretų savo apetitą, tačiau be kuklių 40.000 Lt – nė iš vietos. Pranešta aiškiai ir tiesiai – architekto veikla tampa prabanga. Tokioje terpėje jau svarstytina ir Prabangos mokesčio galimybė…

„Architekto“ ir „Architektūros“ sąvokoms atėjo metas keistis. Džiugu, kad bent vienas minimalus dalykėlis išliko nepakitęs – kūrybinis architektūros procesas. Jis kaip ir anksčiau nepriskirtas jokiai ministerijai ir kol kas išlieka kaip asmeninis architekto sąžinės reikalas. Kol kas…

[REDAKCIJOS PASTABA: autoriaus nuomonė nebūtinai atspindi redakcijos laikyseną.]

Komentarai

  1. siame kontekste konkurso metu interjeras keistenybes nestebina:)
    Kol dar bus imanoma dirbti, uzpakalio nieks nepakrutins. Post sovietinis mentalitetas – tegul kas nors kitas visu labui kalnus nuvercia, kvailus biurokratus tramdo (o i juos eina negabus architekturos studiju perteklius:)

  2. Jeigu dideles pajegos ir dideles lesos realiai projektu derinimo procese nesukuria jokios apciuopiamos architekturines naudos, tai reiskia sistema neveikia ir turi buti isformuota.
    Kas galetu paneigti, kad 10 kart supaprastinus ir atiginus derinimo sistema procesas butu ir greitesnis, ir aiskesnis. Architektura, manau, nuo to tik atsigautu.

  3. Ne architektūrinio projektavimo liberalizavimas,bet architektūrinių projektų pateikimo formos liberalizavimas.

  4. architekturinio projektavimo liberalizavimas!
    matau vieninteli kelia lietuvos architekturai, kuris vestu i prieki.
    su konkrecia autorine atsakomybe, zinoma.

  5. Kai jau „vaistai“nebepadės lankstytis visiems netikėliams, pirkt reiks karvutę ir melžti pieną.
    Juokinga?
    Kiek kartų nugarą nulenkėte, kad dabar sėdite oda apmuštame visureigio salone? Kiek kartų konformistinine pižama apsirengėte, kad parneštumėte namo CocaColos? O kiek kartų reikėjo nusilenkti, kad pagaliau visas gyvenimas sublizgėtų? Sakyčiau, globalios problemos pasireiškia visuose lygiuose, plinta it maras.
    Nejuokinga?
    Taip taip, atspėjote, dirbu ant virtuvės stalo. Ir ne taip patogu kaip sėdint Corbiuzje krėsle su porankiais, ir nugara paskausta, tačiau ne nuo lankstymosi prieš akimirksnio šlovės kaliauses.
    Prisimenant:
    …nors savo sąmoningumu ūkininkai niekada nepasižymėjo, tačiau nugara pas juos tiesi, ir gulė už tai jie visi miškuose, nebent jau šaknys buvo pažeistos ir apsirengę pižamomis sukūrė kolūkius…

  6. na, tekstas labai jau emocingas, turbūt ne viskas tiesa. Ta proga užėjau į rūmų tinklapį, gal rasiu daugiau informacijos. Ir ką jūs manot? Nė žodžio apie kažkokius architekto veiklos pasikeitimus, užtat visokie tauškalai apie architektūros grožį, kaip ir LAS’o saite. Svaigti, matyt, lengviau nei kažką realaus veikti…

  7. pastraipa ir isvada tokia, tai ne architekturos „samata“, o viso projektavimo… pradekim rasyti odes apie tinklininkus, kelininkus, dujininkus…

  8. Yra daug labai gerų ir nemokamų programų: Draftit, IntelliCAD, ZWCAD, DoubleCAD XT, CADopia Standard, ExpressPCB CAD, dCAD ir daugybė kitų. Tik dirbkit ir džiaukitės 🙂

    Sėkmės darbuose ir nebūtina už viską labai brangiai mokėti. O kad biurokratija „užknisa“, na tai jau toks gyvenimas… Lietuvoje 🙂

  9. Danguje kaip ir ant žemės.
    Kodėl bubutei, pardavinėjamčiai kiaušinius turguje privalomas kasos aparatas, o architektui- ne?
    Kiekviena darbo priemonė kainuoja, jei dirbtum staliumi geras įrankis taip pat kainuoja ir nemažus pinigus, bet stalius neverkia, jis tą ir dar kitą įrankį įsigyja ir juo kaip ir tas išskirtinis architektas naudosis ne metus ir ne du. Taip, kad skenavimo aparatą nusipirksi ir su juo sau ramiai dirbsi.
    Individualios veiklos pažymėjimas išduodamas nemokamai ir jis galioja tiek, kiek pats to nori.
    Nemačiau nei vieno pradedančiojo architekto, kuris dirbtų pats sau vienas. Jis dirba pas kažką ir darbo priemonės jam nekainuoja, nebent kažkiek atskaito iš atlygio, o dar geriau, kai tas pradendantysis tais darbo įrankais dykai besinaudodamas savo “ chaltūrėles“ pasidaro.
    Sutinku dėl to, kad atsirando interesų konfliktas tarp projektuotojo ir projektą tikrinančiųjų. Projektuotojas praranda tas 10 darbo dienų, per kurias jam buvo leidžiama taisyti padarytas klaidas, dėl tos priežasties tikrintojai dabar projektą tikrins 30 darbo dienų! Ir nebandyk prieštarauti, nes kitaip “ negalima“!
    Man tik viena neaišku, kam tos spalvotos brėžinių kopijos, juk vienaip ar kitaip reikalauja, kad PDV pasirašytų, geriausiu atveju, elektroniniu parašu.
    Apie buhalterines deklaracijas ir kitas į tai panašias peripetijas nepamenu, kad būtų kalbėta

  10. Kodėl tyli aukštosios mokyklos? Gal metas keisti programas-vietoje piešimo,skulptūros ar tapybos architektūros studentus mokyti teisingai užpildyti infostatybos laikmenas?

  11. turime pripazinti paprasta tiesa – architekto profesijos igaliojimai siaurinami ir popierizuojami. architektas lietuvos valstybeje, samoningai ar nesamoningai, daromas biurokratiniu funkciju ikaitu. tuo tarpu jo kurybine atsakomybe nemazeja, taciau igaliojimu tam paprasciausiai nebera.
    visuomene is architekto tikisi to, ko realiai jis negali duoti, taciau neprisipazista, kaip senas, nusigyvenes kazanova. nes jam nepatogu prisipazinti, kad liko pastumdeliu.
    architektas tapo pastumdeliu. kam del to skauda? las pirmininkui? aplinkos ar kulturos ministrui? premjerui? prezidentei?
    niekam. todel kitaip ir nebus.

  12. Argi cia kompiuterineje programoje esme? Matykite, kolega, visa marazmo programos zavesi.

  13. gerai,kad yra prierašas [REDAKCIJOS PASTABA: autoriaus nuomonė nebūtinai atspindi redakcijos laikyseną.]

  14. Yra ir pigesniu programu nei Autokadas: atviro kodo programa – Draft Sight…š visiškas. Bet pasileidžia greitai, neryja daug kompo resursu, dirba kaip autocadas (jeigu neskaityti kad laiks nuo laiko nulūžta, vietomis šio bei to nespausdina, arba elementariai nenuskaito kai kuriu brėžinių vietu) bet užtat – NEMOKAMAI.

  15. Ir ko čia nesuprasti? Glauskimės visi po kokio „Pramprojekto“ ar „Miestprojekto“ sparneliu, ten būtų ne problema įsteigti atskirą skyrių, kuris rūpintųsi vien biurokratiniais dokumentais (o gal jau ir yra). Architektui (jei tokie bus dar reikalingi) net nereikės išeiti iš kabineto, galės ramiai kurti.

  16. kiek žinom, europos sąjungoje architektūros profesija atiduota savireguliacijai, kuri realizuojama per rūmus. Vienas žmogus paaiškino, kad mes rūmų neturim. Mes turim antrą asociaciją (realiai LAS’o dublerį), kuri tik pasivadino „rūmais“. T.y. jie užregistruoti pagal netinkamą įstatymą. Gaunasi, kad su kelių klounų pagalba, mes mulkinam tik patys save. O kadangi cechas yra neįgalus užsiimti savireguliacija, tą daro kitos, normaliai organizuotos struktūros.

  17. Gal tai balandzio pirmosios pokstas? Bet nuorodos lyg ir nėra …užuojauta .. architektūrai… ir valio biurokratijai … ji sugeba parodyti ,kad dirba

  18. Blemba, kiek galima dejuoti? Taigi mus dulkina ir dulkins. Jeigu tik kyla koks statybinis skandalas, kas kaltas?! Projektuotojas. Koks nors ministras – ukaza del priemoniu sugrieztinimo. Klerku armija – mars smaugti projektuotoju, grieztinti proceduru ir tt. Visi biurokratai turi darbo pusei metu kol sukuria nauja smaugimo sistema.
    Ir kas is to? Kam realiai nuo to geriau? Ka, architektura geresne? Nesamone!
    Nuo to geriau tik klerkams, kurie parode savo lojaluma istatymo sargyboje ir uzkardijo galimus pazeidimus dar projektavimo stadijoje.
    Visa tai kainuoja valstybei ir statybu proceso dalyviams mase pinigu. O realiai pats procesas darosi tik klampesnis, letesnis, brangesnis ir sunkiau prognozuojamas.
    Cia mes taip su kylancia Rytu ekonomika ruosiames konkuruoti? Absurdu absurdas.
    Architektu sajunga turi arba imtis viena karta veiklos arba issiskirstyti. Basta!

  19. Manau,medicinoje irgi panaši padėtis-svarbu ne išgydyti ligonį,bet teisingai užpildyti daug popierių ir failų,mokyklose-ne tiek mokyti,bet vėlgi užpildyti daugybę dokumentų.

  20. Tai gal vietoje meškerių vyniojimo Lietuvos profesinės asociacijos turi pareikšti griežtą „NE“ projektavimo biurokratizavimui ir pertekliniams reikalavimams projektų iforminimui? Juk šita sistema geresnio rezultato neįtvirtina,architektūra ar urbanistika nuo teisingai pateikto projekto įrašo nepagerės.

  21. Tai gal vyniojam meškeres iš tos biurokratų ir puspročių užvaldytos Lietuvos – tik dabar jau ne po vieną bet urmu profesinėmis asociacijomis…

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

medzi_pl_231100_e01_xxx

MEDŽIŲ KRIMINALAS PALANGOJE: Kirtimų organizatoriams gresia 1,8 mln. eurų bauda

2023 lapkričio 7Be komentarųPILOTAS.LT

Klaipėdos apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Palangoje iškirstų daugiau nei 1.100 saugotinų medžių. Nepriklausomas ekspertas konstatavo, jog privačioje 19,3 ha teritorijoje augusių medžių vietoje

Simonas Gentvilas

SIMONAS GENTVILAS: Aplinkos ministerija kviečia jungtis į ambicingą komandą!

2022 gruodžio 81 KomentarasPILOTAS.LT

Aplinkos ministerija ryžtingai suka architektūros link. Dar niekada laisvos Lietuvos istorijoje Aplinkos minsterijoje nebuvo tiek daug architektūros! Aplinkos ministerija įdarbins net 7! aukštos kvalifikacijos architektūros

Misija Sibiras

15 PATRIOTIŠKUMO METŲ: Projektas „Misija Sibiras“ stabdo veiklą

2021 balandžio 27Be komentarųPILOTAS.LT

Birželio 14-ąją, Gedulo ir vilties dieną, savo veiklą sustabdys projektas „Misija Sibiras“. Tremtinių ir politinių kalinių amžinosios atminties vietas Rusijos Federacijoje, Kazachstane ir Tadžikistane lankiusios

images_pulsas_foto_3558_archi_pa_150200_e01_xxx

PARDUODAMAS „ARCHITEKTAS“://SIŪLOMA ĮSIGYTI ARCHITEKTŲ BIURAMS

Architektas, S.Gidney Britų menininkas Simonas Gidney siūlo įsigyti savo naująjį kūrinį – „Architektas“ (angl. „The Architect“). Nebūtų čia nieko ypatinga, jei ne viena įdomi detalė

images_pulsas_foto_2289_kopet_kn_061000_e02_BRA

STATYBININKAI VAIDINO MENININKUS://PASISAVINTA PER PUSĘ MILIJONO LITŲ

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apygardos valdyba kartu su Kauno apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl daugiau kaip 0,5 mln. litų pasisavinimo. Paaiškėjo, kad vieną

images_straipsniu_foto_1672_Arch_DABAR_tit

PROCEDŪROS VALDO!//ARCHITEKTAS DABAR: MISIJA IR PROFESIJA [ I ]

„Kas yra Architektas ?“ –  nedavė ramybės įkyrus klausimas septynias dienas ir septynias naktis. Po to – dar septynis metus, tačiau aiškiau nepasidarė. Todėl ir

images_straipsniu_foto_1672_Arch_DABAR_tit

ARCHITEKTAS DABAR: MISIJA IR PROFESIJA// ĮŽVALGOS, NUOMONĖS, DISKUSIJOS

Jausdama tam tikras įtampas architektų ceche ir visuomenėje bei stebėdama architekto profesijos devalvaciją XXI amžiaus socialinių ir ekonominių ūkų sumaištyje, redakcija mano, jog išaušo diena,

images_phocagallery_Reynaers_Reyn_TIT

ALIUMINIAI SPRENDIMAI PASYVIEMS PASTATAMS//SISTEMA REYNAERS CS104

Žinoma aliuminio profilių kompanija „Reynaers Aluminium“ neseniai pradėjo gaminti CS104 langų ir durų sistemą, kurios aliuminio profiliai atitinka aukščiausius statybų pramonėje taikomus šilumos izoliacijos standartus.

images_straipsniu_foto_921_Juozaicio_stiklainisE

PROKURATŪRA AR KOREKTŪRA?//LAISVĖS ALĖJOS STIKLAINIUI LAISVĖ TOLSTA

Ažiotažas dėl vadinamojo „Laisvės alėjos stiklainio“ pasiekė gana aukštą temperatūrą, kadangi, prieš dvi savaites KPD direktorės D.Varnaitės sudaryta speciali komisija, pastato rekonstrukcijos aplinkybes tyrusi nuo

images_phocagallery_890_juoza_lais_1104_LA90' 11.03 bru01

KOMISIJA SIŪLO GRIAUTI//VIEŠBUTIS LAISVĖS ALĖJOJE PRIPAŽINTAS KALTU

„Siekti, kad esamas pastato Laisvės al. 90, Kaune anstatas būtų nugriautas ir atstatyta Naujamiesčio vertingoji savybė – pirminis tūris“,- teigiama laikinosios komisijos, kuri buvo sudaryta

images_pulsas_foto_aiwei_po_110400_www_e01

SUIMTAS ŽYMUS ARCHITEKTAS, AKTYVISTAS IR KRITIKAS

Pekine sulaikytas vienas iškiliausių Kinijos architektų ir kritikų Ai Wei Wei. Menininkas buvo staiga sulaikytas saugumo tarnybos, kai su šeima laipinosi į lėktuvą Pekinas –

TIK PRIEŠAS TAVO PRIEŠAMS //ARBA BEKOMPROMISINĖ PROKURORŲ ARCHITEKTŪRA

  Lietuvos architektūra, anot architektūros kritikų ir specialistų, vis ieško aiškesnės krypties ir identiteto. Procesas lėtas – galbūt dėl kūrybinei laisvei nepalankiosvisagalio užsakovo, besidominčio tik

TIK PRIEŠAS TAVO PRIEŠAMS //ARBA BEKOMPROMISINĖ PROKURORŲ ARCHITEKTŪRA

Griežta, lakoniška 10 aukštų  pastato forma, anot autoriaus, simbolizuojanti tvarką, pastovumą ir  semantiškai labiausiai tinkanti teisėtvarkos įvaizdžiui kurti