Memelio miestas

MEMELIO MIESTO VARTAI: Klaipėdos verslo centro konkurse – 13 koncepcijų

2020-09-24
PILOTAS.LT

Klaipėdoje Verslo centro N.Uosto g. 3 atvirajam projekto konkursui pateikta 13 architektūros koncepcijų. Manoma, kad šis konvertuojamos „Memelio miesto“ teritorijos pastatas, taps savotiškais vartais, reprezentuojančiais architektūrinį toną ir pabrėžiančiais teritorijos svarbą miesto atžvilgiu.

Planuojama, kad naujasis Klaipėdos verslo centras taps vienu progresyviausių administracinės paskirties pastatų, gebančiu prisitaikyti prie kintančių poreikių ir suteikiančiu reikiamą infrastruktūrą aukštų standartų įmonėms. Jo architektūros idėjų konkursui pateiktus darbus jau galima apžiūrėti gyvai darbo dienomis 8:30 – 17:00 val., N.Uosto g. 3, Klaipėda (ėjimas A, 209 kab., 2 aukštas) ir internetu.
Konkurso darbų recenzentai ir ekspertai: Aurimas Sasnauskas (recenzentas. Atestuotas architektas, A2SM architektų studijos partneris, Lietuvos architektų sąjungos tarybos narys), Vaidotas Dapkevičius (recenzentas. Atestuotas architektas, Lietuvos architektų rūmų tarybos narys), Mantas Daukšys (recenzentas. Atestuotas architektas, UAB „Vakarų siluetas“ vadovas, Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos valdybos narys), Margarita Ramanauskienė (Kultūros paveldo ekspertė. Atestuota architektė), Evaldas Savickis (tvarių pastatų vertinimo bei sertifikavimo ekspertas). Viešas darbų aptarimas įvyks spalio 15 dieną ketvirtadienį) 17:30 val. N.Uosto g. 3, Klaipėda, 209 kab.
Konkurso užsakovas: UAB „Memelio miestas“. Konkurso organizatoriai: Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija. Konkurso prizinis fondas – 26.000 eurų.
Parengta pagal Verslo centro N.Uosto g. 3 informaciją.

KONKURSINIAI PROJEKTAI
Konkursinis darbas devizu TAT111:memel_tat111
Administracinis pastatas yra savotiški vartai į „Memelio miestą“, tad turi tapti kviečiančiu kvartalo akcentu ir tuo pačiu atrasti dialogą su Danės upe bei Klaipėdos senamiesčiu už jos. Istoriškai upės erdvinį kanalą formavo krantinės, aikštės ir lygiagrečiai arba statmenai statomi pastatai. Manome, kad stambus tūris istorinių gretimybių atžvilgiu neturi dominuoti, todėl jis skaidomas interpretuojant archetipinę Danės išklotinę. 3 suglausti žemėjantys tūriai orientuojami statmenai upei ir lygiagrečiai N. Uosto gatvei. Vidurinysis tūris – ažūro kevalu dengtas kiemelis, suteikiantis pastatui lengvumo ir gylio. Jis tarnauja kaip šviesos šulinys gretimiems korpusams ir pagrindinio įėjimo simbolis. Simetriški dvišlaičiai stogai su frontonais tęsia kvartalo ir senamiesčio tūrinę stilistiką. Funkciškai lankstus pasagos formos planas palankus atgręžti didžiąją dalį patalpų į upę ir senamiestį. Vilnijanti vertikali fasadų grafika suteikia pastatui šiuolaikiškumo ir grakštumo, o apdailos medžiagos asocijuojasi su industrine kvartalo praeitimi.

Konkursinis darbas devizu DRAMBLÖ:memel_dramblo
Aplinkinis kontekstas ir detaliojo plano reikalavimai lėmė tūrinius sprendimus. Norint išlaikyti pastato vientisumą, pasirinktas vieno tūrio įvaizdis, kuris plastišku įlinkiu sukuria trauką į naujai vystomą „Memelio miesto“ teritoriją. Žemėjančiu pastato aukštingumu išlaikomas pagarbus santykis su senamiesčiu.
Tūris iš Naujosios Uosto gatvės pusės skaidomas dviem įpjovomis, formuojant atviras terasas antrame aukšte. Smulkesnių proporcijų tūriai įsikomponuoja istoriškai susiklosčiusioje gatvės išklotinėje su saugomais pastatais: šalia esantis statinys N. Uosto g. 5 ir priešingoje gatvės pusėje Teismo rūmų ir kalėjimo pastatas.
Pastato siluetas, tai Klaipėdos miesto istorinės vertybės interpretacija. Dramblio namas – 1818 m. pastatytas fachverkinis sandėlis dar vokiečių buvo įtrauktas į saugotinų pastatų Klaipėdoje sąrašą, o antrojo pasaulinio karo metu jis buvo nugriautas. Fasado pasirinktas raštas yra aliuzija į interpretuojamą fachverko motyvą.

Konkursinis darbas devizu DANGĖS TERASOS:memel_dangesterasos
Pastato koncepcija supina kraštovaizdžio, šiuolaikinės architektūros ir funkcionalių erdvių idėjas. Dviejų lakoniškos formos tūrių, sujungtų terasuota holo erdve kompozicija reaguoja į vietos mastelį, panoramas, natūralią šviesą, srautų ir funkcijų cirkuliaciją. Tūrių laiptavimas kuria pagarbų santykį su aplinkinių pastatų masteliu. Laiptuotuose zonose sukurtos terasos leidžia pastatui atverti unikalias Dangės krantinės, istorinio centro, marių ir uosto panoramas. Pastato tūriai formuoja Naujojo uosto gatvės ir aikštės perimetrą, sukurdami vertikalios dominantės įspūdį iš pagrindinių apžvalgos taškų. Pastatas tampa traukos objektu, akcentuojančiu patekimą į ,,Mėmelio miestą“ viename svarbiausių krantinės mazgų. Projektuojama promenada stiprina erdvės pralaidumą ir gyvybingumą. Vertikalaus skaidymo, reaguojančio į saulės kontrolę, vario fasado tūriai įsilieja kovertuojamos industrinės teritorijos bei senamiesčio sandūroje, raudonų plytų, fachverkų konstrukcijos pastatų kontekste.

Konkursinis darbas devizu KAMPU:memel_kampu
Pastato idėja – trys pastatai šlaitiniais stogai apsijungia į vieną tūrį. Pastatų galiniai fasadai atsukti į Danės upę formuoja trikampių stogų siluetą. Pastatų siluetas būdingas senųjų Europos Hanzos miestų – uostų architektūrai ir Klaipėdos senamiesčio pastatams. Vienas ilgesnis iš sujungtų tūrių, einantis palei Naujojo uosto gatve, formuoja gatvės perimetrą.
Pastato viduje formuojamas įstiklintas vidaus kiemas atriumas, kuriame planuojama uždara viešoji erdvė pastato klientams ir svečiams.
Pirmo aukšto fasadai įtraukti nuo fasado kontūro pagal užduotus rengiamo detalaus plano projekto sprendinius, taip išplečiant viešąsias erdves prie pagrindinių žmonių srautų.
Architektūrinė idėja – pastatui suteikti senamiesčio siluetą panaudojant šiuolaikiškus fasadus. Vieningas tūris „sujungtas“ iš trijų pastatų, kurie kiekvienas turi savo šlaitinio stogo siluetą.

Konkursinis darbas devizu AD | HOCmemel_adhoc
Projektuojamas verslo centras yra vienas pirmųjų konvertuojamos teritorijos pastatų ir pradedantis formuoti teritorijos užstatymo parametrus. Vienas pagrindinių urbanistinės idėjos uždavinių buvo rasti bendrą morfologinį vardiklį tarp kieto esamo perimetrinio užstatymo Rytų pusėje ir naujai formuojamo „Mėmelio“ kvartalo su gyvesniu šlaitinių stogų ir humaniškesnių tūrių charakteriu Vakaruose. Reaguojant į aplinkinių pastatų architektūrą, objektas perima kietą sankryžos perimetrą Rytų dalyje ir dantytą šlaitinių stogų charakterį Vakariniame fasade. Tokiu būdu naujai projektuojamas pastatas išlaiko vietos identitetą ir sklandžiai įsilieja tiek į Senamiesčio, tiek į naujamiesčio panoramas. Pastato kontūras formuoja praėjimus ir funkcinius bei vizualinius ryšius su gretimomis teritorijomis. Sukuriamos atraktyvios viešosios erdvės priešais pastatą. Teritorijos sprendiniai pratęsiami ir integruojami į Danės upės krantinės atkarpos regeneravimo viziją.

Konkursinis darbas devizu FACHVERKASmemel_faxhverkas
Projekto idėja grįsta 2 konceptualiais tūrio ir fasadinės išraiškos formavimo metodais:
1 formos kontekstualumas. Analizuojant vietinį kontekstą išryškėja sklembtos formos tūriai, įstrižos/zigzaginės linijos. Šie motyvai sutinkami Danės krantinių aplinkoje: Hanza tipo senamiesčio šlaitiniai stogai, laivų korpusai, burės, vandens paviršiaus atspindžiuose ir bangavime, pilies kazematuose. Kūrybiškai interpretuojant šiuos Klaipėdos identitetą atspindinčius elementus ir derinantis prie jų tūrinės erdvinės kompozicijos sumodeliuojama nauja, išraiškinga, šiuolaikiška pastato forma.
2 fasado kontekstualumas. Klaipėdos miestovaizdis ryškiai išsiskiria iš kitų Lietuvos miestų miesto-uosto charakteriu, būdingu Hanza miestams, kurį formuoja ažūrinės/santvarinės konstrukcijos: fachverkinių pastatų fasadai, uosto kranai, tiltai, laivų statyklos. Šis motyvas inspiruoja fasadų architektūrą.
Rezultatas. Suprojektuotas pastatas yra akcentinis, tačiau darniame santykyje su aplinka. Architektūrinė išraiška pagrįsta kontekstualaus integralumo principais, tačiau aiškiai atpažįstamo administracinės tipologijos charakterio.

Konkursinis darbas devizu HANZAmemel_hanza
Remiantis istoriniais šaltiniais, dėl įvairių geopolitinių priežasčių Klaipėda niekada nepriklausė Hanzos sąjungai, nors nuo 1257m miestas buvo gavęs Liubeko teises (o Liubeko teises turėję miestai sudarė Hanzos lygą), tačiau savo archetipine miesto tapatybe, kuri pasireiškia per urbanistinį audinį, gatvių tinklą, istorinio – senojo miesto erdvių mastelį bei istorinį miestovaizdį, Klaipėda labai artima hanzos miestų analogams. Ir nors šis tikslas – tapsmas niekada nebuvo įgyvendintas, savo esmine savastimi Klaipėda gali būti laikoma hanziškuoju miestu. Ši tapatybinė prieštara ir yra projekto koncepcine ašimi, išreikšta pavadinimu „Hanza“, kurią lemia lukesčiai pastato išskirtinumui, simboliškumui ir jo santykio su Klaipėdos miesto istorine – kultūrine plotme aktualumas. Nagrinėjama teritorija yra savita ir kultūriškai daugiasluoksnė tiek gretimybių (Pilies ir bokšto), tiek ir vystomos teritorijos istorinės raidos prasme. Todėl ankstyvojo (viduramžiškojo) kultūrinio – istorinio miesto klodo aktualizavimas naujomis priemonėmis grindžiama projekto koncepcija. Tuo siekiama kultūrinio pastato integralumo ir glaudaus santykio su kontekstu.
Vienas iš svarbių istorinių nagrinėjamos teritorijos savitumų pastebimas 1839 m. Klaipėdos (Memel) miesto plano ištraukoje, kur matyti projektuojamo pastato vietoje bei gretimybėse buvę keli sodai bei gatvės trąsa – alėja. Siekiant tvarios nagrinėjamos teritorijos formavimo ir minėto istorinės jos praeities aktualizavimo šiuolaikinėmis priemonėmis, projektuojamo pastato aplinkoje siūloma plėtoti sodų temą, ją įgyvendinant viešose erdvėse želdiniais ir derinant juos su pagrindinėmis viešųjų erdvių funkcijomis aplink verslo centrą.

Konkursinis darbas devizu DEBESYJEmemel_debesyje
Klaipėda – Lietuvos uostas. Krante susilieja dangaus žydrynė, debesys, jūros horizontas ir miestas, kuriame verda kasdienis gyvenimas.
Pastato architektūros koncepcija – šių sudėtinių dalių kompozicinė jungtis. Senamiesčio pastatų archetipams būdingi tūriai su dvišlaičiais stogais, apjuosti „debesies“ vainiku, kuris kartoja ir formuoja sklypo perimetrą. Šį „debesį“ laiko Klaipėdai būdingo tradicinio fachverko moderni interpretacija. Sprendimas traktuojamas laisvai, vadovaujantis ne tik konstruktyvo logika, bet ir menine intuicija.
Du pagrindiniai tūriai, tarpusavyje artimi savo siluetu yra skirtingo aukščio. Tokiu būdu kompozicija reaguoja į gatvės silueto charakterį, įtvirtintą detaliojo plano reglamentuose. Link įspūdingų aplinkos vaizdų atvertos dvi viršutiniuose aukštuose esančios terasos. Virš pirmojo aukšto esantis tūris, suprojektuotas kaip konsolė, formuoja būdingus Klaipėdai dengtus pasažus, saugančius praeivių srautus nuo vyraujančių atšiauraus pajūrio klimato kritulių.

Konkursinis darbas devizu PASTATAS-NU3memel_pastatas-nu3
Tūris sudalintas į dvi dalis, pagal Klaipėdos senamiesčiui būdingą išdėstymą statmenai Dangės upei, laikantis Naujojo uosto gatvės užstatymo, mėginant įsiterpti į urbanistiką jos nesudarkant, tačiau išlaikant vientisumą esamo konteksto. Ieškoma modernios išraiškos pagal senus pastatų kanonus. Fasadai suskirstyti į tris juostas, apatinę, vidurinę ir šlaitinio stogo. Apatinį aukšta sudaro kolonada (kur reikalaujama atsitraukti padidinant įtraukimą į „Memelio miestą“), kaip būdinga kai kuriems Klaipėdos miesto pastatams. Ieškant kelio kitaip perteikti pusiau arkas virš kolonų, jos įgilinamos stačio kampu į pastatą – o ne į aukštį, kaip įprasta.

Konkursinis darbas devizu TAI YRA TAImemel_taiyratai
Siūloma verslo centro idėja yra pagrįsta noru išlaikyti vystomos „Memelio miesto“ teritorijos vientisumą. Stiprinamas perimetrinio užstatymo principas. Projektuojamas akcentinis pastatas tapsiantis „vartais“ į konvertuojamą teritoriją. Ypatingas dėmesys skiriamas komplekso siluetui nuo Danės upės pusės. Tūris skaidomas į atskirus korpusus vertikalios akcento proporcijos išlaikymui. Stačiakampiai korpusai dengiami ne tipiniais šlaitiniais stogais, taip virsdami modernia tradicinio senamiesčio pastato interpretacija su Klaipėdai būdinga architektūrine išraiška. Įgilintos jungtys tarp formuojamų korpusų bei įtrauktos pirmo aukšto galerijos suteikia fasadams erdviškumo bei gylio. Pastato monumentalumą pabrėžia masyvios arkinės kolonos. Visi šie sprendimai suteikia kompleksui išskirtinumo, kuris neabejotinai taps viso „Memelio miesto“ teritorijos vizitine kortele.

Konkursinis darbas devizu KAMPUOTAS KAMPASmemel_kampuotaskampas
Pastato architektūrinė idėja remiasi keliais pagrindiniais principais. Vienas jų – sukuriama tvirta, ekspresyvi ir skulptūriška forma, kuri pabrėžia vietos svarbą Klaipėdos centrinės dalies ir kuriamo Memelio miesto kontekste. Pastatą sudarančių elementų mastelis artimas greta planuojamai gyvenamajai architektūrai, todėl skirtingos apdailos ir formų tūris natūraliai įsilieja į formuojamą Danės upės išklotinę. Kitas architektūrinės idėjos principas – atvirumas. Skirtingo pobūdžio ir funkcijų viešųjų erdvių išdėstymas pastate ir aplink jį neatsiejamai sujungia kompleksą su jį supančia aplinka ir sukuria stiprų traukos tašką. Pakėlus ir atvėrus formą ties įėjimais, kuriamos jaukios dengtos erdvės restorano terasai, konferencijų centro svečiams, praeiviams ir lankytojams. Pasirinkta cortan apdailos medžiaga šiuolaikišku būdu sustiprina uostamiesčio įvaizdį, o laiptuota viršutinė pastato dalis formuoja išraiškingą pastato siluetą ir sukuria galimybes įrengti net keletą terasų.

Konkursinis darbas devizu MEMEL CITY DOKmemel_memelcitydok
Konkursinis darbas devizu INDIAmemel_india
Konkurso projekto tikslas – architektūra, kuri darniai suderina miesto plėtros, verslo ir viešojo gyvenimo interesus, kuria pridedamąją vertę ir tvarią aplinką.
Projektuodami pastatą orientuojamės į vietos charakterio išsaugojimą, pagarbų santykį su kontekstu. Daug dėmesio skiriame upės ir viešųjų erdvių aktyvavymui, pastato įtraukimui į aktyvų miesto gyvenimą.
Tikimės, kad čia kursis perspektyvūs verslai, bursis įdomūs žmonės, kurie išnaudos pastato funkcinį potencialą savo sėkmingai ir prasmingai veiklai.
Savo pasiūlyme siekiame atliepti tarptautines, sėkmingų požiūrių tendnecijas, kurios būtų aktualios ne tik šiandien, bet ir žvelgiant į ateitį.
Projekto vertybiniai kriterijai: kontekstualumas, inovacija, viešoji vertė, tvarumas.

Komentarai

  1. Peržvelgus projektus ir jų aprašymus kyla mintis-gal metas Klaipėdos pavadinimą vėl keisti Memeliu? Gal tokiu atveju reikėtų vartoti bentjau prūsišką pavadinimo formą-Mimele,nors tai buvo Nemuno upės pavadinimas? Juk Klaipėda-senas kuršiškas šios vietos vardas…

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

Valstybinės kontrolės būstinė

ARCHITEKTŪRINIS KONKURSAS: Pastato modernizacija, aplinkos pertvarkymas, interjeras

2024 kovo 5Be komentarųPILOTAS.LT

Turto bankas paskelbė Vilniuje, ties Pamėnkalnio ir V.Kudirkos gatvių sankryža esančio, Valstybės kontrolės pastato atnaujinimo architektūrinį konkursą. Jo dalyvių prašoma pateikti interjero ir pastato modernizavimo

mokyk_uk_240200_e01_xxx

ATEITIES MOKYKLA UKRAINOJE: Paskelbtas tarptautinis architektūros idėjų konkursas

2024 vasario 22Be komentarųPILOTAS.LT

Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA) kartu su Lietuvos architektų sąjunga (LAS) šių metų vasario 22 dieną Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje (CVP IS) paskelbė tarptautinį

Klaipėdos teismų pastatas

NAUJAS TEISMŲ PASTATAS KLAIPĖDOJE: Architektūrinio konkurso projektų viešas pristatymas

2024 vasario 22Be komentarųPILOTAS.LT

PILOTAS.LT jau rašė, jog Turto banko, kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija organizuojamam naujojo teismų pastato Klaipėdoje architektūriniam konkursui pateiktą 11 idėjų. Šį

DCIM100MEDIADJI_0782.JPG

MUZIEJAUS SAUGYKLOS KONKURSAS: Laukiama tvarių urbanistinių-architektūrinių idėjų

2024 vasario 19Be komentarųPILOTAS.LT

Neseniai paskelbtas Atviros centralizuotos muziejinių vertybių saugyklos su kompetencijų centru pastato Rumšiškėse urbanistinės architektūrinės idėjos konkursas. Lietuvos etnografijos muziejaus planuojamo pastato bendrasis plotas –13.600 m², o organizuojamo

termi_lv_240200_e03_xxx

690 LAIVŲ PER METUS: Paskelbtas naujo Rygos laivų terminalo architektūros konkursas

2024 vasario 8Be komentarųPILOTAS.LT

Rygos uoste planuojamas naujas keleivių terminalas. Pagal verslo planą per metus planuojama atplaukti 360 ROPAX laivų, 180 RO-RO laivų ir 150 kruizinių laivų. Maksimalus vienu

Didžiosios kapinės

IŠSAUGOTI ATEITIES KARTOMS: Didžiųjų kapinių idėjų konkursas Rygoje

2024 vasario 7Be komentarųPILOTAS.LT

Rygos miestas neseniai paskelbė istorinių kapinių išsaugojimo tarptautinį architektūros idėjų konkursą. Rengėjai tikisi projektinių idėjų, kaip pagarbiai išsaugoti ateities kartoms Didžiųjų kapinių palaidojimus, jų kultūrines-istorines ir

Teismų pastatas Klaipėdoje

KLAIPĖDA RENKASI TEISMŲ PASTATĄ: Varžosi 11 architektūros idėjų

2024 vasario 5Be komentarųPILOTAS.LT

Turto banko, kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija skelbtame naujojo teismų pastato Klaipėdoje architektūriniame konkurse sulaukta 11 projektų pasiūlymų. Geriausią projektą išrinks komisija,

240201_naujo-darzelio-mokyklos-konkursas-kalnenuose_rdgbra

PASKELBĖ ATVIRĄ KONKURSĄ: Reikia Kalnėnų vaikų darželio-mokyklos architektūros idėjų

2024 vasario 1Be komentarųPILOTAS.LT

Sostinė planuoja statyti naują vaikų darželį ir mokyklą. Vilniaus vystymo kompanija jau paskelbė atvirą konkursą ir pakvietė architektus teikti darželio ir pradinės mokyklos Kalnėnų gyvenvietėje idėjas.

darze_ru_231000_e01_xxx

VARŽOSI 11 ARCHITEKTŪROS IDĖJŲ: Vaikų darželio Rumšiškėse konkursas pasiekė kulminaciją

2024 sausio 15Be komentarųPILOTAS.LT

PILOTAS.LT skelbė apie Kaišiadorių rajono savivaldybės kartu su Lietuvos architektų sąjunga rengiamą atvirą architektūrinį konkursą naujam lopšeliui-darželiui Rumšiškėse. Iki numatytojo termino fizine ir skaitmenine forma

Vilniaus oro uostas

LIETUVOS ORO UOSTAI KYLA: Parengtas ambicingas 30 metų plėtros planas

2024 sausio 9Be komentarųPILOTAS.LT

Plėtros projektus aktyviai įgyvendinantys Lietuvos oro uostai pristatė ilgalaikį viso tinklo plėtros planą (angl. „master plan“) iki 2052 metų. Tris oro uostus Lietuvoje valdanti bendrovė

Vaikų darželis Irpinėje

ATEITIES MOKYKLA UKRAINAI: Rengiama architektūros konkurso rinkos konsultacija

2024 sausio 8Be komentarųPILOTAS.LT

Centrinė projektų valdymo agentūra kartu su Lietuvos architektų sąjunga skelbia rinkos konsultaciją tarptautiniam atviram architektūriniam konkursui, kurio tikslas – išrinkti geriausią architektūrinį pasiūlymą projektui „Ukrainos

Ministerijų kvartalas

PRIEKYJE – „ARCHISPEKTRAS“: Aiškėja Ministerijų kvartalo konkurso nugalėtojai

2024 sausio 2Be komentarųPILOTAS.LT

Išryškėjo preliminarūs lyderiai Vilniaus ministerijų kvartalo tarptautiniame architektūriniame-urbanistiniame konkurse. Vertinimo komisija geriausiai įvertino studijos „Archispektras“ projektą, o 2-ojoje ir 3-čiojoje vietose įsitvirtino firmos „Aketuri architektai“ ir

ssva

IEŠKOMI URBANISTIKOS ASAI: Mindaugas Pakalnis buria kompetentingą urbanistų komandą

2023 gruodžio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) ieško urbanistikos asų. Urbanistikos specialistų laukiama neseniai įkurtame specialiame Urbanistikos padalinyje, kuriam vadovauja buvęs Vilniaus vyr. architektas Mindaugas Pakalnis. „Augančio

darze_ru_231000_e01_xxx

RUMŠIŠKIŲ LOPŠELIS-DARŽELIS: Projekto konkurso terminas pratęstas iki sausio 10-osios

2023 gruodžio 22Be komentarųPILOTAS.LT

Nuspręsta pratęsti lopšelio-darželio Rumšiškėse architektūros konkurso terminą. Konkurso organizatoriai projektų lauks iki 2024 metų sausio 10 dienos. Konkursas rengiamas viešųjų pirkimų tvarka. Kaišiadorių rajono savivaldybė

pavil_vn_230800_e02_xxx

PAVILNIO BENDRUOMENĖS NAMAI: Geriausia architektūros idėja renkama iš 14 pasiūlytų

2023 lapkričio 27Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniaus vystymo kompanija rengia atvirą Pavilnio bendruomenės namų Aukštuosiuose Pavilniuose rekonstrukcijos architektūrinį konkursą. Neseniai paaiškėjo, jog pastarajam pateikta 14 skirtingų architektūrinių idėjų. Vilniaus miesto savivaldybės

Konkursinis projektas devizu

2-ASIS LRT BŪSTINĖS KONKURSAS: Varžosi 9 architektūrinės idėjos

2023 lapkričio 24Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai verkiant reikia naujos būstinės. Pasitelkus Lietuvos architektų sąjungą, antrą kartą rengiamame jos architektūros konkurse varžosi 9 architektūriniai kolektyvai. Nugalėtoją planuojama paskelbti gruodį. Liepos

AF forumas

4-ASIS ARCHITEKTŪROS FONDO FORUMAS: Apie transformuojančią architektūros galią

2023 lapkričio 24Be komentarųPILOTAS.LT

Vilniuje vyks 4-asis Architektūros fondo forumas. Šiemet pranešėjai iš Lietuvos ir užsienio nagrinės architektūros užsakymą bei transformuojančią architektūros galią mūsų svajones, poreikius ir norus paverčiančią

GIS

TARPTAUTINĖ GIS DIENA: Geodizainas tampa dabartinių miestų metodu

2023 lapkričio 15Be komentarųPILOTAS.LT

Šiandien neįsivaizduojame gyvenimo be skaitmeninių žemėlapių, kurių pagalba galime rasti mums reikalingą maršrutą, konkrečią vietą ir kitaip orientuotis aplinkoje bet kurioje pasaulio vietoje. Jų sudarymui

Mindaugas Pakalnis

SSVA PLANUOJA BŪSIMĄ VEIKLĄ: Teiks pagalbą miestų planavimo klausimais

2023 lapkričio 14Be komentarųPILOTAS.LT

Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) teiks metodinę pagalbą savivaldybėms miestų planavimo klausimais. SSVA perduodamos Lietuvos bendrojo plano stebėsenos ir jo įgyvendinimo savivaldybių bendruosiuose planuose funkcijos

forum_vn_231100_e01_xxx

DAUGIAU TEISIŲ PLANUOJANT ATEITĮ: Vilniuje vyksta Urbanistikos forumas

2023 lapkričio 91 KomentarasPILOTAS.LT

Šiandien vykstančiame XVII Lietuvos urbanistiniame forume, kurį organizuoja Aplinkos ministerija, Vilniaus ir Tauragės merai, žinomi šalies architektai, urbanistai, statybininkai, nekilnojamojo turto vystytojai, mokslininkai, ekspertai, bendruomenių

minis_vn_231100_tit

MINISTERIJŲ KVARTALAS VILNIUJE: Savo idėjas pateikė 13 architektūrinių kolektyvų

2023 lapkričio 8Be komentarųPILOTAS.LT

Apie 2,7 ha ploto teritorijoje Vilniaus centre Turto bankas planuoja statyti kvartalą, kuriame įsikurtų ministerijos bei kitos valstybės įstaigos. Vykstančiame atvirame tarptautiniame urbanistiniame-architektūriniame A.Goštauto kvartalo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TVARIOS LIETUVOS VIZIJA: Vilniuje rengiamas XVII Lietuvos urbanistinis forumas

2023 lapkričio 6Be komentarųPILOTAS.LT

Aplinkos ministerija rengia XVII Lietuvos urbanistinį forumą „Tvarumas – tik skambus šūkis ar urbanistikos kasdienybė?“. Šių metų forume bus aptarta tvarios Lietuvos vizija, kaip ji

akrop_vn_231100_e01_xxx

KOMERCINIS RAJONAS VILNIUJE: Pakartotinas „Akropolis Vingis“ projekto pristatymas

2023 lapkričio 31 KomentarasPILOTAS.LT

UAB „Vingio turtas“ prie Vingio parko buvusioje pramoninėje teritorijoje planuoja statyti didžiulį daugiafunkcį kompleksą. Lapkričio 20 dieną rengiamas pakartotinas šio firmos „Do Architects“ projektuojamo komplekso

vaiku_vn_231000_e03_xxx

VIETOJ AUTOMOBILIŲ – VAIKAI: Šnipiškių garažus keičia vaikų lopšelis-darželis

2023 spalio 27Be komentarųPILOTAS.LT

Pirmadienį Šnipiškėse, Kernavės gatvėje bus pradėtas metalinių garažų, stovinčių ant valstybinės žemės, iškeldinimas. Pradžioje planuojama nukelti 75 garažus, vėliau – dar apie 100. Atlaisvintame valstybinės

Memelio miestas

MODERNAUS MIESTO SIMBOLIS: Uostamiestyje prasidėjo „Memelio miesto“ statybos

2023 spalio 26Be komentarųPILOTAS.LT

Klaipėdoje pradedamas įgyvendinti ambicingas projektas „Memelio miestas“. Vystytojai – „Stemma Group“ – „Memelio miestą“ mato kaip istorinės vietovės ir XXI a. modernaus miesto simbolį. Siekiama,