Neringos architektūros gidas

GAMTAI, ŽMOGUI, ARCHITEKTŪRAI: Neringos architektūros gidas kviečia žvelgti subtiliau

Neringos architektūros gidas šiemet buvo vadinamas laukiamiausia Vilniaus knygų mugės architektūrinių naujiena. Ir tai tikrai nestebina, nes Kuršių Nerija – vienas iš didžiausių ne vien gamtinio, bet ir kultūrinio mūsų pasididžiavimo objektų. Natūralu, jog jos architektūrinę raidą bei išskirtinius objektus apžvelgiantis leidinys yra nekantriai laukiamas tiek šalies  architektuomenės, tiek ir plačiosios visuomenės.

PASINAUDOJO SUKAUPTU GIDŲ LEIDYBINIU ĮDIRBIU
Vilniaus knygų mugė kadaise tapo savotišku tramplinu Kauno architektūros gidui, kuris 2015 metais tapo viena perkamiausių knygų ne vien šiame masiniame renginyje, bet ir vienu populiariausių šviečiamojo pobūdžio to metų leidinių šalyje. Architektūrai bene artimiausia leidykla „Lapas“ (leidėja Ūla Umbrasaitė, kuratorė Aistė Galaunytė) šia jau išbandyta formule tiesiog negalėjo pasinaudoti. Pajūrio architektūros leidybinis grynuolis – „Neringa. Architektūros gidas“ – į gyvenimą paleistas lygiai po 5 metų, visus juos išnaudojant jam brandinti. Klaidų nenusiteikusi kartoti leidykla, šį gidą skaitytojams iš karto „iškepė“ gana solidžiu tokio pobūdžio leidiniui tiražu – 2.000 egzempliorių. Tikrai turėtų užtekti bent jau pirmajam skaitytojų apetitui numalšinti. Pasitelktas įdarbis negalėjo nepasiteisinti – naujasis architektūros gidas Vilniaus knygų mugėje buvo pasitiktas audringomis ovacijomis.
256 psl. leidinys, skaitytojui kiek sausokai (tokia gido specifika), tačiau įtikinamai skaitytojams pasakoja 90 reikšmingiausių vietos pastatų bei architektūros objektų istorijas, kurios čia pat iliustruojamos charakteringomis istorinėmis bei rengiant darytomis išraiškingomis nuotraukomis (daugelio jų autorius – žinomas jaunosios kartos architektūros fotografas Norbert Tukaj), specialiai gidui parengtais brėžiniais ir planinėmis schemomis, išlikusiais statinių eskizais. Leidinio pavadinime esantis žodis „architektūros“ tiesiog įpareigoja vizualinei daliai skirti deramą dėmesį. Tai glaustas iliustruotas pasakojimas, kaip kuklūs Kuršių Nerijos žvejų kaimeliai pavirto pačiu prestižiškiausiu Lietuvos kurortu. Be abejo, čia nepamiršta ir dar viena svarbi gidui dalis – Neringos miestelių žemėlapiai su pažymėtais aprašytais jos lankytinais objektais.

DAUGIAUSIA DĖMESIO – REGIONALIZMUI
Neringos architektūros gido turinį autorių kolektyvas suskirstė chronologiškai – padalino į 3 pagrindinius segmentus, kuriuos skiria tiek tam tikri stilistiniai lūžiai, tiek patys autoriai, apžvelgiantys aprašomus laikotarpius bei objektus. Tai taip pat jau išbandyta lietuviškųjų gidų leidyboje.
Pirmasis jo segmentas, pavadintas „iki 1945“, trumpai aptaria gyvenviečių istoriją, kurortinės istorijos pradžią bei žvejų kaimelių kasdienybę. Skaitytojams apybraižomis bei 38 seniausių Kuršių Nerijos statinių apžvalgomis ją pristato žinomas pajūrio krašto istorikas Vasilijus Safronovas bei architektūros istorikė ir kurortologė Viltė Migonytė-Petrulienė. Tarp aptariamųjų aprašyti bei istorinėmis nuotraukomis bei eskizais pristatyti yra ir svarbūs neišlikę architektūros objektai – Lietuvos Aeroklubo Nidos sklandymo mokykla ir aerodromas, Gintaro uostas, Martyno Sakučio viešbutis ir kt. Be abejo, skaitytojui tai padeda susidaryti gerokai ryškesnį Kuršių Nerijos istorinį paveikslą.
Gido segmentą „1945 – 1990“ kuruojanti architektūros istorikė Marija Drėmaitė savo aptariamus objektus suskirstė ne tik chronologiškai, bet ir stilistiškai: „Modernizmas“ (7 objektai), „Regionalizmas“, o paskutinį poskyrį – „Postmodernizmas“ (Mokslų akademijos Fizikos instituto poilsio namai, poilsio namai „Auksinės kopos“, Preilos gelbėjimo stotis, Preilos alinkos užterštumo tyrimo stotis ir keletas kitų objektų) – patikėjo pastarojo architektūros stiliaus Lietuvoje specialistui Martynui Mankui. Neseniai disertaciją pastarąją tema apginęs architektūrologas aptaria ir bene kukliausią gido segmentą – „po 1990“. 30 metų laikotarpį apimančio skyriaus akiratyje – vos 17 objektų, įskaitant ir rekonstrukcijas (šių yra 8), tarp kurių ne vien profesionalūs kūriniai, bet ir pagarsėjusi DIY namelių ant garažų Juodkrantėje kolonija. Šiuolaikinės architektūros leidinio segmentas vaizdžiai iliustruoja dabartinę įtemptą padėtį su statybomis Kuršių Nerijoje. Juk architektūros specialistų parengta gidas yra ne tiesiog statinių apžvalga, bet ir tam tikras jų architektūrinės ir istorinės kokybės vertinimas. Panašu, jog į aukštą architektūros prabą geriausiu atveju galėtų pretenduoti vos vienas kitas šiuolaikinės architektūros pavyzdys. Čia galima išskirti kauniečių architekto Gintaro Prikockio vilas bei architekto Algimanto Kančo kolektyvų darbus. Kičo, ko gero, surastume gerokai daugiau. Apie pagrindines problemas projektuojant Kuršių Nerijoje užsimenama. Gerai, jog yra paminėta ir pamokomoji pastatyto ir vėliau nugriauto Juodkrantės restorano „Sorento“ istorija.
Faktas, jog daugiausia dėmesio šiame gide yra paskirta regionalizmui sufleruoja, jog būtent šis architektūrinis sluoksnis Neringoje laikomas ne tik didžiausiu, bet ir vertingiausiu. Pastarąjį reprezentuoja 28 psl. leidinio bei 19 , M.Drėmaitės žodžiais tariant, „inovacinių“ ir „imitacinių“ architektūros objektų. Tarp jų – neabejotina XX amžiaus kurorto architektūros klasika tapę Algimanto Zavišos, Gyčio Tiškaus, Vaidoto Guogio, Vytauto Makaraičio ir kai kurių kitų sovietmečio architektų kūriniai.

FORMATAS GARANTUOJA DAUGIAU SOLIDUMO
Tiesiog būtina yra paminėti naujojo gido pasikeitusį fizinį formatą. Sprendimas jį padidinti (iki 14,5 x 21 x 1,3 cm) ne tik skaitytojams reiškia didesnį lengviau „suvirškinamą“ informacijos kiekį, išplečia komponavimo galimybes, bet ir didesnėmis nuotraukomis (per visą atvartą – ypač) sustiprina pristatomų architektūros objektų vizualinę įtaigą bei pačiam leidiniui teikia daugiau solidumo. 15,5 x 17,5 cm dydžio ankstesnieji „Lapo“ architektūros gidų variantai, kartais vadinti „kelionine“ ar „parankine“ knygele, čia persikūnija į pilnavertę knygą, kuriai išsiskirti nebereikia nė anksčiau naudotų ryškių viršelio spalvų. Taip tarsi sufleruojama į branginamo ir gamtą puoselėjančio mūsų pajūrio kampelio architektūrą pažvelgti kiek galima subtilesniu žvilgsniu. Gali būti, jog gido autoriai bei leidėjai puoselėjo mintį, jog jautrus požiūris į aplinką persiduos ir Neringos nekilnojamojo turto plėtotojams bei projektuotojams. Ko gero, ne veltui jis dedikuojamas „Neringos gamtai, žmonėms ir architektūrai“.
Autorių kolektyvas atliko didelį darbą, todėl paviršutinišku žvilgsniu prikibti prie Neringos architektūros gido būtų nelengva. Vieniems gal jame norėtųsi kiek platesnės informacijos, kitiems – daugiau objektų iliustracijų ar spalvų, o tretiems – dar solidesnio leidinio tomelio.  Be abejonių, bus ir tokių, kurie pasiges vieno kito „nutylėto“ architektūros objekto ar reikšmingesnio fakto. Tačiau gido formatas, ko gero, nepretenduoja į absoliučias kategorijas ar išsamias aprašomų objektų studijas. Gal tik kiek ginčytinas sprendimas į jį neįtraukti Kopgalio, Smiltynės statinių. Nors pastarieji formaliai ir priklauso uostamiesčiui, tačiau Neringa dažnai yra tapatinama su Kuršių Nerija, o didžioji Smiltynės dalis Klaipėdai buvo priskirta tik XX amžiaus viduryje. Galvojant apie pažintinę gido funkciją, kaip svarbiausia, tarsi logiškiau būtų buvę labiau laikytis gamtinių, o ne administracinių ribų.

LAUKA PREMJERA ARCHITEKTUOMENĖS BIBLIOTEKOSE
Lietuvos architektūros gidų seriją ką tik papildęs ilgai lauktas naujasis leidyklos „Lapas“ kūdikis demonstruoja palyginti kuklaus autorių kolektyvo sizifišką tiriamąjį darbą – daugybė istorinės informacijos, pateiktų mažai kam žinomų faktų, architektūrinių įvykių vertinimų. Autoriai į aptariamus objektus žvelgia gerokai plačiau nei vien iš architektūrinės pusės. taigi, šis nekantriai visų lauktas stilingas (dizainerė Aurelija Slapšytė) leidinys bent iš dalies užpildo vieną didesnių mūsų šalies pajūrio architektūros ir kultūros istorijos tyrinėjimų spragų, todėl svarbią vietą kiekvieno architektuomenės nario bibliotekoje jis surasti tiesiog privalo.  Leidyklai  apsiriboti 2.000 tiražu tikrai neturėtų pavykti.
Nuotraukos: ©PILOTAS.LT
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Komentarai

  1. Naujoji Nidos bažnyčia tikrai yra gide – pavartykite.

  2. Naujoji Nidos bažnyčia tikrai yra gide – pavartykite.

  3. Nieko. Nesu architektas, bet turiu kompetenciją vertinti šiuolaikinę architektūrą.
    Taip kaip turiu kompetenciją vertinti vyno skonį, nors nesu pagaminęs nė litro.
    Pabuskite iš savo proftechninio sapno „to NPJ“. Architektūra nėra architektų nuosavybė.

    • Pritariu, gyvename laisvoje šalyje,kur kiekvienas gali laisvai pareikšti savo nuomonę. Ir apie vyną, ir apie valdžią ,ir apie architektūrą. Dėl kompetencijos-mėgėjiška kompetencija irgi gali egzistuoti, o ne vien tik profesionali.

  4. Puikus ir naujas kultūrinis maršrutas
    ps. tik labai liūdna ir, turbūt konjunktūriška, kad ir čia architektės J. Kijauskienės projektui, Juodkrantės Liudviko Rėzos jūrų kadetų mokyklai, dėl kurios rekonstrukcijos iki pamatų vyksta aistringi debatai, vietos neliko. Sugretinus gide esančius objektus ir labai ryškų Juodkrantės simbolį, natūraliai kyla klausimų.

    Aistė Galaunytė Mūsų Neringa grupėje atsakė : “ architektūros gido autorių kolektyvas (tai yra mokslininkai, architektūros istorikai) savarankiškai ir be jokio išorės spaudimo atrinko pastatus, jų nuomone, reikalingus parodyti gide. Tai kad kadetų mokyklos nėra gide – nėra politinis sprendimas ir nėra išraiška vienos ar kitos pusės palaikymo. „

    • Matyt, leidiniui pritrūko konsultantų-profesionalių architektų, kurie padėtų architektūros istorikams geriau orientuotis šiuolaikinėje architektūroje.

  5. Straipsnyje nepaminėtas,ko gero, geriausias šiuolaikinės architektūros pastatas Neringoje- naujoji Nidos bažnyčia ( architektai Ričardas Krištapavičius ir Algimantas Zaviša).

    • Nidos bažnyčia tikrai turėjo patekti į gidą jau vien dėl savo reikšmingumo ir apimties.
      Bet autoriams matyt pritrūko drąsos pripažinti, kad jos architektūra yra labiau negu vidutinė. Labai silpnas darbas.

    • O ką tamsta tokio stipraus architektūrine prasme esat sukūręs ir pastatęs?

Rašyti komentarą

Susije straipsniai

foto_jonas_zukauskas

TARP FINALININKŲ: „Neringos miško architektūra“ varžosi dėl europinio prizo

2024 kovo 18Be komentarųPILOTAS.LT

Projektas „Neringos miško architektūra“ atrinktas tarp 50-ies šių metų Naujojo europinio bauhauzo (NEB) prizo finalininkų. Projektas nominuotas kategorijos „Čempionai“ temoje „Ryšio su gamta atkūrimas“. „Neringos

marin_ni_240300_tit_xxx

DIDŽIULIS VIEŠBUČIO KOMPLEKSAS NIDOJE: „Marina Nida“ gavo statybos leidimą

2024 kovo 71 KomentarasPILOTAS.LT

Nidos centre planuojamo daugiafunkcio viešbučio komplekso „Marina Nida“ projektavimo darbai pasiekė finišo tiesiąją – projektui išduotas statybos leidimas. Tikimasi, kad anksčiau gyvenvietės centre buvusi gamybinė

knygu_vn_240200_e02_xxx

PRASIDEDA VILNIAUS KNYGŲ MUGĖ: Architektūra neliks nuošalėje

2024 vasario 20Be komentarųPILOTAS.LT

Šį ketvirtadienį sostinėje prasideda 24-oji Vilniaus knygų mugė. Šių metų renginyje ypatingas dėmesys skiriamas aktualijoms – karui Ukrainoje, knygų ateičiai, dirbtinio intelekto įtakai literatūrai aptarti.

drema_po_240200_e01_xxx

UŽ NUOPELNUS LIETUVAI: Prezidentūroje apdovanoti nusipelnę Lietuvos ir užsienio piliečiai

2024 vasario 19Be komentarųPILOTAS.LT

Minint Vasario 16-ąją, Prezidentūroje už nuopelnus ir Lietuvos vardo garsinimą apdovanoti Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiai. Tarp apdovanotųjų – pirmoji Ukrainos ponia Olena Zelenska, Vokietijos

Agnė Dautartaitė-Krutulė

KNYGOS MENO KONKURSAS: Pagrindinė premija – Agnei Dautartaitei-Krutulei 

2024 vasario 15Be komentarųPILOTAS.LT

Kultūros ministerija paskelbė kasmetinio Knygos meno konkurso laureatus – tradiciškai jie bus apdovanojami Vilniaus knygų mugėje, vasario 25 dieną. Pagrindinė metų premija paskirta Agnei Dautartaitei-Krutulei.

ambra_po_240200_e02_xxx

„LAPAS“ MINI 10-METĮ: Rytoj prasideda jubiliejinio ciklo programa

2024 vasario 131 KomentarasPILOTAS.LT

Bene architektūriškiausia Lietuvos leidykla „Lapas“ pažymi savo veiklos 10-metį. Leidybos 10-mečio paminėjimo programoje – audiovizualinė instaliacija, paskaitos MO muziejuje, Knygų mugės metu vyksiantys pristatymai ir

stinta_ne_240200_e01_xxx

ŠVENTINIS SAVAITGALIS NERINGOJE: Ekskursijos, kūrybinės dirbtuvės, stintų bombinimas

2024 vasario 12Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos valstybės atkūrimo dienai skirtais renginiais prasidėjęs ilgasis vasario savaitgalis Neringos svečius įsuks į edukacinių veiklų ir įvairiausių pramogų sūkurį, kvies ragauti ne tik šviežios

Neringos vartai

„NERINGOS VARTAI“ SUGRĮŽO: Skulptūrinė kompozicija pasitinka naujoje vietoje

2024 sausio 30Be komentarųPILOTAS.LT

Po metų pertraukos į Neringą grįžo skulptūrinė kompozicija „Neringos vartai“. Atnaujintas Neringos miesto garbės piliečio, menininko Eduardo Jonušo kūrinys kurorto gyventojus ir svečius pasitinka naujoje

dvira_kn_240100_e01_xxx

KURŠIŲ NERIJOS TAKAS: Pavasarį startuoja paskutinės atkarpos rekonstrukcija

2024 sausio 23Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos automobilių kelių direkcija jau pavasarį pradės likusios pėsčiųjų ir dviračių tako Smiltynė-Nida atkarpos pro Juodkrantę link Pervalkos, Preilos ir jūros link rekonstravimo darbus. Bendras

Kuršių nerija

NIDOJE ĮRENGS SVEIKATINGUMO TAKĄ: Idėja surinko daugiausia balsų

2024 sausio 17Be komentarųPILOTAS.LT

Neringos savivaldybės dalyvaujamojo biudžeto lėšomis numatoma įrengti sveikatingumo taką Nidoje – būtent ši idėja surinko daugiausia neringiškių balsų. Sveikatingumo taką Nidoje numatoma įrengti per šiuos

vidri_po_231000_e01_xxx

TRADICINIŲ SPALVŲ RAKTAS: Egidijaus Vidrinsko piešinių paroda ir diskusija Klaipėdoje

2023 spalio 23Be komentarųPILOTAS.LT

Klaipėdoje atidaroma architekto Egidijaus Vidrinsko piešinių paroda, pasakoja apie supančią aplinką, vietas, kuriose autorius gyvena ir kur keliauja. Pagal Klaipėdos architektų klubo programą rengiama diskusija

Kaunas

MIESTOVAIZDŽIO KOLEKCININKAMS: Surinkti ir išleisti seniausieji Kauno atvirukai

2023 spalio 20Be komentarųPILOTAS.LT

Lietuvos nacionalinis muziejus išleido 7 metus bendra kolekcininko Vaidoto Ščiaponio ir muziejaus iniciatyva rengtą seniausiųjų Kauno atvirukų katalogą. Leidinys skaitytojus pakvies į intriguojančią pažintį su

Gintaro įlanka

LYGIADIENIO ŠVENTĖ JUODKRANTĖJE: Iškilmingas perėjimas į ramybės laiką

2023 rugsėjo 20Be komentarųPILOTAS.LT

Juodkrantės Gintaro įlankoje vyks tradicinė rudens lygiadienio šventė. Kaip įprasta, bus sudegintos Gintaro įlanką puošusios nendrinės skulptūros. Rugsėjo 22 dieną (penktadienį) 19 val. Juodkrantėje, Gintaro

Nacionalinė kultūros ir meno premija

PASKELBTI PRETENDENTAI: Nacionalinės kultūros ir meno premijos siekia ir architektūrinis būrys

2023 rugsėjo 19Be komentarųPILOTAS.LT

Neseniai paaiškėjo, jog į Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas pretenduoja beveik pusšimtis kūrėjų. Šįkart tarp pretendentų – visas būrys tarnaujančių architektūros Mūzai. Kaip praneša

Nidos sklandymo mokykla

LIETUVOS OREIVYSTĖS PRADININKAI: Nida minės sklandymo mokyklos 90-metį

2023 rugsėjo 5Be komentarųPILOTAS.LT

Šešias vasaras veikusi Nidos sklandymo mokykla padėjo tvirtus pagrindus oreivystei Lietuvoje. Šioje mokykloje mokėsi ir ją baigė daug žymių sklandytojų, garsinusių Lietuvos vardą visame pasaulyje.

Nidos švyturys

PRITAIKYS KULTŪROS REIKMĖMS: Nidos švyturio pastatų kompleksas – neparduodamas

2023 rugpjūčio 31Be komentarųPILOTAS.LT

Vyriausybės sprendimu Nidos švyturio pastatų kompleksą išbraukus iš parduodamų objektų sąrašo, kompleksas galės būti perduotas Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui (LNDM). Pritaikius Nidos švyturio pastatų komplekso

Nida

IEŠKOMI KULTŪROS PROFESIONALAI: Paskelbta atranka į Neringos kultūros ir meno tarybą

2023 rugpjūčio 28Be komentarųPILOTAS.LT

Neringos savivaldybė skelbia paiešką kultūros srities profesionalų, norinčių prisidėti sprendžiant strateginius Neringos kultūros politikos formavimo ir įgyvendinimo klausimus – ieškoma kandidatų į Kultūros ir meno

Sigutė Chlebinskaitė

TARP GERIAUSIŲ PASAULYJE: JAV pristatoma S.Chlebinskaitės apipavidalinta interaktyvi knyga

2023 rugpjūčio 251 KomentarasPILOTAS.LT

Lietuvoje išleista interaktyvi knyga – tarp geriausių pasaulyje. Sigutės Chlebinskaitės apipavidalinta interaktyvi knyga bus pristatoma pasaulinio konkurso „Meggendorfer Awards“ laureatų parodoje JAV – tai Lijos

Nidos švyturys

JŪRINĖS VALSTYBĖS PAVELDAS: Aktuali diskusija ir kiti renginiai Neringoje

2023 rugpjūčio 11Be komentarųPILOTAS.LT

Neringoje vyks renginiai, skirti Pasaulinei švyturių dienai paminėti. Tarp daugybės švyturių paveldui skirtų renginių – ir KPD organizuojama apskritojo stalo diskusija „Technikos paveldo išsaugojimas ir

Pervalkos pirsas

DAUGIAU LAIVŲ IR ŽMONIŲ: Planuojama atnaujinti apleistą Pervalkos pirsą

2023 rugpjūčio 111 KomentarasPILOTAS.LT

Neringos savivaldybė siekia atnaujinti apleistą Pervalkos pirsą, kuris ne tik vėl būtų tinkamas laivams švartuoti, bet ir taptų traukos vieta. 230 metrų ilgio ir 6,30

koncertas Nidoje

TRADICINĖ THOMO MANNO SAVAITĖ: Nidoje vyks 27-asis tarptautinis festivalis

2023 liepos 13Be komentarųPILOTAS.LT

Savaitgalį Nidoje prasidės tradicinis Thomo Manno festivalis, kurio programa apims kamerinės muzikos koncertus, kino vakarus, žodžio programos diskusijas bei parodas, rengiamas skirtingose kurorto kultūros erdvėse,

Neringa

NERINGA IEŠKO: Reikia vyriausiojo architekto, paveldosaugininko ir miesto dailininko

2023 liepos 12Be komentarųPILOTAS.LT

Neringa ieško trijų specialistų, kuriems tektų išskirtinė pareiga rūpintis Kuršių nerijos kultūriniu kraštovaizdžiu bei kurorto vizualinio identiteto formavimu. Neringos savivaldybės administracija prie komandos ypač kviečia

kurėnas

SENIAUSIAS PASAULIO KURĖNAS: Neringos simbolis švenčia 30 metų jubiliejų

2023 birželio 19Be komentarųPILOTAS.LT

Sukako 30 metų, kuomet Neringos garbės piliečio, menininko Eduardo Jonušo iniciatyva pastatytas kurėnas „Kuršis“ buvo pirmąjį kartą nuleistas į Kuršių marias. Seniausiu pasaulyje kurėnu šiandien

uosta_jd_230500_e03_xxx

NAUJOJI JUODKRANTĖS MARINA: Nidoje rengiamas projektinių pasiūlymų pristatymas

2023 gegužės 24Be komentarųPILOTAS.LT

Naujoji Juodkrantės keleivinių laivų uosto prieplaukos marina Gintaro įlankos teritorijoje žada atverti naujas perspektyvas kurorto plėtrai bei gyvavimui. Planuojama, jog projektuojamas Juodkrantės uostas talpins apie 80 įvairaus dydžio laivų

Miškasodis Neringoje

MIŠKASODIS NERINGOJE: Prie Juodkrantės sodins Šimtmečio giraitę

2023 kovo 23Be komentarųPILOTAS.LT

Neringa savo gyventojus ir kurorto svečius pakvietė tapti šiam kraštui svarbios šimtametės tradicijos dalimi – prie Kuršių nerijos kraštovaizdžio formavimo prisidėti dalyvaujant unikalioje, šventinėje Šimtmečio